2024-05-27 3044 views
週四柴可夫日,XO仔同哥哥等接車時決定喺時代廣場覓食,上網見新店「SENSU」仲有位訂,所以就膽粗粗一試。餐廳以木為主嘅間隔及裝潢盡顯時尚簡樸嘅和式風味。用餐大堂光猛企理,部份散座有屏風間開,有啲設計凹咗入去,藝術得黎成功提升私隱度,都幾得意。服務生落力有衝勁,埋位每人先有水水一杯。桌上有足夠二人用嘅西式餐具及紙巾。多頁餐牌中英對照,並附有彩圖參考,簡單易明。散點項目共有六頁之多。另提供招牌套餐($268/位)及三道菜晚市套餐($168起)。跟指示成為FOODIE會員,俾服務生掃一掃二維碼,即場當真可享九五折優惠。哥哥點嘅招牌套餐落單後五分鐘就到,真係快得交關,唔知係咪整定哂呢?!套餐包有三款前菜、餐湯、漬物、主菜、飯或麵。有一點有少少奇怪嘅就係哥哥點「慢煮澳洲M7和牛板腱扒」作主菜時,服務生並未有問及和牛要幾多成熟,莫非只有一個版本?!北海道帶子,香蒜蜆汁,扁意粉($168):小肥散點嘅意粉份量都好足,意粉麵條煙韌彈牙,可惜混入嘅帶子同蜆肉均散發出微微腥味,唔得新鮮。雞皮餃子,菠蘿照燒汁($68):長長嘅雞皮餃子皮層極之油淋淋,毫不香脆,食落仲有陣千年油膱味,浸喺菠蘿照燒汁都難以消除
餐廳以木為主嘅間隔及裝潢盡顯時尚簡樸嘅和式風味。
服務生落力有衝勁,埋位每人先有水水一杯。
桌上有足夠二人用嘅西式餐具及紙巾。
哥哥點嘅招牌套餐落單後五分鐘就到
招牌套餐:慢煮澳洲M7和牛板腱扒
,莫非只有一個版本?!
招牌套餐:慢煮澳洲M7和牛板腱扒
,唔得新鮮。
北海道帶子,香蒜蜆汁,扁意粉($168)
,浸喺菠蘿照燒汁都難以消除,堅唔掂!
雞皮餃子,菠蘿照燒汁($68)
銅鑼灣日式西餐廳「SENSU」環境簡約企理,服務生態度良好且效率高,無奈快過打針上嘅餸菜欠缺美味,就算有折都唔會覺得抵食,請恕細佬未能推介。
2024-05-23
$265 (Dinner)
2024-04-17 1013 views
今日嚟到時代廣場食好西!係一個豐富嘅日式餐廳,以木系簡潔裝修為主,我地叫咗SIGNATURE SET,每人約$258♪(´ε` )有冷盤、熱盤、天婦羅、主食(肉類)、飯麵👧🏻🪢冰鎮清酒鮑魚 山葵醬油汁鮑魚清甜,山葵醬油汁酸微微🍤 石蝦天婦羅 香蒜蛋黃醬石蝦天婦羅熱辣辣,香蒜蛋黃醬有啲似沙律醬蒲燒鰻魚🐋玉子燒玉子嫩滑,鰻魚香滑🥩 慢煮澳洲 M7 和牛板腱扒 紅椒香蒜牛油M7和牛板腱,香濃肉味,醬汁可口!🍖 烤乳豬卷 橙杏桃果醬乳豬卷比較特別,🐽食落脆卜卜🍚 越光米飯 温泉蛋🍜 小木耳 涼拌蒟蒻麵日本飯加温泉蛋同健康嘅蒟蒻麵温泉蛋流心飯不嬲都正嘅蒟蒻麵估唔到食落又幾好,清爽口感☕️ Baileys Latte (Alcobol)香濃順滑,咖啡面仲有拉花🫧☕️ 港式格仔餅風味咖啡沙冰配煉奶果仁鮮忌廉呢個打卡一流,勁靚,對我嚟講少少略甜#銅鑼灣美食 #銅鑼灣cafe #銅鑼灣打卡 #銅鑼灣coffee

今日嚟到時代廣場食好西!
係一個豐富嘅日式餐廳,以木系簡潔裝修為主,

有冷盤、熱盤、天婦羅、主食(肉類)、飯麵👧🏻

🪢冰鎮清酒鮑魚 山葵醬油汁
鮑魚清甜,山葵醬油汁酸微微

🍤 石蝦天婦羅 香蒜蛋黃醬
石蝦天婦羅熱辣辣,香蒜蛋黃醬有啲似沙律醬

蒲燒鰻魚🐋玉子燒
玉子嫩滑,鰻魚香滑

🥩 慢煮澳洲 M7 和牛板腱扒 紅椒香蒜牛油
M7和牛板腱,香濃肉味,醬汁可口!

🍖 烤乳豬卷 橙杏桃果醬
乳豬卷比較特別,🐽食落脆卜卜

🍚 越光米飯 温泉蛋
🍜 小木耳 涼拌蒟蒻麵
日本飯加温泉蛋同健康嘅蒟蒻麵
温泉蛋流心飯不嬲都正嘅
蒟蒻麵估唔到食落又幾好,清爽口感

☕️ Baileys Latte (Alcobol)
香濃順滑,咖啡面仲有拉花🫧
☕️ 港式格仔餅風味咖啡沙冰配煉奶果仁鮮忌廉
呢個打卡一流,勁靚,對我嚟講少少略甜

2024-04-11 857 views
鋪頭係日式簡約風,成日去廁所經過都會望多兩眼依到每個SET可以自己配搭, 彈性度極高除咗漬物及餐湯,可以簡兩個前菜, 一個主菜, 同埋三揀一主食, 再配飯或蒟蒻麵燒銀鱈魚 配照燒汁鱈魚表面金黃, 魚皮香脆, 魚肉帶白味噌甘甜味慢煮豬肉眼 配紅酒汁肉質結實嫩口,不過整體份量相對少,CP值無咁高
鋪頭係日式簡約風,成日去廁所經過都會望多兩眼

依到每個SET可以自己配搭, 彈性度極高

燒銀鱈魚 配照燒汁
鱈魚表面金黃, 魚皮香脆, 魚肉帶白味噌甘甜味
慢煮豬肉眼 配紅酒汁
肉質結實嫩口,不過整體份量相對少,CP值無咁高
2024-04-04 683 views
朋友約飯聚,俾咗幾個選擇,大家不約而同投票揀咗呢間,齋睇相已經覺得好吸引。我哋約咗7點,大家傾得太開心,坐到9點幾先走,所以整體感覺良好,坐得好舒服。睇住佢長期維持9成入坐率,所以我哋無話俾人趕,唔需要提前走,佢個位置都好好,離洗手間係嗰層最近,所以好方便。食物買相同埋味道,我哋都好鐘意,而且佢分量好足,我哋食到飽飽。食物買相真係整得好靚,我哋不停影相,最重要唔係得個樣,每樣都好好食,我哋揀咗是日沙律,是日餐湯(當日係南瓜湯),之後每人點咗個主菜。大家share來好,好回味。

是日沙律(唔知咩名)
是日餐湯 (南瓜湯)
烤慢煮雞扒。牛油果醬
$203 (Dinner)
是日沙律(唔知咩名)
烤慢煮雞扒。牛油果醬
📍銅鑼灣日系fusion西餐‼️• 軟腍粉嫩牛板鍵😍 — SENSU✨·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_銅鑼灣#pigfoodiexhk_西餐==============================Sensu已經食過好幾次,最近佢地出咗新嘅dinner set menu,有多款肉類、意粉等等選擇😙非常豐富~—————————————————————Set Dinner包沙律、餐湯、主食、飲品·田園沙律·龍蝦忌廉湯·美國牛煙肉·大蝦·昆布忌廉汁扁意粉·溫泉蛋 (4.2/5)大份又足料嘅意粉😙👍意粉煙韌有咬口,昆布忌廉汁特別,幾有鹹香🥰大蝦爽彈👍·⭐️Signature Set $258 (4.3/5)Cold & Hot Appetiser·冰鎮清酒鮑魚·山葵醬油汁·石蝦天婦羅 香蒜蛋黃醬·蒲燒鰻魚·玉子燒鮑魚彈牙入味!玉子燒鬆軟濕潤富蛋香😍·Main⭐️慢煮澳洲M7和牛板鍵扒·紅椒香蒜牛油呢個唔錯👍牛扒軟腍粉嫩🥰油脂豐腴‼️配埋紅椒牛油好惹味👍·Side⭐️越光米飯·溫泉蛋飯粒撈咗溫泉蛋蛋汁,口感濕潤😙·Drinks ⭐️阿華
#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_西餐
—————————————————————
Set Dinner
包沙律、餐湯、主食、飲品

·田園沙律
·龍蝦忌廉湯

⭐️Signature Set $258 (4.3/5)

Cold & Hot Appetiser

⭐️慢煮澳洲M7和牛板鍵扒·紅椒香蒜牛油

呢個唔錯👍牛扒軟腍粉嫩🥰油脂豐腴‼️配埋紅椒牛油好惹味👍
Side

⭐️越光米飯·溫泉蛋

飯粒撈咗溫泉蛋蛋汁,口感濕潤😙
Drinks

⭐️阿華田脆脆奶昔 (4.4/5)

阿華田味好濃,加埋軟雪糕口感更smooth🥰‼️

⭐️海鹽芝士花生醬奶昔 (4.6/5)

Texture非常濃稠~飲落係超級濃郁嘅花生醬味!😍加埋海鹽芝士鹹甜鹹甜唔會太膩🤤面頭仲有格仔餅🥰
—————————————————
店舖資料
📍SENSU
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B224A號舖
2024-03-14 529 views
Sensu • Share with u#western_sik#causewaybay_sik -在靜謐的概念店,與朋友舒適享用佳餚。味道都是搭配出食物的本質,青口鮮甜,雖然不是厚實,但是感覺乾乾淨淨,淡淡的鮮味配上微絲的辣咖喱。豬鞍亦不會過度烹調,嚐到豬鞍略油脂味及肉汁。奶昔亦不會過甜,喧賓奪主,意外地喜歡上味道不太邪惡的味道,不會過膩。📍 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B224A號舖𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻#sikforlife #hkfoodie #hkig #hkeat#香港好去處 #銅鑼灣美食🍽 Western • 🆁🅰🅽🅺🅸🅽🅶🥇 JUST’er Bar & Restaurant 尖沙咀🥈 Fleur 將軍澳🥉 La Postre 元朗 🌟已結業 4 Little Vegas 銅鑼灣 5 How to live well 尖沙咀 6 The Pizza Pig 元朗 7 八屋 旺角 8 Frites 將軍澳 9 Primo 元朗 10 TERA 元朗 11 Burger’s Friend

Sensu • Share with u

7 八屋 旺角
8 Frites 將軍澳
9 Primo 元朗
10 TERA 元朗
11 Burger’s Friend Forever 將軍澳
12 Fika 將軍澳
18 Atavola 將軍澳
19 Lockeroom Dining 旺角
20 White Hse 銅鑼灣 🌟已結業
2024-03-07 355 views
香港有唔少日系西式cafe🍵,但好多時都喺樓上舖,但原來有一間隱藏咗喺鬧市中,就算經過開,都未必會留意到👀環境我去開嘅樓上Cafe ,成日都迫迫夾夾,但《SENSU 》嘅環境都幾大,而且氣氛都幾chill,好啱喺附近收工嘅朋友👫嚟傾吓偈食吓嘢。食物我同朋友就揀咗佢嘅signature set🩷 $258 each烤乳豬卷,橙杏桃果醬 + 慢煮澳洲M7和牛板腱扒.紅椒香蒜牛油每個set都有湯+前菜(冰鎮清酒鮑魚、石蝦天婦羅🍤、蒲燒鰻魚)+ main + 飯/涼拌蒟蒻麵 + 是日精選蛋糕+$38一開始我都怕會唔夠食,但原來食食吓好飽😆份量好足!我就最欣賞佢嘅鮑魚同埋天婦羅,因為有啲Wasabi味,辣辣地,好好味,好似喺日本食咁😍另外,佢嘅乳豬卷,外脆內軟,啲肉超肥美,好滿足呀😝日本特濃抹茶奶昔+ 伯爵鴛鴦沙冰配咖啡酒雪糕 $68 each我哋仲嗌咗兩杯特飲,呢兩杯特飲都好靚好特別,又唔算太甜,茶味同咖啡味濃郁!如果唔食嘢,喺度飲杯嘢都唔錯㗎❣️經過開銅鑼灣嘅你,不妨同朋友坐低🪑喺度飲杯野傾吓偈❤️

食物

經過開銅鑼灣嘅你,不妨同朋友坐低🪑喺度飲杯野傾吓偈❤️

2024-03-06 296 views
餐廳內充滿藝術既氛圍,咖啡師創意無限,精心設計既拉花充滿創意,使每杯咖啡注入了靈魂,令你沉浸於溫馨既氣氛當中,細味咖啡的幸福時光。餐廳以簡約木系風格為主,提供多款西日美食,今次選了餐廳精緻的SIGNATURE SET,有齊冷盤、熱盤、主食、餐飲。✨冰鎮清酒鮑魚•山葵醬油汁感覺清新輕盈,鮑魚鮮味煮腍,配上醬油,倍添滋味✨蒲燒鰻魚•玉子燒蒲燒鰻魚肉厚且肉質鮮甜,玉子燒蛋香嫩滑✨石蝦天婦羅•香蒜蛋黃醬香脆的石蝦天婦羅充分沾滿香蒜蛋黃醬,口感層次豐富,鹹香惹味蛋黃醬令人齒頰留香✨烤乳豬卷•橙杏桃果醬驚喜之作,乳豬以乳豬皮包成卷狀,外層非常脆口,中間是半肥瘦豬肉,在沾上橙杏桃果醬,不油不膩✨燒銀鱈魚•照燒汁銀鱈魚燒至香口惹味,肉質嫩滑,油脂豐富,魚香肉滑,讚✨越光米飯温泉蛋/小木耳涼拌蒟蒻麵✨熱焙茶鮮奶✨熱鮮奶咖啡兩杯飲品性價極高,拉花屬神級之作,完全唔捨得飲💕焙茶入口甘醇,散岀陣陣炭燒過的焙茶香,Latte入口順滑,啡味清香,感覺治療,性價比極高SENSU📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B224A號舖

✨冰鎮清酒鮑魚•山葵醬油汁
感覺清新輕盈,鮑魚鮮味煮腍,配上醬油,倍添滋味

✨蒲燒鰻魚•玉子燒
蒲燒鰻魚肉厚且肉質鮮甜,玉子燒蛋香嫩滑

✨石蝦天婦羅•香蒜蛋黃醬

✨烤乳豬卷•橙杏桃果醬

✨燒銀鱈魚•照燒汁
銀鱈魚燒至香口惹味,肉質嫩滑,油脂豐富,魚香肉滑,讚

✨越光米飯温泉蛋/小木耳涼拌蒟蒻麵

✨熱焙茶鮮奶

✨熱鮮奶咖啡

SENSU
📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B224A號舖

𝗖𝗮𝗳𝗲用「侘寂」做主題裝修幾有格調 食物唔錯,不過價錢進取🙈 今次點嘅2個𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝘀𝗲𝘁包前菜、湯同主食 .🔻𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘇𝗲𝗿 ❥是日沙律 𝗗𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 ❥紐西蘭青口𝗡𝗲𝘄 𝗭𝗲𝗮𝗹𝗮𝗻𝗱 𝗠𝘂𝘀𝘀𝗲𝗹(+$28) 青咖哩汁食落香辣惹味,青口唔會過老唔錯💚 .🔻𝗦𝗼𝘂𝗽 ❥龍蝦忌廉湯 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗦𝗼𝘂𝗽(+$18) 龍蝦湯雖然要加錢,不過飲落真係超濃郁🦞 .🔻𝗠𝗮𝗶𝗻 ❥慢煮澳洲𝗠7和牛板腱扒紅椒香蒜牛油 ($338) 𝗦𝗼𝘂𝘀-𝘃𝗶𝗱𝗲 𝗔𝘂𝘀𝘁𝗿𝗮𝗹𝗶𝗮𝗻 𝗠7 𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗕𝗹𝗮𝗱𝗲 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗣𝗮𝗽𝗿𝗶𝗸𝗮 𝗚𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 牛肉軟腍冇筋🥩有返咁上下油脂,牛味都幾重 旁邊配咗軟滑嘅薯蓉同北非米🥔,好食😋‼️ .❥北海道帶子虎蝦椰香冬陰功汁扁意粉 ($268) 𝗛𝗼𝗸𝗸𝗮𝗶𝗱𝗼 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗧𝗼𝗺 𝗬𝘂𝗺 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲 意粉唔會過腍🍝帶微辣🔥,真係有冬陰功香味 配咗2隻帶子同大蝦🦐,可惜蝦肉太過死實 .🔻𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 ❥北海道8.0牛乳軟雪糕(+$48) 8.0牛乳雪糕香滑奶感重🥛,加上朱古力

𝗖𝗮𝗳𝗲用「侘寂」做主題裝修幾有格調
食物唔錯,不過價錢進取🙈
今次點嘅2個𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝘀𝗲𝘁包前菜、湯同主食
🔻𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘇𝗲𝗿
❥是日沙律 𝗗𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱
青咖哩汁食落香辣惹味,青口唔會過老唔錯💚

🔻𝗦𝗼𝘂𝗽
龍蝦湯雖然要加錢,不過飲落真係超濃郁🦞

🔻𝗠𝗮𝗶𝗻
❥慢煮澳洲𝗠7和牛板腱扒紅椒香蒜牛油 ($338)
牛肉軟腍冇筋🥩有返咁上下油脂,牛味都幾重
旁邊配咗軟滑嘅薯蓉同北非米🥔,好食😋‼️

❥北海道帶子虎蝦椰香冬陰功汁扁意粉 ($268)
意粉唔會過腍🍝帶微辣🔥,真係有冬陰功香味
配咗2隻帶子同大蝦🦐,可惜蝦肉太過死實

🔻𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁
❥北海道8.0牛乳軟雪糕(+$48)
8.0牛乳雪糕香滑奶感重🥛,加上朱古力碎好好食🍫
❥巴克斯蛋糕(+$38)
食落唔夠香又唔夠軟滑,麻麻哋

🔻𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸
❥華田咖啡沙冰配脆脆鮮忌廉(跟餐-$15)
❥日本特濃焙茶拿鐵(跟餐-$15)
焙茶味濃郁🤎,拉花超靚有心思
華田咖啡味道飲落似𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂☕️,正👍🏻!
每次同老婆去銅鑼灣時代廣場都係行街買嘢🛍,我都係步伐急促,因為停留得越耐,金錢💸消失得越快🤣。今次行行下見間“Sensu”,唔知係咪俾店舖裝修影響到🥰,突然間好想放慢步伐,小休一會😂。店鋪裝潢行日本🇯🇵風格,以簡約和自然嘅不完美「侘寂」作主題,以白色⚪️及淺木色🟤作主色,配上木系枱櫈及裝飾🪵,好似置身於自然環境🌴,令人感覺特別自在又放鬆🥰。Signature Set 每位$258已包括漬物、是日餐湯、冷盤、前菜、主菜及配菜。漬物是泡菜,是日餐湯是蕃茄🍅薯蓉湯🍲,口感順滑creamy,濃稠度適中,帶清新香甜的蕃茄味😋。冷盤冰鎮清酒🍶鮑魚•山葵醬油汁鮑魚冰涼彈牙,醃得入味有陣陣酒香😍。前菜蒲燒鰻魚•玉子燒鰻魚肉質緊緻,燒汁味道微甜,配玉子食就係一流😋。石蝦天婦羅•香蒜蛋黃醬蝦仁🦐大隻,脆漿薄又炸得香口,點理香辣的香蒜蛋黃醬,真係忍唔住食唔停口🤩。主菜(3️⃣選1️⃣) + 配菜(2️⃣選1️⃣)烤乳豬卷皮脆肉嫩,口感軟腍肉味香🥰,配橙杏桃果醬,既可增添香甜味,又可平衡油膩感😍。配菜揀咗小木耳涼拌蒟蒻麵,輕輕的調味,味道清新又好食😋。慢煮澳洲M7和牛板腱扒 🐂肉質軟腍油脂豐富,配上紅椒香蒜牛油🧈,令肉味更香。

Signature Set 每位$258
已包括漬物、是日餐湯、冷盤、前菜、主菜及配菜。

冷盤
冰鎮清酒🍶鮑魚•山葵醬油汁
鮑魚冰涼彈牙,醃得入味有陣陣酒香😍。

前菜
蒲燒鰻魚•玉子燒
鰻魚肉質緊緻,燒汁味道微甜,配玉子食就係一流😋。

石蝦天婦羅•香蒜蛋黃醬

主菜(3️⃣選1️⃣) + 配菜(2️⃣選1️⃣)
烤乳豬卷

慢煮澳洲M7和牛板腱扒
🐂肉質軟腍油脂豐富,配上紅椒香蒜牛油🧈,令肉味更香。配菜就揀咗越光米飯溫泉蛋🥚,飯味香又軟熟的珍珠米飯🍚加蛋已經係絕配,再加上芝麻及特製辣椒油🌶,更加好食😋。

海鹽芝士花生醬奶昔 $68
奶昔質感非常綿滑,花生醬🥜味道香濃,味道微甜帶少少海鹽及芝士🧀的鹹香味,非常好飲😋。

伯爵鴛鴦沙冰咖啡酒雪糕 $68
雪糕🍦酒味濃郁,估唔到用伯爵茶做鴛鴦又幾夾,提昇了整體香氣,味道唔會太甜😋。

2024-02-24
$350 (Dinner)
🐃 [ 𝐒𝐢𝐠𝐧𝐢𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐒𝐞𝐭 - 慢煮澳洲𝐌𝟕和牛板腱 | 𝐇𝐊$𝟐𝟓𝟖 ]🍢 [ 配 冰鎮清酒鮑魚 | 石蝦天婦羅 | 蒲燒鰻魚玉子燒 ]前菜吸引,冰鎮鮑魚口味清爽。石蝦天婦羅,蛋黃醬勁邪惡,皮脆蝦肉爽。蒲燒鰻魚玉子燒,玉子燒香甜,簡單嘅美味。有驚喜嘅牛板腱,呢個價錢黎講性價比幾高。😋 牛板腱肉味明顯,雖然煮得偏熟,但唔會韌。喜歡食牛板腱,中間有透明嫩筋,受熱後肉質更帶口感。 🍲 Side Dish,可以揀飯/蒟蒻麵, 涼拌蒟蒻麵,咬口同口感都清爽解膩。小碟嘅感覺好似好豐富咁,咩都可以食啲。--🍝 [ 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐭 - 北海道帶子虎蝦椰香冬陰功意粉 | 𝐇𝐊$𝟐𝟔𝟖 ]🥣 [ 套餐升級 青咖哩紐西蘭青口 +𝐇𝐊$𝟐𝟖 | 龍蝦忌廉湯 +𝐇𝐊$𝟏𝟖 ]前菜沙律,升級青口,份量都幾多,而青咖哩口味特別,而且好夾。(🤣 彷彿夾咗個泰式口味套餐咁) 是日餐湯南瓜忌廉湯,升級龍蝦忌廉湯,調味唔會過鹹,龍蝦味都幾突出。意粉配上嘅海鮮都幾足,啖啖肉,食到海鮮本身嘅味道,而且爽口。冬陰功嘅醬汁,偏向冬陰功嘅酸味,所以感覺開胃,配上海鮮好夾。-🍧 [ 阿華田脆脆奶昔 | 𝐇𝐊$𝟔𝟖 (套

北海道帶子虎蝦椰香冬陰功意粉

阿華田脆脆奶昔

🍧 [ 阿華田脆脆奶昔 | 𝐇𝐊$𝟔𝟖 (套餐減𝐇𝐊$𝟏𝟓) ]

雖然都諗到阿華田係咩味,但係呢杯飲品真係好邪惡幾鐘意。 面頭鋪上阿華田脆脆同忌廉。🥰 中間嘅奶昔用上北海道8.0牛乳打成,所以阿華田味中帶牛奶雪糕嘅香滑。
Type of Meal
Dinner
阿華田脆脆奶昔
  • 北海道帶子虎蝦椰香冬陰功意粉
2024-03-01 3016 views
呢間餐廳成日經過,位於Times Square,Mtr一出就係,十分方便舖頭係日式簡約風,幾舒適嘅感覺前菜🧊冰鎮清酒鮑魚先生好鐘意,因為有清酒味道,又有山葵醬油汁,嗰味好啱佢好清新🍤石蝦天婦羅呢個就我好鐘意啦,蝦炸得香脆但不油膩,沾上香蒜蛋黃醬更惹味,餸飯一流🥢蒲燒鰻魚 玉子鰻魚夠多汁又入味,好juicy😋玉子都索咗啲鰻魚汁,都係好好食嘅前菜主菜🐟燒銀鱈魚肉質好甜好滑,配上照燒汁,幾夾嘅味道🐮慢煮澳洲M7和牛板腱扒5-7成熟,配上紅椒香蒜牛油,幾香口可配🥚溫泉蛋越光米飯/ 🥢小木耳涼拌蒟蒻麵先生話溫泉蛋飯超正😋飲品🥜海鹽芝士花生醬奶昔一定要讚呢到飲品超得又靚,呢杯milkshake 賣相吸引,用上北海道8.0軟香糕,特別細滑,有濃濃花生醬味道,但又唔會太膩,值得一試🍎日本蘋果汁超清甜,細細杯都好夠飲💰Signature Set $258🚩SENSU (時代廣場) (銅鑼灣) @hksensu 📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B224A號舖

舖頭係日式簡約風,幾舒適嘅感覺

前菜
🧊冰鎮清酒鮑魚

🍤石蝦天婦羅

🥢蒲燒鰻魚 玉子

主菜
🐟燒銀鱈魚
肉質好甜好滑,配上照燒汁,幾夾嘅味道

🐮慢煮澳洲M7和牛板腱扒
5-7成熟,配上紅椒香蒜牛油,幾香口

可配
🥚溫泉蛋越光米飯/ 🥢小木耳涼拌蒟蒻麵
先生話溫泉蛋飯超正😋

飲品
🥜海鹽芝士花生醬奶昔

🍎日本蘋果汁
超清甜,細細杯都好夠飲

💰Signature Set $258
🚩SENSU (時代廣場) (銅鑼灣) @hksensu
📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B224A號舖
  • 石蝦天婦羅
2024-02-29 106 views
今天是情人節,經過見到SENSU 的signature set十分吸引,決定在這餐廳慶祝~前菜:冰鎮清酒鮑魚,山葵醬油汁:結合了清酒鮑魚和辛辣的山葵醬油汁。鮑魚的質感軟嫩,帶有淡淡的清酒甜味,加上微微山葵醬油汁的辛辣,十分有趣。石蝦天婦羅,香蒜蛋黃醬:石蝦的肉質爽口,外層炸得酥脆。搭配的香蒜蛋黃醬增添了豐富的風味,帶來了濃郁的蛋香和蒜味。蒲燒鰻魚,玉子燒:一道經典的日本料理,鰻魚經過蒲燒處理,肉質鮮嫩,醬汁甘甜,搭配著滑嫩的玉子燒,增添了口感的豐富度,細緻而美味的體驗。主食:烤乳豬卷,橙杏桃果醬:乳豬外皮烤得香脆,肉質嫩滑,搭配橙杏桃果醬的果香和酸甜感,令人驚艷。這道菜展現了乳豬肉的豐富風味,帶來了一種美味和創新的組合。慢煮澳洲M7和牛板腱扒,紅椒香蒜牛油:牛肉經過慢煮處理,肉質仍然充滿彈性,每一口都充滿了濃郁的牛肉風味。紅椒香蒜牛油的加入增添了一種香辣和濃郁的口感,使這道菜更加令人難以忘懷。越光米溫泉蛋:越光米溫泉蛋是一道簡單而美味的主食。溫泉蛋的蛋黃柔軟濕潤,與越光米的香氣相得益彰。小木耳涼拌蒟蒻麵:小木耳的脆爽口感與蒟蒻麵的彈牙口感完美結合,搭配著涼拌醬汁,帶來了一份清新的口味。
前菜:
冰鎮清酒鮑魚,山葵醬油汁:
石蝦天婦羅,香蒜蛋黃醬:
蒲燒鰻魚,玉子燒:

主食:
烤乳豬卷,橙杏桃果醬:

慢煮澳洲M7和牛板腱扒,紅椒香蒜牛油:
越光米溫泉蛋:
小木耳涼拌蒟蒻麵:
小木耳的脆爽口感與蒟蒻麵的彈牙口感完美結合,搭配著涼拌醬汁,帶來了一份清新的口味。這道菜適合輕食和素食愛好者,提供了一種輕盈而美味的選擇。
甜品
北海道8.0牛乳軟雪糕:
北海道8.0牛乳軟雪糕豐潤而濃郁,口感滑順。加上提子跟草莓,酸酸甜生很清爽。
飲品:
海鹽芝士花生醬奶昔:
這款飲品絕對是一個驚喜。海鹽芝士和花生醬的組合營造出一種獨特的口味,既鹹中帶甜又奶香十足,給人一種獨特的味覺體驗。
沙冰伯爵鴛鴦沙冰配咖啡酒雪糕:
這款飲品是一個絕妙的結合。伯爵茶和鴛鴦的混合為這道沙冰帶來了豐富的口味,而咖啡酒雪糕的加入使得它更加獨特。這是一個令人耳目一新的飲品。
今晚去到銅鑼灣唔知食咩好,見到餐廳外邊嘅菜單,款式都幾多選擇!最緊要係佢嘅飲品Menu非常吸引!👍🏻Signature Set✨ Cold :冰鎮清酒鮑魚帶有微微嘅酒香嘅鮑魚,切成一片片肉質爽彈清甜,用上山葵醬油汁去作點綴,味道更為濃烈一點。✨Hot : 石蝦天婦羅、蒲燒鰻魚玉子燒天婦羅嘅外皮加上蛋黃醬,酥脆得黎帶點邪惡,蝦肉爽彈;鰻魚尚算肥美,有少少幼骨,而玉子蛋香味濃郁✨Main : 燒銀鱈魚 •照燒汁鱈魚相當肥美,襯上照燒汁亦都唔會喧賓奪主,配上小木耳涼拌蒟蒻麵,特別清爽亦中和一下油膩感覺。如果唔鍾意食魚嘅朋友,亦都有烤乳豬卷同澳洲M7和牛板腱扒選擇!💡 隨餐附上漬物及是日餐湯💡 是日精選蛋糕 +$38💡北海道8.0牛乳軟雪糕+$48✨Drinks :華田咖啡沙冰配脆脆鮮忌廉小編絕對稱得上為阿華田嘅粉絲,將阿華田加入去咖啡,帶點港式風味,味道令人喜愛!面頭嘅裝飾亦都盡顯心思點!✨海鹽芝士花生醬奶昔成杯飲品嘅吸睛度相當之高,特別係個花生醬杯邊效果,採用北海道8.0軟雪糕去Mix,牛奶味出色,加上海鹽芝士份外邪惡,最驚喜嘅係飲完都唔會感覺到非常滯肚

👍🏻Signature Set

✨ Cold :冰鎮清酒鮑魚

✨Hot : 石蝦天婦羅、蒲燒鰻魚玉子燒

✨Main : 燒銀鱈魚 •照燒汁

💡 隨餐附上漬物及是日餐湯
💡 是日精選蛋糕 +$38
💡北海道8.0牛乳軟雪糕+$48

✨Drinks :華田咖啡沙冰配脆脆鮮忌廉

✨海鹽芝士花生醬奶昔
  • 石蝦天婦羅
  • 華田咖啡沙冰配脆脆鮮忌廉
𠌥唔到Times Square都有唔貴又豐富嘅日式套餐食😋! 餐廳以木系簡潔裝修為主,同食物一樣好精緻🥰 我同媽咪每人叫咗一個SIGNATURE SET,每人都係$258,就有冷盤、熱盤、天婦羅、主食(肉類)、飯麵🙆🏻‍♀️嗌埋嘢飲仲可以-$15🥳🐚 冰鎮清酒鮑魚 山葵醬油汁鮑魚好清甜!而且仲好大隻,感覺似係新鮮鮑魚😍🍤 石蝦天婦羅 香蒜蛋黃醬石蝦天婦羅🍤有成4-5舊,個醬鹹鹹哋辣辣哋,好開胃㗎🤤🍳 蒲燒鰻魚 玉子燒我超愛呢個!玉子燒嫩滑,加上燒得香甜嘅鰻魚好好食啊🤩🥩 慢煮澳洲 M7 和牛板腱扒 紅椒香蒜牛油主菜方面,我揀咗M7和牛板腱,估唔到牛板腱都唔會又鞋又瘦!呢塊和牛板腱扒肥瘦適中,醬汁入味,香口好食🤤!🍖 烤乳豬卷 橙杏桃果醬呢個乳豬卷好特別!個廚師張乳豬皮重新卷喺乳豬肉外面,整成圓形⭕️ 個皮仲係超級脆㗎!🥳🍚 越光米飯 温泉蛋🍜 小木耳 涼拌蒟蒻麵澱粉方面有日本飯加温泉蛋同健康嘅蒟蒻麵揀,温泉蛋超流心好正😆 蒟蒻麵要加上小木耳等配料好豐富💕☕️ 華田咖啡沙冰配脆脆鲜忌廉 ($68,套餐-$15)🍵 白桃烏龍拿鐵 ($48,套餐-$15)呢度嘅飲品實在太靚喇😍 好適合打卡!

🐚 冰鎮清酒鮑魚 山葵醬油汁
鮑魚好清甜!而且仲好大隻,感覺似係新鮮鮑魚😍

🍤 石蝦天婦羅 香蒜蛋黃醬
石蝦天婦羅🍤有成4-5舊,個醬鹹鹹哋辣辣哋,好開胃㗎🤤

🍳 蒲燒鰻魚 玉子燒
我超愛呢個!玉子燒嫩滑,加上燒得香甜嘅鰻魚好好食啊🤩

🥩 慢煮澳洲 M7 和牛板腱扒 紅椒香蒜牛油

🍖 烤乳豬卷 橙杏桃果醬

🍚 越光米飯 温泉蛋
🍜 小木耳 涼拌蒟蒻麵

☕️ 華田咖啡沙冰配脆脆鲜忌廉 ($68,套餐-$15)
🍵 白桃烏龍拿鐵 ($48,套餐-$15)
呢度嘅飲品實在太靚喇😍 好適合打卡!