2019-11-28 343 views
我地係門口排隊等左一陣就有位排隊期間留意到有塊小黑版,寫住每日限定既拉麵,見味噌蕃茄拉麵得返2碗,當我地入到去就二話不説先叫味噌蕃茄拉麵,原來麵仲可以揀冷麵或熱湯麵,仲可以加購雞搥小食和飲品冷麵,麵質較硬,爽口蕃茄係原個蕃茄,愛吃蕃茄既朋友覺得好好味,茄汁掛麵,相對味噌不太濃,加埋蔥香幾好食雞搥炸得好香脆,加上有七味粉調味,好惹味雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵麵係直麵,個人較喜歡冷麵曲麵既拉麵口感溏心蛋有醬油香反而芝士天婦羅雞翼有d失望天婦羅皮有d淋,芝士味不夠濃
我地係門口排隊等左一陣就有位

冷麵,麵質較硬,爽口
雞搥炸得好香脆,加上有七味粉調味,好惹味

雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵
麵係直麵,個人較喜歡冷麵曲麵既拉麵口感
溏心蛋有醬油香

反而芝士天婦羅雞翼有d失望
天婦羅皮有d淋,芝士味不夠濃

2019-11-04 348 views
知道石門開咗好多好野食,由於我本身係拉麵控,所以決定試下呢間麵道。佢裝潢唔錯,吸引到我入去,本來都想試下d普通野先,但見佢餐牌上雞叉燒糖心蛋雞白湯拉麵賣相唔錯,決定叫呢個試下。呢到特別之處係有蒜同薑可以自己加,我本身好鐘意蒜,所以呢到加分! 但拉麵一上枱,心頭一沉,只係見湯既顔色已經失望,再試一口,完全食唔出係雞白湯既味,味道同同行友人叫既豚骨湯係一模一樣! 另我懷疑到底係廚師煮錯,定根本掛羊頭賣狗肉... 雖然蛋同麵都不錯,但湯底是拉麵的靈魂,徹底失望了。

雖然蛋同麵都不錯,但湯底是拉麵的靈魂,徹底失望了。
2019-10-02 544 views
上個星期和公司嘅意大利客中午開完會,帶佢去食好西,揀左公司附近食日式拉麵,門店裝飾不錯呃得下人感覺十分地道,未食已覺有質素。可能差不多兩點去到關係唔駛等位,直接坐低點餐。點餐要劃餐紙感覺有點唔環保,可能餐店著重細節掛。餐紙可以揀選走配料、少油、麵質軟硬、辣唔辣,以及湯底濃度,可以好多要求。餐紙附有英文好貼心,唔駛解釋俾客聽。特盛叉燒溏心蛋醬油豚骨湯拉麵 $90個名勁長賣相吸引,特盛比正常多兩塊叉燒,見到來了四塊叉燒好有滿足感。叉燒邊邊少少燶好香幾正,溏心蛋心半熟呈流質合格,麵質軟硬適中煙煙韌韌有口感,湯底味濃湯汁掛麵能大強,食落每啖拉麵都好夠味。食完真係覺得有驚喜,石門居然有如此有質素的拉麵店。

特盛叉燒溏心蛋醬油豚骨湯拉麵 $90
特盛叉燒溏心蛋醬油豚骨湯拉麵
2019-09-26
$90 (Lunch)
特盛叉燒溏心蛋醬油豚骨湯拉麵
  • 拉麵
2019-09-26 331 views
Ramen is a very popular food in Hong Kong . Actually not only in Hong Kong but in Japan as well , it’s the ultimate comfort food . You can have it while you were drunk or sober . Both taste super good .Today’s ramen shop is a student’s friendly restaurant which provide 30% off to student .The ramen tastes quite good and the potion is huge as well. Even a man can be satisfy with their potion .Definitely recommend other to go and try it out .
2019-09-25 263 views
小編勁鍾意食日本野今次就嚟到石門食好西今次叫咗一個特盛叉燒醬油豚骨湯拉麵湯底非常濃郁,食落好有豚骨味,麵質彈牙估唔到石門都有啲隱世小店喎👍🏻 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻服務:👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻價錢:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻(拉麵平均$80一碗左右)
小編勁鍾意食日本野
今次就嚟到石門食好西
今次叫咗一個特盛叉燒醬油豚骨湯拉麵
湯底非常濃郁,食落好有豚骨味,麵質彈牙
估唔到石門都有啲隱世小店喎👍🏻
味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
服務:👍🏻👍🏻👍🏻
環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
價錢:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻
(拉麵平均$80一碗左右)
2019-08-24 560 views
最傷心莫過於打左一大篇食評錯手del哂👍🏻☺️俾個叻自己·🍜特盛叉燒溏心蛋伊勢海老豚骨湯拉麵($100)賣相吸引!但比雞白湯遜色😟湯底濃郁帶微辣,但欠缺海老鮮甜味🧐叉燒4大塊,肥瘦比例剛好👍🏻蝦肉餃子有驚喜,不過一致認為雞白湯好食d·🍜特盛雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵($90)湯底好好飲😍creamy 又唔油膩~聽聞雞白湯好肥,但太好食唔理嚕😆😋😋雞叉燒啖啖肉💓肉質唔鞋~喜歡雞皮既朋友一定要點⋯大大塊🐥幫我食左塊雞皮既朋友表示好正🤣·🥟燒餃子($25)普通👀大食仔唔飽所以要點🤣·📍麵道沙田石門安群街3號京瑞廣場第一期地下G1號鋪
最傷心莫過於打左一大篇食評錯手del哂👍🏻☺️俾個叻自己
🥟燒餃子($25)普通👀大食仔唔飽所以要點🤣
📍麵道
沙田石門安群街3號京瑞廣場第一期地下G1號鋪
2019-08-20 330 views
星期日去左石門食麵道。可能因為一個人,所以唔使等好耐就有位。我叫左碗雞叉燒雞白湯拉麵+醋漬蓮藕+啤酒雞翼+餐飲雞叉燒雞白湯拉麵,雞白湯濃郁,creamy,香得黎唔鹹,雞叉燒厚身而且嫩滑,有燒過嘅焦香味醋漬蓮藕,味道不錯,酸酸甜甜,口感爽口,可惜份量較少,唔夠喉😂啤酒雞翼,外層粉醬較硬身但香脆,整體唔太覺得有啤酒味,反而肉質甜甜地同勁嫩滑同juice,而且真係熱辣辣,因為我心急辣親咀😢整體味道不錯,無論拉麵定額外餸菜,而且上菜速度都好快。可惜唔可以一班朋友去食,因為舖頭細細,比較難就到一齊坐,而且好多人排隊,就算一齊坐都唔好意思坐咁耐同傾咁耐

我叫左碗雞叉燒雞白湯拉麵+醋漬蓮藕+啤酒雞翼+餐飲

雞叉燒雞白湯拉麵

醋漬蓮藕

啤酒雞翼

雞叉燒雞白湯拉麵
醋漬蓮藕
啤酒雞翼
2019-08-14 386 views
成日聽人講石門好多好嘢食,前排一於孖住男朋友去試下先。我地排左無耐,好快就有位坐😊叉燒唐心蛋伊勢海老豚骨海拉麵 $90湯幾香,但有少少辣,而且味道偏重。唐心蛋火候剛剛好,味道夠晒入味。叉燒都幾厚,有燒過,所以油脂味好香。雞叉燒唐心蛋雞白湯拉麵 $80我比較鐘意雞白湯,味道較清,而且我好鐘意雞白湯嗰種飲得出嘅骨膠原感覺🥰雞肉同樣有燒過的味道,比一般的雞叉燒香口,好味😋唐揚炸雞 $38炸得香脆,可惜有點過火,肉質較乾😑燒餃子 $25味道還可以,無特出之處總結:拉麵真的不錯,但其他較一般。
叉燒唐心蛋伊勢海老豚骨海拉麵

叉燒唐心蛋伊勢海老豚骨海拉麵 $90

雞叉燒唐心蛋雞白湯拉麵
雞叉燒唐心蛋雞白湯拉麵 $80

唐揚炸雞
唐揚炸雞 $38
炸得香脆,可惜有點過火,肉質較乾😑

燒餃子
燒餃子 $25
味道還可以,無特出之處

總結:拉麵真的不錯,但其他較一般。
叉燒唐心蛋伊勢海老豚骨海拉麵
雞叉燒唐心蛋雞白湯拉麵
2019-08-10 262 views
食日本拉麵真係要非常小心,一係好食,一係超級難食,無中立𠺢!難食既可以難食過即食麵!麵道裝潢似好食日式拉麵,唔似伏。如果普通拉麵我食過,通常我都食期間限定。期間限定黑松露蜆貝醬油湯拉麵我只喜愛鹽味拉麵,但超愛黑松露,所以勇於一試。👍🏻黑松露的確令湯味道再捉升又不喧賓奪主,惟獨湯份量比較少。第二個靈魂—麵,剛好硬👍🏻my choice .蜆、蛋、义焼正常。有新鮮蒜頭供應。另外一提,有很多日本飲料選擇。完熟白桃超好飲!
難食既可以難食過即食麵!
麵道裝潢似好食日式拉麵,唔似伏。
如果普通拉麵我食過,通常我都食期間限定。

期間限定
黑松露蜆貝醬油湯拉麵
我只喜愛鹽味拉麵,但超愛黑松露,所以勇於一試。
第二個靈魂—麵,剛好硬👍🏻my choice .
蜆、蛋、义焼正常。
有新鮮蒜頭供應。

另外一提,有很多日本飲料選擇。
完熟白桃超好飲!
2019-07-06
Type of Meal
Lunch
石門近年躍升為沙田區搵食新熱點,雖然鄰近港鐵站只有兩座街坊商場,但當中食肆林立,比喻為「美食廣場」更加貼切。今日筆者與友人到訪威爾斯醫院探望長輩後,步行到這個路程不需10分鐘的石門站,閒逛之餘,亦順道看看有甚麼「重口味」的食店大快朵頤。可能由於租金較市中心低廉,石門大多食店的菜品性價較高,選擇亦十分豐富,令人花多眼亂。筆者最終選擇了京瑞廣場一期地下的「麵道」,吃碗重口味拉麵果腹。筆者花了些時間做了research,才知道「麵道」一名,如同「茶道」一樣,在日本是種學問。究竟此店有否遵從「麵道」,筆者不得而知,惟的確日本職人敬業樂業的態度,實令人敬佩。說起態度,「麵道」的職員的服務態度不錯,細心地在食客入坐時送上冰水,亦有耐心解答食客的提問。在「快餐式」拉麵店裡,whatelse you could ask for?「麵道」的空間不大,只有十多個位置,如在中午的繁忙時間到訪,可能要花些時間才可安排入坐。筆者跟友人二人各點了兩碗特盛拉麵,其中一碗另加$38轉為套餐,包括了前菜、小食及飲品一杯。筆者點的伊勢海老豚骨拉麵,店家指湯底用上了龍蝦及蝦頭等熬製而成,配上濃厚的豚骨湯底,再加上一點辣醬,

else you could ask for?

筆者點的伊勢海老豚骨拉麵,店家指湯底用上了龍蝦及蝦頭等熬製而成,配上濃厚的豚骨湯底,再加上一點辣醬,味道豐富。惟麵條粉感重,有點糊,不免扣分。佐麵的叉燒,肥瘦適中,上桌時亦事先灸燒一下,令油脂稍稍溶化,增添香氣。配菜除了常見的荀、木耳及紫菜,亦加上了一些菠菜碎,令拉麵的味道更豐富。

特盛伊勢海老風拉麵

配餐的「啤酒炸雞膇」的味道咸咸辣辣,有點像乾身的buffalo wings,是佐啤酒的好選擇。雖然只是配餐的小食,但分量絕不欺場。筆者吃下3大塊炸雞膇、拉麵及啤酒(!),滿「載」而歸。
啤酒炸雞膇
2019-07-13
  • 啤酒炸雞膇
2019-07-08 222 views
呢間拉麵小店 算係石門少有要排隊嘅食店黎左石門幾次 而家先係第一次試一坐低 店員就俾杯水你 順道推介一下期間限定嘅拉麵 咁我即管試試.🍜黑松露蜆貝醬油湯拉麵 ($92)食物質素都幾高 有日本🇯🇵味道拉麵同湯底都 係正宗日本風味湯底好鮮 好夠味 非常濃厚 但偏咸麵質 我揀左 偏硬 口感都好好配料有原隻蜆 叉燒 同 雞叉燒蜆普通 無特別叉燒偏肥 有肥膩感 而雞叉燒 有驚喜 又嫩好滑 似慢煮雞肉 好好味下次黎 會叫雞叉燒拉麵🍜加雞叉燒.✨ 原來呢間拉麵店每隔一排就會推出一款期間限定過左就食唔番 🤔咁當然試左先免加一 Lunch送飲品枱面有好多調味 白芝麻粒 七味粉 辣椒油等 但我都無加 食拉麵就要原汁原味拉麵未到前 好奇試左d 芽菜 😣好酸 📍麵道地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場第一期地下G1號鋪#happychillii石門#happychillii拉麵
呢間拉麵小店 算係石門少有要排隊嘅食店
黎左石門幾次 而家先係第一次試
🍜黑松露蜆貝醬油湯拉麵 ($92)
食物質素都幾高 有日本🇯🇵味道

地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場第一期地下G1號鋪

#happychillii石門
#happychillii拉麵
2019-06-10 588 views
陪老媽子去石門換身分證,石門真係開左超多野食花多眼亂,呢排唔知點解成日都想食拉麵,於是就去試左呢間。我叫左個叉燒豚骨濃湯,係我鐘意既味道,飲完個口會stay左一陣豬骨湯味好正!加上叉燒表面燒到少少燶燶地好香,食落又軟熟唔會好硬,溏心蛋就不嬲無得輸,麵質我揀左硬麵,有口感,而且夾麵既時候湯底會掛響麵上,每一啖有湯又有麵好正!差d成碗湯底都飲埋。阿媽碗雞白湯佢揀左中等濃度,我試飲左一啖都好好飲,清清地係另一種風味。我終於響美食沙漠搵到好食&近近地隨時可以食既拉麵啦!😍

我終於響美食沙漠搵到好食&近近地隨時可以食既拉麵啦!😍
叉燒溏心蛋醬油豚骨湯拉麵
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
叉燒溏心蛋醬油豚骨湯拉麵
2019-06-09 345 views
麵道夜訪石門呢個小市區夜晚0900到石門 點知商場嘅舖頭已經收工心諗唔係麻(自己本身住西貢 揸車入黎食好西)行到呢間石門嘅日式拉麵店門口寫住收0830店小二熱情的招待話仲有得食估唔到仲有得食食野講緣份的一出石門站就到 位置非常方便 環境似足日本居酒屋有無限冰水供應今次試醬油豚骨拉麵湯底偏濃味 面質不錯多款調味料供應 可以自制蒜蓉自己認為加蒜可以令整碗拉麵味道提升但豚肉略嫌硬身價錢係石門黎講算係中上可以一試🤭
麵道

🤭

醬油豚骨拉麵
2019-06-06
2019-05-29 288 views
發現石門有一間好好食嘅拉麵!每次經過小朋友都要入去食!連小朋友都愛上~因為佢竟然有兒童餐配合兒童口味架!我叫咗個雞白湯糖心蛋拉麵!先講個湯底超級濃郁好好味!簡直想成碗飲晒佢~糖心但係每次必食嘅!好入味,半生熟蛋黃!超級正!塊雞肉係燒過嘅,食落去特別香口,肉身好林夾住啲肥膏好好食!因為我唔食蔥同荀仲有木耳都走晒~最正係呢度有拉麵兒童餐!仲有BB櫈提供,小朋友都可以食拉麵!湯底可以揀淡味!比大人食嘅清啲!但一樣好味!麵身可以選擇淋啲,小朋友好心急食所以夾左一碗俾佢,所以呢碗麵影相嗰陣係少咗㗎!半肥瘦叉燒肥膏入口即溶!仲有碳燒味好好食!兒童餐跟益力多一支!小朋友最開心啦~臨走付款處仲有糖果拎!所以每次經過小朋友都要拉住入嚟食!幾識享受~

我叫咗個雞白湯糖心蛋拉麵!
先講個湯底超級濃郁好好味!簡直想成碗飲晒佢~

• 叉燒
2019-05-17 384 views
叉燒溏心蛋醬油豚骨湯拉麵 $78叉燒溏心蛋黑蒜球墨魚汁濃湯拉麵 $88雞叉燒溏心蛋濃厚雞白湯拉麵 $78——————————————————呢間麵道其實係京瑞早期已經有嘅食店但小編今年先係第一次試😂.唔好睇佢細細間鋪,食物質素都幾高,難怪開左咁耐,午飯時候都會有人龍。拉麵同湯底都係正宗日本風味,特別係湯底,真係非常濃厚!無論你有幾肚餓,食完都一定會好滿足,不過口味偏重口味,如果你唔太中意濃湯,會覺得偏咸🙈同埋價錢係石門黎講,係偏貴的一間,但小編認為係有佢嘅性價比嘅,間唔中想食下濃湯拉麵都會回頭🤤——————————————————
叉燒溏心蛋醬油豚骨湯拉麵 $78
叉燒溏心蛋黑蒜球墨魚汁濃湯拉麵 $88
雞叉燒溏心蛋濃厚雞白湯拉麵 $78
——————————————————
呢間麵道其實係京瑞早期已經有嘅食店
但小編今年先係第一次試😂
唔好睇佢細細間鋪,
食物質素都幾高,
難怪開左咁耐,午飯時候都會有人龍。
拉麵同湯底都係正宗日本風味,
特別係湯底,真係非常濃厚!
無論你有幾肚餓,食完都一定會好滿足,
不過口味偏重口味,
如果你唔太中意濃湯,
會覺得偏咸🙈
同埋價錢係石門黎講,
係偏貴的一間,
但小編認為係有佢嘅性價比嘅,
間唔中想食下濃湯拉麵都會回頭🤤
——————————————————