2023-02-24 52 views
尋日中午約咗朋友嚟到西營盤呢間cafe食個lunch~佢係主打希臘風情,裝飾佈置都係希臘風格嘅感覺,幾適合嚟打卡~Pink Tea $68玫瑰配洛神花茶,飲落酸酸甜甜,幾特別嘅感覺~粉紅色玫瑰花同洛神花都好養生,感覺幾正Matcha Latte $40一杯打卡好靚嘅抹茶拿鐵☕️拉花圖案好吸引~飲落有香濃嘅抹茶味🍵仲有濃郁嘅鮮奶味煙三文魚飛達芝士醬意粉$128煙三文魚🍣喺面,食落感覺幾新鮮~仲有芝士醬,好creamy~意粉好爽口,成個配搭好好味😋希臘慢煮雞胸肉串配青瓜乳酪醬 $78有兩串雞胸肉串,食落幾有咬口,配埋佢特製嘅青瓜乳酪醬,酸酸地,幾開胃~仲有啲沙律🥗菜都唔錯

Pink Tea $68

Matcha Latte $40

煙三文魚飛達芝士醬意粉$128

希臘慢煮雞胸肉串配青瓜乳酪醬 $78
2023-02-23
2023-02-19 253 views
今日與同學去香港大學參觀,完成後大家就一齊去附近覓食。行下行下,見要小巷裏有間藍色小店,感覺好舒適別緻。地方小小,只有四枱和開放式廚房,但整齊企理,擺設好有心思,十分雅緻。自助形式,所提供的薄荷檸檬水好fresh,好好飲!藍色的menu,跟小店設計好襯,有Snacks、Salad、Pita Pocket、Pasta、Yogurt Bowl 和Drink供應。******************************點了兩客意粉,先上蕃茄醬慢煮雞胸意粉 SHAKSHUKA Baked Chunky Tomatoes/ Slow cooked Chicken Breast($128)未上枱已聞到陣陣的香味,令人不禁垂涎!意粉煮得剛好,好有嚼勁,煙煙韌韌,剛好掛滿蕃茄醬汁,還有好香的香草味,香濃醒胃,加埋爆汁的車厘茄,好鮮活。慢煮雞胸果然不同,一點也不嚡口,肉嫩兼有點彈牙,簡單以香草調味已很好味!******************************另一款是煙三文魚菲達芝士醬意粉 SEOI SPECIAL Smoked Salmon/ Garlic / Feta Cheese ($1
煙三文魚菲達芝士醬意粉
另一款是煙三文魚菲達芝士醬意粉 SEOI SPECIAL Smoked Salmon/ Garlic / Feta Cheese ($128),同樣香氣十足。意粉一樣好有嚼勁,口感佳,沾滿濃厚的芝士醬,味道鹹香,芝味滿分,仲加了不少爽口的雜菌,正!煙三文魚捲成一朵大玖瑰,很美!油潤肉嫩,帶有煙燻香,但唔會過鹹,優質不俗。
熱竹炭黑芝麻拿鐵
我要杯熱竹炭黑芝麻拿鐵 Hot Black Latte($40)有個多瓣的心形拉花圖案,清晰挺身,很美!好香濃的芝麻香,亦有奶香,甜度適中,好好飲。
凍朱古力
同學揀了杯凍朱古力  Cold Chocolate ($42)冰涼透心,牛味好濃,也有朱古力味甜美。
這間藍色小店好有海洋feel,給人寧靜的感覺,全程都坐得舒適自在,跟同學食得寫意,感覺好好!
2023-02-18
$186 (Lunch)
熱竹炭黑芝麻拿鐵
朋友家住西環,每次他都會先約我都附近的cafe開餐,再到他家作客,這次隨他在街上穿梭來到SEOI。 Cafe 全店以藍白色為主調,感覺就像置身海洋,又像身處希臘小屋。 店內提供小食、pita pocket、沙律、意粉、咖啡及其他飲品。 煙三文魚菲達芝士醬意粉三文魚卷成玫瑰花形,賣相精緻,入口除了有鹹鮮香味,還有淡淡香草味,意粉加入了大量蘑菇,口感大增;意粉煙韌富彈性,掛滿芝士醬汁,味道豐富。 Flat WhiteFlat White 味道超讚,口感順滑,既有奶香,又有咖啡的濃醇味道,完全沒有咖啡的酸苦味,大力推介!煙三文魚蘑菇忌廉芝士皮塔餅皮塔餅外層熱烘後,口感帶點微酥脆,而內裏裝滿餡料,上層是煙三文魚,下層則是蘑菇及紅椒,入口先是鹹鮮味,忌廉芝士黑椒味作後續,最後就是紅椒的甜香,味道挺有層次。Purple SmoothieSmoothie 是由藍莓、蘋果、香蕉三款水果組成,所有甜度均取決於水果本身,所有甜度不會很高,感覺清新健康,三款水果味道以香蕉最特出,最香甜。

煙三文魚蘑菇忌廉芝士皮塔餅

Purple Smoothie
2023-01-21 25 views
咖啡店名字「SEOI」係中文「水」嘅粵語讀音, 店內裝修以藍白色為主, 充滿希臘風🇬🇷呢度主打咖啡☕️、Smoothies、乳酪碗, 仲可以品嚐到好幾款希臘菜式, 好有異國風情呢⸝⸝ 𓆸 🍝煙三文魚菲達芝士醬意粉 Seoi Pasta即叫即煮, 一上碟已經聞到好香蒜味同香草味!煙三文魚軟嫩; 扁意粉軟硬適中, 咬落好彈牙, 仲掛滿濃郁嘅feta cheese, 鹹香味十足, 好味😋! 🍝蕃茄醬慢煮雞胸意粉 Shakshuka Pasta 加入蒜蓉、洋蔥、車厘茄及feta cheese 一齊煮, 每一條都掛滿香濃嘅番茄醬, 酸酸甜甜, 加埋雞胸肉做配料, 足料且令人滿足!💜Smoothies - PURPLE 以新鮮水果及牛奶新鮮打成, 水果包括有藍莓🫐、蘋果🍎、香蕉🍌, 入口香甜又creamy, 香蕉味比較重, 令人開胃的ꕀ 🍵Matcha latte拉花好靚呢!抹茶味香醇濃厚🍃, 口感順滑⸝⸝

🍝煙三文魚菲達芝士醬意粉 Seoi Pasta

🍝蕃茄醬慢煮雞胸意粉 Shakshuka Pasta

💜Smoothies - PURPLE

🍵Matcha latte
拉花好靚呢!抹茶味香醇濃厚🍃, 口感順滑⸝⸝
2023-01-21
Lunch
餐廳:SEOI (西環)地址:西環西營盤水街4D號地舖放假最啱去唔同地方Explore當地嘅Cafe🍽,喺港島區由東行到西,去到西營盤嘅小巷搵到呢間隱世Cafe—— SEOI(粵音:水) @seoi_samtolane 。Cafe只喺開咗3個月左右,雖然環境細細一眼睇晒,不過藍白色以希臘海洋風格嘅裝修設計就吸引咗我入去🇬🇷,簡直好似去咗一轉短短嘅歐洲旅行咁🛫✝️希臘慢煮雞胸串配青瓜乳酪醬 $78用咗一個鐘慢煮嘅雞胸肉,切成一口Size用竹籤串起,一共有十粒。加上香草去調味🌿,配埋自家製酸酸甜甜嘅青瓜乳酪醬同檸檬汁🍋,開胃惹味😋,肉質尚算鮮嫩,另外仲有沙律伴菜🥗✝️煙三文魚菲達芝士醬意粉 $128將煙三文魚砌成玫瑰花形狀🌹,堆放喺意粉上面賣相唔錯,意粉用咗菲達芝士、洋蔥粒🧅、雜菌去炒香,質感Creamy似食緊卡邦尼意粉,食到底見到比較多油,有少少油膩🤏,不過陣陣芝士香真喺令人難以抵擋🧀飲品叫咗杯Latte($38)同Cappuccino($38),店員一腳踢煮嘢食兼沖咖啡☕️,認真唔話得👍。所用嘅咖啡豆喺double origins,特色喺中前段嗰種比較Fruity、帶有酸甜香味,配埋牛奶仲有
餐廳:SEOI (西環)
地址:西環西營盤水街4D號地舖

✝️希臘慢煮雞胸串配青瓜乳酪醬 $78
加上香草去調味🌿,

✝️煙三文魚菲達芝士醬意粉 $128
將煙三文魚砌成玫瑰花形狀🌹,
堆放喺意粉上面賣相唔錯,

飲品叫咗杯Latte($38)同Cappuccino($38),店員一腳踢煮嘢食兼沖咖啡☕️,認真唔話得👍。所用嘅咖啡豆喺double origins,特色喺中前段嗰種比較Fruity、帶有酸甜香味,配埋牛奶仲有若隱若現嘅花香,有別於一般出面飲開比較大眾化嘅nutty咖啡豆香,
拉花圖案更加喺值得影多兩張相📸,隻海馬真喺好靚😍
2023-01-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
2023-01-15 17 views
之前喺ig見到呢間cafe非常igablebookmark咗一排最近經開香港大學站果邊終於試咗喇🥰Cafe 位置比較隱蔽喺大斜路之中嘅一條小巷入面呀!-🍗希臘慢煮雞胸串配青瓜乳酪醬($78)雞胸肉質唔錯 口感軟嫩,完全無柴皮同乾爭爭👍🏻配搭青瓜乳酪醬,酸甜爽口仲添加咗份希臘風味呢!🥣Purple Yogurt Bowl($70)呢碗乳酪認真健康又打卡📸由馬基莓製成面頭仲有Granola 加埋兩款自選鮮果🍓🫐好味又飽肚❤️‍🔥🍹菠蘿蘋果橙沙冰($55)沙味口感綿密入口即化🥰而且富有濃郁嘅果香味當中以菠蘿香味最突出呀🍍🌹玫瑰洛神花茶($68)入口有清香嘅玫瑰花味而後勁就散發洛神花嘅酸甜味味道具層次感💕飲完仲可以refill熱水呀!
之前喺ig見到呢間cafe非常igable
bookmark咗一排
最近經開香港大學站果邊
終於試咗喇🥰
Cafe 位置比較隱蔽
喺大斜路之中嘅一條小巷入面呀!

🍗希臘慢煮雞胸串配青瓜乳酪醬($78)
雞胸肉質唔錯
口感軟嫩,完全無柴皮同乾爭爭👍🏻
配搭青瓜乳酪醬,酸甜爽口
仲添加咗份希臘風味呢!

🥣Purple Yogurt Bowl($70)
呢碗乳酪認真健康又打卡📸
由馬基莓製成
面頭仲有Granola
加埋兩款自選鮮果🍓🫐
好味又飽肚❤️‍🔥

🍹菠蘿蘋果橙沙冰($55)
沙味口感綿密
入口即化🥰
而且富有濃郁嘅果香味
當中以菠蘿香味最突出呀🍍

🌹玫瑰洛神花茶($68)
入口有清香嘅玫瑰花味
而後勁就散發洛神花嘅酸甜味
味道具層次感💕
飲完仲可以refill熱水呀!
2022-12-27 1762 views
趁今日節慶,有得放早,就趁機同朋友過嚟西環嘆個下午茶,何解咁有雅興?究其原因,都喺因為晌IG睇到呢間餐廳「SEOI」嘅貼文,裝修得一室希臘小島風情,無得出門,嚟過吓旅遊癮都好嘛。補充一點,雖然地址標示為「水街」,其實,實際位處「水街」中一條巷仔「三多里」,極之唔起眼,就算睇住街號都好易過門不入。幸好,就晌巷仔口口棟咗個牌仔。 由門口已經睇得見,無論牆壁、枱櫈,以及小擺設、餐牌,一室都喺藍與白相襯,加上店家所賣嘅,喺希臘菜,就更加有希臘小島那份風情。不過,小店地方唔大,今次喺閒日嚟,故此更加寫意。 除咗門口,店內亦有大大個招牌「SEOI」,老實講,睇見個字真喺連發音都未 搞得掂,不過,睇過其他人嘅食評,嚟之前已知喺「水」嘅粵語拼音,所以,可以向朋友拋吓書包,哈哈! 講講食物有咩選擇,唔算多,但都夠精,包括:希臘乳酪碗、希臘小食、沙律、比得包、意大利麵……等等,而飲品方面,就有多種意式咖啡、特色拿鐵、梳打、沙冰及花茶。 如大多數咖啡小店,有啲嘢就要自助喇,好似餐具、調味料、清水,都晌近門口位可以自由取用,故此,店內亦無加一服務費。乳酪碗 $70朋友好講健康,所以,選擇要一份乳酪碗,以乳酪(
。不過,小店地方唔大,今次喺閒日嚟,故此更加寫意。
乳酪碗 $70

朋友好講健康,所以,選擇要一份乳酪碗,以乳酪(共3款口味)加上燕麥粒粒(可揀原味或朱古力味),再自選兩款配料。經研究一輪,最終拍板要咗Purple,即喺馬基莓漿果(Maqui Berry),上網睇過佢喺一款超級水果,抗氧化劑含量排名第一,再配原味燕麥粒粒、士多啤梨及藍莓,賣相非常好睇。除咗啲生日好鮮甜之外,啲燕麥好有咬口,而乳酪酸酸甜甜,好開胃,莓味清新,睇到乳酪中嘅點點,就知用料十足,唔喺化學成份溝出嚟。
美式咖啡 $35

友人唔止食嘢講健康,仲對咖啡好有研究,此外,佢亦較鍾意飲「齋啡」,所以,揀杯熱嘅美式咖啡。雖然,未刻意問店家用上咩豆,但友人都讚杯咖啡好飲,咖啡本身嘅香氣好自然,無苦澀感,帶微酸,口感卻幾清爽。
美式咖啡
比得包 $98

小弟就嚟一份飽肚啲嘅比得包,有配雞胸、三文魚或素食嘅沙律菜,我就偏向雞肉,一來喺用上慢煮雞胸,二來配上青瓜乳酪醬,啱我口味。雖然只喺簡單嘅比得包,都花咗啲心思,碟旁加咗啲鷹咀豆蓉,好香滑,而比得包煙韌有口感,裡面塞滿餡料,有好多雞肉,口感非常嫩滑,個醬汁清爽酸活,加上襯咗啲蕃茄、沙律菜,確喺幾好食。
拿鐵 $38

講到意式咖啡,我都喺鍾情奶泡系,而拿鐵就最得我歡心。先講拉花,雖未至完美,但都有板有眼,線紋都算細緻,只喺未夠對稱。無攪過之下,入口口感夠均勻,細滑綿柔,醇厚得嚟有陣陣果仁香,沖泡嘅手勢有一手。
拿鐵
偶爾跟朋友嘆個高檔下午茶,確喺賞心樂事,加上人少,個環境又幾有特別,寫意無限。
$120 (Tea)
2022-12-20 19 views
今日經過水街嘅橫行,見到一間藍色Cafe,幾特別,細細間,裝修充滿藍色,好友希臘嘅風情,所以我哋就入去試吓!大約12點到達cafe, 我估佢應該啱啱開門,所以就冇人,任我揀座位,我揀咗個梳化位,打卡一流。食物方便雞胸串配埋希臘乳酪,青瓜沙律雞胸請一啲都唔鞋口,好少食到咁幼嫩有嘅雞胸,再配埋希臘乳酪沙律,味道清新。煙三文魚意粉意粉用咗牛油蒜頭嚟炒,即叫即做,炒得好香,聞到佢啲香味已經想食。Drink Yellow smoothie 充滿菠蘿味,好好飲,fresh 黑炭黑芝麻latte喺出邊比較少飲,好種芝麻味,鮮奶都夠滑。

食物方便

雞胸串配埋希臘乳酪,青瓜沙律

煙三文魚意粉

Drink

Yellow smoothie
充滿菠蘿味,好好飲,fresh

黑炭黑芝麻latte

喺出邊比較少飲,好種芝麻味,鮮奶都夠滑。

2022-12-20
$150 (Lunch)
發掘到一間隱世小店💙🤍 餐廳主題是藍白希臘風,與店名譯音「水」相稱,佈置富有異國風情☺️ 店舖位於小巷裏,遠離繁囂,環境優美舒適,是獨自放鬆的好地方,也很適合情侶或閨蜜約會🤗食物方面提供意粉、沙律、小食、咖啡、花茶、奶昔、乳酪,擺盤精緻,質素高,價錢偏中至高,店員服務態度很好🥰 午市二人消費:$364 🫧連加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅🍝煎三文魚菲達芝士醬意粉 Seoi Pasta ($128)✨三文魚肉質軟嫩🤤 扁意粉軟硬適中,掛滿掛滿濃郁芝士醬,口感滑溜,鹹香味十足,好好味🥰🍝番茄醬慢煮雞胸意粉 Shakshuka Pasta ($128)✨雞胸肉口感很不錯,厚身有咬口👍🏻 扁意粉軟硬適中,掛滿香濃番茄醬,好開胃🥰𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌🍵玫瑰 洛神花茶 Pink Tea ($68)✨以食用花泡製,真材實料🥰 味道酸甜清新☕️竹炭黑芝麻拿鐵 Black Latte ($40/Hot)✨好可愛的拉花🥰 口味配搭特別,竹炭及芝麻味好香濃

午市二人消費:$364 🫧連加一服務費🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑭𝒐𝒐𝒅

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
🍵玫瑰 洛神花茶 Pink Tea ($68)✨
以食用花泡製,真材實料🥰 味道酸甜清新

好可愛的拉花🥰 口味配搭特別,竹炭及芝麻味好香濃
#食到去港島 #食到去西營盤🌺 本身西營盤附近都有唔少文青Café☕早排係ig search睇下有咩好西食😆發現@seoi_samtolane係新開,而且非常靚,藍白色調令人置身於希臘✈ 環境雖然細,但係食物味道就讚讚讚👍🏻 🎠SEOI📍西環西營盤水街4D號地舖==============================🌯CHICKEN WRAP💲88即叫即整熱辣辣♨️嘅雞胸卷🌯 餡料足夠,包住黃椒青椒、洋蔥、雞胸肉等,香氣十足,而且雞胸肉好嫩🐔口感非常豐富 🍝SHAKSHUKA PASTA 💲108扁意粉煮得彈牙🍅每條意粉都平均都沾上芝士同番茄醬,煮得非常香☺️非常好食 🍹 SMOOTHIES-PINK💲55以紅桑子🍓士多啤梨 🍑蜜桃,配上牛奶打成一杯香滑順口,且酸酸甜甜嘅粉紅色飲品🌷配上鯨魚尾巴嘅攪棍🐳好似係粉紅大海裏暢游😆 ☕LATTE 💲38咖啡味香濃~配上細滑嘅奶泡🥛令整杯咖啡香滑細膩☺️再用上淡啡色嘅杯,視覺上非常柔和🍃 🙌歡迎大家介紹不同香港好食好玩好地方#foodiesklgirls #foodies #cafe #hkfood #food #hkig #香港 #香港美食
[以藍白希臘風為主題🏝有種放假嘅感覺] #食到去港島 #食到去西營盤

🎠SEOI
📍西環西營盤水街4D號地舖
🌯CHICKEN WRAP💲88

🍝SHAKSHUKA PASTA 💲108

🍹 SMOOTHIES-PINK💲55

☕LATTE 💲38

🙌歡迎大家介紹不同香港好食好玩好地方
#foodiesklgirls #foodies #cafe #hkfood #food #hkig #香港 #香港美食 #香港好去處 #香港打卡  #美食 #打卡 #美食打卡 #吃貨 #吃貨女孩 #西營盤 #西營盤食店 #西營盤餐廳 #食到去西營盤 #食到去港島 #seoisamtolane  #seoi #cafe #希臘 #希臘風 #文青cafe #文藝 #文青

2022-12-09 19 views
西環呢間希臘 愛琴海 藍色格調cafe要D技巧摸路 係皇后大道中 及 水街 交界位置交界位置位 由皇后大道中向水街 上山方向既左手邊行大約10米會見到一條巷仔巷仔入行多10米 就到落地大玻璃 blue blue blue style坐得舒服 細細間 有種warm既感覺番茄醬慢煮雞胸意粉 ——-$128香草味🌿非常出 番茄醬濃郁 幾鍾意上碟既藍色碟 Grand & Elegant好味 想食多少少🤏Non Coffee—— ICE Mocha Latte $ 44SEOI 西環西營盤水街4D號地舖
西環呢間希臘 愛琴海 藍色格調cafe

幾鍾意上碟既藍色碟 Grand & Elegant
好味 想食多少少🤏

SEOI
西環西營盤水街4D號地舖

🍴SEOI 🔍西環西營盤水街4D號地舖----西環水街嘅呢一個小巷裏面,隱藏住呢間天藍色嘅希臘小屋,麻雀雖小,卻是Chill感滿滿。店內裝修簡潔清新,非常舒適,亦iGable。餐牌有希臘小食、意粉、乳酪碗同埋咖啡等等☕️Dirty ($42)☕️Cappuccino ($38)咖啡豆不錯,Dirty奶感重,Cappuccino啡味更為突出,小海馬拉花非常Kawaii。🥄希臘乳酪碗($70)乳酪碗分為三個顏色,藍、紫同粉紅,全部天然色素,可以自選兩款水果。乳酪質感濃稠,加上自選嘅香甜草莓🍓同多汁火龍果,及粒粒南瓜籽麥片脆脆等,健康飽肚。🐥希臘慢煮雞胸串陪青瓜乳酪醬($108)慢煮過嘅雞胸肉色澤粉紅,入口嫩滑,而且好濕潤,唔會乾柴柴感。大大粒雞胸粒表面撒上香草,底下墊著三色椒,貌相誘人,配搭自家製嘅青瓜乳酪醬,清新低卡嘅同時,味道亦富特色。
🍴SEOI
🔍西環西營盤水街4D號地舖
----

☕️Dirty ($42)
☕️Cappuccino ($38)

🥄希臘乳酪碗($70)

🐥希臘慢煮雞胸串陪青瓜乳酪醬($108)

咖啡店名字SEOI係中文「水」嘅粵語拼音,望到呢間cafe搶眼嘅門面、天藍色嘅牆身,感覺就好似去咗一趟希臘旅行咁🤩而店內裝潢同傢俬都用上藍白色tone配合返主題💙🤍呢度除咗提供咖啡、乳酪,仲可以品嚐到即叫即製嘅希臘菜式,好有異國風情架🏝🐓Chicken Souvlavki ($108)呢款招牌菜好有特色,慢煮雞胸肉以串燒形式上碟,表面撒上大量香草,香氣十足🥰雞胸肉一啲都唔鞋口,反而非常juicy!旁邊有青瓜酸乳酪醬同三色椒作配搭,酸酸甜甜嘅醬汁同雞肉相當夾,沾少少嚟食令雞肉更fresh、更有風味🤩🍝Seoi Pasta ($108)聽個名就知呢款係招牌意粉😆果然無令人失望,一上碟已經聞到好香蒜頭、紫洋蔥、香草嘅味道😍意粉係比較粗身同扁嘅,咬落好彈牙、幾有口感,仲掛滿又香又濃稠嘅feta cheese;雖然意粉溢出嘅油唔少,好邪惡😈但同意粉一齊食真係好滑好香😍💜Smoothies - PURPLE ($55)新鮮水果有🫐藍莓、🍎蘋果、🍌香蕉,入口香甜又清新,非常開胃~香蕉味比較重,相信飲完呢杯沙冰,排便無煩惱🤣☕️Mocha ($40)店員好nice好專業,應要求特別用Skimmed mi

🐓Chicken Souvlavki ($108)
Chicken Souvlavki

🍝Seoi Pasta ($108)
Seoi Pasta

💜Smoothies - PURPLE ($55)
PURPLE

☕️Mocha ($40)
店員好nice好專業,應要求特別用Skimmed milk去沖,仲有個qq獅子拉花🦁️一上枱即刻心心眼😍
咖啡香濃,奶泡綿密細滑,不錯👍🏻
Mocha

總結:欣賞小店食物嘅用料講究同細心,除咗充滿蛋白質嘅主食外,仲有高品質純素品牌granola同浸住水果嘅水,好少可有cafe可以做到👍🏻

🔸溫馨提示:Open rice地址係水街,但其實係三多里轉入去小巷入面,都揾咗一陣先揾到,大家唔好揾錯路🤣
2022-11-20
Chicken Souvlavki
PURPLE
Mocha
  • Chicken Souvlaki
2022-11-27 39 views
SEOI西環西營盤水街4D號地舖G/F, 4D Water Street, Sai Ying Pun, Western District藍白色主調好有希臘知名景點藍白屋FEEL~ MENU 上有COFFEE, SMOOTHIES, YOGURT BOWL 及5款鹹食。𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙎𝙤𝙪𝙫𝙡𝙖𝙠𝙞 $108 希臘慢煮雞肉配青瓜乳酪醬因為少油低脂 ,幾岩女仔食, 串燒慢煮雞胸份量多,個青瓜乳酪醬酸酸的很開胃, 而且YOGURT 是對腸道好, 有大量益生菌, 日日吃皮膚腸道環境也會變美哦。SMOOTHIES 用新鮮生果打成, 顏色好靚又飲得健康, $55 pink用了, 喝完感覺輕盈沒有負擔。
SEOI
西環西營盤水街4D號地舖

2022-11-17 52 views
港島一帶一向是文藝咖啡店集中地,這間藍白色的CAFÉ近著香港大學站和西營盤站之間,位於橫巷的隱世小店,環境份外的寧靜舒適,主打特色的希臘菜,食物飲品全部即叫即製。希臘慢煮雞胸串配青瓜乳酪醬 - $108慢煮最能防上水份流失,連雞胸肉也變得嫩滑多汁,完全不乾柴,還撒滿惹味的香草,墊著清新的炒三色椒,可蘸上酸甜爽口的青瓜乳酪醬,有著希臘風味。SEOI菲達芝士醬炒扁意粉 - $108煙韌有彈性的扁意粉掛滿濃稠的菲達芝士,充滿著濃厚的奶香,還有不少香甜的紫洋蔥和多汁車厘茄,另加$20有一塊塊慢煮雞胸肉。Flat White - $38薄身的奶泡更細滑,牛奶與濃縮咖啡融合度很高,入口好絲滑,轉脫脂奶更健康。Pink - $55這杯粉紅色的Smoothies打得好幼滑細膩,富士多啤梨、覆盆子和蜜桃的果香味,味道酸酸甜甜,好開胃。
希臘慢煮雞胸串配青瓜乳酪醬
希臘慢煮雞胸串配青瓜乳酪醬