2024-09-10 265 views
最近見到一個社交平台post,好似係一對中學生,女朋友中意(餐餐)食牛排,但係男朋友就會帶下佢食tam jai,end up男仔就被分左手。搞笑得嚟又覺得搵到一個願意陪你食你中意ge野ge人,都係一種幸福。無聊野講完,今日想講一間我幾中意食ge平民小店,叫山東小城(太子)。雖然係叫太子店,但其實係近旺角,果日係MOKO行完街過去都非常近。店面細細,不過都坐滿唔少人。黑糖醋豬軟骨菜飯 ($53)黑糖甜味算重,豬軟骨好淋。不過我想提ge係佢個菜飯,出面好多都係切得好大粒ge菜(好似冇切過一樣),但係呢度係一絲絲ge菜,食落舒服好多。牛肋肉擔擔麵 ($58)牛肋肉一樣好淋,擔擔麵味唔算好濃,配埋小食同埋佢地特製菜圃岩岩好。麻辣魚皮 ($40)呢度除左主食之外,仲有20+種類ge小食,我地叫左麻辣魚皮,魚皮夠爽,麻辣又出,而且份量唔少。羊肉餡餅 ($34)羊肉餡餅係我個人favourite,即叫即整,個皮係脆,入面d肉唔會乾,反而係爆汁,而且好多餡,食到好滿足。飲品方面就叫左百香果梳打 ($22)同埋凍百香果蜜 ($14),解辣一流。下次再嚟ge話我會想試佢餃子同埋多d小食。

黑糖醋豬軟骨菜飯 ($53)
牛肋肉擔擔麵 ($58)
麻辣魚皮 ($40)
羊肉餡餅 ($34)