✔️比堅尼吐司 $128呢個吐司烤到超級酥脆 裏面夾左羊奶芝士同黑松露伊比利亞火腿🧀🥓本身仲驚羊奶會蘇 但係完全唔會 又帶芝士香 推薦👍🏻✔️四重芝士意大利雲吞配辣味蕃茄醬 $168雲吞入面包咗軟綿綿嘅芝士 芝士係好好好濃😳 身為芝士控嘅講唔停表示超級滿足🥰 以外面嘅蕃茄醬帶少少辣味 令到成件事冇咁膩🤤✔️黑松露野菌忌廉寬帶面 $228呢碟同樣地十分之creamy😝 黑松露同芝士兩者味道都好balance Papardelle 煙靭有口感 唔錯🙌🏻✔️Seabass $238海鱸魚口感比較堅實 唔多骨 不過呢款味道比較淡🤔 要點伴碟嘅蕃茄醬會好食好多~
✔️比堅尼吐司 $128

✔️四重芝士意大利雲吞配辣味蕃茄醬 $168

✔️黑松露野菌忌廉寬帶面 $228

✔️Seabass $238

餐廳既昏暗環境下,比人感覺好舒服,就好似去左另一個空間,暫時可以喘息一下,又帶點浪漫氣氛餐前店員送上麪包配橄欖油、黑醋,又介紹左是日special menu🍽️西班牙式炸薯仔蛋配黑毛豬火腿片呢個前菜好豐富好多色彩,有黑毛豬火腿片、炸薯仔、蛋、藜麥、粟米粒、火箭菜、羅馬生菜,仲有芝士碎鋪面,食落去好清新又帶有鹹香味🍽️傳統西班牙烤豬皮薄香脆,脂肪唔多,但有足夠既油香,肉質嫩滑多汁,烤得出色👍🏻旁邊有brandy apple purée sauce,sherry pork sauce ,兩個醬汁味道完全提升烤豬既肉香🍽️Daily special 味噌蟹膏西班牙飯上枱有驚喜,用左蟹殼釀入西班牙飯,滿滿味噌蟹膏&魚籽,加兩滴檸檬汁,甘香濃郁,配襯下層西班牙飯食, 鮮味特出,令人回味無窮🍽️自家制西班牙油條呢個係西班牙甜品之一,西班牙油條表面曬上砂糖,質感鬆脆,帶有肉桂味,沾上朱古力醬&雪糕📍SABROSA

🍽️西班牙式炸薯仔蛋配黑毛豬火腿片

🍽️傳統西班牙烤豬

🍽️Daily special 味噌蟹膏西班牙飯

🍽️自家制西班牙油條

📍SABROSA
一向幾鐘意食西班牙菜 朋友推薦咗呢間隱世餐廳 餐廳燈光柔道頗有情調✨環境雅緻舒服🙋🏻‍♀️食物方面選擇唔少 5款精選推介-蟹蓋飯/辣汁炒蜆/燒魷魚/美國鵝肝/檸檬烤鱸魚都好吸引🌀 傳统西班牙烤乳豬 配慢煮蘋果蓉些利酒烤豬汁 +$68配香草炒野菌賣相100分🙆🏻 乳豬外皮烤得薄脆有光澤 咬落去係會”咔嚓”一聲 乳豬既油脂令肉質更為嫩滑🫣 油香滿滿! 好Impress真係做到外脆內嫩 而且火候控制剛剛好 配上慢煮蘋果蓉同些利酒烤豬汁 中和咗菜式既油膩感 (值得一提! 伴碟既脆炸羽衣甘藍超酥 入口即溶 同大推大家要加SIDE 香草炒野菌份量充足 香草味突出而超且Juicy) 🌀 檸檬香烤鱸魚 好少見到西班牙餐廳有Seabass既菜式~ 烤鱸魚肉身中間放入檸檬片🍋辟除腥味 帶點檸檬既清香😍 鱸魚魚骨比例較少而魚肉質地結實 無過多既調味反而更食到魚既鮮甜 亦可沾上微辣既特調醬汁🌶️🌀 西班牙炸薯仔蛋配黑毛豬火腿同朋友一致同意呢款係必點🙌🏻 一半係沙律菜🌿混合黃/紅車厘茄+ 藜麥+ 酸甜紅菜頭絲 清新開胃💁🏻‍♀️ 另一半係半熟煎蛋+炸薯仔同油花平均既黑毛豬火腿 油膩感較重但好惹味 兩種口感相互配合 幾

🌀 檸檬香烤鱸魚

🌀 西班牙炸薯仔蛋配黑毛豬火腿
同朋友一致同意呢款係必點🙌🏻 一半係沙律菜🌿混合黃/紅車厘茄+ 藜麥+ 酸甜紅菜頭絲 清新開胃💁🏻‍♀️ 另一半係半熟煎蛋+炸薯仔同油花平均既黑毛豬火腿 油膩感較重但好惹味 兩種口感相互配合 幾Balance

🌀 自家製西班牙油條
Churros為今日完美地畫上。🩵Churros沾滿大量玉桂糖粉與燕麥片 加埋朱古力醬同Movenpick楓糖核桃雪糕 成件事好邪惡🙈

平時搵間性價比高既西班牙餐廳都唔容易 好欣賞店員好細心推薦餐點🫶🏻 值得再訪!
2023-09-06
Type of Meal
Dinner
2023-09-05 128 views
銅鑼灣樓上高質西班牙餐廳!🇪🇸😋自己好鍾意食西班牙菜,朋友介紹銅鑼灣呢間樓上餐廳,好有驚喜!蒜味虎蝦🍤呢個虎蝦tapas必點!都有8至9隻虎蝦 食得出係新鮮蝦肉質非常之Q彈好嫩👍🏼蝦 兩面都煎得非常之香調味恰到好處 一定要連埋啲蒜片一齊食!傳統西班牙烤乳豬 (細)🐖呢個係傳統signature嘅西班牙菜式點咗細份2人share 分量剛剛好乳豬皮烤得非常香脆可口皮同肉中間有少少肥肥地建議連同啲瘦肉一齊食先香口乳豬肉仍然保留到肉汁💦肉質好嫩好juicy 完全冇豬肉嘅膻味值得叫👍🏼香煎西班牙走地黃油春雞🍗朋友想試呢度燒春雞初初以為係普通菜式 點知呢個有驚喜!✨春雞size唔大 係妙齡雞嘅size燒得剛剛好 唔食雞皮嘅都食埋皮因為調味得太好啦 雞肉入面饟有好多唔同香草配料 所以雞肉特別入味 由裏面滲透出來🌿仍然能夠鎖住豐富嘅肉汁💦燒雞配以3種醬: 黃油,少少辣味嘅雞醬,少少似蠔油嘅雞醬🫙配上以上三種將令到整個味道更加提升層次個人最鍾意係配以少少辣味嘅雞醬一齊食🫰🏻原條燒魷魚🦑燒魷魚配以啲沙律菜食🥗另外有一個好似血橙味嘅醬 有少少苦味個人唔太鍾意嗰醬魷魚都唔會燒得乾身仲有啲彈牙口感但個人覺得欠缺
銅鑼灣樓上高質西班牙餐廳!🇪🇸😋

蒜味虎蝦🍤

呢個虎蝦tapas必點!
都有8至9隻虎蝦 食得出係新鮮蝦
肉質非常之Q彈好嫩👍🏼

蝦 兩面都煎得非常之香
調味恰到好處 一定要連埋啲蒜片一齊食!

傳統西班牙烤乳豬 (細)🐖

個人唔太鍾意嗰醬
魷魚都唔會燒得乾身仲有啲彈牙口感

但個人覺得欠缺咗一啲調味
有啲單調乏味

餐廳唔算好多位置,但都full booking! 環境燈光偏暗,適合浪漫約會同慶生~
整體食物質素都above average🫰🏻
2023-09-01 109 views
餐前麵包麵唔馬虎🥖麵包烤得外脆內軟,沾上黑醋橄欖油,為依餐開個靚頭😍蒜味虎蝦🦐一上菜已經聞到好香又惹味,蝦肉質新鮮彈牙,夾埋香氣濃郁既蒜一齊食另一番滋味,作為TAPAS送下酒好正🤭Daily Special揀左Clams,好大碟,d Clams每粒都大大粒脹卜卜😎食材新鮮,味道有驚喜!蕃茄意大利雲吞有驚喜,雲吞皮煙煙UNUN幾有咬口,夠多醬幫到佢可以KEEP WARM,唔會因為凍左而變硬影響口感,講返個醬,帶蕃茄味之餘會有少少微辣,中和返蕃茄既酸度,總之好食!推~食完main course,一定要試下呢度既Churros!一上台未擺入口, 已經聞到陣陣既玉桂味!CHURROS上面搭配左砂糖,同埋旁邊有糖漿!夠曬甜!伴碟仲有雪糕溝埋一齊食既感覺係既邪惡又享受!每一啖都好爭扎但又停唔到!值得一提既係佢個雪糕個芯,竟然有粒細冰,完美解決左想慢慢嘆但又食唔切會溶既問題,總之就推薦👍🏻巴斯克焦香芝士蛋糕🧀蛋糕軟綿綿😍入口芝士味濃郁溶係口中,雖然未至於神級好味,但依度都有得食算係唔錯👍🏻

蒜味虎蝦🦐

巴斯克焦香芝士蛋糕🧀

2023-08-31 1084 views
很喜歡吃西班牙菜,網上看到這間西班牙餐廳的評價不錯,我又蠢蠢欲動,今天暑假最後一天,就帶囡囡去試試這間西班牙餐廳。餐廳在三樓,電梯門一打開, 「Sabrosa」搶眼地映入眼簾。餐廳裝修很雅致,在昏黃的燈光下給人一種很悠閒寫意的感覺。每枱都有兩盞枱燈,營造出relax、優雅的氣氛。店員送上餐包,普通的西班牙麵包沾上黑醋汁,已經非常好味。店員還介紹了是日海鮮Special,我們選了蟹膏蟹蓋飯。蟹蓋內釀滿了飯粒,飯粒上有濃郁的蟹膏,賣相十分吸引。蟹膏濃厚的味道裹着飯粒,口感豐富,令我們吃個不停。前菜是羽衣甘藍沙律。沙律內有羽衣甘藍、黑毛豬火腿、水牛芝士、桃和蕃茄,配以紅酒油醋。羽衣甘藍非常脆爽,黑毛豬火腿和水牛芝士的甜咸香味中和了羽衣甘藍微苦的風味,配著紅酒油醋,甜甜酸酸的,呈現出平衡的口感和豐富的口味,非常開胃。我們還點了細份西班牙烤乳豬。乳豬肉質細嫩,醃製的香料和調味料很入味。乳豬的外皮酥脆,配搭著兩款醬汁:蘋果蓉和些利酒烤豬汁,沾上醬汁吃,中和了不少油膩感,實在太好味了!最後是四重芝士意大利雲吞配辣味蕃茄醬。四種不同的芝士填充著粒粒意大利雲吞,上面搭配著辣味蕃茄醬,十分惹味。四重芝士很
最後是四重芝士意大利雲吞配辣味蕃茄醬。四種不同的芝士填充著粒粒意大利雲吞,上面搭配著辣味蕃茄醬,十分惹味。四重芝士很香,搭配著辣味蕃茄醬的酸辣香氣,我們兩個芝士怪,當然又把它吃光了。
總括而言,這次「西班牙美食之旅」令兩母女捧住個肚離開。妹妹成功入坑,也愛上了西班牙菜。

• 味噌蟹膏西班牙飯
  • 傳統西班牙烤乳豬
出地鐵後在渣甸街入,餐廳環境昏暗,好有氣氛。有餐前麵包,焗到脆脆地,點橄欖油食。傳統西班牙烤乳豬 | $238想不到乳豬肉可以咁腍,腍到可以撕開,乳豬皮薄脆,皮下沒有一層肥膏,配慢煮蘋果蓉醬、Sherry pork sauce ,同酸甜的蘋果蓉好夾。西班牙色炸薯仔蛋配黑毛豬火腿 | $148黑毛豬下面有炸薯仔同蛋,薯仔夠蓉,蛋半熟,撈埋一齊食幾正,另一邊有粟米粒、藜麥、火箭菜組成的沙律,感覺好健康。Crab Yolk | $228蟹殼上有蟹膏、蟹籽,幾吸引,一客兩件,要把蟹殼內的飯同蟹膏撈勻食,鹹味適中。提拉米蘇 | $88幾大杯tiramisu,用酥餅砌了個心型般,底下的蛋糕浸了咖啡,有少少濕而且好濃味。服務好,侍應不停主動加水。

傳統西班牙烤乳豬 | $238

西班牙色炸薯仔蛋配黑毛豬火腿 | $148

Crab Yolk | $228

提拉米蘇 | $88

服務好,侍應不停主動加水。
$400 (Dinner)
  • 提拉米蘇
  • 西班牙色炸薯仔蛋配黑毛豬火腿
用餐體驗良好,餐廳環境有情調,食物質素唔錯,有機會會再幫襯👍🏻.Crab Yolk $228味噌蟹膏西班牙飯賣相獨特似甲羅燒蟹味十足配上佔滿蛋黃微硬嘅西班牙飯粒 令人食慾大開🤤 份量比想像中多🤣.Grilled Octopus Salad $198w Black olive salsa and Romesco sauce 原條章魚觸鬚望到都覺得好野生 視覺震撼烤過鹹香味更出~沙拉配黑橄欖莎莎和紅椒醬 剛好可以中和下 唔怕太油膩.Spicy Seafood Rigatoni $228w Tomato cream sauce 海鮮配料豐富有魷魚、蜆、青口等好溫和嘅辣味配忌廉番茄醬入口平易近人 掛汁嘅粗管麵更加突出creamy嘅口感~.Authentic Spanish Flan $88傳統西班牙焦糖布丁味道唔會太甜 較一般的稍微硬身少少增添口感又入味今餐最難忘 非常推薦😋
Crab Yolk $228
味噌蟹膏西班牙飯賣相獨特似甲羅燒
蟹味十足配上佔滿蛋黃微硬嘅西班牙飯粒
令人食慾大開🤤 份量比想像中多🤣
Grilled Octopus Salad $198
原條章魚觸鬚望到都覺得好野生 視覺震撼
烤過鹹香味更出~
沙拉配黑橄欖莎莎和紅椒醬
剛好可以中和下 唔怕太油膩
Spicy Seafood Rigatoni $228
w Tomato cream sauce
海鮮配料豐富有魷魚、蜆、青口等
好溫和嘅辣味配忌廉番茄醬入口平易近人
掛汁嘅粗管麵更加突出creamy嘅口感~
Authentic Spanish Flan $88
傳統西班牙焦糖布丁味道唔會太甜
較一般的稍微硬身少少增添口感又入味
今餐最難忘 非常推薦😋

🍽️ SABROSA 📍銅鑼灣銅鑼灣怡和街22號3樓-堂細妹難得返嚟香港,梗係要搵佢食好西啦!今次就嚟呢間我想食好耐嘅西班牙餐廳🥰🥰💫辣味香蒜虎蝦( $128 )虎蝦大隻又彈牙,鮮甜爽彈有蝦味!餐廳仲好貼心咁去晒所有嘅殼😍😍😍微微辣配上香濃嘅蒜片🤌🏻🤌🏻🤌🏻惹味又滿足🫶🏻🫶🏻🫶🏻💫辣汁煮蜆($228)好大碟之餘,食到好鮮甜嘅蜆肉味👍🏻👍🏻每一粒蜆肉都好飽滿😍😍另外好欣賞佢嘅醬汁,夠味之餘,微辣既程度唔會搶走蜆肉嘅味道,反而令到成個餸菜更加鮮味!用黎點個餐前包包簡直完美🫶🏻🫶🏻堂細妹仲大讚佢嘅紅椒同洋葱,香甜軟腍❤️❤️💫傳統西班牙烤乳豬( $238 )乳皮脆卜卜,食到乳豬嘅油香,唔會有膩既感覺😍😍豬肉軟腍香滑,好容易去骨👍🏻👍🏻另外仲有跟埋慢煮蘋果蓉、些利酒烤豬汁🤩🤩個人認為兩個醬加埋一齊,更加突顯左烤乳豬嘅香氣同埋嫩滑嘅口感🥰🥰🥰伴碟仲有啲香脆嘅羽衣甘藍🤣🤣罪惡感即刻減低🤭🤭🤭必食必食!💫巴斯克焦香芝士蛋糕($88)芝士味香濃,口感綿密細滑,輕盈濕潤🤩🤩兩個人share就啱啱好啦👍🏻👍🏻好邪惡呀🤭🤭🤭💫Fruit Punch($48)飲到有水果肉嘅質感👍🏻👍🏻酸酸甜甜,解渴得來又好fres
🍽️ SABROSA
📍銅鑼灣銅鑼灣怡和街22號3樓

💫辣味香蒜虎蝦( $128 )

💫辣汁煮蜆($228)

💫傳統西班牙烤乳豬( $238 )

💫巴斯克焦香芝士蛋糕($88)

💫Fruit Punch($48)
飲到有水果肉嘅質感👍🏻👍🏻酸酸甜甜,解渴得來又好fresh❤️❤️

💫Peach Tea($38)
一送上嚟就已經聞到好香嘅桃味🍑🍑暖笠笠,飲落清爽但係唔甜,好啱配乳豬😍😍😍

🌟餐廳好有格調,環境舒服,座位寬敞,好啱情侶或者朋友聚會👍🏻👍🏻

🌟就算係星期一嘅夜晚,依然全場爆滿,果然係人氣餐廳🔥🔥

🌟上菜速度快,而且所有餸菜都係好新鮮,熱辣辣!仲有提供餐前包包😍😍重申一次!點辣汁煮蜆醬真係好正!

🌟職員好nice好熱心❤️好主動幫我哋清理枱面🫶🏻🫶🏻最鍾意係佢哋好有笑容😍😍

推薦指數:5/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#銅鑼灣 #CausewayBay #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣美食地圖 #銅鑼灣必食 #Sabrosa #西班牙菜
2023-08-28 129 views
Farewell 同事仔 Lunch time都可以食個靚靚午餐既係openrice search左一輪見依間餐廳lunch性價比都幾高果然唔錯😎西班牙洋蔥湯紅紅既西班牙風🇪🇸好多半溶化既洋蔥絲,正!西班牙扁豆沙律淨係睇個樣,都知口感夠晒豐富係好多粒粒嘅mixture 澳洲西冷牛扒牛扒真心👍🏼👍🏼高質!炭燒網紋外表,香噴噴牛肉做到Juicy效果薯條即叫即炸,夠香脆非常推薦🫶🏻西班牙海鮮飯海鮮種類都幾多,個飯唔會太濕或者太乾,味道控制得幾好,唔會太鹹,都唔錯話晒都係慶祝,額外叫多咗一個蟹蓋蟹膏焗飯分享🎉🎉上面嘅蟹膏超級多!味道非常香濃仲要有大大粒嘅三文魚子,令到鹹香味變得更複雜,更有趣☺️☺️午餐仲包左甜品,今日就係一啲新鮮生果,上面加咗乳酪泡沫,估唔到咁樣嘅配搭,幾清新👍🏼又可以實在地食到新鮮嘅生果粒粒,都幾健康🥰🥰
Farewell 同事仔
Lunch time都可以食個靚靚午餐既

係openrice search左一輪
見依間餐廳lunch性價比都幾高
果然唔錯😎

西班牙洋蔥湯
紅紅既西班牙風🇪🇸
好多半溶化既洋蔥絲,正!

西班牙扁豆沙律
淨係睇個樣,都知口感夠晒豐富
係好多粒粒嘅mixture

澳洲西冷牛扒
牛扒真心👍🏼👍🏼高質!
炭燒網紋外表,香噴噴
牛肉做到Juicy效果
薯條即叫即炸,夠香脆
非常推薦🫶🏻

西班牙海鮮飯

話晒都係慶祝,額外叫多咗一個蟹蓋蟹膏焗飯分享🎉🎉

上面嘅蟹膏超級多!味道非常香濃

2023-08-28 91 views
今日專誠嚟銅鑼灣試吓呢間「SEAROSA」嘅西班牙菜,位置都方便,F1出口行大約3分鐘就到。餐廳佈置都幾有格調,每張枱都有小夜燈營造浪漫氣氛,幾啱拍拖或者結婚紀念日來😎。我對冷氣比較敏感,所以一坐低我叫咗杯暖水,侍應好有禮貌,仲好貼心比咗一壺暖水,雖然只係一壺暖水但係同環境都好襯。呢間啲食物高質又好味。一定會revisit!😍🍽️SEABASS呢度菜以新鮮鱸魚為主,鱸魚都幾大條,有驚喜。餐廳選用咗新鮮香草同檸檬一齊烤,好有風味。魚嘅外層烤得幾酥脆,啱啱好鎖住啲肉汁,好鮮甜,對於鍾意食魚嘅我,超讃🤩🤩🍽️ 西班牙海鮮飯 Spanish Seafood paella 呢款係西班牙嘅經典菜餚,所以點都要試吓。海鮮飯中有蝦、青口,蜆,墨魚。海鮮的鮮美味道同米飯完美融合,好味呀🤤🍽️ 香烤時令蔬薬 Grilled Seasonal Vegetable...烤蘆筍好啱做開胃菜,健康好味。👍 🍨傳統西班牙焦糖布丁 Authentic Spanish Flan.柔軟嘅布丁質地同香濃嘅焦糖風味,真係幾夾,配上新鮮藍莓、士多啤梨幾唔錯😋
呢間啲食物高質又好味。一定會revisit!😍

🍽️SEABASS

🍽️ 西班牙海鮮飯
Spanish Seafood paella

🍽️ 香烤時令蔬薬
Grilled Seasonal Vegetable...
烤蘆筍好啱做開胃菜,健康好味。👍

🍨傳統西班牙焦糖布丁
Authentic Spanish Flan.

2023-08-28 1356 views
西班牙餐廳一向有情調,依間也不例外,適逢七夕來一躺,慶祝一下。柔和的燈光和玫瑰的點綴營造出浪漫氛圍,而美食更是俾到驚喜,美味用餐帶來甜蜜回憶。餐前麵包 $0鬆軟麵包配黑醋和橄欖油,開胃小點。四重芝士意大利雲吞配辣味蕃茄醬 $168滿滿的辣汁蕃茄醬汁掩蓋意大利雲吞,雲吞薄皮口感煙韌,充滿芝士的餡料加上辣汁蕃茄醬,帶來意想不到的美味。傳統西班牙烤乳豬 $238分了乳豬脾部位烤至香脆,肉質柔軟,搭配慢煮蘋果蓉和利酒烤豬汁,兩者味道出色,絕對是必食之選。味噌蟹膏西班牙飯 $228菜式精緻,兩件蟹蓋釀入西班牙炒飯,再佈滿咸香的蟹膏,味道非常濃郁,加上三文魚子的點綴,增添了口感,整體口味偏咸,兩個人共享一份蟹蓋份量剛好。西班牙油條 $88脆口的油條撒上糖霜,搭配朱古力醬和雪糕,結合了甜甜的滋味,非常美味。

餐前麵包 $0

鬆軟麵包配黑醋和橄欖油,開胃小點。
餐前麵包

味噌蟹膏西班牙飯

西班牙油條 $88

2023-08-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
餐前麵包
四重芝士意大利雲吞配辣味蕃茄醬
味噌蟹膏西班牙飯
2023-08-27 57 views
🍽️傳統西班牙烤乳豬 $238 (小份)雖然係小份,但份量依然好多😋乳豬外皮又薄又脆,非常香口🤤豬肉好嫩滑,烤至質感偏腍,咬落好多豬油滲透出嚟,味道唔錯🥰🍽️鵝肝多士 $248鵝肝好厚身,表面烤至微焦,香味飄逸🤤食落外脆內軟,充滿油脂感,而且底層嘅多士好爽脆,口感好有層次☺️記得點下伴碟嘅黑醋,酸酸地有助消減油膩感👍🏻🍽️味噌蟹膏西班牙飯 $228蟹蓋底層放置西班牙飯,再舖上大量味噌蟹膏,直至完全蓋好個飯,最後喺頂部加上三文魚籽嚟點綴🥰蟹膏味道好濃郁,口感creamy,非常好食😍西班牙飯都好出色,整體配合好好😋🍽️自家制西班牙油條 $88Churros好香脆,有好香嘅玉桂味,仲要一啲都唔油膩🥰大家可以用churros點完朱古力醬,再搽上香草雪糕,連埋一次過放入口,會有非常滿足嘅感覺🥰味道😋 8/10性價比💰 6.5/10環境🔎 8/10服務🫶🏻 7.5/10打卡指數📸 8/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 8/10
🍽️傳統西班牙烤乳豬 $238 (小份)

🍽️鵝肝多士 $248

服務🫶🏻 7.5/10
打卡指數📸 8/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 8/10

2023-08-27 117 views
打工仔需要係星期六日放假好好享受休息下,所以我鍾意定時去搵啲新既餐廳試試,中西日韓食得多,今次決定食個西班牙菜😋 好彩預早book左位,如果唔係都幾full house🤔餐廳座位好闊落,而設計比較簡單,但暗暗既燈,令到成間餐廳好有氣氛,食起野食既時候更加加分。我 recommend ⭐️餐前包 - 有烘底,幾香。伊比利亞火腿羊奶芝士松露多士 ($128)⭐️⭐️⭐️多士有烘底,食落幾脆口,多士裹面有黑松露& 羊奶芝士,而且芝士味好重,但黑松露&芝士份量都平衡得好好,唔會過分搶其中一方既味道,食既時候甚至有拉絲😍整體好好味。Grill Lamb Rack ($368)⭐️⭐️⭐️有5隻羊架,而且都幾大隻,份量都幾大羊架大約七八成熟,而且油脂好多旁邊有青草醬&燒汁可以選擇,配合返唔同人既口味甜薯&甘筍做配菜,甘筍味道都幾清甜。黑毛豬肋條肉燴西班牙飯 ($228)⭐️⭐️西班牙飯比較濕身,而飯表面有6至8粒黑毛豬,細細粒但幾厚身,口感柔嫩,肥而不膩,整體好香。Batatas A Murro ($48)薯仔浸係蒜油裹面,都幾香,但食起會比較油回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素: 🌮🌮🌮🌮服務質素: ☺️☺️☺️☺️消費指數:

我 recommend ⭐️

餐前包 - 有烘底,幾香

。伊比利亞火腿羊奶芝士松露多士 ($128)⭐️⭐️⭐️
伊比利亞火腿羊奶芝士松露多士

。Grill Lamb Rack ($368)⭐️⭐️⭐️
有5隻羊架,而且都幾大隻,份量都幾大
羊架大約七八成熟,而且油脂好多
旁邊有青草醬&燒汁可以選擇,配合返唔同人既口味
甜薯&甘筍做配菜,甘筍味道都幾清甜

。黑毛豬肋條肉燴西班牙飯 ($228)⭐️⭐️
黑毛豬肋條肉燴西班牙飯

。Batatas A Murro ($48)
薯仔浸係蒜油裹面,都幾香,但食起會比較油
Batatas A Murro

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰💰(人均消費$426.6)
環境質素: ☘️☘️🍀

* SABROSA (銅鑼灣)
銅鑼灣銅鑼灣怡和街22號3樓

同類餐廳 #cocofood_西班牙菜
同區餐廳 #cocofood_銅鑼灣
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update🙈
2023-05-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$426 (Dinner)
伊比利亞火腿羊奶芝士松露多士
黑毛豬肋條肉燴西班牙飯
1K
傅統西班牙烤乳豬(S)$238Roasted Suckling Pig "Segovia Style"有分兩個Size, 兩人share 細嘅就剛好. 乳豬皮烤得薄而香脆, 肉質軟嫩多汁, 皮肉之間帶層薄薄油脂令口感更順滑, 一邊仲有蘋果蓉減膩, 同香醇嘅些利酒烤豬汁西班牙海鮮飯 $298Seafood Paella 有青口、蜆、墨魚仔、虎蝦等, 海鮮都唔差, 特別係大虎蝦夠爽彈. 飯吸收左鮮味加埋sauce, 粒粒分明唔會爛, 仲有少少飯焦, 幾好食. 份量好多夠哂飽味噌蟹膏西班牙飯 $228廚師推介寫左係黑板. 用左蟹蓋裝住西班牙飯, 好似甲羅燒咁飯好Creamy, 上面係厚厚一層味噌蟹膏仲有dd 三文魚子, 濃郁咸香自家製西班牙油條 $88Churros 即炸, 香脆裹有肉桂糖. 配左球vanilla icecream, 之前睇見有人係太妃糖雪糕🍦, 唔知係咪每次唔同. 不過配番transitional 香滑vanilla 都好食.環境幾舒服, 略暗幾有情調, 我地大約晚上7點幾左右到, 之後陸續有客人黎滿座. 所以如果黎都係預約隱陣d

傅統西班牙烤乳豬(S)$238

西班牙海鮮飯 $298
Seafood Paella

味噌蟹膏西班牙飯 $228
廚師推介寫左係黑板. 用左蟹蓋裝住西班牙飯, 好似甲羅燒咁

自家製西班牙油條 $88

• 味噌蟹膏西班牙飯