2011-01-05 384 views
十一月下旬.陰天天氣實在冷得令人抵不住,要喝點熱湯及吃多一點東西。還記得這裡的叉燒湯米是不錯的,就要了一碗之餘,再加腸蛋。叉燒仍然好吃,加上熱湯米,吃完以後人是好了好多。蛋幾油,而平時我是不吃腸仔,是日在早餐裡出現...純粹是叫錯了!我應該吃火腿的。熱咖啡幾得,香滑濃。總共18元,在這個熟食中心而言,便宜的了。
十一月下旬.陰天

飽暖
$18 (Breakfast)
飽暖
2010-09-03 369 views
第2次去黃竹坑南朗山熟食中心~今次食<生記>.最出名椒鹽豬扒飯!!我地嗌左1碟椒鹽豬扒飯share食~即叫即炸豬扒~食落真係好好味!豬扒炸得岩岩好金黃色的~好開胃沙嗲牛肉飽加入大大片牛肉係入面,不過個面包可以熱d就仲好~我見menu 有西多士,好耐都冇食過喇~價錢只係$9.5~真係超值!西多士上面既牛油同煉奶~睇落已經覺得正!食落口濃厚既蛋香,花生醬同鬆軟的包身,配上牛油同煉奶~好味到暈呀!好有水準!!不用5分鐘,我地2個已經食哂!!!老闆娘仲好好人tim...
第2次去黃竹坑南朗山熟食中心~今次食<生記>.
最出名椒鹽豬扒飯!!
好開胃

沙嗲牛肉飽加入大大片牛肉係入面,不過個面包可以熱d就仲好~
西多士上面既牛油同煉奶~睇落已經覺得正!

好有水準!!
不用5分鐘,我地2個已經食哂!!!
老闆娘仲好好人tim...
椒鹽豬扒飯
沙嗲牛肉飽
西多士
椒鹽豬扒飯
  • 西多士
2010-05-27 169 views
三月中旬•晴 在香港仔大街那邊吃了幾天的早餐,鮮有滿意的,唯有認命,回來南朗山熟食中心這邊,再吃其餘幾間未吃過的檔口,是日來生記。單看價錢,比大街那邊便宜之餘,內容也豐富得多,叉燒米加腸蛋多士同熱飲,都只是17元,經濟抵食的。 叉燒米幾大碗,米粉過水過得足,吃起來爽身,叉燒是半肥廋,鬆化好吃。早上當然不會吃到新鮮的叉燒,但如斯品質好的,值得加加分。蛋是煎得溏心,只有多士不夠熱脆,而熱咖啡也香濃不錯的。 在這裡的最底層還剩下一間美景未試,不知水準如何?
三月中旬•晴

叉燒米幾大碗,米粉過水過得足,吃起來爽身,叉燒是半肥廋,鬆化好吃。早上當然不會吃到新鮮的叉燒,但如斯品質好的,值得加加分。是煎得溏心,只有多士不夠熱脆,而熱咖啡也香濃不錯的。

在這裡的最底層還剩下一間美景未試,不知水準如何?
好吃的叉燒
蛋也煎得好
$17 (Breakfast)
好吃的叉燒
蛋也煎得好
  • 叉燒
2008-10-26 164 views
在黃竹坑工作的人, 都很清楚吃的選擇極少, 南朗山道熟食市場有約10間店, 是最佳選擇$18午餐有湯米(可選茄子/叉燒/雪菜肉絲)+煎蛋+火煺+油包+熱飲, +$1可轉凍飲, 真平茄子太油(明顯地是自助三餸飯的茄子), 煎蛋+火煺正常, 油包是一塊加了牛油的淨包, 如果可以烘成多士就好了... 這個餐對女仕來說已很足夠, 小吃的男仕也可

• 午餐
2008-10-24 149 views
為公司頻撲, 今日黎到南區.係車行辨完事, 已經是3點幾, 兩個人肚餓至極, 問了車行staff, 對面有大排檔, 而且回市區巴士站亦在那兒. 咁當然食野先. 一入街市, 門口果檔, 阿姐熱烈招呼, 推介其椒鹽豬扒飯.....食飽為主, 又唔熟地頭, 見阿姐咁熱情, 就兩個椒鹽豬扒飯.要等, 阿姐回頭說是即叫即炸. 果然是慢工.....出兩碟椒鹽豬扒飯. 豬扒金黃色, 這是我第一次見到真真正的黃金色港式炸物. 醬油落了少許, 而且亦放在檯旁, 好讓我們再度加色. 阿姐突然又攞份報紙出來, 店主在某報有個專訪, 話佢既豬扒飯非常出名. 果真, 一塊咁靚既金黃豬扒, 需要是大師傅, 油溫, 時間, 油質, 一定要較得啱啱好先得. 阿姐大叫, 游完水返黎啦......原來這個才是老闆...老闆亦開心見生客, 亦問豬扒飯好唔好食, 我教出來的, 當然有番咁上下. 想...若我們食到的, 是老闆親自落廚...........一定
為公司頻撲, 今日黎到南區.

. 醬油落了少許, 而且亦放在檯旁, 好讓我們再度加色.

$26 (Lunch)