2007-09-07 13 views
今日去食lunch....可能佢地d speakers有feedback, 所以一座低就聽到d持續既'Bee'聲, 甘我地同個waitress講可吾可以整下佢, 點知, 個waitress完全當聽吾到我地講野甘, 完全無反應...就算佢真係無辦法, 都可以禮貌d甘解釋下, 無反應甘樣係好吾禮貌...到埋單, 我地叫左'埋單', 甘個waitress又無反應, 連望都無望我地一眼, 甘我地就搵第二個waitress再叫多次, 點知, 突然有個waitress就拎左張單黎比我地(原來第一個waitress係見到我地要埋單既), 仲要比左個好差既眼神'bear'住我地.....我一定一定吾會再去架啦....

我一定一定吾會再去架啦....
2007-09-01 6 views
今日同朋友去食晚飯, 叫咗個銀雪魚飯同炸大腸, 個飯等咗成半個鐘,如果唔係嗰個CAPTAIN咁有禮貌,係我發脾氣之前不斷SAY SORRY,我一早就拍枱走服務好但食物太慢
前不斷SAY SORRY,我一早就拍枱走服務好但食物太慢
2007-08-28 12 views
一個字:差!!野食就唔好講,,,,咩味都冇,,,我朋友叫左碟炒野,,,等左超過半個中先到,,人地隔離枱遲過我地黎都食緊終於碟炒野上到黎,,,lon到不得了,,,見到碟野大家都o哂咀都算了,,,我叫果碟野,,,我d fd都食哂先黎,,,d汁又好似水咁冇味服務又差到不得了,,叫左3 4次先施施然應下你,,講左兩次先落單仲要見到你叫佢當听唔到行過尼間野係我係mk入面食過最差既一間
一個字:差!!

野食就唔好講,,,,
咩味都冇,,,我朋友叫左碟炒野,,,
等左超過半個中先到,,
人地隔離枱遲過我地黎都食緊

終於碟炒野上到黎,,,lon到不得了,,,
見到碟野大家都o哂咀

都算了,,,我叫果碟野,,,我d fd都食哂先黎,,,
d汁又好似水咁冇味

服務又差到不得了,,
叫左3 4次先施施然應下你,,講左兩次先落單
仲要見到你叫佢當听唔到行過

尼間野係我係mk入面食過最差既一間
2007-08-12 5 views
今日下畫去食下午茶,正要上食物時, 連成杯凍奶茶一齊送上,倒到成身都濕哂,跟住無任何賠償, 只係sorry 同換枱就算,咁我成杯茶倒落你度say sorry 得唔得??服務勁差, 又坐得唔舒服, 以後都唔去!!!
今日下畫去食下午茶,
正要上食物時, 連成杯凍奶茶一齊送上,
倒到成身都濕哂,
跟住無任何賠償, 只係sorry 同換枱就算,
咁我成杯茶倒落你度say sorry 得唔得??

服務勁差, 又坐得唔舒服, 以後都唔去!!!
2007-08-12 0 views
今日下畫去食下午茶, 食物送上時, 連成杯凍奶茶倒落唻,成身都濕哂,跟住只話對唔住, 同換過張枱,咁我成杯茶倒落你度, 然後講對唔住得唔得呀???以後都唔會再去呢間紅螞蟻呀!!!!!
今日下畫去食下午茶,
食物送上時, 連成杯凍奶茶倒落唻,
成身都濕哂,
跟住只話對唔住, 同換過張枱,
咁我成杯茶倒落你度, 然後講對唔住得唔得呀???

以後都唔會再去呢間紅螞蟻呀!!!!!
2007-07-12
本身見個評價都唔係太高真係有d唔想試不過個fd 話未食過想試下結果我地叫左3 個2 人套餐覺得d款式幾特別, 唔錯, 幾好食咁果個小食--- 軟骨雞, 都幾正其他主菜都好特別呀d味配得幾好唔錯值得一試
本身見個評價都唔係太高
真係有d唔想試
不過個fd 話未食過想試下

結果我地叫左3 個2 人套餐
覺得d款式幾特別, 唔錯, 幾好食咁
果個小食--- 軟骨雞, 都幾正
其他主菜都好特別呀d味配得幾好唔錯
值得一試
2007-07-08 17 views
今日響灣仔攪了兩場WCCF比賽, 攪完之後又攰又餓又酒癮起, 於是乎就約左我太座去旺角食飯, 食完又去太子飲啤酒, 可能天氣太熱(原來係小暑)關係,冇乜胃口又想唔到食咩, 但又真係肚餓喎.行下行下, 行到始創附近, 見到一間紅螞蟻, 其實開左都有一段日子, 不過就係冇同我太座去過. 反而同另一個朋友去過呢間及尖沙咀的分店.我記得有一個香檳芥末焗鮮牛肉飯好好食, 於是乎就走左埋去睇.原來依家有一個兩人餐\包括一個小食, 兩款飯麵, 兩杯茶啡$138.茶啡轉凍+$2 轉特飲+$7至$12不等另外加指定四款小食其中之一+$12我同太座要左小食- 燒豬仔骨- 香口好食唔肥膩. (圖1)飯麵- 紅酒肉醬鴨胸天使麵- 麵身淋左少少, 不過味道適中, 麵底都幾多菜, 正!(圖2)飯麵- 香檳芥末焗鮮牛肉飯- 三個字"無得頂" 幾十蚊價錢一百蚊美食.(圖3)杯品- 凍檸荼, 凍柑吉檸蜜(只加凍錢$2)另+15要左個炸湯圓- 令人驚喜之作, 炸皮脆湯圓軟圓心香, 加$15有五粒, 超值.(圖4)另外在場所見, 其他食物都唔錯.小食- 炸魷魚鬚- 好粗好大碌炸軟腳(殼)蟹$40 兩隻, 賣相就相當唔錯,
冇乜胃口又想唔到食咩, 但又真係肚餓喎.

同我太座去過. 反而同另一個朋友去過呢間及尖沙咀的分店.

我同太座要左
小食- 燒豬仔骨- 香口好食唔肥膩. (圖1)
杯品- 凍檸荼, 凍柑吉檸蜜(只加凍錢$2)

另外在場所見, 其他食物都唔錯.
小食- 炸魷魚鬚- 好粗好大碌
炸軟腳(殼)蟹$40 兩隻, 賣相就相當唔錯, 不過沒理由走去問人地得唔得架嘛.
唯有下次先試囉.

***********************************

紅螞蟻
Red Ant Restaurant

地址: 旺角西洋菜街南220號地下
電話: 2368-8198
2007年6月9日。中午跟媽媽來到太子,媽媽看到紅螞蟻外面的照片,可能被吸引到,所以進去了。她是第一次來,我則是三四次了。媽說要吃一個湯麵和一個飯。1.香蒜鹹魚銀鱈魚焗飯:是我選的,因為平時跟另一半一起時沒有機會食魚。媽媽很喜歡,因為很香口。的確,很惹味,但我嫌有D飯是乾硬的,銀鱈魚肉也太腍,沒有了texture。2.番茄雞蛋湯扁意粉拼牛扒:薄牛扒是另上的,味道不錯,媽媽說不鹹,對,我想是沒有下鹽的,但因為我不喜歡鹹,我覺得OK,只是肉涼了,不合格。番茄蛋湯扁意粉很不錯,清清地,番茄也很多,扁意粉韌度好,有嚼勁,抵讚。3.熱檸蜜:是銀鱈魚焗飯送的。但太甜了。

媽說要吃一個湯麵和一個飯。

3.熱檸蜜:是銀鱈魚焗飯送的。但太甜了。
2007-06-07 1 views
嚟過好多次,感覺都係唔錯。不過最緊要係要有卡位,仲要唔係搭枱,如果唔係就乜都假。尋晚辛苦完出諗住舒舒服服食返餐,見有卡位嗱嗱聲衝入去。餐牌換咗,唔係以前張聖旨。呢份吸引好多,即刻食慾都大增。叫咗碗豬大腸加福州丸雞湯髮絲麵、一份安格斯牛柳唔知乜鬼意大利湯意、一份田螺肉薯蓉,另外要咗一杯士多啤梨香蕉奶昔同一杯iced cap。我幾鍾意啲炸豬大腸,雖然唔多肥。個湯意其實冇牛柳都夠食,好多鮮茄。薯蓉一向都好食,入面仲有煙肉碎添。飲品味道就…為咗食足全套慰勞自己,叫多個甜品。原本想叫心太軟但係佢哋個心太軟冇雪糕嘅,所以轉咗食草莓千層酥。好鬆脆,好多cream。食完好滿足。順帶一提,我幾欣賞啲服務員,反應又快又勤力。幫襯過嘅人都知佢啲食品飲品名全部都十幾廿個字,落單個後生仔全部一字不漏背得出咁滯,每樣嘢我講兩三隻字佢就駁到落去,真係令我讚嘆不已。

尋晚辛苦完出諗住舒舒服服食返餐,見有卡位嗱嗱聲衝入去。

餐牌換咗,唔係以前張聖旨。呢份吸引好多,即刻食慾都大增。

飲品味道就…

2007-04-07 20 views
以咁既價錢,食物都算OK,格局更係水準以上.不過我都唔會再o黎!!!!因為我頭先去食,埋單二十蚊,我比左一百蚊,佢找返三十,算係我唔小心冇係找緊果時睇清楚,但未出門口已經同佢講,佢居然話我係比五十.五十同一百唔同色架......當然,我自己以後都會小心d,不過都唔會再o黎,五十蚊咁就冇左,大佬,五十蚊唔係小野,而家都好肉痛,冇晒心情,再黎咪令自己諗番d谷氣野?!以後去第二度都盡量唔會比機會人地找,費事人地當左張細銀碼仲話返我轉頭!

2007-03-21 12 views
連續兩篇都係寫集團式經營嘅餐廳,一中一西,今次講嘅呢間西餐廳,我第一次接觸佢係大約六年前响尖沙咀亞士厘道。呢六年裡面,响港九新界擴張版圖,但佢嘅規模越大,去幫襯佢嘅意欲越低。上週末,因為阿K約咗朋友响旺角,所以我同佢預先响附近食晏。見西洋菜街有間紅螞蟻,阿K話唔想行咁耐,所以就行入去坐低。中午時份,有午市套餐供應。我揀咗「椰絲焗芋頭雞皇飯」,阿K就嗌咗「銀鱈魚照燒雞肉飯」。我兩樣都試過,個人認為前者較為優秀。焗飯加椰絲呢個配搭,其實係取材自葡式焗飯。椰絲嘅椰香,經過高溫加熱後,滲進已變腍嘅芋頭。同時,芋頭已吸收咗雞肉同白汁嘅精華,可以講剩係食芋頭已經值回票價。焗爐嘅溫度同埋焗嘅時間已經掌握得唔錯,可惜用鹽嘅手勢仲係差咗少少,部份雞肉醃得過鹹。至於阿K叫嘅飯,飯散散地,醬汁亦略為普通。不過銀鱈魚還可以,我想唔係用之前攬得滿城風雨嘅油魚啩!套餐包一杯嘢飲,我地不約而同都叫咗咖啡。咖啡初飲時香味普通,但原來都幾勁,過咗好耐,身體排出嘅液體仲有一股咖啡味。唔慣飲咖啡嘅朋友我建議唔好飲咁多。價錢一啲都唔貴,一個午餐大約四十蚊左右。絕對係一般人都可以負擔得起嘅價錢。

2006-12-09 1 views
公司o係呢頭附近, 好自然會去幫襯呢間野食lunch值得一讚既係佢地既服務態度, 每次黎親都會招呼周到, 遞上一杯熱茶後等你落單......午餐雖然唔係話好多選擇, 但味道都不錯.......到你差不多食完, 佢地又會好醒目咁遞上牙簽....呢o的雖然係好簡單既service, 但唔係間間餐廳都做得到....
公司o係呢頭附近, 好自然會去幫襯呢間野食lunch

2006-09-30 0 views
下午十二點....諗住係呢條街食完飯就去東京買波鞋! 我叫左個牛"月展"酸辣米線+ 木瓜汁, $28+$5...牛"月展"好淋...唔錯...但米線太淋...木瓜汁唔夠多肉!老公叫左個焗芥末汁牛肉飯+ 西瓜汁, $42....我食左一舊牛肉...可能係焗既原因我覺得太硬...唔喜歡! 有卡位坐..好舒服...不過...如果又係全面禁煙就very good la!
2006-09-13 6 views
噚早去依間紅螞蟻食早餐,見佢出左個新早餐,即刻試下..煙三文魚炒蛋都有幾多煙三文魚,咸咸地再配埋炒蛋,好好味..跟餐個蒜溶厚多士都好得,連埋杯熱咖啡..真係一個完美既組合啊...
2006-08-20 1 views
d 食物ok但同其他紅螞蟻吾同~~地方好窄~~坐得吾係甘舒服~~而且好似迫人走甘~~吾係甘得
d 食物ok