2018-04-20 1019 views
朋友介紹嚟食,要楂車先嚟到,適合駕車人仕。你如果叫我係元朗西鐵行過去就15-20分鐘,如果又浪費車錢,淨係座一個巴士站又好似。。。。咁就不如座的士去到餐廳有停車場,原來有間酒店係側邊。餐廳有外面,有室內,樓上位置,座外面如果晤熱也好寫意。叫咗好幾樣泰國嘢食,都係拼盤,爐魚,咖哩,酸辣湯。味道尚可以。價錢貴咗少少,地點晤太方便冇車的人。

2018-04-15
$200 (Lunch)
2018-04-10 798 views
星期日無乜野做, 出下街同屋企人食飯先~ 有大人又有小朋友, 梗係搵個坐得舒服啲嘅地方入到元朗, 搵間泰國野食下先.泰屋! 揸車入去都好方便, 因為有免費泊位! 地方都好空曠, 有室內又有室外. 枱又大張, 位都叫做闊.> 牛尾煲                           : 好入味, 肉都燜到好鬆化> 小食併盤                      : 春卷最好味, 蝦餅都好好食> 咖喱牛骨髓                 : 軟冧冧, 牛骨髓真係靠個咖喱汁> 印尼海鮮炒飯            : 蝦片唔脆, 無海鮮 (哈哈) 但飯都炒得好香> 牛串燒                            : OK> 馬拉盞通菜                  : 爽口> 薄餅                              : 加埋咖喱汁好好味其實食物+環境+服務係最重要的. 如果三方面都平均, 都已經好好可以值得再黎!
入到元朗, 搵間泰國野食下先.

泰屋! 揸車入去都好方便, 因為有免費泊位!
地方都好空曠, 有室內又有室外.
枱又大張, 位都叫做闊.

> 馬拉盞通菜                  : 爽口

其實食物+環境+服務係最重要的.
如果三方面都平均, 都已經好好
可以值得再黎!
2018-04-08
$155 (Dinner)
2018-02-26 792 views
從未食過咁難食嘅泰國菜。明鱸魚係炸嘅,未食過明鱸魚係用炸架!明鱸魚本身就食魚嘅鮮味啦!搞到個口感唔知自己食緊咩!咖哩雞d雞好似香口膠咁,馬拉盞通菜d菜好似係街邊摘咁,味道係淡而無味。仲要特凳入元朗食,真係超難食
2018-02-09 813 views
講真元朗食泰國菜,真係有好多選擇。但係偏偏我都幾鍾情呢一間餐廳。佢最大嘅特色除咗可以泊架車入嚟之外,仲可以帶寵物。而呢一日我就帶埋朋友隻狗黎,一齊食飯開開心心渡過左一個好滿足嘅晚上。首先不得不推介佢哋嘅炸皮蛋真係好特別,一層炸醬包住個皮蛋,食落去又唔會覺得好攻鼻好似激。口感仲好特別添。配埋佢哋酸酸甜甜嘅醬汁就更加好味。作為開胃菜係真係幾好味最緊要講下條魚啦。講真兩個人真係食得好飽啊。條魚大大碟,下面有蠟燭燒住。所以相當之火辣辣😂

2018-01-31 324 views
咁多種菜,我最鍾意泰國中意佢酸 甜 辣 都齊,最緊要佢夠開胃,唔洗怕邊食邊頂胃🤭我最愛佢個冬陰公湯,再另外問佢拎個細細地既Lime 支落d湯到,真係岩哂食飯前既第一碗湯。呢到既龍眼冰都相當出色,好香茶味得黎,佢既龍眼都好夠甜,仲要係有好多落,絕對唔會得果幾粒俾你過完口癮就算。不過,地點唔算太方便,但如果有開車既朋友,就有福喇,因為入面有位俾你泊車嫁! 不過留意返好似係要收費既。環境同服務都好好,坐室外都好有feel.❤️

環境同服務都好好,坐室外都好有feel.❤️
呢間野係博愛醫院隔離,夠易搵,星六晚,唔會好full。餐廳分室內外,室外嘅位有透明膠布圍住四周,唔駛食風,落雨都唔驚,要讚👍裝潢好舒服好有聖誕氣氛,偶爾一兩架摩托車經過,覺得自己好似係泰國囉哈哈😜😜*************************講野食:最出色一定係呢個金邊粉好好食,入口勁香,啲蝦亦新鮮入味,完全吊起左胃口,好耐冇食過咁香既金邊粉!😍😍😍***********馬拉盞通菜係就係夠味,但個菜既質素只係一般,而且唔夠香,泰國菜靈魂黎講,都少少失望。😧***********炸皮蛋佢係類似一層炸魚蛋釀左皮蛋,原本覺得呢個有驚喜,不過食落口魚蛋同皮蛋分離,味道冇特別夾,純粹好似食緊兩樣野咁。😶**************煎蠔蛋餅個餅幾香😍啲蠔都足料,點埋佢個泰式辣醬幾惹味,如果啲蛋再嫩啲就更正🤤***********沙嗲串燒有雞、牛、豬,我地點左雞同豬,肉嫩,汁出色(雖然有啲油),反而啲肉唔係醃到好咸個種~我中意咁啊😆*************朋友點既椰青甜過平時少少 我一般般😶************芒果糯米飯我最愛既甜品, 沒有之一,一食就知龍與鳳哈哈呢個個飯始終口感差緊少少
呢間野係博愛醫院隔離,夠易搵,星六晚,唔會好full。

*************************

朋友點既椰青

甜過平時少少 我一般般😶

************
芒果糯米飯

我最愛既甜品, 沒有之一,一食就知龍與鳳哈哈
呢個個飯始終口感差緊少少,似平時冬天食晚飯個隻,我比7分。

講野飲:

3L啤酒自由斟有feel,百六蚊,唔駛就住飲,抵😁👍

Overall: 野食正常,但環境真係好好,同三個朋友飲下野開吹下水坐左成2、3個鐘🤣好開心的一晚!
2017-12-30
$200 (Dinner)
2017-05-23 1331 views
話說小妹最喜歡泰國嘢,貪佢夠酸又夠辣,開胃又醒神!不過好可惜近排泰國當地唔太穩定,好多爆炸同政局因素搞到我都唔太敢去泰國旅行,唯有留番喺香港食泰菜解解癮啦。好多人講泰菜都會諗起九龍城先,但其實元朗都唔睇少得,要景靚又要食物好我就推介元朗泰屋啦!泰屋好似有其他分店,但以我所知元朗個間係比較有泰國feel,所以今次試下佢!炒通菜都唔錯,夠鑊氣又唔會炒得老,有時出去食通菜放耐咗就會變深色,泰屋都做得幾好!薄餅唔一定配咖哩,只要夠酥夠脆咩都唔點先係最好食!食泰國嘢飲冬陰功是常識吧!話說喺當地飲過冬陰功嘅,都知香港人唔一定飲到,反而喺香港飲嘅就易接受啲,因為配合香港人嘅口味會甜番啲,少辣啲。總括嚟講今日係滿足嘅一日!

薄餅唔一定配咖哩,只要夠酥夠脆咩都唔點先係最好食!

總括嚟講今日係滿足嘅一日!
2017-05-12 1014 views
好鍾意食泰國嘢,為左慳家,今年提早慶祝母親節,以免又book唔到位及無端端食貴左好唔抵呢😉呢間太古過好多次,佢呢度位置偏僻,每次我都係喺元朗西鐵站下面搭的士黎,但呢度啲食物份量不少,價錢中等合理,味道不錯,所以想食泰國嘢就會諗起。馬拉盞通菜-香口,唔會太咸海南雞-冇乜雞味,不過幾滑豬肉生菜包-可能點了小辣,所以覺得不太辣,味道偏酸,生菜太少,冇曬生菜仲淨番好多肉黃咖喱牛腩-牛腩好淋,份量夠多原味薄餅-夠熱,夠鬆軟椰青-好甜,果肉都好淋可以食埋軟殼蟹米紙卷-附上調味醬汁,覺得醬汁太濃,只點少量就足夠鐵板蠔仔蛋-蠔仔大隻,蛋好厚但不夠香口春卷-普普通通,冇乜特別豬牛雞串燒-不錯,不過牛肉稍為韌左少少酸甜鱸魚-味道不錯好滿足,五個人食超飽!每人大約$240,超抵慶祝母親節!各位的老媽子一定讚你夠精明呀!😂😂😂

馬拉盞通菜-香口,唔會太咸
海南雞-冇乜雞味,不過幾滑
黃咖喱牛腩-牛腩好淋,份量夠多
原味薄餅-夠熱,夠鬆軟
椰青-好甜,果肉都好淋可以食埋
軟殼蟹米紙卷-附上調味醬汁,覺得醬汁太濃,只點少量就足夠
鐵板蠔仔蛋-蠔仔大隻,蛋好厚但不夠香口
春卷-普普通通,冇乜特別
豬牛雞串燒-不錯,不過牛肉稍為韌左少少
酸甜鱸魚-味道不錯
2017-05-09
$240 (Dinner)
2017-04-23 2528 views
清明時節不再雨紛紛,頂著大太陽慎終追遠之後,來到泰屋抖一抖。餐廳位置吊腳,若不是揸車也很難有會來。 雖然名叫泰屋,但也有印度菜吃。 柚子沙律 - ★★★☆☆  柚子沙律份量蠻多,没平時的酸。加上無敵泰式甜酸醬,很開胃。 青咖哩雞 - ★★☆☆☆  青咖哩蠻稀,不夠香濃。雞件肉味平平,不算惹味。 蝦膏炒飯 - ★★★★☆  蝦膏炒飯卻讓人另眼相看。飯粒香軟、分明,每口都有香濃蝦膏味,蠻有鑊氣。一上枱,就被秒殺 XD腩肉較肥,而且味道很淡。伴炒飯一起吃還可,但獨食就太肥了。 蒜蓉烤薄餅 - ★★☆☆☆  這個蒜蓉烤餅是我們唯一點的印度菜色。烤餅蠻厚身,但不夠酥脆、鬆化,實屬一般。此外,還吃了串燒。豬、牛、雞,統統都有。串燒碳烤味不突出,幸好肉質還蠻嫩滑,尤其雞串。惟沙嗲醬較稀,味道亦不夠香濃,未能為串燒更添美味。 甜品 - ★☆☆☆☆  吃飽飯,當然要來點甜品才叫完滿。這𥚃的甜品糕點較其他泰國餐廳貴,但份量好比其他餐廳的一倍。可惜,大件未必抵食。大熱天時吃著暖的糕點,感覺怪怪⋯⋯ 焗暖了的糕點質地較軟淋,未能突出其煙韌口感。 南瓜布甸 - ★☆☆☆☆  貪其可愛南瓜外形而點,但

餐廳位置吊腳,若不是揸車也很難有會來。

雖然名叫泰屋,但也有印度菜吃。

柚子沙律 - ★★★☆☆
 柚子沙律份量蠻多,没平時的酸。加上無敵泰式甜酸醬,很開胃。

青咖哩雞 - ★★☆☆☆
 青咖哩蠻稀,不夠香濃。雞件肉味平平,不算惹味。

蝦膏炒飯 - ★★★★☆
 蝦膏炒飯卻讓人另眼相看。

腩肉較肥,而且味道很淡。伴炒飯一起吃還可,但獨食就太肥了。

蒜蓉烤薄餅 - ★★☆☆☆
 這個蒜蓉烤餅是我們唯一點的印度菜色。

烤餅蠻厚身,但不夠酥脆、鬆化,實屬一般。

此外,還吃了串燒。豬、牛、雞,統統都有。

串燒碳烤味不突出,幸好肉質還蠻嫩滑,尤其雞串。

惟沙嗲醬較稀,味道亦不夠香濃,未能為串燒更添美味。

甜品 - ★☆☆☆☆

可惜,大件未必抵食。

南瓜布甸 - ★☆☆☆☆
 貪其可愛南瓜外形而點,但見到本尊就後悔了。 没南瓜味的南瓜布甸,與其叫作鞋口的燉蛋更適合。

最可取的就是平靚正的泰象啤酒塔。
2017-04-04
2017-04-11 1100 views
從未試過咁難食嘅泰菜,叫咗8味餸,只有杯西瓜沙冰是好飲的😣😣😣1. 海南雞飯-飯好生好硬,雞鞋,辣飯醬勁稀,連墊底嘅青瓜都唔新鮮(係,平是我係會食埋嘅)2. 冬陰功好咸同應該好多味精,蝦好老,有啲漂白水洗完嘢嘅味3. 明爐酸辣烏頭,魚肉鞋唔新鮮,唔酸辣囉~4. 蒜蓉飽(佢問要烤飽定法飽),梗係揀烤飽,都瀨嘢。夠膽死响個Naan Bread上面放了一pat生蒜响上面就係蒜蓉飽。我認,可能係好孤陋寡聞5. 黃咖哩牛筋,牛筋編硬,ok啦,我鍾要un啲,但個黃咖哩汁唔辣之餘仲要稀到爆炸6. 蒜蓉牛油雞翼,唔知用咗幾多油炸,無牛油味,阿女一咬仲成咀都係油7. 小食拼盤,串燒粗厚到一個點,好油,沙爹醬又係稀巴巴的,有個南瓜粟米餅,味道Ok, 但好似食炸粉。8. 馬拼盞炒通菜,未試過叫呢味餸會無味,唔香,啲菜老到一個點
3. 明爐酸辣烏頭,魚肉鞋唔新鮮,唔酸辣囉~
2017-04-11
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2017-03-15 1039 views
晚上同爸爸媽媽,一行三人去左元朗泰屋食泰國餐,之前已經同朋有食個一次,覺得幾好味,所以再次帶屋企人黎食我地叫6樣野食,有印尼沙嗲,清邁鐵板蠔仔蛋,泰式炒雜菜,海南雞半隻,泰式蝦醬炒飯同埋干炒鮮蝦金邊粉1.印尼沙嗲我地叫左半打都係牛肉,d牛肉幾林,配埋個沙嗲汁真係好好味2.另外我覺得最好味就係個鐵板蠔仔蛋,佢唔同一般既蠔餅會好脆,佢d蛋好滑,蠔仔又好大粒,真係好正!!3.泰式炒雜菜,一般般,正正常常4.海南雞都唔錯,雖然係冰鮮雞,但d雞好滑,皮都做得好爽口5.蝦醬炒飯就一般般,蝦醬味完全唔夠,而且無落泰國臘腸,但就配左d魯肉6.炒金邊粉,一向好中意食泰式既炒金邊粉,有好多蝦,份量好足其實叫左6樣野係食唔哂,因為份量係好夠,整體黎講無論係食物同環境都係間唔錯既餐廳
,覺得幾好味,所以再次帶屋企人黎食

我地叫6樣野食,有印尼沙嗲
,清邁鐵板蠔仔蛋,泰式炒雜菜,
海南雞半隻,泰式蝦醬炒飯
同埋干炒鮮蝦金邊粉
2.另外我覺得最好味就係個鐵板蠔仔蛋
,佢唔同一般既蠔餅會好脆,佢d蛋好滑,蠔仔又好大粒
,真係好正!!
3.泰式炒雜菜,一般般,正正常常
4.海南雞都唔錯
,雖然係冰鮮雞,但d雞好滑,皮都做得好爽口
5.蝦醬炒飯就一般般,蝦醬味完全唔夠
,而且無落泰國臘腸,但就配左d魯肉

印尼沙嗲
海南雞 半隻
清邁鐵板蠔仔蛋,泰式炒雜菜,泰式蝦醬炒
干炒鮮蝦金邊粉
2017-03-12
$150 (Dinner)
印尼沙嗲
海南雞 半隻
清邁鐵板蠔仔蛋,泰式炒雜菜,泰式蝦醬炒
干炒鮮蝦金邊粉
  • 清邁鐵板蠔仔蛋
元朗呢間泰屋其實我已經食左好幾次,次次都係有人揸車先入去食嘅!呢度雖然都係元朗,但係佢偏離左市中心,係近博愛醫院嗰邊嘅!喺呢度食飯佢後面有個停車場,每架車會收番$20。之前試過有一次無book枱見到勁多人排隊食唔到,所以以後都唔夠膽唔book枱喇。我地3個人好好胃口,一口氣叫左4樣野。每次嚟都會叫番個椰菜苗,呢隻菜唔係間間泰菜舖頭都有得食,所以嚟呢度總係會叫。另外叫左個蝦膠皮蛋,外面脆卜卜,配甜酸醬完全中和番無咁熱氣。然後又叫左個沙嗲串燒,可以揀豬/牛/雞,我地揀左3串雞3串豬。佢個沙嗲醬係唔辣嘅,反而係甜甜地。同枱有人一定要食飯,所以另外叫左個海鮮。菠蘿炒飯個飯嘅份量都幾多下,挖到好深都仲有飯,而且佢面頭嘅肉鬆都舖到好滿!其實食完上面4道菜已經好飽,不過仍然係好想食甜品。於是又叫左個芒果糯米飯。芒果好甜,糯米熱辣辣再加少少埋d椰漿,食完好有滿足感!

炒椰菜苗
蝦膠皮蛋
串燒
海鮮菠蘿炒飯
2017-02-27
$170 (Dinner)
炒椰菜苗
蝦膠皮蛋
串燒
海鮮菠蘿炒飯
2017-02-02 812 views
呢間已食過幾次,覺得不錯,食物好食而且份量比較多,就推薦朋友黎呢間到食青咖哩不太辣簿餅非常野味很開胃很入味好香食完想再食還可以整體食物都很好吃,份量多,算底食
青咖哩雞
薄餅
大蝦柚子沙律
三式串燒
炸軟殼蟹
泰式金邊粉
蝦醬抄通菜
2016-11-20 2624 views
喜歡泰國渡假但又無暇出走,就會來這裡吃頓飯慰藉心靈,泰屋這裡的戶外環境甚具泰國風情,自然粗糙的木桌椅加上椰林樹影以及泰式擺設,營造了一種東南亞resort的氣氛。餐廳位置接近元朗市,由元朗市中心幾分鐘車程就可到達,有時我會步行十分鐘左右過來,就當作散散步。今日忽然有港島區的朋友來元朗工作,順道即興飯聚,我想起泰屋環境氣氛對港島區的朋友可算有特色,便選定在此用餐,幸好老公決斷預先訂座,否則我便與我喜歡的戶外園林卡座無緣了。友人點叫了一杯特飲,以椰青形的器皿盛載,賣相甚為漂亮別緻,我還差點以為是真椰青,不過朋友說配搭比較複雜,就像是椰子汁、石榴子、三色冰等等共冶一爐的飲品,作為晚餐餐飲的話,未免有點膩。泰式拼盤(四人)陣容鼎盛,有四款香口的小食:串燒沙嗲(豬/牛/雞),泰式炸蝦餅、雜菜餅和泰式春卷。雜菜餅很脆。再沾上餐廳配搭的各式醬料,很perfect。我特別喜愛蝦餅,彈牙香口,美味。椰子焗飯,飯充滿椰子味,配料有有點雞粒、雜菜粒和香口的腰果,上面舖上濃稠的椰漿,香但不覺膩。份量挺多,滔滔不絕!椰青內的椰子肉清甜又嫩滑,我把它通通都刮出來吃!冬蔭功湯完全冇得輸的冬蔭功湯,香濃又辣得剛好。裏
泰式拼盤(四人)陣容鼎盛,有四款香口的小食:串燒沙嗲(豬/牛/雞),泰式炸蝦餅雜菜餅泰式春卷。雜菜餅很脆。再沾上餐廳配搭的各式醬料,很perfect。我特別喜愛蝦餅,彈牙香口,美味。
冬蔭功湯

完全冇得輸的冬蔭功湯,香濃又辣得剛好。裏面有些蝦,伴著菇和冬蔭功的辣味一起吃,正!湯下面用火爐暖著,即使冬天喝也不怕湯會變冷,一鍋可分5-6碗。
馬拉盞通菜的通菜爽口,加了些辣椒和馬拉盞很惹味,菜炒夠鑊氣。
友人表示很滿意今天的選址,十分有驚喜,非常感激我們讓他們可脫離繁忙的都市節奏,暫時放下工作,享受了泰寧靜、開懷、放鬆的一晚。
2016-11-03
$150 (Dinner)
2016-05-17 2993 views
生日飯黎左呢間食Thai food地方好大,有室內室外,由於怕蚊針,揀左室內~但感覺上室外既環境靚d男友話好好食,話係加美雞,因為見到佢有層白色啫哩,而唔係黃色肥膏個人覺得都幾滑,配埋個汁,好有風味呢個份量好大,2個人食唔哂,建議4個人以上先叫偏辣,但爽口同開胃值得一提既係個牛腩好淋,好入味,食完會想再食,而且佢切到細細舊黎呢類型既餐廳,呢個係我必叫既食物之一。呢間無令我失望,個餅好鬆,好有咬口,而且十分新鮮,即整即焗(入餐廳前 會見到兩個師傅係度拉面粉整餅)畫上完美句號,一定要飲番個椰青今次呢個好甜,而且入面好多椰肉,入面既椰肉俾我食哂
生日飯黎左呢間食Thai food
海南雞例
個人覺得都幾滑,配埋個汁,好有風味
鳯爪沙律
呢個份量好大,2個人食唔哂,建議4個人以上先叫
偏辣,但爽口同開胃
黃咖哩牛腩
蒜香餅
椰青
畫上完美句號,一定要飲番個椰青
今次呢個好甜,而且入面好多椰肉,入面既椰肉俾我食哂
2016-05-13
海南雞例