做完健身,四處覓食。路經此地,見酸菜魚三字,欲欲一試。甫進餐廳,店空間寬敞,未見坐滿人。拿起餐牌,望到一般茶餐廳的菜,佢都有,而呢排又吃了咁多辣野,都係不吃酸菜魚。退而求其次,點了個醉雞餐,擔擔麵加菠蘿冰,感覺醉雞不是用花雕酒泡浸,吃起來味道怪怪,而且骨杉杉,真係好一般。我吃了後,覺得後悔沒有點酸菜魚呢。擔擔麵不過不失,而菠蘿冰就還可以,係用新鮮菠蘿肉做,這個還是OK,咁樣埋單就要88元,都係覺得唔太值,主要係呢個醉雞唔合板囉。
醉雞餐
2021-10-28
$88 (Dinner)
2021-09-30 235 views
需要去佐敦做啲嘢,做完嘢又係夠鐘食飯嘅時候,周圍附近睇下有啲乜嘢食嘅時候,途經見到呢一間四川菜作為主打嘅茶餐廳,見到出面set lunch餐牌寫住照燒汁雞扒飯,天氣又咁熱,於是懶得諗就行咗入去。 當我差唔多食完嘅時候,發現隔離個客人叫咗個類似酸菜魚嘅湯飯,賣相唔錯, 而且好大碗, 份量亦唔少,睇落去都幾開胃,這亦是令我想再次幫襯呢間茶餐廳嘅原因之一。餐廳環境就正正常常, 同一般茶餐廳設計差唔多,坐得都算舒適,侍應嘅服務亦都禮貌, 呢個係要畀個讚。 如果唔係都幾難競爭, 因為附近實在有太多餐廳選擇。「照燒汁雞扒飯」加凍飲$56飯量適中,雞扒好似比較薄,照燒汁日唔夠多,不過整體仍可以接受,而且我亦喜歡佢將飯同雞扒分開放,感覺比較整潔。
如果唔係都幾難競爭, 因為附近實在有太多餐廳選擇。

「照燒汁雞扒飯」加凍飲$56

2021-09-03 316 views
自從開第一日已經幾乎日日幫襯,早餐會買番茄薯仔通粉餐,夠番茄味,炒蛋同煎腸味道都正常,對比附近幾間覺得依間好食D,午餐有時會買咖喱牛腩飯,足料,牛腩燜到啱啱好,小辣,適合我口味!仲有招牌川味小菜,講真,起香港搵一間川菜都吾易,就算搵到價錢都太貴,屋企飯餸較為清淡,偶爾想轉重口味可以試下依間川味小菜套餐,吾係好辣,係改良後適合我哋香港人口味既川菜,建議配一碗擔擔麵,好其它小菜上海排骨、黃金小饅頭都吾錯可以試吓!
其它小菜上海排骨、黃金小饅頭都吾錯可以試吓!
2021-08-27 239 views
為左響應一下使用消費券,今午都出外走走,我去左佐敦,行完一輪買左想買嘅嘢之後,就去睇下邊度有得用消費券食個簡單下午茶....行左一條街又一條街,原來吾係間間有得用(可能冇張貼未定)...或者吾係間間都同時可用幾種支付工具吧...後來我見到有間食酸菜魚...又想試下...呢間似乎新開的,鋪名都明顯說明係專食酸菜魚?於是入去試下,我叫左個吾辣嘅酸菜魚米線+奶茶....呢個餐50元...米線同魚分開上,看似幾大碗,D魚幾滑吾錯,用好多大豆芽墊底,酸菜吾多酸,可能我要走辣,所以冇左D酸辣感,下次要番原味試多次先得  (後續:我於15/8/21再去食咗小辣)...米線係分開上,感覺用雞湯底,雖然OK,但我覺得如果用魚湯仲突顯多D魚味...未知係咪關係到吾要辣的原故....我也不知正宗係點樣(好似成日有呢個疑問)..真係要試多幾間先知.....奶茶都幾好....呢度裝修好新,階磚仔地板有懷舊FEEL,大抵係冰室嘅其中一特色吧...我自己一個坐一角落嘅2人卡位枱,幾舒服....埋單時,我問收銀佢地D酸菜魚係用咩魚時,佢話用黑魚....即係我地成日講的:生魚.....哦...生魚,我少食到幾近係0..

呢度裝修好新,階磚仔地板有懷舊FEEL,大抵係冰室嘅其中一特色吧...我自己一個坐一角落嘅2人卡位枱,幾舒服....埋單時,我問收銀佢地D酸菜魚係用咩魚時,佢話用黑魚....即係我地成日講的:生魚.....哦...生魚,我少食到幾近係0....用咩魚,也是我成日想問的問題

2021-08-01
$50 (Tea)
2021-08-08 211 views
炒蛋好滑,麵包好食同埋個雞翼出前一丁很好吃😋!食完之後成個人飽晒!佢哋嘅服務態度好進取,亦很周到和禮貌!環境就一般,不過所有啲嘢都處理得好好,希望以後會做得更好!
2021-07-21 245 views
開張到依家幫襯咗3次,但1次比1次差,今日叫咗兩個餐,川味回鍋肉好似變咗洋蔥回鍋肉咁,肉得3片,全部洋蔥咁濟,未見過無肉碎嘅擔擔麵,口水雞得個辣字,薯粉又硬,應該係最後一次食了
Delivery
$63 (Lunch)
2021-07-20 218 views
新开不久的店,看着它装修和开业,抱着尝新的想法,便去试试。虽然以川菜的酸菜鱼为卖点,但也有提供其他食品,类似港式茶餐厅 。看到餐牌上有一人份的酸菜鱼提供,肯定要试试这个菜式。一人套餐包白饭和热饮,酸菜鱼用大碗盛着,大概有十几片鱼块,应该是用油烫熟的,口感颇为嫩滑。里面的酸菜不多,虽然放了不少芽菜,但酸味不太够,下饭不够滋味。另外,花椒倒放了不少,味道带点苦涩,个人感觉一般般。以份量而言,可是吃得很饱。但从味道和价格来说,只是普普通通而已。

新开不久的店,看着它装修和开业,抱着尝新的想法,便去试试。

看到餐牌上有一人份的酸菜鱼提供,肯定要试试这个菜式。

酸菜鱼

另外,花椒倒放了不少,味道带点苦涩,个人感觉一般般。

2021-07-19
$88 (Dinner)
$60蚊一個水煮牛,+3蚊仲有凍飲,邊到搵呀!牛肉份量夠,唔會得幾舊! 個底有芽菜,蓮藕,薯粉。我叫左大辣,都夠辣。下次要試吓酸菜魚,我見隔離個食客,食得好滋味咁。
2021-07-04
$70 (Lunch)
2021-07-01 249 views
小弟住附近,見到呢間嘢開張,睇埋個餐廳名就知道吃力不討好。大酒樓都好難兼顧做兩種唔同菜色都保持高水準,更何況少少既餐廳。你一睇佢個餐牌design 風格以為自己去咗羅湖商業城d茶餐廳。可以幻想下個廚一邊整西多,一邊整酸菜魚既景象。睇個餐廳名就知道係好有「廣東」特色既茶餐廳,老闆我估計都係「香港」人。我尋晚食咗酸菜魚一人套餐,簡單分析如下:味道-好鹹份量- 好少價錢-88蚊包一碗白飯飲品 - 杯檸檬茶好淡簡單總結:如果你想食酸菜魚,建議大家正正經經搵間專門食酸菜魚既地方食,如果想食茶餐廳,佐敦都有好多茶餐廳應該更地道。行兩步就有澳牛啦。

我尋晚食咗酸菜魚一人套餐,簡單分析如下:
味道-好鹹

份量- 好少

價錢-88蚊包一碗白飯

飲品 - 杯檸檬茶好淡

酸菜魚
檸檬茶
2021-06-30
2021-06-30 144 views
見喺公司附近新開張,入去試一試,一望餐牌,發現款式非常多,雖然我嗌咗個辣子雞件,唔同四川辣子雞嘅做法,但份量都足夠,味道不過不失,但凍檸茶也不錯,我諗我都會再去試試其他!
2021-06-28
$193 (Lunch)