同朋友在西灣河打完波,就過了太安樓"揾食",行行吓見到一間新開的餐廳,係專賣海鲜丼和吞拿魚的,對於日本痴的我,二話不說就走入去試吓!舖子細細但好整潔,座都幾舒服!打開餐牌都有很多選擇,但最吸睛的都是吞拿魚這一頁,一個大吞拿魚腩飯都唔駛兩嚿水,我平時喺中環番工呢個價錢都食唔到兩片La,一定要試吓佢!Order咗個"本鮪滿盛丼",侍應話呢個丼可以食哂吞拿魚的不同部位!上菜了,真係有齊吞拿魚的唔同部位,吃起來D Toro很夠油,很香,赤身和我食開的有D唔同,問師傅佢話因為係"大魚"所以連赤身都帶點油份!它們的壽司飯都係和暖的,睇得出師傅都係用心做的!麵豉湯有很濃的魚味,師傅話他會用魚骨整咗個湯底先再加麵豉,咁樣做會另麵豉湯好飲D!(連麵豉湯都咁講究,抵讚!)最後我再order多件大toro壽司和赤身壽司先埋單!整體嚟講呢間小店不論食物的質素和價錢,都係直得推薦的!👍👍
它們的壽司飯都係和暖的,睇得出師傅都係用心做的!
最後我再order多件大toro壽司和赤身壽司先埋單!
整體嚟講呢間小店不論食物的質素和價錢,都係直得推薦的!👍👍
2018-02-03
$150 (Lunch)
  • 吞拿魚系列
2018-02-04 565 views
食材新鮮,對於唔食魚既我,搵到有個蝦蟹丼,有兩款蝦,鮮甜好味!蟹鉗仔略嫌細粒咗啲,冇乜味,不過側邊果堆蟹肉可以補償返!至於拖羅係朋友食既!佢地話好好味,入口即溶!冇「渣」!整體唔錯!刺身有質素!可以encore!

至於拖羅係朋友食既!佢地話好好味,入口即溶!冇「渣」!
整體唔錯!刺身有質素!可以encore!
海老蟹盛丼
Toro壽司
2018-02-04
海老蟹盛丼
Toro壽司
  • 拖羅、刺身丼
2018-01-30 359 views
一行四人於西灣河體育館出嚟,就去太安樓搵嘢食,無意中俾一間新開張日式小店店名吸引,眾人都贊成入內試試,地方雖小,卻乾淨企理,用的器皿都有大店般雅緻,正合小妹要求!餐牌圖文並茂,圖片吸引,第一個柯打上枱"鱻屋特選五味丼,非常吸睛,一個字形容"鮮",跟店名一樣音。至於"原條鰻魚丼",色澤略嫌濃咗咁色,不過食落都好滋味,另一個柯打"火焰左口魚裙邊丼"白濛濛冇乜色,賣相不吸引,不過食落非常嫩滑、很有魚油香味,連飯粒都黐有魚油香味!一粒飯都食晒,係一個驚喜,大家都好滿意這餐。
2018-01-25 346 views
行經呢到見到呢間舖 尚在試業中 一問之下 竟然有好發現。鰻魚飯 加上厚蛋絲 同芝麻粒 配合得好好味 而且鰻魚肉厚身 食落去有回彈味 好食呀👍👍再八掛一睇 Wasabi 係自家磨嫁 好有心唔係用粉開出黎呀!係呢果位竟然搵到好食既日本野 實在難得
行經呢到見到呢間舖 尚在試業中 一問之下 竟然有好發現。

係呢果位竟然搵到好食既日本野 實在難得
鰻魚飯