Restaurant: sensory ZERO (太古城中心)
Terms & Details:
2020-12-30 214 views
✨澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯 💰158💫評分: 8.3/10📝和牛肩肉好juicy加埋溫泉蛋同汁令個飯好好味🥰✨蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 💰118💫評分: 7.3/10📝鰻魚幾肥😌同無咩骨, 蛋唔夠滑🥺𝕤𝕖𝕟𝕤𝕠𝕣𝕪 ℤ𝔼ℝ𝕆📍太古太古城道18號太古城中心地下誠品生活G014舖(太古🚇E1出口)💫評分: 8.4/10💬第一次食🥰, 終於食到🥳🥳人氣飲品crazy chocolate💰50 少貴但賣相真係好吸引, 下次試吓先🤣❣️其他分店❣️📍尖沙咀廣東道3號海港城馬哥孛羅香港酒店G樓連卡佛(尖沙咀🚇 L3出口行10分鐘就到)📍黃竹坑香葉街2號One Island South G01號舖(黃竹坑🚇A2出口行2分鐘就到)📍銅鑼灣禮頓道77號禮頓中心2樓L1號舖(銅鑼灣🚇A出口行5分鐘就到)📍灣仔港灣道6-8號瑞安中心1樓103號舖(灣仔🚇A5出口)
✨澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯 💰158
💫評分: 8.3/10
📝和牛肩肉好juicy加埋溫泉蛋同汁令個飯好好味🥰

✨蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 💰118
💫評分: 7.3/10
📝鰻魚幾肥😌同無咩骨, 蛋唔夠滑🥺

𝕤𝕖𝕟𝕤𝕠𝕣𝕪 ℤ𝔼ℝ𝕆
📍太古太古城道18號太古城中心地下誠品生活G014舖
(太古🚇E1出口)

💫評分: 8.4/10

❣️其他分店❣️
📍尖沙咀廣東道3號海港城馬哥孛羅香港酒店G樓連卡佛
(尖沙咀🚇 L3出口行10分鐘就到)

(黃竹坑🚇A2出口行2分鐘就到)

📍銅鑼灣禮頓道77號禮頓中心2樓L1號舖
(銅鑼灣🚇A出口行5分鐘就到)

📍灣仔港灣道6-8號瑞安中心1樓103號舖
(灣仔🚇A5出口)

2020-12-22 274 views
🍫☕️ Crazy Chocolate $50This chocolate is way toooo evil!😈😍 Could you see the overwhelming oozing choco cream and flakes on top????😻 There are dark, milk, and white flakes so it basically fits all tastes! The chocolate itself isn’t too sweet and has a mild bitterness. If you are a sweet tooth, you can blend in the choco flakes on top! I assure you that the thick creamy texture could warm your stomach in this chilly whether❄️-🍴8/10
🍫☕️ Crazy Chocolate $50
🍴8/10
Crazy  Chocolate
Crazy  Chocolate
2020-12-11 608 views
話說二人限聚令又嚟嘅時候,我哋一家三口仲要小朋友都仲係細個,去搵地方食飯都有啲麻煩,咁啱嗰日行過誠品內Sensory ZERO都見到地方好闊落,就去食個下午茶啦,不過我哋嘅下午茶都好豐富🤭喵喵多士配自家製果醬一款 $55 (8/10)我選擇咗法國士多啤梨。玫瑰果醬,個果醬好重士多啤梨味,帶微微嘅果酸,內裡仲充滿一粒粒果肉,非常足料,而個多士係喵喵頭形狀,外脆內軟,口感都好好,仲啱晒貓奴嘅我,打卡一流。巨。午餐肉|芝士|雙份日本滑蛋|牛油果芥末醬 $73 (8/10)最面頭有一大片微微燒過嘅芝士,然後有條巨型午餐肉,好厚身食落好有口感,再下層係超級滿足嘅雙份滑蛋,真係好滑,好好味,但牛角包就略略覺得唔夠脆,但都好鬆軟的,再配上芥末醬都幾夾,整體來講,下午茶依個份量好有滿足感。唐揚墨魚咀 $48 (8/10)本身我好喜歡食墨魚咀的,去過好多地方食都唔好味,但今次試依一個好好味,炸得剛剛好,又唔會油膩,份量都算多,再加埋蛋黃醬,配搭一杯啤酒🍻會更好😌。澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯 $158 (9/10)M5 和牛屬於中等級數,牛肩肉嘅肉質嫩滑,煎得好香又有肉味,真係好好食呀,份量方面都算幾多,

喵喵多士配自家製果醬一款 $55 (8/10)
喵多士配自家製果醬法國士多啤梨。玫瑰果醬

巨。午餐肉|芝士|雙份日本滑蛋|牛油果芥末醬

唐揚墨魚咀 $48 (8/10)
唐揚墨魚咀

澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯 $158 (9/10)
M5 和牛屬於中等級數,牛肩肉嘅肉質嫩滑,煎得好香又有肉味,真係好好食呀,份量方面都算幾多,而飯就採用了日本米,軟硬度適中再加上燒汁及溫泉蛋,真係好開胃

痴_線朱古力 $50 (9/10) 跟餐只需補差價+$10
大大力推薦🌟
如果係朱古力控,一定要試依一杯勁澎湃嘅朱古力,真係多到瀉呀,個名真係無改錯,真係好Crazy 😆而朱古力🍫香濃幼滑,仲口感濃郁,仲有啲朱古力碎係面,甜度都適中,飲完好滿足
痴_線朱古力

眼睛亮晶晶茶 (7/10) 跟喵喵多士餐
聞落有一陣花香味,飲落去有藍莓嘅味道,然後再飲落會有香草嘅味道,幾清香,感覺都好健😝因為依一個茶嘅茶底係用咗博士茶(Rooibos)所以會有啲香草嘅味道,然後用了矢車菊(cornflower)又會帶點花香味,但我都係比較鍾意邪惡啲飲品
眼睛亮晶晶茶

總結嚟講,雖然唔算太平,但食物質素都幾好,下次可以試吓其他分店環境先,因為今次係誠品入面,就無咩風景可以睇,而且嘈少少都覺得有點失禮😛
2020-12-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
巨。午餐肉|芝士|雙份日本滑蛋|牛油果芥末醬
唐揚墨魚咀
痴_線朱古力
  • Crazy Chocolate
2020-12-09 292 views
突然諗起佢哋嗰鰻魚滑蛋飯,就衝咗過去食🤪開心得滯,相都冇影就開始食🤣但啲鰻魚嘅份量係超足料,差啲食唔哂!所以女士們叫少飯會好好多🤤然後重點就係佢哋嘅咖啡!今次試咗Flat White🥰可能奶泡打得唔夠厚?所以一嚟到就已經有氣泡lu~ 但味道係相當正咖啡迷必試呀
突然諗起佢哋嗰鰻魚滑蛋飯,就衝咗過去食🤪

開心得滯,相都冇影就開始食🤣

然後重點就係佢哋嘅咖啡!今次試咗Flat White🥰
Flat  White

啡迷必試呀
2020-12-09
$150 (Lunch)
Flat  White
2020-12-08 242 views
Sensory Zero開分店速度之快, 分店位置之多人流, 也是令人驚奇的, 本身是一家咖啡店, 到現在主打的除了咖啡, 還有茶和米飯, 這比一般的Cafe更多專注點, 也更多賣點. 午市套餐不太便宜, 以鰻魚炒蛋飯為例就要一百四十多元, 但以Cafe來説, 其米飯口感黏得來粒粒分明, 就算沾了蒲燒汁也不會糊化, 也帶米香, 已經十分高質. 炒蛋蛋汁剛好凝在半熟的蛋皮內, 甘甜而滑溜, 和蒲計結合起來的甜香也是夠開胃. 至於鰻魚口感和燒起來味道也算正常, 油脂感還可以但當然不如日本般肥美. 跟餐小食炸雞翼附上芝麻粒, 外皮香脆內裡有肉汁, 沒有油膉味之餘更帶有芝麻香味, 撇除$25兩隻的價錢, 算是不俗.另一道名物是Crazy Chocolate, 這不是朱古力咖啡, 而是朱古力特飲. 以牛奶朱古力, 黑朱古力及白朱古力融合起來, 外觀有如抽象畫般, 流出來的樣子則像心太軟之流心, 味道不如我想像般濃烈, 就是一般牛奶朱古力熱飲, 甘甜滑溜, 就算是小朋友也可以容易入口.

我耐唔耐就會過嚟呢間餐廳食個lunch,因為佢地食物高質所以午飯時段成日都要等位,我嚟呢度有一半次數以上都係叫鰻魚飯,因為真係好肥美肉質飽滿,係呢度嘅招牌菜!😛今次就叫咗個「廚師幫你諗好意粉」$117,即係是日pasta,佢地會有個黑板放喺門口寫today's special,落單時職員都會提提你,確保我地知道自己食緊乜。❤️ 廚師幫你諗好意粉 $117是日意粉係蝦肉西班牙腸意粉配香草蕃茄汁,意粉口感正常,醬汁酸酸甜甜幾開胃,加咗啲蕃茄仔感覺健康啲,西班牙腸口感堅實,有啲似風乾咗嘅腸,蝦肉就正常。不過我始終都係鍾意佢地嘅鰻魚飯!望落個餐好似好貴,但其實佢包咗$40 以下嘅飲品,圍番其實同出面價錢唔爭得遠。我叫咗杯熱latte。口感細滑,咖啡味同香味可以再出啲就perfect 喇!好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)呢度啲職員一眼關七,我每一投足佢都即刻比到反應我!唯一唔好嘅係餐廳係採用非常開放式設計,佢同誠品之間係無牆隔開,變相啲人行過或等位都可以望得好清楚。

❤️ 廚師幫你諗好意粉 $117
廚師幫你諗好意粉
廚師幫你諗好意粉

latte
好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
2020-11-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$117 (Lunch)
同朋友打完邊爐之後🥘佢哋兩條友居然唔夠喉要食甜品果陣太古啲鋪差唔多收曬好彩誠品入面有間未閂啲嘢食嘢飲都好似啱胃口🍰🥤係你啦比卡超!本身想叫雪糕點知得返vanilla 味🍨🍨🍦🍦咁就算啦,叫其他嘢我叫完上枱果刻先覺得:「咦!點解杯嘢咁熟面口嘅?」係因為早排好多blogger都寫過今似終於輪到我飲啦🍫賣相係幾靚嘅面頭已經有3種唔同色嘅朱古力第一啖飲落去覺得個朱古力飲品嘅base其實係偏苦🍫🍫🍫🍫當拌勻曬啲朱古力碎同朱古力粉之後🍫🍫🍫🍫奇蹟地係唔會太甜甜中又有少少苦苦地好味!😋😋😋睇下件蛋糕幾得意唔怪得咁多人鐘意喺打卡啦係可愛嘅貓貓🐱🐱🐱仲係我好like嘅咖啡味添但食落…um有啲……失望首先個咖啡味唔重☕入口好快就散啦啲味而慕斯果part有啲多食到底底先有啲薑同oreo餅底變咗無咩口感😔同埋我覺得咖啡同薑的確唔太夾黑牛就水平之作😏汽水+雪糕唔會差得好邊嘅唔知佢啲熱食正唔正架呢?🤭

同朋友打完邊爐之後🥘

本身想叫雪糕
點知得返vanilla 味🍨🍨🍦🍦
咁就算啦,叫其他嘢

我叫完上枱果刻先覺得:
「咦!點解杯嘢咁熟面口嘅?」

係因為早排好多blogger都寫過

黑牛就水平之作😏
汽水+雪糕唔會差得好邊嘅

唔知佢啲熱食正唔正架呢?🤭
2020-11-27 200 views
• 澳洲M5+和牛肩飯套餐 $213套餐包括左沙律、餐湯、飲品同雪糕沙律菜新鮮冇苦澀味,落左柚子醋好酸爽好Fresh🤤餐湯係南瓜湯,好不幸地,小肥妹同大隻仔都唔食南瓜😰,所以唔方便評價😂出於敬業鼓起勇氣試咗一啖,Um,就係好天然既南瓜味🤭主食和牛肩飯好討喜,牛肉目測五成熟,肥瘦均勻,肉質有咬口,唔韌冇筋,作為牛魔王給予高評價👍🏻鐘意佢地用上煙韌既日本米,粒粒分明軟硬適中,將蛋液、燒汁同紫菜拌入米飯之中,文字都形容唔到有幾美味,超滿足💛飲品加左5蚊揀左Emma & Toms 既Radical Action,以蘋果既鐵銹味作主調,實在唔太識欣賞😓雪糕揀左比較特別嘅香蕉奇異果味,另外仲有雲呢拿同朱古力味可以選擇。嗰日好好彩店員𢳂多左份雪糕令我地有幸試埋朱古力味😋😋香蕉奇異果味似韓國香蕉奶,再加一啲奇異果既酸,裡面仲有一粒粒奇異果肉,的確好新奇有趣🤣而朱古力味更係有驚喜,好濃郁香滑又唔會死甜,鍾意朱古力嘅你一定要試🤤
• 澳洲M5+和牛肩飯套餐 $213
套餐包括左沙律、餐湯、飲品同雪糕

沙律菜新鮮冇苦澀味,落左柚子醋好酸爽好Fresh🤤

They have a variety of food (salad, rice, noodles), drinks (chocolate, coffee, with options of icecream) and finger snacks etc. so, if you are looking to chill with some of your friends and not looking to spend a lot, then this maybe a place for you! We especially liked the Wagyu Beef Salad, its surprisingly good given the price!
2020-11-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$230 (Lunch)
Australian Wagyu M5+ with Salad
Tender pork with volcano egg and rice
The "First Kiss"
babyccino
piccolo latte
Eel Rice with Scramble Egg
  • A5和牛Salad
2020-11-14 398 views
在太古城工作一段時間,午餐時間一向人多,就算是偏貴的餐廳都大排長龍。由於疫情關係,多了人在家工作,部份長龍餐廳變得少人,便去試試。今次選了誠品內的sensory zero 人氣鰻魚滑蛋飯,要17x元的。食落已感覺到食材的質素,是日本米的,但就完全不同平時一般日本餐廳的滑蛋做法,當日我覺得是全熟炒蛋併燒鰻魚。飲品方面選了薑紅茶,朋友選了咖啡,感覺這餐廳飲品比食品做得出色。
  • 鰻魚滑蛋飯
心情唔好,生活唔好,都要食得好🤔。路過誠品窗櫥看到呢間💛唔太多人排隊等候,終於有機會試到第一次。.用料有講究,食物水準有要求,最啱咀刁嘅食家。午巿🥣套餐定價都唔算低,但間中豪一次都係值得,食物質素同配搭都相當之高質😳———————————————————————————🥢澳洲🦘M5+和牛肩肉🥩溫泉蛋飯💬唔係講笑,和牛確實是鬆軟多汁,油膩均勻,得六片實在唔太夠喉,加埋紫菜、溫泉蛋同燒汁伴珍珠米🍚,實在太豐富😅.🥢慢煮雞胸肉藜麥沙律🥗💬雞胸肉薄切以慢煮製作仲好滑,新鮮嘅蔬菜🥬加上藜麥,健康又美味🤤.☕️Crazy Chocolate 🍫 💬呢杯痴L線朱古力實在好瘋癲,面頭佈滿幾種嘅朱古力碎營造一層薄薄嘅軟朱古力,夠晒濃郁亦夠份量,好L正🤤.☕️冷泡伯爵茶💬茶清味濃,帶出陣陣嘅伯爵茶香味,數量有限,可遇不可求
———————————————————————————
🥢澳洲🦘M5+和牛肩肉🥩溫泉蛋飯
🥢慢煮雞胸肉藜麥沙律🥗
☕️Crazy Chocolate 🍫
☕️冷泡伯爵茶
💬茶清味濃,帶出陣陣嘅伯爵茶香味,數量有限,可遇不可求
2020-11-12 282 views
朋友們介紹呢間黃店,既然甘近又係東區,梗係要去幫襯下啦! 仲要話佢既Crazy Chocolate 一定要試喎! 講到甘好,即刻襯早去匯一匯佢!如果唔想等位,記得早d黎,人齊就可以入座,唔係既話只可以喺出面企喺度排隊睇住人哋食🙃重點即叫: Crazy Chocolate! 聞名不如見面,滿瀉丫啲朱古力!! 但..對於一個朱古力控,如果再濃就更好啦!(呢個唔係跟set,要另外加錢的。)我地各自叫左個Dinner set 感味夜晚套餐:包括沙律、餐湯、主食、野飲及甜品。我地另外再加雞翼,超級好食!👏🏻- 先食個藜麥沙律 - 扮下健康先- 之後飲個湯暖下個胃☺️佢地上菜都幾快,我叫咗個蒲燒三層鰻魚滑蛋飯,個飯好大碗,認真,鰻魚好多、好大碗、可以分兩餐食😳味道唔錯、個鰻魚汁好夠!另外嗌嘅雞翼好脆好香口! 上枱嗰陣仲熱辣辣!一定要嗌!甜品原來可以要雪糕或者冬甩,我哋唔食雪糕食咗冬甩! 每人有兩個😳一個士多啤梨味一個朱古力味!個中一個麵包粉質感同平時嘅唔同,佢個飽係咸味既,唔似平時嗰啲係甜嘅

(呢個唔係跟set,要另外加錢的。)

我地另外再加雞翼,超級好食!👏🏻

- 先食個藜麥沙律 - 扮下健康先
- 之後飲個湯暖下個胃☺️

另外嗌嘅雞翼好脆好香口! 上枱嗰陣仲熱辣辣!一定要嗌!

2020-11-08 304 views
呢間sensory ZERO,除咗佢哋既招牌crazy chocolate,其實仲有好多好健康既選擇,仲有好幾款用未來肉製作既菜式,無論想邪惡😈😈抑或健康😻😻都總有心水。廚師幫你諗好米鑑定士迷你丼套餐(燴和牛肩肉飯配生薑燒肉汁)(配藜麥沙律、餐湯及飲品)雖然叫做迷你丼,不過份量一啲都唔迷你,加埋餐湯同沙律食都會幾飽,飯用上煙靭同有米香既日本米,面頭嘅牛肉同蔬菜配料份量都幾多,牛肉煮得夠腍,醬汁份量同鹹度都剛好,不過就唔多似生薑汁,似中式個種蠔油芡汁咁。另外包埋既沙律入面有藜麥,感覺好健康,酸酸甜甜咁,而餐湯係勁足料既番茄湯,飲到好天然既番茄味,入面仲有好多番茄蓉。我堅唔—係韓牛+牛肉飯韓國植物牛(配藜麥沙律、餐湯、飲品及雪糕)外表的確有啲似吉X家牛肉飯,不過係用咗韓國既植物肉模仿肉既外觀,但係食落無論口感定味道都唔太似真肉,會好明顯食得出係豆皮lol,味道偏甜。人均消費:$170推介指數(10分為滿分):7分

人均消費:$170
推介指數(10分為滿分):7分
2020-10-18
$170 (Dinner)
行完街想食dinner點知周圍都係藍店🤯即刻醒起誠品有間正野未試過😛😛6pm 未算多人等左五分鐘就入坐😙鰻魚飯 set $178好食 飯夠煙韌又唔會太軟成個set都算可以(如果外賣好似再抵啲)😊跟餐 flat white☕️拉埋花 靚靚🥰跟餐甜品—雪糕🍦餐未到雪糕先到🤣最欣賞佢隻匙羹😍 真係好靚跟餐+$38 炸餃子好食 但好飽 開始食唔落😌牛油包 $42芥末醬令個味幾得別😛可以自己係屋企上下🤣感覺個醬可以再改良下/比多啲特別嘅選擇人地話必試crazy chocolate $50個樣好吸引 所以叫左黎試面頭朱古力碎開始熔😟然後面頭好甜 顯到底好淡攪勻再飲都覺得淡😳都係打個卡only🤣🤣個人認為:為左打卡 係抵;為左飲 係唔抵🤓其實上枱果陣已經滿到瀉左好多係杯碟到🤣滿到so crazy甜到so crazy再淡到so crazy最後 最crazy 就係叫左個crazy chocolate🤪
行完街想食dinner

滿到so crazy
甜到so crazy
再淡到so crazy

2020-11-07 151 views
呢間cafe藏左喺太古城地下誠品入面,地方唔大,不過坐落都算舒服。食物選擇都多,今晚我主要係黎試牛角包😋鰻魚滑蛋($78)午餐肉芝士滑蛋($58)份量幾多好足料,toppings真係爆曬出嚟,不過食唔出有牛油果芥茉醬味,鰻魚同餐肉分開食係好食嘅,蛋都好滑,不過同個牛角包好似唔特別夾😂 冇想像中咁正唔食牛角包都仲有好多dinner set可以揀飲品有唔同嘅茶同咖啡,夜晚怕瞓唔著唔敢飲咖啡,叫左個Ginger Red Tea ($40),幾好飲 ☕️ Ginger分開上👍🏽怕薑味重可以落少d

食物選擇都多,今晚我主要係黎試牛角包😋

鰻魚滑蛋($78)

午餐肉芝士滑蛋($58)

唔食牛角包都仲有好多dinner set可以揀

2020-11-06
$100 (Dinner)