疫情下減少外出用膳,最多只能買外賣,呢一間西餐廳推出午市$40套餐,有中西式多款選擇,可以加錢叫甜品或者其他嘢食,仲有唔少其他套餐,如果買兩份又有優惠。今日好想食牛扒,就買咗薄切燒紐西蘭肉眼扒,配炒蛋及薯角,仲有燒汁蔬菜,等咗唔夠10分鐘就攞得,非常快手,一打開個餐盒真係「嘩」一聲,估唔到$40份量會咁充足,隻牛扒仲大過我個手掌,雖然係薄切,但牛扒有0.5cm厚,而且燒得剛剛好,中心仲係粉紅色,炒蛋嫩滑,呢一餐真係又豐富又滿足,性價比超高,真係一間有良心、有質素嘅餐廳,要多多支持👍🏻👍🏻👍🏻

薄切燒紐西蘭肉眼扒,配炒蛋、薯角及燒汁蔬菜
2022-02-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
薄切燒紐西蘭肉眼扒,配炒蛋、薯角及燒汁蔬菜
2022-01-02 1333 views
鰂魚涌的「老字號」 好多西餐廳都係食氣氛同燈光 但呢間真係例外嚟 山長水遠都要入嚟食👍Menu一如既往地多選擇~同埋這個燈光會否太靚食咗咁多次 佢哋嘅忌廉湯都總可以比到驚喜我😄同一般西餐廳唔同 唔係下下都紅湯白湯咁無聊 佢哋啲忌廉湯成日用好特別嘅材料 幾乎嚟親都唔同 今日係甘筍忌廉湯 啲甘筍打得好細 食唔到任何顆粒 但每一啖嘅甘筍味都好濃郁 又唔假唔膠~證明真係落足料啊 餐包細細件 點湯定係點油醋都好好味 可以無限添包😋大滿足J餐香煎銀鱈魚扒•意大利蕃茄蓉 魚肉好滑好滑好滑 幾乎入口即溶咁樣 好得意嘅口感(自己喺屋企一定整唔到😅)極鮮美! 好juicy但層皮係卜卜脆 隻魚本身唔係好重味 但蕃茄蓉又出奇地唔會喧嘩奪主 食材同醬汁嘅配搭做得好好🥺唯一缺點應該係比較多骨 要小心啲食 不過呢啲都無可避免 反而仲可以令我哋仔細品嚐 冇得狼吞虎嚥 完全唔影響佢嘅滋味呀 橙茶 每次必飲!試下就知 冇檸檬茶咁刺激咁酸 少少橙香 總之就係好夾 係我嘅飲品首選題外話 門口多咗盞燈 好有情調❤️

Menu一如既往地多選擇~同埋這個燈光會否太靚

題外話 門口多咗盞燈 好有情調❤️
2021-12-11 1089 views
平時都比較少食西餐 覺得又貴又唔抵 喺網上見到人推薦呢間西餐廳 話又抵食又好味 咁啱嚟開呢頭 姑且試試佢🤣餐包和湯已經睇得出好用心 係紫薯做嘅手打麵包 同好足料嘅羅宋湯(真係成碗都係湯料🤭)我就麻麻地紫薯 但同行嘅囡囡就話好鍾意啦~話紫薯味好突出呢個係皇帝蝦意大利粉 芝士同番茄醬係perfect match! 個醬比較稠 所以啖啖意粉都沾滿晒啲醬 每啖都回味無窮😝食得出係自己煮嘅番茄醬 唔係罐頭味!呢個係雜扒餐 唔講得笑 上菜嘅時候真係哇一聲 點食呀?? 件件肉都咁大舊 超!級!大!份!😲 我同阿女share都食唔晒🤣 啲扒嘅肉汁鎖得好好 食到最後都唔會乾唔會柴 真係超級超級豐富🤣🤣食得好滿足同場加映 橙茶 好似冇乜點聽過橙茶 所以試吓 估唔到又幾特別(本身仲驚中伏🤭)甜橙味配茶味原來係好夾 一定要試吓蠟燭情調是基本吧!🤣兩個餐都係百幾蚊 又唔算好貴 但質素就真係好高 終於都明點解朋友話佢性價比極高🤣

蠟燭情調是基本吧!🤣

2021-11-26 912 views
這間餐廳在舊居附近,開了幾年,以前經常光顧。很久沒回來這區,偶然經過,見到早餐menu,價錢相宜,決定重温味道💓早餐奄列,佔滿了一大半個碟,很豐富。輕輕切開奄列,滿滿的內餡,煙肉,火腿,小番茄,洋蔥,茹,沾滿芝士,「啖啖肉!」$40一個餐,好抵好開心!餐廳的環境很舒適,悠閑的音樂,鬆軟的沙發,員工也很有禮,是一次愉快的體驗。能夠以這一餐飯作一日的開啟,很美好走時看見店外的易拉架,原來現在有$40餐,很多款式,有空的話,一定再回來

2021-11-14 768 views
西餐總要在weekend🤪😋平時做嘢咁辛苦,放假點可以唔犒賞一下自己!打頭陣嘅係菠菜忌廉湯!會話呢個湯好似直接打碎咗個菠菜擺入去咁,好足料,好稠身,好creamy🤣本來覺得菠菜同cream呢個組合好怪,但估唔到咁match,係好新奇嘅味道,值得一試😍😍😍然後係主菜~意式煎焗雞扒配雙重芝士~真係好好好鍾意芝士呀!!大大塊芝士鋪喺舊雞扒上面,熔得恰到好處,每一啖都係芝士同番茄味,好香濃好滿足🧀🍅🧀🍅🥺🥺會唔會太幸福🥺🥺🥺雞扒本身都煎得好好,啖啖juicy,啲肉都好嫩滑~絕對唔會俾芝士同番茄搶走風頭啊~🐔仲有仲有!配菜竟然係紫薯蓉,唔係求求其其擺幾條菜就算🥺❤️睇得出佢哋真係好有心機,好難得~~

菠菜忌廉湯

意式煎焗雞扒
菠菜忌廉湯
2021-11-11 577 views
餐廳環境一流 有陽光 悠閒的下午 好浪漫 同夜晚比又係另一種風景西蘭花忌廉湯西蘭花味好重 忌廉都好香好滑 係一個層次豐富嘅湯 都幾特別 推薦! 平時唔多喜歡食餐包 但呢個紫薯餐包好好食 好鬆軟 黑椒燒汁燴牛脷配飯個飯壓成心心 好可愛啊❤️牛脷好軟熟 唔會話太乾太韌 黑椒汁好match 但比較重口味 我自己prefer清淡口味 就會撥走少少汁香煎挪威鮮三文魚呢個堅係一流 個皮係脆嘅 啲三文治肉係多汁而且好滑! 做到真真正正嘅外脆內軟 相信廚師花咗好多心機同耐性 魚皮喺芥末汁度浸得耐會軟 要儘快食

西蘭花忌廉湯

黑椒燒汁燴牛脷配飯
個飯壓成心心 好可愛啊❤️

香煎挪威鮮三文魚
魚皮喺芥末汁度浸得耐會軟 要儘快食
2021-11-07 485 views
[紅星餐廳 (北角)]地址:北角健康村2期UG10號舖推薦度(10👍🏻滿):7👍🏻衞生(10⭐️滿):7⭐️環境(10⭐️滿):7⭐️賣相(10⭐️滿):7⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):8⭐️服務(10⭐️滿):7⭐️地點(10⭐️滿):6⭐️今次介紹嘅係喺健康村樓下嘅一間西餐廳,價錢非常抵,呢個價錢來講,佢嘅質素非常之好。不過地點就唔算就腳,喺屋村附近,會比較近鰂魚涌站。芝士芥末魚柳意粉(外賣價$40)芥末芝士味非常足,而意粉係我鍾意食比較硬身有咬口嘅嗰種,所以我覺得$40一份嘅外賣價錢非常之抵,我好怕啲意粉係林晒嗰啲,而家嘅意粉啱晒我。燴牛面頰意粉 (外賣價$40)除咗有我鍾意嘅意粉質地之外,佢嘅牛面頰炆得非常林身,差唔多入口即化,非常好味。😋
[紅星餐廳 (北角)]

味道(10⭐️滿):8⭐️
價錢(10⭐️滿):8⭐️
服務(10⭐️滿):7⭐️
地點(10⭐️滿):6⭐️

芝士芥末魚柳意粉(外賣價$40)

燴牛面頰意粉 (外賣價$40)

芥末芝士魚柳意粉
燴牛面頰意粉
芥末芝士魚柳意粉
燴牛面頰意粉
2021-11-07 348 views
難得自己一個人食飯,想食餐好嘅👍🏻嚟咗呢間裝修幾骨緻嘅餐廳一坐低見到啲星星燈飾,紫紅色窗簾,好浪漫,好有格調~個餐包好特別,係紫薯味,仲要係自家製,甜甜地,煙煙韌韌,紫薯味好香,幾得意🍠可以點住油醋食,但我覺得點唔點都好味😆咁有心機,出面真係少見‼️嗌咗G餐,西梅燒汁配豬胺,份量驚人,好大塊豬肉,一個女仔真係未必食得晒😂啲肉燒得啱啱好,係exactly啱啱好熟晒,所以咬口得嚟又唔會太淋,keep到肉本身嘅質感,而且咬落係有肉汁‼️配酸酸甜甜嘅西梅汁,好開胃好好味🤤(ps紫薯控一定要嗌紫薯蓉做配菜😆)最後埋單$176,用$176買到一晚好心情,抵!😚
難得自己一個人食飯,想食餐好嘅👍🏻嚟咗呢間裝修幾骨緻嘅餐廳

一坐低見到啲星星燈飾,紫紅色窗簾,好浪漫,好有格調~

(ps紫薯控一定要嗌紫薯蓉做配菜😆)

最後埋單$176,用$176買到一晚好心情,抵!😚
2021-10-22 465 views
食食吓晏諗住飲啖咖啡。點知杯野入面有隻小強 🤢 真係想嘔。雖然啲餐飯冇收我錢不過餐廳都應該要注意衛生⚠️Found a cockroach in my coffee during my lunch. Even though the meal was on the house, this restaurant should seriously take precaution to be more hygienic (especially during covid).
食食吓晏諗住飲啖咖啡。點知杯野入面有隻小強 🤢 真係想嘔。
雖然啲餐飯冇收我錢不過餐廳都應該要注意衛生⚠️

咖啡
2021-10-22
2021-08-16 1038 views
今日lunch打算試下呢間外賣,睇open rice好似外賣都係差評比較多,已經將我expectation降低曬。 -今日一出公司就打電話去叫定外賣,過程好快,話10分鐘後可以拎。 差唔多5-7分鐘行到去,都已經有得拎👍🏻唔錯,而且服務都好好👍🏻-同事都話唔好預期有擺盤,因為是外賣,麵包另外袋。一打開飯盒,比我想像好,雞扒好大塊,而且唔會煎到好乾,好香脆。炒蛋是用2隻蛋,所以係厚身足料,都好滑。 自己擺盤😅👇🏻比較失望嘅係塊麵包,無咩味,無牛油。但整體都係OK。 下次想試下焗野。
同事都話唔好預期有擺盤,因為是外賣,麵包另外袋。

TakeAway
2021-06-20 1232 views
經過呢間餐廳幾次見到裝修風格幾靚,有啲似歐洲風格於是入去試吓,入到去入邊嘅侍應飄下飄下咁,目無表情,見到周圍啲人開晒紅酒好似好嘆咁樣,我以為呢間野係因為啲食物出色keep咗好多熟客,望一望個餐牌價錢唔平,我哋嗰日叫咗一個豬軟骨焗飯,同埋一個雜扒餐,其實見到餐牌我都覺得呢度都係主打港式西餐,但係我冇食過咁難食嘅港式西餐,豬軟骨完全唔入味好似就咁烚熟,啲蘿蔔係硬嘅,再加埋一啲類似蕃茄物體嘅汁,然後嗰個雜扒餐,上面啲肉好似全部求其煎熟放響個鐵板上面,但係佢杯檸檬茶係幾好飲,個茶底係幾香。其實喺香港試過好多次啲裝修幾靚,又或者行懷舊風格嘅餐廳,食物質素差,但係又收得貴,仲要唔知點解好多人食?

2021-06-03 984 views
今午訂了外賣,本身點了雞扒飯,單上也是打了雞扒飯,但取了後,回到公司打開飯盒是魚柳飯,已經不是第一次出錯,好彩是雞變魚,如變了其他不吃的東西便有問題了,請留意下次不要出錯

2021-06-03
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$54 (Lunch)
2021-04-19 1553 views
經友人推介,所以來試這裡的午餐,這裡堂食與外賣內容大致一樣,不過價錢相差一半,難怪這麼多人等外賣賣相不俗的雜菜湯,味道濃郁不錯麵包口感像白糖糕,有點濕潤,不過香草味太強,個人不太喜歡檸檬茶飲得多,橙茶是第一次,我沒有加糖,感覺有少少像司各脫魚肝油主菜點了豬梅肉扒$90梅頭肉就是平時做义燒專用的豬肉部份,所以這塊猶如义燒扒,口感柔軟,醬汁主要是蕃茄和芝士,頗開胃的,而且肉煎得香口,整體不錯配糙米飯不知是否午飯時間很趕,飯和湯都不太熱,有點扣分,最後埋單加一$99,感覺不太值,

賣相不俗的雜菜湯,味道濃郁不錯
麵包口感像白糖糕,有點濕潤,不過香草味太強,個人不太喜歡

主菜點了豬梅肉扒$90

配糙米飯

2021-04-11 1148 views
本來訂某網站hk res week北角地鐵口campsite,未夠鐘周圍逛逛,發現此處,好像金爵餐廳,好似grand ,水晶燈,豬肝式皮梳化,有懷舊感覺,而因原訂餐廳安排位子較窄,所以翻轉頭光顧此處。 餐牌寫意大利黑醋紫蘇葉焗蕃茄及月桂南瓜蓉,好吸引,但最後我完全無感受到,好失望,南瓜蓉街市最平隻,蕃茄不甜不香。 先來餐包,歐式接受,如熱辣辣豬仔包更好,蘸橄欖油無橄欖油味,醋不是蘸包的陳醋。 南瓜湯,夠滑,有南瓜香。 我精明,揀最平$90,香煎魚柳,夠份量,淡味,不霉,波菜忌廉汁,不香。 意式煎焗雞扒$110,烤雙重芝士,意大利蕃茄酱,羅勒香草醬,想吓好,芝士及醬一的都不香,快餐店芝士,一般茄糕,找不到意式,雞扒無味又靱。 最後杯檸茶,用茶餐廳不銹鋼杯,最破壞西餐廳格局。 未入去之前我預知舊式煮法,以為自己可以接受,但當你真正嚐過後失望,係估唔到失望點。就好像病痛,知辛苦,嚐過才知辛苦程度去到那;窮,係好惨,慘的感受,不是想像中可忍受到。

南瓜湯,夠滑,有南瓜香。

意式煎焗雞扒$110,

最後杯檸茶,用茶餐廳不銹鋼杯,最破壞西餐廳格局。

2021-04-04
$110 (Lunch)
2021-03-09 975 views
晏晝經過 見到$40外賣自取門口亦有不少人等外賣於是就試吓佢份量真的唔多 對細食嘅人來講就夠對大食嘅人來講就唔多夠豬軟骨 唔係嗰種好淋個d 係好硬 咬落去格格聲嗰啲個人來講唔喜歡這種意粉 幾煙韌 不錯魚 正正常常不過不失但呢個午餐食完之後 好快就會肚餓😂
晏晝經過 見到$40外賣自取
門口亦有不少人等外賣