2025-01-05 0 views
我點提前點餐,隔離檯網紅出餐速度極快,同經理再度溝通我的餐幾時出,打拖延戰術,我等左25分鐘都出唔到,當時客人入座率7成,我看到隔離檯在食,擺明出錯餐啦,第二次30分鐘後問,佢話催緊廚房,隔離檯明明遲黎過我地,再三確定先34分鐘出到餐,以後都唔會幫襯

前幾日20/12/2024,去維園行工展會前,先到這餐廳食午餐先,接待的男服務員好有禮貌安排座位,坐吓點餐時,見隔離枱兩位長者差不多食完,有女服務員好有耐性介紹甜品,食到差不多時,當然仍是午市好多人,抬頭周圍望一刻,就有服務員問需要什麽,近期難得遇上,希望能保持這服務態度。點了2個午餐,都好好食木須肉炒手工拉麵,餸有好多手工豬肉蒸餃,好熱,好多汁紅油抄手拌麵配雲吞湯,有少許辣,可接受雞絲粉皮,幾好食

點了2個午餐,都好好食
木須肉炒手工拉麵,餸有好多

手工豬肉蒸餃,好熱,好多汁

紅油抄手拌麵配雲吞湯,有少許辣,可接受

雞絲粉皮,幾好食

2024-12-20
Type of Meal
Lunch
2024-10-06 813 views
餐廳熱到不得了,職員話係咁樣,坐低等個炒飯 等咗七個字, 都未嚟,已經催咗4,5 次。 啲職員 聽完就算 完全冇理過 最後 我哋都係唔等就埋單。 食物份量少得可憐 完全不符合性價比 應該不會再來這間門店
2024-07-03 1692 views
今日喺銅鑼灣辦完事經已晏晝三點,因為嘆咗好耐嘅冷氣又唔記得帶褸,所以覺得就嚟凍親要病。一於去食個下午茶啦,要食啱嘢至得。嚟到左近呢間上海姥姥,睇到下午茶餐有湯麵,可以化解到我週身嘅寒氣啩。門口大大隻字寫住六十幾蚊,唔算貴,就入去坐低。服務都算幾好,有帶位有斟茶有解答,不過都搵唔到紙巾喎,噉就襯唔到呢度望落去都幾講究嘅古色古香嘅環境喇。卒之點咗嫩雞煨麵、爆汁鮮蝦韭菜餡餅、熱無糖豆漿呢款套餐。雞煨麵都算多料,有雞有菜有麵有湯底,營養均衡,但係湯底香濃之餘太鹹,冚住咗雞同小棠菜嘅香味,實在冇辦法飲埋啲湯,有啲嘥。鮮蝦韭菜餡餅比較令人失望,賣相非常一般,見到兩粒餡餅嘅雙面都係煎到油冧冧,又唔似係現整好新鮮嘅樣,食落唔單止冇鮮蝦嘅口感同韭菜嘅香味(講真我係香港都好少食到有新鮮韭菜香味嘅餃子、包同餅),仲要入面爆出嘅唔係肉汁而係肥油!香港有豆漿飲嘅地方有好多,不過今次有新鮮又無糖嘅熱豆漿令我有啲驚喜。總算食咗暖笠笠嘅一餐,幾滿足嘅。埋單唔係六十幾蚊而係加到去八十幾~原來不單止有加一服務費仲要加埋茶位添!
2024-07-02
$85 (Tea)
2024-05-18 2059 views
絕對是大集團的優勢。在明珠廣場的這一層,看來是大家樂集團的天下,星期二的晚上,想不到也滿座,但因為座位多,等了一會兒便可入座。小籠包,ok喎,皮不厚,充滿肉汁,講真,可媲美很多正綜上海菜館。其他上海式點心水準都高!港人至愛的上海粗炒,大大碟,正是兒時的味道。奶油津白,味道不錯,雖然是快餐店集團式的上海菜,但真的有洒樓級別的水準!也是大勢所趨吧,這裡也是要客人自己以QR code 用手機落單,但用餐體驗是好的,店員無論加茶、收空碟都快手。

其他上海式點心水準都高!

港人至愛的上海粗炒,大大碟,正是兒時的味道。

2024-05-14
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2024-05-17 1675 views
下午去銅鑼灣上海姥姥吃午餐。發現他公眾假期都有午市套餐。叫鎮店酸菜深海鱸魚配上海菜飯同紅油抄手拌麵配菜肉雲吞湯。小食就是雞絲粉皮和香蒜手工豬肉蒸餃而飲品是凍豆漿同凍酸梅湯。不過酸菜魚就非常之辣,我飲咗一啖湯已經覺得非常辣,如果鍾意食麻辣🥵之人應該可以接受。酸菜魚是鎮店招牌深海鱸魚,搭配辣椒、青花椒而成的魚的鮮嫩伴著麻辣味,吃進咀裡格外夠味。紅油抄手拌麵有大顆又好吃的抄手,加上Q彈料多的拌麵,還有菜肉雲吞湯點綴。而家上海姥姥仲有Hello Kitty禮物🎁換購。我們3個人只叫了2個餐都已經好飽。

2024-03-11 1515 views
喺銅鑼灣行完街,又好耐冇食中菜,就去咗上海姥姥,唔使等位就可以坐低🤭叫左紅油抄手拌麵配菜肉雲吞湯,另外$36加配咗厚切排骨,當然唔少得招牌嘅小籠包🤍抄手皮薄餡多,口感彈牙,搭配香辣既紅油醬汁同麵條,真係好惹味,鍾意食辣嘅人唔可以錯過🤣食食下覺得有啲辣,就可以飲佢個碗菜肉雲吞湯,湯汁清澈鮮美,幾清爽😌 排骨既肉質飽滿,外表烤至金黃酥脆,送麵一流👍🏻😆 小籠包內餡係鮮嫩多汁既豬肉餡料,皮薄而有嚼勁,值得一試(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

約左屋企人去銅鑼灣食飯,一時間諗唔到食咩好。醒起疫情嗰陣佢地成日買上海姥姥既醉雞外賣,咁不如就食下呢間啦!估唔到假日都會有套餐提供!我地4個人叫左兩個餐,再散叫左其他野食。套餐既雞絲粉皮,望落好細碟,但其實份量都算夠啦,好多醬!夠晒撈粉皮😋呢個食落有d硬,一般!鱻魚麵.. d魚塊都幾硬.. 湯ok!擔擔麵好食!少少辣,好香濃既花生味!個排骨賣相好靚,但係食落係醃到冇乜肉味...粉紅色既肉😅雲吞大大粒!個皮都好滑!貪得意叫左呢個試下,黑松露味唔係好出。食返普通版夠嫁喇😶‍🌫️ 唔駛浪費錢。老人家話唔好。話鞋口🤔🤔 我就覺得同平時差唔多啦。有得睇住師傅整小籠包🤣埋單4個人食左4xx。喺銅鑼灣黎講,都算ok啦。

雞絲粉皮

香煎素鵝

呢個食落有d硬,一般!
雪菜鱻魚湯拉麵

鱻魚麵.. d魚塊都幾硬.. 湯ok!

姥姥排骨擔擔麵

擔擔麵好食!少少辣,好香濃既花生味!
個排骨賣相好靚,但係食落係醃到冇乜肉味...

粉紅色既肉😅
菜肉雲吞湯

雲吞大大粒!個皮都好滑!
箔金松露小籠包

銀絲卷

老人家話唔好。話鞋口🤔🤔 我就覺得同平時差唔多啦。

有得睇住師傅整小籠包🤣

埋單4個人食左4xx。喺銅鑼灣黎講,都算ok啦。

2024-01-21
$110 (Lunch)
2024-01-20 886 views
今日去左翡翠明珠廣場吃上海菜,這間沒得訂位,我們準時1330到達等位,等了大約10分鐘,不算太久,重點是用餐時間過了但店內還有位置,並沒有催我們走,這樣很不錯👍👍。我們叫了1個午市套餐(酸菜魚)、1個煨麵、炒飯、小籠包、紅油炒手,份量都很大,套餐附送小菜、飲品,它的輕盈份量真的很輕盈😅,紅油炒手不算辣,小籠包多汁好吃🤤。最近不管台灣香港都好流行酸菜魚,今日的酸菜魚都好好味,配飯很正,我用來配炒飯,結果嘗不到炒飯的味道🤣#hkfoodie #hkgirl #上海佬佬 #銅鑼灣美食 #cwbfood

2024-01-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 酸菜魚
  • 招牌小籠包
2023-12-26 834 views
菜餚非常精美,色香味俱全,令人一看就胃口大開。特別是那道紅燒肉,做得非常入味,肥瘦適中,吃起來口感十足,真是美味無比。除了紅燒肉之外,上海姥姥的其它菜品也非常出色。比如那道清炒時蔬,選用的蔬菜非常新鮮,炒得火候恰到好處,吃起來清脆爽口。而那道魚香肉絲更是香辣可口,肉絲切得細膩,搭配上特制的醬料,真是讓人欲罷不能。除了菜品之外,上海姥姥的環境也非常優雅舒適。店內裝潢精美,服務員們都非常熱情周到。

2023-12-04 763 views
平日嘅時間,都會突然之間好想食餃子啊小籠包之類嘅嘢食,但係自己一個去飲茶又好似有啲太誇張,所以都會去一啲出色嘅上海餐廳食呢一類型嘅嘢由上海XX,食到依家上海姥姥,我都覺得個水準真係唔錯,冇話邊間特別好,總之一想食就會食!

2023-11-21 858 views
之前嚟過好多次,今日經開銅鑼灣,想食吓上海麵,就嚟依度食下午茶套餐。佢哋下午茶主食和小食都有好幾款選擇,主食就叫咗五香牛肉拉麵,小食揀咗手拍小青瓜,青瓜應該係一早整定放雪櫃,食落都幾凍,特別碗麵又熱,一熱一凍,反差都好明顯,不過值得一提,啲青瓜係新鮮👍,個餐包埋野飲,有啲就要加錢,我就揀咗熱豆漿,😅唔駛另加錢,價錢方面佢哋收加一之外,仲會收埋茶錢,每位$6,所以埋單都要$80,以下午茶嚟講,真係唔算抵食。

2023-11-17
$80 (Tea)
2023-11-07 821 views
秋天到啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!又是吃大閘蟹的季節啦😈! 愛吃蟹的朋友仔,一定不能錯過🇭🇰上海姥姥𝐒𝐡𝐚𝐧𝐠𝐡𝐚𝐢 𝐋𝐚𝐨 𝐋𝐚𝐨的蟹粉盛宴(≧▽≦)~每一款的蟹粉都超多超足料,快啲來試試吧! ☆ 特上蟹粉小籠包🦀 $68 全人手製作的招牌小籠包,皮薄餡靚😏! 頂層有蟹粉,小籠包內也有蟹粉,鮮味十足,好好吃~ ☆ 蟹粉龍皇脆腸粉🧡$128 我一向愛吃腸粉,外脆內煙靭的腸粉,配上鹹香龍皇醬,好特別。 ☆ 蟹粉龍皇三鮮丸🩷$138 三鮮丸由魚和蝦造成,炸得香口,質感彈牙,搭配蟹粉吃更惹味。☆ 黑糖薑茶湯丸🟤$42 最後來碗暖胃的黑糖薑茶湯丸😙,薑味十足呀~ 把握吃蟹之秋,快點約家人去吧!!
秋天到啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!又是吃大閘蟹的季節啦😈!

每一款的蟹粉都超多超足料,快啲來試試吧!

☆ 特上蟹粉小籠包🦀 $68

☆ 蟹粉龍皇脆腸粉🧡$128

我一向愛吃腸粉,外脆內煙靭的腸粉,配上鹹香龍皇醬,好特別。

☆ 蟹粉龍皇三鮮丸🩷$138

三鮮丸由魚和蝦造成,炸得香口,質感彈牙,搭配蟹粉吃更惹味。

☆ 黑糖薑茶湯丸🟤$42

2023-11-03
2023-10-24 721 views
上海姥姥 主打小籠包及手製拉麵,有天見到有"蟹粉"系列便去了吃。而且原來現在8pm後入座甜品有買一送一。另外金額滿HKD 300的話可以+HKD 1 換購雞絲粉皮。是標準的份量來,花生醬味十分香濃呢。✨糟香醉豬手 (HKD 50/輕盈)豬手本身口感很爽口也有吃到肉,但不入味。酒香要喝那個汁才嚐得到。✨蟹粉龍皇脆腸粉 (HKD 128)和我想像中的蟹粉不一樣,而且味道偏鹹。而且因為腸粉炸過的關係完全沾不到蟹粉,好像不太夾。✨姥姥生煎包 (HKD 41/3件)最好吃的就是這個了吧!皮脆肉香,滿滿的湯汁很惹味。✨桂花酒釀丸子甜品買一送一是送較便宜的那款。吃落有淡淡的桂花香,甜度適中,丸子細細粒都幾多。✨豆沙鍋餅 (HKD 52/8件)襯熱吃很夠酥脆香甜。
而且原來現在8pm後入座甜品有買一送一。
是標準的份量來,花生醬味十分香濃呢。

糟香醉豬手 (HKD 50/輕盈)
豬手本身口感很爽口也有吃到肉,但不入味。
酒香要喝那個汁才嚐得到。

蟹粉龍皇脆腸粉 (HKD 128)
和我想像中的蟹粉不一樣,而且味道偏鹹。
而且因為腸粉炸過的關係完全沾不到蟹粉,好像不太夾。
蟹粉龍皇脆腸粉

姥姥生煎包 (HKD 41/3件)
最好吃的就是這個了吧!皮脆肉香,滿滿的湯汁很惹味。
姥姥生煎包 (3件)

桂花酒釀丸子
甜品買一送一是送較便宜的那款。
吃落有淡淡的桂花香,甜度適中,丸子細細粒都幾多。
豆沙鍋餅 (HKD 52/8件)
襯熱吃很夠酥脆香甜。
豆沙鍋餅 (8件)
Other Info. : 這裡是有收茶位錢,每位HKD 6。
2023-10-10
$160.8 (Dinner)
姥姥生煎包 (3件)
豆沙鍋餅 (8件)
一心一意諗住去食蟹粉,仲要叫咗炒飯同撈麵唔食住攤到凍晒,等埋個蟹粉一齊食。點不知竟然嚟過芡汁扮蟹粉。從未食過咁樣咁難食嘅蟹粉,用啲汁整色整水,再用蘿蔔絲橙色遮掩,真係當我哋傻。幸好,酒釀丸子和炸紅豆包不錯。下一次唔會再嚟呢度食蟹粉,都係去返樂天王朝算吧!!