2019-10-07 258 views
同事話想食拉麵所以先會來,平時我好少喺香港食拉麵。我都係諗住依飽個肚都冇太大期望㗎啦,不過真係有少少谷氣囉。我同同事點左一樣嘅湯底不過我點左pork belly,面要超軟;同事點左唔同部位嘅肉,面要硬嘅。服務員將一碗麵放喺我面前,好自然我就食咗。過咗幾分鐘同事嗰碗麵嚟,食下食下我哋先發現原來我哋碗麵掉轉咗!真係好唔明白呢啲咁低級嘅錯誤點可以發生?乜唔係落單嗰陣時就清清楚楚知道邊個人食邊碗咩?就算唔知道,上菜嗰陣時係咪應該講一聲問清楚,等人哋唔使食錯面。總之試一次就夠啦,呢個價錢寧願食兩碗南記好過。
2019-08-01
Type of Meal
Lunch
之前見到呢間拉麵店有櫻花蝦拉麵,就好想去試*今次終於撞岩可以係灣仔返工,就即刻衝去試*櫻花蝦龍蝦湯拉麵🦐 $89呢度既麵可以選不同既軟硬度,叉燒可以選肩肉或者腩肉,而我今次係選左腩肉既* 因為想食到個種肉既油香味*碗拉麵一令到上黎已經聞到濃濃既蝦米香味,而蝦米既份量亦的確好多*最特別係炸蓮藕,香脆得黎仲有蓮藕既味道*碗拉麵好足料,溏心蛋係有一隻而唔係半隻,而且熟度岩岩好*不過唯一美中不足係龍蝦湯唔算好濃郁,呢個真係有小小失望*不過有可能係我份人太中意重口味既野掛……
之前見到呢間拉麵店有櫻花蝦拉麵,就好想去試*
今次終於撞岩可以係灣仔返工,就即刻衝去試*

櫻花蝦龍蝦湯拉麵🦐 $89
最特別係炸蓮藕,香脆得黎仲有蓮藕既味道*
碗拉麵好足料,溏心蛋係有一隻而唔係半隻,而且熟度岩岩好*
不過唯一美中不足係龍蝦湯唔算好濃郁,呢個真係有小小失望*
不過有可能係我份人太中意重口味既野掛……
2019-09-08
$89 (Lunch)
2019-09-28 189 views
因工作關係來到灣仔,這裡幾年間的變化可真不少。尢其是以往囍帖街重建後,新增了不少多國食肆,這間離入口不遠的十分好找。雖然店內最近熱推特濃櫻花蝦湯义焼拉麵,但無辣不歡的我今次我試了另一款,辛辣豚骨义燒拉麵。論辛辣,還真有點失望,吃不出有多辛辣,但論麵質及材料就還好。適中的麵質不軟也不硬,濃味溏心蛋及豚肩义燒也合格,木耳也爽囗,不過就特色欠奉,值得一提的只是那片炸蓮藕,是在其他拉麵中較少見,脆香可口。

2019-09-18
$87 (Dinner)
2019-09-07 239 views
一經過利東街便看見這間拉麵店看到menu上的食物樣貌精美,而且價錢可以接受,於是便進內進食。下午12時多進內,位置很多。點菜要先填紙,選擇面的硬度和配料。order了豚骨叉燒拉麵,配菜有木耳、炸蓮藕和糖心蛋。炸蓮藕感覺很特別,而且很脆。叉燒選擇了豚肩,肥瘦均勻。拉麵硬度選擇了適中,但感覺較硬,跟外面吃選擇硬度較硬的拉麵差不多。糖心蛋則較熟,可是味道還是很入味的,如果糖心蛋可以再半生熟一點會更好。整體而言,拉麵不錯。

一經過利東街便看見這間拉麵店

下午12時多進內,位置很多。

點菜要先填紙,選擇面的硬度和配料。

order了豚骨叉燒拉麵,配菜有木耳、炸蓮藕和糖心蛋。

炸蓮藕感覺很特別,而且很脆。
叉燒選擇了豚肩,肥瘦均勻。

整體而言,拉麵不錯。
2019-09-06
$85 (Lunch)
2019-09-02 191 views
Rakuraku 樂拉麵,雖然唔係過江龍,不過餐廳為了提高質數,找了日本米芝蓮拉麵店老闆做顧問,所以口味上非常正宗,難怪一到LUNCH已經排哂長龍。餐廳以貓咪為賣點,真的十分可愛。店內裝修添加了日式元素,顧客恍如置身於日本拉麵店,品嚐著地道拉麵的滋味。當中選擇非常多: 樂樂豚骨叉燒拉麵、 辛辣豚骨叉燒拉麵、黑麻油豚骨叉燒拉麵、特濃櫻花蝦蝦湯叉燒拉麵、秘製香蔥塩味叉燒拉麵、大盛叉燒炸雞拉麵等等...拉麵外,還有丼物、冷麵等等...樂樂豚骨叉燒拉麵 - $75拉麵當中有兩片叉燒,一隻流心蛋,還有木耳絲和蔥花,還得最特色的炸蓮藕片,這真是比較少見的配料。半肥瘦叉燒非常軟腍,而且入口即溶!食落更帶一點點的油脂香味。流心蛋煮得剛剛好,而且相當入味,賣相一流。特色的炸蓮藕,入口爽脆,口感十足。

餐廳以貓咪為賣點,真的十分可愛。

拉麵外,還有丼物、冷麵等等...

樂樂豚骨叉燒拉麵 - $75

流心蛋煮得剛剛好,而且相當入味,賣相一流。

特色的炸蓮藕,入口爽脆,口感十足。
2019-08-30
2019-08-29 233 views
舊囍帖街已經唔同晒樣,平視晏晝經過呢條街一定擠滿人喺下午五點幾六點暫時人潮未出現就走入去逛一逛見到啲一間落拉麵就試一試對於有炸薄片蓮藕嘅食物有一種鍾情所以俾佢嗰個相片吸引左入去叫咗一個豚腩炸雞拉麵,一次過試下豚和雞加配溫野菜沙律$18,另加一比預期細兜一上枱見到嗰個炸蓮藕片覺得好失望炸得好燶但係一啲都唔脆豚腩肉就好味至於炸雞呢⋯⋯同隔離枱嗰啲單點嘅炸雞膚色就好大分別明顯隔離枱嗰個炸得好透徹係偏啡色,而我碗上那三件炸雞明顯比下去⋯明顯未炸得夠火喉⋯完全唔炸,而雞肉淡而無味,而唯一可讚嘅就係啲雞肉好嫩滑流心蛋望落OK,但一啖吃下⋯過鹹了⋯⋯⋯⋯

對於有炸薄片蓮藕嘅食物有一種鍾情所以俾佢嗰個相片吸引左入去

豚腩炸雞拉麵

叫咗一個豚腩炸雞拉麵,一次過試下豚和雞

加配溫野菜沙律

一上枱見到嗰個炸蓮藕片覺得好失望炸得好燶但係一啲都唔脆

豚腩肉就好味

至於炸雞呢⋯⋯同隔離枱嗰啲單點嘅炸雞膚色就好大分別

叉燒炸雞拉麵

流心蛋望落OK,但一啖吃下⋯過鹹了⋯⋯⋯⋯
2019-07-10
$80 (Dinner)
2019-08-24 208 views
一直都唔知灣仔有咩拉麵,除左一幻之外,原來利東街仲有一間Rakuraku樂拉麵🍜。今日終於有機會食到。環境好有日本風味,牆上亦有貓貓塗鴉,整體以紅色為主,感覺猶如置身係京都神社⛩️食物方面,今次試左大盛叉燒炸雞拉麵,同埋豚骨叉燒拉麵,湯底比平時食開無咁咸,較淡,唔太食濃味既話尚可接受。每碗叉燒拉麵分別叫左豚腩同豚骨叉燒,呢樣抵讚👍🏻一般拉麵都無得揀,個人比較喜歡豚腩,因咬落較有口感,大家不妨試試!

2019-08-21 149 views
去親利東食Pizza, 都見到呢間拉麵,次次都話下次要過來食下,但估唔到一講就己經係8個月後。😂😂😂其實今次都唔係突登過來食,本身行梗去另一間餐廳,點知見到Rakuraku ,我地用左3秒既時間就即刻轉軑。Well...話過要食就要食嘛!(雖然遲左8個月😝😝😝😝)午餐時間,來到要等一等位,都等左15mins,等位其間望下食乜好先!望完之後,一直struggle 究竟要叫石鍋龍蝦湯海鮮飯好呀,定係有樂字招牌既黒蒜豕肉拉麵好。。🧐🧐 經過朋友一題,再望望現場,10個有9.5個人食梗拉麵,既然係咁,我就揀石鍋龍蝦湯海鮮飯啦。🦞🦞🦞 ✌🏻✌🏻✌🏻 (咩啫。。係想食嘛)😂😂😂入單後好快就上菜。先來同事既拉麵,佢地既comment 不俗,而且有條炸過既蓮藕同幾靚既溏心蛋,佢言語間仲叫我下次來一定要食下拉麵,分明係睇少我個龍蝦湯飯啫😤😤。。好在我個飯都唔差,雖然分量唔大,但龍蝦湯好濃下,不過加上啲飯上令到個飯林左啲。海鮮又少左啲,同飯上面啲紅薑加來一齊食我覺得唔係好match~~不過個味都係唔錯的。👍🏻👍🏻 但我下次會試下拉麵。✌🏻✌🏻😂😂

2019-08-16 140 views
本人好鐘意去利東街,因為個環境真係好靚,行入條街心情都會變好。呢排灣仔好多活動,難左揾野食,難得見間拉麵🍜仲有少少位 入左去食。個湯底五會太油但有豬骨味不過分量就五多啦 太餓就d小食啦!
個湯底五會太油但有豬骨味
不過分量就五多啦 太餓就d小食啦!
2019-07-24 238 views
經過呢間rakuraku拉麵決定入去一試。一入到去就被墻身貓貓壁畫吸引,同埋個貓貓牙簽筒好靚🐱櫻花蝦龍蝦湯拉麵🌸🦐🍜 一上到黎已經聞到勁濃嘅蝦米香,最特別嘅係個炸藕,雖然上到黎已經浸到湯汁,依然脆卜卜好香口😋 木耳同蝦米份量都唔少, 而且除咗普通蔥之外仲有京蔥!叉燒揀咗肩肉,肥瘦適中夠軟稔😋 成碗麵真係好足料,麵係幼身直麵又幾吸湯,食到一半時覺得湯底有d鹹,除咗呢點其他都好好👌辛辣豚骨拉麵🍜 湯底豚骨香濃郁,我好鐘意佢地嘅辣椒油嘅香味,好香,好特別🤤 個辣度對於算係食得辣嘅我黎講係比較辣。如果唔點食得辣嘅朋友唔好輕易嘗試,食得辣嘅相信會鍾意溏心蛋🥚個蛋漿有少少杰身,不熟咗d。因為鍾意食溏心蛋特登叫多一份都係一樣。炸雞幾好,出邊果陣金黃香脆,入邊雞肉嫩滑。我地叫咗三件炸雞上咗黎係四件,個侍應話師傅見炸雞細舊咗d俾多一件我地☺️

• 自家製炸雞
2019-07-18 202 views
到來這裡, 店內空間整潔與服務態度良好的。這次叫來了它們出場,豚骨叉燒拉麵,附上豚腩叉燒, 軟心旦, 炸蓮藕片, 蔥段, 木耳絲, 加紫菜。特濃櫻花蝦湯叉燒拉麵,附帶豚肩叉燒, 櫻花蝦, 蔥段, 木耳絲, 炸蓮藕片, 軟心疍。香葱塩味淸雞湯拉麵,附著多些蔥段, 豚腩叉燒, 軟心蛋, 炸藕片。各拉麵湯底(豬骨底, 蝦湯底, 雞湯底);夠香濃, 麺條清爽, 而叉燒鬆軟入味, 另那些配料適當的, 每碗份量十足。小食類的; 黑胡椒味炸雞,一客三件的脆炸雞件們, 沾上黑胡椒茉及自加上檸汁, 好嘢味外皮香脆內裏肉嫩含肉汁。
到來這裡, 店內空間整潔與服務態度良好的。
這次叫來了它們出場,
豚骨叉燒拉麵,
特濃櫻花蝦湯叉燒拉麵,
香葱塩味淸雞湯拉麵,
附著多些蔥段, 豚腩叉燒, 軟心蛋, 炸藕片。
小食類的;
黑胡椒味炸雞
  • 黑胡椒味炸雞
2019-07-03 282 views
楽々豚骨拉麵 $75👉🏻麵適中、有蔥、豚肩每款麵的基本配料有溏心日本蛋一隻、木耳同炸蓮藕豬骨湯底係普遍拉麵店食到的口味麵的口感係適中,唔會太軟或太硬👍🏻豚肩係2塊完整薄薄的瘦肉,唔鞋口炸蓮藕幾香口,平時唔太食蓮藕的我都覺得唔錯🤪溏心蛋太鹹重口味,木耳就正常香蔥塩味清雞湯拉麵 $79👉🏻麵適中、有蔥、豚腩清雞湯的雞味非常淡豚腩三份一係脂肪,三份二係肉,脂肪比例幾好,可惜太鹹🙃豚腩比豚肩厚一倍左右自家製炸雞 (3件) $28炸雞有3件同5件裝,係餐牌無顯示有3件裝,大家可以係點餐紙上選擇炸雞係新鮮炸起熱辣辣,比預期的大件外皮的口感係硬脆,雞肉嫩滑配上唔知咩醬汁都幾好食😋70幾蚊的拉麵黎講,有豚肉木耳蓮藕蛋都算用料豐富,唯一缺點係豚腩同蛋太鹹🥵一個人 一碗拉麵+半份小食 十分夠飽
楽々豚骨拉麵 $75
👉🏻麵適中、有蔥、豚肩
每款麵的基本配料有溏心日本蛋一隻、木耳同炸蓮藕
豬骨湯底係普遍拉麵店食到的口味
麵的口感係適中,唔會太軟或太硬👍🏻
豚肩係2塊完整薄薄的瘦肉,唔鞋口
炸蓮藕幾香口,平時唔太食蓮藕的我都覺得唔錯🤪
溏心蛋太鹹重口味,木耳就正常
楽々豚骨拉麵

香蔥塩味清雞湯拉麵 $79
👉🏻麵適中、有蔥、豚腩
清雞湯的雞味非常淡
豚腩三份一係脂肪,三份二係肉,脂肪比例幾好,可惜太鹹🙃
香蔥塩味清雞湯拉麵

豚腩比豚肩厚一倍左右

自家製炸雞 (3件) $28
炸雞係新鮮炸起熱辣辣,比預期的大件
外皮的口感係硬脆,雞肉嫩滑
配上唔知咩醬汁都幾好食😋
自家製炸雞  (3件)

一個人 一碗拉麵+半份小食 十分夠飽
2019-07-01
$100 (Dinner)
楽々豚骨拉麵
自家製炸雞  (3件)
2019-06-23 255 views
又食拉麵🍜喇🤡!日本🇯🇵嘢真係食極都唔厭,呢間最近都算是進取,開咗幾間分店,第一次試咗兩款人氣🔥拉麵🍜.🍜辛辣豚骨拉麵🐽。辣味遍滿整個湯汁,有一隻溫泉蛋🥚,一片炸蓮藕係本店signature,麵點了軟身,整體豐富🤡.🍜 黑蔴油豚骨拉麵🐽。黑蒜湯底濃郁,豚骨味重🐽,可以飲哂成大碗湯,叉燒肥瘦適中,幾正🤡.除幾款拉麵🍜之外,仲有多款小吃同迷你飯🍚,優惠價仲可以叫埋飲品🍹!
🍜辛辣豚骨拉麵🐽
🍜 黑蔴油豚骨拉麵🐽
2019-06-08 317 views
去婚展前食個飽飽的午餐,因為一個打完波,一個好肚餓... 所以兩條友3碗野XD特濃櫻花蝦蝦湯叉燒拉麵 $89我就覺得唔夠濃,呢個個麵要左“適中”叉燒要左“豚腩叉燒”,一食我又已經講,近期都係緣屋好食. 佢平均咁囉... 個豚腩應該有炙燒過既,以豚腩黎講算係肥瘦適中,我唔鍾意肥既就會嫌棄佢XD辛辣豚骨叉燒拉麵 $79我其實想話我真係好鍾意食別府既地獄拉麵,因為個辣同香都好好食,但呢個辣又係另一隻辣油既香味,食落都幾特別. 我叫左麵“較軟”同叉燒. 麵其實唔比“適中”差好遠,但就如果耐左... 呢隻反而無適中咁林... 叉燒就正正常常咁啦.迷你石鍋特濃龍蝦海鮮湯飯 $48我地其實係想試呢個而入去既,結果呢個係好失望既,因為無龍蝦味,入唔到味... 就算落七味粉都唔得,所以係失望既個蛋呢... 男人覺得好好食,我個就可能俾個辣油味cover左,但都幾好食既...同有個小插曲,佢放左碗唔岩既野,千都話,我好似無叫呢個喎,可能我剔錯,但唔係喎(因為佢手上有另一枱既野),但最後發現係姐姐落錯單. 佢好補禮貌咁換完唔好意思前唔好意思後,收錢個時都仲有輕輕講左句頭先唔好意思,呢樣真係要加分架!

特濃櫻花蝦蝦湯叉燒拉麵 $89

辛辣豚骨叉燒拉麵 $79

迷你石鍋特濃龍蝦海鮮湯飯 $48

特濃櫻花蝦蝦湯叉燒拉麵
迷你石鍋特濃龍蝦海鮮湯飯
辛辣豚骨叉燒拉麵
2019-06-08
$100 (Lunch)
特濃櫻花蝦蝦湯叉燒拉麵
2019-06-04 87 views
係銅鑼灣行街行過利東街,見到一間拉麵小店,賣相幾吸引,就決定係度食晚餐。叫左一碗炸雞豚肉拉麵,又有炸雞又有豚肉,一次過滿足哂兩個願望。另外仲點左一個芝士蝦丸,岩岩炸出來就上台嘅蝦丸熱得辣手,咬一啖拉開就有邪惡拉絲嘅出現,十分香口。