2024-12-14
去過印尼🇮🇩好多次其中大部份係公龫少部份係去旅遊,我不嬲都話印尼菜🇮🇩好食尤其係印尼🇮🇩工作夥伴帶我去食嘅印尼菜真係好 yummy😋,對印尼菜嘅印象一直都好好🤩,不過我唔識得分係唔係正宗(若果有人話你聽餐廳係正宗乜乜菜咁嗰個人其實99.9%都係唔識原因點解自己諗諗🤣),但係我識得分好唔好食🤣呢間餐廳基本上所有食物份量都好多,大大碟,貨真價實,童叟無欺🤩;印尼員工妹妹服務亦都好好👍$70 喇沙海鮮麵:喇沙據說係源自馬來西亞馬六甲嘅華僑後裔,即係娘惹,慢慢發展到東南亞各地包括 新加坡、檳城、棉蘭、馬六甲、椰加達 等地 都有自己嘅版本,味道材料各有啲啲不同🤩;呢間印尼餐廳嘅喇沙 咖喱同香料味偏重,中度濃郁,好味🤩;海鮮就有 連殼鮮蝦、蝦仁、魷魚,其他配料包括豆腐乾、蕃茄,材料都幾豐富,整體好食🤩$59 沙嗲雞肉三串:雞肉肉質非常軟熟,沙嗲醬甜甜哋少少辣,味道好濃郁🤩$39 椰青:大大隻,好清甜🤩$79 印尼雞肉炒飯:Nasi Goreng 印尼炒飯 唔單止喺印尼、東南亞流行,其實 Nasi Goreng 已經走進世界舞台喺全世界好多大酒店嘅咖啡廳都有得食🤣;呢間餐廳嘅 Nasi Goreng
$39 椰青:大大隻,好清甜🤩
$79 印尼雞肉炒飯:Nasi Goreng 印尼炒飯 唔單止喺印尼、東南亞流行,其實 Nasi Goreng 已經走進世界舞台喺全世界好多大酒店嘅咖啡廳都有得食🤣;呢間餐廳嘅 Nasi Goreng 用雞肉炒,好香醬油味,可能亦都加咗蝦醬,米飯炒得乾身,好惹味,仲超級大碟🤩
$61 馬拉盞炒芥蘭:芥蘭菜新鮮爽脆,大大條幾粗壯,用馬拉盞炒又嘢味啲🤩
$60 蒜蓉通菜:通菜新鮮,蒜蓉炒簡單好食🤩