2012-09-03 1017 views
即日興起book位入布袋澳食海鮮, 一行兩人, 飽到要打包! 好似叫得多得濟:1. 100分椒鹽賴尿蝦(x4):一定要試! 賴尿蝦有手臂咁長! d肉夠實夠鮮甜, 爆多膏!!肉質彈牙鮮甜!2. 85分蒜蓉粉絲蒸扇貝(x4):仍然比好多菜館整得好食, 扇貝新鮮大隻, 唯一係粉絲雖入味但唔夠滑...3. 90分椒鹽墨魚:非常香口不油膩墨魚大大件, 有咬口!! 不過細碟左d囉!4. 50分海膽炒飯:食唔到海膽味wor,d飯仲炒得太乾!!5. 90分抵食炒蜆一句講哂: 足料, 入味, 夠獲氣, 正!!最後成盒飯都打包因為已經好飽總括黎講, 今餐飯都好滿意, 一定會再黎, 最好同多d人一齊黎, 兩個人真係幾難叫嘢!

好似叫得多得濟:

1. 100分椒鹽賴尿蝦(x4):

2. 85分蒜蓉粉絲蒸扇貝(x4):

3. 90分椒鹽墨魚
非常香口不油膩
墨魚大大件, 有咬口!! 不過細碟左d囉!

4. 50分海膽炒飯
食唔到海膽味wor
,d飯仲炒得太乾!!

5. 90分抵食炒蜆
一句講哂: 足料, 入味, 夠獲氣, 正!!

最後成盒飯都打包因為已經好飽

2012-08-24
$600 (Dinner)
  • 椒鹽賴尿蝦
2012-04-02 904 views
黃昏 6 點入到黎已經有好幾枱客人,有d重差不多食完,估唔到甘早食飯。黎到海鮮島,當然全部點左海鮮大刷一餐。椒鹽賴尿蝦:十分厚肉!十分彈牙鮮甜!重有香濃既蝦膏!椒鹽好野味但沒有蓋過蝦肉既肥美,好愛呢個菜啊!蒜蓉粉絲蒸扇貝:平時其他食店既失敗之處係粉絲太乾身,呢度就做得好好,炒絲爽而滑,加埋蒜蓉超級好味。扇貝亦鮮甜肉滑。清蒸杉班:條魚太大條了,兩個人食好多甘,最重要係唔好味,肉質比較 “鞋”,魚味唔夠鮮,三百幾蚊唔抵食。海膽炒飯:完全食唔到有咩特別,亦無海膽既香味,好似一碟普通炒飯。豆豉鯪魚油墨菜:唔知點解 d 菜無豆豉鯪魚既香味,而且好油膩。食完飯有生果食,d 橙好甜,好正既飯後果。
黎到海鮮島,當然全部點左海鮮大刷一餐。
食完飯有生果食,d 橙好甜,好正既飯後果。
超級肥美賴尿蝦
椒鹽賴尿蝦
甜橙
蒜蓉粉絲蒸扇貝
2011-10-01 541 views
一想到吃海鮮, 第一時間便會想到布袋澳, 那裡的海鮮比西貢的廉價, 味道也不錯, 這裡好像只有兩間海鮮酒家, 以往都是會去另一家的, 今晚經友人介紹便到了這一家嘗試了!每一碟都很大碟, 份量足夠, 味道不錯, 也很新鮮呢!墨魚刺身新鮮, 正!象拔蚌刺身爽口得很, 新鮮不在話, 全是切最好的部位上碟, 讚!白灼蝦彈牙, 新鮮!蒸扇貝味道不濃, 還有陣陣鮮味, 不錯!蜆的湯味道清甜!聖子的鮮味並沒有被一同炒的豉椒遮蓋味道, 讚!反而象拔蚌粥一般!芝士龍蝦一般, 始終都是上湯才吃到鮮味, 但配上炒飯底也不錯!西蘭花鮮尤!薑蔥炒蟹的汁味道一流, 但蟹肉淡而沒有味道!蒸海班不錯, 有魚味而不腥!整體來說是很好, 價格亦合理, 我們還有喝酒呢!~

每一碟都很大碟, 份量足夠, 味道不錯, 也很新鮮呢!
墨魚刺身新鮮, 正!
白灼蝦彈牙, 新鮮!
蒸扇貝味道不濃, 還有陣陣鮮味, 不錯!
蜆的湯味道清甜!
聖子的鮮味並沒有被一同炒的豉椒遮蓋味道, 讚!
反而象拔蚌粥一般!
西蘭花鮮尤!
薑蔥炒蟹的汁味道一流, 但蟹肉淡而沒有味道!
蒸海班不錯, 有魚味而不腥!

整體來說是很好, 價格亦合理, 我們還有喝酒呢!~
$450 (Dinner)
數月前, 聽到公司有同事去布袋澳食海鮮, 雖然自己無緣參與 , 但已食指大動, D 喂食虫走晒出來了, 期待已久 , 終於等到啦 可能中秋節吧, 好多車入西貢, 在彩虹村已開始排長車龍了, 入到布袋澳已九點了, 幸好不太滿座, 即時有近邊看海景的枱 , 亞女要自己落網撈海鮮, 樣樣都想試, 終於選了點滿枱先來個豉椒蟶子皇, 好彈口又有鮮味 , 一流 椒鹽瀨尿蝦 , 炸到比較干身 , 沒有了瀨尿蝦的鮮味 , 普通啦墨魚兩味 --- 刺身+ 椒鹽炒球 , 每張枱都會 , 証明係好野啦 白灼東風螺 --- 店員極力推薦酒煮, 但老公話要揸車, 唔要酒 不過白灼都好鮮味 蒜蓉開邊蝦--- 蝦唔夠大, 普通啦. 仲有楊州炒飯, 紅燒豆腐 , 炒菜, 全部都好大碟, 好夠料 , 出名大飯桶的亞仔都大叫好飽 , 有半碟炒飯要打包帶回家呢. 特別場 ---- 順路兜了上飛鵝山一圈, 回程時已十二時多了, 架車因為水箱太熱, 唯有停入去龍翔道觀景台賞賞月啦, 可能下了場雨趕走D雲 , 個月亮好光好圓呀 , 呢個中秋真係超正

可能中秋節吧, 好多車入西貢, 在彩虹村已開始排長車龍了,
亞女要自己落網撈海鮮, 樣樣都想試, 終於選了點滿枱

先來個豉椒蟶子皇, 好彈口又有鮮味 , 一流

不過白灼都好鮮味

蒜蓉開邊蝦--- 蝦唔夠大, 普通啦.

大飯桶的亞仔都大叫好飽 , 有半碟炒飯要打包帶回家呢.

趕走D雲 , 個月亮好光好圓呀 , 呢個中秋真係超正
蒜蓉蒸開邊蝦
椒鹽墨魚鬚
墨魚刺身
2011-09-12
椒鹽墨魚鬚
墨魚刺身
因為聽到好多人話布袋澳GEI海鮮好味~所以決定去一次~~探下實況~~HAHA一心我係想去試墨魚刺身,但係原來6-9月係冇墨魚刺身食~~T.T 我失望喔~~為咗補返我冇得食墨魚刺身~我要叫多D嘢食填補返我個心靈~~XDDD又大碟,又冇粉包住,而且唔會炸到含哂油!!正呀D粉絲軟硬道適中,D豉油又唔會好鹹~VERY GOOD好抵~勁大條~又新鮮~~仲好好好好好滑~正~好大碟蜆,又冇沙,又鮮甜~~咁多樣最唔抵就係個賴尿蝦,四隻唔係大..都要430蚊~而且唔係特別好食~個人認為呢個可以唔洗食都得~~第一次去布袋澳食~覺得好有驚喜,嚟緊都會再去~不過如果冇車,去嗰喥我都覺得幾唔方便.
因為聽到好多人話布袋澳GEI海鮮好味~
所以決定去一次~~
探下實況~~HAHA
環境唔錯喎~欣賞下黃昏~
門面都OK~~幾企理吖~
椒鹽墨魚@HKD78
又大碟,又冇粉包住,而且唔會炸到含哂油!!正呀
蒜蓉粉絲蒸扇貝@HKD98
D粉絲軟硬道適中,D豉油又唔會好鹹~VERY GOOD
滑滑西星班@HKD400
好抵~勁大條~又新鮮~~仲好好好好好滑~正~
爽口通菜@HKD38
大大碟炒蜆@HKD68
好大碟蜆,又冇沙,又鮮甜~~
椒鹽賴尿蝦@HKD430
個人認為呢個可以唔洗食都得~~

第一次去布袋澳食~覺得好有驚喜,嚟緊都會再去~
不過如果冇車,去嗰喥我都覺得幾唔方便.
2011-07-17
$300 (Dinner)
環境唔錯喎~欣賞下黃昏~
門面都OK~~幾企理吖~
椒鹽墨魚@HKD78
蒜蓉粉絲蒸扇貝@HKD98
滑滑西星班@HKD400
爽口通菜@HKD38
大大碟炒蜆@HKD68
  • 椒鹽墨魚
  • 蒸魚
2011-08-21 164 views
(1)椒鹽瀨尿蝦:算惹味,但瀨尿蝦煮得太老而有點霉,明顯用上了千年油,油益味重。(2)薑蔥炒花蟹:花蟹揀的比要求的細隻,而且吃時完全感受不到薑蔥的味道,炒得根本不夠火喉。(3)粉絲貴妃蚌:全晚最好味的一道菜,貴妃蚌很鮮甜!(4)蒸瓜子斑:價錢三百多元的瓜子斑卻沒有魚味,失敗兼失望!這一頓兩個人吃了超過一千元,換來只是失望和肉赤!
(3)粉絲貴妃蚌:全晚最好味的一道菜,貴妃蚌很鮮甜!
這一頓兩個人吃了超過一千元,換來只是失望和肉赤!
2011-08-20
$500 (Dinner)
2011-07-31 138 views
6 個月未入去食過, 今次家人外國回來, 點都去食一餐。。。次次我都好少點海鮮, 今次都唔例外, 由家姐搞掂。最後, 計過都係套餐最抵再加象拔蚌2食。呢個象拔蚌2食一定要試, 因為只有佢地有提供將象拔蚌的膽做椒鹽炒, 有驚喜之餘亦十分滑。價錢真係一般, 最重要是好食。

有驚喜之餘亦十分滑。

價錢真係一般, 最重要是好食。
2011-07-30
$350 (Dinner)
  • 象拔蚌2食
2011-04-25 93 views
今日假期, 同屋企人自駕車周圍逛, 突然想食海鮮, 但唔想去西貢鯉魚門果d 出名遊客之地, 又唔要出海, 就選擇左布袋澳呢間海鮮島....大概6:30 左右去到, 泊車慣用都係路邊, 未算多人, 未坐低個魚王靚姐就話今日岩岩生劏左條大龍躉, 二話不說留左舊腩, 機會難逢就坐低左.....望住個海鮮檔, 最搶眼的係好多隻長過個keyboard 的大墨魚, 同埋好靚的大蝦碌.... 跟住點菜如下:1) 魚翁蜆湯 - 招牌野, 唔駛多講, 同外面比起, 會濃郁同多一陣鮮味, 唔錯2) 金蒜粉絲蒸象拔蚌仔 - 象拔蚌仔都爽口, 同埋外面遊客生意比, 呢d 少見值得一食 =]3) 豉油王大花蝦 - 一人一隻大花蝦, 肉質鮮美, 蝦頭蝦膏入口回香, 豉油王味道剛好與蝦肉相夾 =]4) 薑蔥炒肉蟹 - 雖說是肉蟹, 但係都有d 膏食, 而且蟹肉炒後唔黐殼, 入口鮮甜, 推介5) 海膽蒸蛋 - 小小的一盤, 但唔好怕唔夠quota, 因為技巧好高, 海膽同蛋都唔會太老, 呢碟係食功夫 6) 炒龍躉腩 - 真正的主角, 雖然係好簡單的陳皮絲炒, 但係皮肉都炒得入味但唔會搶左先係重要, 龍躉皮亦都非常彈

6) 炒龍躉腩 - 真正的主角, 雖然係好簡單的陳皮絲炒, 但係皮肉都炒得入味但唔會搶左先係重要, 龍躉皮亦都非常彈牙, 魚肉嫌有丁點過火, 老左, 整體都有85分

隨後叫左糖水, 都好正, 分別係「手磨花生芝麻糊」同「昆布海帶」, 雖然係叫隔離個伯伯做的生意, 但係食得出兩種糖水都係自家制, 新鮮煲的, 唔係出面大油家開粉果d 糖漿水, 真係足料的, 值得支持!!!

隨記, 同行的屋企人有船牌, 經常出海自己捉海鮮, 所以見到旁邊有一檯客食特別的菜, 就知道人地係食「私房菜」, 因為佢地食一種冇賣的螺, 叫「大眼螺」, 相談之下, 人地好客請左我地食幾隻, 非常鮮味, 跟平時食開果d 東風螺, 翡翠螺, 乜螺都冇得比, 一黎出面冇得賣, 二黎係今日新鮮捉上黎整, 最重要係, 本身呢種螺係爽口彈牙, 鮮但唔係腥, 而且個殼入面的特別構造讓海水味留下, 食完之後一定要拎個殼聞下, 會有一種好海洋的氣息, 同出面養果d 差好遠, 係好舒服的海洋味!!! 而且打聽下佢地食果d 海膽都係自己撈, 即食做刺身, 真係睇得出比起其他檯食的來得新鮮~ 正!!!
2011-04-25
$285 (Dinner)
2011-02-28 114 views
聽聞此間酒家食海鮮出名,所以一行7人星期六山長水又遠咁黎試食,點知真係好失望呀! d 海鮮唔算新鮮,食物又唔夠鑊氣,服務又唔係好。我諗我下次一定唔會再黎. 講真, 流浮山, 西貢同鋰魚門真係好好多~椒鹽賴尿蝦 - 炒得真係好唔夠鑊氣蒸鮑魚仔 - 求其俾枝竹籤等我地叉住黎食, 但又勁難叉出黎食, 成舊野un到死.墨魚刺身 - 一般, 冇咩特別炸墨魚so - d粉勁厚, 都唔知食粉定食墨魚so象扙蚌刺身 - 最好食, 幾鮮甜象扙蚌粥 - 還可以芝士龍蝦伊面 - 芝士冇芝士味, 龍蝦冇龍蝦味海膽刺身 - 還可以豉汁炒聖子 - 聖子唔新鮮,炒得完全冇鑊氣蒜茸粉絲扇貝 - 扇貝唔新鮮 好un咬唔爛, d汁好似冇味咁啖到很總之....唔會再黎。

椒鹽賴尿蝦 - 炒得真係好唔夠鑊氣
墨魚刺身 - 一般, 冇咩特別
炸墨魚so - d粉勁厚, 都唔知食粉定食墨魚so
象扙蚌刺身 - 最好食, 幾鮮甜
象扙蚌粥 - 還可以
芝士龍蝦伊面 - 芝士冇芝士味, 龍蝦冇龍蝦味
海膽刺身 - 還可以
豉汁炒聖子 - 聖子唔新鮮,炒得完全冇鑊氣

總之....唔會再黎。

2011-02-26
$450 (Dinner)
一如以往, 選好枱之後自行去魚池挑選海鮮. 因為 Mum and Dad 同行, 唔可以太多煎炸 dish, 向來喜歡椒鹽墨魚改成白灼, 不過味道依然精彩. 點咗八道菜:1. 紫菜蟹皇炒飯 - 飯炒得爽身, 紫菜帶咸香; 好大碟, 人少唔好 order 2. 魚湯伊麵 - 魚湯鮮味, 伊麵烹調水準普通3. 膏蟹粥 - 自行挑選超巨膏蟹, 粥底 okay 綿, 蟹膏多而蟹新鮮, 成煲粥都香濃鮮甜 4. 白灼墨魚 - Mr. Cuttlefish 白灼後肉質爽脆, 配上辣椒豉油已經帶出鮮味5. 椒鹽瀨尿蝦 - 瀨尿蝦都幾大隻, 啖啖肉, 肉質爽甜彈牙6. 陳皮蒸鮑魚 - 陳皮唔夠, 不過鮑魚本身鮮味搭救, 肉厚鮮甜7. 金蒜粉絲蒸聖子 - 聖子好新鮮, 甜, 爽脆, 與金蒜粉絲十分匹配8. 金蒜粉絲蒸扇貝 - 新鮮, 味道唔錯, 可惜 size 太細滿足的一餐

2. 魚湯伊麵 - 魚湯鮮味, 伊麵烹調水準普通

The victim, Mr. Cuttlefish...

滿足的一餐
2011-01-01
$375 (Dinner)
The victim, Mr. Cuttlefish...
  • 膏蟹粥
2010-11-02 223 views
岩岩過去既星期日, 由於工作關係借左老細架車, 就想同屋企人去食下海鮮, 鯉魚門, 西貢都去過啦, 聽人成日講布袋澳都ok, 反正有車, 所以就去試一試!!都係上open rice見到d人介紹呢間海鮮島既食評唔錯(其實成個布袋澳都係得2間食海鮮), 所以就book左呢度!!黎到既環境都唔錯, 叫左既食品如下:1) 蜆湯 : 佢應該係用魚黎(坳)既湯, d湯好甜, 好好味, 不過d蜆就咩特別啦2) 鳳爪 : 好食, 好夠味3) 一斤白灼蝦: d蝦好大隻, 好抵食, 我同屋企人都話應該唔上一斤, 但當然埋單都係一斤啦4) 一條老虎斑: 煮既時間岩岩好, d肉好滑, 唔老5) 椒鹽瀨尿蝦: 超正, 必食, 老實講, 我左右睇過每張台既客人都必試呢個, 好好食, 一定要試6) 炒聖子: d聖子好大隻, 炒得好夠味埋單: hkd1210.00總括黎講,. 好滿意, 價錢好抵食, d份量好大碟, 起碼好過去鯉魚門食抵好多, 當然, 環境可能就同西貢呢d就差少少, 不過價錢又平返d呢!! 唯一一個缺點就係超遠, 如果無車既話, 真係唔好去, 因為好似得一架小巴到, 仲要係成半個鐘一班!!!!!!

椒鹽瀨尿蝦

黎到既環境都唔錯, 叫左既食品如下:

2) 鳳爪 : 好食, 好夠味
4) 一條老虎斑: 煮既時間岩岩好, d肉好滑, 唔老
6) 炒聖子: d聖子好大隻, 炒得好夠味

埋單: hkd1210.00

總括黎講,. 好滿意, 價錢好抵食, d份量好大碟, 起碼好過去鯉魚門食抵好多, 當然, 環境可能就同西貢呢d就差少少, 不過價錢又平返d呢!! 唯一一個缺點就係超遠, 如果無車既話, 真係唔好去, 因為好似得一架小巴到, 仲要係成半個鐘一班!!!!!!!! 但如果有車, 我相信我會同朋友再去!!
2010-10-31
$240 (Dinner)
1K
2010-11-01 89 views
都好一大排冇來食海鮮, 今日和大豬女友再來食先.入o黎都幾遠, 但又冇車位, 泊車哥哥叫我泊上上面, 之後有接應van仔車我返落去.再行幾步就到了. 沿途都有不少海味咸魚賣, 幾有漁村風味.坐下了, 看看menu, 兩人都唔叫得太多....不過, 見本menu 咁靚的大墨魚, 出去再睇睇, 又幾生猛...也叫了一碟吧.味道都很鮮, 真係新鮮片的, 仍半透明, 點少少wasabi, 入口少許韌有咬口. 鮮味好突出.另叫了蟶子都唔平, 但幾大隻. 豉椒味太濃, 蓋過了海鮮的味, 下次都係清清地仲好.帶子都幾新鮮, 但上面的粉絲竟係冇浸淋/ 定係未熟的, 硬, 敗筆!炒蜆係最基本也冇令我失望, 都幾多肉. 獻汁略厚.服務一般, 阿哥阿姐都好快手.價錢同估計的差不多; 墨魚都ok 喇, 但我不能忘記硬的粉絲....
都好一大排冇來食海鮮, 今日和大豬女友再來食先.
接應的泊車van

再行幾步就到了. 沿途都有不少海味咸魚賣, 幾有漁村風味.
坐下了, 看看menu, 兩人都唔叫得太多....

menu

也叫了一碟吧.

另叫了蟶子
一早起了肉, 炒完才放返殼上的.

帶子再好食都彌補唔倒生的粉絲!

炒蜆係最基本

也冇令我失望, 都幾多肉. 獻汁略厚.
服務一般, 阿哥阿姐都好快手.
價錢同估計的差不多;
墨魚都ok 喇, 但我不能忘記硬的粉絲....
$280 (Dinner)
menu
接應的泊車van
2010-07-29 211 views
今日一行7人來到差不多7:00pm, 只有幾枱食客,不過我們早一日已訂枱,我們選擇坐外面,好在天氣不太熱.我們商討想吃的墨魚刺身,花螺竟然無貨,最後選了大頭蝦,琵琶蝦,瀨尿蝦及幾款小菜椒汁大頭蝦~~椒汁味唔夠,味道一般蒜蓉蒸琵琶蝦~~第一次吃,肉質好似龍蝦,我們叫了4隻,,看似細細隻,一開二,原來啖啖肉,味道鮮甜椒鹽瀨尿蝦~~今次原隻上,每人一隻,個個吃到津津樂道京都骨~~肉有些硬,味道普通蝦醬通菜~~通菜幾嫩,但完全吃不到有蝦醬味椒鹽鮮魷~~椒鹽唔夠,炸得又唔夠脆身,有些失望,原先好有期待揚州炒飯~~飯炒得好乾身,ok啦總括來說這裡還是吃海鮮好些, 其他小菜都是一般,因為今日我們想吃的海鮮有好多都無,所以才叫幾樣小菜補上.我們走的時候約8:45pm, 但見還有客人入來,可能是星期日吧!

椒汁大頭蝦~~椒汁味唔夠,味道一般

椒鹽瀨尿蝦~~今次原隻上,每人一隻,個個吃到津津樂道

京都骨~~肉有些硬,味道普通
蝦醬通菜~~通菜幾嫩,但完全吃不到有蝦醬味

揚州炒飯~~飯炒得好乾身,ok啦

豉汁大頭蝦
琵琶蝦
蒜蓉蒸琵琶蝦
好好味
2010-07-25
$300 (Dinner)
蒜蓉蒸琵琶蝦
好好味
  • 琵琶蝦
  • 瀨尿蝦
2010-07-15 52 views
同男朋友2個入去布袋澳食海鮮!不往此行!雖然係遠d!麻煩d!但係真係大部分都好味~!冇冷氣不過有好多把風扇~吹1陣都已經唔熱~好有漁村風味~~好多飛蟻4圍飛~檯面又會有...有時仲會飛去食物度...不過我同男朋友都冇理咁多~哈哈,因為食到停不了沙薑雞腳:1定要熱辣辣食!好味!必食椒鹽賴尿蝦:好正!好香!好味!停不了蝦醬通菜鮮魷:蝦醬唔會太咸剛剛好鮮魷感覺好鮮味!蒜蓉粉c蒸貴妃蚌+象拔蚌仔:有沙!差!貴妃蚌甜!象拔蚌仔好"un"要趙1陣= =2個都有沙清蒸羔蟹:其實我第1次羔蟹..原本想食奄仔蟹但冇..原來d羔係硬到不得了好難食不過d肉好甜好味!辣酒煮花螺:夠辣!甜!冇沙埋單$836
同男朋友2個入去布袋澳食海鮮!不往此行!
雖然係遠d!麻煩d!
但係真係大部分都好味~!
冇冷氣不過有好多把風扇~吹1陣都已經唔熱~
好有漁村風味~~

好多飛蟻4圍飛~檯面又會有...有時仲會飛去食物度...
不過我同男朋友都冇理咁多~哈哈,因為食到停不了

沙薑雞腳:1定要熱辣辣食!好味!必食

椒鹽賴尿蝦:好正!好香!好味!停不了
蝦醬通菜鮮魷:蝦醬唔會太咸剛剛好鮮魷感覺好鮮味!
不過d肉好甜好味!
辣酒煮花螺:夠辣!甜!冇沙

埋單$836
2010-07-09
$418 (Dinner)
  • 沙薑雞腳
  • 椒鹽賴尿蝦
  • 辣酒煮花螺
2K
2010-06-16 98 views
13-6-2010食過隔嚟發記 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1960228) 覺得幾好食, 今次試埋呢邊呢間據聞仲好食的「海鮮島」. 一行 4 人, 都係叫返最常叫嗰幾款海鮮配最常叫的煮法, 不過唔知是否期望太大, 離開時幾失望的:-白灼蝦: 蝦頭內勁黑色, 完全唔敢食 肉質結實爽身, 不過食落味道幾淡, 同「鮮甜」有一段距離喎 , 好在有碟又香又辣的辣椒豉油蘸吓.豉椒炒蟶子: 蟶子無沙又幾鮮, 但幾韌, 芡汁「豉」味夠但唔夠辣, 質地又有點杰, 印象麻麻哋.椒鹽瀨尿蝦: 炸得又油又濕 , 味道亦唔夠「椒鹽」; 瀨尿蝦肉地一般, 又無膏, thumbs down! 蒜蓉粉絲蒸象拔蚌仔: 象拔蚌仔鮮甜度 ok, 不過蒸得過火, 食落好韌; 粉絲索了蚌汁及蒜蓉, 其實好難唔好食, 不過蚌汁其實份量唔多, 食食吓都覺得粉絲唔夠味, 呢味只屬 ok.清蒸羔蟹: 唔 in season 嚟講其實幾好膏, d 膏又算香了, 不過蒸得太耐, 食落都有點硬; 蟹肉唔算結實, 但味道十分鮮
13-6-2010

白灼蝦: 蝦頭內勁黑色, 完全唔敢食
肉質結實爽身, 不過食落味道幾淡, 同「鮮甜」有一段距離喎
, 好在有碟又香又辣的辣椒豉油蘸吓.

椒鹽瀨尿蝦: 炸得又油又濕

清蒸羔蟹: 唔 in season 嚟講其實幾好膏, d 膏又算香了, 不過蒸得太耐, 食落都有點硬; 蟹肉唔算結實, 但味道十分鮮甜, 比預期中好食得多!

椒絲腐乳炒通菜: 熱辣辣, 鑊氣十足, 通菜夠嫩, 菜莖爽脆無渣, 菜葉就軟軟腍腍, 腐乳味香濃, 全晚最好食嗰碟非佢無屬!

白果腐竹: 又係「根記」出品? 今次的勁多薏米, 一樣唔太甜, 不過「湯底」唔夠豆香又唔夠滑, 白果夠粉軟但份量太少, 有點敗興.

星期日 8:xx pm 入座率不足 70%, 比想像中冷清得多, 大家掛住睇世界盃唔出街?

埋單每人約 $250, 價錢同隔嚟差不多, 手勢我就隔嚟好少少, 呢餐都有少少失望的; 不過我覺得布袋澳兩間海鮮店都唔係特別好食, 還是 stick to 鯉魚門好了.
肉爽實卻味淡的白灼蝦, 好在有碟辣椒豉油
豉椒炒蟶子有點韌, 芡汁亦太杰了
椒鹽瀨尿蝦又油又濕
蒜蓉粉絲蒸象牙蚌 ok
椒絲腐乳通菜就好好食
清蒸膏蟹算好膏, 但其實 d 肉好食 d
白果腐竹, 始終都係地茂館好
星期日夜晚靜過鬼, 大家掛住睇世界盃?
2010-06-13
$250 (Dinner)
肉爽實卻味淡的白灼蝦, 好在有碟辣椒豉油
豉椒炒蟶子有點韌, 芡汁亦太杰了
蒜蓉粉絲蒸象牙蚌 ok
椒絲腐乳通菜就好好食
清蒸膏蟹算好膏, 但其實 d 肉好食 d
白果腐竹, 始終都係地茂館好
星期日夜晚靜過鬼, 大家掛住睇世界盃?