2017-05-23 235 views
元朗區總是給我很多回憶,每個角落每個地方都仍想著「您」;【您】可能是舊或新的一個。人生中每個人都會經歷過「悲.歡.離.合」永遠一開始是甜蜜,但日子久了的確需要磨合.體諒而長久地走下去。近期身邊的總是有些戀愛的經歷而煩惱,其實只要從『心』出發用心去對待,「她」是會感受得到。突然在我腦海中又響起張敬軒的歌曲-櫻花樹下《桜》花正開有時限,你能否捉緊嗎?正所謂:「熱情會冷卻」,錯過了就無得回頭吧!經過又新街想起很多與『您』的點點滴滴,有時候食物不需要是名貴,只要與您身邊的那個同吃便是最好的。 本夜相約一位久違的友人,我倆相識了近十年我想已洞悉對方的性格,完全毫不保留去表達心中所想,無所不談我深信這是一種「緣份」。「緣」來身邊總是有人留意「您」的一切,我想應該要學懂感恩人家對您好並不是必然的。 地方不大的《桜》只有立食在此,但卻滿佈人流可見吸引力。單看門外大型紙板,色彩繽紛的手卷進入眼廉完全不知如何入手?不過友人一早洞悉我的喜好,海膽永遠是我的喜好之物。我倆每人單點了一客手卷為晚飯前揭開序幕,是有期待過的。三文魚併吞拿魚蓉手卷 $32一直吃壽司或是手卷,個人都比較偏好三文魚。三文魚的肥美而且營養

三文魚併吞拿魚蓉手卷
三文魚併吞拿魚蓉手卷 $32
一直吃壽司或是手卷,個人都比較偏好三文魚。三文魚的肥美而且營養價值高,沒有半點抗拒的理由。吞拿魚蓉完全帶有魚香,添加了蔥花更加美侖美奐。手卷的飯粒恰到好處,小小手卷大滿足。
海膽拼三文魚籽手卷
海膽拼三文魚籽手卷 $54
壓軸出場的確沒有令我失望,遠道以來吃了「馬糞海膽」。利用小架盛載色澤已經相當吸晴,三文魚籽每粒都精瑩通透完全是我杯茶。海膽的口成香軟並豐盈,有一種幸福的感覺。魚籽在口腔中盤旋下,多汁而美味真的想再追加多客吧!

有時候普通的食物,只要「用心」去製作吃的人是感受得到。小小店鋪不只是手卷那麼簡單,還有丼、飲品、甜品等,如果不想立食也可以外賣也是另一番的選擇。元朗區小鋪林立,只要對食物有份「堅持度」我想那麼遠也會前來。希望這小店再有新產品推出,我與友人再次前來憶記更多的趣事。
2017-05-22
$40 (Dinner)
三文魚併吞拿魚蓉手卷
海膽拼三文魚籽手卷
2017-05-23 146 views
放工經過見到間日本手卷餐廳喎!😍 又好似新開,見到外面幾個人等緊,二話不說入去試試! 😆😆員工穿上和服🌸,好有禮貌咁招呼我,個餐牌都幾搶眼!貼晒唔同手卷出嚟,大大張相片真係好鬼死吸引! 👅我自己呢就鍾意食三文魚嘅😺😸。見到呢度呢有一個係出邊我都少見嘅手卷,火焰三文魚手卷,三文魚帶子手卷,於是就落咗order啦。即叫即整,等咗大概三四分鐘到啦,終於有得食啦!😍呢度都好好,佢嘅豉油就有辣豉油,普通豉油俾我地揀,如果鍾意食辣嘅可以加埋佢有另外一個超級辣既Wasabi汁 😹講下個火焰三文魚啦🔥🔥,佢個紫菜外皮都幾新鮮,佢嘅三文魚呢系燒得好正,入口即溶。 平時放題嗰啲質素呢真係比唔上呢一間。 而且個三文魚都唔孤寒,大大嚿放喺手卷上邊。💓個三文魚帶子手卷,兩個字形容,好味😛,因為呢佢嘅三文魚同帶子非常鮮甜!抵讚 !紋理好靚! 鮮紅色嘅顏色 , 帶子啦大大隻,淨係食個手卷面頭我都分咗三啖先食到😅呢間鋪就自助形式啦,食完就要幫手將放手卷嘅架俾返佢哋啦。企位都唔會話太多,建議拎返屋企慢慢品嚐😉
放工經過見到間日本手卷餐廳喎!😍
又好似新開,見到外面幾個人等緊,二話不說入去試試! 😆😆

員工穿上和服🌸,好有禮貌咁招呼我,個餐牌都幾搶眼!
貼晒唔同手卷出嚟,大大張相片真係好鬼死吸引! 👅

我自己呢就鍾意食三文魚嘅😺😸。
見到呢度呢有一個係出邊我都少見嘅手卷,
火焰三文魚手卷,三文魚帶子手卷,於是就落咗order啦。

即叫即整,等咗大概三四分鐘到啦,終於有得食啦!😍

呢度都好好,佢嘅豉油就有辣豉油,普通豉油俾我地揀,

講下個火焰三文魚啦🔥🔥,佢個紫菜外皮都幾新鮮,
佢嘅三文魚呢系燒得好正,入口即溶。

平時放題嗰啲質素呢真係比唔上呢一間。
而且個三文魚都唔孤寒,大大嚿放喺手卷上邊。💓

個三文魚帶子手卷,兩個字形容,好味😛,
因為呢佢嘅三文魚同帶子非常鮮甜!抵讚 !紋理好靚!

呢間鋪就自助形式啦,食完就要幫手將放手卷嘅架俾返佢哋啦。

企位都唔會話太多,建議拎返屋企慢慢品嚐😉
2017-05-15
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$40 (Dinner)
同朋友係元朗放工見到有間幾多人食既手卷店就排隊試下 點知呢間外賣手卷鋪質素仲好過好多堂食壽司鋪!先唔講呢間手卷店本身款就幾多成近50款任你選擇!而且火炙既加上牛油就特別好味想講宜家逢收工就買手卷翻家食🤤🤤呢間鋪除左手卷主打外仲有唔同既海膽,刺身,三文魚飯...岩曬忙既人買翻去外賣食!價格都比一般外賣料理店實惠😍三文魚腩加州手卷❣平時三文魚就食得多 但加埋加州既口味真係fresh得多!真係建議試食呢個 三文魚又無偷工減料 比例適中再加上d飯唔係有個種好冰既感覺 會特別香口同惹味😋😋火灸牛油熟蝦手卷🤗呢間d火灸手卷真係非一般地掂d牛油索曬落熟蝦到極香口🤤🤤🤤然後就係火炙手卷係尼到真係唔算貴(出面天價咁唔捨得食😪)又幾似我地嗌左好多就索性係個到食埋其實個到都有For堂食既位置食過翻尋味既你地唔擔保唔翻嗌🤤重新強調呢間真係好經濟實惠!Even 14蚊既手卷都有唔少😳😳嗌2至3個已經夠午餐🤗🤗🤗
同朋友係元朗放工見到有間幾多人食既手卷店
就排隊試下 點知呢間外賣手卷鋪質素仲好過好多堂食壽司鋪!

先唔講呢間手卷店本身款就幾多
成近50款任你選擇!
而且火炙既加上牛油就特別好味
想講宜家逢收工就買手卷翻家食🤤🤤

呢間鋪除左手卷主打外仲有唔同既海膽,刺身,三文魚飯...
岩曬忙既人買翻去外賣食!
價格都比一般外賣料理店實惠😍

真係建議試食呢個 三文魚又無偷工減料 比例適中
再加上d飯唔係有個種好冰既感覺 會特別香口同惹味😋😋

火灸牛油熟蝦手卷🤗
呢間d火灸手卷真係非一般地掂
d牛油索曬落熟蝦到極香口🤤🤤🤤
然後就係火炙手卷係尼到真係唔算貴(出面天價咁唔捨得食😪)

又幾似我地嗌左好多就索性係個到食埋
其實個到都有For堂食既位置
食過翻尋味既你地唔擔保唔翻嗌🤤

重新強調呢間真係好經濟實惠!
Even 14蚊既手卷都有唔少😳😳
嗌2至3個已經夠午餐🤗🤗🤗
2017-05-07
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$35 (Dinner)
2017-05-22 25 views
今日朋友帶我到元朗掃街,雖然香也是住在西鐵沿綫,但真的很少會入到元朗天水圍等地。難得朋友興致勃勃,就一同來到這裡吧。元朗又新街35號地下7B號舖海膽拼三文魚籽手卷$54看到海膽,二話不說要海膽嚐嚐。呈啡黃色的海膽,約有數板,肥美鮮甜,海水味不重。三文魚籽脆粒囗感,雙重享受。厚切三文魚腩手卷$34雖然只有齋三文魚腩,沒有雙拼的吸引,但三文魚腩肥美腍滑,鮮濃味道,值得嚐嚐。只是紫菜腍得較快。元朗又新街35號地下7B號舖

元朗又新街35號地下7B號舖

海膽拼三文魚籽手卷$54

厚切三文魚腩手卷$34

元朗又新街35號地下7B號舖
2017-05-03
2017-05-22 36 views
今天是紅日,原本請埋五月二日,我便有足足五天的假期了。但我沒有請假,因為上星期已快閃一日東京,唯有乖乖地留在香港吧。加上有朋友生日,原本想給予正日驚喜,不過因一些事情沒給到。三文魚腩帶子手卷$42+5原本是三文魚帶子手卷,由於想吃肥美一點,加$5可轉三文魚腩哦。肥美鮮甜的三文魚腩,入囗魚肉鮮香,帶子軟腍滑嫩,米飯量不少,滿滿一條肥手卷哦。帶子甜蝦手卷$42另一手卷也是選兩拼,滿足兩個願望吧。甜蝦約有兩三隻,帶子約有兩片,勻屬鮮甜,但三文魚味道較好哦。
今天是紅日,原本請埋五月二日,我便有足足五天的假期了。

加上有朋友生日,原本想給予正日驚喜,不過因一些事情沒給到。

三文魚腩帶子手卷$42+5

帶子甜蝦手卷$42

2017-05-03
TakeAway
心血來潮,BeautySearch 突然決定往元朗去溜躂,不知不覺,行至美食匯聚的又新街,雖然還未到晚飯時間,但來到這條聞名的食街,忽然心癢癢,很想找點東東吃。 由於時間尚早,但晚間又約了朋友在附近吃晚飯,所以只能吃些輕量級的食物。最後,我們選了立食,一家提供多款日式手卷的小店 ~ 《桜》。 真的無法抵擋店子門前那大大塊的宣傳物,大型宣傳物上滿佈各式各樣的手卷相片,相當吸引! 有『選擇困難症』的朋友,可能要多花一點時間喔! 手卷是即叫即製,相當新鮮。布簾後便是廚師的工作間,要吃美食,當然在外等侯啦! BeautySearch 毫不猶疑,第一時間點選了「馬糞海膽手卷」HK$34。 當日我們選擇立食,我的「馬糞海膽手卷」出場時,用上一個小架盛載而上,很精緻!而「馬糞海膽手卷」就相當吸睛,馬糞海膽佈滿手卷的表面,相當震撼,連一粒白飯也看不見。海膽的色澤雖未有預期的鮮豔,口感卻十分香軟、豐盈,令人有幸福的感覺。 值得一提的是,平常坊間的手卷,刺身餡料都只會舖在表面,紫菜範圍內的,就只有白飯。《桜》的手卷,雖不至於每一口都豐盈油腴,卻能吃到底也嚐到淡淡的海膽滋味,蠻不錯喔! 醋飯方面,不但

有『選擇困難症』的朋友,可能要多花一點時間喔!
馬糞海膽手卷

醋飯方面,不但香軟甜美,而且帶點微暖,所以要襯熱食,否則紫菜很快變軟喔!

三文魚拼帶子卷
友人想了又想,最終點選了「三文魚拼帶子卷」,蠻不錯喔!HK$42,一個價錢,兩種享受!而且,三文魚肥美鮮嫩,油脂分布得相當平均,拼上大大粒的帶子,味道鮮甜,令 BeautySearch 也有一點動心呢!
店子小小,這裡的手卷選擇真的相當豐富,有數十款之多,而且除了手卷,還有丼、飲品及甜品提供,選擇可不少呢!
店子前有一張小高桌,擺放了數款調味,無論立食還是外賣,都非常方便!
馬糞海膽手卷
三文魚拼帶子卷
2017-04-27 281 views
自從搬左去老公屋企,好少返黎元朗, 呢日放假去探朋友仔,朋友話來又新街開左好多小食店, 決定一齊去發掘美食。 其實呢間賣日式手卷的“桜”吸引左去, 門口大大張餐單,貼滿各款日式手卷圖片。 日式手卷即點即製作,需要少少時間, 可以即食/外賣,旁邊有張台放左醬料俾客人自己加。 我點左<火灸牛油凡立貝手卷> 實物同圖片一樣,超大粒凡立貝, 鮮甜彈牙,我仲加左wasabi汁,好正! 朋友點左<炸軟殼蟹手卷> 軟殼蟹即時炸到香脆,整整半隻,份量十足 手卷的飯煙韌軟綿、微暖,建議要快d食,否則紫菜會變淋~ 呢度除左日式手卷之外,仲有數款“丼”提供家, 用黎作午餐都唔錯。
自從搬左去老公屋企,好少返黎元朗,
呢日放假去探朋友仔,朋友話來又新街開左好多小食店,

決定一齊去發掘美食。
其實呢間賣日式手卷的吸引左去,
門口大大張餐單,貼滿各款日式手卷圖片。
日式手卷即點即製作,需要少少時間,
可以即食/外賣,旁邊有張台放左醬料俾客人自己加。
我點左<火灸牛油凡立貝手卷>
實物同圖片一樣,超大粒凡立貝,
鮮甜彈牙,我仲加左wasabi汁,好正!
火灸牛油凡立貝手卷

朋友點左<炸軟殼蟹手卷>
軟殼蟹即時炸到香脆,整整半隻,份量十足
炸軟殼蟹手卷

手卷的飯煙韌軟綿、微暖,
建議要快d食,否則紫菜會變淋~

呢度除左日式手卷之外,仲有數款“丼”提供家,
用黎作午餐都唔錯。
2017-04-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$28 (Dinner)
火灸牛油凡立貝手卷
炸軟殼蟹手卷
2017-04-26 429 views
香港的飲食業有個特別的現象, 就是在某一段時間總有一股熱潮, 最近便興起一股外賣日式手卷的熱潮。說來也真的巧合,一天,因工作關係要到元朗區,吃過晚餐回家途中看到此間日式小店,主打項目是日式手卷, 見有幾位客人在等外賣,有此等情況應該有點水準吧,便決定一試。在店舖外有一大塊餐牌, 圖文並茂, 列出幾十款日式手卷, 揀好心水手卷後便去櫃枱落單攞籌,手卷是即叫即整,都算新鮮, 店外有一張高枱,客人可以選擇立食或外賣。先點了三文魚拼吞拿魚蓉手卷,等了約幾分鐘後,一份材料塞得滿滿的手卷就握在我手中, 三文魚肥美而切得厚身,脂肪分佈均稱, 入口油潤豐腴,吞拿魚蓉口感軟糯, 味道鮮甜, 醋飯也是好吃的,調得味道剛好,甜酸得宜, 用來包手卷的紫菜脆度十足, 吃得過癮。還追加了另一款火炙牛油赤海蝦手卷, 赤海蝦非常新鮮鮮甜,肉厚而食落夠爽口彈牙, 蝦肉表面經過輕微火炙和加了小許牛油, 配合起來就更加滋味。店子位處的元朗區,競爭可謂相當激烈,要在當中突圍而出, 真的少一點巧夫也不行, 而這間小小的店子,做出來的食物是有板有眼不失禮,相信已有爭一日之長短之力。
2017-04-23 224 views
是日放假,來到元朗又新街。已有一陣子没來這邊了,老鋪繼續屹立不倒,同時多了不少新小食店。來自太安樓的手卷店 桜也遠道而來,來分一杯羹。 手卷店位於B仔涼粉前一點,門口貼滿各款手卷的模樣,一眼就看到,絕不難找。 每款手卷都有圖片兼名碼實價。下單時,只要講清楚no.則可以。 嫌手卷不夠飯嗎?除了手卷,還有丼。選擇夠多,總有一款合心意。 加拿大海膽手卷 $42 - ★★★☆☆ 先來個海膽手卷。跟圖片一樣,海膽都是滿滿的。嫌不夠多?可以加錢要多一格或兩格。海膽鮮味還可。飯粒軟綿、煙韌,醋味適中,輕輕加點醬油已能突出其味。要注意,壽司飯是微暖,紫菜很容易變淋,要盡快吃啊。 海膽拼甜蝦手卷 $46 - ★★★★☆ 與淨海膽手卷相比,我更喜歡這個海膽拼甜蝦手卷。 甜蝦爽口帶膠,跟海膽一起吃,鮮味更加突出。 在元朗掃街,又多一個新選擇了。

來自太安樓的手卷店 也遠道而來,來分一杯羹。

嫌手卷不夠飯嗎?

除了手卷,還有丼。選擇夠多,總有一款合心意。

加拿大海膽手卷 $42 - ★★★☆☆
先來個海膽手卷

要注意,壽司飯是微暖,紫菜很容易變淋,要盡快吃啊。

海膽拼甜蝦手卷 $46 - ★★★★☆
與淨海膽手卷相比,我更喜歡這個海膽拼甜蝦手卷。
甜蝦爽口帶膠,跟海膽一起吃,鮮味更加突出。

在元朗掃街,又多一個新選擇了。