.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🇪🇸 點解西班牙菜可以咁好食 @ 🌟 Qué Pasa Tapas Y Vino 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:傳統蕃茄多士 HKD 28醋漬白鯷魚 HKD 78白露荀 HKD 98手切伊比利亞黑毛豬後腿 HKD 88西班牙蕃茄凍湯 HKD 58橄欖油蒜片虎蝦 HKD 78八爪魚 HKD 168烤雞件 HKD 138海鮮飯 HKD 188西班牙巴斯克芝士蛋糕 HKD 78咖啡布丁 HKD 68Sangria 0% HKD 58Agua Fresca De Pina HKD 58.👽 好鍾意嚟呢間西班牙餐廳食嘢,淨係個格局已經贏,好大間、樓底好高,透光度非常好,可以望到街景,有自然流通嘅空氣,同和暖嘅陽光,坐得非常之舒服,非常CHILL。.👅 食西班牙嘢最鍾意就係叫唔同嘅TAPAS,可以食勻多種口味。「傳統蕃茄多士」、「醋漬白鯷魚」、「白露荀」,款款經典,樣樣好味。前者以番茄同特級初榨橄欖油融合,超級鮮味!醋漬白鯷魚搭配大蒜、歐芹、特級初榨橄欖油,好開胃。白露荀搭配蒜香蛋黃醬同風乾火腿肉,滿滿嘅鹹香。.🥓 風乾30至42個月嘅「手切伊比
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
西班牙巴斯克芝士蛋糕 HKD 78
咖啡布丁 HKD 68
Sangria 0% HKD 58
Agua Fresca De Pina HKD 58

🥓 風乾30至42個月嘅「手切伊比利亞黑毛豬後腿火腿」,風味濃郁,價錢仲要好實惠!

🍅 經理推介「西班牙蕃茄凍湯」,真係特別濃郁!以番茄、黃瓜、彩椒,煮成有清涼爽口搭配各種蔬菜風味,好經典嘅西班牙風味。

西班牙凍湯

🦐 另外「橄欖油蒜片虎蝦」絕對必叫,以大蒜和辣椒調味,蝦仲要幾大隻,好彈牙,蒜香汁非常濃郁又惹味!
🦑 仲有就係「八爪魚」,搭配薯仔同紅椒,搭配香料調味,好彈牙,完全唔韌,配上蒜蓉同香草炒熟有微辣,惹味非常!
🐔 呢款「烤雞件」搭配特製西班牙紅醬,獨特風味,再加上雞件嫩滑多汁,讚!

🥘 食西班牙菜必食「海鮮飯」,絕對冇失望。鐵PAN直接上枱,以青口、白蜆、大蝦為主要食材,燉飯軟硬適中,超級豐富。

海鮮飯

🍮 甜品再嚟個經典嘅「西班牙巴斯克芝士蛋糕」同「咖啡布丁」,絕對係一個完美嘅結尾,清一清味蕾,非常滿足!

咖啡布丁

🍹 嘢飲有好多方便揸車人士嘅選擇,Sangria 0%同Agua Fresca De Pina酸酸甜甜,前者以蔓越莓、橙、蘇打水調製而成。後者以新鮮菠蘿、百香果同汽水作主要用料,清甜爽口。

Sangria 0% & Agua Fresca De Pina

😚 呢度成個環境同感覺真係非常CHILL,嘢食好有水準,坐得舒服,絕對係食西班牙菜嘅極佳選擇!

📍 大坑銅鑼灣道98號地舖
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$561 (Dinner)
西班牙凍湯
海鮮飯
咖啡布丁
  • 八爪魚
  • 傳統蕃茄多士
2024-12-17 1083 views
今次黎到大坑依間外國風情十足嘅西班牙菜餐廳😚 臨近聖誕,餐廳掛上了美侖美奐嘅聖誕佈置🥰 氣氛好正啱曬打卡😘 試咗餐廳推薦嘅幾道食品🤭 前菜㨂咗傳統蕃茄多士、西班牙脆炸薯仔粒同埋火腿比基尼三文治🥰 傳統蕃茄多士好清新又開胃👍 炸薯仔粒加埋紅椒粉,入口辛香又惹味😚 三文治外脆內軟,啖啖火腿芝士勁滿足😎西班牙紅椒小香腸同埋橄欖油蒜片虎蝦同樣係誠意之作👍 風味非常地道🥰 配埋法式麵包一齊食,更能盡嘗當中嘅精華🤩 必試推薦👍 主菜試咗好經典嘅西班牙海鮮飯🥰 海鮮飯新鮮製起🤭 入口滋味濃郁鮮美🤗 飯上擺滿多款新鮮海鮮,包括青口、白蜆同埋大蝦🤤 真係好正好有誠意😋 另外試咗兩款焗製食品🤭 包括八爪魚同埋雞😋 即焗即起超級香噴噴🥰 食落焦香惹味,外脆內嫩,鹹香惹味,真係好高質❤️ 食西班牙菜點少得Churros😝 新鮮炸起保證熱騰騰☺️ 酥脆可口嘅西班牙油炸鬼再沾上朱古力醬,甜美無比嘅滋味令人難忘迷戀😈 㨂咗兩杯特色Mocktails🌟 果香滿溢,清新又爽口,開胃又解膩,真係必試推薦✅
火腿比基尼三文治

火腿比基尼三文治
Octopus
Quarter  Chicken
Churros
做一日嚮導帶外國返嚟嘅朋友遊港島大腦第一個萌起嘅念頭係去 #大坑心中圶強烈嘅聲音想介紹返呢個寧靜悠閑嘅小社區小區內近 #蓮花宮 對出的大街近開咗間西班牙餐廳剛好成為當日嘅歇腳點食物到店員都會令你覺得身處異地西班牙口與長鬍子嘅店員特別熱情可愛直接介紹幾款招牌菜色走累亦不想用腦就go with all his suggestionsStarter碟碟都係闕胃菜Tomato bread與Rusa salad都各自跟住兩小塊toasts胃口細啲都有機被重carbs打爆前菜而言兩款都好refreshing 蕃茄蓉鮮甜清新薯仔沙律配mayo沙律味道絕配個人最愛係side dishes嘅Anchovies 同Olive 一酸一鹹開胃又唔邪惡主菜嘅八爪魚亦可以話係冷盤幾鍾意凍八爪魚軟腍得嚟又QQ再加埋薯仔片嘅軟綿口感另外西班牙菜走唔甩嘅Paella seafood係我最期待嘅Within $200就食到成個10吋咁大嘅海鮮飯算係食過最抵deal嘅paella新鮮即製熱辣辣青口、白蜆&大蝦加埋焦焦哋嘅濃郁蕃茄醬西班牙飯底飯粒粒粒分明幾好咬呵呵,Quota留畀呢個飯都幾值得!
做一日嚮導帶外國返嚟嘅朋友遊港島

再加埋薯仔片嘅軟綿口感
Within $200就食到成個10吋咁大嘅海鮮飯
算係食過最抵deal嘅paella
新鮮即製熱辣辣
青口、白蜆&大蝦加埋焦焦哋嘅濃郁蕃茄醬西班牙飯底
飯粒粒粒分明幾好咬
呵呵,Quota留畀呢個飯都幾值得!

2025-02-06 135 views
從天后站行到大坑附近,只係一街之隔,就感受到呢個小社區嘅寧靜與優閒,今次去呢間餐廳就係座落响呢個小社區。餐廳位於corner嘅位置,設有大窗戶,超級開揚,可從窗戶中睇到街外嘅風景,整個氛圍非常之chill ,係同朋友傾計閒聊嘅好地方👍。🍹Traditional Sangria Red$68富濃郁水果香,酒味唔會太強,好易入口。🍹Traditional Sangria White$68相對呢款Sangria White就比較清香爽口,個人嚟講杯都好好飲😋,有時間最好兩杯都試齊😝。🥢西班牙青椒仔$58烘烤過嘅青椒仔味道夠哂濃郁,鮮甜爽脆,以少少鹽作調味已經好好味👍。🥢傳統蕃茄多士$28蕃茄蓉鮮甜清新中帶酸香,口感滑溜,配合脆脆法包好夾。🥢火腿比堅尼三文治$58並非一般火腿,而係用上鹹香味鮮嘅風乾火腿,並配合濃郁奶香嘅芝士,高級版又好味嘅火腿三文治😋。🥢橄欖油蒜片虎蝦$158爽彈虎蝦充分被蒜片橄欖油浸泡,多份滑溜感及清香,而法包沾上欖油一齊食,更加正。🥢西班牙紅椒小香腸$78質地煙煙靭靭好過癮,鹹香味濃,係最佳嘅餸酒小食😝。🥢傳統薯仔沙律配吞拿魚蛋黃醬$58鹹鹹酸酸嘅薯仔沙律面頭灑上香而不辣

🍹Traditional Sangria Red$68
富濃郁水果香,酒味唔會太強,好易入口。
🍹Traditional Sangria White$68
Traditional Sangria White & Traditional Sangria Red

🥢西班牙青椒仔$58
西班牙青椒仔

🥢傳統蕃茄多士$28
蕃茄蓉鮮甜清新中帶酸香,口感滑溜,配合脆脆法包好夾。
傳統蕃茄多士

🥢火腿比堅尼三文治$58
火腿比堅尼三文治

🥢橄欖油蒜片虎蝦$158

🥢西班牙紅椒小香腸$78
質地煙煙靭靭好過癮,鹹香味濃,係最佳嘅餸酒小食😝。

🥢傳統薯仔沙律配吞拿魚蛋黃醬$58
鹹鹹酸酸嘅薯仔沙律面頭灑上香而不辣嘅辣椒粉,沙律都可以好惹味👍。
傳統薯仔沙律配吞拿魚蛋黃醬

🥢八爪魚薯仔$168
八爪魚口感軟腍亦不失Q彈,呢道菜嘅薯仔並唔係薯蓉而係一件件,但亦都係非常軟綿,薯仔味清香甘甜😋。
八爪魚薯仔

🥢 西班牙海鮮飯$188
飯粒粒粒分明,濃郁蕃茄醬汁包裹着每顆飯粒,並充滿着海鮮味道,而海鮮就包括有鮮蜆、大蝦及青口。

🍰西班牙巴斯克芝士蛋糕$78
口感軟滑,味道完全係濃郁嘅芝士香,好大件,可同朋友開心share😝。

2025-01-28 190 views
沒有想到在大坑有一間非常好味道的西班牙餐廳 我order咗龍蝦同埋牛扒 味道都非常之出眾 很特別 其實我對西班牙菜式都不是太了解 畢竟西班牙到時一個很大的國家 每個地方都有不同的菜式 何老闆chester傾談咗一段時間 原來他來了香港14年 他本身是一個波蘭人 另我非常讚嘆的就是他熱愛香港 我認為這一間餐廳有這一位咁盡力咁全心全意的老闆 他們一定會成功 我非常推薦大家可以去試一試😊 肯定你們會一試難忘🥰🥰 龍蝦和牛扒的味道都不是一般餐廳可以做到的 非常特別
2025-01-27
Type of Meal
Dinner
2025-01-13 601 views
這家新開的西班牙餐廳位於蓮花宮對出的大街,餐廳外有街位可泊車,如搭港鐵的話,天后站會比較近。由於餐廳較新,點餐時順道請那位外籍經理推介一下食物,他選來的果真高水準👍🏻Bites選來了西班牙青椒仔、傳統薯仔沙律配吞拿魚蛋黃醬。前者不辣的,口感爽脆;後者薯仔軟糯帶天然的甜味,再有吞拿魚和蛋黃醬增香提味,美味!Tapas有黑松露比基尼三文治、火腿比基尼三文治和橄欖油蒜片虎蝦,三款都非常美味!!兩款三文治皆烘至非常香脆,第一款松露的香氣滿溢;第二款據經理說是最受歡迎的Tapas,西班牙火腿鹹香味道突出。最後一款虎蝦大隻爽滑。這三款Tapas皆高度評價,值得一試!Rice Paella選了海鮮,餡料有大蝦、青口、蜆等,非常欣賞這鍋西班牙海鮮燉飯的鮮甜味道,看來上湯沒有添加味精,吃後完全沒有口乾感。炭爐食物選了八爪魚,混合馬鈴薯和紅椒,這款在云云美食中較為普通。甜品點了西班牙巴斯克芝土蛋糕和我的至愛churros--西班牙炸油條配自家製朱古力醬。巴斯克蛋糕的味道較淡,適合不嗜甜的;後者合口味,本來就喜歡churros,所以評價必定好😆無酒精飲品點了VERDE DOBLE,由茉莉茶、番石榴和lime

無酒精飲品點了VERDE DOBLE,由茉莉茶、番石榴和lime混成,味道清新。
另一杯AGUA FRESCA DE PINA充滿果香,由菠蘿、熱情果和梳打混成,味道類似Sangria。

室內環境悠閒雅致、富品味,理應給予滿分。惟光顧當日,多幅大窗均敞開,有飛蟲走進餐廳。
**Qué Pasa Tapas Y Vino**🍷二人埋單大概$1000這間餐廳位於Qué Pasa Tapas Y Vino (大坑)大坑銅鑼灣道98號地舖,環境優雅寧靜,非常適合拍拖💑。**Tomato Bread**🍞,味道新鮮,番茄的香氣令人愉悅。接著是**Anchovies**🐟和**Clams Jamon**,這兩道小食都很美味,搭配獨特,蜆肉鮮味。**Rusa Salad**🥗也很清新,讓人感到輕盈。主菜方面,**Octopus**🦑的口感非常好,**Chicken Mojo**🍗則鮮嫩濃郁多汁,讓我印象深刻。最後,我嘗試了他們的**Paella Seafood**🍚,味道香濃,讓人感到滿足。飲品方面,**Calmate**🍹和**Sangria**🍷都很清新搭配這頓餐,增添了不少風味。整體來說,這裡的環境真的非常不錯,值得一試!🎉
**Qué Pasa Tapas Y Vino**🍷
二人埋單大概$1000

大坑銅鑼灣道98號地舖,環境優雅寧靜,非常適合拍拖💑。
**Rusa Salad**🥗也很清新,讓人感到輕盈。
整體來說,這裡的環境真的非常不錯,值得一試!🎉
1K
2024-12-12 696 views
呢間餐廳有大大個落地櫥窗好靚好舒適既環境,職員好友善又服務好,呢度慶祝同傾計都好岩,西班牙出色餐廳,我地叫左一份1/4西班牙乳豬,西班牙脆皮好香口,而且bb乳豬好脆,入面皮脆肉嫩,加埋薯蓉好香滑creamy,肉質嫩滑加埋肉汁同佢既特制醬汁啖啖肉。另外叫左一碟細既芝士拼盤,上面仲有橄欖,辣椒仔,三款煙燻唔同程度既煙肉。安格斯牛扒切好,牛扒上面仲有香草既香味,肉汁嫩滑好好味。西班牙巴斯克芝士蛋糕:西班牙芝士蛋糕好香滑creamy,入面勁滑既芝士好好味。

安格斯牛扒切好,牛扒上面仲有香草既香味,肉汁嫩滑好好味。