2017-06-06 221 views
是晚去完沙螺洞睇螢火蟲後來到呢到都9點過外, 朋友點名到呢間餐廳食晚飯, 門面跟一般茶餐廳無咩大分別, 初時只以為是價錢和夠,碟頭關係, 但見到餐牌後都有些特色, 我點了個吉列豬扒蛋包飯, 有湯, 有餐飲都係50蚊, 真係唔貴, 餐湯係薯忌簾入口滑流, 而蛋包飯上咖喱很香很惹味吉列豬排又配沙律菜賣相都加分, 食落又唔會覺得好肥膩, 唔怪得朋友推薦, 值得再來。朋友話呢到經常要等位, 所以要尼呢到要預早少少, 唔係會餓親。
紫薯忌廉湯
吉列豬排蛋包飯
2017-05-10
$50 (Dinner)
紫薯忌廉湯
吉列豬排蛋包飯
2017-04-28 407 views
工作中午餐,兩個同事自己食,揀咗呢間餐廳,睇落以為茶餐廳,入內食物款式係西餐廳!光猛乾淨!午餐時間都幾多人!要搭枱!落單之後食物好快到!忌廉湯:夠熱,忌廉奶味重,我自己唔喜歡奶味!所以一般!蜜汁豬扒配蛋包飯($50)同事食,賣相靚但份量少!茄蓉蘿勒忌廉汁煙肉意粉($50)賣相靚,但份量好少,個碟邊好大,意粉有咬口,茄醬酸酸地開胃,蘿勒葉落得唔多,所以味道唔出,火腿鹹香,菇片煙韌,味道好味!只係太少!凍奶茶:同事飲熱檸茶:茶底濃,檸檬唔澀,白瓷杯存熱!好味紅豆雪米糍流心吐司($40)賣相靚!用朱古力漿畫花,似西多士,外面乾身,切開有煙韌雪米糍,加勁大粒紅豆,紅豆炆得淋,勁甜勁邪惡!熱檸水(轉外賣$1)因為吐司只有餐唔可以散賣!店員姐姐提議餐飲可以外賣!同事飲!店員姐姐幾nice我哋嘅問題有幫手唸下方法!👍🏼雖然食物幾好味!有啲特色,但午餐$50,份量小到女仔都食唔飽!份量要增加啲先得!
工作中午餐,兩個同事自己食,
忌廉湯:夠熱,忌廉奶味重,我自己唔喜歡奶味!所以一般!
蜜汁豬扒配蛋包飯($50)同事食,賣相靚但份量少!
凍奶茶:同事飲
熱檸茶:茶底濃,檸檬唔澀,白瓷杯存熱!好味
店員姐姐幾nice我哋嘅問題有幫手唸下方法!👍🏼
份量要增加啲先得!
2017-04-18
$72 (Tea)
2017-03-30 493 views
同朋友去開大埔,都中午肚餓,就求其搵間餐廳食lunch ,睇到呢間餐廳嘅Menu好似幾吸引就入咗去啦。Lunch set價錢都係四十幾-五十蚊,包餐湯同飲品。我就叫咗個黑松露雞扒焗飯,個飯真係幾香黑松露味,但食落唔會話好重黑松露未,反而忌廉味多啲。雞扒出面嘅外皮趣卜卜上面仲有啲芝士,肉質都算滑。 個焗飯係炒飯底,係蛋炒飯,飯炒得夠乾身,攞嚟做焗飯就知啱啦。而且成個焗飯嘅份量都幾大,食完都幾飽下。整體來講價錢OK ,食物質素都唔錯,下次會再嚟試吓。
整體來講價錢OK ,食物質素都唔錯,下次會再嚟試吓。
紅橋餐廳原來不止一間~~大埔這間我吃過數次,食物方面不錯,所以這次介紹一下!平時LUNCH要排隊哦~~~等都要時間!如果有朋友不用返工或返學,叫他先等位就好。 不過就算進去都要迫,每人只可以一個位,MUST有人搭枱! 這次叫了一個午餐,鮮蝦黑松露飯;加一個海南雞飯!海南雞飯我是推介的,雞滑而爽,易入口,骨全去,所以食得很滿足!!海南雞飯是跟一個中湯,我最喜歡是醬汁,可加可唔加! 海南雞飯不能少的就是雞油飯!這個質素平均! 午餐跟的是西湯,但個白湯好好味!!很滑,又有料! 鮮蝦黑松露飯...其實小編對黑松露一向都唔太好,我係無睇清楚餐牌所以叫...=.=但好意外,這次的黑松露味很好很易入口,沒有其他的石油氣味>"<!!我好欣賞!蝦的做法是普通,不過不失!但黑松露我有驚喜! 最後驚喜在紅豆冰~~~WOW~~ 推介!大家不彷試一下這間!
紅橋餐廳原來不止一間~~

大埔這間我吃過數次,食物方面不錯,所以這次介紹一下!

這次叫了一個午餐,鮮蝦黑松露飯;加一個海南雞飯!

海南雞飯是跟一個中湯,我最喜歡是醬汁,可加可唔加!

海南雞飯不能少的就是雞油飯!這個質素平均!

午餐跟的是西湯,但個白湯好好味!!

很滑,又有料!

鮮蝦黑松露飯...

我好欣賞!

蝦的做法是普通,不過不失!但黑松露我有驚喜!

最後驚喜在紅豆冰~~~WOW~~

推介!大家不彷試一下這間!
2017-01-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
  • 海南雞飯
2017-01-01 873 views
煙三文魚牛角包配薯角$48大愛麵包的我,當然要吃朋友激推的牛角包。麵包新鮮焗起,穌脆無比,啖啖鬆脆囗感令人停不了囗,內裡有千島醬,配搭不錯。說真的,個人認為價錢不太貴。
煙三文魚牛角包配薯角$48

說真的,個人認為價錢不太貴。
2016-12-31
以前住喺只有商場嘅山旮旯,要認路好easy,但自從碌左過黎大埔,相比以前,呢度小店林立,街頭蹤橫交錯,每次行到黎廣福道,總係會迷失大埔。呢日經過紅橋,見無骨海南雞好似幾吸引,就推門而入。六點幾已經坐滿八成,二話不說即點個「去骨海南雞套餐」。「例湯」:湯碗size比酒樓碗大少少,湯料有幾件合掌瓜,煲得幾溶,有眉豆澱粉沉澱,湯係咸底,味道可接受,最重要係夠熱,抵讚。「去骨海南雞」:俾左接近髀的位置,皮爽脆,肉唔算好滑,不過幾爽口,亦有雞味,唔點醬食都可以,係份量比較細。而點雞醬料係紅同綠辣椒醬,無黑醬油同薑蔥蓉,感覺有d欠缺,不過主角始終係雞,而佢個雞的確不差。「雞油飯」:夠熱,米帶油香,水份剛好收乾,粒粒米脹卜卜,口感綿糯。$52套餐,包例湯、油飯、雞,餐飲,都算合理。

六點幾已經坐滿八成,二話不說即點個「去骨海南雞套餐」。
$52套餐,包例湯、油飯、雞,餐飲,都算合理。
2016-11-23
$52 (Dinner)
多次晚餐路過見太多人等位,未能一試呢。有幸相約朋友仔食早餐順便借營幕,決定去紅橋試多一次啦。難得唔洗等位,但朋友仔遲左廿分鐘呢。發現價錢有輕微提升,menu 就無變。幾十年既紅馬車酒廊終於支持唔住結業,由紅橋餐廳頂上。眼見叔叔嬏嬏侍應們已經好努力,有待改善。四眼老闆話扒餐唔比加出前一丁,加錢都唔得!無麵得塊扒根本唔夠我飽,有無咁笨拙有錢都唔賺呀?唯有食麵餐唔食扒餐,一向食開扒麵!嬸嬸們都臉帶笑容,係老闆木啲囉。都費事叫您攞筷子比我食麵喇,降低要求!食湯麵當然用筷子,幾時見過食雲吞麵、魚蛋粉比刀叉您呀!腸仔炒蛋牛角包,牛油炒滑蛋,炒滑蛋嫩滑熱辣辣,並不是一早炒定凍冰冰的死屍。即叫即做非常香甜,蛋香跟牛油混和,蛋汁微滲滑滑嫩口又不老,牛油清香不過火,清爽咸香好好味。簡單地奏出可口味道。炸過既靚腸仔油光立立令,幸好不油不咸不是怪味腸。而且內外皆熱,最怕腸仔個心冷冰冰,腸仔炸到乾爽脆皮會更好。牛角包酥皮鬆化,外脆內棉,牛油味出眾,好食。不過凍包來的,翻熱會更好食,用焗爐翻熱就更香口。我要太陽蛋腸仔走包,變左腸仔炒蛋牛角包,即係無改到?誰知食晒先再黎多左碟雙太陽蛋走包,真係好亂。我唔食喇,退返比

我要太陽蛋腸仔走包,變左腸仔炒蛋牛角包,即係無改到?誰知食晒先再黎多左碟雙太陽蛋走包,真係好亂。我唔食喇,退返比您地。

豬潤出前一丁,豬潤夠爽甜,多汁味濃夠原始,不乾鞋又不硬,微紅色我鍾意,good!

沙嗲牛腩出前一丁,淹沒在沙嗲汁的牛腩,凍冰冰杰撻撻漿住,幸好湯夠熱,即刻黎個滾水涼先!牛腩質地彈牙鬆化,醃味溫和夾著沙嗲甜味,香而不辣,不乾硬亦無渣,滿足。沙嗲牛肉通街都係,換上牛腩幾有趣!

生菜特級爽甜,多汁充滿水份,趙到索索聲。師傅煮麵手藝了得,丁麵洽得剛剛好,入味程湯汁啡色,滑中又帶爽,高質熱騰騰!

高檔辣油夠香辣,用叉捲起麵條掛著大量辣椒渣,越辣越興奮,啜得更加起勁,美味!濃郁湯汁混上香辣味道十分可口,呷多兩啖先。吉列深海魚柳配沙律醬,掛住食唔記得影相添。

朋友仔碗公仔麵話勁難食,食左兩啖放棄,真陰功。好采我食出前一丁啫,幾好味喎!

朋友肉好細食,分左大半魚柳比我,感動。炸得金黃脆卜卜,不死實不油膩不乾硬,魚柳滑而帶汁,做得不錯。雖然我討厭吉列,因不喜歡厚厚粗麵包糠,較喜歡炸魚薯條!
腸仔炒蛋牛角包
沙嗲牛腩出前一丁
沙嗲牛腩出前一丁
2016-11-19
$40 (Breakfast)
  • 腸仔炒蛋牛角包
2016-10-25 1140 views
食過呢間野幾次,蛋包飯係OK,下午茶既牛角包都唔錯 (雖然偏貴),但係今晚真係好難收貨!晚餐C 係一碟叫「菠菜忌廉汁意粉伴一口魚柳」,睇睇佢咩樣先!意粉咸到要浸水食都已經算,問題係一口魚柳。你望見果三條好似M記新年果D扭扭薯條咁既野就係一口魚柳喇,量少皮厚肉缺叫做「一口」JE,都唔係咁呃秤啦化…… 賣相冇味道冇環境又死攝難攝冇下次了

菠菜忌廉汁意粉伴一口魚柳
意粉咸到要浸水食都已經算,問題係一口魚柳。

冇下次了
2016-10-25
$50 (Dinner)
2016-09-30 1042 views
之前夜晚黎食都係大排長龍,今日經過竟然唔駛等位!精選套餐有六種,包括湯、主食同熱飲。次次都係要白湯,夠濃又好味。今日個湯一上枱就聞到濃濃的燶味,試一啖就飲到呢陣燶味,相信係黐左底。要求換個中湯,都即係換俾我。A餐鮮茄茸濃湯稻庭烏冬配西冷牛扒$58,西冷牛扒分開上,賣相一流,味道都唔錯,雖然肉質醃得太耐,但整得有啲脆皮 烏冬亦夠彈牙E餐黑松露燒汁焗牛肉飯$48,多料多汁又夠熱,牛肉夠"淋"又冇渣
之前夜晚黎食都係大排長龍,今日經過竟然唔駛等位!

精選套餐有六種,包括湯、主食同熱飲。
 烏冬亦夠彈牙
2016-09-29
Type of Meal
Dinner
2016-09-26 815 views
和友人一行二人到此晚餐因友人曾光顧,,覺得這裡的食物不錯~約7pm左右來到,,不用等位點了南瓜雜菌意大利飯加錢要set忌廉湯加入鮮忌廉,,又香又滑~還隱隱帶點松露香味!這餐湯很好飲啊!意大利飯不會太濕飯都吸了南瓜的香甜味配料亦算豐富,,除雜菌外,,還有吞拿魚碎醬汁足,,但吃到底也不覺得膩
和友人一行二人到此晚餐

因友人曾光顧,,覺得這裡的食物不錯~

約7pm左右來到,,不用等位
南瓜雜菌意大利飯
點了南瓜雜菌意大利飯

加錢要set

忌廉湯加入鮮忌廉,,又香又滑~還隱隱帶點松露香味!

這餐湯很好飲啊!

意大利飯不會太濕

飯都吸了南瓜的香甜味

配料亦算豐富,,除雜菌外,,還有吞拿魚碎

醬汁足,,但吃到底也不覺得膩
2016-08-15
Type of Meal
Dinner
2016-08-30 857 views
放工同老公,少爺行行下,本來想去食通粉,突然行到依到,見他都好多人食,咪入去試下囉。一坐下,員工就同我哋講,仲有幾個海南雞咋,咁我立刻叫咗先,然後再諗其它。後來員工同我講收十點丫,我一望錶原來已經系21:30,咁我就立刻叫多個炒飯,一個蝦多士,同雞亦。個雞亦一來,咁特別,下面好多芝士丫,再來多個蝦多士,仲配有朱古力丈同煉奶,太好味丫!個海南雞飯仲要系無骨㗎,少爺話太好丫!連個炒飯都會用大蝦、三文魚炒,俾五十幾蚊都覺得平丫,加多十蚊仲有紅豆冰同忌廉湯,成餐飯都唔洗二百蚊,真抵丫,下次都會再來食

咁我就立刻叫多個炒飯,一個蝦多士,同雞亦。個雞亦一來
,咁特別,下面好多芝士丫
2016-08-05 899 views
經過條街見呢間野,邊行過邊開呢個APPS一SEARCH竟然係全笑,就唔諗咁多試一試LA..叫左個午餐 南瓜燴飯配煎帶子,跟湯可揀中/西,,試左個忌廉湯..唔錯的..好似係黑松露味咁..唔係好知D配料..總之就偏向SPECIAL..再黎餐飲叫左凍朱古力都好足料..無話溝水嚴重個款.遺憾的是都發現有D烏蠅小動物係側邊飛下..主角出場..估唔到有成6-7隻帶子..原本以為得2-3隻左右..又或者1隻大大隻咁就算..叫喜出望外LA仲有D姑類,盧筍,提子乾,真係唔怕寡得制..仲要D飯燴得唔錯同D汁..又夠熱..真係開係MK都實有得做,唯一奇怪係員工好似相對多得制..坐位10-15台左右,但就下午茶時段都企左成4-5個係度,總結會有下次的..如果再經過的話
叫左個午餐 南瓜燴飯配煎帶子,跟湯可揀中/西,,

總結會有下次的..如果再經過的話
2016-07-20 1022 views
有大埔友報料,大埔有一間新開左半年多既餐廳,係好抵食仲味道及賣相不錯!呢間餐廳叫「紅橋餐廳」,晚餐時段去到都要等5分鐘材入座,環境都頗新,但座位都比較狹窄。餐廳的餐牌都好多選擇,但留意到食客都好多人點「海南雞飯」,結果都跟風試試!「海南雞飯」連中式湯水+油飯 $52,凍奶茶+2,總共:$54。海南雞配雞比都唔洗加錢,肉質鮮味滑溜,雞肉上鋪滿炸蒜,美中不足即係油飯比較硬及乾身。湯水都不過不失,但凍奶茶的茶味不足,比較淡味!

海南雞飯
2016-07-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$54 (Dinner)
海南雞飯
2016-07-11 713 views
夜晚同屋企人 去呢間紅橋餐廳就試下先, 我叫咗個薑蓉燒烤醬一字骨配蛋包飯, 羅宋湯同埋叫左杯凍檸茶羅宋湯非常知足料,飲我去仲有微微嘅辣 非常開胃啲沙律菜非常之新鮮爽口,加埋啲醋一齊食非常好食, 薑茸燒烤醬一字骨煮得非常之入味同好淋, 骨係斜切嘅令到你非常之容易食到,蛋包飯個蛋皮都好厚,出面好多地方都係好薄既,最好食係個飯,飯撈蛋汁非常好食杯凍0茶都ok,最好係用這款杯可以保持冰凍,不過茶味就普通媽媽叫左個紅豆冰,一見到我非常好其同平時見那些好大分別,紅豆煮到剛剛好唔太淋有少少咬口,個椰汁有好香,最特別係D冰,將砰冰雪到一個球型,你將佢整散撈勻椰汁同紅豆,之後一齊食口感一流,感覺係真正紅豆冰,因為咬落有冰、紅豆同椰汁好好食
羅宋湯非常知足料,飲我去仲有微微嘅辣 非常開胃
杯凍0茶都ok,最好係用這款杯可以保持冰凍,不過茶味就普通
2016-04-17 1235 views
搭車成日中午都見佢好多人等位...終於黎試一試佢有好多野揀...不過樣樣都好似差不多咁意粉離唔開帶子, 蝦, 青口, 露筍咁.....但就有20幾個選擇-.-我自問唔識揀...都係揀番d望落有分別ge野易d所以就揀左蛋包飯, 配塊雞扒...個餐有杯野飲同餐湯, $4X蚊黎講算好抵食!!!蛋包飯好吸引, 入面有炒飯黎, 好香口, 蛋皮夠薄,冇一舊舊~ 塊雞扒煎到塊雞片脆卜卜...arm哂我!!!佢個面有d調過味ge檸檬汁, 好開胃好好味....原本睇落好細碟...仲以為會唔夠飽...食完飽到喊 (自問算大食)媽咪點左呢個, 佢話味道唔錯...係油左D姐...佢食完個碟底真係好多油><
搭車成日中午都見佢好多人等位...終於黎試一試
佢有好多野揀...不過樣樣都好似差不多咁
我自問唔識揀...都係揀番d望落有分別ge野易d
所以就揀左蛋包飯, 配塊雞扒...
個餐有杯野飲同餐湯, $4X蚊黎講算好抵食!!!