2021-01-31 1175 views
(幾個月前食,一直未upload食評,所以以下內容只供參考😂)-呢間夜晚嚟食氣氛幾好,港式霓虹燈幾有feel~不過個位真係有啲山旮旯😂要行一段路,上次嚟食飲咗枝Zeffer嘅Apple Cider幾好飲,今次想叫已經冇咗😢Caesar salad冇咩特別,普通沙律🥗和風鰻魚熟蛋pizza🍕唔推薦,主要係個薄餅底做得唔好,好硬好似食梗半生熟嘅餅乾😂脆皮豬手幾好食,外脆內軟,啲肉調味啱啱好🤤但要快啲切好晒先,因為豬手放得耐表皮會硬。海鮮意大利飯呢間個飯煮得比較生會硬身啲,所以我唔鍾意🤦🏻‍♀️-忌廉芝士蟹肉螺絲粉呢個又幾好食喎,個醬好濃郁,配螺絲粉又唔會話太膩👍🏻泰式拼盤原本諗住小食拼盤實無死啦,點知有🥲佢炸得太耐啦,好乾,唔推薦。-總體嚟緊,搵個地方邊飲酒邊吹水呢度環境係幾chill,但食物水準不一,份量都比較少,性價比偏低。
呢間夜晚嚟食氣氛幾好,港式霓虹燈幾有feel~
不過個位真係有啲山旮旯😂要行一段路,
上次嚟食飲咗枝Zeffer嘅Apple Cider幾好飲,
今次想叫已經冇咗😢

Caesar salad

Caesar salad
冇咩特別,普通沙律🥗

和風鰻魚熟蛋pizza

和風鰻魚熟蛋pizza🍕
唔推薦,主要係個薄餅底做得唔好,好硬好似食梗半生熟嘅餅乾😂

脆皮豬手
幾好食,外脆內軟,啲肉調味啱啱好🤤
但要快啲切好晒先,因為豬手放得耐表皮會硬。

海鮮意大利飯

海鮮意大利飯
呢間個飯煮得比較生會硬身啲,所以我唔鍾意🤦🏻‍♀️
忌廉芝士蟹肉螺絲粉
呢個又幾好食喎,個醬好濃郁,配螺絲粉又唔會話太膩👍🏻
泰式拼盤
泰式拼盤
2021-01-28 696 views
小編對呢間餐廳有啲失望😢😢特別係佢哋嘅西冷扒🥺肉質唔係咁好😣有啲起筋同埋比較韌😥我哋同佢講話要五成熟🤔但係出到嚟就好似得返一至兩成熟咁🤔🤔生到最後都食唔晒😰不過炸薯條同餐湯嘅味道正常😝帶子意大利粉嘅味道都唔錯😚😚帶子都幾大粒😋😋😋但係都略嫌意粉比較乾身🧐所以整體嚟講唔係咁抵食🤔食物質素麻麻地🤭嚟一次就夠了🧐🧐🧐😋 好味:5.87/10🤑 價錢:5.99/10🤗 服務:7.35/10😚 衞生:6.00/10🤩 整體:5.99/10Set lunch:👅 香蒜片煙腩粒帶子意大利粉 $138👅 美國安格斯西冷扒配紅酒汁 $158👅 炸啤酒薯條配黑松露醬(追加)$15

😋 好味:5.87/10

美國安格斯西冷扒配紅酒汁
炸啤酒薯條配黑松露醬
2021-01-18
2021-01-23 594 views
知道依間餐廳一段時間但就係唔太就腳關係無黎到今日終於的起心肝相約友人黎一試十二點幾黎到,人數不多環境幾舒適,夠大又型格睇睇餐牌,假期都有午市套餐,讚既然依度係咖啡店,當然要試杯Latte啦雖然奶泡不夠厚身,但咖啡豆味道偏nutty啱我口味,合格跟餐的蕃茄湯加薯餅好味喎,湯夠濃,薯餅熱辣辣主食點了和牛面頰菠菜燴意大利飯兩塊牛面頰夠淋又入味加上面的汁醬不錯意大利飯軟硬適中,味道足夠雖然不是想像中綠色菠菜汁的樣子但整體還是不錯還追加了一個薯條配黑松露汁,好食總括黎講CP值高,絕對有機會再黎以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
知道依間餐廳一段時間
但就係唔太就腳關係無黎到
今日終於的起心肝相約友人黎一試
十二點幾黎到,人數不多
環境幾舒適,夠大又型格
睇睇餐牌,假期都有午市套餐,讚

既然依度係咖啡店,當然要試杯Latte啦

雖然奶泡不夠厚身,但咖啡豆味道偏nutty
啱我口味,合格

跟餐的蕃茄湯加薯餅
好味喎,湯夠濃,薯餅熱辣辣

主食點了和牛面頰菠菜燴意大利飯
兩塊牛面頰夠淋又入味
加上面的汁醬不錯
意大利飯軟硬適中,味道足夠
雖然不是想像中綠色菠菜汁的樣子

但整體還是不錯
還追加了一個薯條配黑松露汁,好食

總括黎講CP值高,絕對有機會再黎

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
山旮旯,個名真係冇改錯,地方係有少少山旮旯~不過係一個幾有趣嘅店名🤣2020最後一日去山旮旯食lunch😛記住要book位~平日都多人~店內裝修唔錯~跟餐有南瓜湯~仲有一個好可愛嘅笑哈哈薯餅🤩見人哋食海南雞飯好似唔錯咁~份量都足夠,雞皮厚左少少,不過肉質都算嫩~最正係個汁!😚冇諗到burger出奇地好食🤣個包好脆~因為好多出邊個包係林晒🙃中間的牛,好多汁,又唔會過老,係粉嫩色🥰辣辣地幾正😝叫咗杯flat white,跟餐加$8咋~幾鍾意佢哋字體嘅設計🤩係玫瑰花🌹,有少少起泡不過算過得去啦。咖啡就正常,不過不失~張凳好搞笑😚😂 下次去先叫酒飲整體來講,食物質素都唔錯,不過價錢就小貴,但服務態度真係幾好~😆
山旮旯,個名真係冇改錯,地方係有少少山旮旯~
不過係一個幾有趣嘅店名🤣

2020最後一日去山旮旯食lunch😛

記住要book位~平日都多人~

店內裝修唔錯~
南瓜湯同薯餅

跟餐有南瓜湯~仲有一個好可愛嘅笑哈哈薯餅🤩
海南雞飯

見人哋食海南雞飯好似唔錯咁~
份量都足夠,雞皮厚左少少,不過肉質都算嫩~
最正係個汁!😚
芝士辣椒和牛漢堡

冇諗到burger出奇地好食🤣
個包好脆~因為好多出邊個包係林晒🙃
中間的牛,好多汁,又唔會過老,係粉嫩色🥰
辣辣地幾正😝
Flat  white

叫咗杯flat white,跟餐加$8咋~
幾鍾意佢哋字體嘅設計🤩
Flat  white

係玫瑰花🌹,有少少起泡不過算過得去啦。
咖啡就正常,不過不失~

張凳好搞笑😚😂 下次去先叫酒飲

海南雞飯
芝士辣椒和牛漢堡
  • 和牛漢堡
2021-01-02 561 views
呢間餐廳實在係我十大想試既餐廳名單太耐自十月尾因為頂唔順佢個萬聖節妝走左佬之後,今次終於順利試到🥰一入門,職員俾我地既感覺好舒服,好有禮貌同熱情❤️年輕人既地方係開心d坐低太口乾,二話不說先叫飲品首先叫左杯蘋果唔記得咩茶我明明叫少冰味道一般,無乜茶味🍵見到有個啤酒薯條🍟好似都幾得意配黑松露醬同千島醬但老實講無特別但襯熱食係幾好食既😝仲有個牛油果意粉🍝唔記得左影相😫味道麻麻,比較淡口口感亦比較單一,發揮唔到食材既味道只係單純既炒埋一碟最失望莫過於呢個三文魚薄批唔好意思講句真係睇唔到個「薄」字雖然口感都脆,但見到料既分佈同批既厚度,實在唔太吸引可能對佢太高期望,失望感的確大既好睇最後既伯爵茶戚風為佢仮回一城佢拎出黎個下原來會播生日歌同全店拍實在係嚇左跳但氣氛好好蛋糕口感亦軟綿配搭唔膩而清新欣賞至於有無第二次就睇緣分啦😌
呢間餐廳實在係我十大想試既餐廳名單太耐
一入門,職員俾我地既感覺好舒服,好有禮貌同熱情❤️
年輕人既地方係開心d

坐低太口乾,二話不說先叫飲品

首先叫左杯蘋果唔記得咩茶
我明明叫少冰

味道一般,無乜茶味🍵

見到有個啤酒薯條🍟好似都幾得意
配黑松露醬同千島醬
但老實講無特別
但襯熱食係幾好食既😝
仲有個牛油果意粉🍝
唔記得左影相😫
味道麻麻,比較淡口
口感亦比較單一,發揮唔到食材既味道

只係單純既炒埋一碟

最失望莫過於呢個三文魚薄批
唔好意思講句
真係睇唔到個「薄」字
雖然口感都脆,但見到料既分佈同批既厚度,實在唔太吸引
可能對佢太高期望,失望感的確大既

好睇最後既伯爵茶戚風為佢仮回一城

至於有無第二次就睇緣分啦😌
Type of Meal
Lunch
2021-01-01 367 views
疫症之下坐位都冇分得很開,容許4人坐一枱添(有膠板隔開),午餐選擇好小,組合又好奇怪,明明只有2-3 枱客人,落單既女仔唔知要趕去邊咁,想問多少少都好似阻住佢咁,張枱上已放餐具加紙巾,但係張紙巾係已潮濕左,我老公份餐湯普通南瓜味,份主菜牛扒上枱時一啲煙都冇,質素好似大家樂仲好過佢,肥膏多過咩,完全唔會有人望下每枱有冇未上齊order, 又不會主動加水,連醬燒骨上到枱都係冇煙,薯條又唔配茄汁,咁既價錢唔值
12吋醬燒排骨
2020-12-31
$220 (Lunch)
Celebration
New Year's Eve
12吋醬燒排骨
2020-12-30 322 views
因為餐廳位置真係好山旮旯😂所以黎之前打左電話confirm有位先黎🌝我地一行四人,限聚令要分開坐,店員貼心地幫我地安排兩枱相鄰既位置傳統英式下午茶。 7/10各樣食材都合格,牛角包夠鬆軟,份量都夠大。芝士煙肉牛角包。 6/10都係合格既牛角包,不過如果有多啲醬汁係中間就更好伯爵茶戚風蛋糕。 8/10茶味突出之餘又唔會太濃,清淡得黎好好味!不過可能係因為下午茶餐既緣故,份量有啲細青瓜王子 。 6/10青瓜味汽水既味道,太甜啦,雖然幾欣賞青瓜清新既感覺。奇異種子。 8/10即係奇異果沙冰,好清新,唔會太甜Fiona 公主。 7/10即係牛油果忌廉沙冰,飲落係滿滿既牛油果creamy既感覺,唔甜,朋友覺得似飲淡奶但我幾鍾意❤️

傳統英式下午茶。 7/10
各樣食材都合格,牛角包夠鬆軟,份量都夠大。
芝士煙肉牛角包。 6/10
都係合格既牛角包,不過如果有多啲醬汁係中間就更好

伯爵茶戚風蛋糕。 8/10

青瓜王子 。 6/10
青瓜味汽水既味道,太甜啦,雖然幾欣賞青瓜清新既感覺。
奇異種子。 8/10
即係奇異果沙冰,好清新,唔會太甜

Fiona 公主。 7/10
青瓜王子
奇異種子
Fiona公主
2020-12-04 640 views
成日搭車經過, 終於有時間行過嚟試下港鐵銅鑼灣站A出口慢慢行過嚟都只係需要10分鐘, 無想像中咁山旮旯😉由餐廳個名去到入面嘅一枱一凳以至裝修都俾人一種好地道, 好同聲同氣既感覺🔥Latte (HKD 35)
成日搭車經過, 終於有時間行過嚟試下

Latte (HKD 35)
2020-11-26 2557 views
話明山旯旮,當然同地鐵站有一定距離🤣 但仍然人頭湧湧,想食記得一定必須要book枱!餐廳食材盡量用香港貨、用本土烘焙咖啡豆,連手工啤酒都係以香港酒廠為主! .📌食肉獸🥩$208有一件羊架(有羊羶香味),一塊牛扒,一塊豬頸肉,兩串厚切牛脷👅!醃得入味,都燒得夠淋夠香。.📌泰式串燒拼盤 ~$168整體燒得偏乾身(雞翼,牛豬沙嗲串燒),點沙嗲醬食會比較好,增加食物層次! 一條條炸豬頸肉條,食落有口感!蝦卷食落夠脆👍🏾.📌老乾媽香辣一口和牛粒炒意粉 (少辣) $128意粉炒得香口有鑊氣,麵條乾身彈牙,做到al dente口感。和牛粒有少少咬口,肉質軟嫩!雖然老乾媽辣醬嘅味道非常出,幾惹味,但係都幾油膩!.📌和風鰻魚熟蛋薄餅 $148呢個出奇地好食😍 PIZZA底厚薄適中,脆邊! 上面加左木魚片、紫菜同美乃滋, 入口味道似章魚小丸子🐙同大阪燒!鰻魚厚身! 調味做得唔錯! 仲有超邪惡拉芝🧀 😍.📌夜與霧 ~$98杯杯用充滿煙霧既蓋蓋住既飲品,一打開,成個感覺好夢幻,好精緻!仲用左啲花瓣同柚子做裝飾,飲落係柚子味,好易入口,好飲!. 📌豬奶 $88朱古力奶咖啡 Baileys!就係Baileys加

📌食肉獸🥩$208

📌泰式串燒拼盤 ~$168

📌老乾媽香辣一口和牛粒炒意粉 (少辣) $128

📌和風鰻魚熟蛋薄餅 $148

📌夜與霧 ~$98

📌豬奶 $88

朱古力奶咖啡 Baileys!
就係Baileys加Vodka既味😂 正正常常!
📌美祿恐龍 🦖 $43

叫左兩杯美祿恐龍 🦖,普通既朱古力飲品,
朱古力味🍫 唔夠濃!適合小朋友飲🤭
📌求L奇 ~$88

杯啤酒個名好似係咁,易入口! 唔會太苦!
📌黑松露雜菌蘆筍帶子意大利飯 $128

意大利飯做得麻麻! 雖然意大利飯仲係al dente狀態、粒粒分明,個汁都好濃郁,但係太稀太濕潤,
整到好似湯飯咁!
📌德國烤焗脆皮豬手  ✨必食 $188

好大隻,個皮炸得好脆,食落有聲!  肉質方面,外脆內嫩,又唔會太肥! 配蜜糖芥末醬同沙律菜,中和豬手既鹹香👍🏾 唔夠傳統既係無配搭醃菜🧐
整體嚟講,唔錯, 適合朋友聚餐!會回頭💕
P.S. 一晚聽左七次生日歌係咩玩法😂
💰個個都話$1xx-2xx有找!
我地就每人食左$300😂 好大食呀🤪
食物:8.5/10
環境:8.5/10
抵食度:7.5/10
回頭度:8.5/10
2020-11-11
$300 (Dinner)
2020-11-21 644 views
山旯旮,只是個名已經有吸引力,話明山旯旮,當然有一定距離,但不減光顧的慾望,預早book枱,平日滿場,仲要是推介店。去片。雖然是和牛粒,但口感是普通牛柳粒,有點失望,但味道唔錯。泰式併盤的蝦餅唔錯,串燒野味,其他正常。墨魚咀十分大粒,如果炸漿可以調點味會更好。飲品正常。十分脆皮,肉嫩,味道唔錯,夠大隻,必食。整體唔錯,份量多,上菜快,中價,侍應有禮,適合朋友聚餐,但有唔少進步空間。食品種類唔少,可以再光顧。
。去片。

雖然是和牛粒,但口感是普通牛柳粒,有點失望,但味道唔錯。

泰式併盤的蝦餅唔錯,串燒野味,其他正常。

墨魚咀十分大粒,如果炸漿可以調點味會更好。

飲品正常。

十分脆皮,肉嫩,味道唔錯,夠大隻,必食。

2020-11-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$340 (Dinner)
2020-11-21 398 views
好食打卡店🤪 午餐有Set Lunch提供,種類都幾多架。今次我就試左佢既慢煮牛面脥菠菜意大利飯。不得不讚佢既意大利飯口感做得非常好,彈牙有咬口,加上醬汁非常creamy👍🏻 牛面脥牛味十足,肉質都頗嫩,唯“慢煮”得黎吾夠入味,醬汁似乎系味道上呈現得比較表面。另外菠菜意大利飯就以為系青色既😂 點知原來只系配菜(誤 😂此外,同時試左佢既焙茶芝士蛋糕,口感充實,沙沙既口感加上茶味相當濃厚感覺落足料,值得再試👍🏻

$160 (Lunch)
!記得要book位!想踩一踩個環境先 個場有啲迫同d枱都有d細 搞唔掂 兩個人叫3個餸都擺唔落咁濟 想相機食先都有難道。。。 場入面有霓虹燈牌做背景 都幾靚嘅唔錯 但同女神一樣 只可遠觀而不可行近褻玩 因為佢附近都幾多枱下 除非本身你張枱附近 如果唔係行過去都三小難野食1.蜜糖薯仔和牛粒 同大排檔唔同風味 蜜糖同薯仔好夾 薯仔外皮冇好脆 和牛同蜜糖唔係好夾 但牛黎講 攞滾水淥都好食😂野食2. 唔知咩蜆煲 可以配飯同蒜蓉包同意粉 其一 我地食左蒜蓉包 勁脆勁香 不得了蜆黎講好大隻 不過好似係沙灘食緊咁 可能我黑仔 最尾嗰汁送飯同送意粉都超正 唔夠飽可以配飯意粉野食3.泰式串燒拼盤 um...中規中矩 但唔貴 可以試下嘅想講佢個吧同d cocktail seems 唔錯 幾靚 好唔好飲就冇試過😂有一次經過平日 想試埋個豬手同飲酒嘅時候 冇位🤦🏻‍♂️ 冇book嘅 佢入面係唔滿加有幾張空枱 佢都話冇lu 所以大家book位先黎!
!記得要book位!

2020-11-11 526 views
之前經搭車經過見到呢一間山旮旯都已經想試,今日約左朋友仔黎試下打開 menu 最吸引我嘅就係 馬拉蜆熱鍋配 蒜蓉包, 但係好可惜已經售罄🤦🏻‍♀️不過店員都好nice, 介紹我哋食其他及叫咩酒等緊食物同🍺🍹嘅時候發現 有個靚靚嘅霓虹燈寫住跑馬射蚊鬚, 好好奇點解🤔?忍唔住要查下,原來真正意思: 騎馬射箭已經很難,還要射蚊那條鬚 ... 今次難得去開跑馬地嗰邊,緊係第一時間衝入去試下有幾特別同好食啦!!🦁Lion rock signature 泡沫綿密飲完之後仲有淡淡嘅果香🍺🍎Apple Play 都幾適合女仔飲甜甜地仲有一個好靚嘅蘋果皮整成嘅玫瑰🌹🍹食肉獸~ 🐮👅。🐏羊架 。🐄牛扒 。🐽頸肉遊船河~ 🦐。 扇貝 。三文🐟 。青口 。 仲有薯蓉添樣樣嘢都好足料 大大粒嘅扇貝🌶🌶 老幹媽香辣一口和牛粒炒意粉🍝有豆豉辣椒味道好東南亞, 呢個fusion菜唔錯好 惹味😋

不過店員都好nice, 介紹我哋食其他及叫咩酒

食肉獸~ 🐮👅。🐏羊架 。🐄牛扒 。🐽頸肉

遊船河~ 🦐。 扇貝 。三文🐟 。青口 。
仲有薯蓉添

樣樣嘢都好足料 大大粒嘅扇貝

🌶🌶 老幹媽香辣一口和牛粒炒意粉🍝
有豆豉辣椒味道好東南亞, 呢個fusion菜唔錯好 惹味😋

老乾媽香辣一口和牛粒炒意粉
2020-11-10
老乾媽香辣一口和牛粒炒意粉
  • 老乾媽香辣一口和牛粒炒意
👧🏻 ate...Deep-fried pork neck/ prawn crackers/ half-bone wings/ mixed satay8 oz Sirloin steak with think cut fries Fusilli with crab meat and cream cheese sauceJapanese eel and egg pizzaNight and fogFleeting cloud Lion rock 👧🏻 wants to say…仲記得嗰日我遲左15分鐘 好彩個staff都俾我地照入同用個discount 跟住我地就好趕咁喺1個鐘內叫嘢食 食嘢 交枱🤣佢個螺絲粉真係好有驚喜 望落去好似好普通但係其實入邊落咗好多蟹肉😻而且個螺絲粉嘅軟硬度啱啱好 芝士都落足夠晒濃🙌🏻 至於個串燒都好高質 個沙嗲醬連我呢啲唔食得辣嘅人都覺得好好食!啲肉都燒/炸得啱啱好!嘢飲方便我自己就試咗cocktail 一揭開個蓋就有陣好香嘅shisha味(?) 喝落都好特別❣️個人認為個鰻魚熟蛋pizza醬汁太多有啲搶fo同膩 同唔係好夠熱 最好三至四個人食因為真係幾濟🙈 牛
👧🏻 ate...
Japanese eel and egg pizza

Fleeting cloud
Lion rock

👧🏻 wants to say…

個人認為個鰻魚熟蛋pizza醬汁太多有啲搶fo同膩 同唔係好夠熱 最好三至四個人食因為真係幾濟🙈 牛扒就有少少多筋 但熟度都係medium 唔錯唔錯💛
Japanese eel and egg pizza
2020-10-28 731 views
很特別的店名,的確離銅鑼灣鬧市有一點距離,但又不至於山旮旯既XD佢有多款手工啤酒同特色cocktail飲,岩哂我😚😍佢雖然是酒吧feel多d,但也有超多主食選擇叫左個小食拼盤,咩都有d款款都幾好味,唔錯個豬手真係大推,脆卜卜好好味😍一間幾chill既餐廳,一定會再黎!
佢有多款手工啤酒同特色cocktail飲,岩哂我😚😍
佢雖然是酒吧feel多d,但也有超多主食選擇
叫左個小食拼盤,咩都有d款款都幾好味,唔錯
個豬手真係大推,脆卜卜好好味😍
一間幾chill既餐廳,一定會再黎!