約山東人食魯菜!!一定係簡呢間經濟實惠的小店!砂鍋酸菜魚配白飯呢碗酸菜魚入面有超多酸菜!砂鍋底仲有紅薯粉!非常包肚,2個人食一碗粉都得!魚既份量都夠多!墨魚馬蹄餃擔擔麵墨魚馬蹄餃個皮係黑色,用新鮮墨魚汁整成。墨魚、馬蹄同新鮮豬肉打成既餡料比較淋身,帶少少爽口,好有層次!擔擔麵唔會太辣,仲落咗好多蝦米同少少花生,湯底鮮甜好味!黑糖醋豬軟骨豬軟骨😋啖啖肉~ 而且每舊豬軟骨都好入味,煮得好淋,連軟骨都可以食埋!麻辣魚皮魚皮厚實爽口,口感脆脆爽爽的!又香又麻又辣實在很過癮,非常之開胃,忍不住一口接一口的吃下去!

約山東人食魯菜!!一定係簡呢間經濟實惠的小店!

砂鍋酸菜魚配白飯

墨魚馬蹄餃擔擔麵

黑糖醋豬軟骨

麻辣魚皮

• 墨魚荸薺餃
  • 麻辣魚皮
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈之前脆友已經有介紹過,聽聞水餃不錯,今次終於試到!七點到埗店內座無虛席,不用等可直接入座。餐廳主打山東菜/水餃等中菜,晚市套餐亦有多款選擇,相當抵食。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜鮮肉韭菜餡餅 $30 (8/10)即叫即整需時20分鐘,有3款口味,韭菜絕對係重口味之選。一上枱熱辣辣,餡料超飽滿,肉汁豐富😻,而且一人半塊都好飽肚!𐂐 ⠜墨魚荢薺餃 $43 (7.5/10)店內招牌之一,烏萃萃墨魚餃好特別,內餡包入墨魚滑及爽脆馬蹄。餃皮略厚但口感煙韌,水餃亦會跟是日靚湯,紫菜湯好有媽媽的味道。𐂐 ⠜煎京蔥羊肉餃 $33 (8.3/10)羊肉餃子好食🤤!金黃色煎餃香脆,不算油膩,內餡羊味濃郁有肉汁,相比水餃個人更喜愛煎餃。𐂐 ⠜自家製醉雞 $62 (8/10)自家製醉雞汁洒味溫和,完全不嗆口,雞肉入味有淡淡洒香。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜鮮肉韭菜餡餅 $30 (8/10)
即叫即整需時20分鐘,有3款口味,韭菜絕對係重口味之選。

𐂐 ⠜墨魚荢薺餃 $43 (7.5/10)

𐂐 ⠜煎京蔥羊肉餃 $33 (8.3/10)
羊肉餃子好食🤤!
金黃色煎餃香脆,不算油膩,內餡羊味濃郁有肉汁,
相比水餃個人更喜愛煎餃。

𐂐 ⠜自家製醉雞 $62 (8/10)
自家製醉雞汁洒味溫和,
完全不嗆口,雞肉入味有淡淡洒香。

2024-09-22 173 views
小店主打多款特色山東水餃, 以新鮮食材作餡料, 每日店內人手包製, 可以揀灼餃或者煎餃, 而且價錢親民, 性價比高!個人推介京蔥羊肉餡餅🫓, 食過返尋味🤤!🥟京蔥羊肉餃➕墨魚荢薺餃水餃可以揀雙拼, 各5粒, 每隻水餃都大大粒、脹卜卜, 餡料非常飽滿!🔸京蔥羊肉餃 — 餃子皮煙煙韌韌, 唔會太厚, 羊肉餡好香冇羶味, 搭配京蔥, 有提香作用!推介👍🏻 🔸墨魚荢薺餃 — 內餡有手打墨魚肉🦑, 仲夾雜住爽口嘅馬蹄, 配埋一杯自家製豆漿🥛, 好滋味!🫓京蔥羊肉餡餅推介👍🏻 製作需時, 大概要等20分鐘, 但值得等待的⌛️!即叫即製, 熱辣辣, 已預先切開一半, 方便食用。外皮兩面煎至金黃脆口, 個餡好香羊肉味, 仲有京蔥嘅香氣, 啖啖肉汁, 超好食😋~

🥟京蔥羊肉餃➕墨魚荢薺餃

🫓京蔥羊肉餡餅
2024-09-19
Type of Meal
Dinner
  • 京蔥羊肉餡餅
  • 京蔥羊肉餃
有日喺旺角行完街諗唔到食咩好同行友人表示喺太子有間唔錯嘅餃子店餐廳企理 我哋被安排卡位位置再望望餐牌原來唔係淨係得餃子喎~🔸洋蔥牛肉餡餅 HKD30落單嘅時候店員話餡餅要等大約20分鐘!上枱嘅時候已經將餡餅一分為二外層嘅餅皮做得夠薄 煎至香脆中間係厚厚嘅牛肉餡包住洋蔥粒 蔥花等超級juicy 咬落去啲牛肉湯汁爆晒出嚟💦🔹手撕雞拼黑醋骨擔擔麵 HKD58手撕雞係拆咗骨嘅雞髀肉黑醋骨酸酸甜甜 炆得入味軟冧擔擔麵湯底濃郁掛麵 有花生香味🔸酸辣湯鮮肉韭菜餃 HKD56值得一讚酸辣湯非常足料每一羹都有豆腐絲 木耳絲 荀絲 蛋花味道酸中有微微辣 鮮肉韭菜餃人手包製 菜同肉比例一半粒粒飽滿有肉汁🔹蒜泥白肉 HKD42平時食開嘅白肉都係薄切呢度嘅厚薄適中 更加有口感蒜泥醬非常出色將蒜 蔥 芫荽攪碎 加入紅油 辣椒偏重口味 但呢個醬配埋白肉片真係無敵!🔸百香果梳打 跟餐加+$10行到一身汗要飲返杯清爽嘅梳打消消暑!🚩山東小城 太子西洋菜南街198號地舖
有日喺旺角行完街諗唔到食咩好
同行友人表示喺太子有間唔錯嘅餃子店
餐廳企理 我哋被安排卡位位置
再望望餐牌原來唔係淨係得餃子喎~

🔸洋蔥牛肉餡餅 HKD30
落單嘅時候店員話餡餅要等大約20分鐘!
上枱嘅時候已經將餡餅一分為二

平時食開嘅白肉都係薄切
呢度嘅厚薄適中 更加有口感
蒜泥醬非常出色
將蒜 蔥 芫荽攪碎 加入紅油 辣椒
偏重口味 但呢個醬配埋白肉片真係無敵!

🔸百香果梳打 跟餐加+$10
行到一身汗要飲返杯清爽嘅梳打消消暑!

🚩山東小城
太子西洋菜南街198號地舖
Type of Meal
Lunch
  • 洋蔥牛肉餡餅
2024-09-20 227 views
今晚小妹行到好攰,當然要搵野食醫肚啦~比我見到呢間「山東小城」😍 一直喜歡食餃子既我,當然要試吓啦😆 呢間餐廳裝修簡約整潔,座位頗寬落,仲有不少打卡位🤍 價錢親民,除咗主打不同口味既水餃外,仲有麵、小食等,選擇豐富🥰招牌三寶菜飯 🐖 🐂 🐓🍚呢款招牌三寶菜飯有豬扒🐖 牛肋肉🐂手撕雞🐓豬扒厚度適中,炸得香口;手撕雞撕口感嫩滑;牛肋肉鬆軟,牛味濃😝京蔥羊肉餃擔擔麵🍜第一次食羊肉餃🥟 羊肉羶味唔太重,咬落去仲好多汁,每粒水餃🥟都脹卜卜😋 賣相不俗♡ 擔擔麵同樣大碗,非常掛汁,麵質彈牙,湯底絕對惹味😎上湯菜心🥬份量多,足料,底湯仲用咗豬骨湯底,每條菜心都掛滿湯底味道👅 唔怪得咁好味🤤蔥油餅🫓葱油餅煎得恰到好處,唔會太燶,香脆又煙煙韌韌👍🏻蜂蜜百香果梳打🥤非常清新的味道,濃郁香甜,配埋梳打水+檸檬片,變得清爽,絕對解喝之選🤩呢間餐廳幾多人幫襯,店員亦有禮貌,繁忙時間時餐廳🍴用餐一小時😊

招牌三寶菜飯 🐖 🐂 🐓🍚
牛肋肉鬆軟,牛味濃😝

京蔥羊肉餃擔擔麵🍜

上湯菜心🥬

蔥油餅🫓
葱油餅煎得恰到好處,唔會太燶,香脆又煙煙韌韌👍🏻

蜂蜜百香果梳打🥤

又黎到山東餃子店既 #山東小城🤩食餃子既真係要必到既餐廳,大大粒餃子🥟服務好好~上菜又快,開心開心🥰洋蔥牛肉水餃🐮🥬洋蔥牛肉味食落非常香甜,一咬落去,餃子肉汁多到噴出嚟😂成手都係🤣餃子皮薄,牛肉洋蔥🧅非常配搭✌🏻山東手撕雞🐥雞肉既份量大份,唔同平時既手撕雞細細條,比較有口感☺️ 入口充滿雞味,鹹鹹地嘅味道👏🏻砂鍋酸菜魚🍲以沙鍋上菜~熱辣辣既酸菜魚真係好好味架🩷以魚肉同酸菜為主,魚肉滑無骨👏🏻😋山東小城 - 太子📍太子西洋菜南街198號地舖
又黎到山東餃子店既 #山東小城🤩
食餃子既真係要必到既餐廳,大大粒餃子🥟
服務好好~上菜又快,開心開心🥰

洋蔥牛肉水餃🐮🥬

山東手撕雞🐥

砂鍋酸菜魚🍲

山東小城 - 太子
📍太子西洋菜南街198號地舖
又黎到山東餃子店既 #山東小城🤩食餃子既真係要必到既餐廳,大大粒餃子🥟服務好好~上菜又快,開心開心🥰洋蔥牛肉水餃🐮🥬洋蔥牛肉味食落非常香甜,一咬落去,餃子肉汁多到噴出嚟😂成手都係🤣餃子皮薄,牛肉洋蔥🧅非常配搭✌🏻山東手撕雞 $52🐥雞肉既份量大份,唔同平時既手撕雞細細條,比較有口感☺️ 入口充滿雞味,鹹鹹地嘅味道👏🏻砂鍋酸菜魚🍲以沙鍋上菜~熱辣辣既酸菜魚真係好好味架🩷以魚肉同酸菜為主,魚肉滑無骨👏🏻😋山東小城 - 太子📍太子西洋菜南街198號地舖
又黎到山東餃子店既 #山東小城🤩

食餃子既真係要必到既餐廳,大大粒餃子🥟
服務好好~上菜又快,開心開心🥰

洋蔥牛肉水餃🐮🥬

山東手撕雞 $52🐥

砂鍋酸菜魚🍲

山東小城 - 太子
2024-09-18 189 views
山東小城 (西洋菜南街) .📍太子西洋菜南街198號地舖G/F, 198 Sai Yeung Choi Street South, Prince Edward.我地叫左兩個小食+兩個主食+兩杯飲品🥤佢地啲小食真係抵食夾大份😍我地嗌左👇🏻.自家製醉雞有酒既香味, 雞肉又嫩滑, 而且份量一D都唔吝嗇!!仲有半隻烚蛋🥚正🤣.涼拌木耳份量超多, 我最中意佢夠多配料, 有芫荽, 蘿蔔絲, 青瓜, 配埋個酸酸甜甜既汁😍夏天食真係一流😋主角黎喇!!黑糖醋豬軟骨擔擔麵正正正🥜個湯好香花生味豬軟骨夠淋又入味👍🏻.墨魚荸薺餃麵🥟我自己本身對D黑色墨汁呀墨魚呀情有獨鍾🤣🤣所以見到呢度有都即刻嗌左果然冇令我失望😋餃子好香墨魚味🦑仲有少少馬蹄係入面 增添口感😋個清湯岩哂我最近想食清D!麵質彈牙👍🏻份量又夠哂多!非常夠飽🤰🏻.最欣賞佢地有自家製山楂茶🥤食完飲返杯又可以幫助消化!!讚!!!
山東小城 (西洋菜南街)
我地叫左兩個小食+兩個主食+兩杯飲品🥤
佢地啲小食真係抵食夾大份😍我地嗌左👇🏻
自家製醉雞
有酒既香味, 雞肉又嫩滑, 而且份量一D都唔吝嗇!!
仲有半隻烚蛋🥚正🤣

所以見到呢度有都即刻嗌左
果然冇令我失望😋
餃子好香墨魚味🦑
仲有少少馬蹄係入面 增添口感😋

個清湯岩哂我最近想食清D!
麵質彈牙👍🏻份量又夠哂多!非常夠飽🤰🏻
最欣賞佢地有自家製山楂茶🥤
食完飲返杯又可以幫助消化!!讚!!!

2024-09-17 250 views
店名:山東小城地址:旺角西洋菜南街198號地鋪1.醉雞卷 $45花雕味重,雞肉嫩滑,就連隻蛋都好有花雕嘅香味2.黑糖醋豬軟骨擔擔麵 $58豬軟骨淋滑,擔擔麵超正,花生味特濃,擔擔麵嘅精髓就係花生醬,如果花生醬唔夠多,碗麵係冇味,但店家做得好好,落咗好多花生醬,擔擔麵好好食3.酸辣湯墨魚荸薺餃麵 $65荸薺(香港俗稱馬蹄),墨魚馬蹄餃好有驚喜,唔好睇佢成嚿餃子都係黑色,就覺得唔好食,因為佢餡料係墨魚味,食落爽口彈牙,最配埋個酸辣湯酸酸味味好吸引4.京蔥羊肉餡餅 $34新鮮熱辣製作,製作需時約20分鐘,咬落去第一啖,啲肉汁係多到咇出嚟,餡餅皮薄又煙煙韌韌,整體來說餡餅非常高質,值得一試5.龍眼冬瓜茶 $14冬瓜茶微甜,龍眼有益6.蜂蜜百香果蜜 $14百香果酸酸味味,配埋蜂蜜中和番,好開胃$230
店名:山東小城
地址:旺角西洋菜南街198號地鋪

1.醉雞卷 $45
花雕味重,雞肉嫩滑,就連隻蛋都好有花雕嘅香味

2.黑糖醋豬軟骨擔擔麵 $58

3.酸辣湯墨魚荸薺餃麵 $65

4.京蔥羊肉餡餅 $34

5.龍眼冬瓜茶 $14
冬瓜茶微甜,龍眼有益

6.蜂蜜百香果蜜 $14
百香果酸酸味味,配埋蜂蜜中和番,好開胃
  • 京蔥羊肉餡餅
  • 醉雞卷
  • 墨魚荸薺餃
2024-09-17 193 views
約咗朋友👭🏽去太子食山東餃子。🥟去到門口🪟要排隊安排入座。🍲 砂窩雲吞雞有雲吞、雞、菜、黑木耳等等材料。🤓食材份量多😊,清清地嘅湯底食到雞🐔嘅鮮味。皮薄嘅雲吞容易入口。😍🥟 鮮肉韭菜餃 (10隻)皮薄餡多嘅韭菜餃,忍唔住食完一隻又一隻。🥰10隻大大隻水餃😎絕對夠飽。☺️🥠 洋蔥牛肉餡餅爆汁🤤,咬落有口感。😚熱辣辣食超正。🤩🫔 豆沙餡餅加多個甜品大滿足。🥳味道👅亦唔會太甜。😙🍹 百香果梳打夏日炎炎🌞飲爽呀。👏酸甜度適中,值得加錢叫。❤️🥤 凍檸茶新鮮檸檬🍋,啱晒要refresh嘅朋友。😎
約咗朋友👭🏽去太子食山東餃子。🥟

去到門口🪟要排隊安排入座。

🍲 砂窩雲吞雞
有雲吞、雞、菜、黑木耳等等材料。🤓
食材份量多😊,清清地嘅湯底食到雞🐔嘅鮮味。
皮薄嘅雲吞容易入口。😍

🥟 鮮肉韭菜餃 (10隻)
皮薄餡多嘅韭菜餃,忍唔住食完一隻又一隻。🥰
10隻大大隻水餃😎絕對夠飽。☺️

🥠 洋蔥牛肉餡餅
爆汁🤤,咬落有口感。😚
熱辣辣食超正。🤩

🫔 豆沙餡餅
加多個甜品大滿足。🥳
味道👅亦唔會太甜。😙

🍹 百香果梳打
夏日炎炎🌞飲爽呀。👏
酸甜度適中,值得加錢叫。❤️

🥤 凍檸茶
新鮮檸檬🍋,啱晒要refresh嘅朋友。😎

2024-09-16 102 views
香港想食山東菜,可以到太子既山東小城,包你食到山東菜地道的味道👅晚飯時段來到山東小城都好full 下,呢度主打餃子🥟麵食,涼菜之類,仲有肉夾饃🥙這些我們都點了,也是必食之選:1. 墨魚🦑荢薺餃子🥟 $43 黑色外表的墨魚🦑餃子,內涵是彈牙爽口的,其他地方沒吃過,必食餃子。2. 鮮肉白菜🥬餃子$39 3. 京蔥羊肉餡餅🫓 $34 雖然需要20分鐘,做出來味道👅又香,餡餅外脆內熱呼呼的香香羊肉,值得吃💖4. 麻辣海蜇🪼 $40 開胃的選擇,也是夠爽脆。飲品方面有自家製豆漿 $10和不同口味的梳打,我就選擇百香果梳打 $22甜甜的又夠涼快🥰
2. 鮮肉白菜🥬餃子$39
4. 麻辣海蜇🪼 $40 開胃的選擇,也是夠爽脆。
2024-09-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
最近工作繁忙,過了中午飯點還沒吃飯。不管了,見客簽單重要!今天下午約了客戶在太子見面。會面結束後飢腸轆轆,必須要來一頓美美的好好慰勞一下自己!😋剛剛豬扒麵癮發作,馬上搜一下附近有哪家豬扒麵好吃!?🥰最後找到這家名字跟出品也很讚的「山東小城」。店內裝潢溫馨,店員有禮主動問好。因為今天我只有一人就跑到面牆的座位上。看了看餐牌找到了今天的目標馬上點餐!「生炸豬排擔擔麵」😍生炸豬排生鮮熱辣,外皮香脆,內里稍稍乾身了一點。可能是有一點點Overcook. 肉的份量給得很足,一份麵,四塊肉,大滿足。🥰麵底用上類似日式拉麵的麵,麵比較挺身。然後湯底是花生醬,花生粒,添加了櫻花蝦增加鮮味。午餐配一杯凍豆漿味道正常。看到餐牌上可以加$12-38添加不同小食如蔥油餅等等,詳情可以看看附上的餐牌。豬扒麵好吃料足湯麵也很讚,是一個性價比不錯的選擇!推介推介!👍午餐C餐 生炸豬排擔擔麵 配凍豆漿HKD$56
午餐配一杯凍豆漿味道正常。
午餐C餐 生炸豬排擔擔麵 配凍豆漿HKD$56
生炸豬排擔擔麵
生炸豬排擔擔麵
  • 生炸豬扒擔擔麵
✨ 招牌墨魚餃擔擔面 $58墨魚餃肉餡紮實,裡面充斥住實的的墨魚肉,擔擔面湯底好濃郁既花生醬,每一條麵線都掛滿湯底既精華🤤✨ 招牌三寶菜飯 $58(生炸豬扒,手撕雞,牛肋肉)菜飯一啲都唔油膩,好健康,綠油油既菜面混合白飯中,生炸豬扒大大塊,好抵食;最讚既係手撕雞醬,非常惹味;牛肋肉肉質軟腍入味,一啲都唔柴👍🏻✨ 洋蔥牛肉餡餅 $30熱辣辣即叫即製既牛肉餡餅,牛肉汁多到瀉曬出嚟,味道加左洋蔥後,味道更濃郁惹味,有個小提意,如果等客人自己切開更好,肉汁可以鎖喺餡餅裡面,或者有需要時才要求店員幫忙切開😉✨麻辣拌青瓜 $30加左麻辣之後,辣得好過癮,比起普通拌青瓜,味道更惹味,岩曬重口味人士😋✨凍冬瓜茶 $5甜甜的冬瓜茶,低糖自家製,清熱祛濕,益氣補虛,冷熱皆宜,炎熱天氣嚟一杯冰涼冬瓜茶,心情都變得舒暢了☺️

✨ 招牌墨魚餃擔擔面 $58

✨ 招牌三寶菜飯 $58
(生炸豬扒,手撕雞,牛肋肉)

✨ 洋蔥牛肉餡餅 $30

✨麻辣拌青瓜 $30

✨凍冬瓜茶 $5

2024-09-10 265 views
最近見到一個社交平台post,好似係一對中學生,女朋友中意(餐餐)食牛排,但係男朋友就會帶下佢食tam jai,end up男仔就被分左手。搞笑得嚟又覺得搵到一個願意陪你食你中意ge野ge人,都係一種幸福。無聊野講完,今日想講一間我幾中意食ge平民小店,叫山東小城(太子)。雖然係叫太子店,但其實係近旺角,果日係MOKO行完街過去都非常近。店面細細,不過都坐滿唔少人。黑糖醋豬軟骨菜飯 ($53)黑糖甜味算重,豬軟骨好淋。不過我想提ge係佢個菜飯,出面好多都係切得好大粒ge菜(好似冇切過一樣),但係呢度係一絲絲ge菜,食落舒服好多。牛肋肉擔擔麵 ($58)牛肋肉一樣好淋,擔擔麵味唔算好濃,配埋小食同埋佢地特製菜圃岩岩好。麻辣魚皮 ($40)呢度除左主食之外,仲有20+種類ge小食,我地叫左麻辣魚皮,魚皮夠爽,麻辣又出,而且份量唔少。羊肉餡餅 ($34)羊肉餡餅係我個人favourite,即叫即整,個皮係脆,入面d肉唔會乾,反而係爆汁,而且好多餡,食到好滿足。飲品方面就叫左百香果梳打 ($22)同埋凍百香果蜜 ($14),解辣一流。下次再嚟ge話我會想試佢餃子同埋多d小食。

黑糖醋豬軟骨菜飯 ($53)
牛肋肉擔擔麵 ($58)
麻辣魚皮 ($40)
羊肉餡餅 ($34)
去完花墟在旺角搵食,被餐廳友好的價錢吸引了入去,晚市套餐連飲品大約$5-60就有交易,店員招呼周到又友善呢。生炸豬扒擔擔麵 $58豬扒勁大份,而且也有剪開上碟。擔擔麵花生味勁濃郁,麵也很彈牙。手撕雞芝麻醬冷麵 $58 雞肉夠晒嫩滑,芝麻醬是像腸粉那種,芝麻味勁濃,見到手撕雞比較大件,問店員才知道是用雞髀肉,讓客人看到是雞髀肉的形狀,所以未有撕得很細條~雞絲粉皮$40粉皮夠晒晶瑩剔透,也很彈牙,芝麻醬也是冷麵那款~手撕雞用雞胸肉,撕得夠細。黑糖醋豬軟骨$52糖醋軟骨勁入味,酸酸甜甜好開胃,軟骨好淋口易入口~加飲品都有優惠~蜂蜜百香果梳打 $10梳打飲落暢快,配蜂蜜又有清腸消脂,幾健康。龍眼冬瓜茶 $10龍眼肉清甜,又可以清熱祛濕,益氣補虛

生炸豬扒擔擔麵 $58

手撕雞芝麻醬冷麵 $58

雞絲粉皮$40

黑糖醋豬軟骨$52
糖醋軟骨勁入味,酸酸甜甜好開胃,軟骨好淋口易入口~

加飲品都有優惠~
蜂蜜百香果梳打 $10
梳打飲落暢快,配蜂蜜又有清腸消脂,幾健康。

龍眼冬瓜茶 $10
龍眼肉清甜,又可以清熱祛濕,益氣補虛
2024-09-07
$110 (Dinner)