2018-07-23 1025 views
逗留外國只係短短一年,香港已經多了很多新餐廳,當中不乏過江龍,今日男友就買左兩款由東京引入的法式鹹撻外賣俾我試。打開紙盒,兩件quiches細細件,好精緻。放入焗爐用攝氏180度翻熱,幾分鐘就食得。不過一放入口就有啲失望了。本來對龍蝦汁蝦肉味期望幾高,但蛋、忌廉、龍蝦汁的味道好像不是太夾,而且蝦肉不彈牙爽口,試過就算。反而法式焗洋蔥就有些驚喜,餡料入口即溶,甜甜的洋蔥同濃郁的芝士真係絕配,熱辣辣食更好味﹗法式鹹撻的餅皮都值得一讚,夠香脆鬆化,充滿牛油味,唔算易散,亦唔會好死實。我未試過東京原店的版本,但相信香港分店絕對有進步空間。

龍蝦汁蝦肉及法式焗洋蔥

我未試過東京原店的版本,但相信香港分店絕對有進步空間。
2018-06-28
TakeAway
$50 (Tea)
2018-05-27 1288 views
我之前已經在銅鑼灣「崇光百貨」地庫的美食街裡面,試食了好幾檔小食食店,包括有酥皮鯛魚燒、海鮮煎餅、日式炸魚蛋跟蜂蜜糖漿雪糕新地。它們的味道其實也很不錯,只是它們在我眾多的食評裡面,始終還未去到最高的地位。至於今次我在「崇光百貨」美食廣場裡面,要上門幫襯的食店正是,日式鹹甜味道批點的「Quiche Yoroizuka」。直到現在為止,我還未能成功讀出「Quiche Yoroizuka」這店名的讀音叫法。另一方面,「Quiche Yoroizuka」其實在將軍澳「東港城」「一田超市」那一邊,另外還有開設另一間分店。但是既然我還未幫襯試食過,差不多是正店的銅鑼灣「Quiche Yoroizuka」的批點,我怎可能這麽快就幫襯試食將軍澳的「Quiche Yoroizuka」?但是我來到銅鑼灣「崇光百貨」,我反而看到了「Quiche Yoroizuka」面庭冷落的一面,「Quiche Yoroizuka」的食品櫥櫃裡面,推滿了一個個,鹹甜款式不一的日本批點。我原本站在「Quiche Yoroizuka」一個個排列十分整齊有序的批點,我一度擔心自己的「選擇困難症」可能又會再度「復發」,幸好「Qui

我原本站在「Quiche Yoroizuka」一個個排列十分整齊有序的批點,我一度擔心自己的「選擇困難症」可能又會再度「復發」,幸好「Quiche Yoroizuka」還有與鹹甜批點有關的餐牌價目表,我看見後才鬆了一口氣。

「Quiche Yoroizuka」現場售賣的每一個鹹甜批點,都十分有秩序地,整齊排列於櫃檯裡面。即使「Quiche Yoroizuka」實際批點款式只有五至六款,但是已經幾乎擠滿在櫥櫃裡面。

另一方面,雖然「Quiche Yoroizuka」可能為了清貨(事實上「Quiche Yoroizuka」的批點積聚滯留情況都頗為嚴重),而推出的「套餐」,「套餐」實際可以慳到的錢實在很有限。

例如我今次在「Quiche Yoroizuka」選擇了一個賣港幣六十五元的套餐「Thankful Week 3pcs Gift Set」,包括了兩個甜批加一個鹹批,實際可以慳到的金錢就只得港幣四元而已。

但是我試食過銅鑼灣崇光分店的「Quiche Yoroizuka」之後才發現,「Quiche Yoroizuka」批點還是以鹹批比較好食,如果價錢容許的話,一次過試勻三款「Quiche Yoroizuka」鹹批已經很不錯。

偏偏「Quiche Yoroizuka」的「Thankful Week 3Pcs Set」三個批裡面,就已經有兩個批是甜批,而且甜批味道不見得一定會比鹹批好食。

由此可見「Quiche Yoroizuka」的所謂「Thankful Week 3Pcs Set」套裝,或許只是「Quiche Yoroizuka」促銷食品的營銷策略而已。

可知如此,如果我還可以再選擇的話,我或許會選擇一次過,先購買「Quiche Yoroizuka」櫥櫃裡面所有的鹹味批點好過,甜味批點還是將來再算好了。

至於「Quiche Yoroizuka」盛載各式鹹甜批點的外賣包裝紙盒,紙盒其實可以說是設計簡約,但是在簡約中又可以看到食店一點點細心的心思。

因為「Quiche Yoroizuka」的紙盒是一個淨啡色,角落印有食店「Quiche Yoroizuka」的招牌圖案的長方形紙盒。

或許是我手腳不夠靈活,粗心大意的關係,我拿着「Quiche Yoroizuka」連同兩甜一鹹味道批點的外賣紙盒,從「崇光百貨」走出來,一路徒步走到近乎「告士打道」海傍的座位為止。

我好不容易才能在「告士打道」,找到一張勉強能夠坐下,可以安心享用「Quiche Yoroizuka」批點的長櫈,然後坐下兼開始享用「Quiche Yoroizuka」的批點食品。
厄瓜多爾可可農場朱古力

「Quiche Yoroizuka」每一個不同味道的批點,都不約而同地有個共通點,就是批點底層都會有一個由錫紙造成的批點紙套,仔細地托起「Quiche Yoroizuka」的批點。

就算我把「Quiche Yoroizuka」批點直接放在「告士打道」座位上面,仍然可以保障「Quiche Yoroizuka」批點潔淨,免受外界的污漬影響。

我把「Quiche Yoroizuka」三個鹹甜不一的批點跟外賣盒放好之後,就正式開始品嚐「Quiche Yoroizuka」的批點了。我首先品嚐試食個糕點,是朱古力味的批點「厄瓜多爾可可農場朱古力」。

「厄瓜多爾可可農場朱古力」的味道無疑是很有來自可可的朱古力濃味跟甜味。「厄瓜多爾可可農場朱古力」唯一不好的地方,恐怕只是批點口感,實在太像朱古力味的雪芳蛋糕。

亦即是話,「厄瓜多爾可可農場朱古力」的質地很像會吸收口水的雪芳蛋糕,「厄瓜多爾農可可農場朱古力」入口的第一個感覺都還可以接受,但是批點甜味一過,批點的蛋糕海棉質地就開始令我舌頭乾掉下來。
龍蝦汁蝦肉

相對質感容易令我流失口水的「厄瓜多爾可可農場朱古力」批,我其實比較喜歡另一款鹹味批「龍蝦汁蝦肉」批多一點,因為「龍蝦汁蝦肉」批表面足足有三大粒切段的蝦肉。雖然批邊稍微崩裂了一下,但批的整體形狀仍能儘量保留完整狀態。

「龍蝦汁蝦肉」批的批邊稍微崩裂了一下,我估計其中一個原因,是因為「龍蝦汁蝦肉」批的餡料頗為多,多得把「龍蝦汁蝦肉」批都幾乎擠爆。

所以我吃「龍蝦汁蝦肉」批時一直都很擔心,就是擔心「龍蝦汁蝦肉」批隨時會像「曲奇餅皮蛋撻」一樣,一不小心就碎掉崩塌下來,浪費了我的濃厚美味的「龍蝦汁蝦肉」批。

至於「龍蝦汁蝦肉」裡面蝦肉旁邊的「龍蝦汁」餡料夾層,夾層吸收了大量的龍蝦汁跟蝦肉的鮮味,所以整個「龍蝦汁蝦肉」批的味道,是「Quiche Yoroizuka」「Thankful Week 3pcs Gift Set」三個批之中最多肉,最鮮味的批。

而且「龍蝦汁蝦肉」批表面的蝦肉,每粒蝦肉的口感都很彈牙,蝦肉裡面沒有很多的雪藏味,而且彈牙的蝦肉加上濃味的龍蝦汁底層,整個「龍蝦汁蝦肉」批整體味道,實在充滿龍蝦加蝦肉兩者的鮮味,變成鮮甜的主體味道。

至於「Thankful Week 3pcs Gift Set」裡面最後一款的甜味批,「香橙杏仁」批的主要味道,始終都是濃郁的香橙甜味。最後我口咬入「香橙杏仁」批的夾層,我才發現「香橙杏仁」批裡面的杏仁肉和香味。
香橙杏仁

另一方面,「香橙杏仁」的重點,在於放在批表面的切片香橙橙肉。香橙橙肉令到整個批的味道,吸收了濃厚的香橙甜味。

吸收了大量香橙橙甜味過後,我發現「香橙杏仁」批的口感,實在很像由「香橙味」雪芳蛋糕轉變成了「香橙甜味批」的版本。批裡面的麵粉蛋糕層都吸收了香橙的天然甜味,整個批仿佛變成了原裝橙肉甜味批。

總結我對銅鑼灣崇光分店「Quiche Yoroizuka」「Thankful Week 3pcs Gift Set」三個批的味道,我始終還是最喜歡肉食版本的「龍蝦汁蝦肉」,畢竟有肉類口感的肉批比較合我心水。

相反「Thankful Week 3pcs Gift Set」另外兩個甜批的味道,我就談不上很喜歡,皆因兩者的口感實在太像「雪芳蛋糕」了,太過吸收口水的「雪芳蛋糕」批絕對不是我的心水之選。

2018-04-14
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$65 (Tea)
2018-02-27 677 views
買來三個撻,三個都好特別,各有特色。先講第一個,朱古力撻。好香朱古力味!第二個係橙撻,連橙皮都食埋!最後係....朋友改名為—西蘭花🥦蝦球撻,係咸點,熱食好味d!
買來三個撻,三個都好特別,各有特色。
先講第一個,朱古力撻。好香朱古力味!
第二個係橙撻,連橙皮都食埋!
2018-01-30 550 views
收工去咗崇光百貨地庫買點心,呢度裝修後加了很多食店,每間都只係一個櫃檯,只做外賣,呢間嘅賣批,玻璃櫃內放咗批嘅模型,七彩繽紛好靚,批嘅款式唔多,鹹甜都有,睇完食評揀咗一款,無其他人買,店員問咗我係外賣,就用紙袋袋好比我,八達通比錢方便!龍蝦汁蝦肉批($25)講真個批只係似撻嘅尺寸,一個硬紙兜保護,賣相靚,蝦肉爽,下面嘅似係用龍蝦汁煮過嘅蟹肉,一絲絲索晒龍蝦汁嘅味!批底脆口好味!少少嘅西蘭花清一清味蕾!好味店員無乜表情,接觸太少,服務正常!估不到我會喜歡鹹批,不過$25兩啖食晒就偏貴了!

店員無乜表情,接觸太少,服務正常!

估不到我會喜歡鹹批,不過$25兩啖食晒就偏貴了!
2018-01-30
TakeAway
$25 (Dinner)
2018-01-02 343 views
係銅鑼灣食完飯,就諗住係附近行下街消化下咁點知行行下行左入sogo,見到咁多嘢食,最終都係忍唔住,就揀左依間原本仲驚太夜就收工會無晒,點知係我地仲心大心細睇緊既時候,個店員同我地講啱啱出爐,問我地要唔要買個試下我地不禁諗左陣,就收工既時間仲出爐? 定仲有貨想清左佢咋不過既然佢會有貨,咁我地就一於試下啦款式唔算太多,但都有鹹有甜既選擇最後揀左龍蝦汁蝦肉有舊蝦,中間仲有西蘭花原本以為面嗰層係汁,但食落好似油,感覺好油膩咬落去雖然食唔出龍蝦汁既味,但味道好濃郁,又唔會過鹹,好味西蘭花好清新,可以中和一下以後嚟銅鑼灣,口痕想食嘢既時嘢又有一個唔錯既小食之選
係銅鑼灣食完飯,就諗住係附近行下街消化下咁

我地不禁諗左陣,就收工既時間仲出爐? 定仲有貨想清左佢咋
不過既然佢會有貨,咁我地就一於試下啦

款式唔算太多,但都有鹹有甜既選擇

最後揀左龍蝦汁蝦肉

龍蝦汁蝦肉

有舊蝦,中間仲有西蘭花
原本以為面嗰層係汁,但食落好似油,感覺好油膩
咬落去雖然食唔出龍蝦汁既味,但味道好濃郁,又唔會過鹹,好味
西蘭花好清新,可以中和一下

以後嚟銅鑼灣,口痕想食嘢既時嘢又有一個唔錯既小食之選
2017-12-16
Type of Meal
Last Night Supper
2017-12-10 234 views
法式鹹批賣相精緻,每個直徑都是7cm,較為輕盈😋鹹批龍蝦汁蝦肉😚($25).以蝦粒和野菜作為表面裝飾,沒有爽彈的口感☺, 所以蝦味都好濃香😚,而外層的酥皮都好香酥鬆化。法式焗洋蔥☺($22)批底有大量香甜嘅洋蔥,蛋批內更有洋葱片😙、洋葱蓉、洋葱粒,食落散發爆香的洋蔥味😃。 甜批鎧塚厄瓜多爾可可農場朱古力味🍫($22)朱古力味好濃郁😄,相比其他朱古力🍫, 但唔會太甜膩,一個人食曬一個會有啲滯😌羅蘭士(野菜🌿、煙肉)($20)餡內有雜菜及一點煙肉😳, 不太特別。味道一般😅。
法式鹹批賣相精緻,每個直徑都是7cm,較為輕盈😋

鹹批龍蝦汁蝦肉😚($25).

法式焗洋蔥☺($22)

羅蘭士(野菜🌿、煙肉)($20)
餡內有雜菜及一點煙肉😳, 不太特別。味道一般😅。
2017-11-23 265 views
次次經過都好多人今日行完街見冇咩人即刻買黎食佢有好多種味 有鹹有甜味我叫左龍蝦汁蝦肉批味道都ok 不過就唔夠熱如果再熱d一定會更好食下次會再試埋其他味整體評分: 6.5/10
次次經過都好多人

如果再熱d一定會更好食
下次會再試埋其他味

整體評分: 6.5/10
2017-11-23
$25 (Last Night Supper)
一個小小的批要差不多$20up的價錢,其實還滿貴!不過這家店在東京大有人氣~既然難得來到香港嘛~當然要買來吃吃看。選了一款鹹味的,另外兩款是甜的~其中一款還是Summer款的喲龍蝦汁蝦肉批 ($25) - 這個很濃味!在上面放了一棵小小的西蘭花,讓貌相看起來更美蝦肉吃落很爽脆,與下層餡料的滑溜感形成了對比~再加上酥脆的批餅,口感很豐富呢而且吃起來也不會很膩~不過可惜的是因為放得太久才吃,如果稍微弄熱才吃應該會更香吧香橙杏仁批 ($22) -  本來想吃掉面層的那片香橙,但很硬 >< 以水果讓這甜批吃起來不會超甜,有著清新滋味。蛋批餡料則是頗軟熟,面層還鋪上了香脆的杏仁。芒果布丁批 ($24) - 這是Summer款~大概是期間限定來的吧整體來說這個適合愛甜的,因為吃起來真的很甜耶~但確實有著濃郁的芒果汁味道!
一個小小的批要差不多$20up的價錢,其實還滿貴!

龍蝦汁蝦肉批 ($25) - 這個很濃味!
在上面放了一棵小小的西蘭花,讓貌相看起來更美

香橙杏仁批

芒果布丁批
2017-10-14
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
2017-10-16 244 views
14.10.2017 #QuicheYoroizuka都出咗名一陣子先食,之前以為得sogo有,原來大埔超級城都已經有,但好可惜因為都比較夜,最出名龍蝦撻已經賣晒,所以叫甜食—芒果撻。撻底係最好食,比較硬身可口,芒果粒粒喺面,入面係芒果蓉,加藍莓醬,酸酸甜甜平衡唔會一味死甜。.好嘢指數︰👍🏻👍🏻👍🏻(5👍🏻為滿分)
14.10.2017 #QuicheYoroizuka
都出咗名一陣子先食,
之前以為得sogo有,
原來大埔超級城都已經有,
但好可惜因為都比較夜,
最出名龍蝦撻已經賣晒,
所以叫甜食—芒果撻。
撻底係最好食,比較硬身可口,
芒果粒粒喺面,入面係芒果蓉,
加藍莓醬,酸酸甜甜平衡唔會一味死甜。
好嘢指數︰👍🏻👍🏻👍🏻(5👍🏻為滿分)
2017-10-14
2017-10-15 204 views
聽住at seventeen Girls Girls Girls 諗起想食Quiche 就去了Sogo 一趟反正B2裝修完都未去過 。Quiche Yoroizka 在當眼人流位, 來頭很大,舊年在日本大熱瘋狂著迷了日本人。大熱時平均每日賣出2000個,即開4間分店。一去到見到色彩繽紛有咸有甜display嘅批好吸啨,睇完menu 好幾個都想食如orange almond ,onion gratin or Lorraine 最後㨂了法式焗洋蔥😂oh 有D失望或者期望大,不是如期咁出色美味都是唸起半島lobby 嘅afternoon tea set 的quiche 更正。揾個weekend 要去品嚐一吓美食,優雅有氣派保留住殖民色彩的五星級酒店

2017-10-13
2017-10-07 214 views
看完電影去Sogo地庫醫肚,上次吃了這店的甜批,覺得還可給機會試試她的鹹批,於是這次吃了主打的鹹批。法式洋蔥批$23,沒有蛋香,也沒特別濃郁的洋蔥味,只是普通鹹香。不值此價,大失所望。
看完電影去Sogo地庫醫肚,
上次吃了這店的甜批,
覺得還可給機會試試她的鹹批,
於是這次吃了主打的鹹批。
法式洋蔥批$23,沒有蛋香,
也沒特別濃郁的洋蔥味,只是普通鹹香。
不值此價,大失所望。
法式洋蔥批
2017-10-07
TakeAway
$23 (Tea)
2017-10-04 189 views
厄瓜多爾可可農場朱古力批 $22..Sogo地庫多野食就大家都知,呢日專登過海就係為左要買佢黎試下呢⋯⋯一埋去買見佢話要等佢heat一heat, 心諗比我食到新鮮出爐咁好彩😆.一咬落去,其實有啲失望⋯我以為有流心朱古力漿beep出黎的⋯點知係普通蛋糕feel⋯...

厄瓜多爾可可農場朱古力批 $22
Sogo地庫多野食就大家都知,
呢日專登過海就係為左要買佢黎試下呢⋯⋯
一咬落去,其實有啲失望⋯
我以為有流心朱古力漿beep出黎的⋯
點知係普通蛋糕feel⋯
2017-09-17 215 views
This dessert shop is popular in Japan. It opened 4 shops without a year. The quiches it sold is a mix of French recipe and Asian flavor.Colorful quiches are displayed to attract attention. Only 5 types of quiches are sold in the Sogo store. Onion Gratin $22Very crispy even I reheat it in microwave oven next morning. Onion is sweet.

Onion Gratin $22

2017-09-13 190 views
啱啱SOGO超市重新開幕嗰陣都有幫襯過,試過佢哋嘅鹹批,驚喜就冇乜。當初仲話唔會再幫襯,點知見到「期間限定」呢4個字又係忍唔到手。1️⃣Mango Pudding @ 期間限定本來小編係expect佢嘅芒果味好重,但係其實就冇乜,而且佢裏面有啲藍莓醬喺度超級搶味。整體來講成個批都係藍莓味比較重少少,只係面頭嗰幾粒芒果肉先食到有好香嘅芒果味。雖然佢係叫做Pudding,但中間嘅口感完全唔似布丁,比較似係一啲creamy少少嘅texture。相比起其他幾個批,小編就覺得呢一個特別而且比較好味少少。2️⃣Ecuador Chocolate @ 香港限定小編會形容佢主要係用朱古力蛋糕整成,雖然唔知中間嗰個應該叫佢做咩好,但小編就覺得佢嘅質感好似蛋糕。而且佢嘅朱古力味都好濃,但濃得尼又唔會話過甜。另外佢外圍嗰個嘅批皮咬落去有少少脆口。佢呢一個批嘅份量真係超級足夠,比起其他嗰啲呢個會比較容易食得飽。

1️⃣Mango Pudding @ 期間限定

2️⃣Ecuador Chocolate @ 香港限定
2017-09-11 186 views
今日去左sogo行街,basement supermarket裝修後多左好多舖仔食店,呢間係其中一間見D tart大大件好似幾好味咁,就買黎試下喇外賣返屋企,個包裝好穩陣,出面落雨都好安全返到屋企仲係好靚仔架試左一甜一咸,甜的係朱古力$28,咸的係龍蝦汁蝦肉$30朱古力就覺得好普通,我心目中佢中間會係流心或者好似bownie咁軟身的,但事實佢係蛋糕咁,無乜驚喜。咸點相對的地好食,隻蝦大大隻,用黎做tart覺得特別D。總括黎講可以一試,不過下次我會試其他小店

見D tart大大件好似幾好味咁,就買黎試下喇

外賣返屋企,個包裝好穩陣,出面落雨都好安全

返到屋企仲係好靚仔架

試左一甜一咸,甜的係朱古力$28,咸的係龍蝦汁蝦肉$30

咸點相對的地好食,隻蝦大大隻,用黎做tart覺得特別D。

總括黎講可以一試,不過下次我會試其他小店