有良心的店買小見小,彩虹串燒做到5月尾就結業了,係最後的星期五,同朋友趕尾班車來試下 。Book左7點,去到好多人,等左一陣先入到去。睇menu﹐有d名都幾搞鬼我地一早order定左d海鮮蟶子3隻送6隻燒大花$180一共叫左2份,好鮮甜,好好味來多10隻我都食得晒!椒鹽鮑魚3隻送6隻燒大花甲$180 相比下椒鹽鮑魚就遜色多了,包左粉漿再炸,一來粉漿太鹹,二來遮蓋咗鮑魚本身味道。燒蠔3隻送6隻燒大花甲$150 好重蒜蓉,主要都係食蒜蓉。膏蟹海鮮粥$138/1煲 (1.5人份量)大大隻蟹, 將蟹膏拌落海鮮粥到一齊食,一流原條燒茄子$42十分好味!我哋一共嗌咗兩次,第一次我哋嫌佢唔夠多蒜蓉,第二次問姐姐可唔可以多蒜,結果第二次極之好食。燒金菇肥牛卷 $42/串圖中係2串,每一串有三大舊,食落好多肉汁蒙古燒韮菜$16/串韭菜喎,當然要試下啦。食落都幾多汁。其實仲食咗好多唔同嘅嘢食,實在係寫唔曬咁多。所以重點寫咗海鮮同特別好食嘅推介俾大家!荃灣店仲有兩日結業,掛住佢就只可以去大埔店食啦!

Book左7點,去到好多人,等左一陣先入到去。
睇menu﹐有d名都幾搞鬼

我地一早order定左d海鮮

蟶子3隻送6隻燒大花$180
蟶子3隻送6隻燒大花

一共叫左2份,好鮮甜,好好味

來多10隻我都食得晒!

椒鹽鮑魚3隻送6隻燒大花甲$180
椒鹽鮑魚3隻送6隻燒大花甲

燒蠔3隻送6隻燒大花甲$150
燒蠔3隻送6隻燒大花甲

好重蒜蓉,主要都係食蒜蓉。

膏蟹海鮮粥$138/1煲 (1.5人份量)
膏蟹海鮮粥

大大隻蟹, 將蟹膏拌落海鮮粥到一齊食,一流

原條燒茄子$42

燒金菇肥牛卷 $42/串
燒金菇肥牛卷

圖中係2串,每一串有三大舊,食落好多肉汁

蒙古燒韮菜$16/串
蒙古燒韮菜

韭菜喎
,當然要試下啦。食落都幾多汁。

荃灣店仲有兩日結業,掛住佢就只可以去大埔店食啦!
2022-05-27
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$360 (Dinner)
蟶子3隻送6隻燒大花
膏蟹海鮮粥
燒金菇肥牛卷
蒙古燒韮菜
2022-02-28 666 views
記得好耐之前睇過yellopenrice介紹呢間彩虹串燒專門店,疫情下好耐冇出去食😢今次終於試左試呢間小店。宜家佢地仲有lunch menu 有各式飯麵食。不過小店因為疫情肆虐,三月開始荃灣分店就會暫停營業至另行通知,大家可以外賣團購繼續支持小店💪1️⃣馳名彩虹厚切牛脷丼飯($62) 呢個真係好抵食🤩牛脷超厚,有四大片,食落啖啖肉而且咬落有嚼勁又夠肉汁,超正。  2⃣️紅酒燴牛腩配飯($50)醬汁酸酸甜甜拌飯一流,而且幾惹味。牛腩比較碎,有筋有肉,醬汁調得唔錯不過牛腩份量比較少。  3⃣️花雕醉蜆配烏冬(中辣)($42)呢個好食wor😋辣味好夠,而且加埋花雕酒既香氣,冬天食一流~  4⃣️初戀芝士撞棍($26)呢個幾特別,係響鈴配芝士。響鈴夠脆,微微燒過,食落脆口伴隨住邪惡既油脂感😈面頭配上半溶芝士,值得一試。  5⃣️戲院魷魚($26)呢個同我想像中有啲唔同,本身以為係類似汁燒魷魚咁,但係原來佢係燒得偏乾,焦脆狀態既類似魷魚乾咁既。  6⃣️芝士玉子燒($22)玉子燒冇乜味😢同埋好細件,唔係太抵嗌。  7⃣️一口芝士波($40) 鍾意食芝士既人一定要嗌呢個🧀️啱啱炸出一咬落去好脆身,入面既芝士即刻流出🤤呢個我一個
1️⃣馳名彩虹厚切牛脷丼飯($62)

馳名彩虹厚切牛脷丼飯

2⃣️紅酒燴牛腩配飯($50)
紅酒燴牛腩配飯

3⃣️花雕醉蜆配烏冬(中辣)($42)
花雕醉蜆配烏冬

4⃣️初戀芝士撞棍($26)
初戀芝士撞棍

5⃣️戲院魷魚($26)

6⃣️芝士玉子燒($22)
芝士玉子燒
玉子燒冇乜味😢同埋好細件,唔係太抵嗌。

7⃣️一口芝士波($40)
 鍾意食芝士既人一定要嗌呢個🧀️啱啱炸出一咬落去好脆身,入面既芝士即刻流出🤤呢個我一個人可以食曬一碟!

8⃣️法式鴨胸($28)
 鴨胸淋上左法式芥末醬,唔會好乾但係個人覺得如果煙燻味出啲會更出色。

9⃣️豬頸肉串(中辣)($18)
豬頸肉串
豬頸肉上面淋上左酸甜帶辣既醬汁,豬頸肉偏肥🙈不過醬汁係幾惹味幾出色👍

1⃣️0⃣️吉列廣島蠔($35)
新鮮炸起,一啖咬落去仲有煙出😯炸得好脆,不過中間既蠔好細隻,一啖食完隻蠔之後得翻層炸衣淨😛

1⃣️1⃣️心太軟芝士牛丸($26)
心太軟芝士牛丸

呢個超驚喜~本身以為芝士牛丸淨係得面頭既芝士,點知原來內有乾坤😳一啖咬落去,中間係滿滿既芝士流心😍牛丸外皮彈牙牛味濃,加上中間既芝士,超正!除左牛脷之外,最驚喜既就係呢個!必點!
紅酒燴牛腩配飯
花雕醉蜆配烏冬
初戀芝士撞棍
心太軟芝士牛丸
2022-01-31 424 views
之前一直只做晚市, 自從禁晚市之後, 呢間串燒小店開了午市, 由中午12:30開始今天點了原條燒茄子🍆日式燒鰻魚燒雞泡魚乾 🐡椒鹽多春魚燒巨大花甲王六隻馳名厚切牛脷燒墨魚咀串 雞軟骨串雞腎串燒冬菇青蔥燒大腸特別珍寶蟹柳豬頸肉串越式香茅豬頸肉撈檬飲品🍹: 凍檸蜜全部都即叫即燒, 新鮮熱辣, 燒茄子、雞泡魚乾必點推介, 茄子蒜蓉孜然粉燒得很香很淋, 巨大花甲王啖啖肉很新鮮, 我自己很喜歡食珍寶蟹柳和青蔥燒大腸, 醬汁入味又濃郁雖然是串燒專門店, 但越式美食都相當出色, 越式香茅豬頸肉撈檬, 魚露甜酸汁調得很好味, 味道剛剛好、非常開胃, 豬頸肉邊燒得脆脆, 還附送汽水一罐串燒水準不錯👍🏻, 食物選擇多, 越式風味、特式湯河、燒烤丼飯、彩虹推介, 滋味小食、海鮮類、原隻膏蟹海鮮粥服務態度很好, 主動收碟、上菜快, 早幾天訂了位, 開完今日就收爐了, 初四會啟市, 建議早點訂位

今天點了

• 特別珍寶蟹柳
  • 越式香茅豬頸肉撈檬
  • 椒鹽多春魚
2022-01-14 419 views
.晚市無堂食後,有無人同我一樣多左出去掃街😙😆平時有堂食都好小有機會試下d街頭小食!!🥰今晚我就去左荃灣覓食🥳😙見好耐無食過串燒🍡🍢就諗住試下呢間小店🍢🍱😙叫左🌟雞肉🐓串($16)🌟一口芝士🧀波 ($40)🌟豬頸肉串🐖($18)……….食後感😶😶:🌟價錢偏貴💰💸💸💸🌟 一口芝士🧀波即叫即炸😙好新鮮🌟 一口芝士🧀波未有驚喜🌟大辣味道好惹味🔥………..味道:🌕🌕🌑🌑🌑2/5價錢:🌕🌕🌑🌑🌑2/5回頭率:🌑🌑🌑🌑🌑0/5(感覺價錢偏貴,有更多串燒店可取代到佢😶,所以都唔會再食lu😖😖)……….
晚市無堂食後,有無人同我一樣多左出去掃街😙😆
平時有堂食都好小有機會試下d街頭小食!!🥰
今晚我就去左荃灣覓食🥳😙
見好耐無食過串燒🍡🍢
就諗住試下呢間小店🍢🍱😙
叫左🌟雞肉🐓串($16)
🌟一口芝士🧀波 ($40)
🌟豬頸肉串🐖($18)
……….
價錢:🌕🌕🌑🌑🌑2/5
回頭率:🌑🌑🌑🌑🌑0/5
……….
2022-01-13
$60 (Dinner)
2021-12-29 327 views
之前小店夜媽媽冇人個時火燭(肯定冇可疑啦🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️)暫停營業左一排而家終於有機會再去食🤤🤤 小店真心好高質我成家都覺得好滿意好好味☺️☺️佢每樣都燒到岩岩好而且價錢合理,性價比好高👍🏻👍🏻 坐得都算舒服,唔會好迫亦唔會好大油煙 個晚食左好多野,唔逐樣詳講淨係講我覺得最好味,必叫同埋最失望唔推介🙈🙈 9.5分:羊架、韮菜、燒新鮮大鱔呢三樣真心超好食!好味過出面啲串燒鋪好多!😍😍 6分:厚切牛脷呢個都幾失望,佢唔算好厚身好淋,唔係好有彈性個種😩😩 小店另一樣值得欣賞既係佢除左串燒仲有唔少主食選擇唔洗驚食唔飽!😂😂花雕醉蜆配烏冬只係$40份量唔少,仲要好足料,正!🤩🤩 小店有唔少特色飲品揀但陳皮啤冇乜陳皮味852鹹濕沙冰味道幾得意,值得一試😋😋 個晚食既其他野都係8-9分👍🏻👍🏻我媽食完之後問我幾時再黎食(佢勁奄尖!佢會主動話再黎食,簡直係最高既評價🤯🤯)
暫停營業左一排
而家終於有機會再去食🤤🤤

小店真心好高質
我成家都覺得好滿意好好味☺️☺️
佢每樣都燒到岩岩好
而且價錢合理,性價比好高👍🏻👍🏻

坐得都算舒服,唔會好迫
亦唔會好大油煙

個晚食左好多野,唔逐樣詳講
淨係講我覺得最好味,必叫
同埋最失望唔推介🙈🙈

9.5分:
羊架、韮菜、燒新鮮大鱔
呢三樣真心超好食!
好味過出面啲串燒鋪好多!😍😍

6分:
厚切牛脷
呢個都幾失望,佢唔算好厚身
好淋,唔係好有彈性個種😩😩

小店另一樣值得欣賞既係佢除左串燒
仲有唔少主食選擇
唔洗驚食唔飽!😂😂
花雕醉蜆配烏冬只係$40
份量唔少,仲要好足料,正!🤩🤩

小店有唔少特色飲品揀
但陳皮啤冇乜陳皮味
852鹹濕沙冰味道幾得意,值得一試😋😋

個晚食既其他野都係8-9分👍🏻👍🏻
我媽食完之後問我幾時再黎食
(佢勁奄尖!佢會主動話再黎食,簡直係最高既評價🤯🤯)
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
  • 羊架
  • 韮菜
  • 燒新鮮大鱔
2021-12-07 301 views
一直都係叻姐既fans,由大埔幫襯到黎荃灣,今次就推介幾樣食物比大家啦~✨原隻膏蟹海鮮粥隻蟹超大隻,味道鮮甜,肉質彈牙。粥底夠綿滑,加埋海鮮既鮮甜味真係一流。而且一份粥既份量都多,夠三、四個人食。我地個次兩個人食,飽到反艇。✨燒蟶子皇一直都好中意食蟶子,而呢到既蟶子都好大隻,而且新鮮。燒得啱啱好唔會好熟好韌,加埋蒜蓉真係非常惹味!✨燒新鮮大鱔大鱔夠肥美,燒到個皮有少少脆,好香口。加埋泰式醬汁,酸酸甜甜咁,唔會太滯。不過略嫌一串得三舊鱔肉太少,唔夠喉。✨燒原條茄子食串燒又點可以唔叫茄子呢!茄子燒到淋哂,加埋勁多蒜蓉(本人係蒜蓉fans),真係超好食!✨椒鹽大鮑魚鮑魚先炸過,所以出面係脆卜卜既外皮,加埋咸香十足既椒鹽,好過癮。而入面係新鮮既鮑魚,彈牙爽口,鮮味十足,非常推介!✨一口芝士豆腐一開頭以為係炸芝士粒,但原來係好似芝士丸之類既食物,有少少失望。不過外面炸得非常鬆脆,食落口都好食架。其他串燒就冇咩特別,所以就唔詳細寫啦~大家去幫襯既時候可以試下啲海鮮,質素唔錯架!

✨原隻膏蟹海鮮粥

✨燒蟶子皇

✨燒新鮮大鱔

✨燒原條茄子

✨椒鹽大鮑魚

✨一口芝士豆腐

當仲諗緊食咩嘅時候,見到原本以為淨係得大埔有嘅串燒店,佢仲有一人份嘅lunch set,實在太適合啦🤟🏽一個人原來都可以盡興。🍆『原條燒茄子』$42自己一個人食一條,真係好爽;上枱時,見到陣陣嘅煙,係啱啱燒好嘅現象丫;茄子上有蒜蓉,芝麻粒同醬汁,但唔會太濃味;茄子燒到啲肉淋,可以一條條拉起,而啲籽仲有少少咬口(🔥即叫即燒,午市無咩人,等大概15分鐘左右)⋯⋯🍲『Star War花雕醉蜆配烏冬』$40上枱時,湯仲「卜卜卜」咁滾緊,店員提示唔好掂到個煲;點餐時,見有得揀辣度,即刻開心咗;第一啖湯,入口先有一陣酒香,再黎帶少少鮮甜;失色嘅係蜆仔熟咗啲,下次應該試下花甲粥🥰;烏冬質地普通。回味指數:💛💛💛💛🖤。📍 彩虹串燒專門店 (荃灣)荃灣運通街8號運通洋樓地下M號舖。【後記】➡️全店暫時做緊午市堂食/外賣都8️⃣5️⃣折,今日埋單$70,行過路過可以試下➡️下次要帶鍾意食「牛舌」嘅友人一齊再黎,要食「馳名彩虹牛脷丼飯」🐂👅➡️Drink menu 仲有唔少香港製造嘅選擇🍻

🍆『原條燒茄子』$42

⋯⋯
🍲『Star War花雕醉蜆配烏冬』$40
Star War花雕醉蜆配烏冬

回味指數:💛💛💛💛🖤

📍 彩虹串燒專門店 (荃灣)
荃灣運通街8號運通洋樓地下M號舖

【後記】

➡️Drink menu 仲有唔少香港製造嘅選擇🍻
2021-10-16
$82 (Lunch)
2021-09-20 543 views
呢度係一間串燒專門店,最出名就係即點即燒既新鮮海鮮同埋大蟹粥 (要預訂)由於每日新鮮海產返貨都唔同,如果有特別想食既就要預先落單落訂招牌新鮮蟹粥  D膏蟹勁肥美,攞黎做海鮮蟹粥 D膏多到個粥都變鮮橙色非常鮮味!粥底又夠綿滑新鮮燒聖子皇 好粗好大件,聖子肉鮮嫩味甜肉爽 只需少少蟹籽同蒜蓉已經好惹味焗芝士蟹肉 錫紙盤放滿芝士底下係蟹肉,好香好鮮味,芝士滿滿~燒新鮮大蜆,一客八隻,去沙肉甜鮮味,只有蒜蔥食已經好美味最後就係燒生蠔,即開生蠔加蒜同蟹籽食,又鮮味蠔肉又爽甜Shop M, G/F, Winning Heights, 8 Wun Tung Street, Tsuen Wan消費$300
招牌新鮮蟹粥  D膏蟹勁肥美,攞黎做海鮮蟹粥
D膏多到個粥都變鮮橙色非常鮮味!粥底又夠綿滑
燒新鮮大蜆,一客八隻,去沙肉甜鮮味,只有蒜蔥食已經好美味
最後就係燒生蠔,即開生蠔加蒜同蟹籽食,又鮮味蠔肉又爽甜

消費$300
2021-09-16 366 views
荃灣呢一頭真係勁多嘢食,做完gym緊係又要食好西彌補下心態😂一行三人,好好彩好快有位唔知道啲串燒來咁大份,每樣野都想試叫下叫下就好多,另外仲叫左個蟹粥,粥入面有一整隻蟹架,食唔曬仲打包左黎食,夜晚整返熱佢食,食過返尋味阿🙈第一次黎食唔知份量,每樣人頭咁樣叫,叫左牛舌,牛肉,羊肉串,菠蘿,雞腎,魷魚,真係好好送酒。處理每一樣食物烹調得非常好,唔會過熟唔會乾柴,尤其是係牛舌真係必叫,大塊得黎好juicy好淋

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
超級好食既串燒專門店,尋晚同朋友去點二人餐,再散叫串燒,真係好好食!!!一定會再黎!!老闆又招呼好好!!!🤤🤤!!!好正!燒鰻魚,燒豬頸肉,沙律都非常美味!!!下次拉大隊再黎呀!!!串燒店唔單止有海鮮燒,點豪華餐仲有原隻龍蝦🦞…好想下次再黎!同埋,好多之前無見過既特色串燒!!又有特色飲料,我就點左個李乾蘋果茶😛!下次再黎飲其他飲料!重點係服務態度好,雖然係多人d,排左20分鐘,但點都值得架🤤🤤🤤!
2021-09-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 燒鰻魚
  • 燒豬頸肉
  • 李乾蘋果茶
2021-09-05 332 views
晚上6點多搵食,被門外大型菜單吸引。不是太餓,想食得輕盈,可以點粥及串燒,見晚飯時間尚早,店內大量座位,便入內用餐。點了花甲蝦球粥 $42,燒新鮮大鱔(3件)$48,要加一服務費。等了約15分鐘,粥先上,不夠熱。粥底米粒分明,花甲及蝦各有5-6隻,花甲及蝦不夠鮮,蝦的尺寸跟蝦球仍有距離。 鱔切成比麻將牌大一點點,燒得微焦,熱騰騰,其中一件細骨沒處理好。 調味洽到好處,沾上帶蒜味的調味,又有另一番味道。對粥很失望,幸好燒鱔挽回不少分數。

對粥很失望,幸好燒鱔挽回不少分數。
2021-09-03
$99 (Dinner)
2021-09-05 144 views
💛良心店舖💛⭐️花雕蜆肉烏冬 (折後 $34) 包飲品熱騰騰上菜,好香酒味,蜆肉無沙鮮甜!份量不算好多,唔肚餓嘅話都係一個唔錯嘅選擇!👍🏻⭐️扎肉照燒雞扒越南湯河 (折後 $48) 包飲品超大碗,份量好大,雞扒好有肉汁😋,蘿蔔清甜,扎肉份量少左d,不過已經好飽!推介!👍🏻👍🏻其他串燒,都好似不錯。下次可以試下。因為慶祝奧運選手有好成績,所以全單會有85折!店舖好有heart!抵讚👍🏻👍🏻
💛良心店舖💛

⭐️花雕蜆肉烏冬 (折後 $34) 包飲品

⭐️扎肉照燒雞扒越南湯河 (折後 $48) 包飲品

其他串燒,都好似不錯。下次可以試下。
2021-08-10 418 views
星期5晚已經2星期前叫朋友BOOK 定位呢間串燒小食店都係幾旺既一間小店即使BOOK 左都要等位我地個日因為門口個張台冇唔坐, 所以要等多45分鐘先如果唔想等, 理想係6:45 就要齊人入座甘可能就可以唔使等甘耐喇講返野食方面都做左功課睇定有咩好想食朋友已經預先order 定蟹粥同一個海鮮餐但坦白講, 蟹粥如圖, 好似白粥甘, 冇咩味道可以唔叫 (除非之後會有改善) 其他海鮮都叫OK 同新鮮至於串燒小食方面叫左安格斯牛< 呢個OK 唔錯, 後尾再encore 左芝士響聆< 又幾特別, 不過有少少乾一口芝士< 好好食燒茄子< 都OK 唔錯燒乾魷魚< 呢個我一般, 但朋友們都覺得幾特別雞皮< 食落呢個又真係冇特別有的乾, 落多少少調味應該會好的瓜< 好似平時出面食個的甘雞腎< 食落同睇落唔似係雞腎豬頸肉<但係一粒粒既豬頸肉
星期5晚
甘可能就可以唔使等甘耐喇

講返野食方面
都做左功課睇定有咩好想食
朋友已經預先order 定蟹粥同一個海鮮餐
但坦白講, 蟹粥如圖, 好似白粥甘, 冇咩味道

可以唔叫 (除非之後會有改善)
其他海鮮都叫OK 同新鮮

至於串燒小食方面
叫左安格斯牛< 呢個OK 唔錯, 後尾再encore 左
芝士響聆< 又幾特別, 不過有少少乾
一口芝士< 好好食
燒茄子< 都OK 唔錯
燒乾魷魚< 呢個我一般, 但朋友們都覺得幾特別
瓜< 好似平時出面食個的甘
雞腎< 食落同睇落唔似係雞腎
豬頸肉<但係一粒粒既豬頸肉
2021-07-30
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$280 (Dinner)
中伏,仲要伏得好犀利,絕對係呃錢嘅舖頭,一啲都唔老實收得$89蚊就最少都俾半塊豬頸肉啦,勉強將果半片當做一片先至得6片,只係算得上兩串嘅份量。一半價錢就差不多⋯仲要唔好食⋯
中伏,仲要伏得好犀利,絕對係呃錢嘅舖頭,一啲都唔老實

仲要唔好食⋯

2021-08-04
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
$200 (Dinner)
2021-07-10 532 views
今日工作關係, 出到嚟呢區, 我又試下呢邊有咩嘢食, 其實全條街店鋪都吾係全部開晒, 可能都未到晚飯時間 ,行到附近已經傳來陣陣好香嘅燒烤味, 所以入去試試除咗賣相ok, 移師傅又吾會燒得太燶呢個覺得好鮮甜 除咗清酒煮原來就咁用蒜頭爆都好好味蟶子可以唔使嗌好多二人份量每人幾件就足夠如果呢個串燒係可以多汁啲可能會更加好味環境方面都尚算可以雖然裝修唔算裝潢, 但係都非常乾淨💡 服務員都好好嘅好有禮貌💡 如果可以提供多款食物畀客人更多選擇會更好

除咗賣相ok, 移師傅又吾會燒得太燶

呢個覺得好鮮甜 除咗清酒煮原來就咁用蒜頭爆都好好味

蟶子可以唔使嗌好多二人份量每人幾件就足夠

如果呢個串燒係可以多汁啲可能會更加好味

環境方面都尚算可以雖然裝修唔算裝潢, 但係都非常乾淨
💡 服務員都好好嘅好有禮貌
💡 如果可以提供多款食物畀客人更多選擇會更好