Restaurant: sensory ZERO (太古城中心)
Terms & Details:
2020-07-26 286 views
今次嚟到太古嘅誠品書店咖啡店就喺書店內嘅盡頭好似有其他分店 但我就未試過本身想試埋佢哋嘅定食但因為時間關係 只能試到佢哋嘅咖啡.⭐️ Hand drip single origin 價錢方面 視乎你需要咖啡師定係老闆幫你揀咖啡豆前者$75(熱) $80(冷)後者$125(熱) $130(冷)今次就先小試牛刀 叫咖啡師幫忙揀豆.試咗Ethiopia Washed Gesha Village (熱)呢款咖啡豆偏向fruity 成份包括西柚、綠茶同埋黑糖所以果香味好突出好香入口亦幾順滑平時鍾意飲偏nutty嘅豆不過今次呢款果味較濃嘅豆都唔錯👍🏻.下次再去嘅話 會試埋佢哋嘅定食到時再寫多篇食評✨@sensoryzero 📍 太古太古城道18號太古城中心地下誠品生活G014舖
今次嚟到太古嘅誠品書店
咖啡店就喺書店內嘅盡頭
好似有其他分店 但我就未試過
本身想試埋佢哋嘅定食
但因為時間關係 只能試到佢哋嘅咖啡
⭐️ Hand drip single origin
價錢方面 視乎你需要咖啡師定係老闆幫你揀咖啡豆
前者$75(熱) $80(冷)
後者$125(熱) $130(冷)
今次就先小試牛刀 叫咖啡師幫忙揀豆
Hand  drip  single  origin

呢款咖啡豆偏向fruity
成份包括西柚、綠茶同埋黑糖
所以果香味好突出好香
@sensoryzero
📍 太古太古城道18號太古城中心地下誠品生活G014舖
Hand  drip  single  origin
2020-07-22 218 views
聽說呢一間店係好出名好食的,咁啱朋友birthday 就請佢嚟食呢一間啦,滿足埋我嘅心願,我可以品嚐倒我onlist嘅餐廳叫咗個招牌鰻魚蛋飯同埋澳洲M5+和牛肩飯我本身係鰻魚蛋飯嘅粉絲嚟,呢碗都算係我食過排到首選嘅鰻魚蛋飯❤️,煎出嚟嘅溫泉蛋夠滑,鰻魚嘅份量亦都相當之多而且肉質鮮嫩,至於個和牛飯就更加有驚喜,牛味超濃,食落好juicy,呢排有做開運動先覺得冇咁邪惡,整體來講相當高質環境又唔錯值得encore!

叫咗個招牌鰻魚蛋飯同埋澳洲M5+和牛肩飯

2020-07-17 306 views
聽同事講話好好食,就即管lunch衝去排隊試啦~我地一行5人大概等左4個字,如果人少係會快啲有位嘅...我嗌左鰻魚滑蛋飯,舊鰻魚又真係幾厚肉喎,啲汁嘅份量又岩岩好,每一啖飯都食到有少少醬,唔會太多,唔會過咸。炒蛋嘅顏色夠黃,好靚,亦好滑,但略嫌蛋味有啲不足。如果冇嗌飲品嘅話可以問店員拎杯水飲,記得要自己問,餐廳係唔會主動提供的。滿足嘅一餐~

炒蛋嘅顏色夠黃,好靚,亦好滑,但略嫌蛋味有啲不足。

滿足嘅一餐~
呢個應該都有好多人試過啦!係sensory ZERO既Crazy Chocolate ($50)​​一見到,即刻覺得太靚啦!唔同深淺顏色既朱古力層層疊疊埋一齊,仲要多到滿瀉出黎,咁多朱古力睇見都流曬口水🤤🤤​​狠下心腸搞均d朱古力,一飲落去,竟然唔會好甜,亦都唔膩,飲落非常順滑,帶點微苦既朱古力味道非常濃郁,絕對值得一試👍​係太古城呢間用埋誠品會員證仲有9折優惠添

2020-07-09
$50 (Tea)
誠品店內既長期人氣爆登Cafe,餐廳中間common area 冇隔板,但其他座位都隔好開,坐得安心之餘亦都好舒服。餐具好精緻,非常artistic☺️1️⃣「蒲燒三層鰻魚丼」👉🏻$118: 丼飯好大一碗,三大塊鰻魚好厚好多肉,有少少碎骨,但不足以影響口感,燒醬汁好豐富,滲到底下既飯,蛋亦都好嫩滑⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀評分:😋😋😋😋邪惡度:😈😈😈⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2️⃣「Affogado - Belgian Ice-cream Drink」意大利特濃咖啡配雪糕👉🏻$55: 我知大部分人都會揀痴X線朱古力🤣,但由於我係怪人(唔鍾意朱古力)既關係,我都係叫番咖啡😄咖啡超級香濃,雪糕又好滑,甜度岩岩好,中和番咖啡既苦味,perfect match🤣⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀評分:😋😋😋😋邪惡度:😈😈😈For more EXTRAORDINARY photos 💛:Follow & Share @eatingandkeepfit

評分:😋😋😋😋
邪惡度:😈😈😈

評分:😋😋😋😋
邪惡度:😈😈😈

2020-06-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$190 (Tea)
2020-07-05 518 views
Taking scrambled egg toast to the next level with this cute toast in the shape of a cat! 貓咪吐司也太可愛了吧🐱蛋炒得很滑 保留了一點蛋汁🍳芥末醬不會太嗆 也吃不到牛油果味🥑塗在酥脆的吐司和嫩蛋幾夾🍞鰻魚份量足又幾肥美差不多每一口飯都有鰻魚伴飯 餐廳就在誠品裡面 吃完可以順便逛逛📚

貓咪吐司也太可愛了吧🐱
蛋炒得很滑 保留了一點蛋汁🍳
芥末醬不會太嗆 也吃不到牛油果味🥑
塗在酥脆的吐司和嫩蛋幾夾🍞

鰻魚份量足又幾肥美
差不多每一口飯都有鰻魚伴飯

餐廳就在誠品裡面 吃完可以順便逛逛📚
蒲燒三層鰻魚滑蛋飯
31 MAY 2020位於太古城誠品內的咖啡廳,之前經過很多次,這次終於來吃了!!主食很厲害值得一試。 很有日本風味, 排隊等了大概半小時,隨便晃晃,外面有一個電子輪播菜單,牛角麵包看起來好吸引人喔!!  外面手寫看板會有一些Daily MENU內沒有的食物, 還有賣咖啡豆唷!感覺送禮自用皆相宜。 還有賣巧克力之類的,   店內的米都是使用日本米喔!很軟Q,彈牙,也好香!  展示櫃上也有擺放店家設計的周邊產品,瓷碗杯盤都很日本風呢!居然用這種台灣傳統式窗花玻璃~~ 【MENU】一些注意事項低消是一杯飲品或冰淇淋(雪糕)午餐的低消為一人 HK70 牛角麵包感覺好厲害下次來試試  店家也都用日本的雞蛋喔!真的讓人安心呀  如果在控制飲食的朋友應該會很喜歡的沙拉(沙律)還有全日早餐跟主食唷~~~主食大概就是義大利麵(意粉)類還有燉飯類  還有小吃部分~~也算是蠻多樣豐富的啦  這一頁是單點的哦~然後晚餐有套餐(但分量較精緻)單點的份量會較多白天沒有套餐要單點有點小貴   甜點蠻多樣的,有雪糕(冰淇淋)、蛋糕   飲料有果汁類~    還有各種酒類跟咖啡類、茶類商品算是蠻豐富的     ▲上方

31 MAY 2020

位於太古城誠品內的咖啡廳,

之前經過很多次,這次終於來吃了!!

主食很厲害值得一試。

很有日本風味,

排隊等了大概半小時,

隨便晃晃,

外面有一個電子輪播菜單,

牛角麵包看起來好吸引人喔!!

外面手寫看板會有一些Daily MENU內沒有的食物,

還有賣咖啡豆唷!

感覺送禮自用皆相宜。

還有賣巧克力之類的,

店內的米都是使用日本米喔!

很軟Q,彈牙,

也好香!

展示櫃上也有擺放店家設計的周邊產品,

瓷碗杯盤都很日本風呢!

居然用這種台灣傳統式窗花玻璃~~

【MENU】

一些注意事項

低消是一杯飲品或冰淇淋(雪糕)

午餐的低消為一人 HK70

牛角麵包感覺好厲害

下次來試試

店家也都用日本的雞蛋喔!

真的讓人安心呀

如果在控制飲食的朋友應該會很喜歡的沙拉(沙律)

還有全日早餐跟主食唷~~~

主食大概就是義大利麵(意粉)類還有燉飯類

還有小吃部分~~

也算是蠻多樣豐富的啦

這一頁是單點的哦~

然後晚餐有套餐(但分量較精緻)

單點的份量會較多

白天沒有套餐

要單點

有點小貴

甜點蠻多樣的,

有雪糕(冰淇淋)、蛋糕

飲料有果汁類~

還有各種酒類跟咖啡類、茶類

商品算是蠻豐富的

▲上方是男友點的「蒲燒三層鰻魚滑蛋飯」

下方是我點的「澳洲M5+和牛肩肉扒溫泉蛋飯」

【澳洲M5+和牛肩肉扒溫泉蛋飯】

汁多鮮嫩的澳洲M5和牛真的好美味啊!

配上日本米的Q彈加上溫泉蛋的一觸即發,蛋黃四溢,

加上海苔的香氣味道下飯,

認真是完美的一道料理!

很好吃,推薦必點~

【蒲燒三層鰻魚滑蛋飯】

蛋炒得剛好,水嫩好吃,

鰻魚醬通常偏鹹,

但這邊的鹹甜平衡剛剛好,

另外鰻魚份量也很大方,

一樣日本米飯佐以海苔絲下飯,

男友表示在香港都能吃到這樣的鰻魚飯讓人意想不到@@

左邊是男友點的「凍法國朱古力牛奶」

右邊是我點的「凍可可奶茶」

可可奶茶個人覺得味道有點淡

午餐肉條也很脆

推推

【結論】

整體來說蠻推薦的一家複合式餐廳

環境不用講,在誠品生活裡有一定的格調,

地點也很近地鐵站

食物方面用料頂級

價格偏高,但是對得起這個價格

最重要的是味道好、新鮮好吃也吃得飽

飲品方面選擇多樣

店內似乎也沒有時間限制

(所以排隊等得有點久,大約45分鐘-一小時左右)

但是入內後可以慢慢品嚐,讓我覺得是蠻舒服的。

推薦可以一試!

sensory ZERO(Taikoo Shing

▌餐廳名稱:sensory ZERO(Taikoo Shing)

▌推薦指數:8.5  / 10 (純屬個人想法,僅供參考)

▌評論:東西都不錯吃,環境很乾淨,地理位置也很好,吃完可以逛誠品,可以一試。

▌預留時間:1hr-2hr

▌營業時間:AM10:00-PM10:00

▌電話: +852-3419-1133

▌地址: 18 Tai Koo Shing Rd, Quarry Bay

▌交通:太古城地鐵站D1出口

▌低消:一杯飲品或冰淇淋(雪糕);午餐時段低消為一人 HK70

▌平均消費:HK 70 - HK300  (一人)

▌官網:sensory Zero

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2020-07-03 197 views
芝士腸,戲院熱狗條腸好食過佢,同all day breakfast 件事唔多夾,成碟野除佐話蛋係日本黎之外都無乜貴材料,但就一個餐成200文,坊間好多同類型店舖好過佢,其他野食或者吸引,不過無試過。
2020-07-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2020-06-26 421 views
bookmark咗Sensory Zero好耐,一直都好想去😛今次終於嚟咗🥳果然係賣相同味道都一流😍-🍳蒲燒三層鰻魚滑蛋飯🍙-呢個真係世界級好味🥰鰻魚有三大塊,超級肥美超大件🐟配埋鰻魚汁真係超惹味😋😋滑蛋都炒得好香滑,仲有少少流心😚下面嘅日本米全部都沾滿濃郁嘅鰻魚汁,一啖飯一啖魚真係超好味!無咩嘢可以挑剔🤤呢個價錢咁大碗真係唔算貴😚-評分:9/10價錢:$118-🍞對自己好D大滿足早餐配自家製果醬🐂-聽個名就知呢個all-day breakfast好豐富🤤仲要賣相好吸睛🤩有貓貓多士,好多片澳洲M5+和牛,薯角,沙律,雙份日本炒蛋,秋葵,無花果同茄汁焗豆🥫仲有三選一自家製口味嘅jam俾你搽多士🍇我就揀咗法國粒粒雜莓·紅茶果醬🙈多士造型係貓貓黎🐱好得意之餘,因為佢係用牛奶焗製成🥛焗得外脆內軟,而且口感好鬆軟,亦帶有淡淡奶香🍞佢隨送嘅自家製茶香果醬都幾大jar,而且入面有粒粒莓果🍓多重口感,而且唔會死甜🤤和牛應該五成熟,煮得啱啱好,賣相紅紅地好吸引🥰咬落去覺得和牛肉質軟身鮮嫩,同醬汁搭配好入味,下次一定會試佢個和牛丼🐂-📍Sensory Zero 銅鑼灣📍
🍳蒲燒三層鰻魚滑蛋飯🍙
評分:9/10
價錢:$118
🍞對自己好D大滿足早餐配自家製果醬🐂
📍Sensory Zero 銅鑼灣📍
2020-06-18 781 views
8/4/2020一個人在太古lunch ⋯⋯ 去開誠品⋯⋯試吓呢間Sensory ZERO 巨午餐肉芝士雙份日本滑蛋牛角包:睇幅圖我好期待個煎香左嘅午餐肉⋯⋯⋯上到枱果然好震撼⋯⋯午餐肉嘅味道就完全想像得到⋯⋯反而雙份日本滑蛋驚艷到我⋯⋯好好食👏👏👏👏 (仲帶少少wasabi味)痴_缐朱古力:真係好痴_線,啲朱古力係滿瀉😻😻但係飲落唔會過甜,佢係會帶少少苦味。Ps: 因為係平日嘅下午,所以叫menu主食加$ 就可以享用埋crazy chocolate )
8/4/2020

一個人在太古lunch ⋯⋯ 去開誠品⋯⋯試吓呢間

Sensory ZERO

2020-04-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2020-06-15 585 views
黑洞一路有留意呢間西餐廳主要係俾佢杯痴_線朱古力吸引住🤩不過太肥都係減完肥先一戰☹️-🔹對自己好D大滿足早餐配自家製果醬($228)豪華版All day breakfast 有澳洲M5+和牛🤗炒蛋好滑 仲有蛋汁流汁😍多士有三款自製果醬揀黑洞試咗法國粒粒雜莓·紅茶果醬 真材實料勁多莓💕不過唔太食到紅茶味🤣-🔹慢煮雞胸肉藜麥沙律($105)黑洞減肥之選😬雞胸肉肉質嫩滑一碟有唔同款嘅沙律菜👍🏻加埋藜麥健康度up⬆️不過略嫌檸檬味沙律汁落得太多一路食一路覺得好酸🥴-🔹黑朱古力咖啡($50)雖然係用黑朱古力但唔苦黑洞唔太識飲咖啡都覺得岩飲😝-P.s 減完肥黑洞一定會再嚟食牛角包🥐同飲朱古力🍫
黑洞一路有留意呢間西餐廳
主要係俾佢杯痴_線朱古力吸引住🤩
不過太肥都係減完肥先一戰☹️
🔹對自己好D大滿足早餐配自家製果醬($228)

炒蛋好滑 仲有蛋汁流汁😍

多士有三款自製果醬揀
黑洞試咗法國粒粒雜莓·紅茶果醬

真材實料勁多莓💕不過唔太食到紅茶味🤣
🔹慢煮雞胸肉藜麥沙律($105)

黑洞減肥之選😬雞胸肉肉質嫩滑
一碟有唔同款嘅沙律菜👍🏻

加埋藜麥健康度up⬆️
不過略嫌檸檬味沙律汁落得太多
一路食一路覺得好酸🥴
🔹黑朱古力咖啡($50)
雖然係用黑朱古力但唔苦
黑洞唔太識飲咖啡都覺得岩飲😝
P.s 減完肥黑洞一定會再嚟
食牛角包🥐同飲朱古力🍫
連鎖黃店Sensory Zero係太古城中心誠品開左!今日同朋友黎左食Brunch. 📌痴_線朱古力🍫 $50 其實黎之前完全無做過research, 係朋友介紹!平時既我實叫凍飲,今日就因為佢 “痴_線朱古力”呢個名而試下🤣🤣🤣.呢杯朱古力真係cls😂不論係外觀定味道都cls😂 外觀就唔洗講喇,勁吸睛,打卡📸 全杯飲到落底都係濃濃嘅朱古力味 🍫 再加埋滿哂嘅朱古力碎!每一啖都好幸福😍 最欣賞佢唔會死甜,仲帶少少黑朱古力嘅苦🤏👍🏻.📌爆料牛角包(雙份滑蛋)$42個包好鬆脆,好香!滑蛋超級滑,而且有蛋味, 係用左日本香川縣橄欖卵 👍🏾 個包無俾佢爆出黎既滑蛋整到淋哂👍🏾 加上淡淡嘅牛油果芥末醬,完全係神之手,同雞蛋幾夾!提升哂整體味道!好清新!好食!.總括嚟講,值得一試😋有賣相,食物質素唔錯👍🏼
連鎖黃店Sensory Zero係太古城中心誠品開左!
今日同朋友黎左食Brunch

📌痴_線朱古力🍫 $50

呢杯朱古力真係cls😂不論係外觀定味道都cls😂
📌爆料牛角包(雙份滑蛋)$42

總括嚟講,值得一試😋
有賣相,食物質素唔錯👍🏼
2020-04-19
Type of Meal
Lunch
2020-06-07 443 views
支持你先幫襯你⋯⋯百幾蚊一個鰻魚飯,我真係不能接受佢生米囉!今晚係叫外賣嘅,仲點咗兩個添,一打開食入口——生米!真係嬲到震!冇得退冇得換,兩公婆𡁻到牙都軟!😩
Delivery
浦燒三層鰻魚滑蛋飯 這個飯是餐廳主打, 好多客人叫。三層鰻魚為三塊厚度均勻的鰻魚,質感彈口, 燒汁juicy。米飯是日式珍珠米,軟硬適中。好味指數:🌟🌟🌟🌟打卡指數:🌟🌟🌟大份指數:🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟(5🌟為最高分)Crazy Chocolate (餐extra加$10)被fancy 的外表斯騙, 打卡一流, 味道好一般,期望過高。 表層係朱古力碎鋪上面, 飲品係普通熱朱, 上層d碎溶左後愈飲愈甜, 有d 腻。好味指數:🌟🌟打卡指數:🌟🌟🌟🌟🌟大份指數:🌟🌟性價比:🌟🌟🌟日式手羽先(2件) +$25雞翅脆口, 但無雞味。Ginger Latte Mew $45蛋糕是由白色部分是mousse和黑色朱古力海棉蛋糕混合而成, 外表是可愛貓🐱口感豐富,重薑味同mousse入面多薑粒, 可以一試😋好味指數:🌟🌟🌟🌟打卡指數:🌟🌟🌟大份指數:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟備註: 店舖甜品是即日限定,menu未必搵到。
浦燒三層鰻魚滑蛋飯

好味指數:🌟🌟🌟🌟
打卡指數:🌟🌟🌟
大份指數:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟
(5🌟為最高分)

Crazy Chocolate (餐extra加$10)

好味指數:🌟🌟
打卡指數:🌟🌟🌟🌟🌟
大份指數:🌟🌟

日式手羽先(2件) +$25
雞翅脆口, 但無雞味。

Ginger Latte Mew $45

好味指數:🌟🌟🌟🌟
打卡指數:🌟🌟🌟
大份指數:🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟

備註: 店舖甜品是即日限定,menu未必搵到。
Sensory Zero開左係太古城中心誠品生活館一角,離遠就見到餐廳內咖啡炒豆機、研磨器,環境裝修低調得黎有品味,木製檯同櫈,上菜時既木盤,好簡樸的時尚近門口有個甜品檯,種類有好多,包括蛋糕、冬甩、鬆餅等但當晚去好多售罄,主菜可以跟Set或者加小食,我覺得跟Set都幾抵食,加$55就有湯、沙律、飲品同甜品------1. 蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 $118 8/10呢個係餐廳既招牌菜,我見好多人都有叫,有三大塊鰻魚配上紫菜碎同蔥,鰻魚厚身肥美,口感嫩滑冇骨,烤得剛剛好,蒲燒汁濃味偏甜,配上日本珍珠米,送飯一流👍🏻另外仲有滑蛋,口感滑溜,好食😋2. 澳洲M5+1和牛肩肉溫泉蛋飯 $158 7.5/10和牛份量都幾足,舖滿整碗飯,重牛味帶有嚼勁,但可能我對和牛呢個名字期待過高🙈同想像有點出入,不過牛肉鮮嫩,燒得都唔錯,再加埋溫泉蛋,好有飽腹感🤤3. 跟餐湯、沙律、飲品同甜品

------
1. 蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 $118 8/10

2. 澳洲M5+1和牛肩肉溫泉蛋飯 $158 7.5/10

3. 跟餐湯、沙律、飲品同甜品
2020-02-23
$200 (Dinner)