2017-06-28 255 views
自從十年前係凍冰冰的天氣係韓國食左碗凍湯冷麵後,自始就愛上有冰係碗內的冷麵,不過係香港好少地方會有呢種湯,不過都仍然鍾意韓式冷麵,同日本的係好唔同,其實兩地都愛食。今次走入韓國街,就係又想食冷麵啦,揀呢間只係覺得似小店多D,就幫襯下啦。① 部隊泡菜湯飯 Stone Pot Kimchi Soup w/Rice ($75)② 凍湯蕎麥冷麵 Cold Soup Noodles ($70)③ 泡菜煎餅 Kimchi Pancake ($75)Sub Total = $22010% Service Charge Total = $242 部隊泡菜湯飯:石頭鍋來到熱辣辣,裡面有豆腐、午餐肉、香腸、牛肉、粉絲同泡菜,好足料;白飯綿綿,將泡菜湯味濃,畢落白飯同食好滿足。 凍湯蕎麥冷麵:蕎麥麵雖然細但好有彈性,質感Q彈好咬;湯汁估唔到幾甜喎,加少少的芥辣醬味道更開胃,另外有青瓜片、羅白片同半隻恰蛋,配料普通但感到好清爽。 泡菜煎餅:曾經食餅漿過厚又油淋淋嘅,今次呢個比較薄身但又煎得外酥內軟,餅漿濃稀適中,泡菜料幾足而且唔油膩,幾好食。

Sub Total = $220

2017-06-27
  • 泡菜煎餅
尖沙咀覓食最方便既地方一定係韓國街我成日都去嗰到解決我既午餐而今日準備去科學館前就要先醫肚因為成條街都係食店太難揀所以我就等我個fd決定入左呢間小店之後店員招呼我地坐低店舖大概可以容納20個客人,唔太大唔記得左影Menu我嗌左右海鮮豆腐鍋(辣)HKD 55 連白飯價格未算貴但唔平湯辣度都夠,亦有海鮮鮮味,豆腐都夠嫩夠足料但食到後期有種甜味出左黎,美中不足不過整體都OK我朋友叫既係蔘雞湯HKD 65 連白飯(雞入面都有糯米)睇相都知個湯勁清,淡味雞肉偏嚡同埋$65係半隻雞總括黎講唔差,但下次會試其他舖,唔會翻兜
尖沙咀覓食最方便既地方一定係韓國街

入左呢間小店之後
店員招呼我地坐低
店舖大概可以容納20個客人,唔太大

唔記得左影Menu

我嗌左右海鮮豆腐鍋(辣)
HKD 55 連白飯
價格未算貴但唔平
海鮮豆腐鍋순두부찌개

湯辣度都夠,亦有海鮮鮮味,豆腐都夠嫩

夠足料
海鮮豆腐鍋순두부찌개

但食到後期有種甜味出左黎,美中不足
不過整體都OK

我朋友叫既係蔘雞湯
HKD 65 連白飯(雞入面都有糯米)
蔘雞湯

睇相都知
個湯勁清,淡味
雞肉偏嚡
蔘雞湯

同埋$65係半隻雞

總括黎講
唔差,但下次會試其他舖,唔會翻兜
2017-06-17
$60 (Lunch)
2017-05-31 213 views
今日做完嘢帶着家姐係尖沙咀行吓,要搵啲啱小朋友食嘅嘢,又要滿足自己,行行吓嚟到呢個韓式小店。餐廳設計簡單冇乜裝修,佢個Menu午餐由$38-65,唔貴呀。我哋梗係叫咗個最貴嘅人蔘雞湯, $65 ,跟一碗白飯。黎啦, 熱辣辣滾著咁上菜, 人蔘雞湯裏面,仲有大約¼碗嘅糯米飯,都好正宗。另外雞就大約有¼隻,肉質嫩滑,家姐食到唔停口,同我爭食。湯好似落咗少少胡椒粉,但係小朋友竟然冇覺得辣,仲飲咗兩碗埋單冇加一, 其實尖沙咀來講唔算貴。 碗飯又夠大碗, 如果我自己一個人應該食唔晒。

我哋梗係叫咗個最貴嘅人蔘雞湯, $65 ,跟一碗白飯。

湯好似落咗少少胡椒粉,但係小朋友竟然冇覺得辣,仲飲咗兩碗

2017-05-29
$65 (Lunch)
我都唔係第一次黎呢間食,平時午餐有時都會黎呢度開飯,貪佢唔多人又有岩食既野,之前都你點開泡菜豆腐鍋、炒豬肉飯呢啲,味道正常份量都正常,價錢相宜...... 但今次真係中伏得好嚴重!!!!因為想食清少少,無叫到平時愛吃既野,點了個$65既牛肉骨鍋,點知一上到來,我直頭 O 左咀,你比個清湯我咋?我用湯匙'筆'先見到兩舊牛,一件蘿白,少少少粗粉絲...... 之後就係一大鍋滿滿的無味清湯!下!會唔會少到咁呀,$65係呢間唔係平價lunch,但份量少過$38豬肉飯既一大節!真心伏左!味道真係清到無咩味,肉仲要有啲un...... 大家千萬要小心選菜!下次我食返平野算數無咁嬲😑
下次我食返平野算數無咁嬲😑
2016-12-11 242 views
住韓國街不是自誇吃韓國菜不下百次這次為樓下這家庭主婦式小店寫評絕對真誠。首先是兄弟選的,湊巧竟極近舍下他們要三個石頭鍋飯分別有牛豬和雞加肉+6元51元。原價仲平一看便覺夠wok很豐富最佳選擇當然是在下沒法子我是食家試叫一個40元牛肉飯可見餸好多來一二碟辣椒泡菜新鮮到似即製非常離奇好泡菜跟水的有天地之差這裡菜新鮮脆爽咬得出聲很誇張。我新近吃集團式店子泡菜霉爛似從冰箱拿出一天食不完又放回去一吃便知Mari簡直是媽媽在家做好我們要吃就盛出來一樣点解叫她 小屋因為歡迎取用泡菜又送一碗十分熱的海帶湯最宜解熱與辣
住韓國街

因為歡迎取用泡菜
又送一碗十分熱的海帶湯
最宜解熱與辣
2016-12-11
$40 (Lunch)
  • 40元牛肉飯連湯
今晚同一個朋友去左食呢間韓國野食,因為都唔係太好餓,所以叫左兩個飯卷同炒粉絲。之前跟男友黎食過,覺得味道過得去。但今日再食覺得味道唔夠較淡。期間無甚麼特別到用膳完畢,店員收拾碗筷時,唔小心推跌左碟泡菜落地,醬汁四濺!我雙腿衣服手袋,朋友的白波鞋同鄰座食客的樂器完全沾上醬汁.... 當時店員同老闆娘都係度,唔多客人,但無人出過聲,店員只抹了抹地下,對我地幾個客人無問過一聲,無毛巾無紙巾俾我地... 呢啲係咩服務? 真係唔會再幫襯... 真係好差得經驗!
真係好差得經驗!
2016-11-01
$95 (Dinner)
2016-10-11 231 views
中學剛開始追韓星時,把有韓國街之稱的金巴利街視作聖地。可惜當時其實只有4、5間韓國餐廳和雜貨店,非常冷清。隨著韓風愈吹愈勁,這裡也多了些不同風格的韓國餐廳。今天誤打誤撞的走進這間小清新的韓食小店!冰涼的水冷麵一向是我的必點系列,雖然平常愛吃粗麵,但水冷麵的口感我在幾年前實在一試難忘。配合辣醬味道非常開胃,份量的確不算多,但作為下午茶是足夠的。如果水不夠還能自己加,很貼心!濃郁的卡邦尼包圍著韓式年糕,煙肉蘑菇使整體更香口惹味。難得胃口一向不大的朋友也不會覺得很滯,只是覺得年糕偏硬,不過韓式年糕本來就帶有這種特質卡邦尼的質感也調得剛剛好,平常超怕吃到很水的卡邦尼!平價的韓式美食雖不至於讓人驚艷,不過在這裡渡過一個下午還是很舒適。
韓式水冷麵
卡邦尼年糕
卡邦尼的質感也調得剛剛好,平常超怕吃到很水的卡邦尼!
Type of Meal
Tea
韓式水冷麵
2016-08-07 324 views
泡菜炒飯 $38.又一尖沙咀平價lunch地方❗️環境係ok既 不過就坐得逼左少少 食物質素就同價錢成正比 庶渣價錢係冇可能食到燒鵝味道😗😗😗.首先賣相平平 不過作為午餐我唔會咁高要求😂入口其實都ok既 幾濃既泡菜味 少少辣 不過炒得太濕啦 搞到1999咁😂😂😂d飯唔係一粒粒而係濕晒一舊舊既 仲有少量午餐肉作配料❗️仲有半熟蛋 蛋黃可以用黎撈飯🙋🙋🙋其實又冇其他人講到咁難食冇下次 不過麻麻地 夜晚未必會想食 不過快閃既午餐都ok既.另外仲有水提供仲有辣辣地既紫菜湯 如果對食冇乜要求又糧尾可以諗下..
泡菜炒飯 $38

$40 (Lunch)
I ordered a kimchi pork and tofu soup with rice for dinner. When it arrived, I had a bite of their tofu and realized that it was sour. Tofu isn't supposed to taste sour unless it's spoiled so I told the manager. Instead of thinking that it was an issue, the manager shrugged and told me "the tofu is supposed to be sour" then walked away . I started looking at other ingredients in the soup, only to find that a piece of tofu had mold in the corner and a piece of rice cake had black stuff in the mid
. I started looking at other ingredients in the soup, only to find that a piece of tofu had mold in the corner and a piece of rice cake had black stuff in the middle of it (probably gone bad).

Manager finally got some sense knocked into him and cancelled our kimchi soup order. He even tried to give us a new one but seriously, are you kidding me?

Don't go. Hygiene and service is nonexistent and food isn't that good anyway. There are better Korean places around.
2016-07-20 227 views
又來到食午飯時間, 今次由朋友帶路, 去一間佢食開的平靚正韓國小店!在韓國街 (即金巴利街) , 一間小小的店~ 真的非常不顯眼XDXD點了泡菜炒飯同泡菜豆腐鍋...兩個份量都超級大!!!!!!!基本上我們只KO了八成就飽了~自己的那份泡菜豆腐鍋真的超足料!!極多的泡菜、海鮮、滑豆腐! 雖然湯底很紅, 但味道不算非常辣, 是很香口的那種!用來配白飯, 大滿足!以後要吃泡菜豆腐鍋, 我只選這間店!!PS: 店主是韓國人, 好友善親切~~
點了泡菜炒飯同泡菜豆腐鍋...
兩個份量都超級大!!!!!!!
基本上我們只KO了八成就飽了~
自己的那份泡菜豆腐鍋真的超足料!!
用來配白飯, 大滿足!

以後要吃泡菜豆腐鍋, 我只選這間店!!

PS: 店主是韓國人, 好友善親切~~

$50 (Lunch)
今晚放工OT都比較夜,黎到尖沙咀穩好野食今日突然間心血來潮想食韓國野 ,尖沙咀要穩韓國野大家都知道要黎金巴利街道,好耐無黎這條街了,這條小街由街頭行到街尾,我唸二十個鋪位應該佔左有十幾間都係韓國餐廳黎既。街頭行到去街尾,我就選左間這間Roll & Mari的小店!!它有好多石鍋飯又有壽司揀,我就點左個Stone Pot rice bowl (石頭蟹子飯),我就加多左$6蚊配多個海鮮,這裡地方其實唔系好多個位,入到裏面全部都是年輕的女仔客比較多,裏面環境都是比較輕鬆熱鬧,又有輕快音樂,都幾適合大家傾計 。叫完野之後,好快就上一小碟Kimchi同一杯好細杯水,碟韓國泡菜好香好辣,這碟Kimchi就唔同我地普通吃到的,相對比較正宗!主角那石鍋飯幾分鐘就上檯喇,一個飯配兩隻汁,深紅色係甜辣汁,另外一支就系Seasame Oil 芝麻油,唔多似識講廣東話的老闆娘見我第一次黎,佢介紹完呢兩支汁就響櫃桶到拿一個鐵更好有心咁幫我撈飯,一路落汁就一路撈,她用英文問我是否要落多些酸辣汁,我話自己吃唔得太過辣,所以就唔需要落咁多,我有睇翻Openrice之前食客有講這間餐廳服務係一般的,不過我現在見到她
今晚放工OT都比較夜,黎到尖沙咀穩好野食
今日突然間心血來潮想食韓國野
Kimchi
石頭蟹子飯
。叫完野之後,好快就上一小碟Kimchi同一杯好細杯水
,碟韓國泡菜好香好辣,這碟Kimchi就唔同我地普通吃到的,相對比較正宗!主角那石鍋飯幾分鐘就上檯喇,一個飯配兩隻汁,深紅色係甜辣汁,另外一支就系Seasame Oil 芝麻油,唔多似識講廣東話的老闆娘見我第一次黎,佢介紹完呢兩支汁就響櫃桶到拿一個鐵更好有心咁幫我撈飯,一路落汁就一路撈,她用英文問我是否要落多些酸辣汁,我話自己吃唔得太過辣,所以就唔需要落咁多,我有睇翻Openrice之前食客有講這間餐廳服務係一般的,不過我現在見到她一路撈飯就覺得有一種好濃厚既家庭媽媽感覺,好滾動!!
 此外個飯非常之滾熱辣辣,但味道偏淡,可能係我自己要求落少左汁既原因,之後我梗係自己另外再補加多些汁啦,感覺味道就好好多,這個都是視乎你自己要點落的。所以感覺到有不一樣的體驗,但這次太飽所以我沒有試他們的韓國壽司喇!!
P.S
他們的水就唔係用普通的水喉水或者煲水,我見到到鋪內遠處有一台COWAY貴價高級的座地水機去提供溫水給食客的,由此可見這間餐廳其實都是幾注重細節的
,我有機會都會再黎試他們的韓式壽司呀!!
2016-01-06
Kimchi
2015-09-26 543 views
炸醬麵水汪汪咁勁難食 又無乜味 又汁又怪 完全5系食開果啲味另一樣叫左海鮮pancake得幾條葱 居然有素春卷味蘿蔔同青椒味好重我自問在家是但煎都好味過佢服務員 完全態度差問佢攞碗 佢黑面苗咀..打死5會再黎食

另一樣叫左海鮮pancake
得幾條葱 居然有素春卷味
蘿蔔同青椒味好重
我自問在家是但煎都好味過佢

服務員 完全態度差
問佢攞碗 佢黑面苗咀..

打死5會再黎食
炸醬麵 同海鮮pancake
2015-08-13 253 views
已經係第2次食呢間..因為水冷麵係香港冇咩地方有得食..就算有都未必好食..所以每次樣食水冷麵就會黎呢到食..登登登登..本身想嗌個有辣味既..但叫錯左冇辣..因為辣同唔辣都係差5蚊..如果中意酸既朋友可以叫呢款.. 食麵連埋d湯食真係好正..由其夏天.熱辣辣既天氣再食又凍又彈牙的..真係爽哂..呢個紫菜卷 就比較普通左少少..材料有 蛋,韓國火腿,菠菜,蟹柳,牛蒡絲,紅蘿蔔同酸瓜←好豐富可能因為佢呢間d麻油唔夠重手..正常韓國個邊係麻油咪重的
已經係第2次食呢間..
因為水冷麵係香港冇咩地方有得食..就算有都未必好食..
所以每次樣食水冷麵就會黎呢到食..
湯蕎冷麵
再食又凍又彈牙的..真係爽哂..
紫菜卷
呢個紫菜卷 就比較普通左少少..
可能因為佢呢間d麻油唔夠重手..正常韓國個邊係麻油咪重的
Other Info. : 呢間野比較細..如果成間計坐,到大概16-18個人..
2015-08-04
$138 (Dinner)
湯蕎冷麵
紫菜卷
  • 辣醬蕎冷輀
  • 炒年糕
2015-07-05 512 views
喺尖沙咀韓國街主打韓國壽司卷嘅小店。見係新嘢即管試吓!穩穩陣陣叫咗個韓式牛肉炒粉絲同一份自選三款口味嘅壽司卷。賣相一般,炒粉絲不油膩但味道偏淡,而且牛肉有平價火鍋牛肉嘅味道,麻麻地。三式卷有黃瓜菜卷、芝士午餐肉同蟹柳蛋卷,上枱時配上一碟已混了日式芥苿嘅鼓油,味道其實有點不配韓國壽司食法但壽司卷本身淡而無味所以唔點唔得。壽司卷嘅飯食得出唔係韓國米而且太乾身又配上一般片裝芝士,味道實在一般。很普通嘅食店但有家庭味道,這種水凖本人認為價格略為偏貴。
喺尖沙咀韓國街主打韓國壽司卷嘅小店。見係新嘢即管試吓!

2015-07-02
$150 (Dinner)
2015-07-01 408 views
今晚男友放假,他就想去食韓國菜,要食正宗的韓國菜就要去尖沙咀的韓國街【金巴利街】啦~因為要等我收工先去都已經係8:30pm,所以有啲韓國料理已經準備收工,心想行到街尾冇就算啦~點知就見到這間鋪,入面座的客人不多,而男友在門口睇啲餐單又唔太貴,咁就入咗這間鋪開餐。2個人叫咗3樣嘢食,"炸醬麵""牛肉鍋飯""泡菜肉餃子",“炸醬麵"真係好韓式,味道真如去到首爾街上的地道韓味,而“牛肉鍋飯"就真係落足料(辣辣地),男友話好味之餘,靜食啲料已經好飽和滿足,另外的“泡菜肉餃子"賣相OK,但相比較之下就未見出色。
牛肉鍋飯
2015-06-29
$110 (Dinner)
牛肉鍋飯