2021-04-26 653 views
My friend recommended this place. They hv pretty authentic Japanese food. Like a proper Japanese restro.Ordered the sea grapes! I’ve been waiting to try it for quite some time now! It tastes salty and the texture is funny. It pops in my mouth and I can taste the sea water haha. It’s also good to dip it in the sesame sauce! Love it!The ox tongue skewer was good too, meat was tender. The croquette was ok. Not too oily.The Wagyu beef was pretty good, it was really small and thin cut, but it melts i

The Wagyu beef was pretty good, it was really small and thin cut, but it melts in my mouth!
2021-04-25 426 views
今晚約咗朋友去呢間位於銅鑼灣既登龍街既居酒屋食晚飯,內部環境好有去左日本沖繩既居酒屋feel,食物一般無乜驚喜,價錢吾平,連綠茶都要額外收費。 但環境尚算舒適,三五知巳約埋一齊係度叫啲小食,飲下啤酒,傾吓計倒算是個不錯地方(因沒有時間限制)。
實在太想去旅行🧳,所以ℍ𝕒𝕡𝕡𝕪 𝔽𝕣𝕚𝕕𝕒𝕪專登搵左呢間比較少見,主打沖繩料理既日式居酒屋🎎。店內佈滿酒藏同懷舊玩具,充滿沖繩氣息🏖~————————————————————水雲醋物 $𝟝𝟘水雲呢個名好靚☁️,其實即係沖繩盛產既水藻。醋漬水藻入口柔軟🌸,帶微微黏滑感,伴山芋蓉食會令醋酸味更柔和♡。(水藻營養價值高,對腸胃好好𝕘𝕒!)-墨汁帆立貝茶碗蒸 $𝟞𝟝帆立貝爽彈,加左墨汁茶碗蒸入口軟滑🥚,比一般茶碗蒸鮮甜味再重啲( ˘ ³˘)。-ℍ𝕠𝕜𝕜𝕒𝕚𝕕𝕠 𝕆𝕪𝕤𝕥𝕖𝕣 $𝟠𝟘/𝟙𝕡𝕔 北海道直送既生蠔🦪~蠔肉爽脆,帶微微海水鮮甜味🌊,脹卜卜好肥美!-苦瓜炒豬肉 $𝟡𝟠
講到沖繩傳統名菜,又點可以唔食苦瓜炒豬肉😎!苦瓜炒得好好💡,口感軟腍但邊位依然爽脆🫑。同最重要係,苦 瓜 一 啲 都 唔 苦,好 甘 香😻!(即係食完唔會那埋口面個種😖)對我黎講完全係意外地好食,超級超級推薦“(๑˃́ꇴ˂̀๑)!!✨-沖繩風燻豬手拌酸汁 $𝟡𝟠豬手外皮微脆帶嚼勁🍖,煙燻香氣濃厚,鹹鹹香香,配啤酒𝕧𝕖𝕣𝕪 𝕘𝕠𝕠𝕕🍻!!-紅芋天婦羅 $𝟞𝟠紅芋顏色比一般紫薯更鮮艷🍠,炸粉透薄,沾少少海鹽食,可以減輕澱粉質帶嚟嘅

————————————————————
水雲醋物 $𝟝𝟘

墨汁帆立貝茶碗蒸 $𝟞𝟝
帆立貝爽彈,加左墨汁茶碗蒸入口軟滑🥚,
比一般茶碗蒸鮮甜味再重啲( ˘ ³˘)。

ℍ𝕠𝕜𝕜𝕒𝕚𝕕𝕠 𝕆𝕪𝕤𝕥𝕖𝕣 $𝟠𝟘/𝟙𝕡𝕔

苦瓜炒豬肉 $𝟡𝟠

沖繩風燻豬手拌酸汁 $𝟡𝟠

紅芋天婦羅 $𝟞𝟠
紅芋顏色比一般紫薯更鮮艷🍠,炸粉透薄,沾少少海鹽食,可以減輕澱粉質帶嚟嘅濟膩感🤰🏻。

芝士辣茄汁肉碎飯 $𝟟𝟠
𝕀𝕟𝕤𝕡𝕚𝕣𝕖𝕕 𝕓𝕪沖繩美軍既傳統料理🍛,肉香味濃厚,帶微辣🌶,生菜絲爽脆有口感,好有墨西哥風味ʕ•̀ω•́ʔ✧~

沖繩風炒豬肉麵筋 $𝟞𝟚
麵筋原來亦係沖繩傳統料理之一😯,口感軟彈,
唔會過淋😋;薄切豬肉炒得夠香,麵筋唔使特別調味已經非常入味(´∀`)。

墨魚汁炒麵 $82
墨汁味濃濃既沖繩風炒麵🍝~
豬肉、魷魚同韮菜呢個組合,鹹鮮味十足🦑,
而且炒得夠乾身,唔會油淋淋。

鹽燒牛舌 $𝟠𝟠
食居酒屋必點🍢之一!厚切爽彈𝕁𝕦𝕚𝕔𝕪,
鹽燒得好惹味,好𝕁𝕖𝕟𝕘 ٩(ˊᗜˋ )و!!!

𝕆𝕣𝕚𝕠𝕟 𝔹𝕖𝕖𝕣 $𝟞𝟛
𝕄𝕒𝕕𝕖 𝕚𝕟 𝕆𝕂𝕀ℕ𝔸𝕎𝔸既🍻,帶淡淡麥芽同柑橘味🍊,入口清爽,好岩女仔飲👧🏻。
瑞泉黑糖梅酒 $𝟝𝟝
沖繩泡盛梅酒🥃,入口第一啖梅味較突出,之後黑糖味慢慢滲出🤩,層次分明,甜度亦岩岩好!
  • 鹽燒牛舌
  • 苦瓜炒豬肉
2021-03-23 279 views
登龍街不嬲都多餐廳,今次上到來樓上這間日本🇯🇵居酒屋🏮💗水雲醋物 Mozuku Seaweed in Japanese Vinegar超級特別,而去健康、低卡路里、對腸道消化好💗沖繩直送海葡萄 Sea Grapes實不相瞞第一次吃這款海葡萄,感覺超特別。鹹鹹的,後勁有點甜,很開胃,💗紅芋天婦羅Red Potato Tempura也是很特別的一款😁 很甜的紅芋頭,天婦羅皮不算太厚,點一下鹽巴更添風味😍💗芝士辣茄汁肉碎飯 Okinawa Taco-Rice混合了豬肉和牛肉令到更添風味,口感更特別💛 💗沖繩風炒豬肉麵筋 Stir Fried Dried Japanese Wheat Gulten with Pork好好吃!!小許油膩但是真的是好好吃,豬肉超香口而且麵筋煮得剛剛好💗家庭料理!苦瓜炒豬肉Stir Fried Bitter Gourd with Pork我的第一次吃苦瓜奉獻了給撻,居然不苦而且甘甘的😙配上炒蛋好吃💗墨魚汁炒麵配豬肉Fried Okinawa Squid ink Noodles麵質爽口,這個不會吃得嘴巴黑黑的😌 不錯💗沖繩風燻豬手拌酸汁 Smoked Pork Knu
登龍街不嬲都多餐廳,今次上到來樓上這間日本🇯🇵居酒屋🏮

超級特別,而去健康、低卡路里、對腸道消化好

💗沖繩直送海葡萄 Sea Grapes

💗紅芋天婦羅
Red Potato Tempura

💗芝士辣茄汁肉碎飯 Okinawa Taco-Rice
混合了豬肉和牛肉令到更添風味,口感更特別💛

💗家庭料理!苦瓜炒豬肉

💗墨魚汁炒麵配豬肉
麵質爽口,這個不會吃得嘴巴黑黑的😌 不錯

💗沖繩風燻豬手拌酸汁 Smoked Pork Knuckles

💗沖繩奧利恩啤酒-樽裝Orion Beer - Bottle
麥味蠻重,配上重口味得食物一流

💗瑞泉黑糖梅酒 (杯)Zuisen Brown Sugar Umeshu Glass
比想像中嘅黑糖味道少,但是梅酒🍷的味道配日本菜最合適

📍樂宴 (銅鑼灣) @rakuen_cwb
銅鑼灣登龍街28號永光中心12樓
2021-03-19 277 views
沖繩料理係點嘅呢?銅鑼灣樂宴係少有嘅沖繩居酒屋🏮,店內好多擺設都係來自沖繩。有吧枱有榻榻米房,就算滿座都唔會好嘈。今晚點嘅係熱食為主♨️。1⃣️水雲醋物Mozuku Seaweed in Japanese Vinegar($50)酸味味好開胃,口感黏滑,而且係有助消化嘅健康食物💪🏻。2⃣️沖繩直送 海葡萄 Sea Grapes($68)口感清爽,本身帶海水味🌊,點啲酸汁更美味。3⃣️紅芋天婦羅Red Potato Tempura($68)紅薯🍠味道係天然嘅甜美,炸皮非常薄,食法加沖繩海鹽。4⃣️芝士辣茄汁肉碎飯 *豬肉,牛肉 Okinawa Taco-Rice ($78)呢個有啲似免治牛肉飯😅,加入生菜、芝士,帶點墨西哥風味🇲🇽,原來係受到沖繩美軍影響而創造出來的沖繩料理。5⃣️沖繩風炒豬肉麵筋Stir Fried Dried Japanese Wheat Gulten with Pork($62)炒麵筋口感柔軟有彈性,有啲似炒蛋但帶份空氣感。沖繩麩係植物性蛋白質,係健康食物。食落真係幾特別👍🏻。6⃣️家庭料理!苦瓜炒豬肉Stir Fried Bitter Gourd with Pork($98)呢道係沖繩健康

酸味味好開胃,口感黏滑,而且係有助消化嘅健康食物💪🏻。
2⃣️沖繩直送 海葡萄 Sea Grapes($68)
口感清爽,本身帶海水味🌊,點啲酸汁更美味。
紅薯🍠味道係天然嘅甜美,炸皮非常薄,食法加沖繩海鹽。
呢道係沖繩健康家常菜,加入豬肉、雞蛋🥚、島豆腐炒苦瓜,味道平衡到苦瓜突出嘅味道。
7⃣️墨魚汁炒麵 *豬肉Fried Okinawa Squid ink Noodles($82)
沖繩原來鍾意用墨汁,今次係墨汁烏冬,加入魷魚🦑同豬肉片豐富味道。
8⃣️沖繩風燻豬手拌酸汁 Smoked Pork Knuckles($98)
豬手又係沖繩好受歡迎嘅食物,適合配雞尾酒🍹。
9⃣️沖繩奧利恩啤酒-樽裝Orion Beer - Bottle($63)
沖繩本土原創啤酒,🍺清爽輕滑帶微甘。
1⃣️0⃣️泡盛雞尾酒 Lychee Delight Awamori Cocktail Lychee Delight($58)
荔枝帶橙味嘅甜酒,易入口。
2021-03-19
$420 (Dinner)
日本作為港人最愛旅行嘅地方,依段時間冇得去真係會搞到心癢癢... 今次介紹銅鑼灣依間嘅居酒屋食完真係有種飛左轉日本嘅感覺🏮除左店內裝潢夠哂和風,放滿唔同日本酒外,中間位置仲有個正方形bar枱位置,配合埋昏暗嘅燈光特別chill😚 大部分食材日本直送,主要為沖繩菜式,還原度非常高🗾 唔怪得見唔少日本人捧場啦!-水雲醋物($50) 沖繩名產海藻,非常幼身而且入口柔軟,加入調味醋,十分清爽開胃~*沖繩直送海葡萄($68) 香港比較少地方食到。質感似蟹籽,咬落爽脆,帶海水嘅鹹鮮🌊 營養含量仲相當豐富*紅芋天婦羅($68) 紅芋即係沖繩特產紫薯,口感綿密,味道清香。加上外層薄薄嘅炸漿,外脆內軟,口感一流😋*芝士辣茄汁肉碎飯($78) 店內人氣item✨ 用上日本珍珠米,粒粒彈牙飽滿,再配上面層嘅秘製辣椒汁肉碎🌶️ 帶點墨西哥風味,咁嘅配搭幾有趣!*墨魚汁炒麵($82) 本身麵條用左墨魚汁去整,所以唔會食到成口黑孖孖🤣 啲麵亦都夠彈牙,炒得幾乾身,仲會食到豚肉嘅油脂香!*沖繩風炒豬肉麵筋($62) 麵筋以小麥而成,質感軟身,再配以豚肉,蘿蔔絲,洋蔥等拌炒,幾香口嘅一道小菜🥢*苦瓜炒豬肉($98) 作

苦瓜炒豬肉($98) 作為一道家常小菜,做法簡單,味道卻令人著迷♥️ 苦瓜食落爽脆,味甘不會苦澀。用上日本蛋嘅關係,蛋香零舍濃,炒蛋中心位置仲保留到嫩滑嘅口感!

沖繩風燻豬手拌酸汁($98) 送酒必叫🍻 上枱個陣已經聞到陣陣嘅煙燻味,伴隨微微嘅焦香~ 豬手入面熱辣辣,充滿肉汁同骨膠原🐖

泡盛雞尾酒 ($58) 琉球群島一帶嘅特產蒸餾酒🧊 有好耐嘅歷史,酒精濃度比一般嘅日本酒高~ 配搭返少少甜酒同荔枝利口酒添加返啲果香同甜味就更易入口💕

估唔到係香港都揾到咁接近沖繩風味嘅居酒屋!下酒小菜非常高質,味道亦都好貼近日本,加上日本酒類嘅選擇係非常多而且夠特別,幾推薦大家去飲返兩杯😎
2020-12-24 1352 views
聖誕節原本打算可以去沖繩玩,但係因為疫情關係足不出戶,朋友特意帶我來到這間食沖繩菜的餐廳,讓我短暫享有一個沖繩晚餐。季節限定冰葉海膽天婦羅四件,第一次熟食熟嘅海膽,炸漿上面生咗少少鹽,其實可以唔使點醬汁也可以。整個擺位好可愛,好像蠶蟲食桑葉。沖繩風紅蘿蔔金倉魚碎肉炒蛋,炒蛋不是把蛋全炒熟的,上面是有一些蛋白是液體狀的,紅蘿蔔的清甜配洋蔥,韭菜的特別香味,感覺都好清新。瑞穗梅美人,好濃的梅酒,一飲會想繼續飲下去。海芋燒酎,濃度好高,對於我不飲開酒的人,一飲入口,即刻上腦,心跳加速,好似會跳出來咁。跟店員要了冰和梅子才能再喝下去。沖繩風燻豬手拌酸汁,外脆內軟,骨肉分離,一入口感覺全部collagen都係我自己口入面,酸汁可以解除肉類油膩感。日本麵炒飯豬肉他的樣子好像大阪燒上面有沙律醬燒汁。初時我們以為是炒麵,原來看清楚,他有米粒在其中,餐牌說他們用的是北海道七星米,好有驚喜!有紅薑提味,豬肉都好入味,推介!這間沖繩居酒屋,味道跟一般日本菜不一樣,好味道但價錢略貴,但可以不用飛出去而找到好味道的日本菜,也算是省卻時間和體力。滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:8.5環境:8衛生:8服務

瑞穗梅美人,好濃的梅酒,一飲會想繼續飲下去。

日本麵炒飯豬肉

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
總分:8
  • 沖繩風燻豬手拌酸汁
  • 日本麵炒飯豬肉
2020-12-06 304 views
🥺好掛住日本美食, 有排未有得去住, 搵到呢間主打沖繩料理嘅日本菜止下口癮, 店內裝潢日式居酒屋風味濃厚, 有好舒服嘅感覺!🔹輕燒宮崎和牛 ($320)和牛切得幾薄, 口感柔嫩, 牛味濃郁, 肉汁仲好豐富, 入口感覺好快溶化, 絕對推介呀, 如果份量多d就好啦~🔸沖繩AGU豬肉柚子胡椒燒 ($198)我手上拎起既呢款菜式必食呀!🤤👍🏻肉身肥美嫰滑又juicy, 有濃郁既柚子香, 外皮香脆,食到停唔到口😂

輕燒宮崎和牛

🔹輕燒宮崎和牛 ($320)
和牛切得幾薄, 口感柔嫩, 牛味濃郁,
肉汁仲好豐富, 入口感覺好快溶化,
絕對推介呀, 如果份量多d就好啦~

沖繩AGU豬肉柚子胡椒燒

🔸沖繩AGU豬肉柚子胡椒燒 ($198)
我手上拎起既呢款菜式必食呀!🤤👍🏻
肉身肥美嫰滑又juicy, 有濃郁既柚子香,
外皮香脆,食到停唔到口😂

2020-11-26
沖繩AGU豬肉柚子胡椒燒
🇯🇵本身想今年去日本沖繩, 不過相信所有人嘅旅行計劃都被中斷咗🥲, 而家唯有搵下日本菜食, 止下鄉愁! 最近去咗呢間居酒屋, 主打係日式餐廳較少見嘅沖繩料理, 店內真係好有日本地道居酒屋感覺, 好多日式擺設, 環境好靜好relax, 光線暗淡柔和幾有氣氛, 好岩約會/ 朋友吹水地方!👍🏻黎得呢到, 梗係要試下沖繩料理啦➡️”苦瓜炒豬肉”! 沖繩苦瓜出名好食, 本身唔太中意食苦瓜, 都想一試😝! 苦瓜清新嫩綠, 入口幾爽脆, 甘香又唔太苦, 配埋蛋、豆腐同豚肉一齊炒, 入口會冇咁苦同單調, 係家庭料理黎講, 送飯/ 酒一齊食幾夾同開胃! 主食就點咗"沖繩AGU豬肉柚子胡椒燒", 「阿古豬」(AGU豬)係沖繩獨有嘅品種, 點都要試下, 肉身好嫰滑, 油花多得黎又唔油膩, 外層香脆, 帶有甜味, 配埋柚子一齊燒勁夾, 口感幾更豐富, 必食呀!🤩🤩另外仲點左"輕燒宮崎和牛", 宮崎牛係日本和牛中幾出名, 屢獲殊榮! 我地梗係趁熱食啦, 和牛屬薄切, 肉質同油花都分佈得幾平均, 輕輕燒炙過, 帶有微紅, 燒得岩岩好, 入口即化,佢仲配有蘿蔔蓉、青檸汁同蔥花同醬汁, 建議可以先試下原味, 再沾少少汁

苦瓜炒豬肉

苦瓜炒豬肉

沖繩AGU豬肉柚子胡椒燒

佢仲配有蘿蔔蓉、青檸汁同蔥花同醬汁, 建議可以先試下原味, 再沾少少汁食, 可以試到唔同既感覺, 不過份量多d就好, 性價比唔算太高
輕燒宮崎和牛

最後叫多個幾乎食親日本菜都點嘅小食"鹽燒牛舌", 入口滿滿牛脂香, 質感厚又幾彈牙同juicy, 不過2串$88, 就有少少貴
鹽燒牛舌

❗️更多美食分享, Follow Instagram: Foodmarker.hk , 可以比個like我地, 大家的支持好重要😚➡️ https://www.instagram.com/foodmarker.hk/

2020-11-25
  • 燒牛舌
2020-11-30 194 views
今次就介紹掛念日本嘅你 必去嘅餐廳🤩就係喺銅鑼灣嘅樂宴喇 裝修係勁有日本feel周圍都係用日本酒樽作為裝飾 好正🇯🇵講返食物喇 第一樣我覺得大家真係要試就係輕燒宮崎和牛($320) 睇相就知正食落幾有咬感 但其實口感仍十分柔嫩霜降亦非常細嫩 肉汁好豐富且牛味濃郁入口感覺都可以話係即刻溶化🤪另外一個係我主動話要Order嘅酸汁鯛魚($148)甜酸酸嘅口味 同無骨嘅鯛魚好夾👍🏻最後就叫左個好特別嘅日本麵炒飯 豬肉($82)醬汁用咗大阪燒嘅味道 即使係麵混合飯都唔會覺得特別奇怪 不錯 可以一試😂配上兩杯可爾必思乳酸梳打 完美的一餐🙌🏼-裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)唔信我嘅可以自己去試試😂
今次就介紹掛念日本嘅你 必去嘅餐廳🤩
就係喺銅鑼灣嘅樂宴喇 裝修係勁有日本feel
周圍都係用日本酒樽作為裝飾 好正🇯🇵
講返食物喇 第一樣我覺得大家真係要試
就係輕燒宮崎和牛($320) 睇相就知正
食落幾有咬感 但其實口感仍十分柔嫩
霜降亦非常細嫩 肉汁好豐富且牛味濃郁
入口感覺都可以話係即刻溶化🤪
另外一個係我主動話要Order嘅酸汁鯛魚($148)
甜酸酸嘅口味 同無骨嘅鯛魚好夾👍🏻
最後就叫左個好特別嘅日本麵炒飯 豬肉($82)
醬汁用咗大阪燒嘅味道 即使係麵混合飯
都唔會覺得特別奇怪 不錯 可以一試😂
配上兩杯可爾必思乳酸梳打 完美的一餐🙌🏼
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
唔信我嘅可以自己去試試😂
輕燒宮崎牛
酸汁鯛魚
飲品
$300 (Dinner)
輕燒宮崎牛
酸汁鯛魚
飲品
2020-11-29 700 views
是日太掛住日本既關係就拉左朋友去食呢間日式沖繩既居酒屋去舒緩一下想去旅行既慾望.呢到成間餐廳都比人一種好日本既感覺,雖然地放唔算大但又唔會帶比人一種焗促既感覺.沖繩風椒鹽炸豬手係炸得香脆既豬手上灑滿粒粒炸蒜顯得格外有風味.豬手入口外層炸得乾脆香口,連同炸蒜粒一齊食,帶出double香脆感.外脆既豬手同內裏既口感形成一個對比,咬入豬手內充滿富有骨膠原感既豬手筋,Q韌惹味.沖繩風炒島豆腐健康風沖繩小菜之一亦係店內推薦既菜式.充滿蔬菜,硬豆腐粒及豚肉既雜炒,入口帶有燻香既鑊氣.蔬菜有豆芽,椰菜,洋蔥,甘筍絲,清爽香甜再配以豚肉及豆腐增添肉香鹹香味,作為居酒屋下酒菜絕對唔遜色.沖繩風炒幼麵以肉碎,韭菜,洋蔥及甘筍絲加上幼麵而成,完成後係麵條上灑滿木魚碎,木魚碎隨熱力不停係麵上舞動.雖然賣相望落好似好淡而無味,但入口帶卻帶出陣陣鹹香感,同時亦有木魚碎既木魚香味,比起傳統濃味既日式炒麵我更鍾意沖繩源自食材既自然風味.鹽燒牛舌牛舌入口滿滿牛脂香.牛脂香濃而不膻,係口腔內充滿餘韻.只要額外加少少黑胡椒,味道已經相當充夠.牛舌質感厚而爽脆,十分滿足.自家製沖繩冬甩拼炸紅芋球沖繩炸冬甩係呈球狀,外層經炸過

沖繩風椒鹽炸豬手

沖繩風炒島豆腐

沖繩風炒幼麵

自家製沖繩冬甩拼炸紅芋球
沖繩炸冬甩係呈球狀,外層經炸過後十分鬆化酥脆,內裏就係軟熟又帶蛋香味既麵包餡.感覺似迷你脆炸版既沙翁,細細粒一口size又唔會令你過飽.味道唔會帶陣油溢味包油膩感,帶微甜感覺幾特別.

炸紅芋球以紅芋蓉搓成球狀再係外層沾上白芝麻後落油炸.加左芝白粒後不但令口感更脆而且高溫油亦令芝麻散發出更香既麻香味.紅芋蓉入口香甜又健康.

沖繩四季桔燒酌梳打
入口酸酸甜甜,橘味清新,可以化膩前菜油膩感.酒味唔算太濃烈,唔苦澀易入口相對較甜,所以好適合女性朋友飲.
$300 (Dinner)
  • 沖繩風炒島豆腐
  • 鹽燒牛舌
  • 炸紅芋球
呢間居酒屋主打沖繩料理同日本酒🍶裝潢都好有沖繩特色🌴🌺料理真係超多款式,一定會搵到啱自己嘅🙈-🔥輕燒宮崎和牛🐂-好好味😋😋和牛切得幾薄,肉質好嫩滑,而且燒得啱啱好,外熟內嫩,鎖住咗牛嘅濃郁味道同肉汁,好香‼️食之前可以擠一擠青檸,令牛味更加突出🙈仲有酸酸甜甜嘅燒肉汁、香蔥、辣明太子可以點嚟食🤪美中不足係牛份量唔係好多🥺雖然幾好味,但性價比唔算高🙈-評分:7.8/10價錢:$320-🇲🇽芝士辣茄汁肉碎飯(豬肉·牛肉)🍝-呢個係人氣沖繩料理🙈有少少似nachos版嘅飯🤩🥳係用珍珠米製作,配料有番茄粒粒、少少芝士、少少菜同埋肉醬🍅🧀🍝味道配搭真係超似nachos,好有墨西哥風味🌮🌯唔算辣,怕辣都可以試試🌶️但個人認為份量可以多啲🙈-評分:8.2/10價錢:$78-🍇巨峰提子可爾必思乳酪梳打🍹-嗌咗兩杯嘢飲,其中一杯係燒酌梳打,個人唔係咁好酒,所以就介紹呢杯乳酪梳打算🤪呢杯幾好飲,酸酸甜甜,好開胃好清新🙈值得一試😋-評分:8/10價錢:$46-📍 樂宴 銅鑼灣 📍
🔥輕燒宮崎和牛🐂
🍇巨峰提子可爾必思乳酪梳打🍹
評分:8/10
價錢:$46
📍 樂宴 銅鑼灣 📍
周末來個偽日本遊睇完鬼滅,再去Donki shopping,當然少不了和風晚餐~ 最近腸胃差,要戒生冷野,腦海中盟起沖繩菜念頭。店內充滿居酒屋氣息,我地坐bar檯位置播著田園風結他版 La la la love song,好有氣氛~ 點埋杯用久米島久米仙梅酒,口感清爽沖繩雞大葉串燒梅子醬嫩滑既沖繩雞肉沾上香烤醬汁 大葉獨特既芳香味道,兩者配合得好好沖繩風紅蘿蔔金槍魚碎肉炒蛋試下沖繩地道小炒,看似簡單既家常菜一口鮮甜既肉汁蛋香,紅蘿蔔讓蛋清爽更有營養苦瓜豬肉炒蛋,清新嫩綠既切片苦瓜,第一啖入口脆脆地質感輕爽,味道清甜甘香真係一點苦澀度都食唔出。加入埋濃厚湯汁既豆腐件伴蛋汁炒香豬肉片襯托一下瓜片,唔單止睇起上黎吸引,食落充滿豐富元素味道絕不單調,包保唔會悶親條脷!宮崎和牛冰見湯烏冬夾附一根幼細兼滑溜溜冰見烏冬在筷子裡,指頭會感受出面條釋放著一股回彈拉力。入口咀嚼時感覺粘糯,再黎一口暖胃而且滲透著和牛氣息既清徹熱湯,伴入少量葱花昆布冬菇鳴門卷,特別滋味。
周末來個偽日本遊

店內充滿居酒屋氣息,我地坐bar檯位置
點埋杯用久米島久米仙梅酒,口感清爽

沖繩雞大葉串燒梅子醬
嫩滑既沖繩雞肉沾上香烤醬汁
大葉獨特既芳香味道,兩者配合得好好

沖繩風紅蘿蔔金槍魚碎肉炒蛋
試下沖繩地道小炒,看似簡單既家常菜
一口鮮甜既肉汁蛋香,紅蘿蔔讓蛋清爽更有營養

宮崎和牛冰見湯烏冬
2020-11-20 120 views
雖然無得去旅行,但去到銅鑼灣品嚐沖繩料理,總算係滿足一下自己。呢間餐廳除左裝修充滿沖繩風味之外,餐牌同菜式都一樣,令人感受到重重的東瀛風。一坐底先有帶有微微咸味的枝豆,以及一杯清新的乳酸菌特飲,開開胃口先,接著先再有各款日式美食。牛油焗帶子充滿濃郁的香味,而每粒帶子都厚身兼肉身結實,加上牛油去焗,鮮味更為突出!接著有蒲燒鰻魚、鹽燒牛舌,原條的蒲燒鰻魚,肉質細嫩,醬汁非常惹味,加上蒲燒香烤的煮法,更加增加食慾;而燒牛舌亦同樣出色,牛舌有口感,加上適量的鹽花同埋黑椒,更添美味。最後有呢道沖繩風抄炒豬肉麵筋,平時係其他日本餐廳較為少見,用上彈牙有層次的麵筋,入口唔算油,再加上豬肉、煙肉,整碟都有甚有驚喜,亦都啱晒鍾意沖繩業的朋友。

2020-11-18
$400 (Dinner)
2020-11-19 410 views
話說因為疫情無得去旅行 🙁 , 好掛住日本 , 所以今晚黎到呢間有沖繩料理嘅 "樂宴" ~~ 一入到小店 , 彷如置身日本小店 , 仲見到有和室榻榻米房 !!! 餐牌選擇豐富 , 仲有好多一般日式餐廳少見的沖繩料理 !! 好多款都未食過好想試 😲  枝豆 (前菜 $20 / 位)飲酒點可以無佐酒小食 😏墨魚汁炒麵豬肉 ($82)豬肉片同埋魷魚大概各有 4 - 5 片 , 魷魚煮得啱啱好 , 豬肉片亦有調味 , 重點都係個墨魚汁炒麵 , 鹹鹹地 , 辣辣地 , 麵條略粗 ,  口感一流 , 炒得乾身 , 🤤🤤🤤 好食又特別 !金槍魚伴芥辣鼓油牛油果沙律 ($98)吞拿魚高質👍👍 , 入口軟滑 , 牛油果夠曬熟 , 夾埋一齊食好好食 ! 😁 沙律個汁令人食唔停口 ~香蔥汁燒沖繩豬肉天婦羅 ($148)豬五花本身高質 , 豬肉同肥膏層層分明 , 天婦羅亦烹調得好好 , 外層炸皮超薄超脆 😲😲 !! 食落一啲都唔油膩 , 亦唔覺得好熱氣 , 外層薄脆 , 豬肉又腍 , 好食 , 有驚喜 !! 😋😋 推介大家試下 !!!自家製沖繩風冬甩 ($12)個人唔係特別鍾意食冬甩 , 不過見到呢個價錢非常
枝豆 (前菜 $20 / 位)
飲酒點可以無佐酒小食 😏
墨魚汁炒麵豬肉 ($82)
金槍魚伴芥辣鼓油牛油果沙律 ($98)
香蔥汁燒沖繩豬肉天婦羅 ($148)
自家製沖繩風冬甩 ($12)
個人唔係特別鍾意食冬甩 , 不過見到呢個價錢非常實惠 🤣 , 同埋比 "自家製" , "沖繩風"吸引 , 就叫左 1 粒試下~~ 細細舊 , 外表同平時見到嘅冬甩有 d 唔同 , 食落去實淨得嚟 , 口感又帶柔軟 , 唔算好甜 , 幾好食 😀 !
沖繩四季桔燒酌梳打 ($58)
酒味甚濃 , 四季桔味道偏甘同酸 ~

整體嚟講 , 食店位置方便 , 有好多日式擺設 , 感覺置身於日本 , 餐牌提供好多有沖繩特色嘅食物 , 試咗幾款既特別又好味 , 幾有驚喜 ~ 推介大家黎試下 !! 🤗🤗
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$240 (Dinner)
  • 香蔥汁燒沖繩豬肉天婦羅