2021-09-01 468 views
有時夜晚諗唔到食咩好,買個外賣翻屋企食都唔錯。呢間桜專賣日式丼飯、炸物、小食同埋手卷。1⃣️極尚刺身丼($78)有三文魚、帶子、甜蝦、玉子燒、三文魚籽。每一樣嘢都好新鮮好好食,特別係甜蝦,勁大隻勁鮮甜😍  2⃣️三文魚手卷($15)第一次外賣手卷食,都包得幾好唔洗驚紫菜會包住淋曬,到食既時候先拆。三文魚好厚好鮮甜🤤而且份臉都唔少。  3⃣️加州手卷($17)有蟹柳絲、青瓜絲、牛油果,同埋啲沙律醬。青瓜絲爽脆清新,加埋牛油果同沙律醬creamy啲既口感,唔錯👍

1⃣️極尚刺身丼($78)
極尚刺身丼

2⃣️三文魚手卷($15)
三文魚手卷

3⃣️加州手卷($17)
加州手卷
極尚刺身丼
2021-04-08 573 views
試櫻手卷嘅第二間分店(對上一次係喺好多嘢食嘅太安樓度食)荃灣又係食好西嘅好地方呢條街超熱鬧小妹試過平日下晝同平日夜晚經過都超多人覓食同場仲有之前介紹過嘅元朗燒賣皇后妙舒又有成日話食都仲未食到嘅Beans仲有亞玉豆腐花對面馬路仲有一入夜就排隊排到痴線嘅台風講返櫻手卷先佢兩間手卷都有特價嘅嘢食但特價嘅嘢竟然係唔同嘅雖然對上次個軟殼蟹手卷念念不忘但嗰次經過見到三文魚手卷喺特價行列又忍唔住去先留意返 當日我已經係食左晚餐又排隊就拎得手卷都要等一段時間因為真係超多人佢又即叫即整但佢啲手卷真係又足料又新鮮Size正常 唔大唔細自助醬料今次試嘅三文魚 (相信三文魚腩會更正)上次嘅炸軟殼蟹我都好滿意 (包括價錢)行過路過 咁啱又有啲肚仔餓 就試吓啦三文魚手卷 $12 🙆🏿‍♀️

試櫻手卷嘅第二間分店
(對上一次係喺好多嘢食嘅太安樓度食)
荃灣又係食好西嘅好地方

佢又即叫即整
但佢啲手卷真係又足料又新鮮
Size正常 唔大唔細
自助醬料
今次試嘅三文魚 (相信三文魚腩會更正)
上次嘅炸軟殼蟹
我都好滿意 (包括價錢)
行過路過 咁啱又有啲肚仔餓 就試吓啦

三文魚手卷 $12 🙆🏿‍♀️
2020-10-22 646 views
▪️海膽拼吞拿魚蓉手卷好!正!啊!海膽好鮮甜同creamy 吞拿魚蓉就有淡淡既魚味 口感細滑 食材新鮮😋 不過就只集中係面🤭 但份量好足🤩手卷係即叫即整 唔洗驚啲紫菜會淋👍🏻 不過當然要食快啲啦 因為食得慢啲紫菜都係會淋 至於啲飯就有淡淡既醋味 不錯😌-整體而言: 呢間鋪頭開到凌晨12點 住個到附近既朋友如果夜晚突然想食日本魚生或者炸物同小食都可以平價買到 好幸福啊😍-💰: $36
▪️海膽拼吞拿魚蓉手卷

💰: $36
2020-10-03 420 views
從來都不對街邊舖存任何期望,不過見好似咁把炮咁以刺身為旗號,儘管一試。唔試由自可,一試三文魚腩刺身係喜出望外咁新鮮。51蚊5塊,一食完我已忍唔住encore, 即時追加。此店嘅三文魚刺身比起很多居酒屋也要好味得多。
2020-07-11 539 views
即叫即整手卷,元朗食開,黎到荃灣食街,性價比更高,價錢比元朗食仲平。咁食物質素有無因為咁將貨就價呢?試一試就知。喺元朗食開辣味三文魚,所以點一樣的嘢黎比較一下,另外就點左芥末魷魚。辣味三文魚,2間的味道差唔多,荃灣呢間的辣味再香少少,而荃灣師傅小勝一籌,因為值得一讚的係切碎的三文魚,放喺紫菜同飯一齊的比例較多,令食的時候,頭幾啖唔會淨係得肉,而下面無哂肉得飯。而芥末八爪魚都係大路嘢的味道的芥末味都算平衡,唔太攻鼻或者太辣。

辣味三文魚手卷及芥末八爪魚手卷

辣味三文魚手卷及芥末八爪魚手卷
2019-11-20 888 views
今日有野做,要食下小食頂下肚先,叫左火炙牛油三文魚手巻,個三文魚都幾厚身,我個人覺得可以再燒奈啲等佢溶啲口感會比較好,同埋個牛油味都幾重,有啲搶左三文魚的味道,但總括黎講都唔錯的,飯OK,紫菜都夠脆,都有興趣下次再試其他手巻,因為可能呢款同我想像中有小小出入,但我覺得呢間店的食物係有質素的。另一天(20/11/2019)再吃了甜蝦手卷,甜蝦好夠甜,亦好新鮮,絕對會再幫襯的,今次先知原來有豉油可以落,下次有興趣再試其他手卷
2019-10-18
Type of Meal
Tea
2019-11-17 433 views
路德圍係荃灣的掃街勝地~夜晚唔想吃太多,所以睇到呢間手卷店就點咗一個呑拿魚蓉併海膽手卷作晚餐。海膽同呑拿魚蓉比例平均,分量都幾多。而且兩個材料都好新鮮,加海膽好creamy好鮮甜,味道算濃郁,唔會好像其他平價檔咁海膽有苦腥味。呑拿魚蓉有淡淡魚香,肉質幼滑,遠超我預期👍🏻下次想試兩格版加拿大海膽手卷!
路德圍係荃灣的掃街勝地~
夜晚唔想吃太多,
所以睇到呢間手卷店就點咗一個呑拿魚蓉併海膽手卷作晚餐。
海膽同呑拿魚蓉比例平均,分量都幾多。
而且兩個材料都好新鮮,
呑拿魚蓉有淡淡魚香,肉質幼滑,
遠超我預期👍🏻
下次想試兩格版加拿大海膽手卷!
2019-10-28 402 views
成日經過見到咁平都唔太敢試,今日好想食日本野,但又想掃街,所以就試試佢,有勁多款手卷,炸物,飯。收銀員口音比較重,唔係太聽得清楚。最後成功點左一個三味既三文魚飯 $58唔算大碗,但係品質 very nice 見到都好多人排隊買,但多數都叫手卷。$12 起就有得食,好抵呀火炙三文魚燒得好完美,油脂味好香,三文魚好肥美呀三文魚粒有兩款,一款就係混左醬汁,係有少少芥末味,微辣,但係好正。另一款係無混醬既三文魚切粒,都係好肥美,其實如果無混醬既唔切粒會更有口感飯量唔多,男仔一定唔夠食,因為對我黎講都非常唔夠食,食完好似無食過野咁,然後去左食串燒,哈哈哈。但 CP 值係高既,起碼唔貴又有鮮味一定會有下次的!
成日經過見到咁平都唔太敢試,
今日好想食日本野,但又想掃街,
所以就試試佢,有勁多款手卷,炸物,飯。
收銀員口音比較重,唔係太聽得清楚。
最後成功點左一個三味既三文魚飯 $58
唔算大碗,但係品質 very nice

見到都好多人排隊買,但多數都叫手卷。
$12 起就有得食,好抵呀

火炙三文魚燒得好完美,油脂味好香,
三文魚好肥美呀

三文魚粒有兩款,一款就係混左醬汁,
係有少少芥末味,微辣,但係好正。
另一款係無混醬既三文魚切粒,
都係好肥美,其實如果無混醬既唔切粒會更有口感

飯量唔多,男仔一定唔夠食,
因為對我黎講都非常唔夠食,
食完好似無食過野咁,
然後去左食串燒,哈哈哈。
但 CP 值係高既,起碼唔貴又有鮮味

一定會有下次的!
2019-10-18 345 views
相信大家都認識這條荃灣的美食街,在之前已經發現這間便宜的壽司店,今天經過終於一試了。有多款不同價錢的壽司,而今天我們試了其中最便宜的兩款。炸蝦天婦羅手卷$ 412炸蝦雖然只得一條,但是即叫即炸,手卷拿到上手也感到熱騰騰的呢!熱熱的炸蝦十分脆,沒有厚厚的面粉味。三文魚手卷$ 12一個手卷中有三塊厚厚的三文魚,而且樣子也是十分新鮮的,沒有將貨就價以這個價錢來說性價比十分高,另外也有一些便當飯但是打算掃街吃小吃所以就沒有試了!
有多款不同價錢的壽司,而今天我們試了其中最便宜的兩款。

三文魚手卷$ 12
2019-06-05 383 views
🍣櫻🍣必食🍣三文魚手卷🐟$10掃街之選😋😋抵食手卷去到荃灣既美食街,當然要食返件過下口癮啦有唔同既手卷選擇😄選擇很多款款都十分吸引😍最後👦🏻👧🏻都選左三文魚手卷三文魚新鮮,手卷食到底部都會有少量三文魚😋紫菜小小脆下次一定要試埋其他款式口味😋😋😋
🍣櫻🍣

必食🍣三文魚手卷🐟$10
掃街之選😋😋抵食手卷
去到荃灣既美食街,當然要食返件過下口癮啦
有唔同既手卷選擇😄選擇很多
款款都十分吸引😍
最後👦🏻👧🏻都選左三文魚手卷

三文魚新鮮,手卷食到底部都會有少量三文魚😋
紫菜小小脆
下次一定要試埋其他款式口味😋😋😋
2019-05-02 403 views
今日落雨就諗住買外賣返屋企食😙 突然想食日本野,去咗荃灣呢間手卷丼飯專門店, 記得上次去附近食豆腐花已經見到好多人,應該幾好食😀一點半開門,門口已經有好多人😯而且排緊隊,好彩都係排一陣😬 餐廳招牌以粉紅色為主,寫住櫻🌸一睇就知係食日本野😜門口已經貼滿曬menu,有好多唔同種類嘅手卷,但係我驚唔夠飽,所以都係買咗兩個丼飯😛 叫咗極上刺身丼($78),睇圖片好豐富好吸引,另外有個蟹將軍丼($52)寫住推介,所以我就叫咗呢兩個丼飯🤗極上刺身丼打開非常豐富,有兩片帶子、兩隻大牡丹蝦、三件三文魚、仲有好多三文魚子及兩件玉子☺ 小店嚟講用料新鮮而且刺身好肥美,帶子係厚切👍牡丹蝦真係超大隻同鮮甜👍 性價比非常高😊 食物質素真係好過好多間連鎖式嘅日式外賣小店除咗刺身丼飯,蟹將軍丼亦都好食😋 一打開嗰飯大大隻軟殼蟹,炸得好香脆,熱辣辣,而且仲有蟹柳及勁多蟹籽😗 $52真係良心小店! 小店仲超貼心畀咗塊紫菜我,我就自製手卷, 過下手卷癮🤣將啲軟殼蟹加啲飯包成手卷食, 紫菜好脆,軟殼蟹又脆,好食喎🙃下次經過試下手卷先, 因為買嗰時見到有海膽手卷,真係好吸引🙆♀

2019-04-25 297 views
同老婆一早食完晚飯,街上閑逛一會,胃部食物似乎消化得七七八八。經過這間街頭餐廳,決定買手卷做宵夜。呢間手卷勝在多選擇,諗得出既配搭都有。 店鋪外面貼滿相片,除左手卷,都有don 飯。照片吸引,見到都想食,而且手卷黎講真係好抵食。店鋪出面亦有少少企位,算是特色街頭小吃。👍🏻我一開始唔記得講外賣,所以店員用自家手卷托奉上,幸好店員都好好人幫我地轉返外賣盒。老婆叫左個天婦羅蝦手卷,返到屋企食都話好仲脆,蝦又彈牙。 我食左赤海蝦三文魚卷,三文魚油脂豐富,肉質新鮮。火炙牛油海蝦又係正,拎到上手已經聞到牛油既香味。勝在即叫即整,即使返到屋企紫菜仍然咁爽脆,再加上啤酒果然絕配。另外老婆食埋個三文魚手卷,佢反而讚個壽司飯整得好味,睇黎佢都幾肚餓,勁快就食哂。滿足的宵夜只需$68,唔錯 🍻

老婆叫左個天婦羅蝦手卷,返到屋企食都話好仲脆,蝦又彈牙。

滿足的宵夜只需$68,唔錯 🍻
2019-04-15
TakeAway
$35 (Last Night Supper)
壽司鋪就見得多,但專賣手卷既專門店就比較少見,既然專賣手卷,水準一定要有返咁上下先吸引到食客呢間手卷店就做到啦~手卷款式超多選擇 有成50款咁多,全部都即叫叫整 新鮮肥美 平靚正😘今次叫左海膽三文魚籽 & 三文魚吞拿魚蓉兩款手卷一黎到見到d魚生放到脹卜卜,成日想跌想跌咁,就知足料唔hea👏🏼.海膽新鮮,望落色澤唔錯,食落味道幾鮮甜,after taste都可以😇三文魚籽好大粒,每粒又係脹卜卜,好有口感三文魚既紋路好靚,油脂比例好啱我心水,唔會太肥~食落超鮮🥰吞拿魚切成蓉,再加蔥、芝蔴調味,即使調左味都仍然食到吞拿魚本身既味道~好似愈食愈開胃咁🤗.另外有部分款式$10起,以新鮮程度、份量黎講超級抵食!而且好抵讚既係每件手卷都預先幫你包張紙巾,一拎起手就食得!夠哂細心👍🏻

今次叫左海膽三文魚籽 & 三文魚吞拿魚蓉兩款

三文魚籽好大粒,每粒又係脹卜卜,好有口感

三文魚既紋路好靚,油脂比例好啱我心水,唔會太肥~食落超鮮🥰

另外有部分款式$10起,以新鮮程度、份量黎講超級抵食!
TakeAway
今朝好遲食早餐,工作完都已經係下午兩三點了,都唔係好肚餓,回家途中,經過荃灣路德圍附近,街邊好多細鋪仔嘢食,都有好食嘅壽司,手卷,丼,以為細細間舖,冇乜特別,點知其實佢啲材料都幾足,幾大件。呢間嘢叫桜。佢哋做手卷用啲飯暖暖的,軟軟的,又真係幾好食!今日叫咗4款手卷試下佢!帶子拼海膽手卷 $38海膽份量都幾多架,帶子又大粒,其實佢呢個價錢真係唔貴。。。炸軟殼蟹手卷 $20好大隻蟹腳,相比起元x, 仲大件仲好食!好抵!吞拿魚蓉拼海膽手卷 $36吞拿魚蓉同海膽嘅比例都好平均。食得出材料係新鮮嘅!火炙牛油帆立貝手卷 $44帶子好大粒,仲要有兩大粒,真係唔貴喎!冇諗過,舖仔細細,但材料新鮮,價錢合理!一試無防!

佢哋做手卷用啲飯暖暖的,軟軟的,又真係幾好食!

今日叫咗4款手卷試下佢!

帶子拼海膽手卷 $38
海膽份量都幾多架,帶子又大粒,其實佢呢個價錢真係唔貴。。。

炸軟殼蟹手卷 $20
好大隻蟹腳,相比起元x, 仲大件仲好食!好抵!

吞拿魚蓉拼海膽手卷 $36
吞拿魚蓉同海膽嘅比例都好平均。
食得出材料係新鮮嘅!

火炙牛油帆立貝手卷 $44
帶子好大粒,仲要有兩大粒,真係唔貴喎!

冇諗過,舖仔細細,但材料新鮮,價錢合理!
一試無防!
2019-04-13
$60 (Tea)
2019-04-12 167 views
今晚和朋友途經荃灣路德圍, 這裡有很多不同類型的食店. 最後我們選擇了這間店舖-櫻, 貪其名字很有春天看櫻花的感覺。😂櫻花令我聯想到就是日本, 日本就會想起食日本菜-刺身, 壽司, 拉麵等等。而正正這間小店就是食手卷, 刺身。😬店舖不是很大, 就在一角落位置, 食物只供立食或者外帶, 沒有提供座位, 店內已經是個廚房。店外一面有刺身, 飲品可供選購, 一面就是收銀和貼上手卷, 其他食物的價錢, 店外有一張小圓枱可供立食和加上調味料。最後我們選擇了2個手卷和1個丼。2個手卷分別是"加拿大海膽手卷" $45 和 "海膽拼赤海蝦手卷" $38整體海膽新鮮鮮甜美味, 海蝦很大隻和爽口鮮甜, 飯粒軟硬亦很適中, 唯紫菜再脆一點會比較好。極常刺身丼 $78我們外帶這個極常刺身丼, 再買飮品和其他食物在附近球場進食。雖然這個刺身丼不是很大個, 但女生一定足夠食用。上面舖滿刺身, 有牡丹蝦兩隻, 帶子兩粒, 三文魚兩塊, 蛋兩片, 魚子粒。牡丹蝦很大隻, 三文魚厚切大塊, 帶子亦很大粒, 所有刺身都是新鮮厚肉, 很有質感和爽甜, 蛋片亦很厚甜, 飯粒軟硬適中, 整體不錯, 可以再返食。
今晚和朋友途經荃灣路德圍, 這裡有很多不同類型的食店.

最後我們選擇了2個手卷和1個丼。

極常刺身丼 $78