2022-09-24 228 views
[ Romanova Bakery ]係k11行街經過見到呢間店嘅pop up store,聲稱係全港獨家傳統東歐蛋糕店。件件蛋糕都好精緻😍買咗3件番屋企試吓。✿ Pistachio honey cake $68蛋糕味道唔會過甜,食到淡淡開心果味,開心果控要食👅👅✿ Honey cake berries $68呢款食落有d似cheese cake🤣🤣一層層layers做得好靚,食落口感豐富👍🏻👍🏻切開都唔會散,好西利😆✿ Chocolate cake $58面頭有脆nuts 嘅脆脆,仲有粒朱古力球🍫🍫呢款蛋糕質地較挺身,甜度都係剛剛好,唔會太甜。總結🫦呢款東歐蛋糕好特別,餅底&忌廉同平時蛋糕有所不同,口感特別。食得多連鎖店偶爾都可以試吓新口味😉😉✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Romanova BakeryIG @romanovabakery✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ Romanova Bakery ]

✿ Pistachio honey cake $68
蛋糕味道唔會過甜,食到淡淡開心果味,開心果控要食👅👅

✿ Honey cake berries $68

✿ Chocolate cake $58

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Romanova Bakery
IG @romanovabakery
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2022-09-18 218 views
今日去尖沙咀K11行街,經過見到Romanova Bakery有千層蛋糕,係我嘅最愛。因為無堂食只係得外賣,於是決定買一件返屋企試吓。開心果蜂蜜千層蛋糕/淨係睇顏色都已經夠吸引,係淡淡嘅天然綠色。蛋糕層比較特別,不是一般的千層蛋糕煎的餅皮,而是每一層都像餅底一樣,有點似餅乾。開心果cream 很出眾,當中的蜂蜜能帶出更濃郁開心果味,配搭不錯。整件蛋糕口感濕潤,連餅乾也有點濕;若果能加點煎餅皮或堅果,能增加口感更佳。雖然價錢偏貴,但相比一般蛋糕都比較大件。

開心果蜂蜜千層蛋糕/

淨係睇顏色都已經夠吸引,係淡淡嘅天然綠色。
整件蛋糕口感濕潤,連餅乾也有點濕;
若果能加點煎餅皮或堅果,能增加口感更佳。

雖然價錢偏貴,但相比一般蛋糕都比較大件。

Type of Meal
Other
2022-08-21 336 views
8月有家人生日,揀左呢間黎訂。Through website 訂左一個8吋 Pistachio Honey Cake,喺元朗廠取貨。取貨地點都算易搵,同近地鐵站,但環境就比較舊,走廊好多雜物。去到㩒門鐘,喺門口等 staff 拎蛋糕,佢地一早包裝好,所以好快拎到。但走左先發現佢地沒俾刀,唔知係佢地沒定點,不過訂大蛋糕通常都會俾把膠刀。Honey Cake 黎講佢好實身,口感有啲硬同乾。開心果既味道唔濃,但同蜜糖係夾既。如果連嗰面既開心果碎一齊食,開心果味就夠,整體好食啲,但係佢開心果碎比較少,如果多啲開心果碎,味道會好好多。生果就主要係裝飾,正常。整體就不過不失,無論質感同味道都可以更好。

Pistachio Honey Cake

整體就不過不失,無論質感同味道都可以更好。
2022-08-20
Delivery
由俄羅斯人主理❤️推薦‼️😍- 𝙷𝚘𝚗𝚎𝚢 𝚌𝚊𝚔𝚎🍯蜂蜜蛋糕喺俄羅斯好出名,亦係四款口味我最中意既🤤圖一中咁靚既蛋糕切面就係佢黎,餅皮碎夾住蜂蜜忌廉,食落香甜蜜糖味滲出,口感好似木槺布甸咁軟滑𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢🤍重點係唔會好甜好膩!𝙼𝚞𝚜𝚝 𝚝𝚛𝚢😍𝚢𝚞𝚖𝚢𝚞𝚖~♡︎- 𝙲𝚊𝚛𝚛𝚘𝚝 𝚌𝚊𝚔𝚎🥕紅蘿蔔蛋糕喺香港唔常見,因該應該都冇咩人會想試😂但食落好有驚喜🤩‼️唔會食到紅蘿蔔既草青味,其實連紅蘿蔔既味都唔太出~唔講都未必會知佢有加🥕😂反而係好香既肉桂味,蛋糕本身好夠濕潤,口感好似𝚖𝚞𝚏𝚏𝚒𝚗,每啖都食到粒粒合桃,幾好咬口,依款我都好中意,好特別好好食😋!- 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝚌𝚊𝚔𝚎🍫朱古力蛋糕食落好𝚖𝚘𝚒𝚜𝚝好軟熟,朱古力味好香好濃郁😍夾住既忌廉同樣好𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢!面層會有塊朱古力脆片,令整體食落有番啲口感,而且佢甜度啱啱好,唔會愈食愈漏👍🏻- 𝙲𝚊𝚛𝚊𝚖𝚎𝚕 𝚌𝚊𝚔𝚎 🍰焦糖蛋糕其實就係拿破崙蛋糕,脆脆既酥皮每層都夾住𝚝𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖~味道香甜濃郁👍🏻但相比另外三款就會偏向甜啲~✨整體黎講依間既蛋糕絕對值得買黎試下,首先每款蛋糕既賣相都好靚,而且口味各有特色亦好高質!😍一個價錢可以試

由俄羅斯人主理❤️推薦‼️😍

- 𝙷𝚘𝚗𝚎𝚢 𝚌𝚊𝚔𝚎🍯

- 𝙲𝚊𝚛𝚛𝚘𝚝 𝚌𝚊𝚔𝚎🥕

- 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝚌𝚊𝚔𝚎🍫

- 𝙲𝚊𝚛𝚊𝚖𝚎𝚕 𝚌𝚊𝚔𝚎 🍰

✨整體黎講依間既蛋糕絕對值得買黎試下,首先每款蛋糕既賣相都好靚,而且口味各有特色亦好高質!😍一個價錢可以試晒四款口味嘅蛋糕,食完真係特別滿足😆

🍴𝚂𝚒𝚐𝚗𝚊𝚝𝚞𝚛𝚎 𝚚𝚞𝚊𝚛𝚝𝚎𝚛 𝚌𝚊𝚔𝚎 𝟾’

📍𝚁𝚘𝚖𝚊𝚗𝚘𝚟𝚊𝚋𝚊𝚔𝚎𝚛𝚢
2022-08-09 349 views
😯另一半放工外帶甜品回來😬又試新嘢🍰👏🏼天氣咁熱...🤔都唔需要放雪櫃? 真有點懷疑?😅想試試新鮮口感,速食晚飯快試新甜品😛兩款口味.. 原味拿破崙及開心果蜜糖蛋糕🤨切開少件先試試口感🙄但感覺像熱得溶化濕軟?$68一件的開心果蜜糖蛋糕,不覺得有什麼驚喜?至於拿玻崙... 同樣是吉士打醬比較濕溶,而且質地係軟身酥皮鬆化那隻?不是傳統的鬆脆口感🙄吃著又濕又溶的custard入口很膩滯感覺,還是不太懂得欣賞?🤥結果嚐一口後都係放進雪櫃雪了一整天,讓蛋糕雪實一些才吃,始終喜歡厚實質感🍰雪凍後有啲似New York cheesecake口感😅😓總括來說,試一次就夠😒價錢貴得來又不是想像中那般好味...有點不值!🙄

原味拿破崙

開心果蜜糖蛋糕

2022-08-06 283 views
從未去過東歐,但曾到訪其他歐洲地方,總覺得外國的甜品樣子很美但高甜度不是香港人接受到。不過既然東歐少見的特色店,即管嘗試。在K11見到電梯旁這間店,事實上K11成層有不同蛋糕店,睇過哂都選擇試這間是因為本人很喜歡拿破崙蛋糕,所以想試下東歐拿破崙是怎樣。是次買了:拿破崙蛋糕蜂蜜蛋糕雜莓千層東歐朱古力蛋糕意外地唔會太甜不特止,正確來說微甜不膩,口感豐富鬆化,幾好食。果然是signature cake.不知k11是長久店還是有限期pop up store, 遇到試下的確唔錯
拿破崙蛋糕
蜂蜜蛋糕
雜莓千層
東歐朱古力蛋糕

果然是signature cake.
2022-08-05
Delivery
📍「Romanovabakery」- IG shop今次屋企人生日,👧🏻揀咗備受好評嘅 @romanovabakery 出品嘅東歐蜂蜜蛋糕🎂,等👧🏻👦🏻食完再話俾大家聽味道如何🤤🍴 Honey Square Cake (15cm x 15cm)💰HK$198✨推薦指數:8.5/10佢哋嘅蛋糕由俄羅斯🇷🇺師傅主理,採用少甜少油低糖配方,好味得嚟又少罪惡感😆😈係金黃色嘅餅乾碎加乾咗嘅朱古力醬,外表雖然唔係好花巧,但係四四方方、層層分明好吸引🤩🍰東歐蜂蜜蛋糕係蛋糕同蜂蜜忌廉一層一層咁整🍰,好有層次感‼面層鋪滿餅乾碎同朱古力🍫,好吸晴🤩📸食落蛋糕口感比較乾身扎實,蜂蜜忌廉嘅口感好幼滑,亦有濃濃嘅蜂蜜香🍯,但唔會太甜🤤蛋糕同忌廉嘅厚度岩岩好,食落唔會太膩,仲有少少像木槺布甸咁😆😋有機會仲想試埋其他蛋糕🤤大家有興趣記住快啲去佢嘅IG睇下有咩中意食嘅甜品🥰😍😋🛒佢哋仲有pop-up store 係K11 Art Mall同元朗Yoho Mall,非常方便🛒🛍🤗
📍「Romanovabakery」- IG shop

💰HK$198
✨推薦指數:8.5/10

有機會仲想試埋其他蛋糕🤤
大家有興趣記住快啲去佢嘅IG睇下有咩中意食嘅甜品🥰😍😋🛒

2022-07-27 230 views
蜂蜜千層蛋糕($48)賣相:🐧🐧味道:🐧🐧蛋糕用純白紙盒包裝,盒內蛋糕並未特別固定或分隔開,需要小心拎取被免造型受損。蛋糕呈長方狀,尺寸約一手掌長,表面並未有特別裝飾或設計。蛋糕由蜂蜜蛋糕和忌廉相間組成,約三至四層左右,從側面看層次尚算分明。味道方面,蜂蜜蛋糕偏乾欠軟嫩,蜂蜜味還好,香味偏淡,甜度一般。忌廉則略嫌厚膩,口感柔滑度一般,甜度略甜。外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧🐧在假日下午4點幾前往購買,無需排隊,即買即包裝。🐧❤️結語:蛋糕質素中下,有點失望。
蜂蜜千層蛋糕($48)

賣相:🐧🐧
味道:🐧🐧

蛋糕呈長方狀,尺寸約一手掌長,表面並未有特別裝飾或設計。

忌廉則略嫌厚膩,口感柔滑度一般,甜度略甜。

外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧🐧

在假日下午4點幾前往購買,無需排隊,即買即包裝。

🐧❤️結語:蛋糕質素中下,有點失望。

2022-07-24
Type of Meal
Tea
2022-07-25 169 views
路經K11,都多多地人圍住,又見有人一次買三件🍰傳統拿破崙蛋糕 (軟) $48,跟,試一試先😎第一次見拿破崙表明係軟身,究竟同平日個d有咩分別呢🧐? 呢個cake 好多層餅皮,鬆化酥軟,中間填滿吉士,想切開慢慢食,結果碎晒😆如果夾間有生果,口感會豐富d,依家有少少單薄。

第一次見拿破崙表明係軟身,究竟同平日個d有咩分別呢🧐?

如果夾間有生果,口感會豐富d,依家有少少單薄。

2022-07-22 1134 views
今日我專程去左Romanova Bakery 買左個Combo Set B 返屋企食,依間蛋糕店主打東歐蛋糕,係香港黎講,算好少見。🍰開心果味蜂蜜千層蛋糕依個蛋糕既開心果味幾特出,蜂密既甜味就偏淡,千層蛋糕入口比較有質感,唔會一陣風咁。🍰朱古力蛋糕上面有層厚厚既朱古力醬,味道唔算太濃味,份量都好夠。🍰紅蘿蔔蛋糕依個蛋糕既味道偏甜,有淡淡既蘿蔔香味,算係幾有特色。依家要係星期日至四買依個set 先有特價($160,原價$184),如果想試東歐蛋糕既朋友不妨買件返去試。佢地仲有好多充滿驚喜嘅俄羅斯特色蛋糕🌐K11 Art Mall, B2🌐Yoho mall 1, G001,Co:nfect Store#香港蛋糕店 #香港烘焙 #香港甜品 #hkbakeryshop #romanovabakery #hkbakery #西式糕點 #k11artmall #k11artus #k11restaurant #蛋糕控 #香港蛋糕關注組 #香港甜品推薦 #香港甜品小店 #ootd #bestoftheday #甜品關注組 #hkmicroinfluencer #hkfoodblog #hkfoo

🍰開心果味蜂蜜千層蛋糕

🍰朱古力蛋糕
上面有層厚厚既朱古力醬,味道唔算太濃味,份量都好夠。

🍰紅蘿蔔蛋糕
依個蛋糕既味道偏甜,有淡淡既蘿蔔香味,算係幾有特色。

佢地仲有好多充滿驚喜嘅俄羅斯特色蛋糕

🌐K11 Art Mall, B2
#香港蛋糕店 #香港烘焙 #香港甜品 #hkbakeryshop #romanovabakery #hkbakery #西式糕點 #k11artmall #k11artus #k11restaurant #蛋糕控 #香港蛋糕關注組 #香港甜品推薦 #香港甜品小店 #ootd #bestoftheday #甜品關注組 #hkmicroinfluencer #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodielife #hkfoodstagram #hkfoodie #hkkol #hkfood #hkdessert #慶生蛋糕 #k11musea #k11musea美食 #尖沙咀甜品
2022-07-13 200 views
諗住行過路過就唔好錯過見到咁多人排隊,心諗一定係好嘢啦!咁難得出到去又遇到新嘢,所以我都唔想錯過,選擇困難之下就買左一件拿破崙蛋糕同一件木糠蛋糕。返到屋企已急不及待即刻試試。木糠蛋糕,好實,唔係我印象中嘅木糠蛋糕,失望拿破崙蛋糕只係一件好普通嘅拿破崙cake ,只係佢層興層之間嘅cream 無咁膩,唔會好甜,完!兩件cake差唔多成百蚊,真心唔識欣賞,失望或者今次試錯嘢,或者試cake 至係佢哋餅店嘅重點掛。不過應該都唔會有下次
諗住行過路過就唔好錯過
見到咁多人排隊,心諗一定係好嘢啦!

返到屋企已急不及待即刻試試。

木糠蛋糕,好實,唔係我印象中嘅木糠蛋糕,失望

兩件cake差唔多成百蚊,真心唔識欣賞,失望

2022-07-05 166 views
一心好想食拿破崙蛋糕🍰 比我搵到喺K11 art Mall 地B2見到呢間主打食拿破崙蛋糕嘅cake popup store🥳 佢有好多款唔同味嘅拿破崙,件件都勁吸引😍 仲有分喺soft 嘅定係正宗脆皮嘅🤭 本身都想揀店員推界隻soft 嘅嚟試下,睇落有啲似木糠布甸🍮 但比我見到隔離有呢個寫住「朱古力花生醬焦糖拿破崙」😍😍😍 即刻揀都唔洗揀😌 呢隻係脆皮正宗嗰隻酥皮層🥐 一個都有手掌✋咁大隻,有四層好厚😳,面頭嗰層仲要勁厚醬,一咬落去有少少拉絲效果🙈 焦糖味好重,加埋花生醬嘅味整體又唔會死甜😋 個酥皮做得超好食,每塊都勁香脆🥨 而且牛油味豐富🧈 一個人自己食吓食吓食晒成舊都冇覺得好溜,只係覺得好夠飽,下次一定會試埋soft 嗰隻拿破崙,太好食喇🥹$55/ 件好值得👍🏻

$55/ 件好值得👍🏻
2022-07-03
Delivery
$55 (Dinner)
  • 拿破崙
2022-05-23 302 views
由俄羅斯人親手製作嘅傳統蛋糕🍰真係一吃難忘🥳 呢個係「俄式蜂蜜千層蛋糕」,裏面有好多層薄薄嘅蛋糕,一層一層夾著輕盈幼滑嘅奶油餡💗入口滲着清甜嘅蜂蜜香~甜度非常恰好!讓人一口接一口,唔小心差啲成個食晒😆蛋糕頂仲用咗新鮮士多啤梨丶無花果丶Blueberry⋯做裝飾 🥳酸酸甜甜嘅水果粒,跟清香細膩嘅蜂蜜蛋糕🍰超絕配!

2022-05-06 227 views
蛋糕就食得多,但東歐蛋糕就真係未食過🙈最近試咗呢間由俄羅斯人主理嘅蛋糕店Romanova Bakery,蛋糕店位於元朗,主打東歐蛋糕,以少甜少油及羅漢果糖製作出與眾不同又健康嘅蛋糕。🍰原個東歐方型蜂蜜蛋糕($198/ 15 x 15 cm)呢款東歐千層蛋糕餅皮酥脆,每層以蜜糖及奶油相隔,奶油口感軟滑,帶有蜜糖香,質感濕潤唔乾,入口清香微甜且層次豐富,唔會覺得膩😋感覺似木糠蛋糕與拿破崙千層酥嘅混合版😆估唔到第一次食就愛上😌

🍰原個東歐方型蜂蜜蛋糕($198/ 15 x 15 cm)

Delivery
朋友都未試過俄羅斯蛋糕,決定拎去野餐一齊同朋友開心share😆蛋糕附送蠟燭仲可以同今個月生日嘅朋友慶生🎂💕上店舖自取蛋糕,仲見到原來係俄羅斯女生人手整嘅,真係夠晒誠意!👍🏻🍰Fresh mixed berries ($398 size 6’)蛋糕味道唔會太甜,口感就好似食木糠布甸咁,仲充滿住濃郁嘅蜂蜜香味🍯平時朋友食蛋糕食兩啖就會覺得好膩,但呢個千層餅皮之間夾住嘅奶油同蜂蜜,完全唔Heavy,配埋鮮甜嘅水果🫐🍓🍒原個蛋糕五個女仔都可以食得晒😋呢間店舖仲有最出名嘅signature quarter cake (honey, caramel, carrot, chocolate),一個蛋糕四個味道,可以一次過滿足晒唔同朋友嘅口味🤤👍🏻如果大家想訂蛋糕慶祝生日🎂Romanova bakery都係一個唔錯嘅選擇💗