2018-02-04
同朋友在西灣河打完波,就過了太安樓"揾食",行行吓見到一間新開的餐廳,係專賣海鲜丼和吞拿魚的,對於日本痴的我,二話不說就走入去試吓!舖子細細但好整潔,座都幾舒服!打開餐牌都有很多選擇,但最吸睛的都是吞拿魚這一頁,一個大吞拿魚腩飯都唔駛兩嚿水,我平時喺中環番工呢個價錢都食唔到兩片La,一定要試吓佢!Order咗個"本鮪滿盛丼",侍應話呢個丼可以食哂吞拿魚的不同部位!上菜了,真係有齊吞拿魚的唔同部位,吃起來D Toro很夠油,很香,赤身和我食開的有D唔同,問師傅佢話因為係"大魚"所以連赤身都帶點油份!它們的壽司飯都係和暖的,睇得出師傅都係用心做的!麵豉湯有很濃的魚味,師傅話他會用魚骨整咗個湯底先再加麵豉,咁樣做會另麵豉湯好飲D!(連麵豉湯都咁講究,抵讚!)最後我再order多件大toro壽司和赤身壽司先埋單!整體嚟講呢間小店不論食物的質素和價錢,都係直得推薦的!👍👍
它們的壽司飯都係和暖的,睇得出師傅都係用心做的!
最後我再order多件大toro壽司和赤身壽司先埋單!
整體嚟講呢間小店不論食物的質素和價錢,都係直得推薦的!👍👍