2024-11-16 111 views
食蟹的季節又到,經過上海姥姥見到新推出左蟹粉寶盒套餐,入店即點了一份品嘗,寶盒賣相和價錢都吸引 (HK$129)👍🏻,寶盒包括:1)蟹粉海鮮泡飯,足料海鮮,但略嫌蟹粉湯鮮味欠少少2)一粒蟹粉小籠包,蟹粉鮮甜美味3)蟹粉素鵝,有少少失望,因為味道和一般素鵝分別不大4)雞絲粉皮和黑白糍粑,保持水準,好味😋除此之外,套餐仲附送飲品一杯,有凍或熱的薑檸蜜可選擇👍🏻以這個價錢可以食到一整份蟹粉套餐,性價比高,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻
1)蟹粉海鮮泡飯,足料海鮮,但略嫌蟹粉湯鮮味欠少少
2)一粒蟹粉小籠包,蟹粉鮮甜美味
3)蟹粉素鵝,有少少失望,因為味道和一般素鵝分別不大
4)雞絲粉皮和黑白糍粑,保持水準,好味😋
除此之外,套餐仲附送飲品一杯,有凍或熱的薑檸蜜可選擇👍🏻
2024-11-09
  • 蟹粉小籠包
2024-11-05 78 views
上海姥姥的午餐菜單提供了豐富的選擇。粟米羹濃郁香甜,令人心曠神怡。蔥油雞鮮嫩多汁,帶著淡淡的蔥香,令人回味。辣椒炒排骨則散發著香辣的誘人香氣,口感酥脆,風味獨特。餐廳的用餐環境舒適,服務親切周到。對於喜歡上海風味菜餚的人來說,上海姥姥的午餐選擇絕對值得一試。
2024-07-15 642 views
平日晚巿唔算多人,不用等位,自助手機下單,有提供嬰兒餐具。茶位$8一位姥姥肉棗配士多啤梨醬 $68炸腐皮包裹住肉泥,再配上士多啤梨醬,腐皮脆,但肉泥超淋,冇咬口,味道普通姥姥生煎包 $41生煎包趁熱食有爆汁效果,但味道一般,唔夠香上海炒年糕 $84配菜有肉絲、冬菇和白菜,醬油味濃,份量都唔少香辣貢菜 $37涼伴小食,蒜味香,貢菜爽口,但偏辣脆炸豆沙包 $42一碟3個,質感似炸饅頭,外面沾上大量芝麻,豆沙偏甜,但合拼一起食味道剛好,包夠脆

姥姥肉棗配士多啤梨醬 $68

姥姥生煎包 $41
生煎包趁熱食有爆汁效果,但味道一般,唔夠香

上海炒年糕 $84
配菜有肉絲、冬菇和白菜,醬油味濃,份量都唔少

香辣貢菜 $37
涼伴小食,蒜味香,貢菜爽口,但偏辣

脆炸豆沙包 $42

2024-06-07 691 views
上海姥姥菜品口感層次豐富,無論開胃小菜還是主菜,無一例外都掌握了上海菜的精髓 - 突出食材本身鮮味,配以恰到好處的調味。讓人回味無窮。更令我驚喜的是,這裡的性價比實在太高了!菜品份量十足,價格卻十分親民,讓人有物有所值的感覺。尤其是醋汁排骨,價錢雖然要90多元,但份量真的10分充足,送飯一流, 送面都幾好食, 下次會嗌咁多朋友過嚟。總的來說,上海姥姥在屯門來說的上海菜非常好。下次有機會,我一定再來品嚐更多他們家的精彩佳餚!

2024-05-27 432 views
突然選擇困難症發作,下午茶時間係附近行左成個圈都唔知食咩好,最後因為想食清淡啲都係揀左食上海姥姥。叫左個五香牛肉拉麵加小籠包。第一次食呢個麵又幾好食,個湯清淡得嚟有好香既肉味,啲麵麵煮得岩岩好,係我鍾意既硬度,少少冧唔太硬。啲牛肉都唔錯,有啲筋係到所以唔會太柴,味道方面都正常,無好大陣牛味。唔知係咪太肚餓關係,最後好快就食晒成碗麵。而個小籠包趁熱食都幾好食,咬開少少皮真係飲到湯,個內餡就係普通食開既小籠包子咁,因為我唔食醋就無點到啲醋。總結最後食完都幾滿足😌。
叫左個五香牛肉拉麵加小籠包。

總結最後食完都幾滿足😌
2024-04-20
Type of Meal
Tea
2024-03-16 555 views
上海姥姥嘅小籠包真係令人好回味,見到有鎮店酸菜魚就因為’鎮店‘依兩個字,所以應該唔會差得去邊,但⋯真係差到無話可說⋯上枱夠熱嘅,先飲啖湯,完全無酸菜味,咸味亦好淡薄,一路食一路只覺得只有麻味,唔講我一定唔會覺得自己食緊酸菜魚⋯更莫說係‘鎮店’至於魚肉全部都係一pat pat黐住晒,失望到極點,為免浪費我係食晒,但⋯好後悔唔知自己食咗啲乜嘢⋯
鎮店酸菜魚

鎮店酸菜魚

2023-11-12 857 views
家住天水圍,自從天水圍分店執咗之後都無食過上海姥姥,但其實佢啲嘢都幾好食,只係而家佢開店嘅商場太多嘢食(又烤肉、又火鍋、又多國菜,出名過佢吸引過佢嘅太多,上海菜真係要排下隊先⋯)今日的起心肝喺屯門錦薈坊食佢,之前已經喺Openrice睇吓有咩新菜式,去到再望吓有無更新,最後都係點咗想食嘅幾款先嚟個-干貝鮮魚魚肚豆腐羹(位)又魚又豆腐預咗清淡,但魚鮮味唔夠,有啲失望再嚟就係-黃金魚塊咸蛋黃味夠、溫度都好夠熱、亦夠乾身,如果擺碟靚啲會更吸引第三樣上枱嘅係-招牌小籠包(4件)皮彈多汁,但底紙太濕,令我覺得係咪已經有一兩隻皮已穿窿最後就係-姥姥生煎包(3件)皮脆內軟,餡料多汁,熱辣辣整體幾好,不過開門唔太多人,店員可以安排客人坐入啲,因為比我更遲嚟嘅客人都係被安排坐門口,感覺唔似入咗舖內用餐之餘,亦令人欣賞唔到舖內裝修格局,服務都殷勤,唔會客人一食完就即時收碟(因為咁樣好趕客),茶差唔多飲剩三成都會好主動斟茶,留意到客人用餐需要,很好!只係已食飽臨埋單已發現自己出晒汗,所以冷氣可以調高少少就更好

先嚟個-干貝鮮魚魚肚豆腐羹(位)
又魚又豆腐預咗清淡,但魚鮮味唔夠,有啲失望
干貝鮮魚魚肚豆腐羹(位)

再嚟就係-黃金魚塊
咸蛋黃味夠、溫度都好夠熱、亦夠乾身,如果擺碟靚啲會更吸引
黃金魚塊

第三樣上枱嘅係-招牌小籠包(4件)
皮彈多汁,但底紙太濕,令我覺得係咪已經有一兩隻皮已
穿窿
招牌小籠包(4件)

最後就係-姥姥生煎包(3件)
皮脆內軟,餡料多汁,熱辣辣
姥姥生煎包(3件)

2023-11-12
$263.4 (Lunch)
黃金魚塊
招牌小籠包(4件)
姥姥生煎包(3件)
2023-10-02 831 views
上海姥姥,真係一直都KEEP到佢既水準呀。我地叫左好幾個餸,首先,有小籠包,呢個係上海菜既名物,上海姥姥既小籠包皮唔厚但又唔會一夾就穿左,入面既餡同汁都可以緊緊鎖住。仲有叫左鍋貼,個皮都好有咬口好好食,入面既餡同汁亦都緊緊鎖住。仲有一個餸就係咕嚕魚塊,佢個咕嚕汁好夠味道,魚塊既份量都非常之多。主食方面就有個上海粗炒,炒得入味镬氣十足呀。最後緊係叫返個甜品雷沙湯丸作為晚餐既完美句號啦。美中不足就等位實在太耐啦,不過食好野又要付出時間既。
2023-09-30
$120 (Dinner)
2023-08-21 698 views
今日好想食麵,就中午去左依間半新開的餐廳。12點到達不用等位,直接進入餐廳就坐,坐位闊落。一共叫了3個食物1.小籠包皮薄多汁,等到小籠包可以放入口既溫度,用匙羹放些醋同薑同小籠包一口放入口,肉汁既鮮甜再加上醋既酸,味道剛剛好,好食唔會覺得好油。2.擔擔麵湯底有濃郁既麻酱味,醋味及辣味,味道調得剛剛好又唔會太稀。而個麵亦都剛剛好有咬口。環境:食物:服務:
一共叫了3個食物

食物:

服務:
小籠包
2023-01-23 1547 views
平日晚上去食,好彩等左幾張飛就入到去。可能都係開左唔太長時間嘅關係,裝修擺設全部都好新淨,座位亦唔算迫。叫左担担麵,生煎包同黃金魚塊。全部好快上菜,担担麵花生味唔夠,叫嘅時候侍應講左上菜時一定會剪麵,但上菜時好似無剪。生蒸包上菜時熱辣辣的,咬開有微燙口嘅湯汁,但包皮比較厚。黃金魚塊份量多,喜歡咸旦黃味嘅會喜歡,但個人感覺一般。成餐飯食完唔會覺得唔值,但要等位又唔會覺得想等,就普通一間餐廳,無特別想再去嘅感覺。

担担麵

生蒸包上菜時熱辣辣的,咬開有微燙口嘅湯汁,但包皮比較厚。
生煎包

黃金魚塊份量多,喜歡咸旦黃味嘅會喜歡,但個人感覺一般。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
担担麵
2022-11-01 1641 views
🌟上海菜🌟港鐵屯門站 5分鐘路程好耐冇食過上海菜🤤平日都有唔少人等位🌼招牌小籠包-皮薄餡靚 唔易爛 -湯汁濃郁 唔會太鹹🌼乾煸四季豆-鹹度適中 好岩送飯食🌼香煎素鵝-微脆表皮 餡料充足-熱辣辣 點埋個醬汁 又幾好味😋🌼鎮江黑醋骨-排骨有炸過 再撈埋鎮江醋 砂糖好惹味!🌼家鄉粗炒-椰菜 肉絲粗炒 有咬口一食得出係粗炒 唔係烏冬🤪🌼豆沙鍋餅-豆沙餡料好夠 但略嫌鍋餅皮 有點太厚 影響口感🌼老上海炒飯-豬肉鬆 &榨菜 係呢個炒飯ge精粹!-呢兩樣無論加係邊度都好好食!🤩
🌟上海菜

🌼香煎素鵝
-微脆表皮 餡料充足
-熱辣辣 點埋個醬汁 又幾好味😋

🌼鎮江黑醋骨
-排骨有炸過 再撈埋鎮江醋 砂糖好惹味!

🌼家鄉粗炒
-椰菜 肉絲粗炒 有咬口
一食得出係粗炒 唔係烏冬🤪

🌼豆沙鍋餅
-豆沙餡料好夠 但略嫌鍋餅皮 有點太厚 影響口感

🌼老上海炒飯
-豬肉鬆 &榨菜 係呢個炒飯ge精粹!
-呢兩樣無論加係邊度都好好食!🤩
2022-10-28
$110 (Dinner)
2022-09-11 1585 views
上海姥姥曾經都係屯門開過分店但之後結業🏚估吾到兜兜轉轉又係屯門開返🤣冇食幾年 發現食物水準好似高左🫣叫左幾個前菜 每道賣相都幾吸引☺️雞絲粉皮(標準份量)粉皮厚薄岩岩好雞絲 青瓜絲同埋花生醬嘅比例合宜😜鎮江肴肉(輕盈份量)做到幾靚嘅層次😍古法香蔥芝麻餅香脆可口 食落吾會好油膩😉炸銀絲卷溫度夠熱 味道正常😛紅油抄手每啖都好有肉汁 配埋辣汁好正🥰鎮江黑醋骨味道都吾差 但稍為硬左啲啲🤫四川擔擔麵湯底夠濃郁 份量岩岩好麵係一條過 可以叫職員幫你剪開🍝黃金蝦仁炒飯炒飯稍為遜色🥺炒飯吾夠乾身 而且蝦仁完全冇味😂擂沙湯圓諗住最後用佢黎做結尾但佢係咁多樣菜式入面最差嘅🥹黃豆粉分佈得吾夠平均有粒湯圓好明顯未撒到粉 但都照上枱🤔黑芝麻個味有啲奇怪 同埋吾夠香🤥最後賣單吾洗六百蚊人均消費都係$150左右 算係幾高性價比❤️
上海姥姥曾經都係屯門開過分店
但之後結業🏚
估吾到兜兜轉轉又係屯門開返🤣
冇食幾年 發現食物水準好似高左🫣
叫左幾個前菜 每道賣相都幾吸引☺️

雞絲粉皮(標準份量)
粉皮厚薄岩岩好
雞絲 青瓜絲同埋花生醬嘅比例合宜😜

鎮江肴肉(輕盈份量)
做到幾靚嘅層次😍

人均消費都係$150左右
算係幾高性價比❤️
2022-09-09
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
今天經過錦薈坊,原來新開了兩間食店,其中一間是《上海姥姥》,很像很吸引似的,雖暫未有時間去品嚐品嚐,但不禁也要研究一下他的主餐牌先,拍了照,先跟大家分享一下資訊,待有空時再來試試菜!希望下列資訊,大家都有興趣吧!

2022-08-21
2022-09-02 657 views
未食過咁難食嘅炒飯,一啲炒飯嘅香味都冇,好似將啲嘢撈埋一碟咁。仲嗌咗個蔥油雞,餐牌張相影得好靚,求其一間廿幾蚊燒味飯質素。再嗌咗個擔擔麵同埋雞絲粉皮不過不失。同一個價錢寧願去食翡翠拉麵小籠包,簡直就係垃圾一定冇下次。職員服務態度就非常好👍🏻

再嗌咗個擔擔麵同埋雞絲粉皮不過不失。
同一個價錢寧願去食翡翠拉麵小籠包,簡直就係垃圾一定冇下次。
職員服務態度就非常好👍🏻
2022-09-02
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
星期六5:30 左右,二人入座,享卡位(即四座至離開)上海菜館應有菜式,前菜設Small / Regular 小籠包划算,夠熱酒糟豬手,細份,四件,爽口!擔擔麵,份量剛好,不過麵糰一束,好難分碗,值得讚既係,樓面同事有留意食客舉動,主動嚟剪開麵糰黃金雞柳,好香咸蛋黃味,不過配雞肉有啲奇怪,而且雞肉有d 酸… 唔知係醃料定係壞左🤪服務方面,上菜同樓面都有禮貌,而且時常添熱茶用Alipay coupon送酸辣湯,溫提:掃埋新地$10 coupon 就可以慳少少。兩個人食岩岩好,行陣街再食甜品,承盛$250 有找。
星期六5:30 左右,二人入座,享卡位(即四座至離開)

上海菜館應有菜式,前菜設Small / Regular

小籠包划算,夠熱

酒糟豬手,細份,四件,爽口!

服務方面,上菜同樓面都有禮貌,而且時常添熱茶