唔知大家知唔知土瓜灣啟岸呢條巷,成日都會有燈籠佈置好似置身於日式嘅街道🏮入面仲有唔同嘅餐廳,今次我就試咗呢間用富士山來做主題的精緻小cafe食甜品🥳🍫三重朱古力蛋糕食落去超濃烈朱古力味,味道似金莎,最底層係會有朱古力脆脆,唔太甜,勁推薦呢一個。🍰柚子芝士蛋糕清清淡淡嘅柚子香味夾雜口感細滑嘅芝士蛋糕。🧋炭焙烏龍珍珠鮮奶茶好香嘅烏龍茶味,自己係比較鍾意飲茶味較重嘅珍珠奶茶,所以我係幾鍾意呢個。反而奶會比較少,珍珠都好彈牙size OK。☕️黑糖珍珠鮮奶咖啡朋友反映呢個咖啡好飲,甜甜地因為加咗黑糖,所以咖啡味反而冇咁濃。

🍫三重朱古力蛋糕

🍰柚子芝士蛋糕
清清淡淡嘅柚子香味夾雜口感細滑嘅芝士蛋糕。

🧋炭焙烏龍珍珠鮮奶茶

☕️黑糖珍珠鮮奶咖啡
2024-01-05 9 views
紫薯芝士奶蓋 $35.00首選大推,不足15分鐘清杯😆😆,奶味濃且滑,飲走奶蓋層,就輪到紫薯沖入嘴巴中。霸道的紫薯味佔據舌頭的味蕾成功征服我的心。紫薯必沖,性價比高。難怪都是小店優質推介之一。御の水果茶 $33.00水果茶氣味香濃,不會太甜。水果都是切得粒粒的,不會佔杯子太多空間以至可飲用的份量增加不少。檸檬🍋拿破侖 $48.00有三層的檸檬🍋拿破侖,上中下層都是香脆千層,建議即時食用,免得變得太淋身,中間檸檬醬酸甜適中,感受到是大師手筆。檸檬🍋撻 $46.00是目前吃過最滿意的檸檬🍋撻,清新得來甜度適中,不會太酸或者太甜的確香港人口味。
紫薯芝士奶蓋 $35.00

御の水果茶 $33.00

檸檬🍋拿破侖 $48.00

檸檬🍋撻 $46.00
TakeAway
#蒸魚腩爸媽土瓜灣好介紹 【💖土瓜灣隱世休閒日系Cafe 😍😋】 🌸芒果芝士奶蓋🥭🧀厚厚奶蓋鹹鹹香香,順滑又濃郁,飲落口有帶出香甜嘅芒果味😊芒果果香味同奶香味好夾!而且仲食到芒果嘅果肉👍🏻🌸宇治珍珠鮮奶抹茶🍵🧋🩷推介🩷抹茶味非常濃郁,茶味好香醇,入口好順滑😍😍珍珠都好煙靭,我幾鍾意飲👍🏻😊🌸提拉米蘇😍食落口有微微嘅咖啡酒香味,質地順滑醇香又軟綿綿🥰唔錯唔錯😝🌸柚子芝士蛋糕🧀🩷推介🩷 芝士蛋糕入口好順滑,加埋柚子嘅香氣,果香味好突出,酸酸地真係好開胃,芝士味和柚子味很平衡,感覺好清新🤩🤩食極都唔膩🤭😍好正!➖➖➖➖➖➖💁🏻‍♀️ 餐廳環境舒適,最好就係可以好chill 咁同朋友嘆下tea😍😍#hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港

🌸芒果芝士奶蓋🥭🧀

🌸宇治珍珠鮮奶抹茶🍵🧋

🌸柚子芝士蛋糕🧀

➖➖➖➖➖➖

2024-01-01 7 views
踏進呢家以日本富士山為Logo既店,首先被一櫃Muffin同Tiramisu吸引住晒,興奮到不得了,忍唔住要試哂佢哋的招牌甜品。香蕉合桃鬆餅一車出嚟,嗰陣暖笠笠嘅香味真係撲鼻而來,搞到我隔離枱都望過嚟。一口咬落去,啖啖都係柔軟蓬鬆,又香又甜,真係好有層次感。再嚟就係黑森林蛋糕啦,顏值爆燈!朱古力同忌廉層層疊,每一啖都係滑溜溜,再配埋朱古力碎,好有嚼勁,甜得嚟唔膩口,好過癮!楊枝甘露就一啖一啖嘅芒果爽口多汁,加上柚子同爆珠,酸酸甜甜夾雜埋清新果香,齋講都流晒口水啦!最後呢個奇異果蘆薈多多綠茶,清新提神,啜一口茶香四溢,蘆薈粒粒又加分,食物跟飲品都掂過掂,真係一次滿足到爆嘅下午茶小憩!呢間店舊舊地有種家庭味道,服務員都好有耐心,態度親切,感覺幾好,絕對系食貨朋友唔好錯過嘅一站!👍👍🍰🍵

實愛講嘅,今次去嗰間店真係呷喳喳👍!架上滿滿的飲品同蛋糕選擇,每款都叫人心郁郁。首先,我揀咗個芝士奶蓋茶,啱啱好嘅咸香襯托著茶香,啖啖都係層次感!😋🍵然後,高宇治抹茶紅豆真係夠晒料,抹茶嘅幼滑苦味同甜絲絲嘅紅豆完美匹配,我飲完個一杯差啲哋要再點多杯嚟過癮。🍃🍡提拉米蘇就有種意大利媽媽包羅萬得嘅家庭感,每一啖都係平衡嘅咖啡與甜蜜。🍰心諗,呢塊可能我嘅日日必需品嚟!Oreo芝士蛋糕走極端,反而令晒我驚喜!暖笠笠忌廉芝士幼滑中,黑白Oreo層層疊疊,口感有層次到爆炸,咬落去 crunch crunch 嘅樂趣,真係想喊叫!🎉🍰總括嚟講,今次嘅食光既溫暖又趣味,每一款都深得我心。下次會唔會掂到更多款?期待咯!

2023-12-28 2 views
舊區中央的小小寧靜,被極簡的裝潢吸引,小店入面亦是極簡的佈置和座位,但就好自成一角,好自在👍🏻鐵觀音珍珠鮮奶茶 & 楊枝甘露茶味夠香濃👍🏻楊枝甘露入面勁多爆珠🫢🫢每一啖都好多野咬😊紐約芝士蛋糕🍰 & 柚子芝士蛋糕🍰作為芝士控既叫法🫢New York cheesecake 做得好夠硬,個人認為呢個係精髓,超滿意!😊柚子味亦非常出色,好清新好鮮甜👍🏻整體黎講,呢到係一個好chill、舊區中既小小寧靜空間,飲品同cake質素都好高,價錢亦都好平,好適合想買小食hea一hea的人😊

鐵觀音珍珠鮮奶茶 & 楊枝甘露

茶味夠香濃👍🏻
楊枝甘露入面勁多爆珠🫢🫢每一啖都好多野咬😊

紐約芝士蛋糕🍰 & 柚子芝士蛋糕🍰

作為芝士控既叫法🫢

柚子味亦非常出色,好清新好鮮甜👍🏻

TakeAway
💮土瓜灣自從開發左地鐵站🚇,都興建左好多新式私人住宅🏣。今日同瑪姬皇后黎到土瓜灣閒逛下,見到有條小巷掛滿了五顏六色的燈籠🏮好吸引,原來係新式住宅「啟岸」的地下食街。再行下,見到好多茶飲店鋪及餐廳,就揀左《御來光·茶社》呢間日式茶社飲杯野☕️,食件cake🍰,歇一歇先。📌好少飲茶店有店內雅座,多數都係做外賣居多,有得坐黎飲抖下,感覺都舒服啲。📌一般茶飲類別都有,珍珠系列、芝士奶蓋、紫薯芋頭、果味、多多、純茶系列乜都有,價錢大概都係$30至$40一杯,正路價錢,甜度冰度都可以調較。📌仲有推出的優惠喎!學生可享全單八折,下午茶時段三點三到六點,買任何蛋糕可以半價加購一杯飲品,又幾抵喎!📌蛋糕櫃入邊有五六款芝士蛋糕🍰,仲有焗鬆餅🧁,真係黎食個下午茶,飲個茶食件cake,幾休閒。抹茶紅豆芝士蛋糕, $48作為抹茶控,抹茶熊,見到抹茶芝士蛋糕仲心心眼?仲要期間限定添!淡淡嘅抹茶味🍵,中間有少少紅豆粒,用上忌廉芝士做嘅蛋糕,味道帶少少忌廉芝士嘅酸味,餅底係威化餅餅碎,成個蛋糕唔會太甜,有少少抹茶味嘅回甘,慢慢一啖一啖咁品嚐,好快就食晒。士多啤梨芝士奶蓋(大), $38熊妹望住成個Menu,一眼就被芝士
抹茶紅豆芝士蛋糕, $48
士多啤梨芝士奶蓋
士多啤梨芝士奶蓋(大), $38
熊妹望住成個Menu,一眼就被芝士奶蓋🍼吸引住,芝士奶蓋嚟講,熊妹認為襯水果係最夾嘅,所以就揀咗先士多啤梨口味🍓。
首先,係一杯好美麗嘅藝術飲品,紅色嘅士多啤梨果醬🍓同牛奶🥛溝埋一齊,紅白雙溝,好似一幅畫像。上面有四份一杯係芝士奶蓋,味道鹹鹹地,沿着杯邊飲,可以先飲到芝士奶蓋嘅鹹香味,再飲到士多啤梨醬溝牛奶嘅酸酸甜甜味,成杯嘢都好creamy,好奶油,奶蓋真係食到舔舔脷👅。
提拉米蘇, $46
瑪姬皇后最愛嘅甜品就係提拉米蘇,幾乎想試勻全世界的提拉米蘇。
提拉米蘇
好唔錯喎!面頭鋪滿可可粉嘅提拉米蘇,一筆落去,軟綿綿嘅mascarpone cheese🧀,入邊仲有用上espresso☕️浸林左的手指餅,濕潤度勁高,味道唔係好甜,奶油忌廉入邊有食到咖啡同可可🍫嘅味道,係被瑪姬皇后高度讚揚嘅提拉米蘇。
炭培烏龍珍珠鮮奶茶
炭培烏龍珍珠鮮奶茶(大), $30
瑪姬皇后想飲珍珠奶茶,就揀咗炭培味道。
炭培烏龍味道好濃烈,好重炭培味道,帶有少少奶茶味,杯底有一堆珍珠,軟糯有咬口,大大杯飲落好解渴。
📌以日本富士山🗻做logo圖案嘅《御來光·茶社》,一定可以招來一班祟日🇯🇵的客人,而當中嘅茶飲同蛋糕產品都頗有水準,最主要係有得店內雅座,熊妹認為係一間高檔次的茶飲蛋糕店。

2023-12-13
$80 (Tea)
士多啤梨芝士奶蓋
炭培烏龍珍珠鮮奶茶
2023-12-20 6 views
御來光茶社 • 土瓜灣土瓜灣啟岸呢間類似coffee shop嘅台式飲品&甜品店可以俾客人買完甜品/飲品之後坐低休息一下,慢慢享受。餐廳佈置簡約,色調溫暖,有2、3張單邊長枱,食物方面飲品選擇都多。😋😋..✅ 藍莓鬆餅 🍪 $32店員會將鬆餅加熱再端上俾我地。鬆餅牛油香味重,入口鬆化而唔乾,上面加上少許燕麥做點綴。一咬開入面藍莓醬暖笠笠,偏甜,冬天食非常適合😙..✅ 柚子芝士蛋糕 🍰 $46另一款我地叫嘅甜品係柚士芝士蛋糕,下層芝士蛋糕奶香重,質感細膩,入口非常軟滑。上層加上一層薄薄柚士啫哩,酸酸地格外開胃,夠特別😙..✅ 桂圓薑母茶 🥤 $30桂圓嘅甜味好出,薑味都明顯,整體清甜,飲完個胃暖笠笠👍🏼..✅ 百香果綠茶🥤 $30百香果香非常濃,清新之餘解膩一流😝
御來光茶社 • 土瓜灣
✅ 藍莓鬆餅 🍪 $32
✅ 柚子芝士蛋糕 🍰 $46
✅ 桂圓薑母茶 🥤 $30
桂圓嘅甜味好出,薑味都明顯,整體清甜,飲完個胃暖笠笠👍🏼
✅ 百香果綠茶🥤 $30
百香果香非常濃,清新之餘解膩一流😝
2023-12-20 23 views
今日天氣凍左好多,兩個人行街都震住咁行中場休息去左附近既啟岸地下搵地方坐下飲杯熱野暖下個人,見到依間茶社有tea time優惠又有位坐,就行左入去雖然見到依間茶社招牌既芝士奶蓋都真心吸引。但我真係太凍見到有冬季限定薑佬就直接落單依杯薑佬一定落足料煲,好夠薑好夠薑辣味,飲完全身暖笠笠~裡面仲加左小芋圓,Q軟Q軟咁幾好食本身見到啲黑糖比咁多以為杯野會好甜,但飲落又唔會啵唔似出面好多淨係得死甜,依杯不論係甜度、奶同茶分量都好適中平衡一入口先係好香既茶味再黎係順滑既奶香,之後就係淡淡既黑糖香氣做得招牌真係有啲道理珍珠都係現煮的,軟糯口感好好嚼蛋糕層次分明,底面一層蛋糕,中間係一層芝士慕絲,另一層係開心果慕絲。開心果味好濃全部一齊食仲會有淡淡既芝士味提拉米蘇係我最喜愛既甜品浸透左咖啡既手指餅加埋甜滑既芝士內餡人又香又甜,完美~
今日天氣凍左好多,兩個人行街都震住咁行

薑佬紅茶

雖然見到依間茶社招牌既芝士奶蓋都真心吸引。但我真係太凍
見到有冬季限定薑佬就直接落單
依杯薑佬一定落足料煲,好夠薑

黑糖珍珠鮮奶綠

本身見到啲黑糖比咁多以為杯野會好甜,但飲落又唔會啵
做得招牌真係有啲道理
珍珠都係現煮的,軟糯口感好好嚼

開心果芝士蛋糕

全部一齊食仲會有淡淡既芝士味

提拉米蘇係我最喜愛既甜品
浸透左咖啡既手指餅加埋甜滑既芝士內餡人
又香又甜,完美~
2023-12-20
$60 (Tea)
薑佬紅茶
黑糖珍珠鮮奶綠
開心果芝士蛋糕
提拉米蘇
《御來光茶社》土瓜灣啟岸商場地下的台式飲品店🧋🧋🧋🧋🧋。芝士奶蓋桂花烏龍茶 ($33) 。檸檬愛玉 ($30)。Tiramisu ($46)。開心果芝士蛋糕 ($48)↪️芝士奶蓋幼滑綿密,桂花烏龍茶甘香帶淡淡花香,檸檬愛玉夠酸,愛玉滑溜溜。Tiramisu手指餅濕潤夠咖啡香,cream cheese幼滑,開心果芝士蛋糕分為三層,開心果味好香,兩款蛋糕底部都有少許過濕。
《御來光茶社》
土瓜灣啟岸商場地下的台式飲品店
🧋🧋🧋🧋🧋

。芝士奶蓋桂花烏龍茶 ($33)
。檸檬愛玉 ($30)
。Tiramisu ($46)
。開心果芝士蛋糕 ($48)
↪️

2023-12-17 9 views
📍土瓜灣 御來光茶社二訪呢一間位於土瓜灣嘅富士山茶飲,因為臨近冬天,而且氣溫呢幾日凍得好犀利,所以我就揀咗一杯熱飲,而我朋友就揀咗一杯凍飲,再加埋兩件cake,大滿足🩵。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و黑糖珍珠鮮奶抹茶我今次係嗌咗熱嘅鮮奶抹茶,佢嘅奶味非常之濃郁,飲落去暖入心。而且佢嘅黑糖唔會過甜,我冇調整過糖量,都係啱啱好。蜂蜜檸檬紅茶我朋友鍾意飲酸酸甜甜嘅嘢飲,於是就揀咗呢杯蜂蜜檸檬紅茶。佢調配嘅份量啱啱好,有好香嘅蜂蜜味之餘亦都能夠飲唔到濃厚嘅紅茶味。芝士蛋糕&柚子芝士蛋糕佢哋嘅甜品一向係我嘅至愛,芝士蛋糕嘅芝士味非常濃厚,加埋柚子味嘅酸酸甜甜,配合得非常之好,食完一啖之後就停唔到。
📍土瓜灣 御來光茶社

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

黑糖珍珠鮮奶抹茶

蜂蜜檸檬紅茶

芝士蛋糕&柚子芝士蛋糕
御來光茶社土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:三重朱古力蛋糕 $48,提拉米蘇 $46,黑糖珍珠鮮奶抹茶 $38,芝士奶蓋宇治抹茶 $38御來光茶社有多款美味蛋糕及飲品供客人選擇,梗有一款啱哂你!😄😄😄三重朱古力蛋糕:朱古力味道濃郁,帶有一絲絲的苦甜味入口後香氣在口中散發出來,令人難以抗拒。蛋糕質地細膩柔軟,入口即化,與朱古力層層相扣,帶來了豐富而順滑的口感!👍👍👍提拉米蘇:賣相討好的意大利的經典甜點,外觀亮麗,質地軟綿,味道豐富且美妙,入口後能品嘗到濃郁的咖啡香和可可粉的甜美,蛋糕中的奶油亦使整體口感更加濕潤和香醇,水準甚高!😍😍😍黑糖珍珠鮮奶抹茶:黑糖味道香甜,珍珠彈牙有口感,鮮奶滑順而奶香味濃,加上抹茶的濃郁苦甜,形成了一種美妙的平衡,令人飲得開心!😋😋😋芝士奶蓋宇治抹茶:芝士奶蓋質地柔軟綿密,帶有濃郁的奶油及芝士香味,宇治抹茶帶有淳厚的茶香和微苦的口感,淡淡的抹茶香氣和芝士奶蓋味道相互融合,令人回味無窮!❤️❤️❤️
御來光茶社

土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

2023-12-16 14 views
土瓜灣啟岸樓下有條短短既食街佈置得好氣氛,昂頭就見到一排排既燈籠🏮,打卡一流。比富士山🗻做主題既~御來光茶社~吸引左。下午茶時間,買蛋糕可以以半價買埋野飲,嘆返個下午茶先。呢度仲有學生同住客優惠添。期間限定既抹茶紅豆芝士蛋糕點可以放過,好彩搶先一步,唔係就無得食。超鐘意芝士蛋糕🧀,所以叫多個柚子味一齊食。芋芋鮮奶,入面有迷你煙韌芋圓、芋頭粒同芋泥,口感豐富。桂花烏龍珍珠鮮奶茶,桂花味清香,珍珠一樣煙韌。店入面簡約舒服,係度坐下食下cake 飲下野,好chill.

比富士山🗻做主題既~御來光茶社~吸引左。

芋芋鮮奶,入面有迷你煙韌芋圓、芋頭粒同芋泥,口感豐富。

桂花烏龍珍珠鮮奶茶,桂花味清香,珍珠一樣煙韌。

2023-12-14 7 views
ෆ 御來光茶社 ෆ 行開紅磡見到呢間飲品店裝備好靚~試咗黑糖珍珠鮮奶&桂圓薑母茶🧋呢個天氣飲番杯桂圓薑母茶好舒服抹茶三色仙草芋圓& 檸檬批🍰🍋好足料⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎現時店舖做緊活動🥂有獎問答遊戲仲會送東京來回機票✈️大家快啲參加啦~@royalteahouse.tkw #hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先
ෆ 御來光茶社 ෆ

行開紅磡見到呢間飲品店裝備好靚~
試咗黑糖珍珠鮮奶&桂圓薑母茶🧋
呢個天氣飲番杯桂圓薑母茶好舒服

抹茶三色仙草芋圓& 檸檬批🍰🍋
好足料⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎

現時店舖做緊活動🥂有獎問答遊戲
仲會送東京來回機票✈️大家快啲參加啦~

@royalteahouse.tkw

*:.。. .。.:*御來光茶社-土瓜灣*:.。. .。.:* ✨提拉米蘇✨估唔到係度食到正宗提拉米蘇,用浸左咖啡嘅手指餅做底,食落好香咖啡味,質感好creamy,食晒全件都唔會覺得好濟✨抹茶三色仙草芋圓✨滿滿芋圓小丸子🧆,仙草擺滿整個碗,份量十足,座係一個日系風餐廳食呢個甜品,特別寫意🧘✨咖啡奶蓋✨平時飲普通咖啡☕️多,好少見咖啡奶蓋👍🏻立即點一杯試試,咖啡味好重 配埋面上嘅奶蓋 增加了不少口感✨楊枝甘露✨非常surprise,飲落同平時食糖水差不多,但佢係底部加左好多芒果爆爆珠😳😳超好飲👍🏻👍🏻開🍚地址: 御來光茶社 (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖

✨提拉米蘇✨

✨抹茶三色仙草芋圓✨

✨咖啡奶蓋✨

✨楊枝甘露✨

開🍚地址: 御來光茶社 (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下17號舖
2023-12-10
$90 (Tea)
  • 提拉米蘇