2024-08-24 29 views
買咗牛乳蛋卷,還可以啦幾有牛奶味,但又未去到好驚喜。但係佢嘅麵包款式真係幾多,幾特別,好難揀,但我覺得又未至於去到好好好好食。好彩在就係款式比較多,可以揀自己喜歡嘅味道。
買咗牛乳蛋卷,還可以啦幾有牛奶味,但又未去到好驚喜。
2023-04-26 328 views
糧友,對我來說是一所較高質素的日本麵包店,而且他聲稱麵包都是用日本麵粉製造,感覺更安心可靠,而且麵包的質素特別高👍🏻👍🏻👍🏻內裏的麵包選擇相當多元化,而且每一款都有特色,當然賣相都非常吸引!但我想特別評價的是他的蛋糕,北海道3.6牛乳卷,真是一試難忘,每個朋友吃過都讚口不絕,因為他有很香的牛乳味,而且蛋糕非常鬆軟,好像在吃日本蛋糕一樣😚😚😚另外他的半熟芝士撻都是非常吸引,每次經過店舖都會聞到很香又濃的芝士味🥹🙏

2022-06-22 530 views
經過糧友パン工房時,見到好多人排隊,所以也看看有什麼好買~~~相中了北海道3. 6牛乳卷,買了一條做翌日早餐,和家人share吃!家附近沒有這家店,所以今次是第一次試啊!北海道3. 6牛乳卷,一條可分6件左右。蛋糕質感軟熟,微微濕潤,不會太乾身,但沒什麼蛋香。忌廉部分才是重點,忌廉份量夠多,質感細滑輕盈,帶淡淡奶香,味道不會過甜。那種柔軟輕盈之感,令人覺得多吃一件也不會heavy可惜家附近沒有此店,不然可以間中試試它的麵包和蛋糕啊!
北海道3. 6牛乳卷

可惜家附近沒有此店,不然可以間中試試它的麵包和蛋糕啊!
2022-04-30
Breakfast
2021-10-13 477 views
次次行過糧友都令我諗起去日本旅行嘅日子,日本嘅麵包花款好多亦都非常好食!屋企人最鍾意食佢個腸仔炸物包,多數夜晚買定朝早食早餐先食,雖然隔咗成日但個包都唔會回油,但好脆口,啲油嘅份量都好恰當唔會食完覺得個嘴好膩。另外餃子包個饀非常好食😋入面啲芝士唔會太濟,食完啱啱好,建議初次嘗試一定要試佢啲炸物包同炸子包系列!

2021-10-13
Tea
  • 原味餃子包
  • 腸仔炸物包
2021-08-31 376 views
3.6原味牛乳卷 $64蛋糕體🍰質地比較乾身🤭要夾埋cream先易吞🧁欠缺蛋香🍳忌廉🧁爆cream質地幼滑🥰味道唔會好甜👏🏻不過奶味🍼唔算突出整體而言,比平時買開$2x果啲蛋卷質素差唔多😹但cream好食啲有少少失望😕黑麻紫黃薯之卷 $26麵包體🥖質地煙韌、有咬口👏🏻麵粉落左鹽🧂帶少少鹹味蕃薯🍠份量幾多切成四方粒🧊應該浸左糖水好甜🍯搭配麵包食一鹹一甜都幾match😋 係份量十足又好食既麵包😇紫薯黑豆包 $25好大個份量十足🤩黑豆不平均分佈但份量都算多質地軟綿用左糖水🍯去浸味道甜甜地係成個麪包既甜味來源👅紫薯包除左顏色係紫色👾之外食唔到任何紫薯既味道😹麪包質感實在有咬口但唔夠煙韌😢食得出係用左比較靚既麪粉💯因為唔會痴牙👏🏻相較之下,個人認為黑麻紫黃薯之卷好食啲

3.6原味牛乳卷 $64

但cream好食啲
有少少失望😕

黑麻紫黃薯之卷 $26
麵包體🥖
質地煙韌、有咬口👏🏻
麵粉落左鹽🧂

因為唔會痴牙👏🏻

相較之下,
個人認為黑麻紫黃薯之卷好食啲
2021-05-29 372 views
我嘅小朋友由BB👶🏻開始,已經好鍾意食糧友嘅麵包🍞🥐🥖🥨🥯。今日過開來探朋友嘅bb👧🏻👧🏻,買咗呢款黑麻紫黃薯🍠麵包比👧🏻👧🏻試吓,點知👧🏻👧🏻一試就愛上🥰,真識食😂😂糧友嘅麵包🥐🍞🥖幾鬆軟,唔會好似食咗陣風咁,同埋黃薯🍠麵包甜甜地,入面仲有少少🍠薯蓉,食得出唔係個d加左色素、蕃薯粉整出嚟嘅麵包🍞糧友麵包🥐🥖🍞味道方面真係無得輸,服務都ok,就算好多人排隊,店員都肯幫我切個麵包👍🏻👍🏻,唯一嘅缺點就係好貴🥲🥲🥲,今次買呢款包就盛惠$26

2020-05-15 455 views
我覺得服務態度真係唔係咁好排隊比錢時我排第2,輪到排第一嗰個顧客嗰時,職員都未入機,個顧客就放低咗個面包喺櫃檯,然後又去麵包架再挑選面包,揀咗好耐都未返嚟但職員堅持要等嗰位顧客慢慢揀完面包返櫃檯先再入機收款。我想請問,在這種情況下,為何不能收了之後顧客的付款呢?是不是每位顧客隨意喺櫃檯放下一個面包,就可以霸位打尖付款呢?讓後面正常排隊的顧客呆等!
我覺得服務態度真係唔係咁好

2020-05-15
2019-10-18 488 views
咁岩行行下街,見到佢張poster寫住芝士撻做特價!$16變$10!平左$6!平過韓國食添呀!所以忍唔住買左一個食我都成8:00pm先買黎食,佢都就關門,食落去係暖既,但好濃芝士味!外脆、內流心咁款!好正!平時$16其實唔捨得食,希望佢做$10做耐啲啦!

所以忍唔住買左一個食

平時$16其實唔捨得食,希望佢做$10做耐啲啦!
2019-09-19 440 views
糧友麵包,一睇款式就知係專賣日式款式既專門店好多日本口味,去日本每次都好鐘意去食麵包,款式多,品質又好糧友某程度上係香港專賣日式包,水準係相當唔錯,只係佢地D分店服務員態度真係好Q差對人唔友善,成日鬧D客,唔計呢點,大致上都係一間好既麵包店去開將軍澳中心食飯,食完行街,見到有一間糧友,咪走去幫朋友買幾隻麵包拎上樓比小朋友食有黑芝麻牛角燒,草莓球,即係焗到好似冬甩既小麵包上面放D果醬,$13一個芥末腸仔包,類似中式臘腸卷包住D香腸焗香,比較香口既一款另外都有一種大麵包,雜果海綿包,近似軟法包其中一款特選岩鹽牛油軟包係做得幾好,淡淡鹽味同牛油係最夾,唔會太濃味,$8一隻日式竹輪包,包住大條既竹輪焗,幾有趣既味道仲有馬拉里拉芝士火腿包,紫薯包,小冬甩,日式蜜瓜包大部份都係好飽滿唔會食空氣,價錢都係$10上下,值得一試
糧友麵包,一睇款式就知係專賣日式款式既專門店
好多日本口味,去日本每次都好鐘意去食麵包,款式多,品質又好
對人唔友善,成日鬧D客,唔計呢點,大致上都係一間好既麵包店

芥末腸仔包,類似中式臘腸卷包住D香腸焗香,比較香口既一款
另外都有一種大麵包,雜果海綿包,近似軟法包
日式竹輪包,包住大條既竹輪焗,幾有趣既味道
仲有馬拉里拉芝士火腿包,紫薯包,小冬甩,日式蜜瓜包
大部份都係好飽滿唔會食空氣,價錢都係$10上下,值得一試
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2019-08-19 281 views
星期六,日每次經過這間店都大排長龍😊仲聞到好香嘅烘焙味😌門口位置放了這種黑豆包,樣子有點像提子大麥包咁大🤓有紫薯同抹茶味。我地揀左抹茶味。這間店用日本麵粉制作關係,食落個包好實在同軟熟,唔會空心,因為制作嘅時候加左抹茶關係,有少少苦味,但係配上甜甜嘅黑豆岩岩可以中和到個味道😍如果係抹茶嘅愛好者,可以一試🤤
星期六,日每次經過這間店都大排長龍😊仲聞到好香嘅烘焙味😌

如果係抹茶嘅愛好者,可以一試🤤
2019-08-18
糧友麵包工房 -- 黃薯紫薯盛😍------⭐黃薯紫薯盛($1x)呢個包包簡直係我呢啲澱粉控嘅至愛呀💕一切開見到入面超多黃薯餡 食落好綿密好滿足😍味道都好天然 唔會係死甜 感覺好健康👍大家不妨試下呀🙈------價錢:$11-$14(唔記得實際個價 不過係呢個range)🙈------評分(10分滿分)賣相:8味道:8性價比:7回頭率:8------店舖資料名稱:糧友麵包工房地址: 將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓182B號鋪前往方法:將軍澳站B出口
糧友麵包工房 -- 黃薯紫薯盛😍
------
⭐黃薯紫薯盛($1x)
------
評分(10分滿分)
賣相:8
地址: 將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓182B號鋪
前往方法:將軍澳站B出口
2019-06-14
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
糧友麵包工房 -- 綠茶餡餃子?--------糧友已經bookmark左好耐 今日去開將軍澳終於買左黎試下 可惜最想試嘅月島芝士餃子賣晒 所以試左特濃抹茶餃子🙈介紹返先--------⭐特濃抹茶餃子呢個包包嘅造型真係好得意 食落都幾鬆軟 不過抹茶餡都幾甜 無抹茶嘅回甘 所以整體唔係好特別 或者都係佢嘅招牌芝士餃子會好食啲🙈-------價錢:$13-------評分(10分滿分)賣相:8味道:5性價比:5回頭率:3-------店鋪資料名稱:糧友麵包工房地址: 將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓120B號舖前往方法:將軍澳站B1出口
糧友麵包工房 -- 綠茶餡餃子?
--------
--------
⭐特濃抹茶餃子
價錢:$13
-------
評分(10分滿分)
賣相:8
地址: 將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓120B號舖
前往方法:將軍澳站B1出口
2019-06-05
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
2019-01-06 421 views
每一個星期六早上我都會出外做瑜珈,做運動之前要食少少野做早餐但係又不可以吃到很飽,所以我最喜愛就是來這一間在我家附近的麵包店買麵包吃。這間麵包店跟其他連鎖麵包店是有一些不同的,我覺得這間麵包店啲麵包款式比較創新,種類亦比較多,而且麵包質感亦特別鬆軟,所以也是特別鍾情於這一間麵包店的今天便買了一個紫薯黑豆包作為我嘅早餐。每一次這家麵包店都會給一個大膠袋,其實我覺得是很不環保的說到這個紫薯黑豆包,每一次我都會叫店員把麵包切細一點,否則一個長麵包是會切成四大塊的,叫店員切細一點便會有六塊左右麵包真的很鬆軟,而且還會有粒粒黑豆,亦有微微的紫薯味!這一個麵包真的很好吃

今天便買了一個紫薯黑豆包作為我嘅早餐。

每一次這家麵包店都會給一個大膠袋,其實我覺得是很不環保的

紫薯黑豆包

2019-01-05
TakeAway
$23 (Breakfast)
紫薯黑豆包
今日屋企人係將軍澳糧友度買咗啲芝士麵包條做早餐,雖然隔咗一日,但麵包嘅包質依然好鬆軟,而內裏嘅芝士入口即溶,估唔到感美味!好耐冇食過咁好味嘅麵包!正 yummy yummy
好耐冇食過咁好味嘅麵包!
正 yummy yummy
2018-07-10
Breakfast
2018年5月19日 (星期六) 4:56pm 麵包店環境光亮整潔,包點擺放齊整,一目了然。 推廣價:HK$10 @ 每個 ( 原價:HK$16 ) 本人買了 4 個 ,合共 HK$40,價錢十分便宜,的確抵食。【 最 佳 食 法 】:1) 當天以常溫享用2) 放進雪櫃,冷藏後則像雪糕3) 焗爐加熱,外脆內軟。 半熟芝士撻 - 由日本直送月島芝士乳酪新鮮焗製而成的「半熟芝士撻」,外表金黃帶微焦,芝士香氣撲鼻而來,於是買了 4 個回家享用。牛油曲奇撻的外皮,具有濃郁的牛油香味,吃時感覺鬆脆。中央的芝士被烤得外面焦香,內裏卻呈流心狀,每啖都充滿芝士和檸檬味,感覺清新不膩滯,質素屬佳品,絕對不比兩大人氣芝士撻專門店遜色,別具一派的特色,非常適合香港人對芝士撻口味的要求。【推介之選】❤❤❤ 芝士香滑無比,餡料呈流心狀,一咬時便立即流出來,溫溫熱熱的,芝士味道非常濃厚 ❤ 包裝的盒子十分精美,卡通繪畫很可愛,散發日本獨特的風格。《 餐 牌 》 :

2018年5月19日 (星期六) 4:56pm

麵包店環境光亮整潔,包點擺放齊整,一目了然。

推廣價:HK$10 @ 每個 ( 原價:HK$16 )

【 最 佳 食 法 】:

1) 當天以常溫享用

2) 放進雪櫃,冷藏後則像雪糕

3) 焗爐加熱,外脆內軟。

日本月島🇯🇵半熟芝士撻

包裝的盒子十分精美,卡通繪畫很可愛,散發日本獨特的風格。

《 餐 牌 》 :

2018-05-19
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$10 (Tea)