2022-09-12 29 views
宜家café開到成行成市,難得有heart、有抱負有熱情既真係好少。最近去左上環既【RevTime】(殤城逆流),café係好有heart既黃店,而老闆曾經係記者、所以café 係裝修同menu上都融合左文學同藝術,有別於一般café。 法式烤鴨胸配薯條 :鴨胸烤得好香、好juicy,搭配個柑橘醬特別開胃同解膩。仲搭配沙律菜同薯條,薯條新鮮炸起,好新鮮、不過就要耐心等候。傳統英式早餐:超級大份既All day breakfast,全部野都唔會太鹹、炒蛋好滑,而且最特別係有約克夏布丁,真係好少地方可以食到! 法國小公主:有好多layers,包括豬柳、煙肉、多士/pancake,上面再加芝士同流心蛋黃、好creamy好邪惡!但係真係好特別又好食,旁邊仲有D薯條,不過注意要2pm後先供應,而且因爲即叫即整,等候時間比較長。 呼嘯山莊(瑪咖/人參):超級特別,mocha裏面加左瑪咖(印加蘿蔔)同人參,其實同普通mocha無咩分別,但係後調有輕微木質同人參味,朋友話本身咖啡就好高質! 花落(櫻花 /荔枝):加左櫻花同荔枝糖漿既soda,不過個人覺得唔係好似呢兩個味,可能上面灑左玫瑰花既味比較突

花落(櫻花 /荔枝):加左櫻花同荔枝糖漿既soda,不過個人覺得唔係好似呢兩個味,可能上面灑左玫瑰花既味比較突出。不過整體都不錯。
殤城逆流招牌蛋糕:非常特別既焦糖蛋糕,非常輕盈又少少似mousse但又無禁漿口,上層係唔同texture既焦糖。餅底又好好食,非常推薦!
於上環新紀元的「殤城逆流」是時光逆流的另一間分店老闆是文字工作出身 所以環境和餐牌都有濃濃文青氣息 店內采用落地玻璃 白天來應該更好feel法式頂級牛肩配薯蓉點一份主食就可以任食薯條或薯蓉薯蓉口感幼滑 牛油味不重 感覺健康選用了肩胛位的牛板腱肉味豐富 中間的筋膜位好有嚼口法式檸檬蛋糕口感比較濕潤 牛油和檸檬香氣夠平衡還有燕麥片增加口感殤城逆流招牌蛋糕原來這個是會定期轉換的今次吃到的是焦糖蛋糕如果剛剛的檸檬蛋糕是100分 那這款就有200分焦糖味濃厚mousse幼滑 批底脆身若不是下午吃了太多月餅絕對會再點一件花落荔枝味梳打 伴以櫻花瓣 顏色好少女
於上環新紀元的「殤城逆流」
是時光逆流的另一間分店

焦糖味濃厚mousse幼滑 批底脆身
若不是下午吃了太多月餅絕對會再點一件

花落
荔枝味梳打 伴以櫻花瓣 顏色好少女

星期六出咗去上環買嘢,再順便喺附近食晏。原來新紀元廣場上面有餐廳,成日喺下面穿梭都唔知添🙈。從扶手電梯上二樓就會見到「RevTime殤城逆流」,店名好霸氣!店內環境唔錯,係小清新嘅感覺,其中窗邊位有陽光照入嚟幾舒服☀️。但到訪日太曬,我哋就選擇坐遠少少。另一邊廂,舖內嘅牆壁亦畫上色彩繽紛、兼且別具意義嘅油畫🎨。但如果餐廳全場爆滿的話,座位之間就有少少迫。餐廳主打英法菜式🍽,不過同時亦係一間Cafe,提供各種特色飲品咖啡同埋甜品。呢度定價屬中等水平,始終喺上環商業旺區都唔會太平,我相信平日一至五午市應該好旺場👏。傳統英式早餐($148),All Day Breakfast基本上唔會整得難食😋,不過當然每間餐廳嘅出品都有分別,而呢度嘅特色就係豐富。早餐內容包括煙肉🥓、豬柳扒、脆薯餅、黑松露炒蛋🍳、蕃茄、煙三文魚、司華力腸、約克郡布甸同沙律菜等,依個份量連男仔食都夠飽。幾樣食材之中以Yorkshire Pudding約克郡布甸最特別🥞,香港唔係四周圍有得食,但就喺英國幾常見,多數係配烤牛肉。佢味道帶鹹,似麵包多過甜點,質感尚算軟熟。另外,煙三文魚經稍為煎過,所以鹹香突出。法式頂級牛肩($268
Yorkshire Pudding
法式頂級牛肩
法式頂級牛肩($268/CAB Angus),🥩牛肩扒餐幾大份,一客有兩大件肉,夾埋應該至少8安士。Flat Iron Steak呈三角形狀,切開有少少筋,不過肉質一啲都唔韌,生熟度剛好,而且牛味都幾濃郁。牛肩扒簡單用香草調味已經好夠味🌿,油份又充足,食落有滿足感。
薯蓉
牛扒本身跟配沙律菜🥗,另外仲可任食薯條或薯蓉。我要咗薯蓉,餐廳分開用碗仔上,一份有成三球🥔,口感綿密,味道唔錯。雖然任食,但都飽肚,食唔到幾多。
雞蛋與高牆
雞蛋與高牆($68),呢杯係升級版嘅朱古力🍫,賣相一流。面頭鬆起嘅白色泡沫係打蛋白,再加埋棉花糖同朱古力醬☁️,以添口感。熱朱濃度適中,香甜唔澀。
Madelein
餐廳店員好好禮貌,服務貼心,而且仲為每位客人送上小心意甜品瑪德蓮蛋糕Madelein❤️,檸檬味幾清爽。貝殼蛋糕好多地方都有,但咁的骰都係第一次見。
總括嚟講,餐廳嘅鹹食菜式有水準,味道不俗,份量足,係食晏嘅好去處👍。同時,餐牌上引用咗好多格言同電影金句,富有文青氣息。世界上有那麼多的城鎮🏰,城鎮中有那麼多的酒館,我卻走進了「殤城逆流」。
2022-08-27
$250 (Lunch)
2022-09-07 28 views
💛好味指數:4.3/5💛💜回頭指數:4.1/5💜假期約咗朋友行下中環街市,係附近搵咗間充滿文藝氣息的Cafe,咁啱仲見到餐廳繪畫壁畫,望著佢地一邊畫畫一邊食嘢都幾嘆😌餐前小食會送上杏仁味的Madeleine,細細件,口感鬆軟,味道都幾唔錯☺️✅法式香煎豬鞍配薯條$238豬鞍用香茅調味,煎得好香而且份量好多!薯條會另外上,可以任食,但本身已經好多🤣薯條都有香茅調味,炸得好脆🍟✅法式白酒煮蜆$88蜆肉份量多,而且好重蒜味,味道偏濃小小。另外店員仲會準備另一隻碟仔俾我地裝殼,非常細心😄✅花落(櫻花 /荔枝)$68係荔枝梳打,俾個名吸引咗🤣賣相吸引✅Childhood$58榛子曲奇奶昔配Cream和朱古力醬,味道濃郁,好重曲奇味🍫🐻總結文藝風cafe,環境舒適📍殤城逆流 (上環)上環皇后大道中181號新紀元廣場2樓202-203號舖
💛好味指數:4.3/5💛
💜回頭指數:4.1/5💜

✅法式香煎豬鞍配薯條$238

✅法式白酒煮蜆$88

✅花落(櫻花 /荔枝)$68
係荔枝梳打,俾個名吸引咗🤣賣相吸引

✅Childhood$58
榛子曲奇奶昔配Cream和朱古力醬,味道濃郁,好重曲奇味🍫

🐻總結
文藝風cafe,環境舒適

📍殤城逆流 (上環)
上環皇后大道中181號新紀元廣場2樓202-203號舖
終於朝聖了🥹係上環既殤城逆流呀呢間良心小店一定要支持❤️店內既油畫尤其觸動到我 仲要係自家一筆一算咁畫同上色.當日唔係太肚餓 所以2個人只叫左1個main同2款小吃點知原來都好大份😂白酒煮硯好入味 個汁剛剛好 唔會太稀/太濃稠啲硯好飽滿 竟然一粒沙都無🫶🏻停唔到口係咁食加左洋蔥🧅 辣椒粉同香草調味👍🏻.我既牛油果🥑煙三文魚沙律大大份煙三文魚舖係牛油果上面 夾埋一齊食😍牛油果熟成程度剛好三文魚輕煎 油花好香☺️食唔停而salad正好可以中和一下油膩感。.主食係炸鱈魚柳 外脆內軟 點沙律醬食無咁熱氣魚肉都算滑 仲juicy 唔會好乾佢係可以揀薯條/薯蓉薯蓉絕對推薦俾大家 加左啲奶油黎整 可以好滑好香😋大愛.今次叫左2杯mocktail🍹 可以request少甜喔花落好岩女仔飲 會甜啲 櫻花+荔枝香而焦陽帶酸 係熱情果+焦糖燉蛋 好特別~
終於朝聖了🥹係上環既殤城逆流呀
當日唔係太肚餓 所以2個人只叫左1個main同2款小吃

啲硯好飽滿 竟然一粒沙都無🫶🏻停唔到口係咁食
加左洋蔥🧅 辣椒粉同香草調味👍🏻

我既牛油果🥑煙三文魚沙律大大份
煙三文魚舖係牛油果上面 夾埋一齊食😍牛油果熟成程度剛好
三文魚輕煎 油花好香☺️食唔停
而salad正好可以中和一下油膩感。

主食係炸鱈魚柳 外脆內軟 點沙律醬食無咁熱氣
魚肉都算滑 仲juicy 唔會好乾
佢係可以揀薯條/薯蓉
薯蓉絕對推薦俾大家 加左啲奶油黎整 可以好滑好香😋大愛

今次叫左2杯mocktail🍹 可以request少甜喔
花落好岩女仔飲 會甜啲 櫻花+荔枝香
而焦陽帶酸 係熱情果+焦糖燉蛋 好特別~
2022-08-27
Type of Meal
Dinner
2022-08-20 82 views
星期六朝早同老公做完身體檢查之後,一齊免費搭叮叮去上環食lunch。一坐低就會送上兩個細細件既貝殼蛋糕。傳統英式早餐有炒蛋、薯餅、煙三文魚、煙肉、漢豬柳堡扒、司華力腸、沙律、Dutch baby pancake,非常豐富又好食。炒蛋嫩滑,薯餅夠脆,個包原來係脆既,食完好滿足。法式烤鴨胸配薯蓉配菜可以揀薯蓉、薯條或沙律菜,都可以任食,薯蓉綿滑好食到refill左一次。鴨胸好厚切,調味適合重口味人士。英式炸手指魚同一般食開既手指魚用魚柳唔同,呢個食落似墨魚丸花枝丸啲friend,彈牙得黎又酥脆。傳統法式多士用左四件法包黎整,麵包皮相對硬身,但裡面浸滿蛋漿,所以好濕潤,而且熱辣辣。
傳統法式多士
一坐低就會送上兩個細細件既貝殼蛋糕。
貝殼蛋糕
法式烤鴨胸配薯蓉
法式烤鴨胸配薯蓉
法式烤鴨胸

2022-08-20
$248.6 (Lunch)
2022-08-20 35 views
果日平日晚上去 人流唔多環境幾好 仲有書可以買😯一入去就有mini 瑪得連蛋榚仔(杏仁味)叫咗四款嘢食1. 青口配龍蝦湯$108 份量都幾多 青口大粒有肉 湯都唔錯我地飲埋唔浪費😍2.炸蝦$68 炸得夠脆同熱 味道正常 3. 豬鞍$268 煎得啱啱好 肉質唔會鞋幾好食4. flat iron prime $398 牛就有啲失望 一黎上菜就唔夠熱 二黎係鹽落得重手 啖啖都幾鹹下 浪費咗d牛🥲🥲5. 榛子雲呢拿撻似係自家製唔係叫貨嘅甜品 味道ok 但我個人覺得甜咗少少
果日平日晚上去 人流唔多
環境幾好 仲有書可以買😯
一入去就有mini 瑪得連蛋榚仔(杏仁味)

叫咗四款嘢食

4. flat iron prime $398

5. 榛子雲呢拿撻
似係自家製唔係叫貨嘅甜品 味道ok 但我個人覺得甜咗少少
2022-08-19 33 views
去上環一帶辦點事情,見到這間很特別的餐廳,名字很特別,裝飾也別樹一格,於是走進去吃了個午餐。傳統英式早餐英式早餐一向都是大份兼抵食,這裏也不例外,而且餐包還是自餐廳自製,個頭大空心,爽早餐的漢堡扒就最啱。這個早餐煙肉又大片,又厚;煙三文點也是三大片,性價比十分高。法式頂級牛肩扒配薯條,分量巨多,三塊牛肩扒六成熟,肉味重,有些少咬口;這裡薯蓉、薯條和沙律到時無限任添,只要你食得落😅,所以無論幾大食,都一定夠。殤城逆流招牌蛋糕賣相頗為精緻,底層是濃味十足的巧克力brownie,中間是芝士蛋糕,面層是芒果醬,成件蛋糕🍰味道互相平衡,口感一流。

殤城逆流招牌蛋糕

• 傳統英式早餐
2022-08-19 26 views
中上環有好多文青cafe 見近排有間用藝術元素啡啡屋,依間店除咗有得食嘢之外有書籍擺喺旁邊藝術X文化格調,好chill✨法式頂級牛肩配薯條 2個女仔叫牛肩再配上薯條,Augus份量都多8成熟度啱啱好,厚肉有牛肉膻氣,薯條薯蓉任揀,薯條仲要係任食唔客氣🤭🤭✨龍蝦濃湯煮青口熱辣辣青口多到滿瀉真係好足料,特選咗龍蝦湯煮嘅青口,每啖湯夾住青口一齊食特別濃郁龍蝦嘅風味,自家配選青口肉特別厚身好有口感,如果有埋法式麵包配上咁就Perfect😜😜✨Chilhood澎湃滿瀉糟糟朱古力好吸晴,朱古力醬特濃再配上沙冰加入香滑嘅牛奶🥛唔會太膩上面有Cookies雙重朱古力香果,鍾意打卡影相,推介你試✨焦陽 店員都有介紹mocktail 新飲品,個名好特別叫杯咗嚟試吓,熱情果味酸酸地好醒胃,有氣既梳打每一啖都透心涼

✨法式頂級牛肩配薯條

✨龍蝦濃湯煮青口

✨Chilhood
上面有Cookies雙重朱古力香果,鍾意打卡影相,推介你試

✨焦陽
2022-08-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
Full English breakfast 傳統英式早餐 $148All day breakfast 望落去已經好豐富,包括有煙三文魚🐟、燕麥麵包🥯、開胃嘅點醋沙律🥗、漢堡扒🍖、bacons 🥓、煎到香脆嘅薯餅🥔、蕃茄🍅、sausage 同埋炒蛋🍳,係一個典型又好食嘅英式早餐!Mussels in lobster bisque 🦞 龍蝦濃湯煮青口 $108龍蝦濃湯煮青口嘅龍蝦湯味道好濃郁😍,除咗有好多脹卜卜嘅青口之外,仲有唔少新鮮嘅蜆肉🐚,兩款海鮮都冇乜沙👍🏻,味道鮮甜,幾高質啊Truffle French fries 松露醬薯條🍟 $88呢款松露醬薯條嘅薯條堆積成一座山🗻,份量真係超多,再將松露醬汁平均分佈喺薯條嘅面,每一啖都食到creamy 嘅sauce,連埋熱辣辣即炸嘅薯條一齊食,幾個人share食啱啱好🤤Childhood (L) 🍫 $58Daily (R) 🍹 $48左邊嘅Childhood 係杯榛子🌰同曲奇milkshake,榛子味道好重,仲食到粒粒嘅花生碎,幾值得推介,而右手邊嘅Daily 係花生海鹽milkshake🥜,口感有少少似smoothie,海鹽味偏多成杯飲

Childhood (L) 🍫 $58
Daily (R) 🍹 $48
左邊嘅Childhood 係杯榛子🌰同曲奇milkshake,榛子味道好重,仲食到粒粒嘅花生碎,幾值得推介,而右手邊嘅Daily 係花生海鹽milkshake🥜,口感有少少似smoothie,海鹽味偏多成杯飲品鹹鹹地,好特別
2022-08-14 42 views
捱左成個星期終於到星期日,訓到晏一晏起身最岩食個Brunch 出左上環搵靚靚Cafe chill 一chill All day Breakfast $138超級大份,絕對夠兩個人share 淨系豬柳都有兩塊,炒蛋好香好滑,估計有三隻蛋份量司華力腸好脆又大條,配薯餅食勁邪惡Veggie All day Breakfast$138朋友叫左個素食版,健康D點知個份量天驚人,薯蓉有成三球,再加兩塊薯餅兩個女仔真系叫一份早餐已經夠食Lemon Cake$48食完咸野又想食點甜,Lemon Cake 夠濕潤,檸檬醬面甜甜地好食Childhood $58朱古力沙冰絕對系童年之選,個名改得好岩仲要飲到淡淡曲奇碎同榛子味
出左上環搵靚靚Cafe chill 一chill

All day Breakfast $138
超級大份,絕對夠兩個人share
淨系豬柳都有兩塊,炒蛋好香好滑,估計有三隻蛋份量
司華力腸好脆又大條,配薯餅食勁邪惡

Veggie All day Breakfast$138
朋友叫左個素食版,健康D
點知個份量天驚人,薯蓉有成三球,再加兩塊薯餅
兩個女仔真系叫一份早餐已經夠食

Lemon Cake$48

Childhood $58
朱古力沙冰絕對系童年之選,個名改得好岩
仲要飲到淡淡曲奇碎同榛子味
  • 傳統英式早餐
💛Revtime City of Sadness 殤城逆流係中環“時光逆流”分店- 殤城逆流, 係取自狄更斯同音字 “雙城記”, 以法國大革命作類比, 隱喻抵抗極權意識, 一個歷劫嘅城市, 係好有意思嘅店名...法式烤鴨胸配沙律$168French Roast Duck Breast w/ Salad烤鴨胸有驚喜, 肉質彈牙juicy, 一邊sauce 亦好夾. main course 可揀薯蓉、薯條或salad 任食, 份量超多其實法式香煎豬鞍配薯條 $238French Pan-Fried Pork w/ Fries豬鞍厚身大件, 係控制火喉就更需技巧. 而佢亦煎得剛好, 保留到肉汁而帶彈性口感. 薯條任食係好開心, 不過唔夠脆🙈 後來店員講原來剛換左供應商, 之後會改善 殤城逆流招牌蛋糕$58RevTime Signature Cake底層似choc brownie, 而上面似芒果熱情果mousse 配有辣椒絲, 甜甜嘅choc 配上酸甜微辣mousse, 減低膩度. 又靚又好食. 餐廳樓底高, 採光高, 入面靠窗位望到樹木景色都幾chill. 室內亦有本地藝術家作品, 近門口位
💛Revtime City of Sadness 殤城逆流

法式烤鴨胸配沙律$168

法式香煎豬鞍配薯條 $238

殤城逆流招牌蛋糕$58
RevTime Signature Cake

餐廳樓底高, 採光高, 入面靠窗位望到樹木景色都幾chill. 室內亦有本地藝術家作品, 近門口位有書籍供客人選購, 不定時有畫展及live band

• Revtime Signature Cake
  • 法式香煎豬鞍配薯條
  • 法式烤鴨胸配沙律
2022-08-09 62 views
✨一嚟到,Heby 妹妹已經好開心大叫好靚😄~餐廳充滿熱帶雨林感覺,裝修雅致而有格調,睇得出落咗心機❤️✨Main Course ~法式頂級牛肩~有安格斯和牛小排兩種級數嘅牛扒選擇,我就選擇左店家介紹牛小排,牛肩肉色澤深紅,有光澤,脂肪分怖夠平均,質地富有彈性,比較嫩滑少筋,富牛味,我哋選擇左配薯條,及後發現原來lunch set🙌🏻薯條可以任食添!性價比十分高👍🏻✨New York cheesecake~奶味平衡得好好,口感濃郁,食到更多了一份乳酪味,一點點嘅酸味感覺冇咁膩,充滿綿潤感。🥰唔錯!

一嚟到,Heby 妹妹已經好開心大叫好靚😄~
餐廳充滿熱帶雨林感覺,裝修雅致而有格調,
睇得出落咗心機❤️

✨Main Course
~法式頂級牛肩~
性價比十分高👍🏻

✨New York cheesecake
🥰唔錯!
2022-08-05 68 views
呢間鋪好值得推介👍🏻味道 服務都好優秀小編揀咗US Prime 肉質&油花分佈最佳不負所望 內嫩juice 一啲筋都冇 最值得推介莫屬👍🏻All day breakfast 用料十分豐富煙三文魚沙律菜的配搭即刻中和咗煙肉和腸嘅油膩份量超多 勁大份諗起都lam lam脷😋配上黑胡椒+薄荷+薑黃嘅熱朱古力香料中和咗朱古力嘅甜度味道獨特 唔會甜膩以綿花糖裝飾 打咭一流.🥙Childhood……………………….$58榛子+曲奇嘅凍朱古力名符其實 甜甜的童年
呢間鋪好值得推介👍🏻

Lunch
法式頂級牛肩配薯條
傾城之戀
2022-08-05 41 views
呢度嘅傳統英式早餐🥣非常之豐富大份😍有煙三文魚🍣煙肉🥓兩塊漢堡扒、大大條司華力腸、炸薯餅🥔炒滑蛋🥚沙律菜🥗番茄🍅最驚喜係竟然仲有Dutch baby pancake 真係好少地方有 好鬆軟又有蛋香 正🥞