2019-06-30 812 views
今日放假,又幾好天,冇落雨,不過好熱~夏日☀️炎炎最岩就係去遊水🏊‍♂️🏊‍♀️,就同男友去馬鞍山泳池遊水,大約遊左個幾鐘就走人~但遊完好肚餓😖,要去醫肚,見到泳池附近開左間餐廳,實在太好了,因游完水拎住d野好重,唔想行咁遠~Puzzle Dining餐廳都大間,就係泳池既則邊,所以好容易搵到~餐廳入面光線充足,環境舒適,店員見我地拎得多野,仲安排左卡位比我地,真貼心餐廳入面仲可以係玻璃窗到望到泳池景,望住個景又幾relax🤠講番食物先,當日睇完餐牌,覺得肉眼扒較為吸引我地,有20安士,都算大塊,店員話份量都夠我們2人吃,還可以加錢追加小食和飲品~咁我地就叫左肉眼扒,再追加薯條😛美國安格斯肉眼扒 (20安士) US Angus Prime Ribeye Steak (20oz)wow...又真係幾大塊扒,旁邊仲有薯角和燒汁on side 賣相都好吸精下,溫馨提示,底碟仲係熱的,唔好掂到個碟~未食都已經聞到好香既牛肉味今次我地叫左6成熟,廚師也煮得恰好,肉眼好juicy,不會太生又不會overcook~再將燒汁淋上肉眼扒到🤤,切開一條條食,嘆住個扒,望住個泳池景😎,爽呀~加$15追加薯條薯條好
今日放假,又幾好天,冇落雨
,不過好熱~
夏日☀️炎炎最岩就係去遊水🏊‍♂️🏊‍♀️,
就同男友去馬鞍山泳池遊水,
大約遊左個幾鐘就走人~

但遊完好肚餓😖,要去醫肚,
見到泳池附近開左間餐廳

實在太好了
,因游完水拎住d野好重,
唔想行咁遠~

Puzzle Dining
餐廳都大間,
就係泳池既則邊,所以好容易搵到~

餐廳入面光線充足,
環境舒適,店員見我地拎得多野,
仲安排左卡位比我地,真貼心

餐廳入面仲可以係玻璃窗到望到泳池景,
望住個景又幾relax🤠

講番食物先,當日睇完餐牌,
覺得肉眼扒較為吸引我地,
有20安士,都算大塊,
店員話份量都夠我們2人吃,
還可以加錢追加小食和飲品~

咁我地就叫左肉眼扒,再追加薯條😛

美國安格斯肉眼扒 (20安士)

wow...又真係幾大塊扒,
旁邊仲有薯角和燒汁on side
賣相都好吸精下,
溫馨提示,底碟仲係熱的,唔好掂到個碟~
未食都已經聞到好香既牛肉味

今次我地叫左6成熟,
廚師也煮得恰好,肉眼好juicy,
不會太生又不會overcook~
再將燒汁淋上肉眼扒到🤤,
切開一條條食

嘆住個扒,望住個泳池景😎,爽呀~

加$15追加薯條
薯條好香好脆口,
點埋茄汁或沙律醬食

日本蕃薯仔(2串 ) $28
Japanese Sweet Potato

呢個一客有2串,一串有5粒,Total 10粒~
日本蕃薯仔都好甜,
蕃薯仔外層灑了一些鹽,
所以味道咸咸甜甜,幾惹味~

日本南瓜 (4片) $28

大滿足

• 薯條
  • 美國安格斯肉眼扒
2019-06-19 304 views
點了四重芝士pizza,在芝士pizza加上蜜糖感覺很特別,味道亦好夾!!pizza上加了大量芝士,芝士味道香濃,上面亦曬上少許芝士粉。食到一半職員會主動提出有需要可以額外再加蜜糖,十分有禮貌。後來衣點了一客BBQ ribs,店家自製醬汁味道一流,少少辣,即使不吃辣的人都能吃到,風味很好,肉質軟熟,雖然未夠入味,與職員反映問題後職員會向廚房提出,十分值得欣賞總括而言,職員服務質素十分良好,加上面向泳池環境一流,吃過會再去支持!!
2019-06-11 555 views
非常喜歡這裡,坐得很舒服,地方寬敞,窗外是個泳池,車可停在泳池停車場,非常方便!食品方面,用料新鮮,價錢非常合理,比起外面的餐廳便宜,真的很值得推介!而重點推介是手撕雞青木瓜萵筍沙律,又大碟又好食!carbonara 也超好吃,意粉軟硬度剛剛好,味度很好味!四重芝士薄餅都好好味!到飲品方面,我叫了一杯mocha, 好滑,另外,還有虹吸式咖啡,下次一定要試試!誠意推薦,良心食店!
2019-06-11
$100 (Lunch)
2019-05-24 635 views
同朋友weekday lunch 試左呢間響馬鞍山泳池旁邊既餐廳,我地叫左2個set lunch ,set lunch 去到下午3點架。頭盤係蕃茄忌廉湯,好滑,好飲!主菜我地分別一個吉烈蠔配薯仔沙律,另一個係自家制黑豚肉配叉燒日本煎蛋飯。吉烈蠔唔叫做大隻,不過有4隻,薯仔沙律混合了芝麻沙律醬,份量都幾多,不過乾身少少。總括嚟講,呢間餐廳服務好好,食物價格比高
2019-05-22 548 views
放工約班好耐冇見嘅舊同事喺馬𩣑山食晚飯,順便探其中一個舊同事嘅new born baby。👶🏻 好小入黎依頭,所以朋友話依間好食就book 左。餐廳環境寬敞,對住個泳池好relax。而隔離就係露天停車場,超級方便駕車人士。嘢食方面,我地嗌左佢出名嘅白鱔,咸蛋黃雞翼,牛油果三文魚沙律,墨魚飯,Carbonara 同埋甜品-雪糕。Highly recommend 牛油果三文魚沙律,雞翼同埋墨魚飯! 超級好食, 三文魚醃得好入味, 墨魚好彈牙,大推👍🏻👍🏻

好小入黎依頭,所以朋友話依間好食就book 左。

• 牛油果三文魚沙律
  • 咸蛋黃雞翼
  • 墨魚飯
2019-05-14 527 views
招牌叉燒煎雙蛋飯好好食,用料夠足夠靚,d叉燒好夠味牛角包一定要試,出面好脆入面好lum,要等15分鐘。不過要等就代表佢地新鮮焗,所以我零願等都唔想食普通野。麻辣雞烏冬幾好食,佢地連普通凍mocha都好飲過其他餐廳。招牌叉燒煎雙蛋飯好好食,用料夠足夠靚,d叉燒好夠味e家夏天你weekend冇乜野做你就可以tea time過嚟飲杯咖啡,食個牛角包,真係一流夜晚我未試,但一定會嚟。佢地有酒牌,有賣清酒有串燒,可以試下。環境幾好,老闆+員工好細心,見我地等個包等得耐會教下我地飲乜咖啡,請左杯比我地試。
招牌叉燒煎雙蛋飯好好食,用料夠足夠靚,d叉燒好夠味

2019-05-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
馬鞍山位於美食沙漠中,寧可走遠一點到沙田新城市廣場一帶「搵食」不要浪費「胃」置,口耳相傳知道體育館旁開了新餐廳又方便泊車。一家人食頓悠閒午飯,餐湯夠熱而濃郁,主菜份量足,香噴噴巴西熱咖啡,飽吃一頓感到無比幸福,埋單每位不足$60,原來全天免加一,真是喜出望外,一定繼續幫襯用心經營的小店。店員親切介紹午餐、下午茶和晚餐的時令菜式,閒談中得知廚師曾在酒店工作,所以對食材要求嚴格,不時不食,不鮮不用,店主希望客人帶著満足微笑步出餐廳。

2019-05-14
$60 (Lunch)
  • 厚切叉燒雙太陽蛋配珍珠米飯,美國牛肉眼扒配薯菜,慢煮牛肉配珍珠金飯,香煎雞扒配珍珠米飯,巴西咖啡,鮮奶咖啡
2019-05-12 324 views
訂位,一定要訂位,餐廳細細所以唔多位食物唔錯嘅,叫左:Prime steak,200g,五成熟,肉味就差左少少,冇咩味道,但個蘑菇汁幾好味。Risotto,份量細,一碗飯既份量,一個大人唔夠食,不過味係幾好既。金沙雞翼,正!炒菇,清清地都唔錯。整體來說係唔錯嘅,服務態度非常好,一定會再去試多幾味。
訂位,一定要訂位,餐廳細細所以唔多位
食物唔錯嘅,叫左:

金沙雞翼,正!

炒菇,清清地都唔錯。

整體來說係唔錯嘅,服務態度非常好,一定會再去試多幾味。
2019-05-12 241 views
餐廳外面較為簡單,本來沒有期待,但入到裡面服務員好nice,在介紹下試了50%熟的封門牛柳,另外叫左一支清酒。過了15分鐘左右牛柳終於到了,食後覺得味道很好,並且軟硬適中,令人想再多食一份的感覺,雖然最終沒有多叫一份,但下次必會再試!
封門柳
封門柳
2019-05-11 234 views
約左朋友仔聚會👭👬緊係想搵個舒服地方傾下計食下野飲下酒係馬鞍山泳池旁邊竟然比我搵到驚喜😍呢間餐廳有西式有日式食品🍽️最特別嘅係😁可以望住泳池嘆清酒😍今日同朋友試左兩個廚師推介包括五成熟“封門柳”&串燒“燒白鱔”另外仲叫左“啤酒薯條”&“黃金雞翼”嚟送酒食品水準唔錯😋封門柳五成熟剛剛好燒白鱔啖啖肉😍廚師果然無介紹錯當朋友仔食到好飽好飽先發現呢間餐廳原來有咖啡飲😍但當時真係飽到一個點唯有下次有機會先再試啦😁
約左朋友仔聚會👭👬
緊係想搵個舒服地方
傾下計食下野飲下酒

係馬鞍山泳池旁邊竟然比我搵到驚喜😍
呢間餐廳
有西式有日式食品🍽️
最特別嘅係😁可以望住泳池嘆清酒😍
今日同朋友試左兩個廚師推介
包括五成熟“封門柳”&串燒“燒白鱔”
另外仲叫左“啤酒薯條”&“黃金雞翼”嚟送酒

先發現呢間餐廳原來有咖啡飲😍
但當時真係飽到一個點
唯有下次有機會先再試啦😁
2019-05-07 226 views
馬鞍山市中心好多食肆都時時好多人,咁O岩公眾假期我們一行6人,去了泳池及公園個邊,見到泳池餐廳重開,又見不用等位,所以就入去試下。環境好大,而且座位都冇放得密質質,根本仲有好多空間店主都未有盡用,所以對食客而言就真係坐得好舒服。另外服務都很好, 職員都有禮貌而且有笑容,可能餐廳整體氣氛都比較輕鬆,這真是很好的環境。食物方面都多選擇,主要是日式及西式FUSION, 也有亞洲風味的,是次叫了鰻魚飯,炒貴刁及咖哩雞飯,看上去都幾好,味道也OK。價錢午餐套餐大概$80左右,包一熱飲。

2019-04-05
$90 (Lunch)
2019-05-06 210 views
馬鞍山一向都係飲食的沙漠-無咩好野食!想飲返杯有質素的咖啡更加無可能!最近朋友話馬鞍山泳池開左間唔錯餐廳 (住左馬鞍山區多年都唔知有間餐廳),就走去試試!好香好Juicy 的燒鱔!家人很喜愛,我就覺得燒得再香d 就正!😋串燒都有得食牛扒試左2款意粉!都好好味!😋咖啡精的我當然唔少得杯咖啡,點了杯latte, 大滿足!好耐無係馬鞍山區飲到杯有質素的咖啡了!至於服務方便,我覺得是ok, 新開業算唔錯!會再來幫襯!

好香好Juicy 的燒鱔!
家人很喜愛,我就覺得燒得再香d 就正!😋

串燒都有得食

牛扒

試左2款意粉!都好好味!😋

至於服務方便,我覺得是ok, 新開業算唔錯!會再來幫襯!
2019-05-01
$150 (Dinner)
2019-04-28 318 views
經女朋友得知馬鞍山泳池旁有新開餐廳。由於位置離新港城有5分鐘路程,所以暫不算多人知道。我同女朋友1:30到餐廳,不用等位就可直接進入。環境寬敞,其西餐亦有水準,約$70-80便有湯、主菜及餐飲,性價比很高。餐廳最出名是虹吸式咖啡,水準亦很好。餐廳有一邊可直接望游泳池,感覺相當悠閒,非常特別,建議可以坐卡位近看。馬鞍山區的餐廳經常都要排隊,有水準而不用排隊的餐廳值得推薦,我應該會再來光顧,希望水準可以繼續保持!

2019-04-28
$85 (Lunch)
2019-04-26 320 views
去開圖書館,咁橋lunch time,一於入去試試,每逢星期三都會轉set, 今天餐湯是自家制茄子湯,不是罐頭野,靠得住,選了A餐,大大隻雞腿,皮脆肉嬾,配上珍珠米,加餐飲,六十蚊左右,算ok,環境清淨,有冷氣嘆住,外面對住泳池。下次耍試下d咖啡。
2019-04-24
$60 (Lunch)
  • 精美午餐
2019-04-13 474 views
上星期偶然發現泳池旁結業已久的餐廳,再有食肆投入服務,經店員在門外積極推介後,今晚與老公特意去幫襯。我勁喜歡雞,這店的推介就是慢煮黃油雞,滿懷希望的叫了這個;還有串燒併盤、串燒厚切牛舌、龍蝦汁大虎蝦。Waitress 推介三文魚牛油果沙律,我們也叫了一客。先來的三文魚牛油果沙律很好味,三文魚加了醬汁輕燒外圍,再切片;碟的一邊放了半個牛油果切片,另一邊放牛油果蓉。味道很夾!串燒併盤:雞軟骨串香口好味;牛肉很老;雞肉串有雞骨;其他一般,不過不失;但發現少了一串雞肝,追單後卻送上雞腎(雞腎不是併盤食物),再追問下,原來廚房又弄錯!串燒厚切牛舌:三片中,稍薄的那片勉強吞了(有點靱),而且無味(似沒落鹽),另外兩片未熟,出血水,退貨了!龍蝦汁大虎蝦,$58一隻,老公喜歡食蝦,所以只叫一隻給他。結果只有中蝦的size,waiter說原本六吋長的虎蝦缺貨,所以細隻了,會收半價。如果早點告訴我們缺貨,半價我也不會要那麼細的蝦!但煮了送到了才告訴我們缺貨,真過份!而且老公說沒有蝦味、不鮮不甜,更沒龍蝦汁的香味!最後到我期待的慢煮黃油雞:半隻雞$158,並不算平,期待會香滑軟諗,但事實大失所望!雞是慢煮完

最後到我期待的慢煮黃油雞:半隻雞$158,並不算平,期待會香滑軟諗,但事實大失所望!雞是慢煮完再烤,只有小部份皮是脆,雞肉乾鞋兼無味!賣相亦不好(也懶得影相)。伴碟的薯角夠粉,好味!

整體而言:除了不是我原意叫的三文魚牛油果沙律是好味,其他全都不濟!

順帶一提,我們對食肆員工提出上述某些投訴,員工連番致歉,承認錯誤態度可取!
但其中一位員工表達因為今日多客人,以致質素下降。這理由有點牽強,因為我們八點半後才點餐,當時絕大部份客人已進食中(過了忙碌時段);而且隔離檯(是認識廚師的),他們的食物質素沒有下降,更讚口不絕!

2019-04-12
$240 (Dinner)
  • 三文魚牛油果沙律