Restaurant: sensory ZERO (太古城中心)
Terms & Details:
2018-01-18 1117 views
下午茶時段勁多人。餐牌寫流心鬆餅,一啲流心都無,完全唔覺得有流質既感覺,最重要係粒果醬少到同點綴無分別。個小食拼盤炸到乾曾曾,不過炸秋葵真係好得意,口感唔錯,但其他都可以唔使試。最正常係炸厚切午餐肉,如我咁都失準,咁真係好好好失望。杯紅豆布丁奶茶好香滑的!夠曬茶味,配埋布丁好有口感,都幾回味的😊不過可能太耐無飲奶茶,所以夜晚有啲攪肚。不過我諗住有機會都去飲多次,會試返正常多人叫既滑旦三文治,見到隔離檯勁滑勁流!叫個職員追單,轉頭又無左件事。啲人走曬,無人執檯係等到隔離有人落單先順便執,收銀果個就企係道光明正大食野,水吧就企係道望住啲客飲野。呢道打工真係自由,唔好諗住有服務。
下午茶時段勁多人。

2017-12-23 1421 views
次次行過誠品見到間cafe咁靚都好想去試,可惜無朋友陪我,咁我咪自己去囉~~終於比我等到一個平日下午,黎到唔使排隊~~~正成間Cafe用白色做主調,整體好舒服~~唔知係咪因為平日定餐廳特色,上菜都需要長少少gei時間,如果趕時間的話要自己衡量下.不過當食物上台,我就覺得好值得比起一般all day breakfast,佢呢分整體係大份D~每一樣食材size都係大的~我最鐘意係舊多士超厚又脆,加埋牛油真係無敵,絕對可以食多舊菇都唔係普通蘑菇係高質D gei食材,好甜好多汁蛋佢炒得好滑而且蛋漿夠濃稠,所以炒出來有扎實感覺,好滿足!!不過火腿先係我覺得抵讚的地方,勁厚!咸香滿瀉.同蛋一齊食好夾至於腸仔都唔錯,但可以少D油就完美啦
終於比我等到一個平日下午,黎到唔使排隊~~~正

成間Cafe用白色做主調,整體好舒服~~

allday breakfast

我最鐘意係舊多士超厚又脆,加埋牛油真係無敵,絕對可以食多舊
allday breakfast

菇都唔係普通蘑菇係高質D gei食材,好甜好多汁

allday breakfast

至於腸仔都唔錯,但可以少D油就完美啦

latte

latte
2017-12-15 1066 views
今日去了太古城睇聖誕擺設🎄順便行下誠品,扮下文青。行行下見到有幾間餐廳,所以揀左其中一間有街景望的。入到去睇一睇menu,見到有個「每日精選意粉」 - 明太子帶子忌廉芝士意粉聽落好似不錯,最後就叫左呢個。餐湯 - 有點像蕃薯+甘筍,蕃薯味道不太突出,甘筍味反而比較明顯。意粉 - 帶子雖然煎過,但一點也不「鞋」,好好味。個汁不算多,芝士味很濃厚,意粉表面有很多明太子,整體來說,配合得很好。另外,午餐可以叫一杯$35的飲料。我就揀左杯熱飲 - 薑汁紅茶茶味濃郁,就算加了薑粒,茶味都無被蓋過,味道很有層次。鐘意薑味的人可以試一試。
今日去了太古城睇聖誕擺設🎄
順便行下誠品,扮下文青。

行行下見到有幾間餐廳,
所以揀左其中一間有街景望的。

入到去睇一睇menu,
見到有個「每日精選意粉」
- 明太子帶子忌廉芝士意粉
聽落好似不錯,
最後就叫左呢個。

餐湯 - 有點像蕃薯+甘筍,
蕃薯味道不太突出,甘筍味反而比較明顯。

意粉 - 帶子雖然煎過,
但一點也不「鞋」,好好味。
個汁不算多,芝士味很濃厚,
意粉表面有很多明太子,
整體來說,配合得很好。

另外,午餐可以叫一杯$35的飲料。

我就揀左杯熱飲 - 薑汁紅茶
茶味濃郁,就算加了薑粒,
茶味都無被蓋過,味道很有層次。

鐘意薑味的人可以試一試。
2017-12-12
$105 (Lunch)
  • 自家製薑汁紅茶
2017-11-17 887 views
食完晏,行完山。唔想再食野,就搞個地方坐下飲杯野。黎到太古呢頭,響誠品入面。都叫做坐得好舒服。舖頭既裝修都好特別。有日本風。但今日好攰,只想坐低飲杯野。所以無影到相。朋友叫左薑味拿鐵。特別既係d 薑分開上。唔知本身有無加甜,但就一定唔係即磨既。呢度主打咖啡同茶,但偏偏我兩樣都唔想飲。結果叫左呢杯法國巴西熱朱古力。到底有乜分別我唔知。只知道佢係濃濃既黑朱古力味。黑朱古力重得黎並唔苦。以我一直唔加甜歛朱古力既習慣,講真!我幾欣賞佢既味道。響誠品入面,唔知係咪租貴,竟然要加一服務費呢下覺得差d 囉。
食完晏,行完山。唔想再食野,就搞個地方坐下飲杯野。

薑味拿鐵

響誠品入面,唔知係咪租貴,竟然要加一服務費
呢下覺得差d 囉。

朱古力
2017-11-07
朱古力
2017-11-10 933 views
與友人在太古閒逛,才發現Sensory ZERO在進駐了誠品。 Cafe躲在地下一角,若不是亂行亂逛,真的找不到⋯⋯ 開放式設計的Sensory ZERO與誠品風格一致,毫無違和感。 下午茶由三文治到pasta都有,細食定大食都照顧周到。 欣賞它免費飲品除了americano,還可選cappuccino/latte。其他餐廳通常要加錢呢。 Latte 天鵝拉花未算完美,但尚算不錯XD 咖啡蠻香濃,口感也算順滑。 雙份日本滑蛋多士 $48 見到呢份滑蛋多士,可見友人對蛋的愛 。為免他不夠飽,我没試 XD 藍莓芝士流心鬆餅 $48 鬆餅賣相不錯,入口鬆軟,芝士香氣撲鼻。 切開一看,應該叫軟心,不是流心。雖然不流心,但藍莓芝士味夠香濃,味道比乎合想像。也許我對Sensory ZERO的期望太大,誠品店雖不至差,但與心想的質素還是有點出入。

下午茶由三文治到pasta都有,細食定大食都照顧周到。

Latte
Latte

雙份日本滑蛋多士
雙份日本滑蛋多士 $48

藍莓芝士流心鬆餅
藍莓芝士流心鬆餅 $48

鬆餅賣相不錯,入口鬆軟,芝士香氣撲鼻。

$48 (Tea)
藍莓芝士流心鬆餅
2017-11-06 810 views
之前在香港仔也試過sensory zero , 無論環境和食物質素,都非常出色。今次試吃太古城裏的誠品分店,平時都見很多人排隊,今次也是一樣,幸好早去就不用等太久了。午餐都有不同選擇,今次選了鰻魚飯和魚湯銀雪魚鍋如果要餐湯和沙律便要加$30。沙律菜很新鮮,薯仔湯亦都很甜,至於鰻魚滑蛋飯,魚味香甜,但蛋欠滑了,可以最後加入好些。另外銀雪魚湯非常鮮甜,加入車厘茄和菇很好的配搭銀雪魚很滑,加送2片蒜蓉法包,超贊最後連湯都飲埋
午餐都有不同選擇,今次選了鰻魚飯和魚湯銀雪魚鍋

另外銀雪魚湯非常鮮甜,加入車厘茄和菇很好的配搭
銀雪魚很滑,加送2片蒜蓉法包,超贊
最後連湯都飲埋
鰻魚滑蛋飯
魚湯銀雪魚煲
2017-11-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
鰻魚滑蛋飯
魚湯銀雪魚煲
  • 魚湯銀雪魚煱
2017-11-05 508 views
行完誠品,見LUNCH TIME,就去食下野唔洗去到香港仔咁遠,又幾好叫了慢煮牛肉農夫包,是日意粉,日式豬軟骨溫泉蛋飯,還有棉花糖朱古力奶慢煮牛肉味道方面很好,但我覺得應該可以再淋一點反面豬軟骨就好深,加上珍珠米,食落很開胃而我都係最鍾意杯棉花糖朱古力奶,熱溶杯內的朱古力令朱古力味更重,甜味交俾棉花糖最後都係忍唔住叫蛋糕,不過蛋糕有點過甜,個結尾差少少
行完誠品,見LUNCH TIME,就去食下野
唔洗去到香港仔咁遠,又幾好

慢煮牛肉味道方面很好,但我覺得應該可以再淋一點
反面豬軟骨就好深,加上珍珠米,食落很開胃

而我都係最鍾意杯棉花糖朱古力奶,熱溶杯內的朱古力
令朱古力味更重,甜味交俾棉花糖

最後都係忍唔住叫蛋糕,不過蛋糕有點過甜,個結尾差少少
2017-08-17
2017-11-01 726 views
位置在誠品書店中, 被書氣圍繞著的文青café點 – 感味宮匠。有著一個半開放式的廚房, 看見barista 們認真地製作咖啡。侍應有禮貌地道說: 我們是行服務制, 請先入坐 (同時領導著)再落單, 完膳後結帳。」手寫的餐牌充滿著calligraphy味道。Lunch set包杯杯沙律或是日餐湯, 及一杯$35飲料。點了個All day breakfast。對那個木盤愛不釋手, 整體presentation很加分。All day breakfast食材新鮮足料, 款式多: 蘑菇﹑炒蛋﹑半個烤蕃茄加黑椒﹑沙律菜﹑﹑厚多士﹑煙肉﹑仲有芝士心嘅腸仔!每樣都有調好味道, 絕不馬虎! 只是部分有點不夠熱, 可能是冷氣太強吧?另外, 想重點介紹的是那杯 Home-made Ginger Latte ($40)拉花靚, 奶味重, 最特別是那一湯羹的「薑粒」。(旁邊姐姐以為是橙)這也是被我選中的因素, 天氣轉涼倒是想來點暖胃的薑品。效果是真的「很夠薑」! 喜歡薑辣味的朋友可以一試!

手寫的餐牌充滿著calligraphy味道。

Lunch set

All day breakfast

All day breakfast

Home-made Ginger Latte
Home-made Ginger Latte

這也是被我選中的因素, 天氣轉涼倒是想來點暖胃的薑品。
效果是真的「很夠薑」! 喜歡薑辣味的朋友可以一試!
2017-11-01
$126.5 (Lunch)
2017-09-17 1384 views
如果可以早啲出走食飯,又無訂位,我地都會來依間餐廳碰碰運氣!裝修左之後,地方大左,多左座位,我地一行6人有位既機會大啲!賣相:好精美,靚碟,所有食物餐具放係個木盤上一set的。食物:一行6人有4人都係揀慢煮牛肉農夫包連沙律!漲漲既農夫包入面有又香又淋既牛肉,麵包加上牛肉汁,好美味!伴有清新沙律菜,做返個平衡。今次杯杯湯唔夠熱,分量亦愈來愈少。餐茶女仕們都叫左熱薑茶,有啲薑粒,非常夠薑服務:店員可能太忙,很cool的,今日上菜速度較慢,連埋單簽卡都係慢慢的。環境:地方大左,坐新開個邊既話近走廊,好似比人望住食野。唔好以為無飯或意粉就會唔夠飽,如果食哂所有野,食量大既花師奶都覺得好足夠!

賣相:好精美,靚碟,所有食物餐具放係個木盤上一set的。

今次杯杯湯唔夠熱,分量亦愈來愈少。
餐茶女仕們都叫左熱薑茶,有啲薑粒,非常夠薑

環境:地方大左,坐新開個邊既話近走廊,好似比人望住食野。

2017-09-01
$130 (Lunch)
2017-08-18 1233 views
同朋友去開誠品,行左一陣,打算飲杯咖啡休息下,於是走入咗呢間喺誠品入面嘅cafe店面都係比較開揚,特別在於佢嘅枱櫈都比較old school, 我同朋友都已經食過lunch, 不過見到個餐牌又不禁要點下個tea厚蛋三文治味道一流,蛋真係好厚,而且不會太水,仲熱辣辣,成份三文治「安全」入口,有驚喜流心鬆餅要左朱古力味,可能因為先食三文治嘅關係,已經唔流了,建議一黎好食喇!味道方面,就略為有點甜,不過我覺得配上咖啡反而恰到好處另外,咖啡拉花亦相當精美,下次有機會,一定會試埋個All day breakfast 👍🏻

Flat  white
流心鬆餅
2017-08-17
$60 (Tea)
Flat  white
流心鬆餅
2017-08-01 1072 views
星期六與家人喝過早茶後,仍意猷未盡。獨個前後誠品打書釘後,便試試這家在書店內的咖啡店,咖啡香洋溢,伴著書卷味,另有一番寫意。由於時值下午茶時段,店內座位已滿,幸好等了不久便有座位。侍應反應很快,點菜,上菜的速度不錯,招待很好有禮。點了一個下午茶輕食之選,「我幫你揀炸盤」。包含魷魚,炸芝士,炸午餐肉,炸秋葵,炸蕃薯等,炸秋葵比較特別。個SET 約120元,包一杯$35嘅飲品,價錢還算不貴!如果想試其他飲品,補差價便可以!

2017-07-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$140 (Tea)
2017-07-15 1348 views
好耐未食個西式嘅 All day breakfast, 今日嚟開太古城,就嚟 sensory ZERO 食個 brunch la! 喺書店入邊食 brunch, 感覺都文靑D !今日想食得健康啲,清啲,就叫咗個All day green breakfast。個 Breakfast $120 連一杯$35 嘅飲品,價錢都算OK啦!如果想叫第二啲款又貴啲嘅飲品,補差價就可以了!我就叫咗杯價值$35 hot ginger tea ☕️,唔需要補錢。杯 ginger tea 都唔錯,同出邊飲嘅都幾唔同,薑味都好濃。個 All day green breakfast 都幾好食,啲沙律菜都好新鮮,再配合埋個 salad dressing,係炎炎夏日嘅好選擇!佢個 stuffed mushroom 都好好味,加埋芝士同pesto sauce 係入面,十分惹味

All  day  green  breakfast

Toast
Hot  ginger  tea
Cappuccino
2017-07-15
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
All  day  green  breakfast
Toast
Hot  ginger  tea
Cappuccino
  • All day breakfast
2017-07-09 867 views
星期日三點去到,已經唔係繁忙時段,叫左個鰻魚飯,竟然等左三個鐘都黎唔到,中間催左3次,waiter都係愛理不理,到最後真係餓到頂唔順cancel左個飯要去第二到食,好好地一個星期日比佢浪費左!後來睇返啲comments,發現原來佢地啲服務係出名差,擺明係等唔到就走既款!今次真係超級中伏!比錢黎食飯仲要睇waiter 面色!如果要客等甘耐,可唔可以落單既時候通知聲?又或者冇能力應付,係咪唔好出個款飯!成件事處理得好差!
如果要客等甘耐,可唔可以落單既時候通知聲?
又或者冇能力應付,係咪唔好出個款飯!
成件事處理得好差!

2017-07-02 468 views
第一次寫食評,忍唔住。見到好多好評,喺書店入面隱世又獨特咁,咪試下。Around 2:30去到,無乜客,店員拿來大餐牌同下午茶餐牌,本來想食飯,但揀完一輪落單時佢先話其實淨係得下午茶,心裡面忍唔住小清新咗一下🤷🏻‍♀️ok我叫了肉醬(炒)意粉,然後等咗半個鐘,好慢活好悠閒🤷🏻‍♀️等咁耐以為個意粉一定驚為天人,不過淨係食到黑椒味,或者我唔係文青所以覺得pizza hut嘅肉醬意粉好食太多🤷🏻‍♀️last and the worst 其實係food court嘅格局,小學課室嘅檯凳,呢個設計係特別,定係hea,我睇唔透🤷🏻‍♀️about $80再加一,無野飲。自己諗。
第一次寫食評,忍唔住。

見到好多好評,喺書店入面隱世又獨特咁,咪試下。

about $80再加一,無野飲。自己諗。

2017-06-29
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
2017-05-28 399 views
今次己是第三次到這店,喜歡他的氣氛、喜歡他的食物、沒有華麗,簡潔就是最好。在書店內的食店坐下當然是來一杯咖啡,飲料很多選擇只是我個人喜歡咖啡、再來一客這裹我最喜愛的Begel.三次來三次也有吃,白芝麻Begel香香的,麵包軟中帶靱、不管是芝士煙肉抑式煙三文魚cream cheese 都好吃。鰻魚飯及意粉分量適中,就是好吃。簡簡單單的便食這裹是好的選擇。服務那不錯。今天鄰座那三位顧客,吃完咖啡也喝完在談著談著,沒有結賬的意向,可外頭有客在輪候,但服務員沒有催促客人埋單的了動作,很有質素,👍👍
2017-05-28
$100 (Lunch)
  • Begel