在aeon百貨之中,仍有不少高級餐廳圍繞著地下的超市。就好似勸緊買吾到靚食材既朋友入去食咁。而我就當然係搵吾到靚食材所以衝入去食既人。先睇睇menu 其實同一般專食牛扒的餐廳差吾多價,或者更平。我就選了西冷牛扒的餐先講餐湯餐湯好濃好多料,非常好飲。裡面有大量既菜,味道非常夠。但不辣的。點了5成熟,真的紅紅的。但好似高了一成熟。因為沒有太多血水。不過幸好是,香港大部分的餐廳都送多一至兩成熟比客人,所以點5成等於7成熟。味道幾好的,沒太多筋。
在aeon百貨之中,
仍有不少高級餐廳圍繞著地下的超市。
就好似勸緊買吾到靚食材既朋友入去食咁。
而我就當然係搵吾到靚食材所以衝入去食既人。

我就選了西冷牛扒的餐
先講餐湯
餐包同餐湯

餐湯好濃好多料,非常好飲。
裡面有大量既菜,味道非常夠。
但不辣的。
美國西冷牛扒

點了5成熟,真的紅紅的。
但好似高了一成熟。
因為沒有太多血水。
味道幾好的,沒太多筋。
餐包同餐湯
美國西冷牛扒
2019-04-25 1042 views
依餐係同男友慶祝週年紀念日到達餐廳人數唔多食物蘑菇湯好淡意大利飯有一種怪味重點是我係OpenRice 訂時有remark 希望ordere dessert 寫上wordings 但最終沒有令我好失望
依餐係同男友慶祝週年紀念日
希望ordere dessert 寫上wordings
但最終沒有
令我好失望
2019-04-05 1489 views
在鰂魚涌等老公做完gym,本來只想在附近吃個便飯。知道AEON裡邊有幾家餐廳,那我就隨便選了這家 Quattro’s Kitchen。我們比預期早到了半個小時,同事殷勤說「沒事請進來!」非常客氣。他帶了我們到他們預先留坐的卡位,比較安靜。然後禮貌的端上餐牌給我們並介紹Set Dinner,我和老公都覺得同事們的服務態度很好很細心。老公點了一個Set Dinner (New Zealand Ribeye steak) 而我就點了檸檬白酒焗海鱸魚。等的時間是久了一點(差不多25分鐘), 但是兩道菜來時我們都覺得賣相不錯。老公說那塊牛排很嫩,有肉汁,在旁的蔬菜味道也很好;我的海鱸魚很新鮮,煎得很香,烤焗薯菜也很有心思,是一層一層疊上去的,感覺很用心哦!相信這家店我們會回來的。雖然餐廳地點我有點保留,但是食物的確不錯,所以在這推介給大家!

New  Zealand  Ribeye  Steak
檸檬白酒焗海鱸魚

2019-04-04
$310 (Dinner)
New  Zealand  Ribeye  Steak
檸檬白酒焗海鱸魚
2019-04-04 857 views
星期日在太古搵食有點難,只有這間walk in還有位,於是試下新嘢。餐廳有某些座位處於「外圍」,行Aeon的人會路經我們坐的枱,自己覺得比較嘈和像在food court 吃飯好開放。 食物款式算多選擇,價錢略貴,服務一般。是日餐湯是蘑菇忌廉湯,味道幾好,配上暖暖餐包實屬不錯。 煎比目魚扒也不錯,配以焗薯粒,份量算是細,若是肚餓應該不夠。 老公點的牛柳屬一般,比較乾身。 亞女點的忌廉汁意粉就普通。總括來說一試無防!
總括來說一試無防!
2019-03-15 880 views
經過見到斧頭扒相片好吸引就入去一試,所有嘢都唔錯,因為同行人不食牛,所以試咗佢哋既2人餐,都好好味。頭盆有雞肉沙律外,仲有生蠔,生蠔味道剛好不太濃味,入口口感豐富,有淡淡既海水味。西蘭花忌廉湯外觀不吸引,但飲落都好滑口。再自加焗田螺一碟,味道一般,仲有少少沙。主菜選了野菌意大利忌廉飯同煎魚,個飯味較濃,如果喜歡濃味既就一絕,魚既外皮脆脆,配黑松露醬簡直好味。估唔到跟餐甜品都咁精美,特別個希甸有淡淡既薑味,真係估佢唔到。完全會再返去食多幾次。

西蘭花忌廉湯外觀不吸引,但飲落都好滑口。

再自加焗田螺一碟,味道一般,仲有少少沙。

完全會再返去食多幾次。
$350 (Dinner)
初六就開火! 要拍枱鬧爆!不知所謂。西裝男服務員,三叫三不啋,亳不專業,求其做,送錯餐,沒有服務⋯⋯沒有禮貌 對消費客人,那是餐廳應有的態度嗎?沒有好榜樣給下缐員工。幸好有其他下線年輕的服務員態度好,補回。
幸好有其他下線年輕的服務員態度好,補回。

2019-02-10
2018-10-30 1615 views
琴日試o左呢間餐廳o既牛扒,今日就試o下佢o既酥皮鵝肝焗爐魚柳($128),其實我一d都唔好魚,不過想食鵝肝,就試下呢個主菜啦今日o既餐湯唔係磨菇湯啦,而係甜而不膩o既南瓜湯,熱哄哄o既南瓜湯配上蜆肉,味道唔錯飲完湯冇耐,個主菜酥皮鵝肝焗爐魚柳就出場啦!個魚柳普普通通,似係急凍而且侍應係我未食完,仲有一半主菜就叫我叫野飲,感覺好似好急,想趕我走如果等我食完,收走d餐具先問餐飲飲咩,感覺會好d餐飲方面同琴日一樣叫左熱Latte(+15),一樣都係咁靚咁好飲,咖啡同牛奶比例剛好總結:湯同咖啡比主菜出色

南瓜湯
如果等我食完,收走d餐具先問餐飲飲咩,感覺會好d

酥皮鵝肝焗爐魚柳
熱Latte

總結:湯同咖啡比主菜出色
2018-10-28
$158 (Lunch)
南瓜湯
熱Latte
2018-10-30 475 views
經過呢間西餐廳好多次,都未試過。今個星期六,訓到12點先起身,一於黎試下佢o既午餐。餐牌選擇有好多,魚、雞、牛、豬、羊、海鮮,應有盡有,但本人真係特別好牛扒,就揀左個扒紐西蘭肉眼配芥末子燒汁($138)先上黎o既係餐湯,磨菇湯,個湯濃郁得黎啖啖磨菇蓉,幾好,可惜佢配o既係面包條,而唔係餐包等左5分鐘到就上左主菜,扒紐西蘭肉眼配芥末子燒汁啦塊扒牛味濃郁,可惜overcooked我叫7成熟,黎到有8-9成,睇返之前d食評都有呢個問題出現,睇黎下次去都係叫5成熟算最後,餐飲叫左杯熱Latte,跟餐加$15,杯Latte個拉花好靚,而且咖啡同奶o既比例剛剛好,仲好大杯添唔洗加糖就咁飲仲正值得一讚!

磨菇湯

等左5分鐘到就上左主菜,扒紐西蘭肉眼配芥末子燒汁
塊扒牛味濃郁,可惜overcooked
扒紐西蘭肉眼配芥末子燒汁

唔洗加糖就咁飲仲正
值得一讚!
Latte
2018-10-27
$169 (Lunch)
磨菇湯
扒紐西蘭肉眼配芥末子燒汁
Latte
  • 熱Latte
2018-10-24 1469 views
我家四大長老之一係好鍾意食牛排既, 對牛排要求都好高, 係AEON買野既時候見到呢間餐廳有和牛斧頭排食, 咁就提議不如試下啦. 一坐低睇餐單見到有set dinner, 就叫左一份比目魚配松露野菌汁加錢升級配龍蝦湯. 比目魚都好軟滑, 但我都係鍾意同碟上面既菜多d, 豆煎得好軟而且保留到豆本身有既汁. 之後上既蕃茄海鮮意粉好好食, 意粉無overcook 到, 仲係好硬身, 意粉吸收左蕃茄汁更加吊到味. 而伴碟既菜本身無諗住食, 但原來廚師好細心咁加左酸酸地既沙律汁, 係好開胃既情況下就清哂啦~ 去到主菜啦, 就係澳洲M5和牛斧頭排啦, 本身叫左5成熟, 有少少overall, 食落似7成熟, 但係塊排既肉質好好, 所以就算係7成都唔錯, 有好多肉汁, 而且脂肪分佈得好均衡, 一塊斧頭排可以切到8 - 10 片, 所以share 就最好不過啦. 四大長老之一都好滿意~食完當然唔少得甜品啦, 見到有baked alaska 即刻心心眼了! 因為唔係有好多地有得食既, 酒係由服務員加上去既, 可以揀濃唔濃, 我地加左兩次酒, 但個味都唔係太濃, 個蛋白打得好滑, 入面包住既係水果同雪糕.

食完當然唔少得甜品啦, 見到有baked alaska 即刻心心眼了! 因為唔係有好多地有得食既, 酒係由服務員加上去既, 可以揀濃唔濃, 我地加左兩次酒, 但個味都唔係太濃, 個蛋白打得好滑, 入面包住既係水果同雪糕. 而個底係蛋糕底, 非常軟, 加埋雪糕真係好夾~

最後服務方面, 唔係話等左好耐先有得入座, 但上菜比較慢, 落單後等左45分鐘都未有上菜, 但如果同朋友一齊gathering的話都ok既~
澳洲和牛斧頭排
比目魚
海鮮意粉
Baked Alaska
2018-10-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
澳洲和牛斧頭排
比目魚
海鮮意粉
Baked Alaska
2018-09-30 926 views
同媽媽兩個人食晚餐,就近近地去左留下一間餐廳食西餐,係aeon入面,很方便容易找到👍🏻我地就一人點左一份dinner set,有餐湯和飲品😊Set daily soup Grilled Spanish pork collar $165豬排梅花肉配蘋果汁能帶出肉質鮮美,而整得好林,十分滋味😋Habbut filled with truffles mushroom sauce $155比目魚配松露野菌汁,煎得好香魚肉十分細滑😋😋House brand coffee 最後餐廳點了咖啡,味道唔錯香濃可口!Milk tea香濃茶味不錯👍🏻

我地就一人點左一份dinner set,有餐湯和飲品😊

Set daily soup

豬排梅花肉配蘋果汁能帶出肉質鮮美,而整得好林,十分滋味😋

比目魚配松露野菌汁,煎得好香魚肉十分細滑😋😋

House brand coffee
最後餐廳點了咖啡,味道唔錯香濃可口!

Milk tea
香濃茶味不錯👍🏻
2018-09-25 587 views
Poor food. Asked for medium rib-eye. Got an overcooked and overmarinated brown piece of meat. Overpriced for what it is. Ordered escargots with an empty shell. Not coming back.
Rib  eye
Dinner
2018-09-10 473 views
今晚同家人落街食飯,去到AEON見到有間西餐廳🍴見近近地就入去食啦環境都很舒適,唔會好迫係門口見到有生蠔點黎食,所以就入左去食啦,蠔迷既我點都要點少少去食既Coffin bay $112/4都算大隻,而且都很新鮮,都好肥美架,可惜唔係好夠凍!Australia M5 Wagyu Tomahawk $688點左斧頭扒share食,我地幾個女仔食都好夠份量肉質都好鮮美整得好林,有朋友第一次食都斧頭扒都覺得這間餐廳整得很有水準😗
今晚同家人落街食飯,去到AEON見到有間西餐廳🍴
見近近地就入去食啦

環境都很舒適,唔會好迫

Coffin bay $112/4
都算大隻,而且都很新鮮,都好肥美架,可惜唔係好夠凍!

點左斧頭扒share食,我地幾個女仔食都好夠份量

2018-09-09
Dinner
2018-08-27 497 views
今日嚟咗太古行街,之後選擇咗去呢間西式餐廳醫肚,呢間餐廳環境非常寬敞舒適,服務亦相當有效率,首先嗌咗個蕃茄汁意大利麵配吉列豬排,然後再加$15轉cappuccino,意大利麵普普通通,吉列豬排嘅炸粉太厚,其實我覺得同去食大X樂無分別,係杯咖啡比較好,雖然Cappuccino 唔知點解變咗杯latte不過都唔錯。
今日嚟咗太古行街
,之後選擇咗去呢間西式餐廳醫肚
,呢間餐廳環境非常寬敞舒適
,服務亦相當有效率
,首先嗌咗個蕃茄汁意大利麵配吉列豬排
,然後再加$15轉cappuccino
,意大利麵普普通通
,吉列豬排嘅炸粉太厚
,其實我覺得同去食大X樂無分別
Tea
2018-08-19 394 views
經理太態十分差劣。好多人係門口等拎位。自己掛住數錢。進食期間,未食完嘢,就未問過客人想收起隻碟。之後該經理話係想幫手轉細碟。重點係 佢無問過就拎起! 我地亦無要求要轉碟。 之後仲要啤住我地。身為管理層 係十分之差!有咩經理有咩員工。我強烈唔推薦人黎食野!
經理太態十分差劣。
好多人係門口等拎位。自己掛住數錢。

進食期間,未食完嘢,就未問過客人想收起隻碟。
之後該經理話係想幫手轉細碟。
重點係 佢無問過就拎起!
我地亦無要求要轉碟。 之後仲要啤住我地。
身為管理層 係十分之差!
有咩經理有咩員工。
我強烈唔推薦人黎食野!

2018-08-17 4439 views
🎄Christmas Special Set🎅🏻👉🏻Quattro's Set Dinner for Two💲488•Appetizer:-18個月聖丹尼火腿,鮮蝦火箭菜沙律🥗(冇汁😟不過火腿幾香)-巴黎牛油焗勃艮第田螺🐚(好香牛油味😽配埋下面個薯蓉好滑👍🏻)•Soup:-干邑龍蝦湯(偏淡 龍蝦肉好少)•Risotto:-西班牙藏紅花帶子意大利飯(失敗🌚risotto勁乾又硬又散身😹帶子都ok嘅 上面啲菜擺到好怪)•Main Course:-美國肉眼扒配牛肝菌汁(肉眼扒幾嫩滑👍🏻配菜燒得好香!)•Dessert:-日式芝士餅🍰(Texture偏硬 唔係半熟工房咁蛋糕feel 底個朱古力汁好唔夾🤦🏻‍♀️)〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰👉🏻香煎鵝肝拼美國穀飼牛柳💲228(叫左全熟但佢都好易切同一啲都唔韌😆!鵝肝未算入口即溶不過都幾好👍🏻)+💲45 南瓜湯🎃〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰佢個location搞到間餐廳冇咁grand🤣啲waiter收碟收得好快🌚好似催你走咁😹食物都幾參差 不過扒應該好食啲🤔
🎄Christmas Special Set🎅🏻
•Appetizer:
-18個月聖丹尼火腿,鮮蝦火箭菜沙律🥗
(冇汁😟不過火腿幾香)
-巴黎牛油焗勃艮第田螺🐚
(好香牛油味😽配埋下面個薯蓉好滑👍🏻)
•Soup:
-干邑龍蝦湯
(偏淡 龍蝦肉好少)
•Risotto:
-西班牙藏紅花帶子意大利飯
•Main Course:
-美國肉眼扒配牛肝菌汁
(肉眼扒幾嫩滑👍🏻配菜燒得好香!)
•Dessert:
-日式芝士餅🍰