2019-05-02 84 views
又到假日,約咗一個好耐冇見嘅中學同學去咗銅鑼灣行街食飯,朋友鍾意食辣,所以次次都同佢食四川菜,今次又同佢揀咗間四川菜,上網見到評語唔錯餐廳裏面好闊落,唔算好多人,仲安排左卡位俾我哋原來而家做緊推廣,消費滿$200回贈$100、每$400回贈$200,好抵食,即係半價,可以下次當現金用首先有前菜開開胃另外叫咗海蜇皮蛋,幾新鮮食四川菜梗係要食魚啦,今次就試吓酸菜魚,原來都幾辣,但有幾好味,魚好滑溜又冇骨,酸酸地幾開胃,兩個人食份量都幾多叫咗個麵,以為唔辣,原來好辣,因為個底有好多辣油,岩晒食辣既朋友飽到上心口但係又點可以少得叫甜品,叫咗個蒸西米露同埋酒糟桂花小湯圓,兩個甜品都幾好味
餐廳裏面好闊落,唔算好多人,仲安排左卡位俾我哋
首先有前菜開開胃
另外叫咗海蜇皮蛋,幾新鮮

2019-05-01 62 views
3月時該餐廳發出cash coupon, 下次消費時可全數用,只需補回差額。3月26日晚我用coupon埋單後,一男性服務員(疑似經理)再給我兩張,回贈價值相信是看當日付款的半數。coupon背後寫上有效期限是30/4。我問了一下期限是否一樣,當時服務員十分肯定地告訴我期限改為5/5。我再確認一下:但這裏是寫4月30號,他說:是的,但他們全部人也知道是改了5月5號。我知道朋友還有coupon 在手,也通知了他期限改了。怎知他5月1號打電話去訂位問清楚時,他們說沒有人說過是5月5號,過了4月30日便不能再用。我們覺得實在是莫名其妙。我們不會自己作一個日期出來,如果服務員沒有說過5月5日我們大可4月30日前把它用了。完全覺得自己被騙,十分懷疑他們公司的制度。之前去幫襯時其實已經覺得服務態度奇差,十點半他們說last order之後連汽水也不能叫,說廚房已經走了。但汽水是不需要經過廚師處理吧?他們的管理層出現極大問題。這樣的待客態度是在趕客嗎?
2019-05-01 94 views
銅鑼灣時代廣場的三希樓是家人難得推薦的川菜館,名氣響噹噹的一間餐廳,三希樓開店以來都駐腳於半山,食物質素與用膳環境可想言之。吃過不少香港自稱是正宗四川菜的餐廳,但都是雷聲大、雨點少,而聽說三希樓的師傅將川菜的麻辣精髓發揮得淋漓盡致,所以又更加被吸引了!「三希樓」名字取源於古時乾隆的書房名字,內裡收藏的三件稀世典籍瑰寶,故取名「三希堂」。而「三希樓」取名固然有著特別的含意,當中的「三」字,代表著三項中華精深飲食文化精神瑰寶──「川希」、「粵希」跟「點希」。三希樓提供麻辣火鍋及小菜,這次一心想吃四川小菜,所以火鍋就留給下次吧!入座後侍應很快便送上【蒜蓉拍青瓜及麻辣筍片牛𦟌】,很有質素!環境比一般中菜廳舒適,上菜亦十分迅速,而侍應服務勤快熱心令這餐晚飯吃得很滿意。【皮蛋酸薑 $58】子薑跟皮蛋絕對是開胃菜的醒神之選,唯獨子薑不夠脆嫩,還有些渣。【酸菜魚 (小) $368】別小看這盤線色的酸菜魚的攻擊力,大家吃頭兩三口時都嫌棄它不夠椒麻,還再三囑咐下次要吃水煮魚!話音不落,辣勁便續漸湧上,層次突出,可以品嚐到辣味的不同層次,及花椒獨有的辣味,充分為滑溜的魚肉提鮮提香,非常過隱!下次要點大份量,
。吃過不少香港自稱是正宗四川菜的餐廳,但都是雷聲大、雨點少

麻辣筍片牛𦟌
蒜蓉拍青瓜

【皮蛋酸薑 $58】

皮蛋酸薑

【酸菜魚 (小) $368】
話音不落,辣勁便續漸湧上,層次突出,可以品嚐到辣味的不同層次,及花椒獨有的辣味,充分為滑溜的魚肉提鮮提香,非常過隱!下次要點大份量,小份不夠喉呀!

【油鹽水大蜆 $198】
滿滿的胡椒味,配合大蜆令整道菜變得異常鮮甜,可以連蜆帶湯都喝清,推薦!

油鹽水大蜆

【干煸四季豆 $108】
很顯師傅功架的一道菜,四季豆炒得非常乾身,是整晚唯一不帶半點辣卻不遜於其他川菜的菜色!

干煸四季豆

【毛血旺 $238】
這道重慶的傳統代表作,把湯汁紅亮、麻辣味濃厚的精髓突顯出來
。以鴨血作為主料,三希樓再以鱔魚、午餐肉、火腿、韮菜及芽菜伴上,非常開胃。

毛血旺

每次用膳後,餐廳都會送出當晚金額一半的現金劵,鼓勵下次再光顧,而且沒有限制每次最多使用量!
$400 (Dinner)
Dining Offer
Voucher
麻辣筍片牛𦟌
油鹽水大蜆
干煸四季豆
毛血旺
2019-04-30 3808 views
以川菜打響名堂的「三希樓」,在半山開業多年,一向備受食客追捧。早前從朋友處得知,「三希樓」於銅鑼灣開咗分店,位置變得更便利,可惜筆者自問不算太吃得辣,所以一直沒安排到訪。最近友人邀約我一聚,就選了時代廣場這間分店。原來據友人稱,餐廳除了主打正宗川菜外,還有家鄉粵菜供應,應該啱我口味。既然友人一早已經做好資料搜集,我當然樂意赴會。餐廳位於時代廣場食通天 11 樓,甫踏進店,已即時被場內環境吸引。店內地方頗頗大,約有 7,000 平方呎,相當寬闊,空間感十足。至於用色方面就以簡約為主,四周放滿藝術品擺設,配上中國娃娃彩瓷掛畫、魚形燈飾等,裝潢有別於一般川菜館,感覺既摩登又時尚。餐牌非常厚身,以川粵菜為主,至於分類方面,就包括有涼菜小食、明爐燒味、鮑參翅肚、湯羹、河鮮、海鮮、家禽、牛肉、羊肉、豬肉、干鍋系列、豆腐、時蔬、粉麵飯及甜品等,選擇非常豐富。另外晚市茶芥方面就每位 $26。由於好友來之前已經做足功課,所以點菜方面,今次就一於交由他發板。友人說要先吃點辣刺激一下胃口,選了一客紅油抄手 ($48)。抄手以幾隻薄皮餛飩浸於紅油內,是少見的正宗做法。舀起一隻試試,味道果然出色,外皮很薄,咬下
由於好友來之前已經做足功課,所以點菜方面,今次就一於交由他發板。友人說要先吃點辣刺激一下胃口,選了一客紅油抄手 ($48)。抄手以幾隻薄皮餛飩浸於紅油內,是少見的正宗做法。舀起一隻試試,味道果然出色,外皮很薄,咬下去又滑又爽口,內裡肉餡不多,點到即止,加上沾滿了香氣逼人的辣油,對我來說,雖然是有點過辣,但亦很味美。
主菜點咗三希吊燒雞、豉椒炒黃鱔片同原隻南瓜粉蒸排骨。三希吊燒雞 ($198) 是餐廳嘅招牌菜之一,據說做法是要先將約 80 日大的走地雞吊起以烤爐烤焗,再來回多次淋上滾油。吃一口,雞皮很薄,入口焦香鬆脆,肉質有彈性,充滿雞味,加上皮下沒有多餘脂肪,就算連皮吃也沒有罪惡感
接著送上的豉椒炒黃鱔片($168) 亦做得很出色,成品用上了肥美的黃鱔起肉,再與豉椒同炒。鱔肉切至長短相若,每條都均勻地沾上了濃汁,食落肉質爽滑,軟腍不霉,略帶魚鮮卻又完全沒有腥味;入口鹹中帶甜,極之惹味,所以亦即時點了碗白飯 ($15) 來伴吃。
至於壓尾的原隻南瓜粉蒸排骨 ($198) 賣相亦相當吸引,南瓜呈鮮橙色,非常搶眼。掀開南瓜蓋,一陣香氣即時傳出。舀起內藏的排骨,蒸得惹味又夠腍,而且吃起來完全沒有臊味。再用匙刮出南瓜肉,由於南瓜吸收了排骨的油潤,變得入口即化,滿口留香,比排骨還要好吃。
最後輪到甜品環節,其實已經吃得很飽,所以只選了一客極品流沙包 ($38)。流沙包以蒸籠盛載,包身雪白完整,一掰開,熱燙的奶皇流沙即時如熔岩般湧出,入口相當香甜,既軟熟又可口,絕對值得一試。聽朋友講,除了川、粵菜外,店裡嘅點心亦做得非常出色,有機會會再嚟試下。
2019-04-29
$395 (Dinner)
2019-04-30 125 views
喺國內食咗咁多酸菜魚,今日終於回流香港試吓本地嘅川菜拍唔拍得住國內嗰幾間網紅店!依間餐廳係集團式經營,之前都試左位於尖沙咀嘅滿江紅,依度除咗食小菜,還可以打邊爐,相當豐富!前菜麻辣西芹豬耳涼拌木耳餐廳有兩道免費嘅前菜給客人進食,木耳爽口清新,豬耳爽口彈牙,都算入味!酸菜魚頭先講到呢度係集團式經營,所以煮法也差不多,今次叫咗條桂花魚,每片都切到大大塊而且冇骨,啖啖肉,正!湯裏面加咗好多雞髀菇,湯頭應該加咗雞湯之類,所以味道濃郁適合香港人!辣度也不算太辣!蟹肉扒時蔬問咗經理佢話莧菜係時令,所以就揀咗佢同蟹肉一齊食,蟹肉食得出都係鮮拆嘅,配搭莧菜口感好夾!食完辣野再食佢感覺好好!杞子桂花糕再嚟梗係甜品啦,食落有淡淡的桂花香而且雪凍左,夏天食就最啱啦!

前菜
麻辣西芹豬耳
涼拌木耳

酸菜魚

蟹肉扒時蔬

杞子桂花糕

朋友從台灣過來香港過生日,以前我哋去中環嗰間食架,而家銅鑼灣開咗,我哋又係冇車之人,梗係去銅鑼灣方便啲啦!我哋一行十人,坐低就叫咗好多嘢食,我朋友係牛魔王,佢就已經點咗兩碟大嘅牛肉,一疊係安格斯牛肉,一定係本地手切肥牛啊,湯底方面,因為有啲朋友唔食辣,所以我哋叫鴛鴦火鍋,除咗牛肉,我哋仲叫咗打邊爐唔少得嘅炸魚皮,鴨血,韭菜餃,蟹柳,牛丸,墨魚滑,雜菜,腐皮,樣樣都好好食呀,到最後嗰雜菜籃係一條都冇郁過,個雜菜擺得好靚,好似一札花咁,我覺得人哋擺得咁靚,嘥咗,於是我就成個雜籃打包返屋企。
2019-04-28 142 views
女朋友話想食四川菜,我就帶咗佢去位於時代廣場食通天新開嘅三希樓度試下,我哋叫咗半隻三希吊燒雞、水煮魚同蒜泥白肉三希吊燒雞外皮夠曬香脆,肉質嫩滑而且好有雞味,另外仲有個秘製甜醬油, 用嚟點啲雞胸肉食格外惹味~水煮魚一嚟到見到啲辣椒女友就好驚會唔會好辣,但係食落去只係小辣其實都ok嘅,一舊舊嘅魚肉好滑唔腥,而且仲啖啖肉,唔會有魚骨添,令好驚食魚嘅我都可以大大口咁食,越食越辣,越辣就越過癮~蒜泥白肉竟然出奇地好味,如果鍾意食蒜泥白肉嘅你呢個真係真心推介你試,首先好夠凍,而且食落口唔會有重油膩嘅感覺,蒜蓉好足夠,味道好香,白肉入面重有青瓜,令到成件事好fresh好好食~整體上我同女友都覺得係好食嘅,下次要試下黎打邊爐先得~

三希吊燒雞

水煮魚

蒜泥白肉

整體上我同女友都覺得係好食嘅,下次要試下黎打邊爐先得~
2019-04-28 100 views
突然之間好想食水煮魚🐟朋友介紹話三希樓嘅水煮魚唔錯,就一齊嚟試一試~四個人叫咗個大嘅水煮魚🐟 一嚟到勁多天椒放喺面,成個辣椒山🌶咁勁誇張,影完相之後店員細心咁幫我哋拎走上面嘅辣椒,話因為怕啲辣椒湯浸得耐會愈來愈辣,同無咁好味~ 不過其實食落唔係好辣啱曬啲又鍾意食辣但係又怕辣嘅朋友🤣魚肉片厚切得嚟又好嫩滑,唔會煮到老曬, 配料一啲都唔孤寒,有紅薯粉、荀片同芽菜,重有鴨紅添~水煮夠晒惹味令人食到停唔到口,朋友果然無介紹錯~另外重叫左個椒鹽排骨架,個賣相好吸睛,睇得出師傅整得好有心機,用個骨架做條橋 再放啲排骨上去,岩晒仲意相機食先嘅我😂食落口其實都辣架,不過就辣得惹味,隔離仲有涼拌青瓜做伴碟添,唔錯呀~食咗咁多熱氣嘢最後加返個干煸四季豆, 四季豆食落好爽口同卜卜聲,加埋啲肉粒炒得好香,令人可以送曬成碗飯呀🍚

2019-04-27 122 views
是晚和友人來到位於銅鑼灣時代廣場的食通天三希樓 ,可以品嚐到家鄉粵菜和巧手點心。坐落環境舒服寧靜,有別於一般酒樓。入座後立即送上兩碟前菜:麻辣豬耳和黑木耳,麻辣豬耳好夠麻辣,加上芹菜,清新醒胃。點了一壺菊花茶,菊花可以清熱明目。薑蔥爆田雞$188田雞好嫰滑,吃出有少許米酒味,極多薑蔥舖底,十分惹味。啫啫蝦醬通菜煲$98用沙鍋上枱,熱辣辣。雖然這裡的啫啫蝦醬通菜煲沒有大排檔粗曠火候,但是加添一點温和精緻,通菜鮮嫰,可以作清一清腸胃。竹庶芧根水$28一杯清熱下火,生津止渴廁所不錯,位於水吧旁邊,沿路還可欣賞特色掛畫。廁所明亮乾淨,不會有異味,還散發陣陣清香味,值得一讚﹗

坐落環境舒服寧靜,有別於一般酒樓

點了一壺菊花茶,菊花可以清熱明目。

薑蔥爆田雞

薑蔥爆田雞$188

田雞好嫰滑,吃出有少許米酒味,極多薑蔥舖底,十分惹味。

啫啫蝦醬通菜煲$98

竹庶芧根水$28一杯
清熱下火,生津止渴

廁所不錯,位於水吧旁邊,沿路還可欣賞特色掛畫。

廁所明亮乾淨,不會有異味,還散發陣陣清香味,值得一讚﹗
2019-04-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
薑蔥爆田雞
水煮魚 (大)指天椒滿滿再加上,辣味十足。魚片嫩滑配合Q彈粉皮、芽菜及青瓜,滑彈爽囗三重口感。吊燒雞雞皮香脆但卻能夠保持肉汁,連雞胸肉都唔硬,值得一試。椒鹽排骨一條橋咁嘅椒鹽骨真係第一次,仲要排得整整齊齊,打卡一流。不過食落有d太鹹同太乾。肉碎炒四季豆肉碎炒到一粒粒,好乾身,點解食通天都有大排擋鑊氣😱。蟹肉扒時蔬唔算顯眼菜式,但勝在多蟹肉!堅蟹肉!解辣唔錯🤗蒜泥白肉第一次將前菜放到最後食,竟然又有驚喜喎!本身係冷盤嘅蒜泥白肉放喺食完麻辣野後熱辣辣嘅口𥚃,真係份外清新簡直就係呢餐圓滿嘅結局😆
水煮魚 (大)

吊燒雞
雞皮香脆但卻能夠保持肉汁,連雞胸肉都唔硬,值得一試。

椒鹽排骨

肉碎炒四季豆
肉碎炒到一粒粒,好乾身,點解食通天都有大排擋鑊氣😱。

蟹肉扒時蔬
唔算顯眼菜式,但勝在多蟹肉!堅蟹肉!解辣唔錯🤗

蒜泥白肉
2019-04-26 127 views
同朋友去到時代廣場三希樓,諗住試下特色粵菜。開了一壺菊花茶,味道清新,可以解毒﹗豉汁蒸鮮魚雲$208魚雲鮮嫰又滑,又少骨,再加上豉汁味香濃惹味。因此忍不住每人點了一碗白飯,用豉汁都足夠可以撈飯。極品溜沙包$38溜沙包夠雪白鬆軟,一口咬下,蛋黃像流沙一樣湧出來。一吃才發現原來溜沙包微咸,應該加了一點咸蛋黃,頗為特別。蜂蜜火龍果沙冰$68鮮紅色火龍果肉,賣相吸引,喝下去發現蜂蜜味濃郁,十分潤喉。侍應服務不錯,長期有兩三位侍應候命,靜待客人有何需要,服務體貼。
同朋友去到時代廣場三希樓,諗住試下特色粵菜。

開了一壺菊花茶,味道清新,可以解毒﹗

豉汁蒸鮮魚雲$208

魚雲鮮嫰又滑,又少骨,再加上豉汁味香濃惹味。

因此忍不住每人點了一碗白飯,用豉汁都足夠可以撈飯。

極品溜沙包

極品溜沙包$38

溜沙包夠雪白鬆軟,一口咬下,蛋黃像流沙一樣湧出來。

一吃才發現原來溜沙包微咸,應該加了一點咸蛋黃,頗為特別。

蜂蜜火龍果沙冰$68
鮮紅色火龍果肉,賣相吸引,喝下去發現蜂蜜味濃郁,十分潤喉。

2019-04-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
極品溜沙包
2019-04-26 95 views
Haven’t had spicy hotpot for so long and I was craving for it🌶 So we headed to San Xi Lou the other night to try out theirs.We ordered a mix of spicy and non-spicy broth for our pot as my friend was having a skin breakout😂Anyway, we ordered a glass of 竹庶茅根to relieve our taste buds from the spice😇 The broth was pretty good, at least it’s not overly greasy.I really like the dumplings, meatballs and beef tonight. The dumplings were filled with a mix of veggies and pork, with the characteristic arom

I really like the dumplings, meatballs and beef tonight. The dumplings were filled with a mix of veggies and pork, with the characteristic aroma given out by the veg🤤

The beef had a nice texture and mix of fat & lean meat. Pretty high quality for its price👍🏻

hkfoodtour’s official verdict: Nice place for hotpot with good food and comfortable environment 👍🏻
2019-04-26 90 views
雖然天氣越黎越熱,但我同個friend都係點都要打邊爐嗰啲人😂😂 買左10點戲飛睇avengers,所以睇前就黎左三希樓打個邊爐先😇我地兩個人黎講都算叫得多野😂 鍋底就叫左鴛鴦,而佢地本身個鴛鴦已經係set左麻辣加鮮果。麻辣湯底唔算太辣,亦唔會過油,感覺健康過平時嗰啲😂我推介本地手切肥牛,價錢相宜而肉味夠濃,脂肪分佈都唔錯。韮菜餃都好食,一份有成8隻大大隻嘅餃子。韮菜好香口,配埋肥豬肉冇得頂。另外留意番:本身個價已包每人$25醬料費,所以唔好唔記得出去攞醬料啊👍🏻👍🏻

麻辣湯底唔算太辣,亦唔會過油,感覺健康過平時嗰啲😂
我推介本地手切肥牛,價錢相宜而肉味夠濃,脂肪分佈都唔錯。
今次黎左位於銅鑼灣時代廣場既三希樓食川菜,地點好就腳,呢度仲有得揀打邊爐或者食小菜tim🥢•🐷麻辣西芹豬耳🥣涼拌木耳先黎兩道免費前菜,麻辣西芹豬耳好好食,又脆又爽口,個味道辣辣地好岩我胃口!•🐟酸菜魚($438/大)🍚白飯($15)話說三希樓同滿江紅係同一個集團,所以煮法同味道都好相似呀!呢條係桂花魚,肉質更嫩滑,大大塊冇骨又啖啖肉,入面加左好多雞比菇,個湯少少辣,送飯好正~大份有成12両魚肉,份量夠哂2人食~•🦀蟹肉扒時蔬($188)時蔬揀左莧菜🥬用蟹肉同蛋白做芡,幾清淡,解辣一流~•🌼杞子桂花糕($36)最後食到飽飽再整返個杞子桂花糕,桂花幽香清新,幾冰涼解膩~————————————(5⭐️滿分,💫為半分)整體環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️💫回頭指數:⭐️⭐️⭐️💫————————————————————————📍三希樓 (銅鑼灣)銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天11樓1102號舖

[前菜]
🐷麻辣西芹豬耳
🥣涼拌木耳

🐟酸菜魚($438/大)
🍚白飯($15)
話說三希樓同滿江紅係同一個集團,所以煮法同味道都好相似呀!

🦀蟹肉扒時蔬($188)
時蔬揀左莧菜🥬用蟹肉同蛋白做芡,幾清淡,解辣一流~

🌼杞子桂花糕($36)
最後食到飽飽再整返個杞子桂花糕,桂花幽香清新,幾冰涼解膩~

————————————
(5⭐️滿分,💫為半分)
整體環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️💫
回頭指數:⭐️⭐️⭐️💫

————————————
📍三希樓 (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天11樓1102號舖
2019-04-26 60 views
一直都好想試呢間對我黎講 偏貴價既川菜,因為可以開到去半山既餐廳 食物既質素都有一定水平,最近終於去左試佢既銅鑼灣分店。🔽一黎到除左問你飲咩茶之外,仲送上左兩小碟既小食 俾你開下胃,一碟係雲耳 一碟係麻辣豬耳西芹,都幾辣下。🔽🍲正宗四川擔擔麵呢碗擔擔麵應該係我食過以黎最辣既一碗,就咁聞落去都有一陣幾香既花生醬味,辣味就聞唔到太濃,但估唔到食落嘴啲辣味就開始出來,係一種幾香既辣,愈食愈過癮,不過啲肉碎就無咩味同有少少乾,不過都唔錯 啲麵吸湯能力都幾好。🔽🥘干鍋黃鱔片黃鱔片先拎去炸過,所以外皮好香脆,肉質較實身 但幾有同黎做干鍋都幾夾,加堆啲香料同辣辣去炒,幾香口 口感幾特別,值得試試。🔽🥗烤椒桂花蚌成碟都幾多 滿滿既青辣椒同豆豉,桂花蚌好爽脆 好有咬口,而且好鮮甜。豆豉拍散左 所以好香豆豉既香味,估唔到既係青辣椒係甜甜地既,配合埋一齊 有啲似沙律,甜甜地幾好味。🏠三希樓📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天11樓1102號舖

🍲正宗四川擔擔麵

🥘干鍋黃鱔片