2009-11-19 8 views
食過好多次, 次次都keep到水準豬骨湯北海道牛油粟米拉麵最好味, 湯夠濃, 拉麵好彈牙, 牛油粟米夠哂香, 义燒ok不過得兩塊真係少左d味係好味, 但係就真係幾貴, $60幾蚊一個麵, 所以唔會成日去
食過好多次, 次次都keep到水準

• 豬骨湯北海道牛油粟米拉麵
2009-11-08 7 views
去cwb行街,突然想食拉麵,於是揀左呢間!即用iphone睇下呢間的招牌菜係咩,原來係麵豉湯拉麵!即叫!叫左叉燒麵豉湯拉麵,麵豉湯底確係唔錯!很濃郁!而且叉燒非常入味,味道調效得唔錯,我鍾意!男友叫了叉燒豬骨湯拉麵,與一般出面的豬骨湯底差不多,沒甚麼特別,他也說是我的麵豉湯底較為出色,果真是這裡的招牌菜!這裡的確算貴,沒有set dinner,單是叫一碗拉麵已經60幾蚊,坦白講,覺得唔抵食,雖然麵豉湯底算幾好味,但卻未至於令我想一食再食,更唔覺值60幾蚊。所以,再來無彷,但唔會特意再來啦~~~
去cwb行街,突然想食拉麵,於是揀左呢間!

叫左叉燒麵豉湯拉麵,麵豉湯底確係唔錯!很濃郁!
而且叉燒非常入味,味道調效得唔錯,我鍾意!

他也說是我的麵豉湯底較為出色,
果真是這裡的招牌菜!

這裡的確算貴,沒有set dinner,
單是叫一碗拉麵已經60幾蚊,
坦白講,覺得唔抵食,
雖然麵豉湯底算幾好味,但卻未至於令我想一食再食,
更唔覺值60幾蚊。

所以,再來無彷,但唔會特意再來啦~~~
豬骨湯叉燒拉麵
麵豉湯豬骨拉麵
2009-11-04
$68 (Dinner)
2009-10-25 4 views
是日相約友人去銅鑼灣行街購物,左行右行,佢就滿載而歸,細佬就毫無收穫。早想試試八八八拉麵,咁黎到銅鑼灣當然順便試試啦。店開在地庫一樓,走下去竟然不見人龍,直接有位,因為聽聞此店甚旺場,閒日人龍排到去地庫樓梯一半,呵呵,今日禮拜六都唔駛排隊,認真好彩。話明拉麵店,當然試下佢D拉麵先啦,要了醬油拉麵、醬油魚湯拉麵和一客煎餃。開放式廚房用玻璃窗間隔,可惜坐得太遠,見不到師傅煮麵情況。麵來了,賣相不錯,呷一口湯,甜甜地,醬油味濃,可惜過鹹。拉麵煙韌又不會過腍,不錯。叉燒頗厚身,卻肥瘦適中做得鬆化,好味道。銀芽新鮮爽口,伴拉麵食一流!煎餃子,味道幾好,不過不夠熱,也不脆,不試也罷……朋友話醬油魚湯拉麵無咩魚味。見鄰桌的味噌拉麵加牛油和烤墨魚好似不錯,有機會再黎試試。

早想試試八八八拉麵,咁黎到銅鑼灣當然順便試試啦。

開放式廚房用玻璃窗間隔,可惜坐得太遠,見不到師傅煮麵情況。

煎餃子,味道幾好,不過不夠熱,也不脆,不試也罷……

朋友話醬油魚湯拉麵無咩魚味。

見鄰桌的味噌拉麵加牛油和烤墨魚好似不錯,有機會再黎試試。
2009-10-24
2009-10-13 3 views
因為不太餓的關係, 3個人點了兩個拉麵 各六十多元 + 豬扒一塊$22 + 炸魷魚拉麵一般, 得兩塊叉燒, 粟米, 荀子就好多另加的一塊豬扒, 不得不讚師傅的刀功, 竟然可以咁薄 (圖1, 2) 價錢不貴, 也不平, 質素真麻麻! 洗手間乾淨

拉麵一般, 得兩塊叉燒, 粟米, 荀子就好多

價錢不貴, 也不平, 質素真麻麻!

洗手間乾淨
$22 豬扒切面
2009-10-09
2009-09-14
一個三號風球的日子, 打住風都要來一嘗八八八拉麵~與友人各自點了lunch set $52+10%我選了鰻魚飯及醬汁拉麵--鰻魚OK.同出面的味道差不多.醬汁湯底很油,cha燒又係太肥~吃完之後滿咀是油~咖哩飯+鹽味拉麵==友人二話不說地清了一碟咖哩飯,然後不斷"好食好食" (註:我的食物還未上碟) 可恨是我一啖也分不到!!! 反之鹽味拉麵的湯底很清,可以一試以$60,我會expect得更高,但無論係湯底/麵底,都很"香港"~總括而言..都是康龍好一點~~
一個三號風球的日子, 打住風都要來一嘗八八八拉麵~
與友人各自點了lunch set $52+10%

反之鹽味拉麵的湯底很清,可以一試

總括而言..都是康龍好一點~~
2009-08-10 2 views
想食好耐好耐..平日既夜晚8點幾左右..出期地位都唔洗等..之後有個WAITER出黎話我地知冷氣壞左問我地介唔介意..但係我地突登出黎食無理由唔食麻..我簡左豬骨湯北海道牛油栗米拉麵男朋友簡左醬油叉燒拉面加卥蛋另外叫多個餃子,餃子OK既不過係普通野囉..D面好好食好彈牙..D湯無論係定係都好好飲..我地差唔多飲曬咁濟XD至於卥蛋果然係名不虛全!!連我平時唔食蛋黃都食佢,仲有D酒香,不過唔知如果無酒味仲會唔會咁好食呢?!
想食好耐好耐..
平日既夜晚8點幾左右..
出期地位都唔洗等..
之後有個WAITER出黎話我地知冷氣壞左問我地介唔介意..
但係我地突登出黎食無理由唔食麻..
我簡左豬骨湯北海道牛油栗米拉麵
男朋友簡左醬油叉燒拉面加卥蛋
另外叫多個餃子,
餃子OK既不過係普通野囉..
D面好好食好彈牙..
D湯無論係定係都好好飲..
我地差唔多飲曬咁濟XD
至於卥蛋果然係名不虛全!!
連我平時唔食蛋黃都食佢,
仲有D酒香,不過唔知如果無酒味仲會唔會咁好食呢?!
2009-07-17
$56 (Dinner)
  • 卥蛋
2009-07-12 4 views
以前只食過尖沙咀果間幾次覺得佢個豉油湯好正 好似童星點心面咁ge味但尖咀個間無左 就一直想去cwb果間試下可能太久沒吃 感覺完全唔同...豉油湯好淡...無左果種點心面味ge感覺...而且間野好焗..
以前只食過尖沙咀果間幾次
覺得佢個豉油湯好正 好似童星點心面咁ge味
但尖咀個間無左 就一直想去cwb果間試下
可能太久沒吃 感覺完全唔同...
豉油湯好淡...無左果種點心面味ge感覺...
而且間野好焗..
2009-07-07 4 views
是日又回到銅鑼灣找吃的, 在"八八八"和"一平安"之間想了很久. 終於決定去從未去過的前者. 午市並不多人, 來到的時候剛剛一點,竟然是不用等位即時入座. 午餐要了兩個--各自一碗拉麵配一個小型的飯. 我點了鹽味拉麵+鰻魚飯, 朋友則點了豬骨拉麵+咖哩飯. 午餐並不見到有人要 a la carte, 連餐牌都只是一張的午餐而已. 食物來得很快, 五分鐘左右飯先上桌. 咖哩飯是碟頭上的, 白飯旁的咖哩伴著一堆醃製的薑. 咖哩味道較淡, 汁亦比較稀. 掛不上飯粒. 薯仔煮得幾腍的. 鰻魚飯的份量多一點, 2片的鰻魚似是從微波爐加熱完端上的 -- 肉質很腍, 不似是燒過的, 但不會過鹹, 這點是可取的. 拉麵來的時候熱呼呼的. 先來的鹽味拉麵湯底不算濃, 但配菜中有我喜歡吃的筍條. 也算不錯的. 豬骨湯麵是較令人失望的, 湯底不如'一平安'的濃滑. 麵亦煮過頭了, 有點腍. 配菜大致上相同. 但整體相比之下還是鹽味拉麵較優勝. "八八八拉麵"的店子不算大, 座位有點擠, 不像"一平安"的寬落和舒適. 但勝在不用等位. 而且價錢相宜, 不過下次想吃更好的豬骨湯底拉麵, 還是會先到樓上"一平

"八八八拉麵"的店子不算大, 座位有點擠, 不像"一平安"的寬落和舒適. 但勝在不用等位. 而且價錢相宜, 不過下次想吃更好的豬骨湯底拉麵, 還是會先到樓上"一平安"去...
先要到樓下去. 曾經見過排隊上到地面的.
還可以的咖哩飯.
鰻魚飯做得不錯 -- 唯獨是鰻魚本身可以"實"一點
鹽味拉麵做得出色
豬骨湯底較淡. 麵也過腍了
$60 (Lunch)
先要到樓下去. 曾經見過排隊上到地面的.
鰻魚飯做得不錯 -- 唯獨是鰻魚本身可以"實"一點
鹽味拉麵做得出色
  • 鹽味拉麵
2009-06-21 2 views
大大話話都食過5-6次,晚上好多時都要等位個人覺得lunch set好抵食,有個拉麵+飯+汽水,都係~HK$60知道尖沙咀分店開返,下次唔洗特登過海食~- 麵豉拉麵- 醬油拉麵
大大話話都食過5-6次,晚上好多時都要等位
知道尖沙咀分店開返,下次唔洗特登過海食~

- 麵豉拉麵

- 醬油拉麵
$60 (Lunch)
2009-06-18 10 views
888都係cwb的好食左幾次又食過cwb的始終都係cwb呢間好味d~湯底差不多都試哂了除了地獄辣之外上次食的,都係麵鼓最濃,炸芝士十分不錯~!!入面好creamy~芝士味好濃又唔騷!!壞舊垃面真係最普通的今次試辣湯拉面(冇影相)女朋友食醬油拉面,好重醬油味,食到一半會好厭,要加調味料辣湯拉面<<不夠辣...兩個人認為都係,入面加左肉碎應該係辣肉碎,但食到一半,有一陣陣甜味滲出<<湯底應該係最普通果隻同埋佢d叉燒拉面只係多左2塊叉燒,但係貴10-12蚊所以都係食番basic果隻算!!
888都係cwb的好
食左幾次又食過cwb的
始終都係cwb呢間好味d~
湯底差不多都試哂了除了地獄辣之外
壞舊垃面真係最普通的
今次試辣湯拉面(冇影相)
女朋友食醬油拉面,好重醬油味,食到一半會好厭,要加調味料
辣湯拉面<<不夠辣...兩個人認為都係,入面加左肉碎
同埋佢d叉燒拉面只係多左2塊叉燒,但係貴10-12蚊
所以都係食番basic果隻算!!
麵鼓湯拉面
壞舊拉面
炸芝士
麵鼓湯拉面
壞舊拉面
炸芝士
5月5日, 我們的92週月快樂~這個晚上, 慶祝地點揀了本應在4個月前就要食一次嘅八八八拉麵! 次次都排長龍, 好彩呀比早到排定隊~::: 麵豉拉麵 ::: $52其實叫淨麵豉拉麵都會有2塊叉燒, 不過除此之外料就比較少… 只有冬菜同芽菜, 湯底麵豉味濃郁, 不過油就多咗d, 所以都有d肥膩~ 叉燒用嘅醬油都好香幾濃, 唔錯~::: 豬骨湯北海道牛油栗米拉麵 ::: $63唔… 唔知係咪去過北海道食過最優秀嘅牛油栗米拉麵… 呢個八八八的招牌麵… 比不上. 佢嘅牛油融晒都唔係好濃味…豬骨湯味道還不錯~ 拉麵頗彈牙, 有淡淡的蛋味~ 粟米其實唔係好多, 其他配料都屬中上. 係好味的~ 只是不夠好味…其實888的格局係好日式的, 即係比較簡約. 客人都係來得快食得快走得快. 比日本唔同嘅係佢嘅menu好有彈性, 拉麵湯底有齊麵豉豬骨鹽味醬油, 又可以分size, 仲有咖哩飯同其他日式小食揀~ 其實唔同日本比, 888的拉麵已經是合格有餘了~
5月5日, 我們的92週月快樂~

::: 麵豉拉麵 ::: $52

::: 豬骨湯北海道牛油栗米拉麵 ::: $63

其實唔同日本比, 888的拉麵已經是合格有餘了~
麵豉拉麵
豬骨湯北海道牛油栗米拉麵
2009-05-05
$63 (Dinner)
麵豉拉麵
一行二人到八八八食lunch,翻開menu 有lunch set, 但配搭很奇怪--->一碗細拉面+細curry 飯,價錢跟正餐差不多,都係order 正餐好d。 1. 醬油叉燒拉面: 普通薄切叉燒,口感跟市面上叉燒無異,湯底咸了些少,份量大,女孩根本食唔晒。2. 豬骨叉燒拉面: 味道適中,份量大。3. 炸芝士: 幾香濃,不俗。 總括來說,食物水準average, 份量大,環境幾舒服,依個價錢倘可。

2. 豬骨叉燒拉面: 味道適中,份量大。

3. 炸芝士: 幾香濃,不俗。

豬骨叉燒拉面
醬油叉燒拉面
香濃炸芝士
2009-05-24
$75 (Lunch)
香濃炸芝士
2009-05-25
下午茶到了這間八八八拉麵, 標榜係北海道正宗風味, 當然要試吓啦, 因為我最鍾意食溫泉蛋的了想食多幾樣野, 又唔算好肚餓, 見有"小"拉麵揀, order一碗小麵豉味湯拉麵食, 加一隻溫泉蛋, 另外再加一碟燒鰻魚食添, 都幾豐富了湯麵的味道好濃, 什至可算是偏咸一點, 芽菜落得好多, 什至多過拉麵的份量, 爽係好爽口, 不過有點妹仔大過主人婆的感覺, 想食多一些拉麵呢, 塊义燒可能因為湯味道太濃, 所以變得平淡, 隻溫泉蛋就好好食, 哈, 啱啱好, 唔會太熟, 好甜燒鰻魚就唔好食, 因為可能燒得唔夠耐, 軟身的, 口感唔好, 食既時候一pet野咁, 唔掂呢 總括嚟講, 這間拉麵店, 水準只係一般而已!

總括嚟講, 這間拉麵店, 水準只係一般而已!
2009-05-22 1 views
今日有朋友介紹話好好味喎。。。所以過黎左食。。。要排隊呀~~無得拎籌架~~~要排隊~~但排隊個位又..............又熱又焗~~~@@不過d野真係幾好味~~~我地叫左一個冷麵。一個細ge豬骨湯拉麵~~~同炸雞粒~~~呢度幾好呀。如果唔太大食ge女仔。又想試下d小食 ge話~1個細拉麵+一個小食都夠啦~~^~~^~個炸雞黎先。。好味呀。。本身以為係細細粒好似kfc果d pop corn chicken甘。。不過唔係架。。大大粒。。好好肉架而d肉都幾滑之後拉麵黎啦無大ge甘多配料~~~但都好好味呀。。之後冷麵好清呀一睇d蛋絲~青瓜絲~同叉燒絲都切得好靚~排得好好~^^~撈落好清~好味呀。。因為d拉麵底幾好~幾有口感~^~^~好開心呀~!!!
今日有朋友介紹話好好味喎。。。
所以過黎左食。。。
要排隊呀~~
無得拎籌架~~~要排隊~~
但排隊個位又..............
又熱又焗~~~@@

不過d野真係幾好味~~~

我地叫左一個冷麵。
一個細ge豬骨湯拉麵~~~
炸雞粒~~~

呢度幾好呀。如果唔太大食ge女仔。

炸雞黎先。。
好味呀。。
不過唔係架。。
大大粒。。好好肉架
而d肉都幾滑

之後拉麵黎啦
無大ge甘多配料~~~
但都好好味呀。。

之後冷麵
好清呀
一睇d蛋絲~
青瓜絲~同叉燒絲都切得好靚~
排得好好~^^~

撈落好清~好味呀。。
因為d拉麵底幾好~
幾有口感~^~^~

好開心呀~!!!
2009-05-21
以此拉麵店與日本的拉麵店比較,店舖的裝飾很似,但麵的質地大有分別,只可遠觀,食落頗稔,沒有彈牙的感覺,筍更可以話完全毫無味道,湯底亦稍為失望,完全並非日本拉麵的湯底味道,串燒雞軟骨更差得遠!總之,都是失望啦!
2009-05-09
$60 (Tea)