2022-04-05
最近返工經過灣仔見到有間新嘅上海外賣小店新開張,聽講呢間餐廳仲要係前米芝蓮小食店總廚主理,價錢都好抵食所以就去試吓!呢間餐廳聽講最出名就係佢嘅生煎包,我去買嗰陣都淨返最後兩個,咁當然就唔好執輸全部都買返屋企。估唔到呢個生煎包真係有驚喜。一入口生煎包好多汁爆出黎,而且裏面嘅肥豬肉唔算好多唔會食到一口油,亦都唔會有豬肉嘅騷味,最估唔到係搭左一程車返屋企先至食都仲可以keep到面頭嘅脆皮,絕對係必食推介 !上海排骨菜飯嘅菜飯都有唔少嘅蔬菜喺裏面,蔬菜入口都好爽脆,食得出唔係放隔夜,另外佢嘅豬扒亦都調味十足,配返菜飯食啱啱好。涼拌小木耳入口好爽口,麻油香味十足,微微滲岀少少嘅麻辣風味。桂花蜜糖雞翼好香甜,雞翼炸到好香脆,加埋香口嘅芝麻令到口感更加有層次,我個人都覺得不錯吃。總括嚟講我覺得呢間餐廳CP值好高,價錢亦都唔貴,大家如果喺附近嘅話記得買黎試吓!