2023-03-10 68 views
星期六喺將軍澳近海呢一區散步,嚟到呢邊打算揀一間西餐廳食晚飯 見到呢間Pet friendly嘅餐 十分IG ABLE 吸引咗我同朋友坐低試。有戶外同埋室內座位,室內有一條粉紅樓梯好適合打卡,而戶外,如果帶埋自己嘅寵物嚟就十分Chill。《招牌海鹽黑椒烤雞》$168既然係招牌咁就一定要試啦。無論係半碟定係雞本身都做得好靚,雞皮好薄好脆,有黑椒味,雞肉好嫩肉汁豐富,點埋兩款醬汁又係另一番嘅好味,出色!《慢煮三杯雞意大利煲仔飯》$158呢個fusion菜好有創意,集合台、中、意一身,估唔到又幾好味!煲仔飯同埋三杯雞有濃濃嘅花椒味,好好食好開胃,而且飯粒粒粒分明,有咬口,雞肉又入味,但略嫌小小咸,適合重口味人士。《韓式泡菜煙肉炒腸粉》$88幾種食材都係我鍾意,腸粉充滿泡菜味,同埋唔會好油,炒到略略干,口感岩岩好,醬汁嘅份量都調得剛剛好 唔會好鹹,整體都幾好食。因為呢度係海邊所以一定要嗌支啤酒嘆吓!呢度無論係Service定係氣氛都好好,適合帶埋寵物嚟👍

《招牌海鹽黑椒烤雞》$168

《慢煮三杯雞意大利煲仔飯》$158
呢個fusion菜好有創意,集合台、中、意一身,

《韓式泡菜煙肉炒腸粉》$88

將軍澳海旁最近開了很多新的店舖,今晚和老公拍拖行過,看見有間區內難得一見的寵物有善餐廳 (是狗仔朋友能進店內,和主人一起用膳的那種。)店內裝飾最吸引我的是一排3個水間菜的培植櫃。之後,店舖的狗Mui Mui (10歲)過來「招待」我們,陪伴我們一起吃飯。因為第一次到這店,所以點了店員介紹的signature dishes. 嘩!超級好吃!尤其是「牛骨髓配烤鷄忌廉意粉」,整條牛骨燒,在吃時用匙把牛骨髓取出來混合意粉一起吃,濃郁的忌廉汁底意粉配上濃郁的「牛之精華」,罕見之餘超級美味!另外,整隻燒鷄亦能做到「皮脆肉嫩」,難得!配搭的水耕菜也值得加分👍我們忍不住亦試了前菜- 素的炸魚薯條及 燒物- 燒西班牙黑毛豬腩肉,味道也是一致的出色!很久沒有遇上過整體表現如此出色的餐廳!員工對狗狗的態度很好,亦會在和狗狗的互動,欣賞!What a ‘Home-feel’ ~ Mui Mui, well done! 😆

2023-03-10
$250 (Dinner)
  • 牛骨髓配烤鷄忌廉意粉
2023-03-10 51 views
嚟到呢度,以為自己去咗歐洲, 圓拱形天花 ,格仔階磚地,古雅嘅吊燈和壁燈,花雲石檯面,鋪咗cushion嘅藤椅 ,呢度仲係寵物友善餐廳,🐩🐕‍🦺🦮🐶有抽水煙嘅地方, 座位分室內及室外, 有半露天嘅座位,既曬唔到太陽,還可以感受溫暖嘅陽光,🌞和諧嘅春風。🌬 最特別嘅地方就係呢度係自己種水耕菜,供應返餐廳。貼地實行環保嘅餐廳都係第一次見 ,一定要多多支持。兩個追夢嘅人開始夢幻的一餐 大力推薦👍👍招牌海鹽黑椒烤雞半份 $168可以揀兩種汁,我哋揀咗黑椒汁同埋蒜蓉牛油汁 ,半隻豐滿的春雞烤到金黃色,茄子沙律菜同埋翠玉瓜伴碟,烤雞又香又多汁,連皮都好好食,再點啲黑椒汁或者蒜蓉汁更加美味。超抵食。💯特別推薦🥳🥳牛骨髓烤雞配忌廉意粉$188一碟好震撼嘅食物送上,因為有一支大大嘅牛骨,食嗰陣時將啲牛骨髓筆出嚟撈意粉食,直程係天上人間的美味,又鮮又肥美又嫩滑,第一次食骨髓原來咁好味,此店一絕也。極力推薦💥💥水牛芝士蕃茄大蝦沙律$118 一大碟紅紅綠綠嘅沙律, 撈咗意大利醋, 非常美味清爽,幾只晶瑩通透嘅大蝦,鮮味無比,幾舊大蕃茄,幾嚿滑嘟嘟嘅水牛芝士,當然仲有餐廳水耕蔬菜,真係一個夢幻美食。最開心嘅就係

嚟到呢度,以為自己去咗歐洲,

兩個追夢嘅人開始夢幻的一餐

大力推薦👍👍
招牌海鹽黑椒烤雞半份 $168
💯
特別推薦🥳🥳

牛骨髓烤雞配忌廉意粉$188

極力推薦💥💥

水牛芝士蕃茄大蝦沙律$118

最開心嘅就係有狗狗喺旁邊轉來轉去,🦮🐶好乖喺度望住你食嘢,🐕‍🦺🐩有啲就會吠你同你攞嘢食。喺度食嘢真係食得開心啲,因為有人類最好嘅朋友一齊, 無憂無慮,享受夢幻美食。🥰🥰
今次經過將軍澳,見到一間新餐廳outdoor 位置好chill好舒服~ 就入去試下啦!拱門設計再加上燈光,食完野之後飲番杯,outdoor 吹吹風非常寫意~今次試左佢地既:🌟牛骨髓配烤雞忌廉意粉🍝 本身非常鍾意食忌廉意粉既我,一見到已經心心眼😍餐廳用上超大條牛骨髓,職員教我地將牛骨髓用匙羹刮落意粉度,再溝埋一齊食😬非常之香滑😋🤤果然係佢地既signature dish😋(同場隔籬枱食完仲另加左兩條牛骨髓就知幾好味🤣🤣)🌟卡邦尼汁波士頓龍蝦三文治🦞一上枱個三文治超級大份~有成隻波士頓龍蝦🦞非常有咬口啖啖肉😬不過個人喜好,覺得個汁比較多,如果減少少少個汁同無咁濃,就可以更加突出龍蝦肉既味道~🌟招牌海鹽黑椒烤雞🍗非常香滑好味👍🏻外皮烤得好靚好香,但入面既雞肉保持到好嫩滑,而且隻雞好大隻,擺盤好靚好有Christmas 既感覺🤣推薦😬👍🏻另外有多款醬汁可以自選,我就揀咗:麻辣醬,風乾蕃茄阿根廷青醬,法式香檳汁~三款都好味,麻辣醬比想像中特別,點完雞之後有雞雞煲嘅感覺😋餐廳係寵物友善餐廳🐶🐱入面好多貓貓狗狗❤️連職員都超愛寵物~成個氣氛都好開心~職員話三月會開放地下7000尺既寵物飄雪場,連人都可

今次試左佢地既:

🌟牛骨髓配烤雞忌廉意粉🍝
(同場隔籬枱食完仲另加左兩條牛骨髓就知幾好味🤣🤣)

🌟卡邦尼汁波士頓龍蝦三文治🦞

🌟招牌海鹽黑椒烤雞🍗

餐廳係寵物友善餐廳🐶🐱入面好多貓貓狗狗❤️連職員都超愛寵物~成個氣氛都好開心~職員話三月會開放地下7000尺既寵物飄雪場,連人都可以入去玩,等3月開放左後再入去玩下先😬
  • 牛骨髓配烤雞忌廉意粉
  • 招牌海鹽黑椒烤雞
2023-03-05 63 views
週末寵物好去處😍將軍澳海濱長廊附近有好多pet friendly嘅cafe。見呢間有寵物meun 就決定入去試試😍嗌左個紫薯撻同杞子燒賣俾狗狗食🤤佢哋仲有PUPPUCCINO Drink for pet☕️ 推介杞子甘筍雞肉燒肉 狗狗好鐘意食😍蝦仁牛肩紫薯撻 $48杞子甘筍雞肉燒肉(4粒) $48PUPPUCCINO LACTOSE-FREE MILK $48 *Free from preservatives, additive and food colouring *Please be aware of pet food allergy 除咗照顧狗狗嘅胃,同時都要照顧人類嘅胃🤤招牌海鹽黑椒烤雞🍗Half $168 Whole $288有10款醬汁可以揀返,我哋揀左Signature Buttery Garlic Sauce 🧈🧄同Mama Butter Sauce 🌶️🧈個烤雞好juicy🤤2個sauce都好食😋😋另外食左個牛骨髓配烤雞忌廉意粉 $188🍖🍝味道調教得岩岩好😍廣東牛坑腩意大利煲仔飯 $168🍖🍛牛坑腩超林❤️嗌左2杯野飲🤤Mocha $48同Latte $48 ,野飲都中規
見呢間有寵物meun 就決定入去試試😍
嗌左個紫薯撻同杞子燒賣俾狗狗食🤤

推介杞子甘筍雞肉燒肉 狗狗好鐘意食😍

蝦仁牛肩紫薯撻 $48
杞子甘筍雞肉燒肉(4粒) $48

除咗照顧狗狗嘅胃,同時都要照顧人類嘅胃🤤

招牌海鹽黑椒烤雞🍗
Half $168 Whole $288
個烤雞好juicy🤤2個sauce都好食😋😋

另外食左個牛骨髓配烤雞忌廉意粉 $188🍖🍝
味道調教得岩岩好😍

廣東牛坑腩意大利煲仔飯 $168🍖🍛
牛坑腩超林❤️

嗌左2杯野飲🤤
Mocha $48同Latte $48 ,野飲都中規中矩☕️

推介大家黎試試😍
2023-03-05
$250 (Lunch)
  • 招牌海鹽黑椒烤雞
  • 牛骨髓配烤雞忌廉意粉
  • 廣東牛坑腩意大利煲仔飯
2023-03-04 568 views
將軍澳海濱哩邊基本上好多都係pet friendly!今日去咗一間竟然上層係食好西,下層係俾寵物做美容啦玩嘅🤩好特別咼!!裝修好有格調,係地中海style咁!有圓拱門,而且粉色撞個墨綠,好有型👍🏼室外都坐得好舒服,好chill望住個海!英式植物炸魚薯條 $88我真係食過vegan嘅炸魚,今日終於可以試下啦!口感好似真嘅一樣,只係個味道上會重豆味啲!但分別唔大~炸薯條份量都幾多,係粗薯條黎🤭高質咼!!卡邦尼汁龍蝦尾三文治 $176加咗$8要extra 牛油果😌牛油果熟度啱啱好,好香好smooth!佢係厚切牛油果黎🤩牛油果控嘅我非常之滿意👍🏼龍蝦亦好彈牙,再配個卡邦尼醬令個包再升級!個汁唔係淨係得汁,有啲洋蔥粒同煙肉㗎,有誠意💡個包亦都烘過仲有牛油,perfect match!!!!!!慢煮三杯雞意大利煲仔飯 $158Highly recommend!!👍🏼好型咁用煲仔上risotto真係第一次見!!仲要係好食!啲雞油滲唒落去,用咗啲薑同蒜片去調味,好香!!最後食到有啲酒香😍好特別🤭上面嘅雞件好嫩,好香!個飯少少辣辣地,好有風味👍🏼 ✅有照顧到素食者,素食都好多選擇✅員工好friendl

英式植物炸魚薯條 $88

卡邦尼汁龍蝦尾三文治 $176

慢煮三杯雞意大利煲仔飯 $158

✅有照顧到素食者,素食都好多選擇
✅員工好friendly,會同狗狗/小朋友玩傾計
  • 慢煮三杯雞意大利煲仔飯
2023-03-04 67 views
今日心情幾好, 夜晚同朋友係附近散完步,  見到呢間餐廳幾多人食, 於是就入黎試下! 而且呢間係歡迎客人攜帶寵物一齊食, 有養毛孩既網友不妨帶寵物一齊玩下!植物蟹肉餅$88: 食落去質地有別於正常既蟹肉餅, 不過依然好好味! 再配埋個沙津醬, 絕配!燒酒烤豬肋骨$198: 豬肋骨係呢間餐廳既招牌菜, 店員聲稱係慢煮, 估唔到食落去係出奇地好淋好嫩! 完全唔會覺得好鞋口, 師傅選材方面的確比較有嚴格! 而薯條食落去亦都好脆口, 新鮮炸出黎果然口感唔同D原隻龍蝦尾配三文魚籽明太子意粉$268:  龍蝦尾食落去好彈牙好新鮮, 師傅調味方面的確恰到好處! 而意粉落左少量三文魚籽, 食落去少少脹爆口感, 每一條意粉都掛上明太子既醬汁, 成個口腔都充滿海鮮既味道!串燒魷魚鬚$38: 調味方面, 師傅放左少量自家製醬汁, 食落去唔會覺得好鹹, 而且亦都彈牙新鮮!
2023-03-03
$700 (Dinner)
2023-03-03 56 views
將軍澳區呢邊嘅餐廳環境舒服😌呢間餐廳有室外、室內兩邊。室外非常休閒,天氣好可以曬吓太陽🌞一邊感受好嘅天氣一邊食飯!而且呢間係寵物友善餐廳,見唔少人都帶佢哋嘅寵物坐室外位chill下。由於室外都已經非常多人,所以我哋揀咗室內。室內環境裝修都好靚,以粉紅色系主打。午市有套餐幾抵食,我哋叫咗一個午市套餐。另外散叫試吓其他食物。午餐跟沙律或湯及優惠價加購飲品。揀咗是日餐湯係雜菜湯,酸酸地好開胃,有舊式傳統西餐風味。▶️西冷羊扒配香草蜜糖芥末$178羊扒大大件,羊味香濃。配有炸薯角及配菜。炸薯角香脆,配菜有紅蘿蔔🥕、茄子🍆等。餐飲揀咗Pineapple Juice $10,菠蘿味酸酸甜甜幾解渴!▶️卡邦尼汁波士頓龍蝦三文治$168波士頓龍蝦夠爽口,麵包外脆內軟,入邊仲有好多沙律菜。▶️Hot Mocha $48散叫咗熱朱古力咖啡☕️朱古力味較香濃,如果咖啡有拉花就更加好。▶️牛油帶子$48叫咗一串牛油帶子,一串有兩粒。▶️細法式粗薯而家follow/like 餐廳社交平台就送薯條一客,新鮮炸香脆好食!餐廳環境舒服,如果有寵物嘅朋友,仲可以帶埋寵物添!

午餐跟沙律或湯及優惠價加購飲品。
揀咗是日餐湯係雜菜湯,酸酸地好開胃,有舊式傳統西餐風味。

▶️西冷羊扒配香草蜜糖芥末$178

▶️卡邦尼汁波士頓龍蝦三文治$168
波士頓龍蝦夠爽口,麵包外脆內軟,入邊仲有好多沙律菜。

▶️Hot Mocha $48

▶️牛油帶子$48
叫咗一串牛油帶子,一串有兩粒。

▶️細法式粗薯

餐廳環境舒服,如果有寵物嘅朋友,仲可以帶埋寵物添!

2023-03-02 76 views
餐廳係位於將軍澳你哋睇吓Gurgle睇Menu睇得幾專心👀呢間餐廳主張「人寵同食」,連menu都有獨立一份for毛孩🐕🐈而我哋今次叫咗幾樣招牌菜式🍽️◤Puppuccino ◢ $58🐾🐾🐾🐾毛孩都飲得嘅🍼無乳糖牛奶用得鋪頭名嚟命名,就當然飲得Gurgle舔舔脷😋◤三文魚羊肉甜薯撻◢ $48🐾🐾🐾🐾🐾🐟啲三文魚味香到未放低已經衝埋去,不過又唔識食,最後整散咗比佢就食到喇😂◤風乾迷你薄餅◢ $38🍕Gurgle出街唔肯食硬嘢,幫唔到大家試味喇🫣唔評分嚕

餐廳係位於將軍澳
你哋睇吓Gurgle睇Menu睇得幾專心👀
而我哋今次叫咗幾樣招牌菜式🍽️
Puppuccino

◤Puppuccino ◢ $58
🐾🐾🐾🐾
毛孩都飲得嘅🍼無乳糖牛奶
用得鋪頭名嚟命名,就當然飲得Gurgle舔舔脷😋
三文魚羊肉甜薯撻

◤三文魚羊肉甜薯撻◢ $48
🐾🐾🐾🐾🐾

◤風乾迷你薄餅◢ $38
🍕Gurgle出街唔肯食硬嘢,幫唔到大家試味喇🫣唔評分嚕
招牌海鹽黑椒烤雞🍗配紅酒鵝肝醬同牛油松露醬🧈
Puppuccino
三文魚羊肉甜薯撻
招牌海鹽黑椒烤雞🍗配紅酒鵝肝醬同牛油松露醬🧈
2023-02-20 191 views
2月14日訂咗情人節套餐包一支紅酒都係$1000左右認真超值🤩無論食物品質同擺盤都好有一定要求,我哋選擇左兩款套餐;第一款係龍蝦意粉,第二款係牛肉食材非常新鮮,甜品用心形果凍甜度適中,甚至乎飲用水都引入日本優質還原水機,一間對食物十分有要求的餐廳!環境好舒服,就算同朋友三五知己聚會都好正!☺️另外,又有寵物套餐,寶寶食得好開心,值得一試🤗

環境好舒服,就算同朋友三五知己聚會都好正!☺️

另外,又有寵物套餐,寶寶食得好開心,值得一試🤗
2023-02-19 154 views
我哋帶住狗狗 walk in 你話 sofa 有人留位 沒問題 我哋好合作坐隔離 然之後外藉人士直接坐低你哋就唔理 再嚟一家三口直接坐低又唔理 百分百肯定佢哋係冇訂位跟著帶住兩隻狗狗嘅話已訂位就同人講冇辦法 要人哋坐第二張問你哋點解咁樣安排㗎 就話搵第二個同事處理 然後第二個同事永遠唔出現 我只想問放個留位牌有幾難 何必令到客人感覺厚此薄彼 今日這個帖提醒你哋簡簡單單就可以做好啲 否則再好味都係無得留低 真心唔想寵物友善餐廳少一間 呢個誠意係我最讚嘅地方

跟著帶住兩隻狗狗嘅話已訂位就同人講冇辦法 要人哋坐第二張

2023-01-12 440 views
☁️ 將軍澳又有 #petfriendly 餐廳老闆員工都超級鍾意狗仔主打意大利菜 😆😆試業階段 已經見到好多狗狗朋友 室外位置闊落 要重點highlight梳化嘅打卡位 ,因為只此一張好搶手🤣 所以記得提早預約定呀~~食物質素不錯 燒汁牛肩胛 影相時間,我哋聞到都好想食 😋 肉汁出色,耐上醬汁非常推介!豬腩肉燒物 雖然好邪惡,但係啖啖肉,真係好好味飲品方面提供果汁茶類,如果有咖啡就更好果汁如果可以鮮榨的話會更出色🥰❇️ 小小預告:嚟緊餐廳會開放一層,上面會有好多寵物有關服務。有寵物小店,仲有寵物空間聽聞會有飄雪架☃️❄️❄️
☁️
將軍澳又有 #petfriendly 餐廳
老闆員工都超級鍾意狗仔

主打意大利菜 😆😆
試業階段 已經見到好多狗狗朋友

食物質素不錯
燒汁牛肩胛 影相時間,我哋聞到都好想食 😋
肉汁出色,耐上醬汁非常推介!

豬腩肉燒物
雖然好邪惡,但係啖啖肉,真係好好味

飲品方面
提供果汁茶類,如果有咖啡就更好
果汁如果可以鮮榨的話會更出色🥰

2023-01-09 310 views
藍塘傲呢到之前放狗經過已經好期待 呢間主打意大利菜裝修精緻嘅餐廳 岩哂黎打卡📸剛開業冇耐宜家仲係試業期間 上菜嘅時間稍為較耐今次帶埋狗狗所以坐室外位置~空間大位置夠晒闊落 仲有梳化位 約埋其他朋友仔狗聚都可以🐶 食物方面,叫左𝘓𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵 配沙律/湯同飲品 沙律大碟🥗 但蘋果汁就稍為比較淡如果少冰應該會較好🥹⊶⊶ː 串燒牛脷/黑毛豬腩肉 ː店員特別推介豬腩肉同豬頸肉 厚牛脷好爽口入味 豬腩肉油脂香味濃ː 燒汁牛肩胛 ː牛嘅肉質鮮嫩 不過配菜如果多少少/有得揀薯菜會較好😊 დ 𝘗𝘦𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘭𝘺 🐾
剛開業冇耐宜家仲係試業期間 上菜嘅時間稍為較耐

⊶⊶

ː 串燒牛脷/黑毛豬腩肉 ː

ː 燒汁牛肩胛 ː
牛嘅肉質鮮嫩 不過配菜如果多少少/有得揀薯菜會較好😊

დ 𝘗𝘦𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘭𝘺 🐾
2023-01-09 249 views
將軍澳海傍又開左新餐廳啦, 今次試左位於藍塘傲既一間pet friendly餐廳, 行過見佢嘅裝修幾靚, 原來仲係做緊試業期間, 店員服務態度十分友善☺️成間餐廳嘅環境都好chill, 有室內亦都有室外, 枱與枱之間嘅空間感好足夠, 唔會太擠迫, 假日仲有lunch set, set價錢大約百幾, 會配沙律, 湯/飲品添♥️▫️麻辣烤雞法式三文治($88) 麻辣烤雞估唔到混入三文治都幾唔錯 , 烤雞多汁好juicy配合埋辣辣地醬汁, 麻辛香辣唔會好油膩, 我地仲加左$28追加薯條, 大滿足🤰🏼▫️清酒蜆辣肉腸意粉($138) 呢個叫左lunch set配埋沙律同果汁 🧃意粉軟硬度剛好, 酒味唔算太濃,蜆肉味道鮮甜仲好新鮮, 蜆嘅鮮味入晒啲意粉到, 加埋幾塊辣肉腸, 份量都多🍝

▫️麻辣烤雞法式三文治($88)

▫️清酒蜆辣肉腸意粉($138)
呢個叫左lunch set配埋沙律同果汁 🧃

麻辣烤雞法式三文治