2022-06-05 529 views
🔅山旮旯🔅銅鑼灣🔅酒吧餐廳🔅酒吧chill第二擊係位於銅鑼灣時代廣場盡頭、天樂里盡頭嘅另一隱世黃店酒吧!最近好似換左menu,除左炸豬手仲有好多其他選擇,送酒一流!可以叫beer platter揀三隻唔同啤酒~同樣係有多款選擇~golden ale、pale ale 、classic ale、IPA同stout~餐廳亦有多款中、西、泰式食物,我地叫左個蜜糖牛柳粒薯仔、炸魚塊做伴酒小食~呢度炸物係可以從多款醬中揀一個:蜜糖芥末、牛油果、咸蛋黃醬⋯應有盡有!仲有兩件超好食嘅cheesecake! 一個係黑芝麻味同埋一個係lotus味,後者有焦糖甜味,甜絲絲好好味!
🔅山旮旯🔅銅鑼灣🔅酒吧餐廳🔅

Beer  flight
黑芝麻芝士蛋糕
Lotus  芝士蛋糕
Beer  flight
Lotus  芝士蛋糕
/山旮旯⛰️霓虹燈打卡位 位置幽靜嘅小店🍃.咁岩行過呢間餐廳 以前bookmark過想食🚩出名手工啤酒同埋咖啡☕️今次就係食佢個午市套餐嗰日去到無咩人 所以食個午餐都慢慢坐咗好耐!呢間餐廳感覺上好適合夜晚四至六人嘅聚會 飲吓嘢 share下啲西餐食物 eg雞翼pizza意粉豬手個啲 可能夜晚食物會吸引啲🫣講番當日午餐🥣一個主菜 價錢由108至158不等💰 包南瓜湯🫕汽水🥤是日果茶食物質素+性價比方面就真係麻麻哋🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️希望店家吸取意見 下次再去食睇下有無進步喇🤫.🍚 泰式海南雞意大利飯 💰HKD118叫呢個因為覺得佢好特別 點樣又海南雞又意大利飯呢!以為個意大利飯係類似用雞油去整🤣🤣但結果係芝士意大利飯嚟 完全配唔到海南雞…🙇🏻‍♀️個飯仲要好多粒都硬嘅 未煮熟咁…🥺個雞做唔到海南雞飯要有嘅滑…🥩八安士帶骨豬扒配 牛肝菌汁 💰HKD118Ummmm個豬扒係茶餐廳早餐質素😥😥個汁就好夠味 但太咸…🙇🏻‍♀️另外我覺得成個餐得一塊扒+少少沙律菜🥗係好唔抵 除非個扒係好靚 唔係嘅話只要都比啲飯(?)意粉(?)薯蓉(?)🍟 細黑松露醬炸薯條 +💰HKD15薯條好食好脆!🥰個醬都夠黑松露味.Lo
山旮旯⛰️
霓虹燈打卡位 位置幽靜嘅小店🍃
🍚 泰式海南雞意大利飯 💰HKD118

🥩八安士帶骨豬扒配 牛肝菌汁 💰HKD118

🍟 細黑松露醬炸薯條 +💰HKD15
薯條好食好脆!🥰個醬都夠黑松露味

Location 📍
1️⃣ 山旮旯 (銅鑼灣)
銅鑼灣摩理臣山道84-86號香港銅鑼灣太平洋帆船酒店地下
這間小店一直大鑊好評👍,食物高質而且地點方便,正正在我母校附近,一點也不山旮旯😆。.頭盤龍蝦蟹肉忌廉湯配哈哈笑薯餅,上枱已讓人精神一振。濃郁的龍蝦味,喝的每一口都有啖啖龍蝦肉和蟹肉,意想不到的真材實料。.主菜上臺讓人垂涎欲滴,漢堡兩吋厚的和牛,非常juicy再掛上芝士,邪惡爆燈。鮮炸薯條配上黑松露醬,令人愛不釋手。份量十足,女孩子未必食得哂,因為塊肉真心厚。.至於溫泉蛋芝士肉醬蝴蝶粉,份量剛剛好,XO醬味濃,日本溫泉蛋令蝴蝶粉口感更滑,加上芝士脆片,配搭完美。.薑汁奶茶,愛薑人士必試,真心辣,因為用了老薑沖調,還有一絲絲薑絲,茶包沖的絕對是兩碼子事。.🦞🦀龍蝦蟹肉忌廉湯 跟餐🍔 芝士和牛漢堡配黑松露醬薯條 $158🍝 溫泉蛋芝士肉醬蝴蝶粉 $118🥛 薑汁奶茶 +差價

🦞🦀龍蝦蟹肉忌廉湯 跟餐
🍔 芝士和牛漢堡配黑松露醬薯條 $158
🍝 溫泉蛋芝士肉醬蝴蝶粉 $118
🥛 薑汁奶茶 +差價
$150 (Lunch)
2022-05-18 508 views
身為灣仔地膽嘅我,從來都冇嚟過呢邊🙈 第一次嚟呢到都要查下Google Maps🤣🍚黑松露蘆筍意大利飯 配 香煎帶子 $158Truffle risotto w/ pan fried scallops & asparagus好creamy, 蘑菇同蘆筍已經切片融入咗risotto。Risotto 上面嘅帶子煎到半生熟,雖然唔係好大粒,但都鮮甜!泰式炒通菜 $78Stir-fly morning glory 會有辣度(見到有細細粒切碎嘅辣椒),如果唔係好食得辣,記得叫小辣/走辣。但好有鑊氣,味道都唔算好濃👍🏼🥩美國安格斯牛扒 配 炸薯條 $198American Angus sirloin steak w/ fries叫咗medium well 但效果似medium,有一啲血水滲出。可能油脂比例唔高,所以煮得冇咁熟,肉質會比較淋滑。☕️Hot & Iced Latte $38/43凍latte濃口香滑,熱latte有拉花有驚喜😳 咖啡有Cafe水準👍🏼環境:3/5夜晚6:30到,喺餐廳嘅第一檯客🤣 座位同座位之間比較近,坐得可能冇咁鬆動。背景音樂有啲大聲🙈 地點有啲偏遠。服務:3.8/5本

🍚黑松露蘆筍意大利飯 配 香煎帶子 $158

泰式炒通菜 $78
Stir-fly morning glory

🥩美國安格斯牛扒 配 炸薯條 $198

☕️Hot & Iced Latte $38/43

環境:3/5

服務:3.8/5
本身book咗七點,但六點半到店員都照比我地入去☺️ 另外會不斷加水,上菜速度都好快。

食物:3.8/5
食物水準不錯,✨泰式炒通菜同latte有驚喜。經app book位有九折。
⚠️app 優惠只限主菜,每人要叫一杯嘢飲先可以享用優惠!

Revisit: Maybe
  • 泰式炒通菜
  • Hot  latte
2022-05-14 376 views
天氣不穩,落住大雨,想搵個地方坐低食個下午茶。因為要係附近搭巴士既關係,就黎呢度食啲野先。平日5點幾既關係,小店只有一枱客,播住歌,感覺好chill叫左份宇治金時熱香餅😋熱香餅有啲厚度,鬆軟,配上應該係自家製紅豆醬。綠茶、紅豆永遠都係絕配!不過,綠茶味道淡淡的,令成份熱香餅唔漏,但綠茶味可以再重啲。想講下跟餐既果茶,詢問過後發覺果茶冇得轉甜度,已經預先調好。不會飲落有驚喜,茶味夠,甜感👌🏻。
平日5點幾既關係,小店只有一枱客,播住歌,感覺好chill
叫左份宇治金時熱香餅😋

2022-05-13
$100 (Tea)
位於灣仔和銅鑼灣之間嘅山旮旯餐廳,難得有假期,我哋專登去拜訪下佢哋,睇吓佢哋究竟有幾好食!水牛城雞翼 ($98):味道唔錯,亦唔會太辣過酸,雞翼算大隻,而且醬汁濃味,做開胃菜一流!(Lunch set) 芝士漢堡連薯條 ($158):份量足,大大件,漢堡包底用過牛油去煎🧈,啖啖牛油香😍食漢堡包個靈魂係個漢堡扒,佢哋嘅漢堡扒肉汁juicy 得嚟唔油膩!而個薯條簡直係業界良心又係即叫即炸嘅,沾埋個黑松露醬食,一絕👍🏻脆皮豬手 ($208):一上枱我哋好驚訝😱,好大件!我哋估兩個男仔可以share一隻!個豬手皮脆卜卜,肉質出奇地咁嫩🤫。重點嚟喇各位,隻豬手表面出奇咁乾身,即係話啲油已經俾熱力迫哂出嚟,可以放心咁食😂總結,以呢個價錢食到呢個質素,理得佢位置係唔係山旮旯呀,let’s go 喇!

$293 (Lunch)
都唔係咁山旮旯嘅多國菜餐廳🎈黑椒蜜糖薯仔和牛粒 $108 🌝🌝🌝🌚🌚🎈經典水牛城雞翼 $98 🌝🌝🌗🌚🌚🎈紐西蘭青口熱鍋 $208 🌝🌝🌝🌝🌗🎈美錄恐龍 跟餐+ $24 🌝🌝🌝🌝🌚🎈西柚汁 跟餐+ $8 🌝🌝🌝🌝🌚西餐小店嚟講竟然有得嗌薯仔和牛粒好特別😳牛肉質素唔錯有牛味同唔韌😋但薯仔似白烚唔同出面大排檔食開走左油唔嗰種香口鑊氣小炒🤭整體味道偏蜜糖汁🍯黑椒味就差少少 唔食辣嘅朋友仔就啱曬✨水牛城雞翼做到外脆內嫩,肉汁豐富💦但味道唔夠酸唔夠辣🤨正常發揮la~紐西蘭青口煲用上左泰式辣椰汁🌶 👷🏻‍♂頭盔情侶👷🏻‍♀️仲揀左配蒜蓉包可以索曬啲湯汁🤩味道唔似得平時得泰式冬陰功一味酸辣咁單調同霸道🤣青口Size都大隻 生熟熟得啱啱好食落爆汁🤤整體好好食💯整體3樣食物都偏向濃味🤔所以就嗌左杯西柚汁同美祿恐龍 解渴解膩一流⚠️🚩 山旮旯銅鑼灣摩理臣山道84-86號香港銅鑼灣太平洋帆船酒店地下
都唔係咁山旮旯嘅多國菜餐廳

🎈西柚汁 跟餐+ $8 🌝🌝🌝🌝🌚

🚩 山旮旯
銅鑼灣摩理臣山道84-86號香港銅鑼灣太平洋帆船酒店地下

2022-02-15 718 views
朋友喺附近做嘢 約食lunch佢介紹呢度大概12:30坐底 好彩早少少嚟搵位坐咗一陣已經full house 要等位有Lunch menu朋友話burger🍔要等好耐 叫我早啲幫佢叫定我都跟隊 就兩個burger set la😂Set lunch有湯 哈哈笑薯餅幾得意🥔Burger應該係即叫即整 朋友嚟到都等咗一陣先有得食塊漢堡扒厚身唔乾薯條都炸得好好食餐飲可以揀冰茶或者汽水🥤+$8要咗Flat white ☕️都唔錯呀😋
朋友喺附近做嘢 約食lunch佢介紹呢度

薯條都炸得好好食

餐飲可以揀冰茶或者汽水🥤
+$8要咗Flat white ☕️都唔錯呀😋
2022-01-12 753 views
位置真係好山kala,價錢偏貴,平日晚餐人均接近$300蜜糖黑椒薯仔一口和牛粒 $108底有好多蜜糖,甜甜地好好味,薯仔粒&和牛粒都切成一啖食得曬size,好方便。蟹肉牛油果沙律 $128牛油果好新鮮,整體份量偏少,感覺似食左陣風咁。食肉瘦(肉類拼盤) $208 有兩串燒蝦、一塊豬扒、牛扒同兩串牛舌,調味有啲鹹,點和牛粒啲蜜糖或者小食拼盤啲醬會好味啲3x3 mix & match $158可以揀3款小食(墨魚嘴、炸芋絲、雞軟骨)同3種醬嘅拼盤 。個人覺得墨魚嘴同黑松露忌廉醬最好味,墨魚嘴彈牙爽口。日式青芥末煙三文魚薄餅 $168三文魚有啲少,第一次食pizza有蜜柑係面,幾新奇,味道算正常唔會好奇怪。玫瑰荔枝盒子蛋糕 $68好細份,味道偏甜,玫瑰荔枝味都好明顯,口感好soft同creamy.Sankala special $68 當日嘅special係紅絲絨蛋糕,無乜味,不過不失。Houjica latte $43
位置真係好山kala,價錢偏貴,平日晚餐人均接近$300

蜜糖黑椒薯仔一口和牛粒 $108

蟹肉牛油果沙律 $128
牛油果好新鮮,整體份量偏少,感覺似食左陣風咁。

食肉瘦(肉類拼盤) $208

3x3 mix & match $158

日式青芥末煙三文魚薄餅 $168

玫瑰荔枝盒子蛋糕 $68

Sankala special $68
當日嘅special係紅絲絨蛋糕,無乜味,不過不失。

Houjica latte $43

小仙子轉登話同小🐷去山旮旯Cafe🤨會唔會好遠架~~😗原來..係南洋酒店對面,好方便😛店面以木為主,店舖入面霓虹光管好搶眼🤩order左:德國烤焗脆皮豬手($18x): 豬手好脆,份量都好多👍🏻馬拉蜆熱鍋配蒜蓉包 ($19x): 白酒牛油汁好香,火鍋形式上菜熱辣辣😍 蒜蓉包浸一浸湯底食🤤正Rose Latte☕️Fair,味道較淡,咖啡唔夠香濃咁就消磨左一個下午啦😌食物質素都唔錯🤤唔好俾佢個名嚇親🤣其實唔係真係好”山旮旯”

店面以木為主,店舖入面霓虹光管好搶眼🤩order左:
德國烤焗脆皮豬手($18x): 豬手好脆,份量都好多👍🏻
Rose Latte☕️Fair,味道較淡,咖啡唔夠香濃

Type of Meal
Tea
2021-12-19 549 views
路過此店,之前喺網上面見到好多次,今次終於入咗去食。由於嚟到嘅時候已經係下午茶時段,所以我就係叫了一個金時班戟。班戟size好大塊下,有2塊,不過價錢就大約70到,性價比來說係有啲貴。不過都叫味道不錯,算好食。而且侍應嘅服務態度都幾好,所以都是值得一提。
路過此店,之前喺網上面見到好多次,今次終於入咗去食。
不過都叫味道不錯,算好食。
而且侍應嘅服務態度都幾好,所以都是值得一提。
之前聽講呢間餐廳氣氛唔錯,所以bookmark左好耐呢日朋友話想食飯同飲嘢就即刻諗起佢👭叫得「山旮旯」位置果然好偏僻🌚銅鑼灣地鐵站行過去差唔多10分鐘先到大熱天時咁行過去真係唔得了🥵~~~🍽黑松露蘆筍意大利飯配香煎帶子($148)🪄5.5/10份量幾足,個飯重芝士味帶子有3大隻,煎得幾香但係佢嘅飯粒偏硬,有啲生米嘅感覺😀我自己就唔係好鍾意呢種質感嘅飯🥴.🐂蜜糖黑椒薯仔一口和牛粒($92)🪄6.7/10好少係西餐廳見到呢碟菜,所以就嗌左份量黎講真係幾西餐😂得一個細煎pan牛肉質素ok,有牛味蜜糖汁校得唔錯~薯仔切得好細粒但都唔入味🤧.🐷脆炸豬頸肉條($68)🪄7.1/10份量細到我有啲嚇親😐可能係因為炸完之後縮水啦🤧🤧但好香口,送酒一流🍻.Flight Experience($168)🍺Breather IPA🍺Si L Dan IPA🍺Pineapple Under the Sea呢個係tasting set🍻 可以揀3杯180mL嘅手工啤 (特定menu內)Happy Hour就$148,除開的確幾抵🤑職員拎上檯嗰陣會根據味道而建議飲嘅次序我地呢日揀個3杯都ok👍🏻~~~⭐️回頭指數🌕
之前聽講呢間餐廳氣氛唔錯,所以bookmark左好耐
呢日朋友話想食飯同飲嘢就即刻諗起佢👭

叫得「山旮旯」位置果然好偏僻🌚
銅鑼灣地鐵站行過去差唔多10分鐘先到
大熱天時咁行過去真係唔得了🥵

~~~

🍽黑松露蘆筍意大利飯配香煎帶子($148)🪄5.5/10
份量幾足,個飯重芝士味
帶子有3大隻,煎得幾香
但係佢嘅飯粒偏硬,有啲生米嘅感覺😀
我自己就唔係好鍾意呢種質感嘅飯🥴

🐂蜜糖黑椒薯仔一口和牛粒($92)🪄6.7/10
好少係西餐廳見到呢碟菜,所以就嗌左
份量黎講真係幾西餐😂得一個細煎pan
牛肉質素ok,有牛味
蜜糖汁校得唔錯~
薯仔切得好細粒但都唔入味🤧

🐷脆炸豬頸肉條($68)🪄7.1/10
份量細到我有啲嚇親😐
可能係因為炸完之後縮水啦🤧🤧
但好香口,送酒一流🍻

Flight Experience($168)
🍺Breather IPA
🍺Si L Dan IPA
🍺Pineapple Under the Sea

Happy Hour就$148,除開的確幾抵🤑
職員拎上檯嗰陣會根據味道而建議飲嘅次序
我地呢日揀個3杯都ok👍🏻

~~~

⭐️回頭指數🌕🌕🌖🌑🌑
餐廳氣氛唔錯,適合同朋友黎飲🤏
本身以為佢淨係食西餐,點知都有唔少fusion 泰國菜同中菜🇹🇭感覺幾特別

但食物質素真係普普通通
而且份量都唔多🤧🤧
2021-10-24 1052 views
睇食評見comment幾好就約朋友去試試晚餐, 是日點了牛扒及意大利飯, 牛扒點了7成熟,但切開就9成熟,好硬實兼無牛味,同埋個扒唔熱,唔似啱啱煎起。意大利飯都ok既,帶子味道唔錯,埋單加一差不多400元,性價比較低。同場見好幾枱都系叫蜆意粉,小食和飲啤酒,可能就是餐廳的招牌菜。
2021-10-19 952 views
Fusion菜同朋友Gathering 試”山卡啦”位置稍為唔近銅鑼灣鬧市都幾多野食揀嘅 啱哂人多share多國菜 泰式小食 串燒 意粉 泡菜pizza小食拼盤中 共有八款小食&醬汁3snacks+3sauces揀咗雞軟骨 洋蔥圈 墨魚咀 醬汁中黑松露蛋黃醬最好食 比較穩陣唔伏最餘兩個係甜椒牛油果 bacon芝士 應該夾墨西哥脆片牛仔骨都算幾腍唔韌👌🏻雞翼唔洗講都係必叫😂 蜜糖😋😋蜜糖黑椒雞翼 $98韓風泡菜豚肉片薄餅 $168燒烤醬牛仔骨配薯條 $1883 mix & match $158
Fusion菜
同朋友Gathering 試”山卡啦”
位置稍為唔近銅鑼灣鬧市

韓風泡菜豚肉片薄餅 $168
燒烤醬牛仔骨配薯條 $188
3 mix & match $158
2021-10-17 727 views
灣仔近伊館附近開咁耐第一次食,估唔到咁舒適,今日天氣好望公園景感覺可以放空享用美食。景靚食物正。英式早餐138包飲品竟然仲有餐湯,餐湯是番茄香草湯,配1件麥樂雞,好驚喜。早餐牛角包及薯餅好香脆,腸及三文魚好好食,仲有半舊磨菇,沙律菜加醋好fresh。earl grey好香,美碌要加錢。店員服務也很好,會再來。
店員服務也很好,會再來。
英式早餐連餐湯飲品
湯配麥樂雞1粒