2022-05-12
千兩呢間日本餐廳真係冇食過,今日突然屎忽痕就想試吓,結果又出奇好食喎🫣🫣🦀日本松葉蟹甲羅燒伴鍋,佢配咗個好似米通飯焦嘅嘢點住蟹膏一齊食,飯蕉唔會過窿,好脆爽口,蟹膏係超濃郁又多,食落真係啖啖蟹膏,咸度適中,絕對唔惹少😋😋🍄牛油焗雜菌,就算係一個菜佢都可以做到超正,裏面有金菇,雜菇等,雖然睇落去好似好油膩,但佢嘅牛油溶化咗之後啲精華就俾啲菇吸晒,食落去有香濃嘅牛油味之餘仲有好新鮮嘅菇味😆🐮牛肉冰見烏冬,雖然個名有個冰字,但呢款絕對係熱食,湯既清澈度可以望到碗底,但又唔會淡而冇味,反而淡淡既牛味滲落湯度,又加上烏冬既煙韌同熟度剛剛好,襯托起一片片肥瘦均勻既牛肉,牛味超濃之餘就好似入口即溶即感覺🤤🤤認真👍🏻👍🏻🦪時令活蠔-風雅 其實日本蠔我都覺得麻麻地,見難得有就試下,一見到佢個蠔係非常飽滿,好似手掌咁大,配咗個酸酸甜甜嘅汁,因為平時其他蠔會用酸辣醬,檸檬去食,但係日本好似就會用呢種醬汁,佢唔會好重鹽水味同鐵味,所以呢個就係日本蠔嘅分別,食落去鮮味出晒嚟,新鮮到暈,配埋個醬汁一流😍😍🍣灸燒紋甲墨魚配海膽醬,你會見到係有原隻嘅細墨魚,上面嘅海膽好新鮮,雖然佢唔係一片片嘅海膽嚟,但佢嘅濃度超高,
🍣灸燒紋甲墨魚配海膽醬,你會見到係有原隻嘅細墨魚,上面嘅海膽好新鮮,雖然佢唔係一片片嘅海膽嚟,但佢嘅濃度超高,配埋一齊食真係唔錯,我哋仲嗌咗六件壽司拼盤,佢每一款都做得好精緻同埋好好食,雖然玉子壽司係一樣平價嘅食材,但佢係厚切㗎,紅紅地嗰一件就係吞拿魚海膽魚子壽司,佢嘅吞拿魚係碎粒上,唔會有根,配埋海膽同黑魚子一齊食真係一個絕配😋😋
總結嚟講雖然千兩呢一間日本餐廳俾人嘅感覺好似平價餐廳咁,但原來佢嘅食物嘅質素真係好高,所以價錢都會上升,貴於平就因人而異,但我就一定會再嚟😆😆