2009-07-02 284 views
粉仔還滿愛吃一些傳統的小吃 特別是馬仔鬆軟香甜 十分讚不過近年來愈來愈多都是一些工廠生產的馬仔味道真的很一般直到粉爸前幾年在深水埗發現了----「生隆餅家」才又終於可以嘗到美味的馬仔 那天經過深水埗在排隊等車回家的時候粉仔突然心血來很想吃馬仔眼想下著大雨還有車快要來 粉仔掙扎了一會兒 還是抵不住馬仔的吸引力好像是由上年還是今年開始生隆餅家不是天天都有馬仔買還當日皇天不負有心人 一去到就看到馬仔的蹤影可是粉仔見到馬仔是pack好一包包的時候就已經有點失落因為以前是一底底用在盆上 然後你想要幾多件多可以 而且總感覺這樣是比pack起要來得新鮮果然粉仔一搣開馬仔便已經感到有點失望因為馬仔沒有甚麼麥芽糖黏著 所以很容易就散掉吃下去就沒有那裡有一點點黏黏但又很鬆軟的口感感覺是有少少粉 但其實它還是比起一般x華甚麼的馬仔 來得有蛋香味真的很希望生隆餅家可以繼續每天都做一些新鮮的馬仔像以前一樣 不要讓這麼好吃的小吃消失呢~期望下次可以吃回以前的水準~~ P.S. 生隆餅家的芝麻餅也很不錯的 很香的芝麻舖滿在很脆的餅上 不過今次因為目標是馬仔就沒有買到芝麻餅 今次粉仔還買了合桃酥吃 不過還沒有試食 如

粉仔還滿愛吃一些傳統的小吃 特別是馬仔

鬆軟香甜 十分讚

不過近年來愈來愈多都是一些工廠生產的馬仔

味道真的很一般

直到粉爸前幾年在深水埗發現了----「生隆餅家」

才又終於可以嘗到美味的馬仔

吃下去就沒有那裡有一點點黏黏但又很鬆軟的口感

感覺是有少少粉

但其實它還是比起一般x華甚麼的馬仔 來得有蛋香味

真的很希望生隆餅家可以繼續每天都做一些新鮮的馬仔

像以前一樣 不要讓這麼好吃的小吃消失呢~

期望下次可以吃回以前的水準~~

P.S. 生隆餅家的芝麻餅也很不錯的 很香的芝麻舖滿在很脆的餅上 不過今次因為目標是馬仔就沒有買到芝麻餅 今次粉仔還買了合桃酥吃 不過還沒有試食 如果食完 再回來跟大大們報告^0^
Type of Meal
Other
2009-06-14 187 views
生隆的糕點很不錯 ~當中, 芝麻糕口感煙韌, 芝麻味濃;白糖糕很有彈性, 不酸 ~11元4件, 可配搭不同款式 ~

生隆的糕點很不錯 ~

當中, 芝麻糕口感煙韌, 芝麻味濃;
白糖糕很有彈性, 不酸 ~

11元4件, 可配搭不同款式 ~
2009-01-21 167 views
店內賣的是中式餅...今日出開去..就0黎睇下有冇0野0岩過年食LA...但係因為佢D0野大部份都係唔放得太耐..冇防腐劑...所以只係買0左D0野當下午茶同屋企人分享。買了四件豆沙角..四個豆沙煎堆..兩件馬蹄糕...一件椰汁糕同一件白糖糕...每樣切開食0左D...馬蹄糕好清甜...我同媽咪都喜歡...買0黎過年唔使煎..都唔錯GA!~椰汁糕..冇咩椰汁味..豆硬...普通...白糖糕..好味..好香又冇酸味...VERY GOOD!~豆沙角同煎堆...好多油...咬落有油味...味道普通..但脆口..應該新鮮...兩者比較...豆沙角好食D...買了一袋..都是廿多元..幾底....
店內賣的是中式餅...
今日出開去..就0黎睇下有冇0野0岩過年食LA...
但係因為佢D0野大部份都係唔放得太耐..冇防腐劑...
所以只係買0左D0野當下午茶同屋企人分享。
每樣切開食0左D...
椰汁糕..冇咩椰汁味..豆硬...普通...
白糖糕..好味..好香又冇酸味...VERY GOOD!~
豆沙角同煎堆...好多油...咬落有油味...味道普通..
但脆口..應該新鮮...兩者比較...豆沙角好食D...
買了一袋..都是廿多元..幾底....
  • 白糖糕
  • 馬蹄糕
2009-01-12 195 views
此店的糕點一向是太公的最愛,特別是她的光酥餅、紅豆糕和白糖糕,每逢到北河街附近,例必要走去光顧;有時碰上光酥餅剛出爐,拿上手是暖暖的,很感動。週六晚因工作關係,八點多才抵達;白糖糕早賣光,唯有要阿姐推介的黃糖糕,另加芝麻糕、椰汁糕和紅豆糕各一 (四件共$11),加一包光酥餅 ($6),看看蝦子花生也頗吸引的,就要了$13蚊 (是斷磅稱的,忘了幾錢磅,但$13那包感覺比么鳳的一包多一點點);男友看著他們的蒸糕吸引,也要了一個($15)先說光酥餅:這兒的光酥餅做得很好,質感很鬆化,輕輕一捌就分成兩半了,沒有多餘的韌性;雖然質感如此,這些的光酥餅又不會太乾,而且入口即溶,甜度也剛好,是太公暫時吃過最好吃的光酥餅 - 能在最平凡的食物中做出不平凡,這也是太公喜歡此店的原因。新鮮出爐的味道當然最好,但就算放上一天半天,味道依舊沒失色。蝦子花生也做得好;可能因為流量較快,這兒的蝦子花生很新鮮,用的花生也夠脆,蝦片皮也炸得香;香、酥、脆、鮮共治一爐,又是極品。糕點方面,芝麻糕和椰汁糕較一般;雖然都夠爽滑夠軟,但兩者都分另欠了些芝麻香和椰汁香,吃上去不夠過癮,雖然比起現在很多連糕本身質感也做不好的店,

糕點方面,芝麻糕和椰汁糕較一般;雖然都夠爽滑夠軟,但兩者都分另欠了些芝麻香和椰汁香,吃上去不夠過癮,雖然比起現在很多連糕本身質感也做不好的店,已屬不錯,但我不會推介。

而黃糖糕和紅豆糕則不錯:黃糖糕其實與白糖糕一樣,只是用了黃糖做而已;太公個人較喜歡以白糖做的糕點,感覺較清甜,所以也較偏好白糖糕一點;但兩者都做得很好;他們的糕點即日製,夠新鮮,而發酵時間也掌握得宜,所以白/黃糖糕都沒有酸味,好味道!

紅豆糕感覺有點像砵仔糕,但豆較多,而且紅豆也較腍,入口即溶,很香甜彈牙,甜也是清甜的那種,很好吃。

男朋友的蒸糕我也吃了一點;質感偏硬了點,不夠鬆化,但蛋香非常濃厚,也很清甜,尚算不錯;但由於此店尚有大量比它出色的糕點,相信encore的機會不大了。

在香港,肯用心做傳統糕點,而又做得好的地方愈來愈少了;小時候吃個不酸的白糖糕較容易,現在好像都變酸了,就只剩深水埗這幾家;連簡單的光酥餅,也愈來愈多不成樣子的流於市面了;這些傳統的味道,其實都是一些重要的本土文化資產之一,難道我們就能任由它們漸漸被遺忘嗎?
鬆化美味光酥餅
(由上而下) 椰汁糕、黃糖糕、紅豆糕、芝麻糕
蛋香濃厚又清甜的蒸糕,但偏硬
集香、酥、脆、鮮於一身的新鮮蝦子花生
鬆化美味光酥餅
(由上而下) 椰汁糕、黃糖糕、紅豆糕、芝麻糕
集香、酥、脆、鮮於一身的新鮮蝦子花生
  • 紅豆糕、白糖糕、蝦子花生、光酥餅
2008-10-01 139 views
果壳苏三饕餮走四方 餐厅名称 香港生隆餅家 餐厅地址 深水埗北河街68號 交通 從劉森記吃完面之后,到鴨寮街轉了一圈,不知道怎么走的,就找到了。 餐厅电话 2360-1359 营业时间 07:00-21:00 就餐时间 2008 年 9 月 27 日 15 时第几次用餐 第 1 次 可否刷卡、开发票、积分 不可以刷卡,不能积分。小店啦,很少有要發票的如何知道该餐厅 《深水埗交通網絡手冊》 用餐目的 路過,嘗嘗鮮 菜名 蛋卷 价格 10元9根 评价 蛋卷香酥,松脆,非常多層,蛋奶的味道濃郁。和在內地吃的街邊現做的蛋卷口感不同,那個只有脆,此間蛋卷又香有酥。另外,這家還有很多好吃的,以后可以常來光顧。書上推薦的是他們的碗仔糕,可惜我不是很喜歡那種凍凍的東西。他家隔壁有一家醬料店,據朋友講非常好,有買能做炸醬面的醬,啊啊啊,要去買。 环境如何 只看到門面,擺滿了各種各樣的點心,和上次在南昌街看見的八仙餅家差不多。看上去就很傳統,果然味道也很傳統。 卫生间如何 没有卫生间 服务如何 店員都是媽媽級,和藹可親,我大概是買了個沒什么特色的東西,但是她們仍是笑臉相迎相送。 餐厅特色 各種點心都很吸引
果壳苏三饕餮走四方
餐厅名称 香港生隆餅家
餐厅地址 深水埗北河街68號
餐厅电话 2360-1359
营业时间 07:00-21:00
就餐时间 2008 年 9 月 27 日 15 时
第几次用餐 第 1 次
如何知道该餐厅 《深水埗交通網絡手冊》
用餐目的 路過,嘗嘗鮮
菜名 蛋卷
价格 10元9根
卫生间如何 没有卫生间
餐厅特色 各種點心都很吸引人,真想住在里面。
用餐后感觉和建议 把生隆和八仙吃遍。
好多好吃的
蛋卷在向我招手
层层香酥
$10 (Other)
2008-09-28 129 views
食味口感與一般砵仔榚無異, 最好玩是看著靚姐用竹纖將砵仔榚從小竹砵中挑出來, 名乎其實的砵仔榚. 雖則一蚊件, 買十送一, 但我想沒有人有興趣食十一件吧?其他榚點都是薄餅型, 切開長而薄的一片分售. 只試了芝麻榚, 有點酒樓芝麻卷的味兒. 三蚊件, 不能計較太多了.

好食好玩, 一口砵仔榚.
三蚊算抵食, 味道一般.
$3 (Tea)
好食好玩, 一口砵仔榚.
  • 砵仔榚
2008-09-07 117 views
為左了解下深水步既低下階層生活同深水步懷舊既一面,傻更更咁就跟團遊深水步兼試下好窮既生活。為左達到用$100做到食買玩既目的,當日既午餐只可以用$12! 個導遊話呢間餅家歷史悠久,所以都要幫襯下。結果用$11買左馬拉糕、紅豆糕同唔記得係咩既糕,味道唔算太甜,軟硬適中。雖然唔係熱辣辣,但係都好有風味,係銀兩短缺既情況下,間直係人間美味!

三件都係$11
2008-06-26 120 views
每次去深水埗都會去生隆買砵仔糕食架, 香滑得嚟又夠煙韌, 一啖一個, 十元有十一個, 每次都可以試晒黃白兩種, 都唔會覺得好漏, 其餘紅豆糕都唔錯, 但皮蛋酥就可以唔駛試喇, 奇華既原隻皮蛋酥好食好多!
  • 砵仔糕
未方便广大鬼佬一族:本人特意吧部分糕点翻译成英文,请各位大佬,给D 意见,LIST OF CHINSES TRADITIONAL FOOD IN ENGLISHCLASSICAL CHINSES BREAD IN HONG KONG名称英文粽Rice Wrapped In Bamboo Leavs(Salty) / Zo'Ng花生糯米棕Glutinous Rice with Peanut - Zo'Ng豆蓉糯米棕Glutinous Rice with Green Bean Paste - Zo'Ng豆沙糯米棕Glutinous Rice with Red Bean Paste - Zo'Ng綠豆咸肉棕Rice with Green Bean and Pork - Zo'Ng花生咸肉棕Rice with Peanut and Pork - Zo'Ng紅豆咸肉棕Rice with Red Bean and Pork - Zo'Ng豆沙棋子餅 Red Bean Paste KEY Cookies蓮蓉棋子餅Lotus Seed Pasted KEY Cookies 五仁棋子餅Nuts KEY

未方便广大鬼佬一族:
本人特意吧部分糕点翻译成英文,请各位大佬,给D 意见,

名称英文

佛公餅The Buddha Cookies
七彩花籃仔The Color Cage
懷舊豬籠仔The Classic Pig's Cage

月饼Moncake
四黃白蓮蓉 White Lotus Seed Paste Mooncake (Quad-Yolks)
四黃蓮蓉月Yellow Lotus Seed Paste Mooncake (Quad-Yolks)
雙黃白蓮蓉 White Lotus Seed Paste Mooncake (Duo-Yolks)
雙黃蓮蓉月Yellow Lotus Seed Paste Mooncake (Duo-Yolks)
單黃白蓮蓉White Lotus Seed Paste Mooncake (Sole-Yolks)
單黃蓮蓉月Yellow Lotus Seed Paste Mooncake (Sole-Yolks)
純正白蓮蓉 Plain White Lotus Seed Paste Mooncake (No-Yolks)
純正蓮蓉月Plain Yellow Lotus Seed Paste Mooncake (No-Yolks)
五仁果子月 Nuts Mooncake (without Yolk)
金華火腿月Ham and Nuts Mooncake (without Yolk)
雙黃紅豆沙 Red Bean Paste Mooncake (Duo-Yolks)
雙黃綠豆蓉Green Bean Paste Mooncake (Duo-Yolks)
單黃紅豆沙 Red Bean Paste Mooncake (Sole-Yolks)
單黃綠豆蓉Green Bean Paste Mooncake (Sole-Yolks)
迷你蓮蓉月Mini Plain Yellow Lotus Seed Paste Mooncake
迷你白蓮蓉Mini Plain White Lotus Seed Paste Mooncake

笑口棗The Happy Nugget (Sesame)
全蛋马仔Sweet Egg Crispy Cube
煎堆仔 Mini Golden Ball
豆沙煎堆Classic Golden Ball with Red Bean Paste
角仔Mini Sweet Crispy Golden Picket

光酥餅Kong Sure
雞仔餅Chicken cookies
老婆餅 Wife's Pastry
芝麻餅Sesame Pastry
合桃穌Pecan Shortcake
杏仁餅Almond's Cookies
$0.99 (Breakfast)
  • 全部
2008-04-20 76 views
呢區老餅店唔少,偏偏唔多起眼的正隆是幫襯得最多,當追唔切巴士時買轉手信,轉個頭第二班車就到。買襯都是離唔開白糖糕、砵仔糕同煎餅,流量不及坤記,在這裡吃白糖糕好撞手神,是日的很新鮮,蜂巢狀的氣孔同埋極甜的砂糖味,未到站已吃了兩件。砵仔糕一蚊一隻,出爐時用小砵載著,買十送一經濟抵食。幫襯多年,巴士價由三蚊加到四個幾,呢度價錢都無與時並進,難得。

2008-02-21 125 views
路過見到好多人係度買野, 貪新鮮又跟住買, 買左一個皮蛋酥, 2個豆沙角, 先食豆沙角, 除左個皮煙un之外, 完全冇味, 又冇餡, 得果一毫子咁中件豆沙又係冇味, 雖然材料上升都唔使咁係嗎????再來皮蛋酥一樣冇咩味, 入面肴1/4件皮蛋, 同平時果dee皮蛋酥不同是生隆冇用蓮蓉應該用好似番薯加粉做成, 唔係我杯茶, 除左新鮮出爐外, 冇可取之處, black list, 冇下次!
2008-01-31 130 views
最近, 路過li 間餅家, 見到好多懷舊新年食物, 好難得, 真係好多品種...又新鮮, 又大件, 而且價錢仲好平民化, 抵吃!馬啼榚,好清甜!芋頭榚,好足料, 味道都唔錯!我仲買左其他食物回家, 角仔好鬆化,蛋散好味道,不得不提- 笑口棗, 好香,好可口.一定要試!d 人都好有禮貌, ok 喎

馬啼榚,好清甜!芋頭榚,好足料, 味道都唔錯!

d 人都好有禮貌, ok 喎
2007-10-26 126 views
我每次來SSP都會到哩間人頭涌涌..排細長壟GE生隆餅家買野食呀....真系好好味啊...特别D白糖糕..芝嘛糕..馬蹄糕..鬆糕..芋頭糕啊....全部都系$5蚊2件啊..抵食啊....
2007-08-23 86 views
本人好like食杏仁餅~我見到佢寫住低糖杏仁餅~而且5蚊5塊~緊要試試啦~一口咬落~實左d,唔係太鬆~但入到口咀嚼~又ok鬆wo~味道都好香~同一般無乜分別~所以下次黎開都會encore 既~~
本人好like食杏仁餅~
我見到佢寫住低糖杏仁餅~而且5蚊5塊~
緊要試試啦~
一口咬落~實左d,唔係太鬆~
但入到口咀嚼~又ok鬆wo~
味道都好香~同一般無乜分別~
所以下次黎開都會encore 既~~
2007-08-23 69 views
今日去開深水步~第一次光顧此店~o個陣好多人ar~我聽到好多人買煎堆~唔知係咪好好食呢~?!但因為煎堆太油膩的關係~唔係咁想食~最後買左5蚊3個的燒餅~豆沙, 南瓜, 蕃薯口感一樣la~煙un, 味道方面~豆沙--太甜,所以好溜。同埋唔知點解d豆沙好似有點稀,比較流質。南瓜--甜甜地~都幾有南瓜味~蕃薯--又係甜甜地,但就食唔到蕃薯味~唔知點咁其實我開初以為全部有餡~但原來南瓜同蕃薯係無餡既~失望而最好食既豆沙燒~始終都係x 趣架la~~^^~~
5蚊3個的燒餅~豆沙, 南瓜, 蕃薯
口感一樣la~煙un, 味道方面~
南瓜--甜甜地~都幾有南瓜味~
蕃薯--又係甜甜地,但就食唔到蕃薯味~唔知點咁
其實我開初以為全部有餡~但原來南瓜同蕃薯係無餡既~失望
而最好食既豆沙燒~始終都係x 趣架la~~^^~~