2012-07-07 679 views
(30-6-2012 Sat)晏晝同男友離開北角後,走去雷生春睇,但因冇預約只可以參觀地下,睇完就算喇,行o黎呢o度買啲糕點返屋企食,o黎到,啲亞姐勁sell馬蹄糕,不過我係唔好o既.睇到呢o度有好多糕點,就買o左同樣係$6.00o既杏仁餅同炒米餅各一包,$10.00有5件o既雞屎藤,$10.00有3件o既黑糖糕.我o地o係街就先食黑糖糕,男友話佢鍾意食黑糖糕多過白糖糕,黑糖糕味道濃啲.我都食,嗯,我覺得都幾香幾好食.味道: 4分返到屋企,我同男友都即刻食雞屎藤,因為以前食雞屎藤好似食唔出係咩味道.雞屎藤size唔係大,嗅落,形容唔到咩o味,食落,口感好熟悉,係咩o野呢?似有啲一粒粒o既口感,男友話好似食o緊黑芝麻.係呀!係呀!就係似食黑芝麻,到底雞屎藤係咩o野味?味道: 3分到尋晚(6-7-2012 Fri),我食完飯後口痕,就開杏仁餅同炒米餅食,先食前者,冇杏仁味,但食到杏仁粒,好一般.味道: 0.5分之後食炒米餅,一咬落去,點解係杏仁味o黎o既?重要係好重杏仁味,重到有啲苦,令我記起點解我細個時咁唔鍾意食杏仁餅.味道: 2分呢個係杏仁餅,咁之前o個樣係咩o黎o架?炒米餅?點解會咁

黑糖糕
味道: 4分

雞屎藤
味道: 3分

左:杏仁餅,右:炒米餅
先食前者,冇杏仁味,但食到杏仁粒,好一般.
以為係杏仁餅,但唔知係咩餅
味道: 0.5分

之後食炒米餅,一咬落去,
以為係炒米餅,原來係杏仁餅
味道: 2分

呢個係杏仁餅,咁之前o個樣係咩o黎o架?炒米餅?點解會咁深色?而且一啲米香味都冇.

不過不得不讚o既係佢o地o既人手包裝,擺o左成個禮拜都冇受潮,仍然脆口.
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$16.00 (Other)
黑糖糕
2012-06-22 464 views
中學時期黎買迷你砵仔糕 都只係$1個事隔10年依家就$6四個 $10八個其實都係咁抵黃白各二 雖然細粒 都有唔少紅豆粒好香米味 一啖一粒 滿足到口隱又可以試到其他野紅豆糯米糍$2.5一粒好重手 外表無特別 食落原來好薄皮紅豆茸好足 唔係甜死你果隻好軟糯好軟糯白糖糕, 黃糖糕, 芝麻糕 $10三件個人覺得呢間d白糖糕好味d 冇酸味 清清甜甜芝麻糕都唔錯 有幾次去坤記買糕 食到d芝麻糕口感溶溶地又粉粉地搞到我怕怕

中學時期黎買迷你砵仔糕 都只係$1個

有幾次去坤記買糕 食到d芝麻糕口感溶溶地又粉粉地
搞到我怕怕
2012-06-19
TakeAway
$18.5 (Other)
  • 砵仔糕
2012-06-17 408 views
食完新香園就去生隆餅家買左10蚊8件鴛鴦砵仔糕同10蚊4件鴛鴦糯米糍 砵仔糕白糖嘅就淡口d,亦清d,食落去冇甘滯又冇咁黏黃糖嘅就甜同煙韌d,味濃d糯米糍層皮摞系手上,涼涼地,咬落去薄得來又夠彈牙,軟熟得來又唔黏牙,好好食!!花生味入面就系滿滿嘅花生蓉,我就覺得略嫌太干左少少麻蓉味我就好中意,難得同皮融合得咁好,而且又唔算太甜!(事關以前食過d麻蓉味糯米糍系皮餡分開,皮又硬餡又實)我同婆婆原本想買雞仔餅,但系霖下15蚊得咁少,唔抵。。就忍住冇買~哩間店仲有好多野可以揀,下次試下果度d白糖糕芝麻糕同埋老婆餅先~
砵仔糕

白糖嘅就淡口d,亦清d,食落去冇甘滯又冇咁黏
黃糖嘅就甜同煙韌d,味濃d
糯米糍

花生味入面就系滿滿嘅花生蓉,我就覺得略嫌太干左少少

2012-06-17
TakeAway
$10 (Tea)
  • 砵仔糕,麻蓉糯米糍
2012-02-09 411 views
常常經過都買寫光酥餅和各種其他甜糕有次光酥餅剛剛好出爐我看到賣東西的一邊收錢一邊用手抓光酥餅幫客人入袋我問她能否用袋子她說“間間餅家都o系o甘ga啦!!”說完又收了一些零錢(還有挖挖牙齒,揉揉眼睛)再繼續“裝”餅我說“可是人家handle食物的人不會同時收錢啊?!”她就給我一個“你是神經病”的look這一家店讓人感到無奈大的光酥餅有一個很強烈的味道(o臭粉)讓人難以下嚥小的會好一點當然如果要買就不要想太多
常常經過都買寫光酥餅和各種其他甜糕
有次光酥餅剛剛好出爐
我看到賣東西的一邊收錢
一邊用手抓光酥餅幫客人入袋
我問她能否用袋子
她說“間間餅家都o系o甘ga啦!!”
說完又收了一些零錢(還有挖挖牙齒,揉揉眼睛)再繼續“裝”餅
我說“可是人家handle食物的人不會同時收錢啊?!”
她就給我一個“你是神經病”的look
這一家店讓人感到無奈

大的光酥餅有一個很強烈的味道(o臭粉)讓人難以下嚥
小的會好一點
當然如果要買就不要想太多
2012-02-06
TakeAway
$10 (Other)
  • 光酥餅
2011-09-07 404 views
每次去買糯米糕都買哂!今日個老闊好好吖,見我咁多次都買唔到糯米滋,佢今次即場整比我呀!(我買$20蚊咋)超開心...佢啲糯米滋真係超好食,啲皮好軟好軟、粒粒花生碎冇溝糖!我每次都會留番第二日當早餐,就算放隔夜都唔會硬同有"叔"味!啲砵仔糕都係,黃好食過白,細細粒容易食!食極都唔厭!
即整新鮮花生糯米滋
2011-09-06
TakeAway
$20 (Other)
即整新鮮花生糯米滋
  • 花生糯米滋、砵仔糕
2011-08-01 326 views
今日去開深水埗 , 聽呀媽講有間野既白糖糕同砵仔糕特別好食 ..我本身好少去開深水埗 , 所以就上網搵左資訊 , 人地話另外果間 X 記依家質素差左 ,所以我就去左生隆餅家啦。位置都唔算難搵 , 上面大大個牌 , 所以行左陣就見到啦 !去到果度已經有幾個人響鋪前面買緊野 , 再睇睇價錢 ,白糖糕 $10 / 3 件 (可以混合黃糖糕、芝麻糕等等一齊買)砵仔糕 $5 / 4 件 , $10 / 9 件 ..因為都係抱試下既心態 , 就買左 $10 白糖糕同 $5 砵仔糕 (黃糖白糖各一半)因為之後去左行街 , 所以都過左一兩個鐘之後先食1) 白糖糕以前食開果 D 都有少少酸味 , 但佢地真係少少酸味都冇 ,好清好好食 , 又大件 !! 下次再去一定要買多 D !!2) 砵仔糕兩個字 : 好食 !! 黃色白色都好好味呀 , 又細細個 ,一啖食一個好滿足 , 紅豆唔多唔少岩岩好。推薦呀 , 下次行過一定會再買 !
所以我就去左生隆餅家啦。

去到果度已經有幾個人響鋪前面買緊野 , 再睇睇價錢 ,
砵仔糕 $5 / 4 件 , $10 / 9 件 ..

因為之後去左行街 , 所以都過左一兩個鐘之後先食

1) 白糖糕
好清好好食 , 又大件 !! 下次再去一定要買多 D !!

2) 砵仔糕
一啖食一個好滿足 , 紅豆唔多唔少岩岩好。

推薦呀 , 下次行過一定會再買 !
2011-08-01
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
  • 白糖糕
  • 砵仔糕
我地一向都鍾意食懷舊糕點,聽聞li間都好出名,就去左食la我地左$5/4件砵仔糕,細細粒好得意之前食過好多砵仔糕都食唔到我地想要ge口感,今次一咬,"係佢la~~"好煙un又有咬口,唔會太甜,真係好好味呀> <不過黃色同白色冇分別,仲以為白色係椰汁味tim仲有d豆可以再淋d我地仲買左$10/5件ge糕點,有南瓜燒餅,紅豆糯米糍同雞屎藤d燒餅雖然厚身左,但冇咁軟熟,比之前差左而糯米糍依然都係咁好食,個皮超級軟身,好想知佢個秘方xdd餡同個皮ge比例恰到好處,甜度都ok雞屎藤就冇咩特別,不過聽聞好有益入深水埗一定要黎li間食糯米糍!!
我地一向都鍾意食懷舊糕點,
聽聞li間都好出名,就去左食la
我地左$5/4件砵仔糕,細細粒好得意
好得意
之前食過好多砵仔糕都食唔到我地想要ge口感,
今次一咬,"係佢la~~"
好煙un又有咬口,唔會太甜,真係好好味呀> <
不過黃色同白色冇分別,仲以為白色係椰汁味tim

仲有d豆可以再淋d
糯米糍最好食
d燒餅雖然厚身左,但冇咁軟熟,比之前差左
而糯米糍依然都係咁好食,個皮超級軟身,好想知佢個秘方xd
d餡同個皮ge比例恰到好處,甜度都ok
好想知佢個皮點整
雞屎藤就冇咩特別,不過聽聞好有益

入深水埗一定要黎li間食糯米糍!!
2011-07-08
好得意
糯米糍最好食
好想知佢個皮點整
  • 紅豆糯米糍
2011-06-04 325 views
先由友人帶我嚟,如果唔喺,我都唔知有呢間嘢..........我自己就may 31, jun 01, 2011來..............食咗 : 1) 白糖糕 (3件hk$10)-第1次來時,無任何期望下,試咗佢嘅白糖糕,真喺清甜,同丁點酸味都無,比同區出名嘅坤x好,因後者好似越來越退步,4月時去坤x買,食到有好微嘅酸味-第2次來時,當然要encore啦,糕身質感入口微彈,軟熟-不過好似第1次食時好味d2) 紅豆糕 (3件hk$10)-第2次來時,已做足功課,所以來買紅豆糕試吓-好扁身,大約只有1/2寸-紅豆粒保持到完整嘅1粒粒,無腍晒,但又唔硬,應該叫綿先啱,也有溫溫嘅紅豆味-面層沒有變得乾硬,上次去同區嘅鴻x買糕點時,佢嘅表面好似放耐咗而變得微硬3) 花生糯米糍 (hk$2)-友人好推介,所以我都買來試吓-上次買咗豆沙味,覺得普通-的確好多餡,亦好足花生粒,不過佢哋比較散,無撈埋d糖水之類煮過,所以好易食到周圍都喺餡碎,個餡嘅團結性低-如果甜度多番些少,會更合我口味,宜家比較淡口4) 黃糖糕 (hk$3.5)-完全喺白糖糕嘅變奏,只喺將白糖變黃糖啫-所以1樣無酸味,質感同樣軟得

1) 白糖糕 (3件hk$10)
-第2次來時,當然要encore啦,糕身質感入口微彈,軟熟
-不過好似第1次食時好味d
2) 紅豆糕 (3件hk$10)
-第2次來時,已做足功課,所以來買紅豆糕試吓
-好扁身,大約只有1/2寸
3) 花生糯米糍 (hk$2)
-友人好推介,所以我都買來試吓
-上次買咗豆沙味,覺得普通
-如果甜度多番些少,會更合我口味,宜家比較淡口
4) 黃糖糕 (hk$3.5)
-完全喺白糖糕嘅變奏,只喺將白糖變黃糖啫
-所以1樣無酸味,質感同樣軟得嚟唔喺腍,有彈性,唔似喺隔過夜,所以好新鮮,而甜味又唔重,好似呢個仲好味過白糖糕添喎
5) 紅豆鹹肉糉 (hk$12)
-端午節就來了,見到有糉賣,忍唔住要買1隻來試吓
-裡面有1/2隻鹹蛋王,肥豬肉同紅豆粒
-個質感很好,唔會好軟身,紅豆粒份量都適當,也完整
-個肥豬肉都勁架,起碼佢烚完之後,仲比我挑到明顯嘅1大舊出嚟
-鹹蛋王只喺得1/2隻,微實
-略嫌隻糉食唔到糉葉嘅香味
-但都已是1隻不錯的糉了
6) 綠豆鹹肉糉 (hk$12)
-見到有傳統嘅綠豆味,當然要買隻來食啦
-呢隻裡面嘅餡又同紅豆糉嗰隻唔同
-除咗同樣有肥豬肉+1/2鹹蛋王外,還好攪笑食到1小段臘腸,微少得似櫻花蝦嘅物體,廋肉
-其他意見就如上面嘅紅豆糉
-如果唔擺臘腸同蝦米物體,我會like好多
* 這裡好抵食,糕點單件買,$3.5有交易...........佢嘅貨品款式好多,友人就鍾意佢嘅中餅,eg 合桃酥,老婆餅之類..........我腍我會改行幫襯佢,而放棄坤x

* 自友人帶我認識呢間小店之後...........我發現3色台(小儀+金剛)都有介紹
2011-06-01
Type of Meal
Other
2011-04-16 260 views
這陣子突然喜歡上了花生糯米滋 特意在網上找尋一下哪裡有花生糯米滋賣, 就發現了這家小店. 這天一下課就過去買其實這間小店我之前已知道了, 但因它的外表不太好, 之前都不會想去試......位置不難找的, 就在北河街街市裹~糯米滋有兩種味道, 花生和紅豆沙~~$2一粒, 幾平架~我買了五粒, 三粒花生, 两粒紅豆花生味: 有好多花生, 好足料 不過D 餡料就比較鬆散, 好像是沒有椰絲的, 最好一啖食哂紅豆沙味: 豆沙好幼滑, 清甜, 好味~值得一讚的是糯米滋很軟身, 即使已放了在家幾天都沒有變硬, good~今次忘了拍照, 真大頭蝦!!這間小店仲有好多小食, 等我下次去試下先^^
這陣子突然喜歡上了花生糯米滋

位置不難找的, 就在北河街街市裹~

糯米滋有兩種味道, 花生和紅豆沙~~
$2一粒, 幾平架~

我買了五粒, 三粒花生, 两粒紅豆

花生味: 有好多花生, 好足料
不過D 餡料就比較鬆散, 好像是沒有椰絲的, 最好一啖食哂

紅豆沙味: 豆沙好幼滑, 清甜, 好味~

今次忘了拍照, 真大頭蝦!!

這間小店仲有好多小食, 等我下次去試下先^^

2011-04-08
TakeAway
$10 (Other)
  • 花生糯米滋
  • 紅豆糯米滋
2011-01-06 239 views
深水埗的呢間砵仔糕真係坎稱全香港最抵! 一蚊一粒!當然啦,佢的size無一般砵仔糕咁大,而係細細粒舖頭唔算近地鐵站,係街邊檔隔離但經常有好多人幫襯買甜品砵仔糕係用傳統瓦砵仔裝住每一次order都絛用竹籤快快手咁整出黎分別有黃色同白色貪心如我當然總會揀晒兩隻色!但食多幾次之後,總發現黃色係正好多黃糖的味道比白糖來得天然!砵仔糕質地少少煙un又有少少彈性琳琳地,好有口感,食完想再食!一口一粒,非常爽聽說呢度的其他糕點都幾好味,但我主要食砵仔糕有次食過糯米糍,但覺得佢粉多左D,唔算值得推介
深水埗的呢間砵仔糕真係坎稱全香港最抵! 一蚊一粒!
當然啦,佢的size無一般砵仔糕咁大,而係細細粒
舖頭唔算近地鐵站,係街邊檔隔離
但經常有好多人幫襯買甜品

砵仔糕係用傳統瓦砵仔裝住
每一次order都絛用竹籤快快手咁整出黎
分別有黃色同白色

貪心如我當然總會揀晒兩隻色!
但食多幾次之後,總發現黃色係正好多

黃糖的味道比白糖來得天然!

砵仔糕質地少少煙un又有少少彈性
琳琳地,好有口感,食完想再食!
一口一粒,非常爽
黃白
聽說呢度的其他糕點都幾好味,但我主要食砵仔糕
有次食過糯米糍,但覺得佢粉多左D,唔算值得推介

黃白
2010-12-13 220 views
本人經常光顧此店,因為款式多又抵食, 今天買糯米糍和白糖糕, 糯米糍是外層冇椰絲個款,所以更覺皮薄軟滑,一個乒乓波size,可以一口吃下,不怕食到(仙女散花)一身花生芝麻椰絲碎, 不過我都係咬開一半食,因為想睇吓d 餡料, 花生好香, 而豆沙餡都好香滑, 餡料足, $5. 三粒抵食, 白糖糕约一吋厚, 咬落有少少鬆鬆彈彈, 冇酸味唔太甜, good !$3.一件, 其實佢d 雞仔餅都唔錯, 鹹香中帶點甜味,但餅身硬了一點,$10一包算係咁啦! 仲有 d 亞姐態度都好好ga!
2010-12-12
Type of Meal
Other
  • 糯米糍
  • 白糖糕
2010-07-11 318 views
同朋友行經深水步,諗住帶佢o黎呢間餅店懷舊o下,睇o下有咩o岩佢食,當係多謝佢幫我媽咪整窗!見到$5三個糯米滋,的的骰骰好精緻,決定買三個試o下!我要花生味,朋友就花生豆沙各一件!一咬落去,嘩~簡直驚為天人!皮薄餡靚唔再講,花生香甜脆卜卜,真係從來未食過咁好味o既糯米滋!朋友食過返尋味!三日後再o黎買o左廿蚊,第二朝拎返去請同事食!雖然過o左一晚d皮冇咁軟,但d同事個個都讚好味!有個路經o既街坊試o左粒,仲開心到第日送o左張$50百佳coupon俾我朋友!佢話多謝朋友將自己o個粒糯米滋唔食請佢食!$1.7換$50!真係訓著都笑醒!
同朋友行經深水步,
諗住帶佢o黎呢間餅店懷舊o下,
睇o下有咩o岩佢食,
當係多謝佢幫我媽咪整窗!

見到$5三個糯米滋,
的的骰骰好精緻,
決定買三個試o下!

我要花生味,
朋友就花生豆沙各一件!
一咬落去,
嘩~
簡直驚為天人!

皮薄餡靚唔再講,
花生香甜脆卜卜,
真係從來未食過咁好味o既糯米滋!

朋友食過返尋味!
三日後再o黎買o左廿蚊,
第二朝拎返去請同事食!
雖然過o左一晚d皮冇咁軟,
但d同事個個都讚好味!

有個路經o既街坊試o左粒,
仲開心到第日送o左張$50百佳coupon俾我朋友!
佢話多謝朋友將自己o個粒糯米滋唔食請佢食!
$1.7換$50!
真係訓著都笑醒!
兩粒花生,一粒豆沙!
我要爆o左口少少o個粒!
花生餡多到滿瀉!仲要脆卜卜添!真係好好味!!
$5三個糯米滋,櫥窗裡面有,出面個盆都有!我o地買完之後,突然開始搶手!
下次再考慮試o下其他糕點!
2010-07-01
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$1.7 (Tea)
兩粒花生,一粒豆沙!
我要爆o左口少少o個粒!
花生餡多到滿瀉!仲要脆卜卜添!真係好好味!!
  • 花生糯米滋
2010-07-06 260 views
無餡的雞蛋糕($5)中等size,水準亦中等。蛋香不濃,咬落感覺幾乾,味道亦嫌比較甜,頂肚尚可。光酥餅仔$1一隻,要了兩隻。食落不太黐牙,而且不覺臭粉味。合桃酥則最好,相當鬆脆,而又不致於一咬即碎散遍地。味道也非甜漏漏。$5有四隻,最抵食呢樣。

光酥餅仔$1一隻,要了兩隻。食落不太黐牙,而且不覺臭粉味。

2010-07-05
2010-05-01 279 views
噢.買糕,係深水埗眾多糕品店中選了e到,因為咁啱路過~回家一試後,發現緣份來得容易去得快......講返食~我買了4種糕11蚊,3種燒餅5蚊糕類:白糖糕:普通得很,唔酸也唔甜仲有d硬,算ok...(無力)芝麻糕:芝麻味好淡,冇咩味,唔好食(肥佬)紅豆糕:最差由黃糖砵仔糕和白糖砵仔糕挾住紅豆=紅豆糕-怪怪的)黃糖同白糖都冇味紅豆仲硬有d唔熟,可以用一個字黎形容>>>(爛)椰汁糕:最好食,可以說是萬綠叢中一點紅,椰味很香口感都好好燒餅:豆沙燒餅:普通普通普通......只可以講.......普通奶皇燒餅:幾好食,也可能係其他唔係差就普通,導致佢加左分啦~蓮蓉燒餅:少見特別,味道ok~每樣試左d到最後就好飽,16蚊試7樣野,味道唔多ok,不過e個價錢黎講算ok啦~不過唔會再試
糕類:
白糖糕:普通得很,唔酸也唔甜仲有d硬,算ok...(無力)
芝麻糕:芝麻味好淡,冇咩味,唔好食(肥佬)
紅豆糕:最差
椰汁糕:最好食,可以說是萬綠叢中一點紅,椰味很香口感都好好

燒餅:
蓮蓉燒餅:少見特別,味道ok~
(豆沙,奶皇,蓮蓉)燒餅
(紅豆,白糖,芝麻,椰汁)糕
2010-04-30
$16 (Other)
2009-07-13 234 views
深水埗幾間著名糕餅店已試其二,今次趁著為國內同事買手機,順道來這裡買糕吃。黃昏七時店前仍有不少中式糕點選擇, 首先來$10砵仔糕;再選櫃裡$11/4件的糕點,最後再來一包馬仔,一袋滿滿的也只是$31。砵仔糕用竹簽從小瓦砵挑出來時已見其彈跳有致,好彈力! 2款以黃糖比較濃味,白色的總覺得不像砵仔糕味道哩! 糕身的確很有彈力,甜度是稍高,不因為現今客人喜歡少甜而減低甜味,很老式的做法; 全個砵仔糕最喜歡是那些紅豆,平時有機會吃到硬的的紅豆, 這裡的不單柔軟還帶有甜味,應該先以糖水煮過才會如此, 很有心機哦。芝麻糕比較薄身, 糕身仍煙韌彈口, 甜度剛好但芝麻味不算濃香,跟同區另外2間就被比下去了!而且糕身較薄,吃來那種豐厚感覺就不如坤記般好了。白糖糕跟黃糖糕同樣佈滿密麻麻氣孔,質感同是彈牙可口,最重要是沒酸味; 以味道來說,白糖較清甜但黃糖帶濃香,各有長處但同樣好吃!!雞蛋糕顏色淡黃很自然,一打開塑膠袋那陣蛋味已撲鼻而來,好濃香的雞蛋味呀!!! 蛋糕質感綿密有嚼頭, 不過吃來較乾身,像今晚我們用來配粥來吃就非常好,很讚。馬仔從外表看到不算很鬆化, 糖漿份量偏少所以不會太甜,只是吃來有點兒黏牙

馬仔從外表看到不算很鬆化, 糖漿份量偏少所以不會太甜,只是吃來有點兒黏牙, 最敗筆是臭粉味道強烈,怪怪的味道!!也許餅師大哥今次重手了一點吧,質素有待改進。
好多糕
香香雞蛋糕
水準以下馬仔
$31 (Dinner)
好多糕
香香雞蛋糕