2021-03-27 164 views
呢間型格黑色主題嘅cafe,基本上80%你可見嘅嘢都係黑色,雖然裝潢餐具看似黑沈沈好冰冷,但係服務卻好溫暖😌飲品食物質素還好,無驚喜但係絕對唔會失望。座位間隔闊落,唔會聽到隔離枱傾緊咩😂

2021-03-14 163 views
如果你鐘意簡單而型格cafe,不妨考慮下呢一間,因為呢間係幾簡單,得黑色;型格,得黑色;有藝術感,有照片,主題係關於對香港的未來。至於食物,其實就普普通通。但有時食野主角唔係食物,個feel個soul個環境更重要。最緊要近,係屋企樓下。
荃灣區咖啡店唔算非常多,這間以黑色做主題的 Sammi #000000 是近期比較有趣的選擇,入面展出黑白攝影,有黑色竹炭咖啡飲,對面係綠意盎然的德華公園,座位隔得好開都坐得幾舒服架。Sammi #000000 唔近荃灣地鐵站,過左千色店再行前少少先見到,都可以由大窩口站行過去。Just in case 你唔知道,#000000 就係黑色的色碼,都幾有意思喎。跟香港一般咖啡店或食店唔同,入面並無擺滿密密麻麻的座位,中間仲幾空曠添。其中一角有沙發區,好似都幾好坐幾舒服。大窗前面的沙發椅係拉卡位,對面好綠好多樹的是賽馬會德華公園,有陽光有風看著葉子飄揚感覺悠閒。另一邊係高腳椅&檯,疏疏落落放了五組,牆上展示著黑白攝影作品。出面好陽光,入面好黑暗的一種對比。咖啡機咖啡杯各種各樣都全部係黑色。除了咖啡,這邊也有提供一些甜品和輕食,有配合主題的黑色漢堡,也有近期熱門的巴斯克芝士蛋糕等等。飲品有咖啡或茶,比較特別係配合黑色主題的竹炭咖啡。竹炭咖啡 HK$30 (8oz)店裡的咖啡都用黑色紙杯,好像沒有內用杯子。這天剛好做特別,8oz咖啡有平 HK$2,飲起來都算大杯。竹炭本身沒甚麼味道,這杯喝起來

其中一角有沙發區,好似都幾好坐幾舒服。

出面好陽光,入面好黑暗的一種對比。

咖啡機咖啡杯各種各樣都全部係黑色。

飲品有咖啡或茶,比較特別係配合黑色主題的竹炭咖啡。

竹炭咖啡 HK$30 (8oz)

店裡的咖啡都用黑色紙杯,好像沒有內用杯子。這天剛好做特別,8oz咖啡有平 HK$2,飲起來都算大杯。竹炭本身沒甚麼味道,這杯喝起來以奶味為主,咖啡味也下太突出。

我覺得望住個公園飲咖啡都幾舒服,尤其這邊沒太多人不會太擠擁。
2021-03-10
2021-03-09 265 views
好特別嘅全黑cafe🖤🖤🖤大透明玻璃窗,梳化、高凳都有,簡潔舒適。店員都好型💘睇佢地準備食物係享受呀!.🥪費城牛肉三文治 HK$35好食嘅牛肉三文治🥪洋蔥牛肉好香😋加埋芝士令個味無咁寡,麵包都好鬆軟,小驚喜💖.☕️Mocha HK$34正常好飲嘅Mocha☕️好balance~無特別偏重🍫朱古力味或者🥛奶味。
好特別嘅全黑cafe🖤🖤🖤
大透明玻璃窗,梳化、高凳都有,簡潔舒適。
店員都好型💘睇佢地準備食物係享受呀!

🥪費城牛肉三文治 HK$35
好食嘅牛肉三文治🥪
洋蔥牛肉好香😋加埋芝士令個味無咁寡,
麵包都好鬆軟,小驚喜💖
Mocha

☕️Mocha HK$34
正常好飲嘅Mocha☕️好balance~
無特別偏重🍫朱古力味或者🥛奶味。
2021-02-10
Mocha
2021-03-09 125 views
💛黃店💛近年有咖啡店以暗黑系成為主流, 位於荃灣街市街一間cafe < 𝓢𝓪𝓶𝓶𝓲#𝟎𝟎𝟎𝟎𝟎𝟎 >, 裝潢飾以全黑設計🖤室內以及戶外座位, 一致貫徹暗黑風格, 型格簡約。而且#𝟎𝟎𝟎𝟎𝟎𝟎代表黑色代碼編號, 取名相當有心思💕ᶜʰᵃʳᶜᵒᵃˡ ᴸᵃᵗᵗᵉ $³⁴ ⁽¹²ᵒᶻ⁾黑色咖啡以炭黑竹炭粉🖤配上豐盈奶泡打至幼滑🍶味道濃郁☕ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᴸᵃᵗᵗᵉ $³⁴雖有濃重抹茶🍵但味道偏淡, 可能奶唔夠香, 但勝在拉花夠哂精緻。ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᶜʰᵃʳᶜᵒᵃˡ ᵂʰⁱᵗᵉ ᶜʰᵒᶜᵒˡᵃᵗᵉ ᶜᵃᵏᵉ $³⁵呢款抹茶竹炭白朱古力蛋糕🥧上層為抹茶慕絲蛋糕; 下層以竹炭蛋糕同白朱古力慕絲組合而成, 味道都幾特別。ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᶜʰⁱᶠᶠᵒⁿ $³²抹茶戚風蛋糕味道略淡, 欠缺回甘。不過勝在鬆軟綿密👍而奶蓋尚算幼滑, 同時亦令口感變得更為濕潤。
💛黃店💛

ᶜʰᵃʳᶜᵒᵃˡ ᴸᵃᵗᵗᵉ $³⁴ ⁽¹²ᵒᶻ⁾
黑色咖啡以炭黑竹炭粉🖤配上豐盈奶泡打至幼滑🍶味道濃郁☕

ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᴸᵃᵗᵗᵉ $³⁴

ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᶜʰⁱᶠᶠᵒⁿ $³²

2021-02-27
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$67.5 (Tea)
某年某日經過千色店,見到有間裝潢黑白簡約為主既咖啡店,起初不以為,經過一段時間後,知道呢間店係常食森美餐廳副線咖啡店💛而推動我落心去試既其實係我最近睇開一個住香港既韓國人YouTuber,佢山長水遠話來荃灣試佢呢間coffee介紹也不錯。而放假時有兩日都去左幫襯某日叫左個巴斯克芝士蛋糕和凍caramel latte,蛋糕基本上無得輸芝士味夠香濃,不會太甜,咖啡好飲,雖然奶感偏多,但咖味夠香重,唔會好甜.某天叫左個 iced latte ,奶感偏多,但咖味夠香重,唔會好甜.以上綜合覺得涷咖啡可能太大杯,所以感覺奶比例偏多,如果涷飲可以開多個細少少size可以會平均,但如果偏好奶多既人佢就最岩。

而放假時有兩日都去左幫襯

2021-02-21 268 views
每次經過這間以黑白色作為主調的Cafe,都見到不少人光顧,原本以為裝潢這麼獨特有格調,多只是一間供客人打咭為主的Cafe,不過試過之後,發現原來這裡的飲品和食物都不錯!這裡提供咖啡、茶、咸包和甜點,並沒有大多Cafe會提供的飯或麵等西式料理,雖然食物選擇不多,不過感覺上,比起開發提供更多不同的食物種類,專注於提升飲品和食物質素更為切合這裡的格調。點了「竹炭咖啡」和「火腿芝士牛角包」。黑白色的「竹炭咖啡」($30)好漂亮,與整間Cafe的格調好合襯。味道不會苦澀,炭香味濃,奶味溫和,口感順滑容易入口。原本擔心牛角包質地會很硬,但原來這裡的「火腿芝士牛角包」($28)非常鬆軟,外層酥酥的,內裡則夠柔軟,而且芝士味道香濃,火腿咸香軟硬適中。雖然店內座位不多而且客人不少,不過以這裡的環境、食物質素和價錢整體來說,實在不妨一試!如果遇上客人不多的時候,更加值得坐下來休息一下,感覺舒心。
每次經過這間以黑白色作為主調的Cafe,
都見到不少人光顧,
原本以為裝潢這麼獨特有格調,
多只是一間供客人打咭為主的Cafe,
不過試過之後,
發現原來這裡的飲品和食物都不錯!

這裡提供咖啡、茶、咸包和甜點,
並沒有大多Cafe會提供的飯或麵等西式料理,
雖然食物選擇不多,
不過感覺上,
比起開發提供更多不同的食物種類,
專注於提升飲品和食物質素更為切合這裡的格調。

點了「竹炭咖啡」和「火腿芝士牛角包」。

黑白色的「竹炭咖啡」($30)好漂亮,
與整間Cafe的格調好合襯。

味道不會苦澀,
炭香味濃,奶味溫和,
口感順滑容易入口。

火腿芝士牛角包

原本擔心牛角包質地會很硬,
但原來這裡的「火腿芝士牛角包」($28)非常鬆軟,
外層酥酥的,內裡則夠柔軟,
而且芝士味道香濃,
火腿咸香軟硬適中。

雖然店內座位不多而且客人不少,
不過以這裡的環境、食物質素和價錢整體來說,
實在不妨一試!

如果遇上客人不多的時候,
更加值得坐下來休息一下,感覺舒心。
2021-02-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)
火腿芝士牛角包
  • 芝士火腿牛角包
2021-02-10 168 views
型格的咖啡小店,而黑白灰階為主調,空間位置寬闊,座得舒適,店內周圍放有不同藝術品。食物以咖啡和甜品為主,價錢親民。宇治抹茶戚風蛋糕($32)• 有焙茶和宇治抹茶味供選擇,但當天焙茶味售罄了。• 戚風蛋糕口感蓬鬆而柔軟,非常輕盈;抹茶的味道清新突出,不會過苦和過澀,配合淋在上面的奶油後帶出一股香口的奶味,同時亦令口感變得更為濕潤。• 十分適合做飯後甜品或下午茶。Latte (8oz | $30)• 咖啡味道偏向輕盈、容易入口;奶泡口感綿密。

宇治抹茶戚風蛋糕

宇治抹茶戚風蛋糕($32)

• 有焙茶和宇治抹茶味供選擇,但當天焙茶味售罄了。

• 十分適合做飯後甜品或下午茶。

Latte

Latte (8oz | $30)

• 咖啡味道偏向輕盈、容易入口;奶泡口感綿密。
Latte
2021-02-04 160 views
去開荃灣搵朋友,朝早食左個早餐未肚餓又唔知食乜好,朋友介紹左黎呢間新開既Cafe. 全間鋪頭都係黑白主調,型格路線,(其實同附近一帶既環境有啲唔一致),好多潮人都黎打卡喎。上網睇番,我終於明#000000點解,原來係HEX個code...要先自己搵位,再去買既,自助形式。有梳化高凳,梯級都可以就咁坐,感覺舒服cozy。定價睇落幾親民,$30/8Oz 叫左竹炭咖啡,奶泡打得非常綿密,飲落順滑,竹炭味不太濃。

咖啡店設計簡約, 以黑白顏色為主, 由搵位, 落單至提取食物都屬於自肋形式🙂店內主要有梳化同高櫈位🛋️而門面位置就設有一啲軟墊坐位🎎主要提供輕食同咖啡eg. scone, croissant, macaroon, sliced cake🍰 🥪sᴀɴᴅᴡɪᴄʜ·費城牛肉三文治 $35﹟個三文治睇落平平無其, 但食落又唔太普通wor🤭首先外型花左心思砌左個心型🧡微微烘熱, 食落都夠軟熟, 餡料都幾豐富, 有牛肉, 半溶芝士, 洋蔥🥰牛肉都驚係果啲比較難咬偏韌, 但出到黎係都幾易咬夠腍身的🙊👍🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 抹茶竹炭白朱古力蛋糕 $35﹟件蛋糕顏色上既層次對比幾鮮明, 食落口感都滑身的, 但抹茶味可以再濃烈些同埋甜度有點兒高😂打卡影下相是可以的, 食就一般般啦🙈🥤ᴅʀɪɴᴋ· 竹炭Latte (12oz) $34﹟咖啡味係重偏nutty既苦味, 加左竹炭粉為飲品添上一份型格色彩🕶飲落口感都正常發揮, 勝在價錢真心幾貼地, 細杯8oz $30都可以飲到🙌

🥪sᴀɴᴅᴡɪᴄʜ·費城牛肉三文治 $35

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 抹茶竹炭白朱古力蛋糕 $35

🥤ᴅʀɪɴᴋ· 竹炭Latte (12oz) $34
  • 竹炭咖啡
2021-01-17 295 views
店舖位於荃灣千色店附近,坐立在一個不起眼的小角落。在區內閑時經過,遠遠看見一間黑白分明小店,以為是剪髮舖,近看原來是咖啡店。沒想到一向繁忙的星期六還有空位,那就小竭一下吧店內是黑白灰的簡約裝修,簡單之餘帶點型格。感受到了店主的品味跟商業咖啡店不同,沒有為了增加業務而堆滿桌子。店的中間是一片空的,座位分在兩側,空間感十足,絕對不會有擠擁的感覺,終於在香港有嘆咖啡的空間除了裝修黑白灰,偷偷的發現連咖啡師啊頂着頭灰髮哈哈價錢其實相當吸引,一杯小號的特色咖啡才$30⋯點了一杯咖啡和檸檬伯爵茶,買單時才60多元⋯我呆若問老闆是否計錯數也沒有因為價錢嘅影響質量,份量和質量十足!抵啊也有不錯的三文治和蛋糕選擇,每款的份量不多,興趣的朋友要早一點來!可惜我剛吃過午餐,下次想試吓他們的蛋糕!我的八安士泡沫咖啡和伯爵檸檬茶性價比甚高今日天氣微涼,坐在室外享受着陽光,和朋友悠閑的聊天喝着熱咖啡,盡情的慢活。完全沒有被驅趕的侷促。香港就是需要如清泉一般的咖啡店吧

除了裝修黑白灰,偷偷的發現連咖啡師啊頂着頭灰髮
哈哈

也沒有因為價錢嘅影響質量,份量和質量十足!抵啊

可惜我剛吃過午餐,下次想試吓他們的蛋糕!

我的八安士泡沫咖啡和伯爵檸檬茶

性價比甚高

香港就是需要如清泉一般的咖啡店吧

2021-01-11 378 views
什麼是#000000?就係黑色嘅網絡編碼。所以一到達咖啡店,全黑色設計呈現眼前。建議先找位,之後去櫃檯看看是日蛋糕選擇和咖啡飲品餐牌。竹炭咖啡 (HK$30/8 oz).呢個口味比較獨特,好少見.黑色因為加咗竹炭粉.香滑順口,咖啡和牛奶比列OK.我覺得有少少椰子味和椰絲口感,好特別呀抹茶竹炭白朱古力蛋糕 (HK$35).呢個蛋糕好軟滑.面層抹茶忌廉好香滑,抹茶味OK.竹炭蛋糕軟綿綿有些少椰絲口感.白朱古力層比較硬身一啲,可以豐富整體蛋糕口感

竹炭咖啡 (HK$30/8 oz)
.呢個口味比較獨特,好少見
.黑色因為加咗竹炭粉
.香滑順口,咖啡和牛奶比列OK
.我覺得有少少椰子味和椰絲口感,好特別呀

竹炭咖啡

抹茶竹炭白朱古力蛋糕 (HK$35)
.呢個蛋糕好軟滑
.面層抹茶忌廉好香滑,抹茶味OK
.竹炭蛋糕軟綿綿有些少椰絲口感
.白朱古力層比較硬身一啲,可以豐富整體蛋糕口感

2021-01-09
$65 (Tea)
2021-01-11 175 views
環境好正 黑白簡約 打卡好地點😍😍個巴斯克芝士蛋糕勁正 芝士入口即溶咁 幾creamy😍😍😍😍😍必食!!!!!!加上叫咗杯茶同咖啡 味道幾好d服務餐廳態度好 好nice😜😜
環境好正 黑白簡約 打卡好地點😍😍
加上叫咗杯茶同咖啡 味道幾好

d服務餐廳態度好 好nice😜😜
✿ Sammi#000000.𝐛𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐢𝐬 𝐭𝐡𝐞 𝐧𝐞𝐰 𝐛𝐥𝐚𝐜𝐤 🖤黑色型格cafe ☕️ 𝐜𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 ➕ 𝐚𝐫𝐭#000000 是黑色的顏色代號所以cafe 是以黑色為主調.cafe 的空間感十足有點像置身於畫廊中的咖啡廳而且從網上其他圖片來看咖啡廳會不定期和不同的藝術家合作而今期的主題是: 𝐋𝐞𝐬𝐬 𝐢𝐬 𝐦𝐨𝐫𝐞..在cafe 的中間放了一棵黑色的聖誕樹🎄果然貫徹型格路線cafe 的坐位不算多 但 sofa 也太好坐了😆同類型的cafe 在香港比較少見期待下次再訪的主題會是什麼🤓.𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 焦糖咖啡 $30 (8oz)𝐅𝐥𝐚𝐭 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 白咖啡 $32 (12oz)週末的早上 要來一杯咖啡 來提提神我點了杯焦糖咖啡 奶泡綿密 再加上甜甜的焦糖~喜歡!
✿ Sammi#000000

cafe 的空間感十足
有點像置身於畫廊中的咖啡廳
而且從網上其他圖片來看
咖啡廳會不定期和不同的藝術家合作
而今期的主題是: 𝐋𝐞𝐬𝐬 𝐢𝐬 𝐦𝐨𝐫𝐞.

在cafe 的中間放了一棵黑色的聖誕樹🎄
果然貫徹型格路線

cafe 的坐位不算多 但 sofa 也太好坐了😆
同類型的cafe 在香港比較少見
期待下次再訪的主題會是什麼🤓

𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 焦糖咖啡 $30 (8oz)
𝐅𝐥𝐚𝐭 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 白咖啡 $32 (12oz)
週末的早上 要來一杯咖啡 來提提神
我點了杯焦糖咖啡 奶泡綿密
再加上甜甜的焦糖~喜歡!
2021-01-03
$30 (Lunch)
2020-12-25 225 views
«1215»最黑顏色碼000000 重設計感CAFE﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣久仰大名嘅sammi cafe睇相已經覺得有別於一般文青cafe店內偏重設計感 整體氛圍都好有氣場裝修行黑色主調但唔單止冇壓迫感而且地方闊落開揚 環境舒適每枱之間唔會好迫挾冇人排嗰陣真係可以慢慢嘆杯咖啡加上落地玻璃照入嚟嘅日光下午時份可以輕鬆影到唯美逆光相▷CAPPUCCINO $30▶LATTE $30我哋飲咗兩杯都唔錯 咖啡味香濃☕️CAPPUCCINO啲奶泡好持久😂另外仲有輕食供應 價位都唔算貴!打文先發覺係荃灣森美餐廳嘅姊妹店💛朋友向我推過森美餐廳好食~仲以為撞名 原來係兩條line行唔同風格🖤﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣Sammi #000000荃灣荃灣街市街115號蘊崇大廈地舖C&E
«1215»

▷CAPPUCCINO $30
▶LATTE $30

我哋飲咗兩杯都唔錯 咖啡味香濃☕️
CAPPUCCINO啲奶泡好持久😂

另外仲有輕食供應 價位都唔算貴!

打文先發覺係荃灣森美餐廳嘅姊妹店💛
朋友向我推過森美餐廳好食~
仲以為撞名 原來係兩條line行唔同風格🖤

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣