2024-06-26 581 views
呢間街坊小店主打沙縣美食 夠晒特別 沙縣原來係福建一個地方 拌麵、蒸餃都係名物呢度都當然有得食🥰味道仲意外地有驚喜 而且好大份 絕對係街坊恩物!🥟招牌蒸餃 $35非常好食 大大隻 因為係蒸 所以外皮更加煙靭 又唔會太厚 肉餡新鮮 有好多蔬菜🥬更加爽脆🍝黃炆豬手花生醬干撈薯粉 $48薯粉粗身又滑捋捋 索晒花生醬味 仲有啲花生脆粒、榨菜粒 非常惹味好食🤤豬手有3件 淋身又唔會太霉 夠入味 入口充滿膠質🍲黄豆排骨盅燉湯 $38非常足料抵飲 有好多排骨同豆豆 清清甜甜 感覺無味精 好飲!海帶絲 $28雲耳 $28叫咗兩款涼拌小食 俾佢份量嚇親 成碟炒麵咁大碟😆可以揀辣度 惹味又開胃
呢間街坊小店主打沙縣美食 夠晒特別
沙縣原來係福建一個地方 拌麵、蒸餃都係名物

🥟招牌蒸餃 $35

雲耳 $28
海帶絲
雲耳

2024-05-02 583 views
估唔到香港原來都有沙縣小食,呢日就同屋企人去咗紅磡呢間餐廳食佢嘅特色菜。打開餐牌,見到有好多選擇,望落都好吸引。呢度用QR code落單,好方便。見啲嘢食好抵食,我哋都點咗好多嘢食啊。我第一眼就俾佢呢度嘅營養炖盅系列,因為平時都好少食住家餸,見到有呢啲咁養生嘅選擇,當然要即刻點啦。我哋分別點咗雪梨猪肺盅同埋天麻猪腦湯,分別有祛咳潤肺同埋安神補腦既功效。主食方面,點左豬肝撈薯粉同埋黃燜雞飯。豬肝處理得幾好,口感唔會太軟腍。黃燜雞飯勁大份,超抵食。
打開餐牌,見到有好多選擇,望落都好吸引。

呢度用QR code落單,好方便。

黃燜雞飯勁大份,超抵食。
2024-04-23 421 views
沙縣特色小吃店名好熟,好似喺內地見過,今日經過黃埔又再見到,所以選擇幫襯一下👌店舖內裝潢簡潔,有大量卡位,而且空間寬闊,坐得舒服🥰食物選擇多元化,有燉湯、蒸餃、雲吞、套餐飯、套餐麵、拌麵、小炒等等招牌蒸餃~餃子不但皮薄,而且帶有煙韌度,餡料豐富,再配上特製醬汁就提升了整個風味,呢個值得推薦😋鹿茸菇排骨飯~材料豐富,排骨燉到又軟又淋,還有鹿茸菇、紅棗等,用料非常足,飲完盅湯個胃暖笠笠,好養生👍
店舖內裝潢簡潔,有大量卡位,而且空間寬闊,坐得舒服🥰

2024-04-22
Type of Meal
Lunch
2024-03-20 536 views
今日同男朋友去左紅磡食lunch,揀左呢間又寬敞又有人氣嘅小食店😍我地大概一點到,餐廳幾乎坐滿,果然好受街坊歡迎啊👏🏻*****🐷豬肝 $45豬肝可以揀麻辣或者酸辣,我哋就揀左麻辣小辣,食落好過癮🤤🤤🐥黃燜雞 $58呢個黃燜雞超足料,雞肉肥厚又嫩,咬落啖啖肉好正😋🥟招脾蒸餃 $35 必點推介😍‼️餐廳人手自家製嘅餃子,皮簿餡靚,好食到我哋食完再encore左一籠😍🧋熱阿華田 $10🥤芬達 $8*****更多食評資訊:IG🔎litcloud_

*****

🐷豬肝 $45
豬肝可以揀麻辣或者酸辣,我哋就揀左麻辣小辣,食落好過癮🤤🤤

🐥黃燜雞 $58
呢個黃燜雞超足料,雞肉肥厚又嫩,咬落啖啖肉好正😋

🥟招脾蒸餃 $35

🧋熱阿華田 $10
🥤芬達 $8

*****

更多食評資訊:IG🔎litcloud_
2024-03-17
$80 (Lunch)
  • 招牌蒸餃
同朋友一齊嚟咗呢間餐廳食個 early dinner 🤣原來有燉湯,咁叫咗 $38「 花旗參竹絲雞盅」:味道清甜,仲真係有幾件竹絲雞 同埋 花旗參 可以食👍;咁嘅價錢非常抵食 🤩$35「爽脆金湯雲吞」:金湯要咗「微辣」,少少酸少少辣好開胃🤩;雲吞細細粒,一啖一粒,食得好暢快🤣$48「豬頸肉」:豬頸肉甘香爽滑,仲有少少辣味,配埋大豆芽菜一齊食,又係好開胃🤣$18「白灼生菜」:生菜🥬爽脆、新鮮,白灼簡單好食🤣$35「高湯水餃🥟」:餃子🥟大大隻,食到裏邊有豬肉、紅蘿蔔🥕、香蔥😋;放喺有紫菜嘅高湯裏邊煮,好味😋$35「招牌蒸餃」:餃子🥟都係大大隻,亦都食到裏邊有豬肉、紅蘿蔔🥕、香蔥,味道鮮美🤣真係好抵食🤩
同朋友一齊嚟咗呢間餐廳食個 early dinner 🤣

$18「白灼生菜」:生菜🥬爽脆、新鮮,白灼簡單好食🤣

真係好抵食🤩
$105 (Dinner)
沙縣特色小吃 (紅磡)紅磡蕪湖街63號兆寶閣地下C號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:水煮牛肉飯 $68,口水雞 $45,麻辣汁拌雲吞 $35水煮牛肉飯:我選了金湯味,酸辣,大辣。濃郁的金湯味酸辣湯汁融入大辣口味,展現出獨特的辣味和湯汁的豐富味道。牛肉量多,鮮嫩多汁,配上香噴噴的米飯,每一口都充滿了滿足感。湯汁的酸辣風味讓整道菜更加開胃,令人食指大動!😄😄😄口水雞:我選了麻辣,大辣。大辣口味讓人在品嚐時可以感受到辣味的刺激。辣味中帶有一絲麻辣香氣,激起味蕾,讓人回味無窮。口水雞的外觀看起來色澤鮮亮,肉質鮮嫩多汁,配上齊全的配料,如蒜末、花椒、蔥等,增添了菜品的層次感。每一口咬下去,香氣四溢!👍👍👍麻辣汁拌雲吞:我亦選了大辣。雲吞鮮嫩而滑順,能夠完全吸收麻辣汁的風味,與麻辣汁的濃郁結合在一起,營造出豐富的口感和味道,香辣開胃,令人無法抗拒!😍😍😍
沙縣特色小吃 (紅磡)

紅磡蕪湖街63號兆寶閣地下C號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

2024-03-09 255 views
今日去左黃埔行街,有好多小店,食野買野好去處!行下行下見到間沙縣小吃,記得去西班牙旅行個陣都去過間沙縣小吃,就入去坐低,位置都寬敞,坐得舒服。招牌蒸餃,餃子樣貌好靚,蒸籠上,即叫即蒸,熱辣辣,配上醋好夾,餃子餡料都好多,肉質正正常常唔鬆散。雪梨豬肺盅,炖湯好濃,湯料多,仲有祛咳潤肺既功效,正!炸雲吞小份4 隻,望落好淺色,好似炸唔夠,但食落又好脆,配埋酸甜醬好吃。口水雞叫左麻辣小辣,係原隻雞髀,麻辣味道夠,好惹味,雞肉都唔鞋。豬大腸乾撈薯粉,走芫茜、走青、麻辣小辣,原來麻辣撈薯粉係好夾,每條薯粉都有麻辣汁。食左辣就叫左凍飲,凍奶茶同凍檸茶,唔係茶記,茶底都濃厚茶味,唔錯!整體而言,大部分既食物都好食!

雪梨豬肺盅,炖湯好濃,湯料多,仲有祛咳潤肺既功效,正!

整體而言,大部分既食物都好食!
2024-03-09
Type of Meal
Dinner
2024-03-07 255 views
最近好似越來越多雲吞店但唔係香港傳統嗰隻雲吞而係啲細細粒一碗好多粒仲要係連湯一齊食嗰一種今次呢度除左放湯食之外原來仲可以夾撈麵一齊食而且仲要係花生醬撈麵添本身想薯粉但都係麵夾啲一邊放滿超級多粒粒雲吞一邊滿滿花生醬嘅干撈麵麻香四溢麵條爽滑大大碟炸雞翼四川小麻辣撈米線雞翼即叫即炸夠新鮮脆口小食種類繁多仲有燉湯添叫左蒸餃無骨鳳爪同燉湯蒸餃同樣即叫即蒸熱辣辣一籠有六大隻皮薄又爆餡無辣無骨鳳爪個汁底好正少少酸開胃得嚟鳳爪爽脆雪梨燉豬肺湯超級足料呀想飲叫個套餐加$15就有—————————————————————🔸 雲吞撈麵 $38🔸 雞翼撈米線 $46🔸 招牌蒸餃 $35🔸 無骨鳳爪 $42🔸 雪梨燉豬肺 $38
最近好似越來越多雲吞店
🔸 無骨鳳爪 $42
🔸 雪梨燉豬肺 $38
2024-03-05
2024-03-04 168 views
小食我地叫左兩隻香烤雞全翼😃 同 口水雞麻辣小辣😃。先講香烤雞全翼,即叫即烤,一黎到熱lak lak,調味偏咸小甜,雞皮好香口,雞肉幾juicy,一人一隻岩岩好。而個口水雞雖然係小辣,但我覺得辣味十足,但就好好送飯,一個人食岩岩好,味道偏濃味,所以就咁食既話會覺得有D重口味! 雞肉肉質都幾實在,雞皮好薄,整得好入味!另外叫左一碗細既清湯微辣水煮魚片😗 同 金湯酸辣水煮魚米線😗。佢地既魚片都有返咁咁上下大塊,如果數量可以再多D就更好喇! 湯底唔洗講,重口味既都一定中意,就算係清湯都好夠咸香味。

2024-02-20 230 views
今日放工,我去咗一間好抵食嘅小店,價錢真係超抵,唔洗去北上,閒日8點已經好滿座,因為勁抵食。招牌蒸餃真係蒸籠上嚟嘅,只係$38。餃子好大隻,好飽實,豬肉多汁少肥,湯啱啱好,好好味!香烤雞腿令我驚喜,烤得香口,肉質嫩滑多汁,價錢亦幾合理$28!花旗參竹絲雞盅都好特別,花旗參提味,竹絲雞更加豐富風味,湯汁夠味,令人回味無窮。鍾意酸辣嘅話,$60豬頸肉湯麵係好選擇。酸辣金湯味道鮮美,豬頸肉鬆軟量多,麵條有彈性,食落好過癮。最後花生醬拌雲吞都唔錯,雲吞拌埋花生醬,口感獨特,花生醬香濃,雲吞鮮嫩,夾埋一齊好味。想食抵又好味嘅食物,呢間小店絕對值得一試!

想食抵又好味嘅食物,呢間小店絕對值得一試!
2024-01-30 264 views
今日同朋友去左紅磡食嘢,真係發現到一間好特色嘅小店,呢度嘅招牌蒸餃真係一絕!哩啲蒸餃用蒸籠上,皮薄餡多,一口咬落去好多汁!而且佢哋嘅餡料都好鮮美,必試!之後又試咗香烤雞腿。雞腿烤得香脆多汁,而且佢哋嘅調味料好特別,有啲甜有啲辣,味道好平衡,好好味花旗參竹絲雞盅,呢碗雞盅真係豐富至極!雞肉加埋花旗參同竹絲,令味道更加濃郁。湯底都好鮮甜,勁清甜滋補而佢哋嘅豬頸肉湯麵好驚喜,我叫咗小辣同金湯味(酸辣),真係好正!湯底有啲辣有啲酸,味道好開胃,而豬頸肉好嫩(量爆多),加埋彈牙嘅湯麵,真係一碗很滿足的湯麵!花生醬拌雲吞。啲雲吞口感好滑滑嫩嫩,而佢哋嘅花生醬好香濃,帶有啲微微甜味,唔錯👍🏻

2024-01-28 194 views
📌一直都唔知咩叫沙縣小食呢間喺紅磡嘅餐廳新開睇落都企理一個人唔知食咩就入咗去🧘🏻‍♀️見到蒸餃幾出名所以就想試下♡招牌蒸餃都新鮮出爐見到即刻蒸完之後拎出嚟皮唔算太薄👉但係料夠多味道唔會太鹹😂食得出係北方味道♡豬頸肉小菜有得揀要唔要麻辣同埋加芝麻醬我自己就唔鍾意太重口味 ❤️所以走辣走醬食落去反而都有啲驚喜豬頸肉份量幾多芽菜加埋北方嘅味道都幾好送飯如果鍾意食北方味道嘅都可以一試☺️
📌

食落去反而都有啲驚喜豬頸肉份量幾多
芽菜加埋北方嘅味道都幾好送飯

如果鍾意食北方味道嘅都可以一試☺️
2023-12-31 366 views
🌻「沙縣」的美食🐱其實小編完全唔知道沙縣其實喺邊度🤣但係見到呢個招牌就唔知點解走咗入嚟,點知原來好有驚喜喎,佢嘅餃子呢種包法我覺得好靚,另外仲叫咗一個撈麵同埋一個原盅燉湯米線!各種食物濃味得辣得黎又開胃,淡味的又食得出係真材實料!雖然我繼續唔知沙縣係咩地方黎,但已有深刻的印象!📍 沙縣特色小吃 (紅磡)紅磡蕪湖街63號兆寶閣地下C號舖⚡️為食貓:😻😻😻😻⚡️氣氛貓:😹😹⚡️翻食貓:😸😸😸
🌻「沙縣」的美食🐱

📍 沙縣特色小吃 (紅磡)
紅磡蕪湖街63號兆寶閣地下C號舖

⚡️為食貓:😻😻😻😻
⚡️氣氛貓:😹😹
⚡️翻食貓:😸😸😸
2023-12-29 297 views
晚飯唔知食咩好,見到呢間鋪頭喺屋企附近,評價都唔錯,所以就去試一試兩個人叫咗三樣嘢招牌蒸餃,餃皮都算薄,係菜肉餡,味道唔係話太有特色,同普通餃子冇分別,不過35蚊有6粒都算幾抵食另外叫咗個天麻豬腦燉湯,有大量嘅豬腦,但係飲落去就唔覺得好濃,比較似係鹽水湯多啲仲叫咗個老壇酸菜魚飯,呢個就真係唔係太推薦,老壇酸菜魚胡椒味比較重,反而冇乜酸辣味,魚肉係用咗黑魚,份量都好,足完全無骨,亦都唔腥,不過湯底就唔係太好味整體嚟講係街坊小店,落去食個餃子都係可以嘅

兩個人叫咗三樣嘢

整體嚟講係街坊小店,落去食個餃子都係可以嘅
今日去開紅磡,下午茶時間到訪位於蕪湖街的「沙縣特色小吃」,餐廳座位舒服,明亮衛生;提供餃子、雲吞、湯麵、拌麵、炸物及涼菜等,價錢合理店員非常親切有禮又殷勤,十分難得-花生醬拌餃 $38餃子包得美觀,外皮薄滑,餡料有豬肉、芹菜及胡蘿蔔粒等,新鮮爽口,配上花生醬夠滋味-香烤雞腿 $28外皮烤得香脆,雞肉緊實嫩滑,沒有過多的調味,不錯!-拍青瓜 $28加入大量蒜粒的青瓜新鮮爽脆,陳醋酸度剛好,開胃清新!-牛百葉麵 $58+$3配熱飲/凍飲點選米線,酸辣湯小辣大大碗相當抵食,牛百葉爽脆入味,米線爽滑,湯底酸辣平衡辣得過癮,更配上少量健康生菜-黃豆排骨盅 $38有健脾利濕之效湯品夠熱,湯料絕不馬虎,飲落清甜而無膩感,豬肉肉香豐富
店員非常親切有禮又殷勤,十分難得
花生醬拌餃 $38
香烤雞腿 $28
外皮烤得香脆,雞肉緊實嫩滑,沒有過多的調味,不錯!
拍青瓜 $28
加入大量蒜粒的青瓜新鮮爽脆,陳醋酸度剛好,開胃清新!
牛百葉麵 $58
+$3配熱飲/凍飲
點選米線,酸辣湯小辣
黃豆排骨盅 $38
有健脾利濕之效
湯品夠熱,湯料絕不馬虎,飲落清甜而無膩感,豬肉肉香豐富
2023-12-24
$97 (Tea)
  • 花生醬拌餃