2018-06-24 2377 views
小妹向來都是美食愛好者   經常與親朋好友四處發掘不同的美食熱點眼看他們每次開動前也相機先吃   吃完不久便忙著發佈食評 總是感到很不解因我素來都不太愛寫食評 認為好吃的  招呼周到的  便多點支持光顧, 沒水準 服務態度欠佳的 以後不要光顧就是了深信有麝自然香 做得好的自然會有人欣賞 所以一向也不會費時評價每一頓飯 或許...是受到朋友的薰陶 或許...是這次的晚宴真的太高興竟觸動到我分享這個體驗與更多人欣賞得悉老字號生記在荃灣開了分店好友便訂了包廂讓我們把酒問青天抵達生記時  第一印象是跟灣仔那邊走一樣很親切平民的路線所以我們都是抱著試試的心態 看看水準如何(因試過大部分食肆分店初期的水準都比較參差 未必與原址看齊)好友與經理商菜式時 提及過當中有幾位朋友不懂中文, 經理便為我們貼心的準備了中英對照的table card亦按我們的口味度身訂造了相關菜單秘制千層乳豬皮夠脆  肉夠嫩   配上秘制醬汁非常juicy有用心去伴碟,可見不是切完隨便放碟便上菜松茸菇花膠螺頭燉雞一開蓋已經聞到好香菇味  花膠大大塊好足料  好入味  唔會好淡好似飲清雞湯咁而且個湯無咩油浮面  滋補推介上湯法國
因我素來都不太愛寫食評
認為好吃的  招呼周到的  便多點支持光顧,
沒水準 服務態度欠佳的 以後不要光顧就是了

竟觸動到我分享這個體驗與更多人欣賞

得悉老字號生記在荃灣開了分店
好友便訂了包廂讓我們把酒問青天
抵達生記時  第一印象是跟灣仔那邊走一樣很親切平民的路線
所以我們都是抱著試試的心態 看看水準如何

好友與經理商菜式時 提及過當中有幾位朋友不懂中文,
經理便為我們貼心的準備了中英對照的table card
亦按我們的口味度身訂造了相關菜單

皮夠脆  肉夠嫩   配上秘制醬汁非常juicy
有用心去伴碟,可見不是切完隨便放碟便上菜

一開蓋已經聞到好香菇味  花膠大大塊

經理簡單介紹話個做法係用茶葉腌味同上色
味道幾清新  唔會好油膩 而且有埋茶葉蛋
唔錯唔錯

富貴花帶子皇
初初見到個枱卡 諗緊...咩係富貴花?
睇埋英文  哦  原來係西蘭花
哈哈 有創意!

竹笙雲耳浸時蔬
竹笙雲耳浸時蔬
清淡之選

由於這邊的份量頗大的 再加上邊吃邊喝酒 小女子到這裡便差不多飽了

這套餐約7888一席
其實對比外邊的米芝蓮餐廳真的不貴
以往去那些餐廳晚飯 留意到差不多的套餐也要萬多塊一席

整體來說 食物真的不錯 服務也十分親切
價錢分面 如果不是吃那麼多海鮮 家常便飯的菜式都是很affordable的
兩千多 或 三千多便有些12位用的套餐 人均都是200-300一位
所以十分推介給親朋好友來吃餐便飯聊聊天 團團聚

美中不足是環境跟裝潢尚有進步空間
如果是Business dinner, 可能要考慮一下會否有點吵
因為房間外邊大應的位置是開放式的
如果要靜點的環境 可能便要預留房間喔
Other Info. : 開瓶費100一支 買一支可免一支
2018-06-14
Type of Meal
Dinner
2018-05-24 1987 views
由於好耐都無去過荃灣悅來坊,所以今日我們就去咗行吓,行到一陣,我們就睇吓去邊間店食嘢,最後我們就揀咗呢間「生記海鮮酒家」食下午茶!我們叫咗三式腸粉皇「牛肉腸、蝦腸、叉燒腸」,平日食開嘅腸粉通常祇會有一款餡料,如果想食多幾款唔同餡料嘅話,就要叫多幾碟,但呢度就可以一次過滿足到我們想食多幾款唔同餡料嘅要求,軟滑嘅腸粉,分別包著鮮嫩嘅牛肉、爽甜彈牙嘅蝦肉同香甜嘅叉燒,真係好正呀!生記蝦餃皇嘅餃皮好煙韌薄身,蝦肉亦好爽甜彈牙,而且都幾大隻!田園菜苗餃嘅餃皮比較軟腍,入面嘅菜苗好清甜爽脆!懷舊鳳眼餃嘅餃皮相當晶瑩薄身,喺爽甜嘅蝦肉上面舖咗爽口嘅蟹籽,除咗令到口感更加豐富之外,賣相亦都比較吸引!鮑汁叉燒包嘅包質好香滑軟熟,鮑汁嘅味道唔會過鹹,而且都幾惹味!懷舊臘腸卷外層嘅質感比較煙煙韌韌,臘腸嘅味道相當甘香,而且油香滲透晒入包入面,真係好正呀!
由於好耐都無去過荃灣悅來坊,所以今日我們就去咗行吓,
田園菜苗餃嘅餃皮比較軟腍,入面嘅菜苗好清甜爽脆!
懷舊鳳眼餃嘅餃皮相當晶瑩薄身,
三式腸粉皇「牛肉腸、蝦腸、叉燒腸」
生記蝦餃皇
田園菜苗餃
懷舊鳳眼餃
鮑汁叉燒包
懷舊臘腸卷
2018-01-13
三式腸粉皇「牛肉腸、蝦腸、叉燒腸」
生記蝦餃皇
田園菜苗餃
懷舊鳳眼餃
鮑汁叉燒包
懷舊臘腸卷
我很多年前經常去灣仔生記亦非常喜歡佢們的食物,但由於居住新界,近年少了去. 得知荃灣開了分店, 特意帶媽媽去試一試. 坐下看到菜單已知道並非我想食的菜式但心想都試一試吧. 食物大致都沒有問題, 雖然完全沒有特色, 都覺得還可以; 但及後遇到的事太氣人,必須分享予大家以免再有受害者. 簡單說我們一行4大1少,叫了三寶套餐再加了2個餸, 及後再加了個菜,總同6個餸; 亦叫了數個白飯. 之後埋單,由於叫的菜不多,滿以為應該沒有錯就簽咭離開. 直到回了家拿單據出來,才看到原來多收了一個炒麵,連加一都百多元. 由於我是住在新界另一區所以隔了一日即星期日再經荃灣時才上去查問酒家.負責人的態度相當差劣,基本上連聽都不想聽取,更莫說會查單或退款. 在此分享只希望各位想去的朋友要小心查看單據才好付款,以免又被濫收費用,又做水魚. 大抵酒家都是當我們是住在悅來的大陸人客,一時不留神,被濫收了費用都沒法追討---那兩位經理的態度是相當鎮定的,大概這都可能是他們的一貫手法吧 ???!!!
2018-04-06
2018-03-10 2913 views
終於一嚐勁多人讚嘅老字號,開到黎荃灣唔使過海。柚子骨入味有咬口,甜甜地幾惹味。對於海斑本身無咩感覺,但呢條又真係幾鮮甜爽口,慢慢食又唔會變腥,幾好水汁松茸花膠燉雞係我最期待嘅,因為本身鍾意飲湯。當時唔會期望係日本松茸,但呢個都幾有份量好足料。入口甘香清甜,有dd藥膳feel,湯水幾清唔濁,真心like。
終於一嚐勁多人讚嘅老字號,開到黎荃灣唔使過海。
柚子骨入味有咬口,甜甜地幾惹味。
2018-03-05
2018-02-28 2514 views
在農曆年想品嚐一下美食,想不到去生記可吃到乳豬,燒鵝,其中少林骨更是一絕,十分值得欣賞!一定要吃!其中新年食品風生水起之撈起,把不同之七彩菜融合,又有生氣,此酒樓的員工也招呼周到!
未轉舖頭名前已幫襯,亦間過房擺過兩圍生日晚飯及雀局, 但係啲房間得唔好 ,好迫夾,食物質素尚可。 🙂今次重開所以上星期五晚來試菜,其實同之前間隔冇乜大分別 , 只係拆咗近走廊旁邊卡位D板, 啲夥記同部長都係之前嗰啲人。😌食物味道尚可,啫啫煲好香,入坐率都有一半。最敗筆係D地毯,好多高低不平,好容易令人仆倒,對客人和員工都非常危險😓,希望可注意一下。註:現在試業,小菜 八五折。甜品有豆腐花送。
註:現在試業,小菜 八五折。甜品有豆腐花送。
2018-01-19
$106 (Dinner)