首先點咗個千層麵,再嚟水牛城雞翼覺得$88得五(細)隻真係小貴 再點咗個french toast (因為我哋帶咗狗仔所以坐outdoor好熱) 千叮萬囑同咗個staff講 我哋食咗主食先入嚟拎結果第一樣上菜就系甜品🫤🫤🫤我仲要特登提佢佢都拎出尼。呢下真係令到我覺得冇下次。食物幾好食的,今日都有個男staff好幫手呀,好主動斟水俾啲狗仔,見到有其他留言話服務一般其實都睇得出點解🙂總結唔打算回頭。
2024-10-05 1461 views
我不在乎是誰開的店,也不在乎別人的評價,我只是一個美食愛好者。可是這次的體驗實在是太差了,首先服務不好,有位留鬍子的侍應生感覺很不樂意服務客人,我一直招手他都假裝沒看見。好不容易才點到餐,卻又等了好久才上菜,時間一點一點在浪費。肉醬芝士千層麵 $158性價比不高,醬是甜的和有種不新鮮的蕃茄醬味,千層麵就軟了一點,應該是焗的時間不恰當吧。個人覺得不合格,有點像超市能買到的急凍意粉,誠意久奉。鮮豆腐慕絲撻 $58撻的尺寸比想像中細小,這樣卻賣$58有點不合理。撻皮不脆,應該是放久了吧,口感有點像紙皮。黑芝麻慕絲過份地甜,吃後令人喉嚨有點不適。成份有豆腐但沒有吃到豆腐味,只有極甜的黑芝麻味。個人不會再光顧,味道和服務不合格,唯一好處是沒太多客人可以慢慢坐。

肉醬芝士千層麵 $158

鮮豆腐慕絲撻 $58

2024-10-01
$250 (Tea)
幫襯過幾次,食物質數係幾好,menu會大約半年轉吓,由小食、主菜到甜品,都幾好食。但係價錢唔平,而且份量都唔算好飽。可能呢間餐廳有明星開,主力靠Fans嚟幫襯,唔憂做。嚟過幾次都冇食評最終忍唔住,係因為覺得服務質素越嚟越難以接受。多數我放工嚟食,餐廳收9pm,8:15pm last order都算,試過幾次8:30pm 我都未食完,職員就想收咗我碟嘢,我快快脆食完,8:45pm都未到啲員工就連我隻水杯都收埋。通常啲職員無嘢做,就係三兩個圍埋喺度玩電話,個洗手間甚至嗰塊門擋布,污糟到我掂都唔想掂。最近一次最離譜,都知成日有啲item會賣晒,我問職員有乜嘢係sold out ,佢叫我自己出cashier睇,真係嬲咗。其實間餐廳食物、環境、咖啡都幾好,我都仲想嚟幫襯,但係次次嚟親都俾啲職員搞到一肚氣!

2024-08-18
2024-08-22 1636 views
環境舒適,可以另人好放鬆。相比最初開的時候,大樹前的坐位更舒適,換了張再大些的抬,叫多幾款食物都冇問題。Vongole既意粉口感一流,蜆大大隻,十分肥美,鮮味,白洒汁亦非常好。Aglio Olio既意粉同樣出色,口感一流,蒜味同攖花蝦好香,大蝦又鮮甜又彈牙,係食過最好既蝦意粉。甜品 - 枯山水就像一件藝術品,芝麻和豆腐非常match, 亦唔會太過甜,餅底亦做得好好。呢個環境同食物質素來說,價錢亦唔算貴。staff既服務亦不錯,特別喜歡每次叫Hojicha 的拉花都唔同,亦拉得好靚。Hojicha 味道亦很好。唯一少少意見,冷氣比較大,如果夏天著背心,短袖,帶件外套比較好。
呢個環境同食物質素來說,價錢亦唔算貴。
  • 枯山水
  • 香蒜橄欖油虎蝦意粉
  • 香蒜白酒蜆肉炒意粉
2024-08-02 1925 views
同朋友lunch time過嚟試吓一間充滿大自然風既餐廳。今日轉左新menu, 即刻叫一個香辣蒜油大蝦意粉,再加個招牌辣蒜香草烤雞加多個甜品枯山水同杯Ice latte試吓😋再加上要支持柳闆💪🏻先黎一杯冰凍Ice Latte門口嘅原木長凳已經好靚,遲啲冇咁熱,一定要嚟試吓坐喺度飲咖啡“枯山水”好好食,唔太甜,唔太好甜品嘅我都成個食晒😋招牌香草烤雞新出品香辣蒜油大蝦意粉,少少辣好惹味大蝦好彈呀👍🏻👍🏻裹面個裝修真係好靚,加上下晝有陽光曬入嚟,好舒服❤️

先黎一杯冰凍Ice Latte

“枯山水”好好食,唔太甜,唔太好甜品嘅我都成個食晒😋

招牌香草烤雞

新出品香辣蒜油大蝦意粉,少少辣好惹味大蝦好彈呀👍🏻👍🏻

裹面個裝修真係好靚,加上下晝有陽光曬入嚟,好舒服❤️
2024-08-01
$200 (Lunch)
  • 辣蒜香草烤雞
  • 香辣蒜油大蝦意粉
  • 枯山水
2024-07-08 1862 views
早排終於有機會嘗試呢一間人氣咖啡店。佢嘅裝修將大自然同藝術融為一體,未入門口已經見到佢哋入面有棵好大嘅樹,同事都採用咗落地玻璃去吸光,未坐低已經覺得好舒服。因為已經食咗嘢,所以今次過嚟就淨係試吓佢哋嘅甜品,發現佢哋嘅甜品原來唔係固定Menu,係會經常改動嘅Seasonal Menu。🍨首先介紹咗右邊呢個先,食落就大概好似芝麻味嘅芝士撻咁樣。芝麻味為主抹茶味為副,芝士都唔會話好嬲,係一道值得推介嘅甜品。🍰至於左邊就係以柑桔味為主嘅芝士撻。上層好似蛋糕咁嘅口感,下層就有少少似芝士泡芙。整體都算唔錯,不過呢個會輕微偏甜少少。🍊

2024-06-26 1690 views
卡邦尼意粉 $148材料用咗意式煙肉及風乾火腿,煙肉半肥瘦,帶有少少鹹香,一啲都唔肥膩,有肉質 😋 火腿,薄薄一片,脆卜卜,就咁食會有啲鹹,將佢撈返成個意粉一齊食,攞返平衡就啱啱好了麵條幼細,少少硬身,有咬口唔會好軟,掛上日本蛋蛋汁,每條都好分明,好好食。😋法式焦糖吐司配雪糕 $88吐司外層包咗焦糖,外脆內軟,面層淋上朱古力醬同杏仁碎,雪糕口味係雲呢拿,而伴碟配上士多啤梨同藍莓,份量好大,都食唔晒🫢Cappuccino $40Dirty $35Cold Brew Rose $70咖啡正常發揮,當中cold brew rose 最特別🌹玫瑰茶+冷萃咖啡(nutty)+蜜糖隱約有少少酒味回甘
卡邦尼意粉 $148
材料用咗意式煙肉及風乾火腿,

法式焦糖吐司配雪糕 $88

Cappuccino $40
Dirty $35
Cold Brew Rose $70
咖啡正常發揮,當中cold brew rose 最特別🌹
玫瑰茶+冷萃咖啡(nutty)+蜜糖
隱約有少少酒味回甘
法式焦糖吐司配雪糕
Cold Brew Rose
法式焦糖吐司配雪糕
Cold Brew Rose
2024-03-30 1996 views
一開始要walk in要排隊入座,內籠設計有心思,真係放左一棵樹係中心做裝飾,無論係咪柳柳粉,都會想打個卡影下相。但係野食價錢就偏貴,而且冷氣好凍,座位又少,想飲住咖啡坐足一個下午就無可能了。
身為柳柳粉,點都要嚟柳闆嘅Cafe「#根」食嘢😻!環境同食物唔單止好適合打咭,食物質素亦都有水準🤤😋我哋叫咗1碗沙律+2款甜品+2杯飲品:🥗#煙三文魚牛油果碎蛋沙律:基本上都算係我鍾意食嘅嘢撈埋一齊😹 碎蛋其實半熟蛋,但咁樣唔洗撈多重沙律醬反而健康啲🤭 本身係配柚子醋汁,但我本身唔鍾意柚子味,問店員話可以轉黑醋,呢個位對我嚟講係加分位🥰🍰#苔玉:用嚟打咭一流🤩!開頭以為係綠茶味,但其實係朱古力味😆 我覺得鍾意食朱古力嘅朋友都可以一試🙆🏻‍♀️🥪#法式焦糖烤吐司配雪糕:甜品嚟講都幾飽肚,叫多個主食嘅話相對會太飽。如果肚餓想食個甜品做下午茶,呢個份量應該會啱你😉🍵#午夜抹茶:(唔知點解我見到杯嘢,就諗起 #坐看雲起時 🤣)作為抹茶控兼咖啡控、又鍾意打咭嘅我,當然要點返杯名物😝 除咗抹茶同咖啡,仲有竹炭同奶,望落去都已經好有層次😻 我覺得幾好飲,但係貴咗啲🥲 ☕️#Dirty:朋友揀咗杯Dirty,望落比例都平均😉下次會再嚟試吓其他嘢~~😊

我哋叫咗1碗沙律+2款甜品+2杯飲品:

法式焦糖烤吐司配雪糕

午夜抹茶(前),Dirty(後)
☕️#Dirty:朋友揀咗杯Dirty,望落比例都平均😉

下次會再嚟試吓其他嘢~~😊
$200 (Lunch)
苔玉
午夜抹茶(前),Dirty(後)
  • 午夜抹茶
2024-01-13 1592 views
#胃在啟德 #胃在cafe💗➋⓪➋➍ 第☝🏻𝓅𝑜𝓈𝓉 ✨「🪵†♄€ ☈⊙⊙†🪵」好耐都冇po呢個 IG🤣首先係因為懶,其次係冇食到啲令我好驚艷到要開個post寫佢去咗啟德食飯咁多次第一次試呢間the root,聽講係Mirror開嘅,現場果然好多食客都係Mirror粉絲,對於呢啲餐廳一開始都冇抱太大期待,但味道真係比想像中好,佢個青醬意粉texture同埋粗幼度啱啱好,唔會過於油膩,而燒春雞好香口,有淡淡地嘅辣味,非常惹味。朱古力牛奶味偏重,整體價錢都小貴,兩個人食lunch都要四百幾。店舖環境都幾特別,好大個樹幹🤣🪵就係坐窗邊太陽有啲曬冇窗簾之外,其他都幾好👍🏻😽-青醬意粉($148)辣蒜香草烤雞($188)巧克力($55)
#胃在啟德 #胃在cafe
💗➋⓪➋➍ 第☝🏻𝓅𝑜𝓈𝓉 ✨「🪵†♄€ ☈⊙⊙†🪵」

青醬意粉($148)

辣蒜香草烤雞($188)

巧克力($55)
大自然森木系咖啡店—根,店舖以全落地玻璃裝修設計,令室內彩光度十足,店內樓底高,有一棵豎立既大樹根,配上一幅大藝術牆壁,帶比人一種好療癒嘅感覺🌳 食飯方面,價格雖然屬於偏高,但質素無令人失望,例如卡邦尼意粉,以天使麵做麵底,採用日本蘭王雞蛋,配上煙肉粒、烤到香脆嘅意大利火腿,油脂口感豐富好味道🥚 而其中一款吐司選用棉滑既馬斯卡彭芝士醬,微酸而有濃郁奶香,味道亦非常唔錯~ 整體而言,咖啡店帶比人一種放鬆心情既感覺,而且食物咖啡水準亦相當唔錯🍵
  • 卡邦尼意粉
2023-11-23 1653 views
應該唔少人都知呢間係Jer開既咖啡店,地方細細座位唔多,但主題性黎講特別既🤫▪️慢煮雞胸沙律 配紅桑子醋汁(7/10)💲88雞胸慢煮過後軟嫩,配上個紅桑子醋真係幾酸,夠曬清新醒胃🥗▪卡邦尼意粉(6.5/10)💲148採用日本蘭王雞蛋,色澤真係好搶眼,蛋香濃郁🍳意式煙肉粒既油脂香唔錯,不過塊意大利火腿烤烘到硬身,單食的話實在太鹹,我哋都淨返佢喺度,唔加好過加🫣意粉係幼身既天使麵,但算係掛到蛋漿,另外黑椒味都幾濃😅整體份量比較少🤏🏻▪️ 苔玉(6/10)💲78有隻小甲蟲係青苔上面,打卡黎講唔錯🐞主題係朱古力慕絲同埋蛋糕,中間會係士多啤梨軟心,但大概雪左一段時間,質感比較實的的,個底係偏硬既朱古力脆脆🍫▪️ 焙茶(7/10)💲50 (Hot)入口都順滑既,茶味亦都可以☕️🔎 整體評分(6.5/10)

▪️慢煮雞胸沙律 配紅桑子醋汁(7/10)💲88

慢煮雞胸沙律 配紅桑子醋汁

雞胸慢煮過後軟嫩,配上個紅桑子醋真係幾酸,夠曬清新醒胃🥗

▪卡邦尼意粉(6.5/10)💲148

▪️ 苔玉(6/10)💲78
苔玉

▪️ 焙茶(7/10)💲50 (Hot)

入口都順滑既,茶味亦都可以☕️

🔎 整體評分(6.5/10)
慢煮雞胸沙律 配紅桑子醋汁
千辛萬苦,終於食到根🥲。上次黎,發現佢竟然有落場時間,行到身水身汗嘅我,今次睇準lunch後過黎,終於入到去啦🥰。其實環境算係幾舒服,餐廳正中間有棵大樹,呼應返餐廳名“根”呢個主題。”大樹下”呢個景點,當然好好打卡啦😊,但想坐得舒服,都係坐返另一邊嘅四人雅座好啲啦🙈。⭐️慢煮牛頰肉肉醬意粉呢個意粉,都幾好味,牛肉味都幾濃,茄汁都唔會話好假,整體係好食。以一個打卡餐廳黎講,佢算係超額完成。⭐️牛油果堅果碎吐司基本配置,真心係好基本,物如其名,就係牛油果加吐司加堅果碎。佢又唔係唔好食,但就普通左啲啲,屋企都會整到嘅簡單食譜,賣$148都幾貴😅。本來仲想試下好signature嘅甜品,點知話無😅。客人基本上都係鏡粉😂,睇身上嘅衣物同帶黎打卡嘅公仔,都好明顯分辨到。佢又唔係唔好食,但真係搵唔到記憶點。作為fans,黎支持下都ok嘅。但作為食客,又好似去一次就夠😅。
千辛萬苦,終於食到根🥲。

⭐️慢煮牛頰肉肉醬意粉

⭐️牛油果堅果碎吐司

本來仲想試下好signature嘅甜品,點知話無😅。
佢又唔係唔好食,但真係搵唔到記憶點。
作為fans,黎支持下都ok嘅。
但作為食客,又好似去一次就夠😅。

柳柳粉唔可以唔幫襯嘅打卡cafe!Cafe以大自然為主題 有室內同室外座位室內座位有bar枱/普通座位同樹幹位~Idiot當日星期日1點去到 等咗半個鐘 咁啱坐到樹位 好chill!-👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選❤️‍🔥辣蒜香草烤雞 (半隻) 配薯菜 $168辣蒜汁係BB辣程度 幾惹味雞皮非常香脆 肉質好嫩滑😋沙律菜幾新鮮 配上黑醋汁好開胃薯條金黃唔會油整體好唔錯👅👅❤️‍🔥苔玉 $78賣相好吸引 最頂有隻紅色朱古力小甲蟲最外層係啲抹茶味嘅蛋糕碎 好似青苔咁😝裡面層「泥」係朱古力mousse 同朱古力海綿蛋糕 朱古力味超級濃!最中間有嚿士多啤梨軟心 口感QQ 有啲似麻糬😻口感好豐富~❤️‍🔥仙人掌 $68賣相一樣好可愛😻入面係榛子味mousse 同樣好濃好順滑~底層係朱古力+焦糖醬嘅撻 朱古力味勁濃 而且好脆!不過個撻底有啲難切~-👩🏻‍🍳Idiots食過就算⚡️卡邦尼意粉 ($148)同一般卡邦尼唔同 蒜味偏重中間有隻橙色嘅日本蘭王蛋 撈埋意粉之後每啖都有蛋黃味 幾正但意大利火腿有啲過鹹😶
柳柳粉唔可以唔幫襯嘅打卡cafe!
Cafe以大自然為主題 有室內同室外座位
室內座位有bar枱/普通座位同樹幹位~

👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選

整體好唔錯👅👅

❤️‍🔥苔玉 $78
賣相好吸引 最頂有隻紅色朱古力小甲蟲
最外層係啲抹茶味嘅蛋糕碎 好似青苔咁😝
最中間有嚿士多啤梨軟心 口感QQ 有啲似麻糬😻口感好豐富~

❤️‍🔥仙人掌 $68
賣相一樣好可愛😻
入面係榛子味mousse 同樣好濃好順滑~
底層係朱古力+焦糖醬嘅撻 朱古力味勁濃 而且好脆!
不過個撻底有啲難切~

👩🏻‍🍳Idiots食過就算

⚡️卡邦尼意粉 ($148)
同一般卡邦尼唔同 蒜味偏重
中間有隻橙色嘅日本蘭王蛋 撈埋意粉之後每啖都有蛋黃味 幾正
但意大利火腿有啲過鹹😶
2023-10-22
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2023-10-15 1271 views
啟德tree根root cafe是藝人呀jer 的餐廳環境裝潢相當有心思 亦設有不少打卡位可惜虛有其表 質素絕對有改善空間⍥ 煙三文魚牛油果沙律碎蛋沙律配黑醋汁 ❙ $98接近一百元的沙律 份量不多重點是 煙三文魚是能吃到腎結石的死鹹程度不想浪費也只好浪費碎蛋?就是對半切的無味蛋沙律菜尚算新鮮爽脆配上在碗底的黑醋汁(我還以為沒有醬汁)嗯~我覺得⋯不划算到極致⋯⋯⍥ 香蒜白酒蜆肉意粉 ❙ $158挺香的意粉 有蒜香也有酒香意粉帶點口感 蜆肉都是大的鮮的辣味點到即止 有一口接一口的衝動⍥ 招牌辣蒜香草烤雞 配 薯條(半隻) ❙ $188半邊烤雞沒有太多脂肪雞皮微脆香口 肉質部分好壞參半某部分乾乾的硬硬的 少失望 帶點小刺激的辣度反而薯條很讚 份量又多放置一段時間還保持到香脆大慨炸前有先裹上炸粉 雖然好吃 但我感覺到油膩⍥ 仙人掌 ❙ $68他們家的甜點都長得精緻可愛 嚴選後 仙人掌跑出可惜討好的賣相卻只有外表沒有看說明 也不知道內部為榛子朱古力慕絲底部以朱古力脆脆為泥土但不脆不香且偏硬 藏著焦糖醬的地方甜度稍高但整體是可接受範圍美中不足作為結尾 開不了心
啟德tree根root cafe

接近一百元的沙律 份量不多
重點是 煙三文魚是能吃到腎結石的死鹹程度
不想浪費也只好浪費
碎蛋?就是對半切的無味蛋
沙律菜尚算新鮮爽脆配上在碗底的黑醋汁(我還以為沒有醬汁)
嗯~我覺得⋯不划算到極致⋯⋯

⍥ 香蒜白酒蜆肉意粉 ❙ $158