Restaurant: sensory ZERO (太古城中心)
Terms & Details:
2017-05-27 558 views
話說今日即慶外出吃午餐,當然又去太古城搵食啦來到Sensory Zero餐廳,啲坐位就好似前中學小學坐的凳,好得意咁喎。好彩早來遲一步都要等位我地點左以下食物:買相好份量都唔少喎味道都唔錯好好味牛肉好林好正好精緻呢個有驚喜真係冇得輸冇諗過咁特別味道非常好。裏面個底係一隻大冬菇上面有芝士、雞蛋、雜菌完全啱晒我,唔食菌類嘅朋友千祈唔好點呢個。個餐有跟嘢飲我就叫咗薑紅茶,未加薑嘅時候飲咗一啖,茶味好香好滑,加左薑之後真係冇得彈總結: 環境OK,有空間感,侍應服務唔錯食物亦有驚喜不過價錢略貴,如果可以平D就更加好!十分推介
話說今日即慶外出吃午餐,當然又去太古城搵食啦
我地點左以下食物:
無肉芝士農夫包
呢個有驚喜
真係冇得輸
完全啱晒我
,唔食菌類嘅朋友千祈唔好點呢個。
薑紅茶

總結: 環境OK,有空間感,侍應服務唔錯食物亦有驚喜
不過價錢略貴,如果可以平D就更加好!十分推介
2017-05-15
麻醬秋葵日本冷麵
無肉芝士農夫包
薑紅茶
2017-05-21 537 views
自從上次食過一次,已決定會再光顧的一間餐廳。今晚7點20分去到,唔洗等位。雖然選擇唔算十分之多,但都揀咗一輪😛決定order「日式醬燒豬軟骨溫泉蛋飯」,同encore返上次食過嘅「三層浦燒鰻魚滑蛋飯」。呢碗飯餸方面有豬軟骨、溫泉蛋及鰹魚乾,而飯係用日本米。本人極喜愛用蛋黃撈飯食,簡直係絕配😋豬軟骨不是很淋那種,有𡁻口的,但因為本人不太喜歡豬軟骨,所以個人覺得呢個飯係ok的。至於鰻魚飯就依然好味,鰻魚肥美,浦燒醬汁味道亦恰到好處,個人覺得滑蛋亦剛好,啱我口味,而每個餐都會跟一杯雜菜湯/沙律及一杯$35嘅飲品。雜菜湯明顯係健康之選,係少鹽的,覺得咁樣嘅配搭非常之好最後到飲品,我哋都喜歡飲咖啡,所以揀咗Flat White & 一杯可可碎焦糖氮氣咖啡(呢杯過咗$35,要加錢)。我哋都係第一次飲氮氣咖啡,咖啡入面有少少氣都幾特別,但又帶少少酸味咁,所以都係較喜歡上次飲嘅caffe latte多d。呢度食物質素穩定及價錢合理,亦都感到製作用心,不馬乎,我一定會再光顧的。

日式醬燒豬軟骨溫泉蛋飯

Flat  White
可可碎焦糖氮氣咖啡

2017-05-19
$120 (Dinner)
日式醬燒豬軟骨溫泉蛋飯
Flat  White
可可碎焦糖氮氣咖啡
2017-05-18 282 views
地點: 太古太古城道18號太古城中心地下誠品生活G014舖 交通指引: 港鐵太古站 E 出口, 步行約2分鐘 電話: 3419 1133 這是位在太古城中心誠品生活館一角的小清新餐廳,中午的套餐。有湯或沙拉,主菜,跟HKD35的飲料。因為是HKD35的飲料,所以我們都叫咖啡,叫檸檬茶就不太划算 ^^ 無肉麻婆豆腐飯 (HKD100) 菜單有無肉料理,很多選項,今天第一次嘗試,叫的是無肉麻婆豆腐飯。我叫湯,蘑菇湯,是用玻璃杯子裝的,很特別。主菜就一碗,分量不多。配上一杯咖啡,價位HKD110再加一成。小貴,但偶爾跟同事一起來品嘗,還算可以接受。 三層蒲燒鰻魚滑蛋飯 (HKD110) 同事吃葷,沙拉,配咖啡。這看起來也不錯吃,小小一碗,配上香港很有名的滑蛋,整體不錯。 是個舒服的小店。價位有一點就是了。
地點: 太古太古城道18號太古城中心地下誠品生活G014
交通指引: 港鐵太古站 E 出口, 步行約2分鐘
電話: 3419 1133

無肉麻婆豆腐飯 (HKD100)

三層蒲燒鰻魚滑蛋飯 (HKD110)

是個舒服的小店。價位有一點就是了。

• 無肉麻婆豆腐飯
2017-05-08 314 views
禮拜日約朋友仔去睇art gallery,事前去太古城食左個悠閒lunch先😋前日打左去問不過就無得book位所以我就早少少去攞位先,餐廳D位唔多所以12點前入座會容易D有位。啱啱坐低時waitress同我地講話今日廚房唔太夠人手所以可能食物會出得比較慢,不過之後叫左D嘢食都唔算好耐先黎,多謝D職員咁溫馨事先同我地講聲😊我朋友好肚餓,好快就叫左個日本麻醬冷麵,我本來叫左pasta of the day但係廚房D意粉未得所以就轉左All day breakfast。嘢飲方面我叫左杯macchiato,朋友叫左姜紅茶。🍳🥓☕️冷麵超好食,我朋友幾分鐘就食晒lu😂(可能都同佢好肚餓有關)。我份all day breakfast份量好足夠,炒蛋香腸火腿蘑菇toast樣樣都有,最後都食唔晒😂環境舒適,係度睇書畫畫寫嘢都好適合👍🏻有機會會再黎嘆!日本麻醬涼麵:All day breakfast:Macchiato:餐牌

日本麻醬涼麵:
日本麻醬涼麵

All day breakfast:
All  day  breakfast

Macchiato:
Macchiato

餐牌

2017-05-07
$170 (Lunch)
日本麻醬涼麵
All  day  breakfast
Macchiato
  • All day breakfast
這一天工作很忙,近 1 點半才吃 LUNCH,就決定要對自己好一點、環境舒適一點、食"好?"食豪一點!看見 MENU 中"唔試唔得"系列的一款菜式在 LUNCH MENU 出現,加上此菜式點名用"黃枝記"牛肉,就點選了:慢煮牛肉農夫包配沙律這主菜賣相不俗,有點像越南菜中的咖喱焗農夫包。套餐配有南瓜湯,味道濃郁。沙律一般,不求有太多驚喜。主菜的重點了,慢煮牛肉,其實是咖喱牛肉。本人不好辣,而這個咖喱醬汁味道一點也不辣,是港式咖喱牛腩的味道。可惜醬汁不夠熱、咖喱不夠香濃、質地有點稀/水汪汪、味道略淡使整道菜變得遜色。印象中,黃枝記是麵店,不清楚它的牛肉是否很有名氣。總之這裡的牛腩很是入味,帶少少羶可接受,不過肉質有點韌,所以也要扣分!農夫包頂蓋,接觸到的醬汏不多,所以比較脆口,但包的企身部分因為吸收了太多醬汁,令麫包變得太淋不夠脆。Home Made Fruit Jam Tea 雪梨桂花茶吃過重口味主菜,餐茶點選了較清新的雪梨桂花茶。這個茶有驚喜的。桂花味不重,反而雪梨味比較明顯。甜甜的果肉.果醬放在匙另上,這樣可讓客人自己決定放多少,怕甜的人可以先放一半果醬入茶中,不夠味再添,很細心!

慢煮牛肉農夫包配沙律
慢煮牛肉農夫包連沙律

這主菜賣相不俗,有點像越南菜中的咖喱焗農夫包。
套餐配有南瓜湯,味道濃郁。
沙律一般,不求有太多驚喜。

Home Made Fruit Jam Tea 雪梨桂花茶
2017-03-07
$126 (Lunch)
2017-03-31 821 views
感味宮匠 - set lunch : 日式豬軟骨飯連細細杯湯&飲品 (hk$125+10%)唔係同事帶我去我都唔知誠品入面有間餐廳🙈 食品走西日式路線,擺盤很文青,賣相好靚,食物質素都幾好,不過份量真係唔多,湯得3啖,豬軟骨飯都係細細碗,入面原來有隻溫泉蛋,滑滑溜溜有蛋香 ,唔錯唔錯。朋友的意粉,望落都幾得。我的薑蜜不過$125仲要加一黎講,作為一般午餐性價比就一般,如果係諗住享受一個悠閒下午就ok😁 其實加$30有埋雪糕呀。勁想食雪糕。另外,店員見我行動唔方便,好貼心咁主動幫我安排一張坐得舒服d既枱,好好呀😚
感味宮匠 - set lunch :
日式豬軟骨飯連細細杯湯&飲品 (hk$125+10%)
朋友的意粉,望落都幾得。
我的薑蜜

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
2017-03-18 811 views
是日來到太古誠品書店看書,打了半天書釘,肚子餓便到地點就腳,處於誠品底層的Sensory Zero來個(下)午餐。早於3-4年前,店鋪在香港仔開業時便嚐過。有時,也會看到老闆來到這店巡視。是日點了一碟蔬菜意粉(Green Spaghetti)和一杯氮氣咖啡。先談談意粉吧,貌相是相當吸引的。在木板上呈上的意粉,連碟子也是印有店家嘜頭的。意粉味道帶奶香和芝士香味,但不怎麼覺有咸味,意粉烚製時也許可以多放一點鹽。推薦指數:4/5至於,氮氣咖啡則相當有驚喜,也是筆者第一次品嚐的!香港部份精品咖啡因店也有引進這款咖啡,不過各有不同做法。這裡的氮氣咖喝起來不只感受到那湧出來的空氣和瞬間冰震舌頭的感覺,也感覺到咖啡發酵出來的酸性,也許是使用了cold brew的方法,直接用氮氣將咖啡冷凍再真空過夜發酵! 加上面頭的雲呢嗱味雪糕,為咖啡帶來甜味,相當味美!絕對推介來試試這裡的美味出品!

Green Spaghetti
至於,氮氣咖啡則相當有驚喜,也是筆者第一次品嚐的!
氮氣咖啡

絕對推介來試試這裡的美味出品!
2017-02-11
$80 (Lunch)
Green Spaghetti
氮氣咖啡
2017-03-18 599 views
My husband and I waited more than 20 minutes on a Saturday morning for our order of two coffees. We were surprised, then irritated and then downright annoyed. Do I need say more?
在詳細查閱過這附近的餐廳後,覺得這家位於誠品裡的小咖啡室最吸引。店面雖小,坐著卻挺寬敞舒適。兩人用餐,點了午市套餐:慢煮牛肉沙律配澳洲牛奶咖啡,和散點:我幫你揀炸拼盤、黑朱古力摩卡。慢煮牛肉沙律整體而言是值得一試,牛肉賣相吸引,入口就是紅燒牛肉麵裡較軟冧的牛肉,有一點期望過高……但還是好吃的。沙律菜只有兩種,搭配醋汁味道不錯,一口接一口會上癮!菇類在這其中較普通,最美味的是南瓜和粟米條,身為配角卻意外凸出!我幫你揀炸拼盤是如名稱所說,炸物由廚師決定,店裡還有幾款咖啡也是由咖啡師挑選用哪種咖啡豆的,名稱也是「我幫你揀」!哈哈!拼盤裡有炸蕃薯條、炸切粒秋葵、炸單骨雞翼、炸魷魚腳、炸芝士和炸午餐肉。蕃薯條有一點甜甜的,但就是麥記薯條那樣,只是材料是蕃薯和是熱的。秋葵有驚喜!第一次吃沾粉炸的秋葵,少了燙秋葵那種粘稠感,很好吃!雞翼表層裹的麵粉是品質好的,讓味道提升了。魷魚腳炸粉有點太薄,炸芝士挺濃郁的,午餐肉則普通,像只是略略煎過。拼盤附三種沾醬:沙律醬、凱薩沙律醬和法式芥末醬。個人認為最普通的沙律醬和炸物最搭。摩卡雖用黑朱古力調配,卻意外不苦,拉花的奶也很好喝。順帶一提,咖啡非常滿,剛上桌時

!雞翼表層裹的麵粉是品質好的,讓味道提升了
。魷魚腳炸粉有點太薄,炸芝士挺濃郁的
,午餐肉則普通,像只是略略煎過。

摩卡雖用黑朱古力調配,卻意外不苦,拉花的奶也很好喝
。順帶一提,咖啡非常滿,剛上桌時店面小姐打翻了那麼一點,她馬上道歉且換上新的托盤,真不錯
小小店面,氣氛不錯,價錢和食物質素平行,而且分量多,吃飽後還能逛逛書店進行消食運動呢
2017-03-12
$100 (Lunch)
  • 慢煮牛肉沙律
  • 我幫你揀炸拼盤
2017-03-12 326 views
係太古城搵食,選擇都唔算小。行到誠品個頭,發現呢到有鰻魚飯,所以就同朋友一齊入去。Set lunch選擇都多,價錢around 90至125蚊,包一杯30或以下飲品,但飲品其實係30呢個水平根本唔多,折句話講即係要補錢,就在所難免。自己一向鍾意食鰻魚飯,呢度啲鰻魚都算厚身,但係偏向細碗,125蚊加10蚊野飲差價,呢個組合就有啲偏貴。不過周日lunch hour去都唔使等位,食完又可以去誠品行下,都算係一個周末hea下嘅好地方。

鰻魚蛋飯
鰻魚蛋飯
2017-02-08 1170 views
辛苦成個星期,終於Happy Friday!朋友說太古誠品開免費工作坊,所以放工即刻衝過去諗住試玩,抵達後才知道原來要拎籌,是日Quota一早派完,唯有扮下文青逛下誠品,看看有甚麼好書和精品。閒逛之際,發現角落一隅有間Café,原來是一直想試的Sensory Zero,知道它有間分店在黃竹坑,可惜成日懶不想過海而沒有前往,這次遞住機會,立即拉埋朋友入去試一試。雖然星期五,幸好人流並不多,不需等位就可以入座,菜式以簡約風為主,晚餐有Set,有a la carte,任君選擇。今晚決定健康d,叫了麻醬秋葵豆腐日本冷麵配餐,麻醬不算太濃,但亦不至水汪汪咁,撈埋麵條一同吃,味道剛剛好。很多人不喜歡吃秋葵,怕它黏黏的質感,偏偏小妹最喜歡,平時多數白烚整條吃,今次混合了麻醬,又別有一番風味喎;配料豆腐夠滑,豆味重,伴上青瓜絲,一爽一滑,豐富了口感,偶然不大魚大肉,來個小清新,不錯。配餐的粟米湯則太稀,像飲粟米汁般。套餐加多30蚊有一款小食,叫了香脆的炸雞翼,單骨的,容易咬又方便,還帶少少蜜糖味,有令人追吃的衝動。Bingo表面充滿芝麻香,稍為覺得硬身了少少,而且餡料不夠多,我們點的是煙三文魚忌廉芝士

麻醬秋葵豆腐日本冷麵
配餐的粟米湯則太稀,像飲粟米汁般。
粟米湯
一支骨炸雞翼
Bingo表面充滿芝麻香,稍為覺得硬身了少少,而且餡料不夠多,我們點的是煙三文魚忌廉芝士,但芝士不知去那了,煙三文魚也薄薄的,導致咬下時感覺不太飽滿,沒有了吃Bingo的充實感。Cafe食物其實普通,未知是否因為店中店的關係,或者黃竹坑會高質素一些些?而今次亦怕訓唔着所以無叫咖啡,唯有下次齋試下咖啡,看看是否真的這麼好評。
三文魚忌廉芝士貝果
2017-02-05 793 views
约朋友太古城食晚飯,下午5時已到太古城而且行到倦,一出地鐵要找cafe坐坐,想起最近在誠品的cafe,正因為太晏,唔飲得coffee否則睡不到,就揀一個tea set,厚切午餐肉蛋包hk58+5配一杯蘋果山楂茶,一片乾蘋果,無山楂味,加果醬。另加一杯雪梨桂花茶hk40,又係一片乾雪梨,無桂花味,加果醬,2杯只剩得甜。厚切午餐肉蛋包,厚度一般,餐肉一般,蛋好少,包乾易裂。看到隔離枱滑蛋多士,好多蛋,好似好滑,總之叫啦!

2017-01-22
Type of Meal
Tea
2017-02-02 2953 views
這間位於誠品角落的咖啡店,每次逛誠品都總會留意到,今天,終於一試! 店舖外面擺放了他們自家烘培的咖啡豆,而且有些杯和碟的擺設,為這咖啡店增添一種風味。隨店員的安排入座,看了看今天的午餐餐牌,價錢由$90起至$125,已包括一杯$35 以下的飲品。經考慮後,最終決定要了一客每日精選意粉和全日早餐。每日精選意粉選了鮮蝦蕃茄菠菜意粉 $100 8/10餐廳對食物的擺設很注重,無論是盛意粉的碟還是咖啡杯都經過精心挑選,更用上木盤上菜,未吃已有視覺上的享受! 鮮蝦蕃茄菠菜意粉外貌很是吸引,意粉表面有不少芝士碎片,芝士味道濃郁,與蕃茄汁很配! 在用料上,餐廳也毫不吝嗇,鮮蝦大大隻,有5-6隻,肉質爽口彈牙,不錯。 意粉不是平時的圓條型,但又不是扁意粉,介乎兩者中間,口感彈牙,不會腍。醬汁除了蕃茄的酸甜,還有香料味和少少辣味,層次豐富,加上芝士一同進食,好味! 另一道主菜: All Day Breakfast $125 7/10與意粉用上相同的碟和木盤,很文青。 All Day Breakfast很豐富,有炒蛋,茄汁豆,沙律,煙火腿,芝士腸,厚多士,烤蕃茄! 茄汁豆是普通的那款罐頭,煙火腿也沒什

經考慮後,最終決定要了一客每日精選意粉和全日早餐。

每日精選意粉選了鮮蝦蕃茄菠菜意粉 $100 8/10

茄汁豆是普通的那款罐頭,煙火腿也沒什麼特別,沙律菜算新鮮,少見的有粟米芯,但沙律是沒有汁的,有點單調。烤蕃茄加上香草和橄欖油一起烤,新鮮多汁,不錯。多士只是微脆,放置一會已經腍掉,稍為遜色。 值得留意的是他們的炒蛋用上日本雞蛋,蛋味比一般的香濃。可惜的是,有好的食材,卻沒有相應的烹調技術,炒蛋炒得過火,沒有蛋汁,不太嫩滑。另外,香腸內裏有芝士餡,從沒見過這麼大條的芝士腸! 芝士腸外皮脆口,切下去芝士緩緩留出,比起細條的更美味!
餐飲選了熱latte 7/10
latte 的拉花很精緻,奶泡夠綿密,能夠嚐到咖啡豆的微酸,是一杯頗有水準的咖啡。

總括而言,這間咖啡店在細節上也很用心,用料不馬虎,食物和飲品也頗佳,值得推介。

整體評分: 8/10
2017-01-28
$125 (Lunch)
  • 鮮蝦蕃茄菠菜意粉
  • latte
2017-01-29 759 views
有時完成咗心煩既一天工作後,放工真係想去一間唔迫又唔太嘈吵既餐廳食個晚餐沖涮心靈,而呢度就絕對係個好選擇。餐廳有輕食沙律類,又有飽肚既飯類,今日就點咗份慢煮牛肉沙律配是日蘑菇湯。用上黃枝記既牛肉,肉汁浸入沙律裡面,令沙律菜充滿肉香,加埋濃稠既蘑菇湯,配合舒適既環境令人好refresh。餐飲就揀咗杯Cappuccino,細滑既奶泡加埋好靚既拉花,配埋杯碟既品牌圖案,完美既構圖藝術不禁令人要影底分享!

慢煮牛肉沙律
Cappuuccino
2017-01-24
$100 (Dinner)
慢煮牛肉沙律
2017-01-26 425 views
Thought to try sth new before going to movies. There was a queue during lunch time, so thought it must be good. Well, food was overall ok on the all day breakfast and pork floss, but not the iced cappucino and iced chocolate. Tasted crap. Whats worse? The freaking service!! Horrible service that a customer could ever receive at a cafe. The waiters n waitress gave us a feeling of looking down on customers in general. Refuse to help u at all. And the attitude is not acceptable at all. I will defin
Whats worse? The freaking service!! Horrible service that a customer could ever receive at a cafe. The waiters n waitress gave us a feeling of looking down on customers in general. Refuse to help u at all. And the attitude is not acceptable at all. I will definitely not visit here again.
$110 (Lunch)