Restaurant: sensory ZERO ROASTERLAB (香港科學園)
Terms & Details:
2024-07-08 447 views
所謂特濃蕃茄湯麵,得個小小結撻撻既水原來叫湯麵?冇湯都算,仲要冇味。。所謂蕃茄芝士撈麵,但冇芝士味之餘仲有勁多水。。。咁簡單既公仔麵都整到咁,真係好吾掂科學園咁大,大家去第二間食啦

科學園咁大,大家去第二間食啦
2024-06-29 571 views
住咗科學園咁耐,都係第一次幫襯呢間茶餐廳,次次佢哋都關得好早,今次特登中午過嚟,嘢食非常好食,有驚喜,短期已encore兩次。鰻魚蛋飯小朋友非常鍾意食,d料又足,味道好唔錯。蘑菇意粉味道超好。個牛角包鬆軟,好耐冇食過咁好食嘅包,腸仔啲汁一咬落去彈出嚟。野飲冇得輸,特別杯Dirty Chocolate,一開始以為好甜,但飲落層次感非常好。如果略嫌失色,一定係嗰個喵多士,完全冇特別。
2024-06-02 658 views
📍Sensory Zero科學園真係美食沙漠全部餐廳都有貴又唔好食,起碼都要$70一餐,然後仲要完全唔飽。Sensory Zero算係科學園少有比較好食既餐廳。澳洲M五和牛溫泉蛋飯係每次嚟都必叫之選,牛肉嘅熟到啱啱好,粉嫩得來又夠焦香,配上蛋汁真係好滋味。我哋嗰日仲嗌咗芝麻雞翼,雞翼都出乎意料地好好食,炸得好脆,但同時保留到肉汁,好Juicy,呢個係驚喜既。另外我哋仲叫咗一個蕃茄海鮮意粉,不過呢個就好普通冇乜記憶點。整體嚟講,呢間餐廳其實性價比都唔高,其他食物都普通。唯獨和牛溫泉蛋飯係令人眼前一亮,不過喺科學園搵到稱得上好食嘅嘢已經係好難得,科學園真係美食沙漠。
📍Sensory Zero

Sensory Zero算係科學園少有比較好食既餐廳。

澳洲M5和肉溫泉蛋飯

澳洲M5和肉溫泉蛋飯
2024-03-24 594 views
週末跑完步想食個brunch, 又唔想食中泰餐,就食呢間sensory zero。其實價錢上中等,唔算好貴,但味道幾好,咖啡係主打,放假輕鬆一流個冰搖咖啡好特別,岀面少見,可以一試
個冰搖咖啡好特別,岀面少見,可以一試
2024-03-05 643 views
早餐想飲Dirty (但不在套餐包既野飲內)以前滑蛋牛角包可以單點,比套餐平少少所以通常會單點野食再單點杯Dirty / Crazy chocolate 而家餐點不能單點我問咁應該點嗌?有個Waitress 走埋黎細細聲咁話 問咗經理今次可以加錢做比我 叫我係app度揀杯套餐Free既Americano然後再單點Dirty然後我問 咁加幾錢呢?Waitress 答:原價加 我可以同入面講唔出杯Americano 比你☺️真心嗎?好似益我咁
早餐想飲Dirty (但不在套餐包既野飲內)
以前滑蛋牛角包可以單點,比套餐平少少
所以通常會單點野食
再單點杯Dirty / Crazy chocolate

而家餐點不能單點
我問咁應該點嗌?

有個Waitress 走埋黎
細細聲咁話 問咗經理
今次可以加錢做比我
叫我係app度揀杯套餐Free既Americano
然後再單點Dirty

然後我問 咁加幾錢呢?
Waitress 答:

Dirty
2024-03-05
吉列朱扒早餐
2024-02-02 522 views
會去大埔,所以經OpenRice找科學園的餐廳吃東西,預約咗Sensory ZERO餐廳。去到差不多4:30pm(因用咗約10分鐘找餐廳,可能自己搞錯,原來餐廳在地下,不是1/F),一入門口話收5pm,但都禮貌地招呼我哋坐低,立刻掃描QR code點餐。冇時間睇吓其他餐單,叫午餐速食,叫了鰻魚飯,帶子扁意粉,飲品叫了薑茶及可樂,另經OpenRice預訂免費送痴_線朱古力(標準)。食物整體不過不失,只是自己去得太遲,唔想阻人放工,下次會再去慢慢嘆。
2024-02-02
$140 (Tea)
2023-12-25 427 views
朋友拉我去一間茶記享受舌尖上的樂趣😋,我個心諗:樣樣都一試!茶記的牛角包實在是太吸引,我點了個「肉鬆芝士牛角包」,咬落去,啲牛角包外皮香脆得嚟唔會太硬,一啖咬落去,肉鬆與芝士交融嘅滋味真係正!😍其次試咗「慢煮雞胸肉茄汁扁意粉」,送到面前時已經香到不得了,雞胸肉慢煮得啱啱好,柔嫩得斯文,食起上嚟嘅口感都算輕柔。意粉嘅質感更加得我心,Q彈的口感配上茄汁嘅微酸微甜,真係夠晒醒胃!飲品啊,就有少少小失望☹️,嗌咗杯Cappuccino,但味道就一般般,未能夠令我驚喜連連,不過睇我啲友人享用佢地嘅朱古力,濃郁嘅模樣,似乎下次要考慮給佢一個機會。整體嚟講,呢度既環境舒服又新穎,啲食物總括嚟講係滿足左我嘅味蕾。會推薦比想一試新食法嘅你,記得帶齊紙巾,一齊嚟個味力全開嘅飲食冒險!🤤🍽️👍🏻

在沙田科學園發現這家新開的Cafe感覺有點面熟,上🕸️搜一下就是近來好🔥的尖沙咀那杯瘋狂朱古力的沙田分店,於是二話不說進去吃。點了那瘋狂朱古力又叫(痴_線朱古力),初吻,蒲燒三層鰻魚滑蛋飯, 澳洲 M5+和牛溫泉蛋飯, 法式牛角包焦糖菠蘿煙肉雲呢拿雪糕。瘋狂(痴_線)朱古力 名乎其實,不同的朱古力線交叉重疊,淡淡的朱古力味不會太甜,顏值, 味道都是它🔥的原因初吻 名字很有意思,從上到下一共4種食材:黑糖粉末、奶泡、咖啡、朱古力粉,很有層次感,估計像少女的初吻一樣,所以叫這名字。三層鰻魚滑蛋飯 - 兒子全吃光,一點都沒留給我😅,他說鰻魚很嫩蛋很滑。澳洲M5和牛溫泉蛋飯 - 有點酥,老公和兒子都不肯吃。法式牛角包焦糖菠蘿煙肉雲呢拿雪糕 - 牛角包點上溶化了的雪糕,太好吃了,第一次發現這種吃法,牛角包吃起來有些西式吐司的感覺,好特別,煙肉有些過了。店鋪採光明亮,還有日式榻榻米座位,我們一家選坐在榻榻米上自成一角,挺舒適的。門口有一對龍鳳擺設,很有香港特色。不論環境還是食物都很喜歡這間餐廳,以後去科學園又多了一個理由☺️。
澳洲M5和牛溫泉蛋飯 - 有點酥,老公和兒子都不肯吃。
是日在白石角的活動完結後,來到科學園吃午餐,上次想試sensory ZERO ROASTERLAB但沒試,所以今次決定光顧!星期日的中午時間,偌大的店舖內,食客不多。好處是可以慢慢用餐,沒有壓力。除了Brunch Set外,餐廳也有供應飯、意粉、沙律等等,選擇多元化。我選的是煙三文魚班尼迪蛋餐 (Eggs Royale with Smoked Salmon Set),有煙三文魚班尼迪蛋伴紅菜頭粉紅荷蘭汁,配喵多士。一般的benedict是以鬆餅作底層,但這一道菜是以喵多士來代替,多士香脆又吸醬汁。喵多士被大片的煙三文魚覆蓋,面層是滿滿醬汁的水波蛋。水波蛋煮至半熟,一切開,蛋汁溢出,配搭微微鹹香的煙三文魚,味道可口。benedict多配搭淡黃色的荷蘭醬,而這裡在荷蘭醬內混入紅菜頭,變成粉紅色的醬汁。不是人人都喜歡紅菜頭,因有些人認為紅菜頭有陣草青味。餐廳處理紅菜頭做得不錯,沒草青味之餘,醬汁還帶點微甜。飲品加$35配凍朱古力咖啡 (Iced Dark Chocolate Mocha),朱古力與咖啡的比例恰好,帶朱古力味之餘亦嚐到咖啡香。同行朋友分別點了兩款All Day Breakfas

煙三文魚班尼迪蛋餐

南乳炸豬扒・大滿足早餐
無肉・大滿足早餐
同行朋友分別點了兩款All Day Breakfast,分別是無肉・大滿足早餐 (Green All Day Breakfast Set)及南乳炸豬扒・大滿足早餐 (Fried Red Beancurd Pork Chop All Day Breakfast Set)。兩款全日早餐同樣有喵多士、燒菠蘿、薯餅、炒蛋、茄汁焗豆及乾果麥片乳酪。前者配有芝士焗椰菜花;後者則配南乳炸豬扒及煙肉,份量十足!炒蛋嫩滑、燒菠蘿香甜、乾果麥片乳酪輕盈。喵多士配士多啤梨玫瑰果醬 (Strawberry & Rose Jam),果醬帶兩種材料的獨特香氣,不會太甜,幾好味!南乳炸豬扒好大塊,淡淡南乳香又不會太鹹,炸豬扒仍帶點肉汁!
和牛漢堡配薯條
和牛漢堡配薯條 (Wagyu Beef Burger),和牛厚身,帶點牛香又富肉汁,切開漢堡,肉汁就流出。薯條熱焫焫炸起,夠香脆!
咖啡意式軟芝士忌廉蛋糕
點了一件咖啡意式軟芝士忌廉蛋糕 (Coffee Roll Cake) (加$25),蛋糕體濕潤度恰好,軟綿,富咖啡香。卷蛋夾著的芝士忌廉,輕盈又不會過於甜膩。
痴_線朱古力咖啡
Dirty
First Kiss
朋友們分別加配的飲品是Dirty ($30), First Kiss ($30)及招牌痴_線朱古力咖啡 (Crazy Mocha) ($40)。Crazy Mocha的賣相確實夠吸睛,朱古力咖啡的面層額外灑上朱古力粉及朱古力碎,朱古力味夠濃!

星期日能悠閒地嘆份brunch,著實不錯!
2023-08-20
$200 (Lunch)
煙三文魚班尼迪蛋餐
南乳炸豬扒・大滿足早餐
和牛漢堡配薯條
咖啡意式軟芝士忌廉蛋糕
痴_線朱古力咖啡
廳面坐左8成左右,但全部都其實都已經食得七七八八,所以都唔使等位,直入。員工帶位解釋點落單後,我哋手機落完單就係等。。。10分鐘。。。20分鐘過去,結果係等到一杯凍左既mocha,問下個職員係咪本身供應都係室温既mocha?咁個職員都好好即刻換左杯,但又係慢長既15分鐘等待。。。。。。唔知講乜好。作為一個顧客,真係無興趣知道餐廳點做生意,點管理人手,我只係想飲杯野都要等超過30分鐘?仲要係個場唔係爆晒,唔係唔多人手既情況下,俾咁既體驗顧客,真係想做生意?
2023-10-23
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2023-08-13 868 views
5-8-2023 (Sat)朝早同老公去科學園睇科技展,點知原來要預約,咁一場嚟到,就搵嘢食喇,上嚟search完,發覺只有我嚟過嘅呢間黃店(上次食評係2022年11月17日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E7%B0%A1%E5%96%AE%E5%8E%9F%E5%91%B3-e4618494),於是同老公行嚟,我哋嚟到,店員帶我哋去坐最入最後嗰張二人枱,我哋睇menu同掃QR code,發覺紙本menu唔齊全,攪到我哋喺網上睇好耐至決定要咩嘢,最後決定要:3. $138.00嘅可遇不可求粉紅咖哩南乳豬扒飯南乳豬扒已切成好多件,厚度係正常,南乳味好夠但略為鹹咗啲,口感就正常又唔乾; 杰杰地嘅粉紅咖哩汁冇乜咖哩香味但有啲啲辣味,飯就似係日本珍珠米,正常冇問題.味道:4分1. $55.00嘅海之忌廉梳打配雲尼拿雪糕呢個係夏季期間限定,採用日本波子汽水,老公一睇就愛上.雲尼拿雪糕同平時食開嘅好唔多,唔係只有雲尼拿同奶味,而係多咗唔知點形容嘅味道,成杯味道唔太甜.味道:3分6. 叫餐加$35.00嘅凍法國朱古力牛

同掃QR code,

3. $138.00嘅可遇不可求粉紅咖哩南乳豬扒飯
可遇不可求粉紅咖哩南乳豬扒飯
味道:4分

1. $55.00嘅海之忌廉梳打配雲尼拿雪糕

6. 叫餐加$35.00嘅凍法國朱古力牛奶
凍法國朱古力牛奶
一飲,唔夠凍,同唔太甜,味道一般正常,唔夠凍到嗰支可食用嘅環保飲管都變軟咗,最後我要將老公飲完海之忌廉梳打嘅冰舀落去飲.
味道:2.8分

4. $168.00嘅小智我一直等著你回來-香燒三黃雞(半隻)餐
小智我一直等著你回來-香燒三黃雞(半隻)餐
呢個伴以脆炸番薯條同焗車打芝士椰菜花,但好耐至到,都啱嘅,睇吓番薯條,唔係伴碟嘅份量,係半隻雞下面都有;
脆炸番薯條
焗車打芝士椰菜花都大大個.

我先食隻雞,一切落去,嗰層皮好脆,啲肉仍juicy,雞油味都幾濃吓,但唔知點解,佢好難切,要用手拎住食,而味道係唔太鹹,可以蘸啲醬汁食.
味道:5分

炸番薯條軟軟的,味道亦唔算太甜; 焗車打芝士椰菜花冇嗰陣不討好嘅青草味.

2. $50.00嘅橙香有氣美式咖啡
呢個係第三樣到嚟,但因為我哋要飲咗有雪糕嘅海之忌廉梳打先,所以係最後至飲,呢個我覺得似有氣咖啡,橙味唔係好多.
老公話佢都係慣咗口感杰啲嘅咖啡,呢種比較稀嘅咖啡未接受到.
味道:3分
左: 海之忌廉梳打配雲尼拿雪糕, 右: 橙香有氣美式咖啡
5. 叫餐加$25.00嘅檸檬蛋白撻
檸檬蛋白撻
呢個係第一樣上枱,我哋當然係食到最後至食.切開睇,有一層蛋糕喺最底.
檸檬蛋白撻
檸檬果jam偏酸,但正好可以解膩,伴以甜甜地嘅蛋白食,就可以中和返;而個撻皮就冇乜牛油香,亦唔算好脆.
味道:4分

環境:
開頭覺得冷氣幾夠,但睇睇吓menu就覺得唔多夠,所以要嗌凍嘢飲.

服務:
一坐低,就會自己俾兩杯水.

落完單,所有嘢都陸續上枱,無論飲品定甜品,都冇話分次序後上,我見到早過我哋嘅食客,係食完晒嘢,飲品至上枱.

之後我睇到後來食客嗰杯海之忌廉梳打嘅雲尼拿雪糕係我哋嘅1.5倍.
價錢:
連加一係$518.10.

其他:
呢喥重有好多唔同口味嘅烏結糖同曲奇賣.
2023-08-05
$259.05 (Lunch)
可遇不可求粉紅咖哩南乳豬扒飯
小智我一直等著你回來-香燒三黃雞(半隻)餐
  • 香燒三黃雞
2023-08-07 451 views
原來科學園內有Sensory zero,白色為主的裝修, Cafe的圓枱座位舒適闊落,裏面還有榻榻米那種座位。餐牌很多選擇都很有趣可愛,有很多貓貓圖案的食物選擇,我們點了Crazy chocolates, crazy mocha, americano, OJ和貓貓多士with ice cream,Crazy chocolate賣相有點像Dirty chocolate,特別又吸引,其他的飲品都還好,只是飲品的杯子有點細,貓貓多士真的很可愛,小朋友很喜歡。

2023-07-14 408 views
同朋友到科學園附近行吓科技展一場入到去科學園,覺得好遠,食完飯去附近行完街見到呢一間咁特別嘅Cafe, 就同朋友入去坐吓飲杯嘢環境乾淨,企理仲有落地玻璃 ,令到成間Cafe好光猛好舒服嘅感覺 係冇預約嘅情況下都好快入到去坐朋友要求想坐榻榻米嘅位置 職員都很友善地回覆說,如果有位一定安排給我們 果然不出15分鐘 職員就安排咗榻榻米為給我們休息了一整個下午 職員非常友善,積極嘅態度!我們叫咗一杯橙咖啡, 鮮榨橙汁配上濃縮冷萃咖啡,味道出奇地創新和好飲 可以一邊飲一邊食及打卡另外叫咗一杯虹吸式炭燒咖啡 炭燒過嘅咖啡,果然係一般咖啡唔一樣,因為佢有浸獨特嘅炭燒香醇濃郁傾下計休息了一個下午 再重新出發
同朋友到科學園附近行吓科技展

傾下計休息了一個下午 再重新出發
2023-07-03 359 views
難得平日同男朋友一齊放假入咗科學園lunch ~Sensory Zero 環境算寬躺 一入去揀咗榻榻米坐位 感覺幾得意我叫咗個感味·All day breakfast 份量好大份好有誠意 味道又幾好味以$138價錢黎講算物超所值👍男朋友叫咗蘆筍羅勒意大利飯初初見到碟飯有d失望 原來係全素點知食第一啖已經好有驚喜 味道好好味飲品方面,叫咗一杯Cappuccino 同latte,正常嘢無咩特別。總括黎講呢間值得一試有機會可以同朋友再試,天氣好仲可以行下海傍🫶

難得平日同男朋友一齊放假
入咗科學園lunch ~

Sensory Zero 環境算寬躺
一入去揀咗榻榻米坐位 感覺幾得意
我叫咗個感味·All day breakfast
份量好大份好有誠意 味道又幾好味
以$138價錢黎講算物超所值👍

男朋友叫咗蘆筍羅勒意大利飯
初初見到碟飯有d失望 原來係全素
點知食第一啖已經好有驚喜 味道好好味

飲品方面,叫咗一杯Cappuccino 同
latte,正常嘢無咩特別。

總括黎講呢間值得一試
有機會可以同朋友再試,天氣好仲可以行下海傍🫶

感味.全日早餐
2023-06-19
$180 (Lunch)
感味.全日早餐
  • All  day  breakfast
今次行開科學園,完全冇頭緒做咩。點知行行下,見到裝修非常簡潔,有大落地玻璃,探頭一望,原來係sensory zero,一直都有去開灣仔嗰間Sensory Zero 所以唔會陌生,今日帶男朋友去飲 馳名嘅crazy mocha ,真係好有心機,上面有好多即刨嘅碎朱古力,我男朋友話本身好少飲Mocha 今次帶俾佢新嘅體驗 佢唔甜,仍保留咖啡香味,好岩唔習慣飲啡,但又想試嘅朋友。Crazy mocha 痴_線朱古力咖啡 $55同時亦試左Sparkling americano $45味道上,幾特別,淡淡地,咖啡味被sparkling water 帶走左,我覺得味道合適。亦試左小食,雙份日本滑蛋 $42係炒滑蛋夾牛角包🥐賣相係幾吸引啲滑蛋略嫌炒得耐左少少 ,所以有點老,同味道上,需要自己自行落鹽落黑胡椒調下味整體來說:個包係幾好食,鬆脆香口

今次行開科學園,完全冇頭緒做咩。
一直都有去開灣仔嗰間Sensory Zero

Crazy mocha 痴_線朱古力咖啡 $55

Crazy  chocolate  mocha
同時亦試左
Sparkling americano $45

亦試左小食,雙份日本滑蛋 $42
係炒滑蛋夾牛角包🥐
賣相係幾吸引
整體來說:個包係幾好食,鬆脆香口
滑蛋牛角包
2023-04-16