2008-03-20 25 views
雖然並非首選,但之前都有諗過o黎呢度,尋晚終於o黎o左。格局似街坊粥舖,不過竟然有下午茶餐同套餐喎!結果同太太倆個叫o左倆個套餐:艇仔拼炸腸加豆漿、滑牛拼炒麵。樓下食評話炸腸唔脆,但今次好脆喎,好可能係咁好彩夾o岩時間...腸粉皮都OK唔o鞋。粥都唔錯,幾綿o下,亦唔覺太勁味精。炒麵比較一般,豆漿就最差,真正淡而無味。炒麵同艇仔同好細份,滑牛同炸腸就幾大碟o下!環境算整齊清潔,街坊粥舖合格有餘喇。
雖然並非首選,但之前都有諗過o黎呢度,尋晚終於o黎o左。

格局似街坊粥舖,不過竟然有下午茶餐同套餐喎!

粥都唔錯,幾綿o下,亦唔覺太勁味精。

炒麵比較一般,豆漿就最差,真正淡而無味。

炒麵同艇仔同好細份,滑牛同炸腸就幾大碟o下!

環境算整齊清潔,街坊粥舖合格有餘喇。
炒麵、炸腸同艇仔
每人 $20 蚊左右
2008-01-13 22 views
到附近找裝修物料後,流落到這兒,便幫趁吃個午餐。女店主凶巴巴的謾罵員工,對客人和外賣來電則還算保持最基本的態度。(但看見她以粗言衊語罵員工,雖然跟客人無關,但總是吃得閒唔安落!)點了客「生菜鯪魚球粥」($16)和「炸腸」($7)。女店主很清楚每個客落左什麼柯打,所以當粥上桌,炸腸還未到,又聽見她一陣「辱罵」員工的聲音…。份量巨型,價錢比一般連鎖粥店便宜。但味道卻麻麻地!粥係很水,味精大過天!鯪魚球很硬,唉!炸腸的皮過厚,油條唔脆。似乎量多價低、舊式裝修、市井feel 係賣點!
到附近找裝修物料後,流落到這兒,便幫趁吃個午餐。
點了客「生菜鯪魚球粥」($16)和「炸腸」($7)。
份量巨型,價錢比一般連鎖粥店便宜。但味道卻麻麻地!
粥係很水,味精大過天!鯪魚球很硬,唉!
炸腸的皮過厚,油條唔脆。
似乎量多價低、舊式裝修、市井feel 係賣點!
2007-12-20 22 views
作感冒....老公朝早車我黎買白碗, $6 - 不太綿, 一般, 沒有胃口的我只吃了半碗! 腸粉,$6, 自己落醬, 返到公司微暖, 好過荃灣標記...唔係整定, 但也不是太出色!
2007-09-10 16 views
琴日睇完食評,今日做gym後就坐車去左西記試一試. . .一坐低就叫左個$27咸魚肉片保仔飯送豆漿(因為睇到食評話要等好鬼耐)不過都ok唔係好耐姐10分鐘左右,等飯中途叫左個$6蒸羅白糕同$6炸兩,味道一般羅白糕好大舊(我食量極大)都食唔晒. . .服務都幾好,個男人算有禮貌(去過都知有個大隻D既男人) ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok
琴日睇完食評,今日做gym後就坐車去左西記試一試. . .

服務都幾好,個男人算有禮貌(去過都知有個大隻D既男人) ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok ok
2007-08-06 24 views
好抵食,粥底靚,炒米好,熱豆將好,但如果一個人又粥又豆將會成肚水,這裡有25元生滾有料湯,有飯,幾好食.腸粉有時會凍,豬腸粉都係西貢佳記"B仔涼粉"好食.
腸粉有時會凍,豬腸粉都係西貢佳記"B仔涼粉"好食.
2007-03-10 10 views
尋晚同小牛係呢度開餐,見到佢的特價餐,真係好抵,有的18蚊已經有交易,係成個餐喎,即係有粥有小食有豆漿。我地兩個人要左一個20蚊同一個18蚊既餐,前者有荔灣艇仔粥,炸腸(可選蘿蔔糕)及豆漿;後者有免治牛肉粥,叉橈腸粉及豆漿,我地再加一個8蚊,食到飽飽!荔灣艇仔粥大大碗,好足料,味道唔錯(我只係試左少少)!免治牛肉粥又夠牛肉,我覺得好滋味!炸腸都夠新鮮,油鬼個皮仲脆脆地,好味!叉橈腸粉都有三條,不過多粉皮,皮較厚而叉燒唔多,都ok啦!凍豆漿有飲管,好細心呢!我地都食唔晒,都只係46蚊!真係好味又抵食呀!
我地都食唔晒,都只係46蚊!真係好味又抵食呀!
2006-12-27 10 views
朋友仔病了,選擇了吃粥,所以來了這裡。他吃了白粥,我吃煲仔飯。$25一個,不是最便宜,但味道不錯。窩蛋牛肉飯用的不是肉餅,而是肉片。口感「淋」,是食粉的功勞吧!不過出來吃飯,都預左。最欣賞是它的飯焦,脆口但沒有燶味,食到lum lum脷。在寒冬吃煲仔飯,熱辣辣,真係好温暖。但熟手技工好像不多,所以野食要等耐d!
朋友仔病了,選擇了吃粥,所以來了這裡。
他吃了白粥,我吃煲仔飯。
$25一個,不是最便宜,但味道不錯。
窩蛋牛肉飯用的不是肉餅,而是肉片。
口感「淋」,是食粉的功勞吧!不過出來吃飯,都預左。
最欣賞是它的飯焦,脆口但沒有燶味,食到lum lum脷。
在寒冬吃煲仔飯,熱辣辣,真係好温暖。

但熟手技工好像不多,所以野食要等耐d!
2006-05-03 14 views
朋友叫了$18餐:有艇仔粥+凍豆漿+炸兩我沒有叫餐,我叫了:皮蛋艇仔粥+蒸蘿蔔糕+腸粉腸粉~~~凍冰冰,唔滑凍豆漿~~~味道似奶水,冇豆漿味艇仔粥~~~材料份量一般,味道一般蒸蘿蔔糕~~~好粉,完全食唔出有蘿蔔絲及有蘿蔔味炸兩~~~最唔掂,面頭d腸粉已經唔夠滑,入面條油炸鬼仲要係隔夜油炸鬼咁,好好好韌全間店都好"痴立立",枱,筷子,樽...等等,大排擋都冇佢呢度咁差.
朋友叫了$18餐:有艇仔粥+凍豆漿+炸兩
我沒有叫餐,我叫了:皮蛋艇仔粥+蒸蘿蔔糕+腸粉

腸粉~~~凍冰冰,唔滑
凍豆漿~~~味道似奶水,冇豆漿味
艇仔粥~~~材料份量一般,味道一般
蒸蘿蔔糕~~~好粉,完全食唔出有蘿蔔絲及有蘿蔔味

2006-04-24 27 views
皮蛋瘦肉粥12蚊, 大大碗, 肉絲味道一般, 皮蛋幾香, 反正交到12蚊的功課。炒麵就有驚喜。6蚊碟, 炒得乾身香口, 芽菜同蔥段加埋都好香。不過唔知點解, 最後收我17蚊, 我出門口至醒起, 呀係喎......

2006-03-12 19 views
早餐食皮蛋瘦肉粥及牛酥,粥底比較一般,只及"海皇"質素,牛酥就幾好食,因為新鮮炸好,仲熱辣辣,相當軟淑.只須$14,勝在夠平.
2006-01-03 27 views
由澳門回來後,因食得好飽又熱氣,今晚又得一個人,就決定食粥清清。我叫了生菜鯪魚球粥、蛋黃咸肉粽和爽滑炸腸。生菜鯪魚球粥- 粥底好綿,味道都幾好;鯪魚球應該叫鯪魚肉片,比較上細粒,得個幾片,好在味道都算唔錯。蛋黃咸肉粽- 味道比較普通,但都算好食。爽滑炸腸- 凍冰冰又唔脆,都唔知做起幾久,早知就唔叫。看來到這裏食,還是叫生滾粥食比較好。
我叫了生菜鯪魚球粥、蛋黃咸肉粽和爽滑炸腸。
蛋黃咸肉粽- 味道比較普通,但都算好食。
爽滑炸腸- 凍冰冰又唔脆,都唔知做起幾久,早知就唔叫。
看來到這裏食,還是叫生滾粥食比較好。
2005-12-26 18 views
早幾日又得一個人食飯,本來想去金鳳食返個餐,但見到條人龍,立刻走人;之後想起這粥店也看過一些食評,好像都唔錯,便來一試;本來打算食生滾粥,但又比較餓,最後決定食臘味煲仔飯,等了差不多20分鐘才到,又真係幾耐。臘味煲仔飯- 臘味味道都幾好,但唔多夠油,令到飯唔多夠味,要加豉油才夠味;飯比較濕,唔會太硬,飯焦幾香幾好味,但就比較硬,如加上上湯,相信會好。另送的豆漿,味道一般,沒有什麼豆味。價錢唔貴,味道也不錯;等下次無禁餓,再來試試粥先。
另送的豆漿,味道一般,沒有什麼豆味。

價錢唔貴,味道也不錯;等下次無禁餓,再來試試粥先。
2005-12-16 20 views
我住呢頭附近...<br />呢帶既粥最好食都算係呢間<br />我成日去食..<br />都幾多選擇,以前會成日叫生滾粥食,多數都叫及第飽魚粥(20蚊onlay),好好味。<br />有時肚餓得濟都會叫下煲仔飯(25-30蚊),跟湯/豆漿,都唔錯!唔黏底,又有飯蕉..d料都yip得幾好味,係煲得耐左d..起碼20分鐘=,=<br />呢期就興食佢\地既三餸一菜既湯飯,飯是分開上的,個湯都幾大碗,貪佢\唔肥又健康!通常會揀西洋菜或娃娃菜+豆腐+魚腩再加多一樣餸..有豆腐會飽d又吸到d湯味^^<br />咁正都只係23蚊,加1蚊送豆漿!<br />配埋佢\地既辣椒鼓油頗有食打邊爐咁既feel..<br />呢個價錢食到呢d野已經算係very good,大家不妨去下
我住呢頭附近...<br />
呢帶既粥最好食都算係呢間<br />
我成日去食..<br />
咁正都只係23蚊,加1蚊送豆漿!<br />
呢個價錢食到呢d野已經算係very good,大家不妨去下
2005-10-25 23 views
西記係旺角道開左間分店,仲係好新,我同媽咪琴日去試過,質素唔及原店好,皮蛋廋肉粥煲得好唔入味,唔夠香,而糉都唔係好好味,暫時算係中下之選,希望有所改善!
2005-10-18 19 views
屋企附近.普通粥店, 沒什麼特別. 環境一般. 服務一般. 食物一般. 但價錢便宜. 有時早上外出, 家中沒早餐, 如順路的話, 會在這店吃早餐. 早上吃粥幾好, 清腸胃. 個人認為食物不算差. 但妹妹說不好. 可能每人口味不同啦.晚上有煲仔飯, 未試過. 好像很香.
屋企附近.

個人認為食物不算差. 但妹妹說不好. 可能每人口味不同啦.

晚上有煲仔飯, 未試過. 好像很香.